Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Tak, Tyle, ze ja mialam tak, ze pierwszy cykl Clo + Ovitrelle, nie udany, drugi cykl naturalny bez wspomagaczy, a trzeci (drugi z Clo + dexamethason) udany :).
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeMar 21st 2013
     permalink
    gratuluję ;)
    --
    •  
      CommentAuthorcecylka25
     permalink
    kuleczka 69 gratulacje :) ja nastepny cykl też bede miała bez clo wiec zobaczymy :)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][/url
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    kulczeka 69 gratulacje ja tez jestem teraz na clo i Ovitrelle wiec zobaczymy, odebrałam wyniki AMH 0,49:cry:norma u kobiet 1-8 jestem załamana tam jest napisane że trzeba stymulować

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.03.13 14:47</span>
    kuleczka a jak co było po Ovitrelle?mi się zrobiło słabo po 5 min:(i tak jakoś duszno
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    a co to to AMH ?
    --
    •  
      CommentAuthorjamare
    • CommentTimeMar 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Sony85
    to fuksa mialas.
    Bralam clo 8 cykli i nic :sad:
    .
    AMH to rezerwa jajnikowa-czyli ile jeszcze masz pecherzykow i jak dlugo bedziesz owulowac.
    .
    Wilma
    to rzeczywiscie malo. Mojej znajomej lekarz przy takim wyniku proponowal invitro z jaja dawczyni.
    Ale oni poszli do NAPro Lekarza i 3 miesiace pozniej zaszli w ciaze!!! nie martw sie wiec!!!
  2.  permalink
    !!!!!!beta 29.1 :)!!!!!!!!
    w pn powtórzę czy przyrasta
    gin dopiero na 9.04
    -- /]
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    super justynia882- gratulacje!!!!!
    czekam do poniedzialku z niecierpliwoscia :smile:
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    justynia882 gratulację,
    niskie to amh ale po clo 3 pecherzyki i duze wiec jakie mam szanse ktoś sie orientuję?

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.03.13 15:31</span>
    lekarz nie widział jeszcze tego wyniku:(
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    oj, kochana - ale skoro są 3 pęcherzyki to przeciez szanse są duże ! Kochana, trzymam kciuki :****

Mi też clo nie pomogłao - 6 cykli brałam i nic, teraz biorę po długiej przerwie ale nie sądzę żeby coś dało bo teraz mi przestały pęcherzyki pękać :? Sama niedługo pęknę :/
    --
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    Tinamar a dlaczego Ci nie pomogło pęcherzyki Ci rosły?

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.03.13 15:55</span>
    Ja wiem że 3 to duże szanse tylko pytanie czy nie puste:(nie łudzę się za bardzo bo mam mega duży deficyt optymizmu :sad:
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    witam jestem tu nowa mam pco i wlasnie jestem 3 cykl na clo 2 pierwsze cykle nie mialam owulacji clo wogole na mnie nie dzialało a teraz jest 3 cykl mam zwiekszona dawke bo 2 tabl i od 3 dnia brania clo odczuwam bol lewego jajnika myslicie ze lek dziala?pozdrawiam
    -- p:
    •  
      CommentAuthorcecylka25
     permalink
    dziewczyny powiedzcie mi czy w trakcie luteiny miałyście bolące piersi ? dziś mam 19 dzień cyklu a tak mnie bolą że masakra
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Wilma - najpeirw brałam samo cło i pęcherzyki i tak po nim nie rosły (2x1 tabletka), dopiero jak dostałam do tego bromergon to owulki były piękne ale i tak się nie udało więc cieżko mi powiedzieć gdzie tkwi problem... Teraz biorę clo bo pęcherzyki mi rosły ładnie ale nie pękały - gin powiedziałą że clo ma pomóc na pęknięcie. ile w tym prawdy - nei wiem :/ Jajników niestety nie czuję wiec obawiam się ze nic z tego :/
    No i mi tez coraz częściej optymizmu brakuje niestety a to na pewno nie pomaga :/ Ale musimy miec nadzieję ze w końcu sie uda i już ;)

Endzi - witaj ;) Jak zaczeło mi clo działać to bardzo bolały mnie jajniki, więc prawdopodobnie u Ciebie poporstu zaczęłu solidni epracować :)

