Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorcecylka25
    • CommentTimeMar 12th 2013
     permalink
    maxiulka super że wyszło ci ze ow masz pozytywną ...jak mi sie nie uda na chybił trafił to chyba od przyszłego cyklu też kupie sobie te paski owulacyjne chociaż jestem już po clo to boli mnie dół brzucha niewiem czy to owulacja czy co ? jutro monitoring wiec zobacze czy to clo podziałało ....ale mam stresa
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][/url
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    cecyclka25 wiec życzę jutro powodzenia :smile:
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    odebrałam wyniki bety... 168,3... dobry wynik?
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeMar 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Gratuluje :) teraz tylko wizyta u ginka, zeby sprawdzic, ktory to tydzien :P
    --
    •  
      CommentAuthormrovka
     permalink
    NNNNoooo, chyba :D ! Na wyniku na pewno masz info o tym ile powinna wynosić beta w danym tc :) GRATULACJE!!!
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    martwie sie czy wynik nie jest zbyt niski jak na 30 dc... ?:-( już raz TO przechodziłam i boje się drugi raz, dlatego nie przyjmuje narazie gratulacji... :-(
  1.  permalink
    mozesz powtorzyc bede dla pewnosci czy dobrze przyrasta
    --
  2.  permalink
    grann
    super! gratulacje!
    teraz nie pamiętam ale 30dc to początek 5tc .. norma chyba dobra
    przypomni mi w którym cyklu z CLO udało Ci się teraz i ile brałaś??
    -- /]
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    grann gratulacje :):bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.03.13 15:51</span>
    Ja dzisiaj biorę 4dzień Clo i jakoś mnie mdli:(i mega mokro jest on chyba jakoś wpływa na śluz?
    •  
      CommentAuthorRybkasushi
     permalink
    Super wiaodmość gratulacje beta bardzo łądna ! jak na 30 dc :)
    Wilma ja miałam ( i mam) to samo !! ;p i już myślałam ze to na dzidzie taki objaw mi tak zostało do tej pory z tym sluzem...
    • CommentAuthorgrann
     permalink
    justynia882 drugi cykl z clo ale pierwszy z pregnylen
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    Rybkasushi obawiam się że może owulacja będzie szybciej bo dzisiaj dopiero 7dc :shocked:a już mnie zalewa piersi stają się większę nie kumam tego w ogóle szczerze wam powiem:wink:tylko jeżeli owu się przesunie do przodu to znowu @ też bedzie szybcciej a ja na hsg w kwietniu jestem zapisana w/d standartowego cyklu 26dni:confused:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.03.13 16:14</span>
    i zapomniałam dodać że boli mnie podbrzusze. Zrobiłam hormony w 4dc - e2, lh, fsh, ca125, testosteron, anty-tg i anty-tpo, i wszystko w normie, lekarz kazał mi uzupełnić te badania bo poprzednie robiłam rok temu ale też były w normie :)Jutro ostatni dzień z CLO i czekamy..
    Rybkasushi a jak ze spaniem po CLO?bo ja trochę mam bezsenność :(
    •  
      CommentAuthorcecylka25
     permalink
    grann gratulacje moje najszczersze:)
    • CommentAuthorjustysz
     permalink
    Grann gratulacje:) Będzie dobrze!
    Dziewczynki , mam pytanie o monitoring cyklu - mam 1 raz. Oprócz usg też miałyście mierzone LH w okolicach owulacji? Ja jutro idę po raz drugi na to badanie. Rozumiem, że ono ma sens, ale , czy może się stać, że będzie pik LH, a pęcherzyk nie pęknie, tylko się wchłonie? Czy jednak wzrost LH gwarantuje owulację w najbliższych godzinach? Pęcherzyk mi rośnie - potwierdziło to USG, łupie mnie w lewym boku, ale czy pęknie......... Czy zamiast ganiać na pobieranie krwi, nie lepiej zrobić owulacyjne testy domowe?
    pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    raczej nie slyszalam o badania piku LH??
