Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Może Justa nie czujesz różnicy, bo na razie nie zmieniła położenia itd. Ty brałas 3-dc clo, nie? Jak śluz?
    •  
      CommentAuthorTamara74
    • CommentTimeJul 19th 2011 zmieniony
     permalink
    kocza: leczyc sie lecze bo PCOS trzeba leczyc..

owszem, ale nie trzeba tego robić aż clo, można dietą. No i trzeba zwrócić uwagę czy nie prowadzimy zbyt stresującego trybu życia - stres=wzrost testosteronu i prolaktyny=pcos.
    • CommentAuthorjusta2586
    • CommentTimeJul 19th 2011
     permalink
    Smerfeta1985: Justa, bo kurcze w poprzednim cyklu miałam tak, że 22dc miałam 12h kłucia lewego jajnika co było poprzedzone paro dniowym płodnym śluzem

Słyszałam coś na temat rozjechania się tempki z płodnym śluzem....nie wiem do końca jak to jset i nie chce cię wprowadzić w błąd ale ponoś tak jest czasem po tabletkach anty.
    A może wtedy tempke żle zmierzyłaś np.o innej porze? Kurcze nie wiem....ale dziewczyny pisały o tym tylko nie wiem w którym momencie...
    Smerfeta1985: Ty brałas 3-dc clo, nie? Jak śluz?

brałam od 3dc do 7dc teraz mam 14dc a co do śluzu to jeszcze nie mam.. :sad:
    --
  2.  permalink
    Jak prowadziłam wykresy z 4 lata temu to żadnych leków wtedy nie brałam, ale nie miałam śluzu płodnego.
    A co do tempki w ogóle to...jak dobrze zrozumiałam to skok następuje ponieważ produkuje progesteron ciałko żółte, a one powstaje z pęknietego pęcherzyka więc dlaczego piszą, że u jednej kobiety np.skok jest w dzień owu u innej np.na 3ni przed bądź 3dni po...nie kumam.
  3.  permalink
    A bez clo kiedy zawsze miałaś płodny?
  4.  permalink
    I chodzi mi o to, że był w ostatnim cyklu śluz płodny, kłucie jajnika a skoku tempki brak...o czym to może świadczyć?
  5.  permalink
    Cześć...jakoś od nad ranem sie budze i mam problem ze spaniem...tempka nadal 36,3...hm...pisałam Wam, że raczej brzuch mnie nie boli natomiast jak wczoraj weszłam na męża:P to jak się ruszałam to myślałam, że mój prawy jajnik bokiem wyjdzie, bolał....
    • CommentAuthorjusta2586
    • CommentTimeJul 20th 2011
     permalink
    Smerfeta1985: A bez clo kiedy zawsze miałaś płodny?

Niestety nie badałam śluzu wcześniej więc nie wiem kiedy zawsze miałam sluz płodny.Robiłam testy owulacyjne. nigdy mi nie wykazały zbliżajacej sie owulacji.
    --
    •  
      CommentAuthormila123
     permalink
    Ja wczoraj - 18 dc - poszłam do innego lekarza ( mój jest na urlopie ) i wykazało, że mam torbiel. :( A liczyłam, że Pregnyl da radę wszystkim pęcherzykom :( . Dobrze że poszłam to sprawdzić.
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    mila123: wykazało, że mam torbiel.

Kurcze to nie dobrze..:( a dostałaś coś na tę torbiel?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mila123: Ja wczoraj - 18 dc - poszłam do innego lekarza ( mój jest na urlopie ) i wykazało, że mam torbiel. :( A liczyłam, że Pregnyl da radę wszystkim pęcherzykom :( . Dobrze że poszłam to sprawdzić.

