Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthoraneskaben
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Roksu, ja po hsg to nie mogłam się ruszyć, cały brzuch mnie bolał. Samo badanie jakkolwiek nieprzyjemne ale do wytrzymania, u mnie koszmar zaczął się później. A co do kochania to lepiej zapytaj gina, bo przecież podaje się kontrast i naświetlanie, a nie jest to bez znaczenia dla ewentualnej ciąży. Z tego co wiem to są różne szkoły.
    Mam jeszcze pytanie po co dał ci clo teraz przed hsg? Zazwyczaj się dajejak już zostanie potwierdzona drożność jajowodów.
    •  
      CommentAuthorRoksu
     permalink
    moya212 a nie będzie mnie bolało?? Już sie nie moge doczekać, dzis mam 8dc jeszcze 20 i bede wiedziała
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    witam!! ja w środę za tydz mam mieć hsg. i mi gin w tym cyklu nie kazal brać clo, bo powiedzial, że ten cykl musimy odpuścić
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    kurcze... mi moja gin nie mówiłą wogóle nic o hsg :/ kiedyś tak na szybko jej spytałam, ale poza kolejką więc nie była rozmowna za bardzo i powiedziała tylko że jak już przyjdę na wizytę to popatrzymy na wszystkie badania i się zastanowimy ale generalnie jest przeciwna badaniu hsg... i bardzo mnie to zastanowiło czemu...
    --
  1.  permalink
    Tinamar hsg jest bardzo inwazyjnym badaniem mimo wszystko dlatego też lekarze zanim zlecą to badanie próbują innych metod a może się uda, bo jak mi kiedyś lekarz powiedział, że ciało kobiety jest dla nas ginów czasem wielką zagadką, "podam Pani przykład kiedyś lekarz podwiązał kobiecie jajowody a ona zaszła w ciążę po dwóch miesiącach (a jajowody były dobrze podwiązane) więc zawsze jest nadzieja i trzeba próbować, a samo badanie może poczekać. Także tyle mogę się wypowiedzieć w tym temacie bo tyle mi lekarz wyjaśnił. Bo ja też kiedyś miałam mieć to badanie po wycięciu jajnika, bo endometrioza zostawiła dużo szkód u mnie ale wszystkie ogniska podczas operacji zostały wypalone, po odstawieniu leków na endometriozę miałam mieć to badanie, ale stwierdził że lepiej spróbować trzy cykle i faktycznie udało się zajść w ciążę w pierwszym cyklu (niestety 11 tc serduszko przestało bić), ale zaszłam i powiedział że ewidentnie jajowody są drożne a to dobry znak, tyle pocieszenia po poronieniu.
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    no może faktycznie dlatego tak mi powiedziała... kurcze - strasznie dzielna jesteś... po takim przejściu... trzymam kciuki żeby szybciutko się udało ! Przynajmniej wiadomo, że możesz i tego się trzymaj ...
    --
    •  
      CommentAuthorRoksu
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Ja sobie nie wyobrażam poronienia...Każda kobieta która to przeszła bez popadania w depresje jest dla mnie twardzielem.
    A co do clo i hsg, z tego co lekarz kazał wynika że powinnam sie starać, bo po co to clo. Ja jestem tego zdania, że lekarz wie najlepiej. Uważam że mój gin jest najlepszy jak do tej pory (inni wyciągali ode mnie kase, a do niego chodzę na NFZ), opowiadał mi też o wielu przypadkach, że w cyklu w którym było HSG kobiety zachodziły w ciąże i wszystko było ok.
    Postanowiliśmy z mężem że zrobimy wszystko żeby sie udało. Dajemy sobie 3 cykle po hsg, a potem podchodzimy do inseminacji.
    • CommentAuthor_malgosia_
     permalink
    hej dziewczyny, mój drugi cykl z clo i zastrzykiem z choragonu. Staram się o dzidziusia od października. Zobaczymy, co w najbliższych dniach z tego wyniknie. Pozdrawiam :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Trzymam kciuki ;)
    --
    •  
      CommentAuthorRoksu
     permalink
    malgosia u nie też kciuki mocno zaciśnięte:bigsmile: szybko działacie z leczeniem się i bardzo dobrze, musiałaś trafić na dobrego lekarza. My staramy się 1,5 roku, a leczę się tak konkretnie od początku grudnia, nie mogłam trafić na odpowiedniego gina. Mój dopiero pierwsze cykl z clo, ja mam owulacje jajo pęka, ale mam krótką fazę lutealną... Podobno ciężko to ogarnąć.
     permalink
    U mnie niestety szwankuje prolaktyna - za wysoka, w drugiej fazie cyklu za niski progesteron więc wspomagam się luteiną oraz zapalenie tarczycy - niby TSH wyregulowane ale biorę od kilku lat Euthyrox. Jednym słowem jestem chodzącą bombą hormonalną :P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    no proszę - znowu jakbym siebie czytała ;) zobaczysz, ze i nam sie uda ;)
    --
    • CommentAuthorDofi83
    • CommentTimeJan 24th 2013
     permalink
    hej to znowu ja zisiaj 14 dzień cyklu jestem po clo dawka 3x1 od 4-8 dc. zisiaj byłam na usg i moje pęcherzyki są wielkości 5,6mm czyli barzo malutkie czyli nawet tak duża awka clo jak 3x1 nic nie dała :( więc czeka mnie laparoskopia jajników :( już dostałam przekaz :(

