Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeJul 13th 2012
     permalink
    A ja zdecydowałam,że nie wezmę Estrofemu wcześniej,nim zażyję ostatnią tabletkę Clo.Poczytałam trochę i wszędzie,w większości, właśnie tak kobitki miały zalecany ten lek.
    Mk trzymam && za owulkę,Megi i && zaTwój zielony finał ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeJul 13th 2012
     permalink
    Nawzajem :)
    --
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    niestety okres wstretny przyszedl, podjelam decyzje ze to ostatni cykl, potem decyduje sie na in vitro albo adopcje, jesli nie zmienie zdania:-)to dopiero bedzie strach:-)
    •  
      CommentAuthorPandora1
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    Gosia a jak dlugo sie staracie? Probowaliscie juz wszystkiego?
    --
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeJul 15th 2012 zmieniony
     permalink
    oj my staramy sie ok 4 lat z lekarzami ok 3, przeszlam kilku lekarzy, stracony rok na tabletkach antykoncep, potem stymulacja clo gdzie nie bylo reakcji, albo jak byla to nie pekaly pecherzyki, az do marca kiedy wybralismy sie do kliniki, od razu laparoskopia i teraz pieknie okres przychodzi jest owu, ale 2 cykle i nadal nic, wiec mysle o in vitro. moja gin chce zrobic inseminacje, ale boje sie ze ona mi nic nie pomoze, a to tez sa spore koszta
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeJul 15th 2012
     permalink
    Oj koszty są przeogromne... Na wakacje w tym roku wybieramy się z bardzo skromnym funduszem, nie liczę już ile stówek poszło w starania :(
    Dziewczyny, przy jakiej wielkości pękają wasze pęcherzyki? Lekarz mówił mi że stymulowane pękają przy 30 mm (!?) Podczas ostatniego usg w 14 dc miałam dwa dominujące 23,10 i lekarz mówił że owulacja będzie za ok 5 dni. Tym czasem po dwóch dniach miałam taki ból podbrzusza że zastanawiam się bardzo mocno czy to nie była owulacja, tym bardzej że od tamtego czasu w jajnikach cisza..
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    mk28dni ja jak miałam pęcherzyk ( przy stymulacji CLO) 3,3 cm to już to była torbiel i brałam luteinę, aby się wchłonęła.
    Ja myślę, że pęcherzyk 3 cm to jest już przerośnięty.
    Mi pękały tak jak miały 20-22mm.

Gosiu mogłabyś mi napisać jak wyglądała Twoja laparoskopia. Co i jak i kiedy robili?
    Możesz mi napisać na priv, żeby tu nie "zaśmiecać" wątku.
    Będę Ci bardzo wdzięczna.

Aaaa! Gosiu ja myślę, że dwa cykle z prawidłową owulacją to już sukces. Sukces, że owu wróciła.
    Ja rok się starałam, ale jak miałam zajść w ciążę jak owu nie było.
    Dopiero zmiana lekarza poskutkowała.
    Obecnie owulację mam co miesiąc, trwa to juz rok i 3 miesiace. a dziecka nie ma nadal. Ja wyniki mam dobre, mój mąż również.
    Czeka mnie laparo i dlatego tak się o nią Ciebie dopytuję.
    --
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Gosiu jak zdecydujecie.
    Jak jest owu to juz super. Dwa miesiace to nawet dla pary bez problemow malo :-) Ale rozumiem, ze jestes juz zmeczona.
    --
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeJul 16th 2012 zmieniony
     permalink
    ja dopiero po ok 2 latach leczenia mam owulacje, to duzy sukces i zdaje sobie sprawe, ze moze udac sie za x- razem. mysle, ze ciagle jest cos nie tak np wrogi sluz moze byc i tysiac innych powodow.
    Onekiss, nie mam oplaconego konta i nie moge wysylac wiadomosci, swoja laparoskopie opisalam 30 marca tego roku, trzymam kciuki za dobre wieści:-)
    • CommentAuthorannzaa
    • CommentTimeJul 16th 2012
     permalink
    Hej Dziewczyny, długo mnie nie było i nadrabiam zaległości.
