Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeJul 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Teorka - racja, co gin to inne podejscie. Mi gin obserwowal cykl, najpierw mialam zwiekszona dawke z 1 tabletki na 2, pozniej w cyklu udanym bralam tylko pol. Wszystko bylo dostosowane do reakcji mojego organizmu, robilam badania hormonow w trakcie i mialam usg. Wiec to wszystko zalezy od gina. Ja sie ciesze, ze na mojego trafilam :)
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeJul 7th 2012
     permalink
    No właśnie!
    Bo ja tu już ulotkę przestudiowałam i grzebię na forum próbując znaleźć jakieś sensowne wytłumaczenie dlaczego jeden gin zaleca tak a drugi inaczej (przy takiej samej dlugości cykli, przy podobnych schorzeniach...).
    A tu po prostu każdy z nich ma opracowany jakiś schemat i od niego zaczyna a później modyfikuje :smile:
    --
    •  
      CommentAuthornikoll
     permalink
    Mi doktorka kazała brać CLO od 2 dc po jednej tabletce. Teraz jestem w 3 cyklu z większą dawką (2 tabletki). Doktorka też kazała brać od 2 dc, ale ja w poprzednich cyklach nie miałam owu, więc postanowiłam wziąć od 3 dc. Jestem teraz w 23 dc i po raz pierwszy od kiedy się obserwuję na 28dni (czyli ponad rok) doświadczyłam skoku temperatury ;) Oczywiście nie wiem czy owu była, bo nie mam monitoringu (tylko badanie progesteronu w 21 dc, którego wyniki będę znałą dopiero za jakieś 2 tygodnie). Jednak gdyby okazało się, że owu była, to byłby to dla mnie wielki sukces.
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Nikoll a jak długie masz zazwyczaj cykle?
    --
  1.  permalink
    dziewczyny kazdy na clo reaguje inaczej... ja np reagowalam dopiero na 3 tabletki na dzien i bralam od 2 do 7 dc i działalo.. a jak bralam od 5 do 9 dc juz nie bardzo... i cykle mialam roznej dlugosci, bo raz owulka byla np 14 dc a innym razem 16 albo i nawet 17 dc... a faza lutealna musi byc mnie wiecej 14 dniowa.. :)
    •  
      CommentAuthornikoll
    • CommentTimeJul 8th 2012
     permalink
    billa ja mam nieregularne cykle, ale zazwyczaj bardziej długie niż krótkie (ostatni cykl trwał np 49 dni)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJul 8th 2012
     permalink
    Bilia ja tez dostałam CLO 1x1 5-9 dc.
    Długość cykli 27-28 dni z reguły, są różne wyjątki jak cykl 24 i 56 dniowy, ale ogólnie właśnie ok 14/15 dnia mam owulkę.
    --
    •  
      CommentAuthorAgosa
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    Hej!
    witam się poniedziałkowo.Moje drogie, powiedzcie mi, czy jak po clo w drugiej fazie cyklu brałyście duphaston lub luteine miałyscie delikatne plamnienia??

Ja mam przepisany duphaston od 20 do 30 dc, dziś jest 27dc i od wczoraj mam brunatny sluz:/

Czy to wystepujące zjawisko, czy dupek na mnie źle działa?
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Agosa ja nigdy nie mialam plamien przy dupku, ale moze u Ciebie to poczatek okresu? natomiast moja obecna gin nie karze mi brac ani dupka ani luteiny
  2.  permalink
    Agosa, ja czasem mialam plamienia przy koncu cyklu i lekarka mowila ze to poczatek okresu i nalezy w tedy odstawic progesteron by nie hamowac okresu...
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Właśnie dzwonilam do ginka. jutro mam zrobić test, jak bedzie ujemny to odstawiam dupka.
    Dzieki za info, pozdrawiam.