    aby stwierdzic pekniecie-robi sie usg okolo 3-4 dnia temperatury wyzszej
    alnbo robi sie badanie progesteronu i estradiolu w 21dniu cyklu
    •  
      CommentAuthorRybkasushi
     permalink
    Wilma hm... pamiętam że do konca spac tez dobrze nie mogłam... ale nie wiem czy to przez stres czy przez CLO, ale na pewno u mnie zadziałało momentalnie już w 3-4 dniu brania CLO miałam owulke ! brałam 2x1

justysz tak to jest mozliwe ze jest pik a wcale nie ma owuacji tzn nie pęknie dlatego robi się moniaotring sprawdzający czy pękły :)
    • CommentAuthorMonikaC
    • CommentTimeMar 13th 2013
     permalink
    hej dziewczyny... staramy się z mężem o 2 dzidziusia (z 1 zaszłam w 4 cyklu z CLO) teraz jestem w 3 cyklu z clo(od 3-7dc 2 tabletki) w 17dc byłam na usg i pęcherzyk ma tylko 7,5mm za tydzień mam kontrolę, obawiam się ze ten cykl bedzie bezowulacyjny. Czy to możliwe przy CLO?
    -- Natalka urodzona 05.03.2009 Kocham ją ponad wszystko:))
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Moniczko, ja tak kidys.mialam ze samo clo nie pomagalo i nie rosly pecherzyki i wtedy bromergon mi pomogl ale i tak sie nie udalo. Teraz znowu biore clo ale nie mam jak monitoringu zrobic wiec sie nie dowiem czy zadzialalo...
    --
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    Witam :)
    Dość dawno mnie nie było i widzę tyle nowych wieści :) GRATULUJE plusików :)
    • CommentAuthorMonikaC
     permalink
    Tinamar a na co bierzesz bromergon?
    Mi ginek powiedział, ze nie ma innych leków jak CLO na dojrzewanie pęcherzyków. Poza tym od nowego cyklu mma brać 2 tabletki rano przed jedzeniem, aby lek w 100% się wchłonął
    •  
      CommentAuthorjamare
    • CommentTimeMar 13th 2013 zmieniony
     permalink
    MonikaC
    to,ze nie ma innych lekow na owu niz clo-to BZDURA!!!
    jest jeszcze Femara, Lametta to leki na bazie Letrozolu
    sa rowniez zastrzyki na owulacje typu Menopur
    co to za lekarz Cie leczy???
    CLO-nie daje gwarancji owulacji
    BROMERGON-to lek na zbicie prolaktyny.
    .
    bralam clo 8 cykli
    teraz po zmianie lekarza i leczenia na NaProTechnologie mam piekne owulacje na Letrozolu!
    .
    a jak sie czujesz po clo? ja mialam mroczki przed oczami i utrudnialo mi to prace-tez bralam 2 tabl.
    Bralam je wiec wieczorem. Wtedy skutki uboczne mi nie dokuczaly
    • CommentAuthorMonikaC
     permalink
    DOLLy
    Ja bardzo dobrze znoszę CLO, zero skutków ubocznych, no w 1 cyklu miałam jedynie napady gorąca.
    Kurcze muszę się zapytać mojego gina o te leki co napisałaś. Mam wizytę w poniedziałek, więc zobaczę co powie. Za pierwszym razem jak brałam CLO to miałam piękne cykle, zawsze były dwufazowe i jajeczka pięknie rosły, a brałam wtedy tylko 1 tabletkę. Teraz nie wiem co się dzieje, bo przecież dawka większa a jajeczka nie bardzo rosną, no zobaczymy jak wyjdzie USG w poniedziałek, bo jajniki teraz dają mi do wiwatu, więc może coś tam rośnie?
    Jeśli chodzi o lekarza, to jest to dobry ginek, (jest ordynatorem w szpitalu), to właśnie on mi zdiagnozował PCO, wcześniej każdy ginek dawał mi tylko luteinę, bo miałam niski progesteron, zero monitoringu cyklu nic kompletnie. A ten od razu powiedział, ze najpierw musimy poobserwować cykl, zrobić badania i wtedy będzie wiadomo... to właśnie dzięki niemu mam 1 dziecko, bo dobrze mnie zdiagnozował. No ale nie ma ludzi nieomylnych, więc zapytam się go o te leki.