    U mnie póki co "wszytko pod górkę", miałam mieć hsg wyszła bakteria , tzn beztlenowe, niestety hsg przełożono włączono antybiotyk, kilka dni temu okazało się, że najprawdopodobniej źle pobrano posiew..... Hsg będe miała w tym cyklu, ale w sumie to planuję nie doczekać hsg i teraz zajść :)Czego oczywiście wszystkim Wam życze :)
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Gosia8510: mysle, ze ciagle jest cos nie tak np wrogi sluz moze byc i tysiac innych powodow.
    Onekiss, nie mam oplaconego konta i nie moge wysylac wiadomosci, swoja laparoskopie opisalam 30 marca tego roku, trzymam kciuki za dobre wieści:-)

Gosiu ja sobie powiedziałam, że jak już będę po laparo, to kolejnym badaniem będzie właśnie badania na "wrogość śluzu".
    Chociaż wiem, że są dwie szkoły, jedna, że takie badanie się wykonuje, a druga, która mówi, że od tego badania się juz odchodzi, bo śluz w dzień badania może wyjść zły, wrogi, a następnego dnia jakby badanie zrobić, to już byłoby wszystko dobrze.
    Ale ja chcę to też sprawdzić.

Annza trzymam kciuki za HSG.
    Naprawdę jest luzik, ja miałam i miło wspominam :wink:

Mam nadzieję, że tak za tydzień napiszę o laparo :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Hsg wymaga znieczulenia?
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    mk28dni z tego, co czytałam przed swoim hsg, to dziewczyny miały ten zabieg bez znieczulenia, ale ja sama dostałam zastrzyk "głupiego jasia" :smile:
    Ale fajny odlot miałam, a jednocześnie wszystko słyszałam, co się dzieje.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ja rowniez mialam Hsg na tzw. glupim jasiu (choc wolalabym bez, przynajmiej by mi sie w glowie nie krecilo i nie musieliby mnie wiezc na rtg na wozku ;)). Takze tak jak OneKiss mialam lekki odlot ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Mk28dni: Hsg wymaga znieczulenia?

ja mialam tylko czopek przeciwbolowy :) zadnych odlotow :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    moya ale odlecieć jest fajnie :wink:
    ze mną chyba coś nie tak, bo mnie się "głupi jaś" bardzo spodobał, mogłabym tak co dzień :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    :) Teraz tak patrzę że trochę ściągnęłam temat na inny kierunek bo to forum o Clo - przepraszam wszystkie Clonowiczki.
    Nakręciłam się bardzo na to hsg, za długo trwają te moje starania. Coś mi tu nie gra ...
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Mk28dni - no co Ty :) przeciez wiekszosc lekarzy przed jakakolwiek stymulacja zaleca badanie droznosci :) wiec jedno jest bardzo zwiazane z drugim :)
    --
    • CommentAuthorMysiorek80
     permalink
    Hej, jestem tu nowa i chciałam się przyłączyć...
    Od stycznia staramy się o dziecko, ponieważ nie było efektów poszłam do lekarza.
    Stwierdził on cykle bezowulacyjne.
    W pierwszym miesiącu terapi z clo wyhodowałam 1 pecherzyk ale co dziwne pomimo wczesniejszego okresu miałam tez pęcherzyk ciązowy (sprzeczne ale prawdziwe)
    Jestem cały czas na monitoringu i lekarz tez zbaraniał.
    Sama widziałam zdjecie fasolki a jednoczesnie miałam jajeczkowanie
    Niestety dostałam kolejny okres i po pecherzykach ani sladu.
    Drugi cykl z clo- pecherzyk osiąnał wymiary 1,8 mm i stanał...tak więc i ten cykl do d...od 16d.c mam brac Duphaston a potem podwójna dawke clo.
