Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJan 25th 2013
     permalink
    andzik, nie bolało bo masz drożne jajowody. niestety dziewczyny, które miały niedrożność w relacjach piszą o bardzo dużym bólu. moja lekarka mówiła, że miała pacjentkę, która najpierw poszła bez znieczulenia i nie dała rady. poszła drugi raz prywatnie ze znieczuleniem.
    •  
      CommentAuthorRoksu
     permalink
    Cześć dziewczyny:bigsmile:
    Już jestem po HSG i po wizycie u mojego gina. Na szczęście jajowody drożne!!! Bolało strasznie, ale dałam radę. Dziś na wizycie dzięki clo zobaczyłam 3 piękne pęcherzyki Graffa, 19mm, 18mm i 16mm, endometrium też super. Jestem pełna nadziei :bigsmile::bigsmile:
    Trzymajcie kciuku:cool:
    • CommentAuthor_malgosia_
     permalink
    a propos pękania pęcherzyków po zastrzyku, ja dostaję dawkę choragonu 5000 i w tym cyklu tylko jeden z dwóch pękł. Ten drugi krwotoczny niestety. Zastanawiam się tylko, dlaczego przy tak silnym wspomagaczu nie pękają....
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorRoksu
     permalink
    małgosiu moje pęcherzyki bez clo pękały, tylko że za późno...(28dniowy cykl, pęknięcie 19dc)
    •  
      CommentAuthorFiołki
    • CommentTimeJan 25th 2013 zmieniony
     permalink
    Roksu: moje pęcherzyki bez clo pękały, tylko że za późno...(28dniowy cykl, pęknięcie 19dc

Wolno dojrzewały i dlatego miałaś późną owulację. Clo przyspiesza dojrzewanie pęcherzyków i wydłuża fazę lutealną w takim przypadku.
    :smile:

Treść doklejona: 25.01.13 13:27
    P.S. Kciuki zaciśnięte!
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    Witam :)
    Odebrałam wyniki badań krwi i jestem przerażona wyszedł mi strasznie duży testosteron przy normie 14-76 mg/dl ja mam 125 ng/dl Czy któraś z was miała podobny problem ?
    Roksu super że jajowody drożne i gratuluje odwagi miałaś jakieś znieczulenie ? Trzymam mocno kciuki owocnych staranek :)
    Fiołki u mnie CLO też tak zadziałało na początku owulacje miałam 20 dc a teraz mam 14 więc super :)
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Roksu, a były wcześniej drożne czy badanie je udrożniło?
    •  
      CommentAuthorFiołki
     permalink
    aslonko25: Odebrałam wyniki badań krwi i jestem przerażona wyszedł mi strasznie duży testosteron przy normie 14-76 mg/dl ja mam 125 ng/dl Czy któraś z was miała podobny problem ?

Endokrynolog zlecił mi badanie testosteronu i androstendionu w celu wykluczenia PCOS, ale oba wyszły w normie. Masz PCOS?
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    mój gin podejrzewał ale jeszcze w 100% nie stwierdził powiedział że posiadam jakieś cechy które niekoniecznie stwierdzają PCOS...
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    no i dziewczynki wracam do gry ... ale niestety mamy przerwe miesieczna

u mnie clo zadzialalo juz w 1 cyklu ... niestety cieszylismy sie ciaza 9 dni ... malenstwo przestalo sie rozwijac.

powodzenia :rainbow::rainbow::rainbow::rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthorFiołki
     permalink
    Maxiulka przykro mi bardzo :sad: czyli po miesięcznej przerwie wracasz do clo?
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    maxiulka przykro mi ... :sad:
    •  
      CommentAuthorCoconutkiss
     permalink
    witajcie dziewiczyny, mam pytanko bo jestem dopiero poczatkujaca w NPR, dzis jest 32 dzien mojego cyklu i wg googla szyjka macicy powinna byc twarda i zamknieta tuz przed miesiaczka. Ja dopiero sie ucze badac szyjke ale potrafie wyczuc roznice m-dzy twarda a miekka, a moja jest od wczoraj zdecydowanie miekka, czy to nie dziwne?
    wole zapytac was, bo te googlowe madrosci przewaznie wiecej namieszaja niz wyjasnia :)

z gory dziekuje za odpowiedz, przepraszam za brak pl znakow ale mieszkam w DE i nie posiadam polskiej klawiatury :)

maxiulka wyrazy wspolczucia :'(
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    dzisiaj ostatnie potwierdzające wyniki bety ...

