Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeOct 19th 2012
     permalink
    To ja trzymam kciuki za Was dwie. Mam ndzieję, że laparo udrożni te jajowody. A jak nie to będę trzymała kciuki za inv. Ale cos czuję, że laparo pomoże i wtedy będzie ciąża jak ta lala. Bo po prostu plemniki nie mogły przejść przez jajowody, a wcale może nie byc żadnych innych problemów.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 19th 2012
     permalink
    Dzięki :)
    A ja za Twój obecny cykl! :D
    --
  1.  permalink
    witam, jestem tu nowa, od tego cyklu bede brała clo i duphaston. czytałam waszą rozmowę i większość miała monitoring cyklu a mój gin nie mówił nic, że mam przyjść w którymś dc. może powinnam zmienić lekarza? staramy się już 2 lata o dziecko i coraz trudniej czekać na te 2 kreseczki. pozdrawiam
    • CommentAuthoran_ma
    • CommentTimeOct 20th 2012
     permalink
    witamy na forum :)
    oj u mnie w kwietniu będzie już 3 lata po ślubie, 2 ciąże "nieudane" wrzesien 2010 ciąża pozamaciczna, sierpień 2012 poronienie... :(
    i też coraz trudniej czekac...
    monitoring jest bardzo wskazany, gin sprawdzi, czy jest pecherzyk, czy doszlo do owulacji, itp.
    wg mnie bez monitoringu ani rusz, choc wiem, że były i takie kobietki, którym bez monitoringu sie udało :)
  2.  permalink
    to może sprobuje pierwszy cykl bez monitoringu:) dzięki za odp:)
  3.  permalink
    Młoda jeśli jeśli masz zalecenie brania clo to koniecznie musisz chodzić na monitoring.
    Tymbardziej że to jest twój pierwszy cykl z tym lekiem.
    -- ,
  4.  permalink
    to pójde do niego tylko wiecie może w którym dniu cyklu powinnam? od 5 do 9 dc mam brać clo.
  5.  permalink
    Młoda ja bym poszła tak gdzieś w 12dc.
    Ja w następnym cyklu też mam zalecone clo i mam go brać od 2 do 7 dc, a monitoring mam w 10dc.
    A jaką dawkę masz clo?
    -- ,
  6.  permalink
    2 x 1.

a od 16 do 25 dc mam duphaston

dzieki za porade napewno pójde
  7.  permalink
    Młoda a jakiej dlugości są twoje cykle?
    Jak dla mnie to dziwne że dała ci od razu tak dużą dawkę i nic nie wspomniała o monitoringu.
    -- ,
    • CommentAuthoran_ma
     permalink
    Młoda, naprawdę masz dużą dawkę, musisz w takim razie isc na monitoring, bo moze dojsc do hiperstymulacji. ja zaczynalam od polowy tabletki raz dziennie
  8.  permalink
    miałam długie od 40 do 60 dni. więc kazał mi łbrać przez 3 miesiące luteine na wywołanie od 16 dc przez 10 dni. a ostatnio mam cykle co 23 dni.

własnie czytałam, że większość zaczyna od małych dawek i potem mają podnoszone, a ja taka dużą odrazu.

dzieki za wszystkie podpowiedzi co robić:)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    mloda_nie_znaczy_glupia - mialas monitoring tych cykli na samej luteinie? masz owulacje w tych krotkich cyklach? jak tak to kiedy?
    Ja mialam cykle -45-58dniowe, owulke po 30dc. Cykle byly monitorowane, moim zdaniem bez sensu jest sie faszerowac taka dawka clo bez monitoringu. Moga Ci sie torbiele porobic. Z reszta trzeba sprawdzac czy lek dziala na Ciebie i jak dziala. Zazwyczaj lekarze zaczynaja od malej dawki i obserwuja co sie dziele. Dopiero po potwierdzonej owulacji zalecaja luteine/duphaston. Ja bym poszla do innego lekarza, chocby na konsultacje - zanim zaczniesz brac clo.
    Mialas badanie droznosci? Wiesz czy ma drozne jajowody? Mi wszyscy lekarze gin (bylam u kilku zanim zaczelam brac clo) zalecali najpierw HSG - by nie truc sie niepotrzebnie lekami. Bylam w klinice nieplodnosci Invimed we Wrocku przed rozpoczeciem brania clo i lekarz to samo mi potwierdzil + badanie AMH (rewerwy jajnikowej).
    --
  9.  permalink
    nie miałam monitoringu tylko jakbyłam na ostatniej wizycie zrobił mi usg i powiedział, że mam troche za małą macice. z badań miałam tylko robiony progesteronTSH i prolaktyne. w czym progesteron mam za mały.