Treść doklejona: 21.03.13 16:10
    cecylka - dawno nie brałam luteiny ale brałam ją razem z clo wiec nie wiem od czego były bolące piersi :/
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    Tinamar dziekuje ci bardzo troche mnie pocieszyłaś mam poprostu takiego doła dzisiaj ze szok :(
    -- p:
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Nom, niestety tak to z nami staraczkami bywa że dołki łapiemy :/ Ja sama chyba ze 100 razy dziennie łąpię ;)
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    mnie tak dzisiaj naszło:( jak clo nie pomoze to laparo tylko czy to pomoze:(
    -- p:
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    endzi ja także miałam mega bóle do wczoraj po clo i chyba pękały skoro tak bolało bo dzisiaj już jest lepiej chociaż brzuch mam wzdęty na maxa
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    endzi - to naturalne że sie obawiasz czy to pomoże ale musi pomóc i koniec kropka ;)
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    tez mam taka nadzieje dosyc mam pytan czemu jestesmy po slubie a nie mamy dzieci poprostu zawsze wtedy łapie doła:( no i troche obwiniam zawsze siebie bo mam pco:(
    -- p:
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    Napisali mi taki komentarz pod badaniem AMH po ang. że rezerwa jajnikowa jest zmniejszona ale nie do końca wyczerpana jeżeli stężenia FSH są wyższe od normy wtedy jest potrzeba stymulacji hormonalnej jajników
    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeMar 21st 2013 zmieniony
     permalink
    endzi - to nei jest tak że czyjaś jest wina - przecież nie robisz nic nikomu na złość. Moja siostra cioteczna też ma pco i myślała że bedzi emiała duże problemy a tutaj się okazało że wpadła ;) Więc to jeszcze nic nie znaczy. Ale to przykre jak ktoś pyta, albo wokoło zachodzą :/ Jutro mam właśnie imprezkę z dwiema kolezankami co mają takie słodkie maluszki już a ja dużo wcześniej od niech zaczynałam się starać...

Wilma - nic z tego nie kumam ;)
    --
  3.  permalink
    WILMA30: kuleczka a jak co było po Ovitrelle?mi się zrobiło słabo po 5 min:(i tak jakoś duszno

Ja sie czulam dobrze, pomijajac wszelkie objawy ciazowe (bez wymiotow) przez caly tydzien :P od wziecia zastrzyku za tydzien dostalam @. Mi mama zastrzyk w brzuch zrobila, a Ty gdzie mialas robiony?
    --
    • CommentAuthorWILMA30
     permalink
    Ja miałam w klinice do której chodzę do lekarza, zobaczył na usg 3 pęcherzyki, dał kartkę i do zabiegowego

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.03.13 17:48</span>
    Tinamar taki był opis po angielsku pod moim wynikiem AMH czyli jeżeli ja bym miała tsh powyżej normy wtedy potrzebna stymulacja hormonalna, ale to jest takie chyba książkowe pisanie bo wiadomo że nie wszyscy lekarze badają AMH i i tak mamy stymulacje hormonalne, wiec wydaje mi się że założenie jest takie że przy tym wyniku i dobrym tsh bo mam w normie powinno być ok, ale jak widać od 3 lat starań jest inaczej, heheh masło maślane ale ja tak to kumam:smile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.03.13 17:52</span>
    Kuleczka to chyba szybko ta @ tydzień po zastrzyku, hmm objawy ciążowe po tym zastrzyku czy byłaś już w ciąży :smile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.03.13 18:47</span>
    Dzisiaj znowu miałam lekki zalew że tak to ujmę, myślałam w pracy że popuściłam ale nie, jakoś dziwnie dużo śluzu...16dc Mam tylko nadzieję że @przyjdzie planowo jeżeli ma przyjść bo nie zdążę z terminem na hsg:sad:
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    juz troche mi lepiej i postaram sie o tym nie myslec:)moze w tym cyklu bede miala owulacje jesli tak to postaram sie to wykorzystac...zreszta mysle o zmianie lekarza bo ten nie zlecil mi monitoringu wiec troche to dziwne.opieram sie tylko na testach owulacyjnych i na obserwacji...zreszta cykle mam 40 dniowe i zawsze plamienia przed okresem i na to tez nic nie dostalam wiec juz sama nie wiem...
    -- p:
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    dziewczyny dwa pęcherzyki każdy po 19 mm .... następna wizyta - poniedziałek :)
    --
  4.  permalink
    WILMA30: Kuleczka to chyba szybko ta @ tydzień po zastrzyku, hmm objawy ciążowe po tym zastrzyku czy byłaś już w ciąży