no i już widzicie właśnie czemu monitoring jest przy CLO konieczny i niezbędny.....
    gdybyś poszła wcześniej to może dostałabyś jeszcze jeden zastrzyk a tak to zrobiła się torbiel, niestety....
    --
  6.  permalink
    Mila dobrze, że poszłaś i będzie Ok!!
    Ja rano chciałam iść do dr z NFZ do którego kiedyś czasem chodziłam,bo miał darmowe usg, ale nie przepadam za Nim przez wzgląd czasami na teksty, sposób badania, no ale..ma urlop do 27ego. Teraz dałam 150zł.na gin i na tą chwile nie mam żeby iść znów prywatnie.
    Dziewczyny czy po kuracji clo to normalne, że wczoraj w pozycji "na jeżdzca" ostro mnie bolał prawy jajnik (ten na którym jest pęcherzyk), a dziś trochę momentami coś poczulam, za to teraz co parę chwil odczuwam kłucie lewego ( w pon.na usg nic się na nim nie działo oprócz oczywiście tych pęcherzyków świadczących o pco)..
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Smerfeta1985: Dziewczyny czy po kuracji clo to normalne, że wczoraj w pozycji "na jeżdzca" ostro mnie bolał prawy jajnik (ten na którym jest pęcherzyk), a dziś trochę momentami coś poczulam, za to teraz co parę chwil odczuwam kłucie lewego ( w pon.na usg nic się na nim nie działo oprócz oczywiście tych pęcherzyków świadczących o pco)..

mnie po CLO często bardziej bolały jajniki niż bez CLO
    i to niekoniecznie podczas seksu
    czasem chodzenie sprawiało taki ból, że musiałam siadać bo nie dawałam rady...
    a najbardziej bolało w zaciążonym cyklu...
    pamiętam, że w okolicach owu byłam w galerii i aż się poryczałam z bólu a potem się okazało, że to był szczęśliwy cykl :wink:
    --
  7.  permalink
    Hm to u mnie raczej zonk...wczoraj dośc mocno bolało, ale w pozycji "na jeźdzca), tak nawet nie wiedziałam, że tak boli...i dziś rano przez kilka minut tak mocniej, a tak to pokłuwa raz prawy raz lewy...nawet nie wiem co z owu, czy dziś, czy np.jutro czy wcale...Skoro piszecie, że przy owu a tymbardziej zaciążonym miałyście mocny ból..hm...Choć kiedyś jak wstałam nagle to miałam kilka h mocny ból, a wtedy raczej nie kochałam się w dni płodne, a jednak po prostu była mocno boląca owulacja..nie wiem od czego to zależy...
  8.  permalink
    Smerfeta ja miałam w sumie 3 takie bardzo bolesne owulacje w ostatnim roku...
    i po seksie i wtrakcie myślałam że mi jajnik wyskoczy, ale wtedy nie brałam żadnych leków
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Smerfeta1985: Skoro piszecie, że przy owu a tymbardziej zaciążonym miałyście mocny ból..h

ale to oczywiście nie reguła :wink:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Smerfeta1985: Hm to u mnie raczej zonk...

Jeszcze nic nie jest przesądzone Smerfeta:) bądź dobrej myśli.:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    szkoda, że nie prowadzicie wykresów bo tak to nic nie wiadomo ..... :tongue:
    --
  9.  permalink
    też myśle, że nie ma reguły, czytałam, że sama owulacja nie boli, a np.mięśnie miednicy w tym czasie coś działają...Kurcze nawet spokojnie ma co iśc do wc się załatwić, bo go wtedy czuje...może mnie boleć, tylko super jakby było to owocne...
    Mam ze szkoły średniej 3 psiapsiółki i powiem Wam wszystkie mają w pracy etaty na stałe, a ja umowe na zastępstwo przedłużaną co jakiś czas za ciążowe innych dziewczyn...jedna ma 2letniego syna, druga 3letnią córke i teraz jest w ciąży, termin na grudzień, trzecia urodziła 2 maja syna-z Tą najczęściej się widuje...i czasem mi przykro, ale jakoś musi być...choć jak pare tyg.temu spotkałyśmy się w czwórke to momentami dziwnie mi było, bo wiecie One mają wspólny temat np.dzieci, a ja tutaj zaczęłam odstawać jakby w tym momencie...
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Smerfeta1985: bo wiecie One mają wspólny temat np.dzieci, a ja tutaj zaczęłam odstawać jakby w tym momencie...