Treść doklejona: 13.03.13 16:41
    DOLLy przeczytałam ulotki tych leków co pisałaś i one wszystkie są na wczesne stadium raka piersi, tam nie ma mowy o niedojrzewających jajeczkach, więc może pod tym względem mój ginek mówił, że nie ma innego leku jak CLO?
    tylko, że zastrzyki są na jajeczka, ale one bardzo drogie, o nich coś ginek wspominał... co prawda nie mówił że to zastrzyki tylko, ze jest lek który kosztuje ok 600zł-800zł, więc chyba o tych zastrzykach mówił. Tylko nie dałam mu się wypowiedzieć, bo jak usłyszałam cenę to od razu mu powiedziałam, ze to nie na moją kieszeń i on już nie ciągnął tematu.
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    nie sugeruj sie ulotkami
    nie znam dokladnie dzialania tych lekow,ale wplywaja one na rosniecie pecherzykow i jakosc jajeczka.
    Znam kilka dziewczyn tu na 28 co po Femarze lub Lameccie zostaly mami:)
    .
    tez mam PCSO-lecze sie NAPro i tu biora pod uwage caly organizm a nie tylko PCSO
    wobec tego zapisuja roznego rodzaju suplementy-dopasowane do danej kobiety, daja leki na obnizenie tarczycy-chociaz byla u mnie w granicach norm, biore leki na cukrzyce.
    Cykl mam zadbany od poczatku
    -stymulacj
    -poprzez pekanie-zastrzyk
    -i wspierana mam faze lutealna.
    Bardzo sobie NAPro za to podejscie chwale!!!
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Moniczko - bromergon brałam na prolaktynę - niby miałąm w normie ale jednak lepiej jak jest niższa. No i to pokazało że jednak stres był wtedy u mnie głównym czynnikiem niepowodzeń :/
    --
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    Ja dostałam CLO na to żeby była większa ilość pęcherzyków i żeby lewy zaczął także wytwarzać, bo normalnie mam owulację pękają około 12-13dc przy wzroście 21-23mm
    • CommentAuthorTekila85
     permalink
    Dolly mam pytanie odnośni NAPRO- mogłabyś przybliżyć cenę takich spotkań z osobami, które się tym zajmują?
    Ja w tym cyklu mam nie brać clo, dopiero od następnego- ale już bez luteiny- mam ją łykać dopiero jak okaże się,że jestem w ciąży.
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    Tekila
    zajrzyj do Efiaa
    Ona leczy sie w PL ja lecze sie w Anglii
    Wilma
    a po co Ci wieksza ilosc pecherzykow??? nie rozumiem?? ciaza mnoga jest ciaza podwyzszonego ryzyka.
    Nawet na clo lekarz mi powtarzal,ze jego celem jest 1 zdrowy duzy pecherzyk! i tak ustawial mi leczenie az to osiagnelismy.