Niestety z zastrzykiem sie nie udalo zajsc. No wlasnie tez mnie zdziwilo to, ze tak szybko dostalam okres.... ale nie ma tego zlego ..., wiec dziewczyny nie poddawajcie sie :)
    --
    • CommentAuthorendzi91
    • CommentTimeMar 22nd 2013
     permalink
    czy ktoras brała clo bez monitoringu???bo ja nie mam i troche to dziwne:(
    -- p:
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    endzi - tak jak pisałam na starających się monitoring faktycznie powinien być. No chyba ż enp 2 cykle były monitorowane i było ok i kolejny wtedy już bez - to wtedy mniejsze ryzyko, ale takto powinno się zobaczyć jak cło działą. Ja mam bez monitoringu teraz ale tylko na włąsne życzenie bo już mi niedobrze od tych ciągłych usg. Ale dziewczynki na mnie nakrzyczały więc w środe idę na usg żeby sprawdzić czy torbieli żadnych nie ma po clo bo róznie to bywa...
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    no wlasnie tak myslalam wiec zmieniam lekarza zreszta i tak chcialam isc jeszcze do jednego zeby sie skonsultowac zobaczymy co tem powie...
    -- p:
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No to główka do góry i życzę żebyś trafiła na odpowiedzialnego i dobrego lekarza ;)
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    o takiego to trudno w dzisiejszych czasach:)ten to odrazu zaproponowal laparo jak clo nie zadziala mysle ze chyba szybko?
    -- p:
  5.  permalink
    edzia
    oj bardzo ciężko o dobrego lekarza. U mnie lekarz stwierdził że nie ma po co robić monitoringu.
    ja w 1 cyklu z jedna tab tez nie miałam owulacji a z 2 tak :) a ból podbrzusza/janików to dobry objaw bynajmniej na moje (jak mnie bolało to działało) + naprawde WARTO mierzyć temperatura widzisz czy jest owulacja a dziewczyny na 100% pomogą Ci z interpretacją wykresu
    -- /]
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    musze zaczac jak kupilam sobie mikroskop owulacyjny no i w sumie nie wiem na ile on dziala bo uwulacji nie było..a co do tych boli to od 3 dnia brania clo mnie boli wiec moze wieksza dawka dziala:)
    -- p:
  6.  permalink
    niestety te testy owulacyjne ( nie wiem jak mikroskop nie używałam) mogą się mylić, lub być nie dokładne. Podglądałam wykres dziewczyny tu od nas z forum brała CLO tak samo jak ja (2-6dc) i miała owulacje 18 dc a ja od 16dc biorę lutke wiec jak ja bym miała to samo (późna owulacja) to pęcherzyk by się wchłonął, a jak mierzysz temperaturę widzisz że skoku nie było i możesz 2-3 dni z luteina (lub z innym progesteronem) poczekać. Bez monitoringu jest trudno na 100% określić czy i/lub kiedy była owulacja.
    -- /]
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    no wlasnie tez tak mysle i pojde do innego lekarza akurat przyjmuje w budynku gdzie pracuje wiec nie bedzie problemu z wizytami:)moze on zajmie sie mna lepiej>...
    -- p:
    •  
      CommentAuthorjustynia882
    • CommentTimeMar 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Nie wiem czemu ale mam takie poczucie że jak połączysz mierzenie temperatury+ obserwacje śluzu+ testu owulacyjne może zauważysz kiedy jest owulacja lub czy jej wcale nie ma. ja nie do końca w to wszystko wierzyłam i zawsze byłam świecie przekonana że z CLO owulacje mam 9-10dc a tu na wykresie jak byk 13 dc :)
    -- /]
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    a no i wlasnie mam plamienia przed okresem i na to tez nic nie dostalam wiec juz wogole dziwne...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.03.13 11:52</span>
    no wydaje mi sie ze nie mialam dwa ostatnie cykle ale tez nie moge byc tego tak do konca pewna...a jakby byl monitoring to inaczej
    -- p:
  7.  permalink
    plamienie przed @?? a może plamienie implantacyjne?? brałaś to pod uwagę?? ale bierzesz coś w II fazie cyklu czy naturalnie dostajesz @??
    -- /]
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    no wlasnie nic nie biore dostaje naturalnie ale cykl mam 40 dniowy...nie juz 3 miesiac tak mam pare dni plamienia i dopiero okres normalny.mowil ze jakbym byla w ciazy to bede cos brala na podtrzymanie na poczatku

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.03.13 11:58</span>
    pcos tez stwierdzil tylko na podstawie usg

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.03.13 11:59</span>
    tymbardziej ze nie mam zadnych innych obiawow poza brakiem owulacji i pecherzykami
    -- p:
  8.  permalink
    nie jestem gin (wiec mogę nie mieć racji pisze jak było ze mną) ale jak byś nie miała owulacji nie było by @ w cyklach bezowulacyjnych (ja tam mam bez leków) okres potrafi nie przychodzić po 3-4 m-c a jak występuje krwawienie jest to oczyszczenie a nie @. warto by monitoring robić lub to co możesz sama w domu. ja cały czas byłam bez monitoringu i jak Pan Bóg pozwoli będę 2 raz mamą.
    Może będą dziś na forum bardziej doświadczone dziewczyny (uwierz mi niektóre wiedza więcej jak mój lekarz) i bardziej precyzyjnie Ci odpowiedzą czy jak masz naturalnie @ byla owulacja (bo to się zazębia).