Treść doklejona: 24.01.13 15:12
    widzę że literka 'd' mi szfankuje na laptopie bo kilka razy jest zjedzona :)
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Dofi - ja tak miałam że samo clo na mnie nie zadziałało niestety i dopiero razem z bromergonem pomogło - mimo że prolaktynę miałam ok.
    --
  2.  permalink
    Malgosia, ja tez jestem bomba hormonalna :P tez biore juz kilka lat Euthyrox w duzej dawce, Clo tez bralam, udalo sie w drugim cyklu zajsc. Tyle, ze u mnie owulacji nie bylo, bo prolaktyna w normie i progesteron tez. Pozdrawiam Was dziewczyny :)
    --
  3.  permalink
    Dofi83 ja byłam przedwczoraj w 14dc i moje pęcherzyki największy 11 wiem, że większy ale też endometrium mam 5,2 i pobrał mi krew na estrogeny (mam na granicy, powiedział że mogło być lepiej) i kazał zrobić progesteron. Ale też mówił już wcześniej pisałam, że przy stymulacji czasem jest tak że małe małe są, a nagle większe bo to nie jest już takie naturalne. Więc może jest jeszcze szansa, kazał mimo wszytko starać się dalej do 18 dc. Może to trochę Cię pocieszy :)) Jeszcze nic straconego.
    --
    •  
      CommentAuthorFiołki
     permalink
    Dofi83: czyli nawet tak duża awka clo jak 3x1 nic nie dała

Hej Dofi, jestem w szoku, że pęcherzyki nie urosły po tak silnej dawce leku. :sad: Zgodnie z ulotką "warunkiem działania terapeutycznego [leku Clostilbegyt] jest prawidłowe stężenie prolaktyny, odpowiednie stężenie endogennych estrogenów i zachowana czynność przysadki oraz podwzgórza."
    Badałaś prolaktynę, estradiol? Byłaś na konsultacji u endokrynologa?
     permalink
    hej dziewczyny, dzisiaj byłam na usg i tylko 1 pęcherzyk pękł. Drugi niestety krwotoczny i szanse na ciążę maleją. Już drugi raz się to zdarza :( Nastawiam się już psychicznie na trzeci cykl z Clo. Ponoć dawka choragonu będzie podwojona. I znowu czekanie...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorFiołki
     permalink
    Malgosiu, jeden pęcherzyk pękł więc szansa jest, trzymam kciuki :smile: A co lekarz powiedział o torbieli krwotocznej, ona się sama wchłonie? Czy może być groźna dla ciąży?
     permalink
    powinna się sama wchłonąć tak, jak poprzednim razem. Niemniej jednak 3 dnia kolejnego cyklu mamy ją skontrolować na usg
    -- [/url]
  4.  permalink
    Małgosia miałam taki jeden cykl gdzie też miałam taki krwotoczny a jak progesteron zrobiłam to był duży 16,90 ng/ml to lekarz był bardzo zadowolony bo owulka była i to dobra tak powiedział :) No ale miałam pecha bo była w środku tygodnia :/. Więc tylko trzeba być dobre myśli :))) Trzymam kciuki