Rozumiem cię doskonale, większość moich bliskich znajomych planują już drugie dziecko choć brali ślub równo z nami...(znaczy 3lata temu)to naprawde czasem boli...
    --
  10.  permalink
    Oj jak boli prawa strona brzucha oj oj oj....ałłł...jak jutro nie skoczy tempka to będzie mi przykro..i nie będe wiedziała co się dzieje...
    Nio Justa czasem nie jest to zbyt miłe, fakt, że teraz Tego 2miesiącznego brzdąca widze około raz w tyg.a gdzieś co drugi raz bujam Go na rękach, grzeczniutki jest u cioci hehehe...ale to synuś Ich, nie nasz...
  11.  permalink
    I w ogóle to się zastanawiam na ile dobre sa dziś 17dc dobre żołnierzyki mężusia, bo sex był 8dc,10dc,12dc,14,15,16dc...hehe
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeJul 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Sorry Koleżanki, ale wracając do tematu zaleceń Waszych lekarzy odnośnie luzu, to nie wygląda, żebyście się poza brakiem monitu stosowały :wink:. No nie mogłam się oprzec :peace:
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  12.  permalink
    Spoko Kaonashi, ja wcale nie pisałam, że będe się stosowała do zaleceń lekarza...tak na prawdę to sie i tak martwię...Niestety tempka dziś 36,5 wprawdzie 2kreski większa niż ostatnie dwa dni, ale nie jest wyższa od 6ciu ostaenich..Ktoś mi pisał, że przy cyklu stymulowanym clo nie powinnam sugerować sie ptc, wiecie coś o tym?
    I drugie pytanie-jak długo na clo może trwać ból owulacyjny, jest to kwestia h czy nawet dni?
  13.  permalink
    "jak długo na clo może trwać ból owulacyjny, jest to kwestia h czy nawet dni?"

U mnie jest to zdecydowanie kwestia dni...zależy jeszcze o jakiej intensywności mówimy
    • CommentAuthorjusta2586
    • CommentTimeJul 21st 2011
     permalink
    Dziewczyny śluz mam lepki ale wydaje mi się nieciągnący się poza tym nie jest całkiem przejrzysty tylko jakby delikatnie zabarwiony biało-zółty......kurcze powiedzcie cos na tem temat.
    I jeszcze jedno od jutra powinnam brać duphaston ale skoku temperatury jeszcze nie miałam ( i nie wiem czy będe ją mieć), czytałam że duphaston bierze się po owulacji i co ja mam teraz zrobić? proszę o radę mój lekarz jest na urlopie a może któraś miała podobny przypadek?
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dziewczyny śluz mam lepki ale wydaje mi się nieciągnący się poza tym nie jest całkiem przejrzysty tylko jakby delikatnie zabarwiony biało-zółty......kurcze powiedzcie cos na tem temat.
    I jeszcze jedno od jutra powinnam brać duphaston ale skoku temperatury jeszcze nie miałam ( i nie wiem czy będe ją mieć), czytałam że duphaston bierze się po owulacji i co ja mam teraz zrobić? proszę o radę mój lekarz jest na urlopie a może któraś miała podobny przypadek?
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Hej Dziewczyny te powyższe moje posty sa z wczoraj.... nie wiem dlaczego dziś mi dopiero wskoczyły, prawdopodobnie jakis problem z internetem po wczorajszej burzy...
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    A jesli chodzi o dziś to nie wiem co myśleć miałam nieprzespana noc, nad ranem bolał lewy jajnik(16dc), tempka skoczyła o dwie kreski na 36,8. ale zastanawiam się czy nie jest to spowodowane przeziębieniem które mnie wczoraj dopadło...
    --
  14.  permalink
    a ja 3 cykle brałam CLO, teraz już totalnie odpuszczam, jutro zaczynam 2 tygodniowy urlop, nie będę brała clo i zastanawiam sie czy brac duphaston, to ostatni naturalny cykl, następny to IUI, potem terapia na endometroze, ale zakładam że do tego nie dojdzie, nie wiem czy totalnie sobie odpuścic i nie mierzyc nawet tempki ale mieć na uwadze mniej więcej kiedy będe miała owu czy co... brakuje mi dużej dawki luzu, urlopu, wypoczynku i chyba dam sobie na maxa spokój w tym cyklu:)
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    madzioszkak widze że brałam duphaston a czekałam do owulacji?na skok? albo coś?
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    sorrki madzioszkak widze ze robie niezłe błędy. Chodzi mi tylko o to czy czekałam z duphastonem na owulacje?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Smerfeta1985: Ktoś mi pisał, że przy cyklu stymulowanym clo nie powinnam sugerować sie ptc

