andzik1978 na receptę, dopochwowa jest z refundacja 30tab. coś koło 4zł (bierzesz 2 na noc 10 dni) a duphaston doustny 20tab 31,50 zl ( 2x dziennie 1 tab.) i to jest progesteron i to. mój mąż mówi luteina dobra na wszystko :) na wywołanie okresu , na mniejsze bóle miesiączkowe i na podtrzymanie ciąży :D
DOLLy muszę zacząć mierzyć temperaturę może będą jakieś sensowne wyniki.
DOLLy - dobrze wiedzieć, żeś instruktor ;) ja na razie zawiesiłam mierzenie tempki, coby się lekko wyluzować, ale jeśli najbliższy cykl (o ile się uprzejmie WRrrrrESZCIE zacznie) nie przyniesie wytęsknionego Człeka, to pewnie w kolejnym wrócę ;)
Dziewczyny czy w cyklu z CLO mogę robić prolaktynę i nie będzie przekłamania wyników??
Dolly a do mierzenia tem. rano ile przed zmierzeniem muszę spac/ lerzeć, wstaję w nocy czasem nawet 5 razy i nie wiem czy mogla bym mierzyć tem. w nocy np. o 1, a jak rano to po jakim czasie od nocnego spaceru ??
Hej :) Doszły mnie słuchy, że tutaj znajdę ekspertów wykresowych :) Proszę o zerknięcie na mój szalony wykresik z którego chyba nic sensownego nie wynika...
Justynia temperature musisz zmiezyc po min 1 godzinie snu badz nawet jedynie lezenia-jest temperatura spoczynkowa. Wazne zeby rano byla przed 7:30 i zeby byla to ta sama godzina codziennie dasz rade?
strasznie ciekawa jestem tych Twoich cykli :) Koniecznie sie odzywaj-bedziesz je na 28 robic ? bedziesz moim krolikiem doswiadczalnym? potrzebuje miec kilka osob, ktore naucze Rotzera na zaliczenie. Udostepnilabys mi kopie swojego cyklu na zaliczenie-nie potrzebuje Twoich osobowych danych-jedynie wiek -mozesz nawet imie zmienic
musze sklecic Wam taki mini-poradnik i Wysle wam na priv :-) Dla wyjasnienia-pisze,ze jestem w trakcie szkolenia na nauczyciela Metody Rotzera. Po wrzesniowych egzaminach i pomyslnym ich zaliczeniu otrzymam dyplom metody.
Dolly mogłabyś zajrzeć jeszcze raz do auril? Wypowiedziałaś się tam, a ja mam wątpliwości, dlatego prosiłabym o wyjaśnienie. Jesteś bardziej doświadczona, więc byłabym wdzięczna
DOLLy dzięki Tobie temat ożył :) od przyszłego cyklu będę mierzyć z reką na sercu :) zapoznam się z innym aspektem 28dni.pl bo tylko dla forum tu wchodzę i postaram się notować to -tu. ale od przyszłego cyklu czyli od wt przyszłego bo do niedzieli biorę progesteron, i jak moj gin wymyślił znów krwawienie (a zakończyło mi się wczoraj 10 dni trwało (od niedzieli 15dc 10.02 do 24 dc 19.02)
Fajnie że masz przy tym wszystkiemu energie innym pomagać ja czasem mam ochotę wejść pod kołdrę i wiosną wypełznąć :p
Zmiana tematu: Powtórzę moje pytani z przed strony czy przy braniu CLO mogę robić prolaktynę- nie będzie miało CLO żadnego wpływu na wynik?? Pytam tak na wszelki wypadek.
Jestem tu nowa.. ale chciałabym się Was prowadzić bo tyle się naczytałam w necie,że mnie głowa boli.. Od 7 lat staramy się o dziecko- jak na razie jedno poronienie w 7tc... Przeszłam wieluuu wieluu lekarzy- wreszcie trafiłam do super kobiety, która mnie trochę wyprowadziła na prosta. Miałam robione hsg we wrześniu- diagnoza- niedrożny jajowód- Laparoskopia w grudniu- drożne oba, kauteryzacja jajników Od tego cyklu biorę clo- 2 tabletki od 5-9 dc i luteine po skoku temperatury- czyli u mnie od 18 dc. Mam ją brać 10 dni i odstawić- i Pani ginekolog powiedziała,że jak będę w ciąży o nic się nie stanie- jak nie to dostanę okres... Ale ja będąc już przerażliwioną- ale chyba nie ma się co dziwić- pobuszował po necie- i piszą różnie, żeby robić test w dni ostatniego przyjmowania luteiny albo żeby odstawić jak kazał lekarz bo faktycznie nic się nie wydarzy złego... Co Wy na to?
