Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorjusta2586
    • CommentTimeJul 26th 2011
     permalink
    Ja wielkie nadzieje pokładam w clo... mam nadzieje że sie nie rozczaruje.
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Ja również. Koniec tego cyklu stymulowanego kończy się w rocznicę naszego slubu. Eh.. Jak przyjdzie @ to bedzie płacz :(
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    dziewczyny nie zamartwiajmy sie na zapas:) silne jestesmy damy rade;)
    ja jeszcze przy clo w 14 dc mialam gonal f robiony tylko nie pamietam juz dawki:) a dwa lata temu nie mialam clo a bylam stymulowana gonalem f :) wtedy chodzilam po scianach ale czego sie nie zrobi prawda:) wiec glowy do gory i trzymajmy sie razem:) a bedzie lzej:)
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    A jeszcze pytanko. Czy po Clo i Pregnylu zwiększa się szansa na ciążę mnogą? Czy nie ma znaczenia?
     permalink
    po clo zawsze zwieksza sie prawdopodobienstwo ciazy mnogiej:)
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    fajnie :) tak od razu żeby parka była ;)

Słuchajcie, znalazłam na innym forum (na tym co się specjaliści z noVum wypowiadają) że może się jeszcze u mnie normalnie ciałko żółte zrobić, że owulka mogła normalnie być. Musze wykonać badanie progesteronu po 7 dniach od skoku. I tylko wtedy bede miała pewność. No dobra ale ja biorę Duphaston od skoku???? I co? Może być wynik zakłamany???
    • CommentAuthorpatpatpat
     permalink
    Czytam i czytam... i wydaje mi się, że wszystkie z Was przy braniu clo dostawały pregnyl, luteinę, mialy monitoring... Ja tylko dostalam clo i NIC poza tym..
    Ale teraz jestem w 10dc i od dwóch dni obserwuję spadek temp o 0,2-0,3.
    czy możliwe, że zbliża mi się owu???:shocked:
    • CommentAuthorpatpatpat
     permalink
    [quote=Miśka1][/quote]
    Myślę, że duphaston zafałszuje wynik
    • CommentAuthorpatpatpat
     permalink
    Witam!
    Mam pytanko.
    W poprzednim cyklu miałam niski progesteron (1,13 w 20dc). Lekarz na tej podstawie i na podstawie USG stwierdził PCOS. Przepisał mi clostilbegyt i to wszystko. Powiedział, że mam wrócić za dwa miesiące, no chyba, że zajdę w ciążę:wink:
    Alee mam wątpliwości co do jego strattegii leczenia... Czemu nie dał mi pregnylu na pęknięcie, skoro u mnie jest problem z progesteronem.. I czemu nie wspomniał nic o luteinie...:confused:
    Zapytałam go czy może nie powinnam brać progesteronu w II fazie, to powiedział, że nie i jak już będzie ciąża, to wszystko się unormuje.
    Co o tym myśleć? Czy zmieniać lekarza?
  1.  permalink
    patpatpat jest to możliwe, mi na dwa dni spadła tempka o 2 kreski, w te dni bolał mnie jajnik, w drugi bardziej i wtedy w nocy bądź następnego dnia była owulka.
    Ja miałam do clo monitoring zalecony, pregnylu nie, luteina nie.
    W czwartek ide na badanie progesteronu, zobaczymy.
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Dlatego, że stwierdził po tym wyniku, że to był cykl bezowulacyjny. A skoro bezowulacyjny to trzeba ja stymulować w kolejnym cyklu Clo. Jesli będzie owulacja to automatycznie zrobi się ciałko żółte które wyprodukuje własciwy poziom progesteronu. Bez sensu jest branie luteiny czy duphastonu skoro do owulacji i tak wcześniej nie dojdzie. Ja biorę teraz duphaston i lekarz kazał mi go normalnie dalej brac mimo, że nie zauważył śladów jajeczkowania na usg... Przerwanie mogłoby mi rozwalic cykl.
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dziewczyny a jak Wy macie przepisany clo? ja mam od 3dc przez 5dni, ponoć przy pcos tak powinno sie brać.
    --
     permalink
    ja mam clo od 5dc do 9dc 2x1:) pozniej od 10dc monitoring co drugi dzien :) jak pecherzyk urosnie wtedy pregnyl:) i od 19dc dupka 3x1:)
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ewelinda kurcze dawki masz takie dość duże..ja mam clo 1x1 i dupka też 1x1:) jak widać każdy lekarz postępuje inaczej.
    --
     permalink
    pewnie taak:) kazdy z nich ma swoje:) najwazniejsze aby skutkowalo:)
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Miśka1: No dobra ale ja biorę Duphaston od skoku???? I co? Może być wynik zakłamany???