tak wracam do clo :bigsmile::bigsmile::bigsmile: i już się nie mogę doczekać

dziewczyny czy mówiąc kolokwialnie późna owulacja (przeterminowane jajo) może mieć wpływ na jakość ciąży ?
    jak myślicie ?
    --
    •  
      CommentAuthorRoksu
     permalink
    Lewy był posklejany, a prawy był ok.
    •  
      CommentAuthorFiołki
     permalink
    maxiulka: dziewczyny czy mówiąc kolokwialnie późna owulacja (przeterminowane jajo) może mieć wpływ na jakość ciąży ?
    jak myślicie ?

Naturalny, przerośnięty pęcherzyk (powyżej 25mm) jest niepełnowartościowy, ale przerośnięty pęcherzyk stymulowany clo podobno jest ok, tak słyszałam od lekarza. Pewnie się tego nie dowiemy na 100%.

Jeśli ja miałam w tym cyklu owulację 48h po zastrzyku z Predalonu (a wygląda na to, że tak właśnie było), to mój pęcherzyk mógł mieć około 25-26 mm :confused:.

Treść doklejona: 25.01.13 17:42
    Coconutkiss: witajcie dziewiczyny, mam pytanko bo jestem dopiero poczatkujaca w NPR, dzis jest 32 dzien mojego cyklu i wg googla szyjka macicy powinna byc twarda i zamknieta tuz przed miesiaczka. Ja dopiero sie ucze badac szyjke ale potrafie wyczuc roznice m-dzy twarda a miekka, a moja jest od wczoraj zdecydowanie miekka, czy to nie dziwne?
    wole zapytac was, bo te googlowe madrosci przewaznie wiecej namieszaja niz wyjasnia :)

Hej, ja niestety nie pomogę w tym temacie, ale zajrzyj na wątek o badaniu/obserwacji szyjki macicy.
    • CommentAuthor_malgosia_
     permalink
    maxiulka trzymaj się ! życzę jak najszybszego powodzenia w kolejnych staraniach :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorandzik81
     permalink
    hej dziewczyny u mnie wraz z moja dortor gin. zdecydowalismy sie najpierw na droznosc a potem na clo, jak na razie jestem po hsg, dzis 10 dc wiec juz niedlugo zaczna sie staranka, jak nic nie da przez 3 miechy to bede starac sie z dopalaczami :) (clo), tak doszlam do wniosku ze jak jajowody beda zablokowane to mi clo nie pomoze, wiec najpierw zdecydowalam sie na hsg. ta przyczyna juz jest wykluczona, oba drozne wiec moze tym razem sie uda :).

Maxiulka trzymam kciuki w kolejnych starankach, i nie poddajemy sie :bigsmile:
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    andzik, ja i moja pani doktor mamy dokładnie taki sam plan :)
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    W takim razie wszystkim wam powodzonka życzę ;) a ja popytam moją o to hsg ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    dokładnie Tinamar zapytaj gina...może trza mu podpowiedzieć ;p to był mój pierwszy cykl z clo. ale niestety nie udało się ,więć mój gin zdecydował o hsg. i zobaczymy co wyjdzie, a środa juz tak blisko!!
    --
    • CommentAuthoran_ma
    • CommentTimeJan 26th 2013
     permalink
    witam was serdecznie!
    niedługo minie prawie 3 lata staran, ciaza pozamaciczna, wyciecie jajowodu, poronienie... ja juz naprawde nie mam sily...
    dzisiaj 36 dc. znowu mi sie okres spoznia, nie wierze, ze to przez ciaze.

w tamtym miesiacu spoznial mi sie kilkanascie dni! lekarz powiedzial, ze to ze stresu.
    czlowiek tak bardzo chce i wmawia sobie kilka rzeczy.
    ja tylko udaje, ze nie mysle o ciazy, o dzieciach. podswiadomie wmawiam sobie, zeby okres nie przyszedl...

dziewczyny, nikt kto nie byl w naszej sytuacji chyba nas nie zrozumie... a to porzeciez jest ogromne cierpienie...

ja zamierzam zaczas sie leczyc w specjalistycznej klinice w Krakowie. odkładamy z mężem pieniadze na to...

trymam za was mocno kciuki! niech wasze i moje staranka beda w koncu owocne!

