Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeJun 22nd 2012
     permalink
    annzaa: ile przed okresem temperatura zaczyna spadać??

Wiesz to zalezy, mi spada , pozniej sie wspina na dzien czy dwa i znowu spada w dzien @. U innych np; spada w czasie trwania @.
    Zeby wiedziec jak to jest u Ciebie, musisz sie obserwowac przez kilka cykli, aby wykryc jakas zaleznosc.
    Powodzenia !
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    No właśnie liczę, że nie będę musiała już :) Czego wszystkim Wam na wątku też życzę.
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    hej laski, mam pytanko ide dzisiaj do prywatnego ginekologa u mnie w UK bo ci z nhsu sa smieszni i robia wszystko zeby mi nie dac tabletek na produkowanie jajeczek i wymyslaja co rusz jakies nowe badania- bo ponoc bez nich nie moga mi przepisac.
    I mam pytanko czy oprocz badania krwi na progesteron i usg dopochwowego ktore wykazalo ze nie produkuje jajeczek i po badaniu spermy u meza bedzie mi lekarz kazal zrobic jakies jeszcze dodatkowe badania? czy na tej podstawie moze mi przepisac clo i ewentualnie luteine bo mam strasznie nieregularne cykle?

Treść doklejona: 22.06.12 11:52
    czy jemu wyniki usg wystarcza zeby mi przepisac clo??
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Lekarz chyba musiałby Ciebie widzieć kilka razy w cyklu, np na początku, później około 10 i później, bo na tej podstawie jest w stanie ocenić, czy u Ciebie rosną pęcherzyki, jak szybko rosną jeżeli już są.
    Co do badań z krwi to szczerze powiem, że nie wiem, które określa tzn potwierdza brak jajeczkowania. Progresteron określa czy owu była, ale w 2 fazie cyklu.
    Co do leków na wywołanie okresu to mi kazali zrobić lh i fsh, no i ten progresteron żeby sprawdzić, w której fazie jestem, ale to troszkę naciągane, bo jak cykl trwa 37 dni i na usg nie ma żadnych jajeczek i nie rosły to nie ma snsu go ciągnąć w nieskończoność.
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    To jak przyjde dzisiaj do niego ( zaplace 100funtow) to nie przepisze mi clo ani zadnych lekow?:( tylko dopiero przy kolejnej ktorejs wizycie?:neutral:
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeJun 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    iza1988 - ja mysle, ze przed clo powinns miec sprawdzona droznosc jajowodow, laparoskopowo badz przez hsg, bo nie ma co sie truc skoro nie wiadomo czy sa drozne, do tego mysle, ze AMH - rezerwa jajnikowa by sie przydala, plus badania na owulacje 3 razy w cyklu, na tarczyce, na nadnercza, cukrzyce.. i pewnie wiele innych, jezeli oczywiscie chcesz podejsc do tego powaznie. Bo z tego co wiem, niektorzy ginowie od razu daja clo - ale po co? Skoro nie wiedza, czy nie ma problemu gdzie indziej?
    Ja tez wydalam ponad 2tys funtow na wizyty prywatne u ginekologow w Uk i badania, ale bylo warto..

nie ma co sie spieszyc i brac clo bez badan, bo "co nagle to po diable" jak to mowia..
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    no po miesiacu czekania, wczoraj mialam wizyte u nhsu ginekolog mi kazal zrobic badanie krwi na niedroznosc jajowodow i wtedy przyjsc...jak sie okazalo nastepna wizyta na 20 WRZESNIA! a nie chce tyle czekac i juz sama nie wiem co zrobic:/ martwie sie troche ze wydam te 100f moze troche wiecej i niczego sie niedowiem:/
  1.  permalink
    Madzia dobrze pisze :) Mi wcześniejszy gin przepisał clo bez badań. Brałam dwa cykle i dupa z tego. A teraz mam nowego gina i już mi wspomniał że najpierw badamy męża, później AMH i drożność. To takie podstawy podobno.
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    iza1988 - mysle, ze jak pojdziesz prywatnie to na pewno wydasz wiecej, ale naprawde warto, ja wydanych pieniazkow nie zaluje! 100 funtow to jest kropla w morzu - bedziesz potrzebowala o wiele wiecej pieniazkow jezeli bedziesz sie leczyc prywtanie. Same badania sa bardzo drogie, nie mowiac juz o cyklu i monitorignu - koszt wizyty waha sie pomiedzy 80-120funtami - w zaleznosci u jakiego lekarza sie leczyc, ja chodzilam do polskich ginekologow, i do gina-endyrkynologa - i ten ostatni mi najbardziej pomogl :) byl najdrozszy, ale bylo warto.