Nawet na pewno bedzie zafałszowany.:confused:
    --
  2.  permalink
    Ewelinda ja też teraz miałam pierwszy cykl clo od 5-9dc po 2x1 tabl.i urósł mi "tylko" jeden pęcherzyk. Od następnego wg dwoch lekarzy jako, że mam pcos to mam brać jak Justa 3-7dc po 1 tabletce. Choć nie wiem co będzie jak jutro zobacze wyniki z cytologii i co powie lekarz, bo może starania będa przerwane i niech mi zrobić coś z tą nadżerką, ale tak żeby nie było problemu z zajściem większego..tak źle tak niedobrze, mówią żeby nadżerki nie robić przed zajściem i porodem, bo czasem po sama schodzi, ale boje się tez, że może zaszkodzić ewentualnemu rozwojowi płodu czy się pogorszyć, nic już nie wiem, źle mi, że leczenie gynalginem nie zniwelowało stanu zapalnego, mam tylko nadzieje, że wynik nie jest gorszy niż kwietniowy, bo się załamie! Kupił mi dziś mąż lactovaginal i 1wsza globulka zaaplikowana.
    Ewelinda dlaczego już mówisz, że jak pęcherzyk urośnie to pregnyl??? Aaaaa, a nie warto poczekać czy sam pęknie?? Mi sam pęknął. Dlaczego od razu założenie, że przy stymulacji clo pregnyl też, bo nie pęknie? Brałam identycznie jak Ty clo 5-9dc po 2 tabl.i monitoring miałam 11dc, 15dc, 18dc (tu juz nie było pęcherzyka), śluz płodny był od 15-17dc (może coś jeszcze 18ego, ale trudno stwierdzić, bo staranka mogą śluz zakłócić).
     permalink
    Smerfeta ja nic nie zakladam ja mowie jak ja bylam leczona u mnie pecherzyki nie pekaja same dlatego dostaje pregnyl:) nie kazda musi byc tak leczona;) milego wieczorku:)
    --
  3.  permalink
    Patpatpat następna:) co Wy macie z tym pregnylem?? Ja się dziwie bardzo, ze na samej podstawie usg i niskiego progesteronu masz stwierdzone pcos. Z tego co wiem to każdej zdrowej kobiecie zdarzają się w roku 1-2 cykle bezowulacyjne i wtedy progesteron będzie niski np. I nie wiedziałam, ze pregnyl ma związek z niskim progesteronem...Ja np.rok temu miałam 7-8dni po domniemanej owu progesteron 7,56, a niby owu jak była to przynajmniej 10 powinien być a jakoś teraz sam pęcherzyk pękł mimo, że moja druga faza trwa 10-11dni tylko więc mogę mieć problemy z progesteronem, co się np.okaże w czwartek, ale nie słyszałam, ze przy niskim progesteronie podaje sie pregnyl, albo jestem bardzo mało wiedząca albo nie wiem:)
  4.  permalink
    Ale nie pękają Ci po clo czy w cyklach naturalnych?
     permalink
    kochana moj ostatni cykl naturalny nie pamietam kiedy byl:) nawet po poronieniu mialam dupka i estrofem:) nie pekaja mi po clo :) w cyklach stymulowanych :) dla mnie najwazniejsze ze po takim leczeniu udalo sie zajsc w ciaze mam nadzieje ze niebawem to sie powtorzy i skonczy szczesliwie tym razem :)
    --
  5.  permalink
    A to takie buty:) Kurcze, bo wiele tu dziewczyn, które np.dopiero zaczynają jak ja stymulacje clo, nie miały jeszcze monitoringu a już o pregnylu piszą...
     permalink
    ja przy kazdym clo mialam monitorig :) tak jak wczesniej przy gonalu f:) oki uciekam na dzis jeszcze raz milego wieczoreczku:)
    --
  6.  permalink
    I wzajemnie. Ja nadal czytam info o cytologii...
  7.  permalink
    Witam czy ktoś z was brał już clostilbegyt??? Jakie są rezultaty???
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    margeritka1986: Witam czy ktoś z was brał już clostilbegyt???

Yyyy... 42 strony dyskusji na tym wątku i takie pytanie? Poczytaj trochę przed zadaniem takiego pytania.
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Margeritko, całe 41 poprzednich stron jest o tym mniej lub więcej.
    Rezultaty różne od braku owulacji, poprzez jej wystąpienie, do braku ciąży lub ciąży włącznie ;-). Możesz sobie też poszukac wykresów z clo w zakładce wykresy i podpatrzec co nie co. U mnie była owulacja, każdorazowo dwupęcherzykowa - ciąży brak.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: No teraz to chyba mogę napisać, że widziałam już wszystko... :thumbup:

Położyłam się ze śmiechu :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
  8.  permalink
    Hi Hi Hi :-)
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    margeritka1986: Witam czy ktoś z was brał już clostilbegyt??? Jakie są rezultaty???