pierwsze słyszę...
    czemu niby masz się PTC nie sugerować ? :confused:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Smerfeta1985: Ktoś mi pisał, że przy cyklu stymulowanym clo nie powinnam sugerować sie ptc

Też wydaje mi się że jedno drugiego nie wyklucza, wręcz powinno się chyba mierzyc chociażby dlatego żeby sprawdzić czy ten lek wywołuje jakies zmiany w tempce.
    --
  15.  permalink
    Nie wiem..tak na jednym forum napisała mi dziewczyna: "W stymulowanym cyklu nie sugeruj sie temperatura bo to nic nie oznacza. Jesli masz pechrzyk to on lada dzien moze peknac wiec skup sie na staraniach a nie na tempce. "
    A co do bólu to tj.pisałam we wtorek czułam ból prawego jajnika w pozycji "na jeżdzca", nie mały, ale dało rade:P Natomiast wczoraj w ciągu dnia momentami pobolewał czasem nawet drugi zakłuł, a wieczorem...sex na jeżdzca odpadł prawie od razu z bólu, a w innej pozycji był, ale ból prawej strony do lekkich nie należał...już nawet nie sam jajnik, a jakby całe tam otoczenie:nad nim, biodro, z tyłu. Dziś tj.pisałam tempka nie jest wyższa niż 6 ostatnich, płodny śluz jakby się kończy, ale mam wrażenie, że szyjka jest wyżej i jeszcze otwarta. Nie wiem już co myśleć:(
  16.  permalink
    ja duphaston zaczęłam brac w momencie kiedy juz byłam pewna że jestem po owulacji, a to wiedziałam dzięi temperaturze-po skoku czekałam jeszcze 3-4 dni jak temperatura sie utrzymywała brałam duphaston, pierwsze słyszę żeby nie sugerowac sie temperaturą. pozdrawiam:)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Smerfeta, nie rezygnuj z mierzenia temperatury. Ja u siebie podczas kuracji clo nie zauważyłam żadnego negatywnego wpływu tego leku na PTC. Wręcz dla mnie to logiczne, żeby notować wszystko na raz a nie odpuścić najważniejszego objawu. Wg mnie ten ból o którym piszesz może świadczyć o owulacji, skoro śluz płodny się kończy to też jest dobry i pasujący objaw a szyjka może się zamknąć w ciągu dzisiejszego dnia. Boli Cię jeszcze dzisiaj?
    --
  17.  permalink
    Kate dziś już raczej zelżało, nie czuję za bardzo żeby kłuło jak wczoraj itp...tylko teraz mnie zastanawia jak z tą tempką jest, kiedy wytwarza się to ciałko żółte, które produkuje progesteron ktore tempke zwiększa, po owu (jak komorka sie zapłdoni lub obumiera), w trakcie, od razu po peknięciu pęcherzyka?
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Smerfeta, z pozostałości pękniętego pęcherzyka Graafa wykształca się tzw. ciałko żółte, które produkuje hormon, zwany progesteronem. Pod jego wpływem śluzówka macicy rozrasta się, przygotowując się w ten sposób na przyjęcie dziecka. Progesteron powoduje także zmianę wyglądu śluzu szyjkowego na biały i gęsty oraz podwyższenie podstawowej temperatury ciała.
    Jeśli miałaś owu, PTC powinna zacząć teraz rosnąć, ale to może być stopniowy wzrost, nie jakiś mega skok w jeden dzień.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    madzioszkak: po skoku czekałam jeszcze 3-4 dni jak temperatura sie utrzymywała brałam duphaston,