Treść doklejona: 09.07.12 09:52
    Koraliczku, a nie denerwowałaś się, że to może jednak ciąża i tu plamienia?
    co prawda test jest ujemny, ale u mnie to 27 dc. Ale zdecysowalam. odstawiam dupka i czekam. Co ma być to i tak będzie.
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Ja też miałam czasem plamienia po luteinie pod koniec jej brania - i zwiastowało to okres, który dostawałm po kilku dniach...
  3.  permalink
    Agosa ja zawsze robilam test przed odstawieniem, albo badanie beta hcg z krwi w labolatorium i mialam pewnosc i odstawialam po negatywnym wyniku luteine albo duphaston, ale plamienie zazwyczaj oznacza nadchodzącą miesiaczke, bo przy braniu progesteronu raczej niemozliwa jest niedomoga lutealna a z tego zazwyczaj jest krwawienie
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    A ja właśnie wysłałam maila aby się umówić do kliniki Invimed... do niedawna o tym niemyślałam i jakoś mi się to źle kojarzyło ale dotarłam do takiego momentu że spróbuję... chociaz strasznie się boję że i to nic nie da... a koszty spore :/ Czy może któaś z was polecić jakiegoś lekarza z tej kliniki w Warszawie?
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Dziewczyny, tez zrobiłam test. a nawet 2 bo na tym o czułości 10 nic nie było widać. dopiero po ok 20 min i później zaczął robić się cień cienia cienia, ale to pewnie zachodziła już jakaś inna reakcja niż wykazanie ciąży ( 2 godz po wykonaniu testu już widać 2 kreski). A na drugim i tak ni widu śladu 2 kreski, więc patrząc na mój wykres i testy odstawilam już dupka. co wy o tym sądzicie???:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Agosa trzymamy kciuki :) Oby się udało :)

Ale wiesz, że po czasie jaki jest na opakowaniu nie powinno się odczytywać :)
    Zrób jutro i dawaj znać!
    --
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Pandora, nie nastawiam się. Myslałam, że będę gorzej przeżywać, w końcu to pierwszy cykl z clo. Ale jakoś ostygłam, ten brunatny sluz i tempka mówi sama za siebie. Także jutro tak dla spokojnego sumienia robię test i czekam na @. mam nadzieje, że szybko przyjdzie:wink:
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Ano spadła.. Nie spojrzałam wcześniej.
    Ale testować zawsze można :)
    --
  4.  permalink
    Agosa, no po 20 min to raczej nie wiarygodny wynik niestety :(
    ale to byl pierwszy cykl , spoko, czasem po pol roku i wiecej sie zdrowe pary staraja z owulacja... ja mialam 9 cykli na clo i w ostatnim sie dopiero udalo..
    • CommentAuthorMartyna83
     permalink
    Koraliczek - dodałaś mi wiary że może jednak się uda ;)
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    Koraliczku, 9 cykli z clo? Dużo :) Ważne że się udało :))))
    Ja jestem dopiero po drugiej tabletce ;)
    --
    •  
      CommentAuthormegi82_23
    • CommentTimeJul 12th 2012
     permalink
    Cześć dziewczyny;-) Co tu taka cisza ostatnio?

annzaa, dostałaś w końcu @ ? Kiedy masz to hsg? Ja jadę jutro na pierwsze usg kontrolne w tym cyklu, ciekawe czy clo i tym razem zadziała.