    Wiem , ze na wszytko trzeba czasu ale to czekanie doprowadza do szału
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeJul 17th 2012
     permalink
    Czytałam już w którymś wątku o zjawisku "przetrwałego pęcherzyka ciążowego". Jest to pęcherzyk który najprościej mówiąc zatrzymuje się w rozwoju i faktycznie, dopiero oczyszczenie macicy podczas okresu go usuwa. Tamta dziewczyna też miała okres i jednocześnie pozytywny test ciążowy, jednak po zrobieniu bety było widać jak ta maleje.
    Ogólnie to czasami mam wrażenie że staranie o dziecko to czary połączone z rosyjską ruletką :)
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Ja mam 1 cykl z clo, w 14dc pecherzyk dominujacy 14,5mm (wiec srednio) ale gin powiedziala, ze przy dlugich cyklach jakie mam to powinien jeszcze urosnac, kolejna wizyte mam w czwartek:)
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
     permalink
    Od jutra zaczynam prac Duphaston pomimo ze w tym miesiacu jeczkowania nie ma.
    Nie wiem tylko czemu rwie mnie tak jak przy jajeczkowaniu.
    Czy mozliwe jest zeby w 13 d.c pcherzyk mia niecae 2mm (niby nie ronie) a jednak owulacja nastapila pozniej?
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Mysiorku,chyba niecałe 2cm,a nie mm :),taki pęcherzyk jest całkiem przystojny,gotowy do pęknięcia,ale czy to uczyni,tego nikt niewie,dopiero kolejne USG to wykaże.Powiedz,a jak u Ciebie z tempką,mierzysz i czy miałaś już wzrost,czyli tzw. skoczek?
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    U mnie pierwszy cykl z clo.
    W sobotę pęcherzyk miał 19,95mm. Ciekawe czy raczył pęknąć? :/ Po moich wcześniejszych przygodach z LUF mam wątpliwości...
    Trzymajcie za mnie kciuki. Jutro usg.
    --
     permalink
    momigj-- 2mm nie cm ;( w tym problem
    W tamtym miesiącu w 13 d.c miałam pęcherzyk 18mm ale niestety nic z tego nie było.
    Teraz w 10 i 13 dniu cyklu miałam USG i pęcherzyk miał niecałe 2mm i nie rosnął
    Tak więc to cykl stracony. Od przyszłego zaczynam podwójną dawke Clo i D...
    Nie mierze tempki ani nie robie pomiarów. Stosowałam testy owulacyjne ale one wykazywały owulacje nawet jak jeszcze nie wiedziałam, że mam problem. Na poprawe śluzu biore wiesiołek.
    Niby pół roku się już staramy ale to dopiero 2 cykl z CLo tak więc wierze, ze będzie dobrze...tylko kiedy?
    Staram się o tym nie myśleć ale jak wychodzę od lekarza to mi się wyć chce
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeJul 18th 2012
     permalink
    Mysiorku,a to faktycznie,do dominującego to mu dużo bakuje :| ,szkoda :/
    Ale nie załamuj się,pół roku starań,to naprawdę niedługo,zachęcam Cię również do mierzenia temp,obserwacji i prowadzenia wykresów,no i oczywiście trzymam kciuki za następny cykl :)
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dziewczyny, czy przerwa 1 cykl pomiędzy braniem Clo może mi popsuć efekt pęcherzykowania? Jadę na urlop i nijak mi nie pasuje ten termin pod kątem brania Clo. Wolę nie ryzykować brakiem możliwości szybkiego kontaktu z lekarzem a przede wszystkim brakiem monitoringu.
    Tak trochę nieszczęśliwie biorę te tabletki. Brałam 1 cykl, później była przerwa ze względu na wyjazd męża, później 2 cykle brania i teraz znowu przerwa.. W pierwszej przerwie miałam naturalną owulację ale już sama nie wiem co robić. To musi być kuracja ciągiem 3 miesiące?
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeJul 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Mk28dni - ja nie mam ciaglej kuracji.