    • CommentAuthorMonikaC
     permalink
    moja prolaktyna z sierpnia 2012 to 6,36 ng/ml przy normie 4,79-23,3 więc wydaje mi się, ze jest ok
    DOLLy o leki zapytam ginka, zobaczymy co powie
    •  
      CommentAuthorcecylka25
     permalink
    hej dziewczynki byłam dziś u gina na monitoringu clo zadziałał mam dwa pęcherzyki które ładnie rosną jeden jest w lewym jajniku 17mm a w prawym 22 mm gin powiedział żeby sie przytulać co dziennie bądz co drugi dzień powinny do soboty pęknąć i powinnam zajsc w poniedziałek ide do niego spowrotem wiec sie dowiem czy pękały jak nie to powie mi co dalej :) a mam pytanko to że mam dwa pęcherzyki w dwóch jajnikach to jest szansa na bliznięta jak pękną oby dwa czy nie ma takiej możliwości bo niewiem jak to jest
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    To super ;))))))) Ale z bliźniakami to nie odpowiem bo nei wiem więc się nei wymądrzam ;) Ale przy clo generalnie jest wieksze prawdopodobieństwo ciąży mnogiej ;)
    --
    • CommentAuthorjustysz
     permalink
    Monika c Sa inne leki na wywolanie owulacji oprocz clo. Ja np jestem na femarze,faktycznie na ulotce nie ma slowa o indukcji owulacji, ale to dlatego, ze to jest nowy lek, ktory pod tym wzgledem nie jest do konca przebadany klinicznie. Czytalam kiedys, ze clo rowniez byl lekiem stworzonym do leczenia kobiet z rakiem piersi, a przypadkiem wyszlo, ze indukuje owulke. Mam 1 cykl monitorowany i powiem, ze jestem lekko zdziwiona, oprocz usg juz 3 raz robia mi lh zkrwi, aby wykryc pik. Dzis dopiero 15 dc, ale troche sie denerwuje, ze nic z tego nie bedzie, choc jajnik mocno odczuwalny. Mam pcos i najwidoczniej 1 tabl femary na mnnie nie dziala:(
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    1 tabl?
    ja mam 6tabletek w 3 i 4 dzien cyklu :)
    • CommentAuthorjustysz
     permalink
    1 tabl od 3 do 7 dc. Czyli pewnie za mało? Jest pęcherzyk dominujący, ale nie wyrywa się do pękania. Ogólnie to jestem niepewna, bo dopiero co zaczęłam zaawansowane leczenie i monitoring, a okazało się, że mój lekarz wyprowadza się do innego miasta, więc znów ktoś nowy...:(
    •  
      CommentAuthorjustynia882
     permalink
    cecylka25
    nawet bez CLO często jest tak że dojrzewa więcej jak 1 pęcherzyk
    z CLO po prostu rosną w jednym tępię i pękają w małych odstępach czasu, i ciałko zółte nie ma wystarczająco czasu na zatrzymanie dojrzewania kolejnych. dla tego przy CLO jest większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej :) (dwujajowe bliźnięta lub trojaczki; bliźnięta jednojajowe są niezależne od CLO)
    Po 1 u ciebie są 2 pęcherzyki wiec nie jest źle, 2 -dodatkowo jest stosunkowo duża różnica wielkości, i niestety po 3 tyko 40% zapłodnionych jajeczek prawidłowo się zagnieżdża... wiec na Twoim miejscu nie martwiła bym się za bardzo. lecz trzeba się liczyć że CLO zwiększa prawdopodobieństwo mnogiej.
    -- /]
    • CommentAuthorWILMA30
    • CommentTimeMar 14th 2013
     permalink
    Dolly nie właśnie sama dlaczego tak zarządził idę 18stego zobaczyć czy pękł , moze po to żeby prawy zaczął także wytwarzać pecherzyki bo jest uśpiony tak to nazwał, właśnie także mnie to zdziwiło bo same bez Clo mi rosły i to po 2 z lewego więc w poniedziałek sie dowiem o co chodzi dokładniej :surprised:
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeMar 14th 2013 zmieniony
     permalink
    D0LLy: robi sie badanie progesteronu i estradiolu w 21dniu cyklu

Nie do końca się z tym zgodzę.
    Badanie progesteronu należy zrobić w 7-8 dni po owulacji, a nie każda kobieta jajeczkuje w 14 dc, żeby to badanie wypadło dokładnie 21 dc.
    Wiem po sobie.

W każdym razie trzymam za Was wszystkie kciuki.
    Ja wiem, co znaczy stymulacja Clo, miałam ją przez 6 cykli.