Treść doklejona: 26.01.13 12:09
    ps. ja mialam tez robione HSG. nic nie bolało. tylko jeden jajowod drozny... drugiego niestety juz nie mam...
    to bardzo zmniejsza na szanse zajscia w ciaze... :(
    • CommentAuthoranitka99
     permalink
    Witam,
    moja historia zaczyna się od czerwca 2012 r kiedy poszłam do lekarza po wielu nieudanych próbach zajścia w ciążę. Już na pierwszej wizycie dostałam skierowanie na HSG które wyszło ok obydwa drożne. We wrześniu kolejny pobyt w szpitalu na badaniach hormonalnych w pierwszej fazie a dwa tyg później druga faza. W listopadzie na kolejnej wizycie i odbiorze wyników mój lekarz przepisał mi 3 opak. Jaśmin (tabl. antykoncepcyjne) które miałam brać ciągle bez przerwy przez 63 dni i miało to obniżyć podwyższone LH. W styczniu tego roku podczas kolejnej wizyty przepisał mi CLO 1x1 od 3 dc do 7dc oczywiście bez monitoringu i powiedział że jak nie zajde w ciąże przez kolejne dwa miesiące to mam się zgłosić do niego i wtedy zwiększy mi dawkę. Wiem już po przeczytaniu waszych historii że muszę zmienić lekarza bo tak naprawdę tracę tak cenny czas. Czy któraś w Was miała może podobne leczenie z proszkami antykoncepyjnymi?
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    An_ma - dzielna bardzo jesteś. Po tylu przejściach - mogę tylko podziwiać. A czy robiłaś już sobie test ? A może jednak się udało ?

Anitka- no chyba lepiej będzie spróbować innego lekarza. Mi kiedyś lekarka też przepisała clo bez monitoringu ale poszłam do innego żeby się upewnić czy to ok i dobrze zrobiąłm... w końcu to podobno silne leki i trzeba chociaż na początku zobaczyć jak wpływają na organizm. Ale lekami antykoncepcyjnymi się nie leczyłam więc nie mogę tu się wypowiedzieć...
    --
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
    • CommentTimeJan 26th 2013 zmieniony
     permalink
    jesli chodzi o ten jeden jajnik to mogę powiedzieć, że moja uczennica miała problem z jajnikami po pierwszej ciąży, tak ją jakiś szrlatan ginekolog doprowadzil, że jak trafiła do szpitala to okazało się ,że trzeba jeden jajnik od razu usunąć, i po 3 latach udało jej się zajść w ciążę i jej maleństwo ma ju zpare miesięcy, także trzeba wierzyć ze się uda
    --
    • CommentAuthoran_ma
    • CommentTimeJan 27th 2013
     permalink
    wiem, ze sa szanse, ale mniejsze, tym bardziej, że jak wynika z monitoringów zdecydowanie mam wiecej razy pecherzyki na prawym jajniku...
    testu nie robilam. jak dalej @ nie przyjdzie, to dopiero gdzies za tydzien zrobie...
    milej niedzieli!
    ja po feriach, (ucze w przedszkolu) musze wracac, i na sama mysl mi sie nie chce ;) oj bardzo nie chce ;)
    •  
      CommentAuthorJustynia88
     permalink
    Witam
    Trochę o mnie, w wieku 18 lat dowiedziałam się że ma PCO, była na tyle zaawansowane że lekarz mi dawał rok -dwa na ciąże. Jajniki w opłakanym stanie. 2010-2011 starania, maj 2012 HSG ( w moim przypadku bezbolesne) - 2 jajowody drożne. Dostałam clostibegyt od 2-6 dc, 16-25 dc luteina. Pierwszy cykl- ciąża. Ból okropny, reakcja na leki koszmar! Ale sie udało :) Urodziłam marzec 2012. Jak brałam leki nie miałam monitoringu cyklu. Lekarz kazał mi przyjść po 2 cyklach jak bym nie była w ciąży, na badania i nową receptę z większa dawką leku.