Malutka dobrze pisze, zapomnialam o najwazniejszym, lekarze zazwyczaj zalecaja w pierwszej kolejnosci przebadanie Meza, oczywiscie najlepiej zrobic morfologie komputerowa wg. WHO.

Malutka - ciesze sie, ze trafilas na gina, ktory wie co robi :) powodzonka!
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    maz juz sie badal!:) wszystkie badania robilismy oprocz niedroznosci jajowodow...wezme wszystkie wyniki i pojde do gin dzisiaj prywatnie i zobacze co mi powie...kolezanka bardzo poleca go ponoc konkretny wiec zobaczymy ale jestem pelna obaw:/
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Hej
    Kobitki! mam dziś doła, jestem załamana. dzis jest 10dc, brałam clo od 2 do 6dc. wieczorem mam usg. Ale...do tego cyklu zawsze w okolicach 10 dnia miałam już widoczny sluz płodny (wiem że clo go zaburza) szyjka była pieknie wysoko i miękka. A dziś ani sluzu, ani szyjki - tzn. jest:wink: ale misko i twarda:devil:

czy ktoraś tak miała, o co chodzi???
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Agosa - Clo nie daje 100% pewnosci ze owulacja bedzie... moj drugi cykl przy clo, byl dlugi i prawdopodobnie bez owulki.
    nie pozostaje Ci nic innego jak obserwowac rozwoj sytuacji...enentualnie jesli masz mozliwosc, to idz na usg zobaczyc czy po clo cos sie ruszylo.
    Powodzenia !
    --
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Zrobilam test owu. Nawet śladu drugiej kreski:sad:

Dodam jeszcze do poprzedniej wypowiedzi, że cykle mam 26-29 dni. a teraz? Możliwe, że aż tak wydłuzy mi się cykl przez clo???:devil:

Treść doklejona: 22.06.12 14:36
    moya212, wlaśnie idę na usg dzis wieczorem. dam znac co lekarz pwoedzial, ale strasznie mam nadzieje, że nie bedzie to kolejny cykl stracony. :sad:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Dzis dopiero 10 dzien, wiec jeszcze sluz moze sie pojawic :) spokojnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Panikara ze mnie.....:wink: mój błąd niepotrzebnie sie nakręcam. spokojnie.... trzy głebokie wdechy i spokojnie czekam do 20 na wizytę u gina...(swoja drogą, ale ma facet godziny przyjęć...:wink: )
    Tymczasem lecę do kuchni, upiekę karpatkę. Dziś mojej mamusi urodziny, upieklabym tort, ale nie umiem:sad:

Ale będę zaglądać kobitki, piszcie co u Was!
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Ja na finiszu. Dzis albo jutro @. A w kolejnym cyklu zwiekszam dawke clo 2x1.
    --
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Moya, mam nadzieje, że taka dawka bedzie dla Ciebie pomocna i zaowocuje fasolką:smile:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    dziekuje :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    dziewczyny powiedzcie mi co oznacza śluzówka 21 mn szukam w gogle i nic nie piszą nie wiem czy mam czekac na @ czy to może byc ciąża zwarjuje chyba
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    a to nie jest to samo co endometrium?:shamed:
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    moya212 Ja właśnie na dawce 2 tabletek dziennie puściłam pęcherze, jak szalona :) W 10 dniu cyklu największy miał 19 niecałe, przy 1 tabletce , jakjuż wcześniej pisałam "dupa nie reakcja".
    Endo i śluzówka to to samo, Justyna bardzo ładna jest, po owu dochodzi właśnie do takich rozmiarów, w czasie okresu złuszcza się. Ale jest idealna do zagnieżdżenia chyba :) Kciukasy :)
  3.  permalink
    annza wiesz tak sie nie cierpliwie a okres mam dostac za tydzien chyba zwarjuje do tego czasu mam nadzieje że nie będzie mi się złuszczac taką malutką nadzieję buziaczki dla Was:bigsmile:
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Justyna101082 nawet innej opcji nie bierzemy pod uwagę, ja też za tydzień testuję i też już świruję powolutku :)