Tekila85 Witaj :) ja brałam duphaston on działa podobnie jak luteina i mój ginekolog mi powiedział że przed odstawieniem mam zrobić test i jeśli będzie pozytywny mam dalej brać ponieważ odstawienie może spowodować wczesne poronienie .... ale w tej sytuacji co powiedział twój lekarz to nie wiem co powinnaś zrobić
co lekarz to opinia. mój natomiast powiedział ,żę można przerwać a jak będę w ciązy to wtedy zaczne brać w większej dawce .także myslę, żę jak ze wszystkim, co lekarz to inna opinia
Czy to nie dziwne,że w tak ważne sprawie Ci lekarze nie mają wspólnego zadnia:( ? Kurcze rozumiecie pewnie,że się boję, że odstawiając luteinę a będę w ciąży to wywołam poronienie... Choć nie wiem czy się udało- od czasu owulacji czuje w brzuchu takie dziwnie uczucie- jakby miała dostać lada chwila okres
Cześć dziewczyny Ja również jestem tu nowa. Od maja 2012 staramy się o dzidzię, w czwartym cyklu starań się udało niestety nie na długo bo okazało się że to puste jajo płodowe i w październiku miałam zabieg. teraz zaczynamy starania od nowa. Jestem w trakcie monitoringu i właśnie teraz gin też mi zapisał duphaston od 16 do 25 dnia cyklu. Powiedział że jak będę w ciąży to odstawienie tego leku w 25dc na pewno nie spowoduje poronienia. Sama nie wiem co o tym myśleć
Tekila85 to zrób test dzień przed odstawieniem lub najlepiej bete w laboratorium, jak będzie pozytywny to nie odstawiaj luteiny i idź do lekarza ona nie zaszkodzi ciąży i wtedy lekarz zadecyduje czy możesz odstawić czy nie, jeśli negatywny to odstaw i czekaj na @.
Justynia88 - ja podczas brania CLO robiłam wszystkie hormony , tak zalecił lekarz więc chyba nie ma większego wpływu :) Witaj Tekila - jestem tego zdania co monisiunia lepiej dmuchać na zimne...
co do odstawienia luteiny jak jest się w ciąży, ja odstawiłam i nic się nie stało, ale wróciłam do niej po tygodniu bo bolało mnie podbrzusze. monisiunia1 ma racje zrób test na dzień przed odstawieniem lub w dniu odstawienia i będziesz wiedziała, luteina nigdy nie zaszkodzi jak będziesz brała dłużej, ale nigdy nie słyszałam aby odstawienie mogło skutkować wczesnym poronieniem
Treść doklejona: 21.02.13 08:26 Słuchajcie mój gin kazał mi brać CLO 2-6 dc czy to nie za wcześnie?? owy mam koło 11dc czy endo nie będzie za niskie?? jak luteine biorę od 16dc. spotkałyście się z metodą 2-6 dc??
Justynia88 - ja biorę 3-7 (właśnie dziś zaczęłam - ha!). Przed chwilą studiowałam ulotkę (taki mały fiś ) i jest w niej napisane, że "zaleca się rozpoczęcie leczenia w 5. dniu cyklu, lub w 3. w razie wczesnej owulacji/faza folikularna trwająca krócej niż 12 dni".