basik, super, że wyszły 4 kobitki;-) Tylko współczuję Twojemu mężowi - tyle bab pod jednym dachem:bigsmile: Życzę Ci, abyś jak najdłużej mogła siedzieć w domku:wink:
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Właśnie, co tu ta cichutko, wszytskie jesteście na wakacjach???:shocked:Tylko ja zdycham w mieście....:angry:
  5.  permalink
    Hej dziewczyny. Ja jestem tutaj codziennie :) Tylko nie piszę :) Clo brałam dwa cykle, ale zmieniłam gina i teraz pewnie też będę brała, ale ten gin chyba najpierw będzie mi kazał zrobić drożnośc jajowodów. Zbadaliśmy teraz M i dziś jadę do gina z jego wynikami i na przegląd czy była owu :) Bo ostatnio nie było :/
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    hej laski, ja tez jestem codziennie, to NARESZCIE moj pierwszy cykl z clo, w przyszlym tygodniu mam skan czy owulacje byla...jestem pelna nadziei :-) choc wiem ze pewnie zludnych, ale jakos od wczoraj trzyma sie mnie optymizm:bigsmile:
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Hej Dziewczyny,mam pytanie do Tych,Które do kuracji CLO miały dołączony Estrofem,napiszcie mi proszę,od którego dnia cyklu zaczynałście brać właśnie Estrofem?
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Ja brałam Clo i dodatkowo estrofem.
    Estrofem zaczęłam przyjmować w 14 dc, ponieważ w 12 dc byłam na usg i okazało się, że moje endometrium jest zbyt cienkie.
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
    • CommentTimeJul 12th 2012 zmieniony
     permalink
    ja estrofem przyjmowałam od pierwszego dnia krwawienia:
    1-4 dc - 1x1
    4-8 dc - 3x1
    8-14 dc - 2x1
    Clo przyjmowałam od 3-7 dc jedna tabletke na dzień.
    Endo w 12dc wynosi 9 mm, niestety pecherzyk słabo urósł bo tylko do 13 mm
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Wiecie co, mi to przyjmowanie CLO razem z estrogenami trochę zamotało.
    Jak w ogóle w takim razie działa CLO?
    To jest antyestrogen, tak? Czyli co robi? Blokuje wydzielanie estrogenu przez jajniki?
    Ale jak przysadka go nie dostaje to jak produkuje FSH do pobudzania wzrostu pęcherzyka?
    Dużo pytań :) Zagubiłam się :)
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
     permalink
    u mnie powodem przyjmowanie Clo było tylko i wyłącznie przez to, że musiałam zazywac estrofem. Estrofem podobno powoduje to, iz pecherzyk może nie urosnac i nie dojdzie do owulacji. Dlatego też jestem zmuszona do zazywania CLo, które niestety zaburzył mi sluz. Zawsze miałam ładby BJ nawet przez 3-4 dni, a teraz to masakra. Cieżko mi teraz zauwazyc przejrzysty a co dopiero mówic o rozciagliwym.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Ja właśnie jutro mam 14dc i jade na usg. Ostatnio lekarz powiedział, ze clo upośledza u mnie endo i jak przyjadę na pierwsze usg i endo w tym cyklu też będzie cienkie to wtedy dopiero włączy mi estrofem.
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Dzięki dziewczyny za oddzew :)
    Też właśnie wyczytałam,że Estrofem,może hamować wzrost pęcherzyków,a mnie gin.zalecił zażywanie od 2 d.c i właśnie tym się martwię,że nie wyhoduję dominującego pęcherzyka :| i cała kuracja CLO pójdzie na marne. Z drugiej jednak strony,bez dodatkowych estrogenów,marne są szanse na ładne endo,pozwalające na implantację :| Tak źle i tak niedobrze :/ no i bądź tu mądry.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Momgij, ja biore clo 2-6 dzien, a nastepnie od 8 do 14 dnia ovestin ( odpowiednik estrofemu ); mi ginka mowila, ze nie nalezy laczyc obu lekow.
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    No świetnie,to ja już sama nie wiem co robić :cry:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    moja poprzednia gin tez nie łaczyła clo z estrofenem, zas obecna uwaza, ze jesli przy clo jest waskie endo to zmienia lek na inny
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Gosia,mnie Clo właśnie bardzo upośledza endo,dlatego ginka zaleciła Estr. Kurcze nie wiem,co teraz robić,brać go od jutra,czy poczekać do ostatniej tabletki Clo :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dziewczyny, czy któraś z was w cyklu z CLO bierze Luteinę? Do tej pory brałam Duphaston, po wzroście temperatury. Teraz lekarz przepisał mi Luteinę podjęzykowo od 17 dc (owulacji jeszcze nie było, spodziewam się jej w 19 dc) przez 5 dni. Czy luteina nie wywoła mi okresu lub nie przyblokuje owulacji?
    --
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Mk, ja biore tylko luteine. Ale dopiero jak jest po owulacji lub gdy jej nie bylo. Nigdy przed. Ja biore 10-12 dni dopochwowo. W zaleznosci jak lekarz zaleci.
    •  
      CommentAuthorPandora1
    • CommentTimeJul 13th 2012
     permalink
    Mk bierz tak jak powiedział lekarz. To jest progesteron, więc on rzeczywiście hamuje wzrost pęcherzyka, ale jak już jest odpowiednio duży to progesteron spowoduje pęknięcie ścianek i owulację. Jeśli nie zajdziesz w ciążę to wywoła miesiączkę, ale jeśli zajdziesz podtrzyma ciążę, więc o to się nie martw :)
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Mk, ja czytałam, że luteina może przyblokować owulację.
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Mk wiele dziewczyn tu pisało, że luteina blokuje owu, zas duphaston nie, dlatego podaje sie progesteron dopiero po ok 3 dniach po owulacji
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Jeśli chodzi o działanie chemiczne to nie powinna blokować samego pęknięcia pęcherzyka tylko wzrost, ale praktyki nie mam.
    Ale duphaston to też progesteron (?)
    Myślicie, że lekarz mógłby zaryzykować, że zablokuje owulacje? Oby nie..