u mnie w mieście nie ma dobrych lekarzy oprócz tego do którego chodze.
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    mloda_nie_znaczy_glupia - a badanie progesteronu mialas pod koniec cyklu? jaki wynik? pytam, bo jak owulka byla to powinien sie miescic w normie dla fazy lutealnej. Szkoda, ze nie masz innego gina w miescie. Moze warto podjechac do innego miasta na konsultacje? Ja tez nie jestem z Wroclawia, a pojechalismy tam do Invimedu wlasnie zeby miec opinie kolejnego lekarza, przed podjeciem jakiegokolwiek leczenia.
    --
  10.  permalink
    Młoda nie rozumiem tego jak lekarz może przepisać clo bez monitoringu?
    Tymbardziej że tobie przepisał nie wiedząc czy owulacja jest czy też nie.
    Najpierw powinien sprawdzić czy ona się pojawia.
    -- ,
  11.  permalink
    w lutym miałam 1 badanie progesteronu w fazie lutealnej i wyszło 0,77 ng/ml a norma jest od 1,5 do 20,0. ostatnio badanie progesteronu miałam we wrześniu i miałam 1,22ng/ml, w tej samej fazie
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    mloda_nie_znaczy_glupia - czyli wyglada na to, ze owulacji nie mialas, bo to wciaz byla pierwsza faza cyklu. Mozliwe rowniez, ze krwawienie wywolane luteina/duphastonem to krwawienie srodcykliczne, a owulke masz pozniej. Prowadzisz wykresy? mierzysz tempke? :) pytam z ciekawosci. Zebys sobie nie zaszkodzila tym braniem clo bez monitoringu + bez badania droznosci.. ja bym jeszcze amh zbadala. Bo jak doprowadzisz taka dawka clo do hiperstymulacji a amh masz niskie, to nie warto. W ogole ja bym na Twoim miejscu zmienila lekarza..niestety.
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Młoda, to bardzo niski progesteron.
  12.  permalink
    to badanie amh robi się w laboratorium bez skierowania?

Treść doklejona: 20.10.12 20:46
    prowadziłam a przez wakacje to zaniedbałam ale od jutra już zaczynam od nowa mierzyć temperaturę:)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    mloda_nie_znaczy_glupia - jasne, mozesz bez problemu zrobic badanie progesteronu prywatnie w laboratorium.
    --
  13.  permalink
    to zrobie ale to chyba w 21 dc

Treść doklejona: 21.10.12 17:13
    brałam dziś clo poraz pierwszy jeden rano a drugi popołudniu teraz kłuje mnie prawy jajnik, czy to może być reakcja na lek?czy któraś z was tak miała?
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeOct 22nd 2012
     permalink
    Młoda, Ja podczas wszystkich dni brania CLO miałam bóle/ kłócie jajnika. Ale ja właśnie biorę CLO po pół tabletki od 5 do 10 dc. Potem zastrztk z pregnylu. Ja sobie nie wyobrażam działania bez monitoringu, a szczególnie biorąc CLO. Przeciez jeżeli masz taką dużą dawkę i tak długie cykle, to skąd masz wiedzieć kiedy Ci te pęcherzyki urosnął i kiedy pęknąl. I czy w ogóle pękną. No i kiedy się starać. Można regularnie ca dwa ni mieć przytulanki z mężem. Ale to też zmiejsza jakość jego żołnierzyków.
    -- ,
  14.  permalink
    pójde w 14 dc do gin i zapytam go czy nie powinnam mieć monitoringu. jesli powie że nie to zaczne się zastanawiać nad zmianą lekarza.
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Witam się wieczorowo :)
    młoda, witaj u nas :)

ja miałam w sobotę podglądane pęcherzyki, w 13 dc były dwa, w lewym jajniku 33 i 18 mm. Endo też w porządku.