Raczej wszystkie tutaj na tym forum bierzemy lub brałyśmy (bo są wśród nas te którym sie udało)CLO?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    justa2586: Raczej wszystkie tutaj na tym forum bierzemy lub brałyśmy (bo są wśród nas te którym sie udało)CLO?

Sprostuję - nie na tym forum, ale w tym wątku ;-)
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dzięki:jumping:
    --
  9.  permalink
    Ja jestem po pierwszym cyklu z CLO. Niestety nie udało się. Jeden pęcherzyk urósł do 12,8mm , wielkość tą utrzymywał przez około tydzień i ani myślał drgnąć po czym znikł. W tej chwili biorę luteinę na wywołanie miesiączki która sama nie przyszła i kolejny cykl...szczerze mówiąc nie myślałam że to będzie aż tak trudne:(
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A w kolejnym cyklu większa dawka, czy jakie plany?
  10.  permalink
    Lekarz planował 3miesięczną kurację ale teraz powiedział że albo zwiększy dawkę albo wydłuży okres leczenia. Ale to powie mi jak zgłoszę się na usg w 2-3 dniu cyklu.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Zapowiada się dobrze :)
  11.  permalink
    Tak myślisz? Wiem że to dopiero początek ale zawsze byłam niecierpliwa....
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Tak myślę, skoro lekarz jest rozwojowy i przewiduje jakieś ulepszenia, to bądź dobrej myśli.
  12.  permalink
    Ufam mu...tylko te moje jajniki nie wykazują reakcji na lek, a boję się co będzie dalej jeśli ta terapia nie da efektów? No cóż nie pozostaje nic innego jak czekać na miesiączkę i znów badanka co 2 dni.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Jeśli lekarz jest rozwojowy, a pieniądze na leczenie są to jest jeszcze mnóstwo innych stymulantów - lepszych. Jeśli clo nie zadziała,a nie jest powiedziane, ze nie skoro jakiś pęcherzyk się pojawił. Czasem tak bywa, że przestaje rosnąc, ale to nie oznacza, że za każdym razem tak będzie.
  13.  permalink
    To samo mówi lekarz. Postaram się być dobrej myśli. Dzięki za słowa otuchy:)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Tak naprawdę nie ma za co. To tylko słowa ;), ciąży nie przyniosą, ale trzymam kciuki:thumbup:
    • CommentAuthorjusta2586
    • CommentTimeJul 27th 2011
     permalink
    Margeritka a długo staracie się o dzidzię??? A ten pęcherzyk pewnie ci się wchłonął (bynajmniej tak mi sie wydaje).
    --
    • CommentAuthordoti05
    • CommentTimeJul 27th 2011 zmieniony
     permalink
    Justa2586 ja brałam jedną tabletkę dziennie i udało mi się zajść w drugim cyklu... tempki nie mierzyłam śluzu nie nie zauważyłam płodnego...
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Tak sobie myslę..czy jest sens brać Clo skoro mi normalnie pecherzyki rosną? Troche sie tego boje.. :( Jakie miałyście skutki uboczne?
  14.  permalink
    "czy jest sens brać Clo skoro mi normalnie pecherzyki rosną?"

Miśka też miałam te same wątpliwości, ale jednak mój gin z kliniki zalecił mi go brać.

Mi tez pęcherzyki rosły i pękały (miałam 3 monitory przed jakimikolwiek lekami), ale...

miałam cykle długie - min. 34 dni, a leki skróciły mi cykle do 28 - czyli teoretycznie (a raczej praktycznie) jest więcej szans.
  15.  permalink
    Aha,

i skutków ubocznych żadnych nie miałam po Clo.
    Jak już wcześniej pisałam teraz mam zmieniony lek na Femare, ale ona działa podobnie (jesli chodzi o stymulacje) i też skutków ubocznych na razie brak.
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    .Aha, ja cykle tez mam długawe. Czasem nawet do 40 dni. Nie mam innego wyjścia jak mu zaufać w takim razie.
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Dziewczyny, ale to nie jest ważne, jak długie są cykle. Ważne, żeby było dwufazowe. Zerknijcie na blog tutaj, kilka dnie temu była o tym mowa.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Mi też pecherzyki rosną ale ja clo mam głównie ze względu na to że one nie pękają. Kurcze Dziewczyny mam dziś brunatny śluz....zdarza mi sie to czasem przed @.... a taka miałam nadzieje chyba nie mam co liczyć na brak @.:cry:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.