Wasze histore łapią za serce- trzymam kciuki za Was będzie dobrze.
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    Hej Justynia88 !!ja też dostawałąm clo 2- 6 dc i dupka 16-25 dc i jeśli po 2 cyklach (bez monitoringu)się nie uda to zasstosuje inne badanie. jednak w pierwszym cyklu z clo tak strasznie cierpiałam z bólu poszłam na wizytę w 15v dc i okazało się ,żę ze to owulacja ,dostałam zastrzyk i jeśli dostanę okresu to mam się stawić na hsg (teraz w tą środę idę), a co Ci się działo po lekach???
    --
    •  
      CommentAuthorJustynia88
     permalink
    Moj lekarz stwierdził że podawanie clostibegyt-u bez HSG to błąd w sztuce... i teraz jak sie staram o 2 dziecko miałam znów HSG. Ja miałam po 2 cyklach mieć zwiększona dawkę do 2 tabletek 2-6dc. Łącznie max 6 cyklów a potem poradnia leczenia niepłodności- mój lekarz stwierdził że on więcej nie będzie mógł zrobić i nie będzie mnie naciągał.

u mnie ból jajników nie do zniesienia przy chodzeniu- przy stosunku wyłam w poduszkę z bólu, powiększone janiki, zawroty głowy i błyski w oczach.
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    u mnie to byl taki ból jajników ,żę nie mogłam w ogóle wstać z łóżka, dobrze ze to była niedziela.było mi strasznie gorąco ,i byłam czerwona na twarzy. u mnie jest kwestia tego ,żę ja jedno dziecko mam i zaszłam bez problemu w ciążę, tylko teraz przy drugim tak się narobiło ,zę nie udaje się. wcześniejszy mnie tak leczył ,że szkoda gadać , jedne hormony antybiotyki itd i w końu we wrześniu trafiłam do lekarza ,który zaczał konkretnie mówić, rozpoznał co mi jest czyli PCO , zastosował leczenie i już po jednym cyklu z clo stwierdził ,żę Hsg musi być.
    --
    •  
      CommentAuthorJustynia88
     permalink
    co do HSG ja miałam dwukrotnie bez nieczulenia i naprawdę nie było mi potrzebne, a próg bólu mam bardzo niski. Mnie najbardziej bolało założenie wziernika i rurki do wpuszczenia kontrastu. Wszystko trwało łącznie może 5 min. Lekarz kazał mi posiedzieć 30 min odpocząć, ja od razu wstałam i jechałam autem -wiec bardzo dobrze to zniosłam. Jak będziesz miała drożne jajowody nie powinno byc źle. Czasem jajowody sie udrażniają przez kontrast bo są tylko posklejane śluzem.

A i jeden cykl na clostibegyt-cie nie przesadza sprawy, mój gin zawsze powtarza że 6 cykli sie robi, i przerwa. I nie można sie nastawiać że za 1 sie uda. Może dawkę miałaś za małą.
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    on chyba raczej dał mi ten lek żeby zobaczyć w czym problem. nie wiem. ufam mu bo to dobry lekarz, znany ze swej skuteczności w takich przypadkach też. poza tym jest ordynatorem w szpitalu i dużo teraz robi w szpitalu na nfz. wiem ,żę będę mieć znieczulenie ,bo tak mi zapowiedział.. i kazał,żęby ktoś po mnie przyjechał. i po hsg następny cykl zaczynamy z clo.
    --
    •  
      CommentAuthorJustynia88
     permalink
    jeżeli chodzi o skutki uboczne to u mnie trwały z 5 dni! wiec musiałam z łózka wychodzić. Auta nie mogłam prowadzić bo mi się słabo robiło - albo mnie skręcało. A i tak sex był najgorszy!

nic mi nie mów o leczeniu, ja leczę sie prywatnie wizyta 120zl + wszystkie badania płatne. Jak chodziłam na NFZ to usłyszałam od lekarza że młoda jestem i po co mi dziecko! A o skierowaniu na hormony mogłam pomarzyć!

Z PCO tak jest że nie leczone szybko się rozwija.
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    ja płacę za wizytę 200 zł . hormony zrobiłam sobie sama ,zanim trafiłam do tego gina, bo tamten się nie kwapił oczywiście. a teraz na wizyty jeżdże prywatnie ale zabiegi , badania itd w szpitalu , jest ordynatorem od listopada i od nie dawna ma takie możliwości.
    a co do bólu to też mnie bolało ale może ze 3- 4 dni ale jeden z tych dni to istne apogeum bólu
    --
    •  
      CommentAuthorJustynia88
     permalink
    może rzeczywiście miałaś owulacje. czytałam że tylko 40% zapłodnionych jajeczek prawidłowo się zagnieżdża. Może następnym razem się uda. albo HSG coś wykaże.