    - Dwa pierwsze cykle - clo 1x1 , nastepnie miesiac przerwy,
    - kolejne dwa cykle - clo 2x1, nastepnie miesiac przerwy,
    - kolejne dwa cykle - clo 3x1 i pozniej przerwa.
    Taki system ma moja ginka. Takze, moim zdaniem, na pewno sobie nie zaszkodzisz robiac przerwe miedzy clo :)
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    O, to brzmi dobrze :) Dzięki Moya.
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeJul 19th 2012
     permalink
    Mk28 jak tu czytałam to czasem taka przerwa czyni cuda :)))
    Zresztą, u mnie pod wykresem dziewczyny pisały, że clo działa też na przyszły cykl więc spokojnie. :)
    .
    A ja jestem po podglądanku.
    Pierwszy cykl z clo i wreszcie była owulacja! Na dodatek sama z siebie bez pomocy zastrzyku :)
    Także to już sukces, bo po wcześniejszych przygodach z niby polipami, LUF i czekaniem aż niepęknięte jajco się wchłonie to myślałam że umrę z nerwów przed tym gabinetem :)
    .
    Miłego dnia!
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeJul 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Bilia :) ,no to super,teraz trzymam kciuki,za zielony finał ;)
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    (nie)dziękuję :P
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    a ja wrocilam wlasnie z usg, pecherzyk ktory mial 14,5mm wchlonal sie wiec owulacji w tym miesiacu nie bedzie:( cykl na straty:(
    Czy myslicie, ze powinnam w nowym cyklu brac clo 2x1 ( do tej pory bralam 1 tabletke dziennie od 2dc przez 5 dni) skoro wychodowalam jeden tylko pecherzyk i to maly??:sad::sad:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Poziomka, reguly nie ma; Ja na jednym cyklu z clo, mialam owulke, na drugim juz nie. A co gin na to ?
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    powiedziala, ze owulacja mogla byc no ale przy 14mm pecherzyku?!?!!! bo jego nie ma i kazala zrobic w srode badanie krwi zeby sprawdzic czy byla, ale ja wiem ze nie bylo bo mierze tempke codziennie i nie mialam wzrostu:( wiec wiem, ze nie bylo i tak sie zastanawiam, czy zwiekszona dawka by cos pomogla?
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no a gin cos wspomniala o cialku zoltym, plynie w zatoce ? bo pecherzyk mogl podrosnac i owu mogla byc. Ale mysle, ze gin by nie przeoczyla tego na usg.....
    a tempka moze wzrosnac nawet do 3 dni po owu.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    o widzisz nie pomyslalam zeby jej spytac o cialko zolte, albo widziala, ze nie bylo owulacji ale nie chciala mi powiedziec, bo widziala z jaka nadzieja patrzylam na ten monitor i kazala zrobic badanie krwi. Ja mieszkam w UK wiec tutaj to wszystko troche inaczej wyglada, no i zostalo mi jedno opakowanie clo na te 5 dni ale nie wiem czy nie pojsc do mojej gp i poprosic zeby mi wypisala zwiekszona dawke, skoro w 14dc mialam 14.5mm a drugi 8mm a w 17dc 14.5mm zniknelo a ten drugi urosl do 13mm ale powiedziala ze juz rosnac na pewno nie bedzie..no i nie wiem czy jest sens brac ta 1 tabletke dziennie skoro malo mi to pomoglo bo pecherzyk nawet nie chcial urosnac do normalnego rozmiaru:(
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Poziomka, jak pisalam wyzej, pierwsze dwa cykle bralam 1x1 clo. Pozniej miesiac przerwy. Drugi cykl byl bez owu.
    Nie wiem jaki ma plan Twoja ginka, ale moja mi powiedziala, ze przy PCOS nie nalezy forsowac zbytnio jajnikow i nalezy powoli wprowadzac wieksze dawki. I tak po tej miesiecznej przerwie, dostalam clo 2x1.
    moim zdaniem powinnas sprobowac jeszcze jeden cykl na malej dawce. no , ale to juz zalezy od twojego gina.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    pojde w przyszlym tygodniu do gp i spytam jej czy brac dalej jedna tabletke czy zwiekszyc na dwie. Zobacze co mi powie.