niestety pregnylu nie dostałam, moj gin chce zobaczyć czy same pekną :neutral:
    W takim razie czekamy do czwartku, na powtorne usg.
    A i moj M ma tylko 4 % prawidłowych nasionek....ach :cry:
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Agosa, miałaś pęcherzyk 33 mm czy 23 mm? Bo 33 to tak trochę duży. A nasionka no może nie najlepsze, ale są, także póki są jakieś dobre, ruchliwe i żywotne, to jest szansa. Zobaczy u mojego M. jest bardzo dobry materiał a mimo wszystko ja w ciąży nie jestem.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormegi82_23
    • CommentTimeOct 23rd 2012
     permalink
    Też się troszkę zdziwiłam tym pęcherzykiem 33mm. Przecież pęcherzyki pękają jak mają chyba 24mm.
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Ja też się zdziwiłam tym pęcherzykiem, ale mam to na zdjęciu z wymiarami, także nic nie pomieszałam:wink::wink:
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Agosa, ja nie chcę tu byc jakąś źle wróżącą, ale mi sie zdaję (z tego co mi lekarz mówił) to jak pęcherzyk nie pęknie do 25 mm, to już nie pęknie. Może Twój gin sie pomylił, albo akurat u Ciebie pękają jak są wieksze.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ale to nic nie oznacza, bo może pęknąć ten 18mm :)
    U mnie czesto tak było że pękał mniejszy z tym że po Pregnylu.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    dżasti: ale mi sie zdaję (z tego co mi lekarz mówił) to jak pęcherzyk nie pęknie do 25 mm, to już nie pęknie

pozwolę się nie zgodzić :wink:
    pęcherzyki równie dobrze pękają [same bez Pregnylu czy Ovitrelle] przy 28 - 30 mm
    ja jestem tego żywym dowodem :tongue:

aczkolwiek przy 33 mm to ja już bym na pewno o zastrzyk zapytała bo to już zakrawa na lekkie przerośnięcie...
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    jak dla mnie 33mm to duzo za duzy i najwazniejsze teraz sprawdzic czy peknie czy dalej bedzie rosl, a ten mnijeszy tez oczywiscie moze peknac:-) moja gin kazala mi brac juz luteine badz duphaston jak mial powyzej 26mm
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Gosia8510: moja gin kazala mi brac juz luteine badz duphaston jak mial powyzej 26mm

dla mnie to zupełnie bez sensu bo Luteina MOŻE owulację zablokować i wtedy szanse na ciążę żadne
    a 26 mm pęcherzyk spokojnie się może jeszcze nadać [z resztą moja Ninka jest właśnie z pęcherzyka, który pękł SAM mając ok 27-29 mm :cool:]

przecież nie każdej kobiecie pęcherzyki pękają przy 22 mm tak samo jak nie każda kobieta owuluje w 14 d.c :confused:
    --
    • CommentAuthoran_ma
     permalink
    niestety zdarza się, że z takich duzych pecherzykow robia sie torbiele...

dziewczyny, czy zdarzylo się wam cos takiego, moje cykle sa 30 dniowe, w 8 dc nie miałam pecherzykka dominującego, endo tylko 4 mm ale gin kazal mi przyjsc za tydzien, czyli w 15 dc (wypada to we czwartek)... czy może się zdarzyc, ze taki pecherzyk dominujacy sie pojawi? czy którys mogl podrosnac? czy nie mam sie co łudzic...?

wiem, że dziwne to pytanie i moze bez sensu, ale szukam jakiegos pocieszenia...
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    An_ma - jasne, ze moze podrosnac, ja pecherzykow dominujacych nie mialam do 25dnia cyklu ;) owulke mialam pozno okolo 30-35dnia w cyklach 46-58dniowych. I w takim dlugim cyklu udalo nam sie zajsc w ciaze.
    Zawsze mialas cykle 30dniowe? Czy masz 30 dniowe dlatego, ze bierzesz luteine/duphaston? A normalnie masz jeszcze dluzsze. Mialas wczesniej potwierdzona owulacje poprzez monitoringi? Mniej wiecej w jakich dniach cyklu wystepowala?
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Teorka wiem, ze luteina blokuje owulacje, ale akurat w tamtym przypadku mój pecherzyk nie byl prawidlowy jak to okreslila gin, chodziło mi glownie oto by Agosa sprawdzila za 2-3 dni co z tym pecherzykiem, bo moze byc z tego torbiel, ale rownie dobrze moze byc i ciaza:-)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    an_ma: niestety zdarza się, że z takich duzych pecherzykow robia sie torbiele..

a to oczywiste ale własnie po to się chodzi na monitoring i podaje Pregnyl/Ovitrelle itp żeby temu zapobiec
    zwłaszcza kiedy jest się stymulowanym CLO
    wtedy USG częste jest konieczne zdaniem moim oraz mojego ginekologa również :wink:

Gosia8510: ale akurat w tamtym przypadku mój pecherzyk nie byl prawidlowy jak to okreslila gin

ano to zmienia postać rzeczy :smile:
    bo ja myślałam, że kazała brac Luteinę tylko ze względu na rozmiar pęcherzyka
    to by było nielogiczne
    ale skoro po jego budowie uznała, że nic z tego nie będzie to co innego.....
    --
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Kochane, co do mojego pęcherzyka - giganta:wink: sama jestem w lekkim stresie. Oczywiście, że pytałam o pregnyl, jednakże moj ginekolog chce zobaczyć czy sam pęknie. Jak zapytałam, ktory z pęcherzyków ma większe szanse na pęknięcie wskzał właśnie na ten 33 mm....
    W czwartek z samego rana mam wizyte, to już będzie coś wiadomo. Póki co bólu jajnika już nie mam, także może owulka była....

ps. narazie ten ginekolog nie zawiodł mojego zaufania, także poczekam na to jak zakończy się ten cykl. Oby tylko torbielka mi się nie zrobila, bo niby jak mam sie jej później pozbyć... :devil:
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeOct 24th 2012
     permalink
    Agosa, my tu sobie dyskutujemy, ale oczywiście to lekarz jest lekarzem i wie co robi. Ja zawsze ufałam mojemu lekarzowi. Mam nadzieję, że pękł u Ciebie i że będzie dzidziuś z tego. Daj znać jutro co tam na usg.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    dżasti, ja sama w stresie i bardzo się cieszę, że była ta dyskusja. Poza tym może kiedyś króraś z dziewczyn miała/bedzie miala podobny problem.
    Dam znać po usg, ciekawe czy pękł:neutral:
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    TEORKA: aczkolwiek przy 33 mm to ja już bym na pewno o zastrzyk zapytała bo to już zakrawa na lekkie przerośnięcie...

Zgadzam się.
    Ja miałam pęcherzyk 33mm i dostałam luteinę na wywołanie @, bo wg mojej gin był już przerośnięty.
    --
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    OneKiss, ale ten pęcherz to sie chłonął, pękł czy co się z nim stało?
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Czy któraś z Was brała Lemette? Jakie macie opinie o tym leku? Czy działa jak Clo?
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Jeśli nie pęknie, to może się z niego zrobić torbiel. Agosa, jestem trochę zaskoczona nastawieniem Twojego gina.
    Efiaa, nie mam pojęcia co to za lek.
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Lamette to też stymulant. Wzięłam 5 tabletek pierwszy raz.
    •  
      CommentAuthorFlowka
    • CommentTimeOct 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Efiaa, ta nazawa to nie Lametta? jeśli tak, to znalazłam info o tym leku to lek przeciwnowotworowy i immunomodulujący - czyli nie ma nic wspólnego z clo.

Treść doklejona: 24.10.12 17:03
    Bierzesz tylko to? Pewnie są jakieś działania "uboczne" w postaci stymulacji. Moja koleżanka też brała coś podobnego, ale razem z clo
    --
    •  
      CommentAuthormegi82_23
     permalink
    Mi też lekarz ostatnio zaproponował zmienić Clo na lamette, to podobno to samo co clo.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Tak, biorę tylko to. Ponoć ma działać jak stymulant, ale nie uszkadzać endometrium. Byłam ciekawa, czy macie z tym lekiem jakieś doświadczenia.
    • CommentAuthoran_ma
     permalink
    Madziauk- ja biore tylko clostylbegyt 1 tabletkę od 3 do 7 dc.
    Cykle mam od ok. roku 30-32 dniowe. Na monitoringi chodze juz 9 miesiecy i jesli mialam owulację (3 cykle miałam bezowulacyjne), to juz w 8 dc miałam chociaz pecherzyk 6mm. a juz w 15 dc zazwyczaj miał ok. 15 mm. U mnie pecherzyki rosna ok 1 mm. na dobę i owulacja zawsze w ok. 20 lub 21 dc. Coś mi sie wydaje, że albo mi sie wszystko w tym cyklu opuscilo, albo znow cykle stracony...
    jutro mam kolejny monitoring i zobaczymy...

ale juz siły nie mam, tym bardziej, ze juz to byl 6 cykl z clo... :(

Treść doklejona: 24.10.12 19:56
    nie opuściło, tylko opóźniło :)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    an_ma - mozliwe, ze sie opoznilo :) 3mam kciuki za monitoring, moze jednak jakis pecherzyk dominujacy jest :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.