Właśnie mam pytanie do Dziewczyn, które stosowały Bromergon, lekarz, który mnie prowadzi każe od razu po pojawieniu się 2 kresek na teście odstawić Bromergon. Wiem, że są różne opinie na ten temat. Biorę jedną tabletkę, więc lekarz mówi, że przy takiej dawce można odstawić natychmiast, przy większej niby stopniowo, czy miałyście może styczność z Bromergonem vs ciąża??
    • CommentAuthorAnia28dniclo
     permalink
    Mi też lekarz mówił, żeby odstawić, a brałam pół tabletki. Ale już nie biorę, także kłopot z głowy. Myślę, że zrób jak lekarz każe.
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Ja juz powoli trace nadzieje, ze sie w tym cyklu udalo. Pecherzyk ladny i pekl, ale to moje endo watle. I tak ciaza pewnie przy takim by sie nie utrzymala:sad: Niby lekarz powiedzial, ze endo na granicy normy i zeby sie tym nie przejmowac, ale tak sobie mysle, ze nie chcial mnie chyba dolowac.

annzaa, wlasnie bylam w aptece po test:wink: Ale testuje dopiero we wtorek rano, do tego czasu chyba zglupieje. W sumie to powinnam w srode (w 13dniu przyjmowania luteiny - wg zalecen lekarza), ale do srody to napewno nie wytrzymam:wink:

Agosa, nie panikuj. Ja w pierwszym cyklu z clo (1x1) nie mialam owulacji. W drugim cyklu z clo (2x1) owulacje mialam dopiero 20-21dc, a pierwszy raz pecherzyk na usg bylo widac w 16dc (w 10dc na usg nic nie bylo i sie zdolowalam i spisalam cykl na straty, a tu prosze:wink:)
  4.  permalink
    Witajcie ja 22maja zaczęłam 1cyklz clo bo moje pęcherzyki albo spaly inie było owulacji albo rosł wolno do 20 dc 19 mm a w następne 24 godz już był 22/23 mm więc za szybko urósł i postanowiłam wziąść clo ale od 5 dc tylko 3 dni po 1 tab tak by ruszyć jajnik ale nie przedobrzyć że bęą 2 pęcherzyki lub więcej bo my jeszcze z iui walczymy i w 14 dc był pęcherzyk 17 mm a 16 dc na iui 21 mm więc książkowo 2mm na dobę rósł darowałam sobie temp by nie schizowac się na zaś i tylko obserwacja sluzu i tu załamka prze iui 3 dni i w dzień iui ładny płodny a dzień po iui szał rano biały lepki gęsty poobiedzie płodne przezroczyste ciągutki i tak 3 dni z czym każdego dnia więcej białego gestego a mniej płodnego więc już myślałam po ptakach bo po oulce ma być biały lepki gęsty a u mnie 2 w jednym i myślałam,że owulka się opóźniła lub jej nie było więc dupa ztego cklu a mój wczoraj z testem do domu wleciała i emocje góre o 5 rano dziś w 32 dc 16 dni po iui i kij wie ile po owulacji i test czuły 25 po 3 min tyciusieńko blada2 kreseczka i mój też ją widzi więc jest nadzieja w niedzielę znów testujemy i się okaże temp dziś 37.35 i to po 15 min spania od 6 do 6.15 i potem odpoczynek bez wstaania do 7 po iui następny dzień temp 36,44 a prędzej początek cyklu ok 36,6-37.00 myslaŁm że ten spadek po iuito od małej ilosci snu book 5 godzspalam a zwykle 8-9 ale dziś bez spania praktycznie od wczoraj od 7 rano do dziś do 13 o 7.00 temp 37.35 a 20 min pozniej 37.29 wiec u mnie zmeczenie = raz niska raz wysoka temp albo po iui to był spadek owulacyjny a dziś wzrost ciążowy ? po iui temp mierzyłam wybiurczo ale zawsze o 7.00 i bylo na poiomie 37.10-37.20 a dziś ta najwyższa.

Ciążowych dolegliwości się nie doszukiwałam a @ nie wiem kiedy nadejść powinna ostatnio cykl trwal 37 dni przy iui w 21 dc i owulacji prawdopodobnie w 23 dc wiec fl 14 dni teoretycznie w tym dziś od iui już 16 dzień a odowulki gdzieś 13-15 więc czas na @ a jej nie ma :) może znajde się w gronie szczęśliwych co zaciążyły w 1 cyklu clo i to 1 tab 3 dni na rozruch jajnika i w 2 cyklu z iui prezent dla ojca na jegojutrzejsze swięto jak znalazł i dla mojego taty też jakby wnuczątko było na horyzoncie ale zatestuje w niedzielę to po 2 dniach hcg ok 100 % podskoczy i bladzioszek bedzie wyraźniejszy no i test 10 czuly musze dorwać.