    Dzieki
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
     permalink
    poziomka ja bym tak nie skreślała tego cyklu. W 14 dc miałaś pęcherzyk 14,5 mm. Licząc że pęchęrzyk rośnie od 1-2 mm dziennie to w 16 dc mogłaś mieć pęcherzyk wielkości 18,5 mm. A że pęcherzyki pekaja nawet przy 18 mm to może jednak u Ciebie była owulacja.
    dziwnie, że lekarka nie widziała na USG czy była owulacja. Albo miała kiepski sprzęt albo najwyczajniej jest niedouczona. U mnie zawsze lekarz widział albo płyn albo miejsce po peknieciu pęcherzyka.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    no sprzet to akurat miala dobry-sama bylam zaskoczona jak wszystko dokladnie widac, jak obliczala i w ogole, nie pomyslalam kurde zeby spytac ja o ten plyn w zatoce Douglassa no z glowy mi wyszlo taka zakrecona bylam no i dopiero w srode na pobranie krwi i pozniej 4 dni na wyniki. Od dzisiaj luteine zaczynam brac
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Poziomka a nie dostałaś opisu wyniku badania? Ja zawsze dostaje razem z wydrukiem zdjęć, ale nie wiem jak jest u was.. Tam mam zawsze opisane pęcherzyki, endo czy zatokę.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Nie, ja czegos takiego nie dostalam:/
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Cześć dziewczyny :)
    Miałam dwa miesiące przerwy z powodów osobistych, choć nie traciłam nadziei, ale od kolejnego cyklu wracam do waszego grona, biorąc Clo 3-7dc i 16-25dc Luteine :)
    Mam nadzieje ze się uda, choć niepokoi mnie fakt, że przez pierwsze dwa miesiące lekarz nie chce kontrolować mojej owu,
    dopiero jeśli nie uda się, to mam się zgłosić w trzecim cykl między 11-13dc na monitoring hmm... Co myślicie?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    poziomkaUK - ja tez mysle, ze moglas miec owulke, bo pecherzyk mogl przez te kilka dni podrasnac :) jakie badanie krwi robilas? ja bym poszla prywatnie i zrobila badanie progesteronu, on pokaza czarno na bialym czy owulka byla czy nie.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    no ja mam skierowanie na badanie progesteronu w srode
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    poziomkaUK - to oby do srody, a na wynik dlugo bedziesz musiala czekac?
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    mam nadzieje ze do piatku sie wyrobia:) a jak nie to poniedzialek- glowa mnie caly dzien boli od tego myslenia i zamartwiania sie:(
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    poziomkaUK - wszystko bedzie dobrze, a zamartwianie sie wedlug mojego gina-endykrynologa nie sprzyja zajsciu w ciaze ;) wiec trzeba myslec pozytywnie. Ja tez nie zawsze mialam owulacje po clo. Na 1 tabletke nie zareagowalam w ogole, pozniej byly 2.. a udalo sie przy 1/2 tabletki - no i czesciowo dzieki nie mysleniu o tym, zeby zajsc w ciaze :)
    uszy do gory!
    Widze, ze od pazdziernika sie staracie. Nam sie udalo po 1 roku i 7 miesiacach dopiero.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    no ja naprawde myslalam pozytywnie na ten cykl, w ogole sie nie stresowalam i nie zamartwialam pytaniami czy sie uda, bylam JAK NIGDY nastawiona pozytywnie, optymistyczna, pierwszy raz mialam dobre przeczucia no i tu taki zawod:( przykro no ale coz, wiem ze jutro czy pojutrze humor wroci do normy i zaczne myslec o nastepnym cyklu:) narazie jest ciezko:(
    Gratuluje ci ciazy, dzieki ze wspierasz nas :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.