Fiołki mi lekarz powiedział,że ciąża jest też lekiem na torbiele bo się wchłaniają i to szybko,ale czasem też i nie niestety. W moim przypadku do skłonności do torbieli bo mam endometriozę ciąża jest dużą szansą na uśpienie tej choroby na parę lat lub też nie ale czasem tak się zdarza w większości przypadków :)
    --
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    ja własnie niedawno wrocilam od lekarza.. dzis 13 dzien... owulka byla jest jeszcze ten plyn, nie pamietam jak on sie tam nazywa no i lekarz powiedzial ze dzisiaj szansa. dostałam duphaston od 16 dnia do 26 i potem testowac.. a jak nie bedzie ciazy to dalej clo;-(
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Grann - to udanego i owocnego staranka dzisiaj :grouphug::heartsabove::rainbow::twosome:
    --
  5.  permalink
    grann dobre informację :) Trzymam kciuki oby były dwie II :)
    --
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    juz po starankach tylko caly czas mysle o tym czy mam szanse... najwazniejsze chyba ze pekly te pecherzyki prawda? a jest taka mozliwosc ze byly male i pękły??? moze i glupie pytania ale sie kompletnie na tym nie znam.. ;-(

Treść doklejona: 24.01.13 20:17
    i cały czas sobie mysle czy nie lepiej bylo sie starac wczoraj;-(
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Ale przeciez masz owulkę potwierdzoną, tak ? Jakiej wielkości były pęcherzyki przed owulką ?
    --
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    nie wiem jakie byly bo dzisiaj bylam dopiero na usg bo mam daleko do lekarza i powiedzial zebym przyjechala w 13-14 dniu i wtedy bedzie widac czy pekaja czy nie...
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No to skoro potwierdził że była owulka to znaczy że pękły i wszystko jest ok ;) To teraz tylko czekać na efekt :)
    --
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    no za 7 dni testuje! ;-) wynazlam fajne testy co maja czulosc 10:-)
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Oj kochana - to za wcześnie stanowczo. na pewno nic nie wyjdzie. Poczekaj do dnia @ czyli jakieś 14 dni zapewne ;) A długo się staracie ?
    --
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    rok temu udało sie na pierwszym strzałem... poroniłam w 8 tyg od lipca znowu sie staramy ale jak widac narazie efektow brak.... a co do tego testu to niby wykrywa juz 2 dni od zapłodnienia czyli mysle tak 7 gora 8 dni i sie skusze ;-)
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    o kurcze - to przepraszam, nie wiedziałam nawet że takie są ;) to próbować można ale pamiętaj że znacznie mniejsze prawdopodobieństwo wtedy więc jakby co nie martw się ;)
    --
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    kosztująca niecałe 5 złotych wiec tak naprawde 2 w cenie jednego z apteki ;-) juz bym chciała zeby był przyszły piatek.... i boje sie rozczarowac, a Ty długo juz się starasz?
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No ja już od 1,5 roku :( I jeszcze nie udało się nigdy :/ fakt że nie staramy się jakoś dużo bo "praca praca praca" ale i tak już źle mi z tym bardzo...
    --
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    najgorsze walasnie jest to myslenie ze akurat moze w tym miesiacu sie uda... ja niedlugo w wariatkowie wyląduje jak dalej nie bede mogla zajsc... tylko moich kolezanek zalicza "wpadke"... to trzeba miec naprawde szczescie zeby trafic na TEN moment.. ech:-(
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Nom, rozumiem Cię :/ Dla mnie najgorsza jest faza po owulacji - to czekanie, niepewność, rezygnacja i rozczarowanie :( Nie mogę przestać choćby na chwilę myśleć... Fakt że to nie fair, że jest tylko jeden TEN moment w całym cyklu !
    --
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    a przed miesiaczka zakłuje jajnik zaboli piers i juz nakrecanie sie ze moze akurat sie udało....