ja od jutra biorę clostibegyt zobaczymy co będzie tym razem :)
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    no ciekawe jak tym razem sie bedziesz czuc
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeJan 28th 2013
     permalink
    Hej, ja po Clo też miałam koszmarne bóle dołu brzucha i jajników. Teraz mam Lematte i czuję to samo :(.
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
     permalink
    myślę ,że to dlatego ze jajniki mają ciężką pracę i to odczuwamy
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    Jak juz kiedys wspominalam: ja czulam w 1 cyklu jakby moje jajniki spuchly 10krotnie, tak mnie ciagnely :) ale nie byl to ból, po prostu je czułam bardzo.
    2 cykl bez żadnych odczuć i na dodatek zaowocowal plusikiem (ale nie mówię "hop" dopoki nie zobacze na usg serduszka tam gdzie ma byc) ;)
    --
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    a ja jeszcze miesiąc poczekam na kolejną dawkę CLO
    .......
    --
  1.  permalink
    dziewczyny, mam pytanko do forumowiczek ktore robily przerwe 1-2 m-ce od CLO, czy mialyscie bardzo rozregulowany cykl, tzn opoznienia miesiaczki itp w tym czasie? dziekuje z gory za odpowiedz :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorFiołki
     permalink
    Coconutkiss: dziewczyny, mam pytanko do forumowiczek ktore robily przerwe 1-2 m-ce od CLO, czy mialyscie bardzo rozregulowany cykl, tzn opoznienia miesiaczki itp w tym czasie? dziekuje z gory za odpowiedz

lada chwila zacznę pierwszy cykl bez clo, za miesiąc będę mogła zdać relację jak przebiegł :wink:
  2.  permalink
    Z tego co czytałam tutaj to dziewczyny mówią że te cykle są wzmożone i że często się zdarza ze właśnie w tej przerwie właśnie się udaje :) Alle to tylko czytałam :))
    --
    •  
      CommentAuthorRoksu
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    U mnie to dopiero pierwszy cykl, więc nie pomogę. Po jak długim okresie brania clo powinno się zrobić przerwę?? Ja od swojego gina dostałam jak na razie na dwa cykle. Mam nadzieje, że clo się nie przyda w kolejnym cyklu... Dziś 15dc... jeszcze na efekt muszę poczekać. Lekarz stwierdził, że mam duże szanse, jestem po clo, HSG, a mąż ma sprawnych chłopaczków. Trzymajcie kciuki:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Trzymam mocno ;)

Ja brałm clo 6 cykli - najpeirw dwa, potem mi przepisała kolejne dwa i potem jeszcze dwa a potem stwierdziąłm że chcę przerwę bo słysząłam że nie powinno się za długo... A po odstawieniu, faktycznie owulację miałąm później - clo ją przyspieszało... ale podobno tak jest że clo działą jeszcze w cyklu lub dwóch po odstawieniu i wtedy też często się udaje ;) Tylko ja jeszcze d o tego bromergon brałam... i chyba on dopiero mi pomógł na owulkę...
    --
    •  
      CommentAuthoreszka
     permalink
    Roksu mi gin powiedział, że po 6 cyklach z clo trzeba zrobić przerwę. Trzymam kciuki żeby Ci się udało!!

Dziewczyny mam pytanko.. w 3 i 4 cyklu z clo skróciła mi się @ , w 3 cyklu trwała 2 dni a w 4 cyklu trwała 3 dni... Normalnie miałam @ 6 dni... Czy też tak miałyście???
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Ja dokładnie nie pamiętam,ale wydaje mi się że faktycznie była krótsza...
    --
    •  
      CommentAuthormonisiunia1
    • CommentTimeJan 29th 2013 zmieniony
     permalink
    eszaka moja @ była mniej obfita z clo w pierwszym cyklu.
    --
    • CommentAuthorann222425
     permalink
    hej dziewczyny jestto mój 1 cykl z clo dzisiaj jest qq dzień cyklu wczoraj w 10 dniu byłam na monitoringu i jest jeden pecherzyk 13 mm i endom 7 troche mnie martwi że taki mały a wy jak miałyście po clo?
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    qq dc :) pewnie miało być 11 dc ;) Endo łądne jak na clo - więc super ;) A pęcherzyk 13 mm - dopiero 10dc - jeszcze ma czas spokojnei żeby urosnąć ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.