Treść doklejona: 22.03.13 12:06
    bo PCO stwierdza się na podstawie USG i wywiadu (można hormony ale mnie też diagnozowano bez nich) ciekawe że z PCO masz regularne @ a miałaś robione HSG (drożność jajowodów)? jak nie ma tylko owulacji CLO może pomóc, miejmy nadzieję że to tylko kwestia dobrania dawki.
    -- /]
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    a widzisz tez myslalam ze ten monitoring jest potrzebny bo tak na dobra sprawe bez niego nic nie wiem...moze i mialam owulacje nawet mialam takie bole owulacyjne ale pozno bo kolo 20 dc ale to moze byc mozliwe jak mam cykle 40 dniowe

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.03.13 12:08</span>
    trzymam kciuki za ciebie ja jeszcze nie mam dzieci jestem 5 miesiecy po slubie i bardzo bysmy juz chcieli:(

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.03.13 12:10</span>
    nie nie mialam hsg no mam jak w zegarku co 40 dni zawsze to jakas regularnosc:)
    -- p:
  9.  permalink
    1) bez HSG nie powinno być CLO!!!! było o tym dość dużo parę stron temu. TO BARDZO WAŻNE!
    2) przy 40d cyklach to normalne ze 20dc lub później masz owu jak zaczniesz mierzyć tem. byś widziała
    3) o bezpłodności mówi się po rocznych staniach naturalnych dziwie się że dostałaś tak szybko leki.
    4) a ja po ślubie w sierpniu będzie 4 lata, córkę urodziłam 2,5 roku po ślubie a staraliśmy się 1,5 roku (uwierz mi z tego co tu czytam to i tak mało) wiec USZY DO GÓRY!
    i zrób HSG abyś sobie krzywdy CLO nie zrobiła na całe życie!
    -- /]
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    najpierw to zmienie lekarza ja staram sie 5 miesiac dopiero a nie mialam okresu najpierw jak odstawilam tabletki anty bo to bylo jakies 8 miesiecy temu to mialam tak ze raz mialam okres raz nie mialam no i dal mi clo mowil ze tabletki anty nie maja zadnego wplywu a czytalam ze do pol roku moze byc problem z okresem

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.03.13 12:22</span>
    i poszlam teraz sama do niego na usg bo mowie ze te leki chyba nie dzialaja a on na luzie mowi zobaczmy czy nie przestumulowalismy jajnikow...zreszta powiedzial ze jak teraz nic nie wyjdzie to wysle mnie na laparo wydaje mi sie ze to za wczesnie tymbardziej ze mam dopiero 22 lata
    -- p:
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    endzi - ja też miam plamienia przed @ i w moim przypadku to okazał się LUF i stąd te plamienia podobno... moze u Ciebie podobnie ? Luf też czasem cykl wydłuża. Miałaś kiedykolwiek potwierdzone pęknięcie pęcherzyka i owulację ?

Ja też nei miaąłm jesszcze hsg - niektórzy lekarze uważają że to bardzo inwazyjne badanie i dlatego przeporwadzają wywiad i na jegopodstawie decydują jakie są szanse że jajowody sa niedrożne. Poza tym po hsg jest większe prawdopodobieństwo ciązy pozamacicznej idlatego tez nie robią go niektórzy za wcześnie. No w każdym razie, ja bym się spokojniej czuła jakbym już miała to badanie za sobą więc już lada chwila je zrobie ;)
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    nigdy nic takiego nie miałam wlasnie zadnego monitoringu ani nic...kurde dziwne
    -- p:
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    no to koniecznie musz zrobić kochana ;) Ale główka do góry ! Zrobisz i wszystko się wyjaśni i będzie wiadomo co zrobić żeby się udało ;) A może zaraz te efekty po odstawieniu się uregulują i wszystko samo się naprawi ;) Niestety pełno takichnieodpowiedzialnych leniwych lekarzy dlatego trzeba szukać i dbać o siebie samemu. Bo cykle 40 dniowe to neistey nie jest normalne i na pewno trzeba by było je skrócić ale przy dokąłdnym badaniu.
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    no wlasnie wiec wybiore sie w przyszlym tygodniu gdzie indziej no i zobaczymy...
    -- p:
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Trzymam kciuki i nic się nie martw ;) Ja też nie miałam @ po odstawieniu ale potem jakoś wróciło do normy. A potem znowu coś nie tak ale to już inna historia ;)
    --
  10.  permalink
    justynia882: bez HSG nie powinno być CLO!!!! było o tym dość dużo parę stron temu. TO BARDZO WAŻNE

Ja bralam bez hsg.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.