Treść doklejona: 24.01.13 20:46
    Tinamar a bierzesz clo i nic ? owulacja jest czy nie?
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    ja już nie zwracam uwagi na takie objawy bo już chyba wszystkie miałam i nigdy się nie sprawdziły...

Clo bralam przez 6 cykli + bromergon ale nadal się nie udało... wydaje mi się że mam owulację już i bez tego... ale jakoś nie wychodzi... yhhh...
    --
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    to za 8 dni się odzywam! trzymajcie kciuki!!!!
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    trzymam trzymam ;)
    --
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    gran trzymam kciuki .
    Tinamar ja też się staram 1,5 roku i bez efektów w następny cyklu mam mieć drożnosc już się boję :(
    Jakiej wielkości macie pęcherzyki jak dostajcie pregnyl ?
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Ja nie dostawałam nigdy pregnyl bo mi same pękają jakoś... ciekawe czemu się nie udaje...
    --
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    nie mam pojęcia . . . a chciała bym wiedzieć to pół sukcesu . a u Ciebie wiadomo gdzie leży problem ?
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    hej Dziewczynki!! ja w środę idę już na drożność i zaczynam się bać....ciekawa właśnie jestem czemu się nam nie udaje??? :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Wielka tajemnica kurcze... KatekMuc- z tego co dziewczyny pisały to wynikało, że to nie takie straszne... bardziej nieprzyjemne a ból jak podczas @. A to przecież znamy ;) No i ktoś pisał że jakby ketonal wcześniej wziąć to już w ogóle luzik ;) Głowa do góry - będzie dobrze i może jeszcze w tym samym cyklu się uda jak jajowody takie wyczyszczone będą ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    ja w sumie o ból jestem spokojna bo mam mieć znieczulenie....:)
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No to tym bardziej główka do góry ;) Będzie dobrze ;)

Chyba uciekam lulu bo jeszcze jutro trzeba wytrwać w pracy :/ Buziaki i miłych snów :*
    --
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    buziaki !! kolorowych:grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorFiołki
    • CommentTimeJan 25th 2013 zmieniony
     permalink
    aslonko25: Jakiej wielkości macie pęcherzyki jak dostajcie pregnyl ?

W moim przypadku 20-21mm.
    Pregnyl może zadziałać do 48h po zrobieniu zastrzyku a pęcherzyki rosną ok. 2 mm na dobę. A po clo pęcherzyki nawet 25 mm nie są przerośnięte, są pełnowartościowe.

Grann kciuki zaciśnięte:bigsmile:
    Fakt, moja ginka twierdzi, że najlepiej starać się dzień przed owulacją, ale przecież uwolniona komórka jajowa żyje kilkanaście godzin i płynie jajowodem na spotkanie z plemniczkami :wink:

Treść doklejona: 25.01.13 08:23
    KatekMuc: ja w środę idę już na drożność i zaczynam się bać

Katek, mnie też to czeka za dwa cykle:neutral: Również trochę się obawiam, ale będzie ok, zobaczysz.:wink:
    •  
      CommentAuthorandzik81
    • CommentTimeJan 25th 2013
     permalink
    Do KatekMuc I Fiolki, dziewczyny, mowie wam hsg nie ma sie czego bac, sama jestem dopiero co i to mialam robione w UK w panstwowym szpitalu , bez znieczulenia, naprawde nic mnie nie bolalo, a sam zabieg trwal 10 minut, dluzej zeszlo na przebranie sie i wywiad hehe. Ja tyle sie naczytalam ze, az czekalam kiedy zacznie mnie bolec, a tu niespodzianka, nic nie bolalo, tyle ze zakladanie tego sprzetu to nie bardzo przyjemne ale juz jestem po i szczesliwa bo oba jajowody drozne, lekarka powiedziala i sama tez zaobserwowalam na wielgasnej plazmie jak kontrast wyplywa do otrzewnej swobodnie. bedzie dobrze, nie spinac sie, :bigsmile:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.