Dzieki też tak zrobie, zobacze czy jutro też taka będzie tempka. Ale wydaje mi sie że ten skok o dwie kreski jest spowodowany moim przeziębieniem:sad: Śluz mam raczej biały i lepki.
    --
  18.  permalink
    Gdzieś czytałam ten cytat:) czy pierwsza podwyższona ma być wyższą od 6ciu ostatenich czy trzecia wyższa ma być wyższa od 6ciu ostatenich (tych przed nawet małą zwyżką)?
    Ide dziś do gin, nie będe się męczyła co i jak. Od następnego cyklu muszę znaleść z NFZtu z usg i 3mac się jednego lekarza.
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Smerfeta, wszystkie 3 muszą być wyższe od 6 poprzedzających te 3 :) Z tego wniosek, że po 1 wyższej nie da się powiedzieć, czy to już skok, czy nie :) Trzeba mierzyć dalej.

Justa, wg mnie gdyby temperatura była teraz zakłócona Twoim przeziębieniem to skoczyłaby o więcej niż 2 kreski.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Prowadzisz wykres tego cyklu?
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Nie prowadze:confused:miałam dotej pory wahania między 36,5 a 36,6 tylko dziś 36,8 jestem w 16dc. Tylko śluz mnie nie pokoi.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Kurczę, dziewczyny, ciężko się połapać w Waszych danych (PTC, śluz, szyjka, bóle) bez zebrania tego w jednym miejscu... Może jesteście w stanie choć kilka ostatnich dni wzbrać w wykres? Łatwiej by było to ogarnąć, dla każdej z Was z osobna, i coś spróbować doradzić.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Rozumiem, ale śluz powinien być przeźroczysty prawda?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Smerfeta1985: Ktoś mi pisał, że przy cyklu stymulowanym clo nie powinnam sugerować sie ptc, wiecie coś o tym?

Pewnie temu komuś chodziło o to, że może nie byc znacznej różnicy między fazą niższych a wyższych, ale z tego co piszesz to Tobie clo chyba nie podniosło pierwszej fazy? Czy miałaś niższą?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  19.  permalink
    No właśnie, że jakiś czas temu wspomniałam, że pierwsza faze po @ miałam przeważnie do 36,3 a teraz na clo 36,4-36,5. U mnie to mniejwięcej tak:
    9dc-36,4
    10dc-36,5
    11dc-36,5
    12dc - 36,5
    13dc-36,4
    14dc-36,5
    15dc-36,5 (początek śluzu płodnego, pęcherzyk 19mm)
    16dc-36,3 (ból jajnika przy kochaniu)
    17dc-36,3 (ostry ból jajnika i okolic przy kochaniu oraz czasem kłucia w ciągu dnia)
    18dc-36,5 - dziś (ból zelżal)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Smerfeta, no to poziom wyższych powinien byc minimum na 36,7 (o ile dobrze zasady pamiętam). Na razie skoku nie ma. Czekaj spokojnie, to nie musi byc tak, że po spadku od razu jest wystrzał w niebo.
    Pamiętaj też, że ból jest OKOŁOOWULACYJNY i nie należy go wiązac bezpośrednio i tylko z momentem owulacji.
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Smerfeta, skoro masz pomiary, dzień po dniu, nanieś je na wykres, wraz z obserwacjami śluzu i swoimi notatkami, będzie łatwiej :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.