A tak poza tym to wyczytałam jak działa clo jakby kogoś interesowało.
    Tak w uproszczeniu jest antyestrogenowy czyli blokuje wydzielanie estrogenu przez jajniki i sam powoduje wyrzut FSH przez przysadkę.
    Dlatego działa na rośnięcie pęcherzyków, ale może upośledzać inne elementy związane z estrogenem jak endo.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 13.07.12 10:17</span>
    Dobra, doczytałam.
    Duphaston to hormon syntetyczny działający podobnie jak progesteron, ale stworzony sztucznie by nie zaburzał też wzrostu pęcherzyka.
    --
  6.  permalink
    Pandora1: Ale duphaston to też progesteron (?)

Duphaston to progesteron syntetyczny, a Luteina naturalny. I niekoniecznie moga ona przyblokowac owulacje, za moich czasow na tym watku, bylo duzo na ten temat, ale nie chce mi sie wracac tyle stron wstecz, zeby Wam przytoczyc kilka slow :P
    --
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Tak pomyślałam, że te info muszą być gdzieś w tym wątku, ale jakby go było kilkadziesiąt stron to jeszcze szukanie byłoby realne, przy 400 raczej ciężko ;)
    --
  7.  permalink
    No ja zaczelam tu regularnie zagladac chyba przy 90 ktorejs stronie :P wiec troszke tego do przejrzenia jest :P

Treść doklejona: 13.07.12 13:04
    Albo i wczesniej...juz nie pamietam kiedy to bylo :P jakies 10-11 miesiecy temu :P
    --
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Dziewczymy, wróciłam z usg... Dziś 14dc, pierwszy monitoring w tym cyklu (pierwszy raz tak późno ze względu na opóźnioną owulację w poprzednim cyklu – 20dc). Do południa strasznie bolały mnie jajniki, zwłaszcza prawy. Myślałam, że owulacja się zbliża, a tu proszę lekarz mówi, że dziś najprawdopodobniej była owulacja;-) Powiedział, żeby wracać do domu i działać;-p
    Endo 8,5 mm ;-) Może pomogły te orzechy brazylijskie i wino czerwone;-) Obędzie się bez estrofemu, no i bez zastrzyku ovitrelle;-) Jest płyn w zatoce douglasa. Pęcherzyk już pękł sam. Wszystko na usg wskazuje, że była owulacja. Oby nie było już za późno...
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    no to super, zawsze bardziej naturalny cykl jest jak mniej leków. ja zas mam 27dc ale cos chyba nici z tego beda, bo przestaly bolec juz piersi a testowac obiecalam sobie ze nie bede za szybko i teraz w strachu tylko zyje, w kolejnym ide na bete i bedzie wszystko jasne:-) boje sie tylko, bo wczoraj zaszalalam ze sprzataniem, a moze nie powinno sie tak ciezko pracowac, no ale coz zrobic.
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Gosia, nie popadajmy w paranoję:wink: Spokojnie;-) Ciąża to nie choroba, czasem kobiety nie wiedzą długo na początku, że są w ciąży i robią wszystko tak jakby nie były:wink:
    Sprzątanie napewno nie zaszkodzi jakbyś miała być w ciąży... No chyba, że już w bardziej zaawansowanej albo zagrożonej... Trzymam kciuki, aby Ci się udało w tym cyklu i żeby test wyszedł pozytywnie;-) Nie nakręcaj się testami, co ma być to będzie.
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    wiem Megi ja wszystko wiem, ale czasami popada sie juz w paranoje, gdy nie wychodzi:-) caly czas to sobie powtarzam, ale to i tak jest silniejsze ode mnie:-) w tym cyklu czuje, ze niestety tez nic nie bedzie, za to czekamy na dalsze wiesci od Ciebie i innych kobietek:-)
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dzowniłam do lekarza i powiedział mi ze owszem, luteina może przyblokować owu jeśli bierze się ją we wcześniejszych dniach cyklu. Teraz ma spowodować lepsze endometrium.
    Posłuchałam siebie i zadecydowałam że wezmę ją od jutra. Wczoraj bardzo mocno bolały mnie jajniki a dziś jest cisza, więc może coś się tam już wydarzyło. Temperatura na razie stoi. Ogólnie CLO rozwaliło mi troche wykres temperaturowy, nie jest on już tak wyraźny i jednoznaczny jak w cyklach bez CLO. To samo z testami owulacyjnymi :(
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.