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    OneKiss ma rację - niestety większość lekarzy oczywiści enic niemówi tylko że w 21-23dc. Nie mogę pojąć czemu tyle jest tych gnów co wogóle nie biora tak waznych rzeczypod uwagę. Ja się dowiedziałąm tego oczywiście na forum, podajże od naszej encyklopedii wiedzy o imieniu Minia ;)
    --
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    OneKiss
    wiem o tym-tak tylko w skrocie napisalam,bo nie chcialo mi sie tlumaczyc,ze to zalezy od dlugosci cyklu
    w tej chwili lecze sie naprotechnologia i oni kaza to badanie zrobic miedzy 7-9 dni po szczycie sluzu
    U mnie tez to nigdy nie jest 21 dzien
    :neutral:
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    dolly spojrzałam na usg przy monitorowaniu i w 12dc miałam 2 wielkości 1.98-2.14 i drugi 1.83-2.03 w lewym jajniku 15dc był monitoring sprawdzający u już pękły więc nie wiem czy to CLO bo za małe albo tak jak pisałam żeby zaczęło się coś dziać w prawym:( Zakupiłam dzisiaj test owulacyjny mam 9dc i nie wiem czy już zacząć robić???
    •  
      CommentAuthorjamare
    • CommentTimeMar 14th 2013 zmieniony
     permalink
    wilma
    a czemu masz 2 rozmiary? czy to szerokosc i wysokosc pecherzyka?
    z tego co wiem to najlepsza komorka jajowa i najlepsza owulka jest z tych o regularnych okraglych ksztaltach
    .
    co do testow owu-to zacznij je robic jak zacznie Ci sie pojawiac sluz rozciagliwy,przejrzysty
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    hmm no tak mam tak zapisane na usg takie rozmiary wiec może w tym problem a w związku ze śluzem to po CLO już od 3 dni mam go dużo i jest rozciągliwy:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    D0LLy: tak tylko w skrocie napisalam,bo nie chcialo mi sie tlumaczyc,ze to zalezy od dlugosci cyklu

Dolly ja podczytuję forum i widzę, że jesteś aktywna,to się chwali.
    Ale jak już pomagasz dziewczynom i odpowiadasz na zadane pytanie, to lepiej, żeby Ci się chciało dokładnie odpowiadać, a jak nie chce Ci się tłumaczyć, to lepiej w ogóle nie odpowiadać i nie mieszać dziewczynom w głowach.
    --
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    OK- poprawie sie :)
    •  
      CommentAuthorcecylka25
     permalink
    hej dziewczyny czy ja te pęcherzyi rosną to odczywacie ból mnie tak strasznie lewy jajnik boli że aż mi na noge promieniuje i niewiem czy to przez to wzrastanie ?któraś tak miała?
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    a ja dziś jestem po pierwszej tabletce clo i czuje się tak sobie
    a w zeszłym cyklu z clo było ok.
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    cecylka - ja tak miałąm kiedyś ze wstać nie mogłam a nawet leżąc strasznie bolało - okazało się ze pęcherzyk po prostuurósł bardziej niż zwykle bo miał aż 28 mm i dlatego tak bolało.
    --
    • CommentAuthorMonikaC
     permalink
    WILLMA30 zazdroszczę śluzu, bo mi po CLO strasznie go brakuje:( wiesiołek nie pomaga, siemię też nie, nawet guajazyl mi nie pomaga:(
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    Cecylka mnie zawsze boli jak rośnie :( i to tak że także promieniuje do nogi i do góry brzucha, MonikaC ja pierwszy raz biorę CLO i się zdziwiłam bo zawsze śluzu miałam mało a teraz od momentu 1 tabletki zalało mnie, wczoraj wziełam 5 ostatnią w tym cyklu i zobaczymy co bedzie dalej z tym śluzem.
    Zrobiłam 1 test owulacyjny jest blada kreseczka ta 2 więc jeszcze nie czas
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    Dziewczyny!
    u mnie lekarka sie zaniepokoila bolem ciagnacym po stronie rosnacego pecherzyka-zasugerowala odnowienie endometriozy.
    Powiedziala,ze endometrioza moze powodowac mniejsza elastycznosc wiezadel macicy i przez to bol:confused:
    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeMar 15th 2013
     permalink
    Jejeku, ja to mam wszystkei objawy wszystkiego już chyba ;) Ehhh... mieisąc odpowczywam a za miesiąc-dwa zaczynam od nowa w kliniece razem z mężem ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.