Pozdraiam i 3mam kciuki oby i was clo ruszylo a te co lada chwila testuja plis nie schizujcie bo niewarto ja w zeszlym cklu wsie objawy ciazy mialam przed @ i 1 krecha a teraz na luzie i 2 bladzioszka ale jest :)
    •  
      CommentAuthorlolita1983
     permalink
    hej dziewczyny nic ostatnio nie piszę bo nie mam o czym dalej ciąży brak ostatnio mam nocne mdłości ale to raczej nie oznaka ciąży czekam na kolejną @ 9 lipca klinika niepłodności takk się boję:( clo nie pomógł
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    lolita1983 - nie ma sie czego bac! :))) Ja tam sie cieszylam z wizyty w klinice nieplodnosci, juz po roku staran znalazlam dobraklinike i lekarza z polecenia:) Po co tracic czas? Pozniej odpowiednia badania itd, trzeba znalezc przyczyne - im szybciej to sie stanie tym szybciej wiemy na czym stoimy :) plus zbliza nas to do sukcesu. Cieszyc sie trzeba a nie martwic ! Myslec pozytywnie :)
    --
    • CommentAuthorana_k
    • CommentTimeJun 23rd 2012
     permalink
    hej Dziewczyny!
    jestem po pierwszym cyklu z Clo i dzięki niemu pojawiły się 2 pęcherzyki (poprzednie dwa cykle miałam bezowulacyjne). Jestem w 26 dc i w razie niepowodzenia powinnam dostać okres za ok. tydzień. Dziś rano robiłam test i wyszedł negatywnie :( Myślicie, że jest szansa, że ciąża jest jeszcze za młoda, żeby test ją wykazał?
    Mam też do Was pytanie - od ok. tygodnia mam nabrzmiałe piersi i bardzo bolące sutki. W poprzednich cyklach przed okresem tez piersi dawały o sobie znać, ale zdecydowanie mniej. Czy takie rzeczy zdarzają się po cyklu z Clo?
    •  
      CommentAuthorlolita1983
    • CommentTimeJun 23rd 2012
     permalink
    madziauk dziękuję za wsparcie :) masz rację wszystko przedemną musi byc dobrze
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeJun 24th 2012
     permalink
    ana_k - tak, mnie również bolały sutki i piersi, takie objawi moga poijawić się tym bardziej jeśli bierzesz Duphaston.
    Dziewczyny, możecie polecić klinikę i lekarza - dolnośląskie lub śląskie? Oczywiście poszukam takiego wątku, ale może coś dowiem się "na gorąco" od was.
    --
    • CommentAuthorNewela
     permalink
    ja dzis zaczynam 4 cylk z clo i troche zaczynam sie lamac w zeszlym cyklu zaczęłam też pić zioła oO. Sroki i chyba mi pomogły bo przy wcześniejszych monitorowanych cyklach z clo a w tym co prawda nie miałam monitoringu ale z wykresu widać że owu mogła być no nic zobaczymy jutro kolejny raz zaczynam brac CLO i 3.07 monitoring zobaczymy no i cały czas ziółka na szczęście pozniej wyjeżdżam to może mi się uda trochę wyluzować... Powodzenia dziewczyny
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Ziółka o. Klimuszki nr 1 też działają i to bardzo dobrze. Bóle owulacyjne są odczuwalnej jak po Clo, a może i lepiej.
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    A wy konsultujecie te ziola z lekarzem?
    Bo tak jak juz pisalam, z tego co slyszalam zadnych ziol sie nie miesza z lekami..
    --
    • CommentAuthorana_k
     permalink
    Mk28dni - dzięki wielkie za odpowiedź. W prawdzie nie biorę Duphastonu póki co, ale domyślam się, że i tym razem nie wyjdzie z dzidziusiem (bo jedynym innym objawem cyklu są te bolące piersi) a test negatywny ;(
    Cóż Dziewuszki - działamy dalej! :) Jest o co walczyć :]
    • CommentAuthorNewela
     permalink
    ja troche na wlasna reke bo siue wkurzylam jak po 2 cyklach clo bez ani jednego pecherzyka ( gin powiedzial ze jajniki są czyste) nadal nie przepisał mi większej dawki clo wiec postanowilam zaryzykowac i chociaz zajsc sie nie udalo to na prawde mialam widoczne zmiany w temp a jak nie ma owu to przeciez temp sie nie zmienia
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Mk, ja sie lecze w klinice Angelius Szpital Provita w Katowicach. Jak narazie jestem bardzo zadowolona:wink: i moge polecic ja w 100% Moja kolezanka tez sie tam leczyla i zaszla w ciaze juz w drugim cyklu:wink:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeJun 25th 2012
     permalink
    hej :)
    Czy przy braniu clo mozna sie opalac ?
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
     permalink
    To i ja sie witam na tym watku, pierwszy raz. Właśnie kończy mi sie pierwszy cykl na CLO, niestety próba zajścia w ciąże nie udana. Następny cykl również z CLO.
    ...
    Mam do was pytanie: wiem, że najlepiej jest gdy ma sie zrobiona diagnostykę HSG przed zazyciem CLO. A co jesli sie poroniło rok temu, to tez zalecane jest to badanie. Lekarz na razie nic nie sugerował, tylko poslał męża na badania. Myslicie, że poronienie mogło miec wpływ na moje jajowody (zaznaczam, że ciaża był dobrze umiejscowiona a poronienie samoistne).
    -- ,
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Moya, ja przy Clo opalałam się i nic się ze mną nie działo. Ale zawsze dobrze mieć bezpieczny filtr, np. 25.
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Ja opalając się wczoraj zauważyłam że zaczęły mi się robić brązowe przebarwienia - typowo hormonalne. Chyba trzeba ostrożnie przy tabletkach :(
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Ja podczas brania CLO (podwójnej dawki) byłam na Rodos. Nic mi nie było. Oprócz ciąży za kilkanaście dni :wink:
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Testuję 12 dni po podaniu pregnylu, tzn robię betę czyli w czwartek :) Czy te 12 dni po zastrzyku już będzie ok?? nie za szybko?
    •  
      CommentAuthormegi82_23
    • CommentTimeJun 26th 2012
     permalink
    Podkusiło mnie i zrobiłam dziś test. O dzień za wcześnie (ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia). Wynik: negatywny. Nie tym razem:sad: Troszkę mi smutno, ale zdążyłam się już do tego przyzwyczaić, więc nie płaczę. Czekam z niecierpliwością na kolejny cykl. Oby była owulacja:neutral: Test powtórzę tak dla świętego spokoju w czwartek, ale wiem jaki będzie wynik. W sobotę miałam takie lekkie plamienie (10 dni po owulacji), więc się nakręciłam, że może to plamienie implantacyjne. A tu dupa. Chyba za bardzo się nakręciłam w sobotę. No nic, trzeba dalej próbować:wink: Wierzę, że kiedyś się uda... Teraz po tej luteinie dostanę centralnie na wczasy nad morzem okres:neutral: Ale przynajmniej spokojnie będę się mogła opalać:wink:

annzaa, życzę Ci, żeby Twój test wyszedł pozytywnie:wink:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Slyszalam jednak , ze po tabletkach hormonalnych ( jakichkolwiek ) nie mozna sie wystawiac na slonce, bo robia sie brazowe plamy na skorze....nie wychodza one od razu, ale duzo duzoooooo pozniej. Dlatego pytalam czy ktoras z Was ma takie doswiadczenia; Ja nie wiedzialam o tym i po prostu opalalam sie normalnie...
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    megi82_23 powtórz teścik, już kilka razy zdarzały się spóźnione 2 krechy.
    Ja dziś pobrałam progresteron, betę zrobię w poniedziałek jednak, czyli po terminie miesiączki, no oczywiście jeśli wcześniej sama małpa nie przyjdzie-tfu tfu , akysz akysz :)
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    moya, ja zaliczyłam takie plamy w ciąży (na czole, jak jestem blada to ich nie wydać ale jak się opalę to wygląda jakbym miała brudną skórę) no i w ten weekend na kolanach - ewidentnie po clo lub duphastonie. Przede mną słoneczne wakacje i stwierdziłam że twarz będę mocno chronić i cóż - samoopalacz w ruch.
    A poza tym to zaczęłam dziś 12 cykl :(( Tyle jajeczek wyprodukowałam i d...
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Mk28dni: ja zaliczyłam takie plamy w ciąży (na czole, jak jestem blada to ich nie wydać ale jak się opalę to wygląda jakbym miała brudną skórę) no i w ten weekend na kolanach - ewidentnie po clo lub duphastonie.

Czyli jednak....no nic, trzeba bedzie zakupic krem z duzym filtrem.
    Przykro mi , ze cykl nieudany. Kolejny bedzie szczesliwszy ! Powodzenia !
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Witam, Kochane ja dziś odebrałam wynik progresteronu i baaaardzo ładny 28 ( norma w tej fazie , czyli po owu jest wg labu do 27, więc jest ok.) W sobotę robię sikańca, a jak do poniedziałku @ nie przyjdzie AKYSZ AKYSZ!!! to w poniedziałek beta :)
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dziewczyny, jak to jest z okresem po clo. No coś mi się od wczoraj rozkręcić nie może. Plamię tylko na różowo. No do mnie to niepodobne :/
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.