asizo tylko ja mam 2-6 a do tego nie wiem jaką mam długo faze folikularną :/ bo owulacji bez CLO nie mam wcale ale jak masz 3-7 to podobnie jak ja wiec chyba nie ma co sie martwic
Dzięki dziewczyny- trochę się uspokoiłam. Teraz pozostaje mi czekać jeszcze te kilka dni ale jucż zaczynam szaleć..tzn- najchętniej to cały czas bym sprawdzała wszystko co się a co może wskazywać ciąże..śmieje się,że za chwile mój organizm wyprodukuje mleko;) Rety tak dawno nic się nie działo po clo i nawet po luteinie, ale wiem, że mogło się stać tak,że pojawiła się owulacja-ale do poczęcia nie doszło.. wszystko to wiem-aleeee
Tekla85 jak masz wolne fundusze idz na betę u mnie koszt 20zł a można szybciej zrobić jak test z moczu, a będziesz spokojniejsza. Ja też szaleje przed okresem, prawie spać nie mogę i wole krew zrobić jak ma mi odbijać.
Treść doklejona: 21.02.13 11:39 Tekla jak 18dc masz owu, 5 dni na zagnieżdżenie + 2 na wzrost bety= 25 dc możesz spokojnie iść na krew jak będzie fasola na pewno wykaże , czego Ci życzę.
Treść doklejona: 21.02.13 11:44 DOLLy poczytałam o mierzeniu tem. i dziś byłam w 10 aptekach i jeszcze nie mam termometru ale zdobędę. Wypierałam z podświadomości jak trzeba mierzyć temperaturę
Hm to w poniedziałek pojadę na betę bo chyba nigdzie się u mnie nie załapie na badania przed poniedziałkiem:( Mój Maż ma w poniedziałek urodziny-fajnie byłby zrobić mu TAKI PREZENT:)
Hej kochane :) widzę, że Dolly jest Waszą dobrą wróżką/ aniołkiem i bardzo dobrze Justysia ja jeszcze w dwupaku i Leszkowi się nie spieszy na świat, chyba dobrze u mamusi na 100% odezwę się gdy synek wyjdzie dziękuję za zainteresowanie
Hej dziewczyny.Czy po Clo i duphastonie moze mi okres sie spuźniac??Od paru dni boli mnie podbrzusze i mam tzw.mdłosci.Jakies dziwne uczucie ale mysle ze to po duphastonie.
andzik1978 tak... :p te leki mogą spowodować takie objawy jest to ciąża :) zrób test. po odstawieniu duphastonie powinnaś w ciagu 2-3 dni dostac okres ... jaki nie to zrób test i zobaczysz :) życzę powodzenia ...
venus87 to życzę bezbolesnego, lub najmniej bolesnego rozwiązania :) moja za 3 tyg ma roczek już prawie nie pamiętam jak to było czekać w domu aż się zacznie
Ja miałam w zeszłym cyklu tak, ze po 3 dniach od odstawienia duphastonu nie przyszła @ i objawy miałam podobne do ciebie andzik1978, więc po tygodniu jak @ nie było zrobiłam test wyszedł negatywny, więc wzięłam kolejną dawkę duphastonu i po 7 dniach (w trakcie brania) dostałam @. Więc jest możliwe zeby nie być w ciąży. Mam nadzieję, ze u ciebie będzie inaczej. Trzymam mocno kciuki!!!
-- Natalka urodzona 05.03.2009 Kocham ją ponad wszystko:))
Poza tym niestety jak się człowiek stara o dziecko to wszystkie objawy mogą się pojawić od tak...(nie wiem czy się akurat starasz?) Ja już miałam cykle gdzie miałam mdłości, senności, bolące piersi, itp :(
Teraz się np sama wkręcam w każdy objaw...ale to dlatego,że lekarze dali mi niespodziewanie tyle nadziei ( a bym już gotowa na adopcje) , że jak zobaczę 1 kreskę na teście to chyba padnę trupem
Justyś dzieki za kojące słow, ale nie łudze sie za bardzo bo tak jak pisze Tekila85 wszystko mozna sobie wmowic zeby tylko wmowic sobie objawy ciąży.A że staramy sie juz prawie 3 lata to nie wspomne.Pierwszy miesiac z Clo za mna,w 10 dc nie miałam ani jednego pęcherzyka dlatego jak mowie nie łudze sie.Bo cały czas mam takie objawy jakby miala przyjsc @.Niepokoja mnie te dziwne mdłości.Pozostaje tylko czekanie,czekanie,czekanie....;-(