no ja mam nadzieję że predzej czy później sie uda bo to jest studnia bez dna ile wydaje na te leki( oprocz clo biore menopur+pregnyl+duphaston)juz nie mowiac o monitoringu...jedno mnie pociesza ze moj lekarz nie leci na kase bo co 3 wizyte mam za darmo:) chcialabym aby se udalo ciałko zółte było ale co z tego jak progestron był ostatnio za niski...ja na Twoim miejscu juz jutro bym sobie zrobila test bo bym nie wytzymala. Ja mam zamiar za tydzien testowac niech sie dzieje co ma sie dziac
Andzik leczę się u Doktora Wasilewskiego od 9ciu miesięcy w Napromedice - bardzo konkretny lekarz - bez bajkopisania, ma wiele sukcesów na swoim koncie - wystarczy poczytać w necie opinie :) Mam nadzieję że w związku z moimi 2 kreskami, które mam nadzieję się utrzymają okażę się jego kolejnym sukcesem :)
Ewelinko - duphaston nie pomaga zajściu w ciążę ponieważ hamuje owulację - więc lekarz musi dokładnie wiedzieć kiedy go podać aby pacjentka skutecznie "skorzystała" z dni płodnych :) Przy naprotechnologii jest to o tyle łatwiejsze że obserwujesz się na codzień i to pomaga lekarzowi stwierdzić od kiedy może podać lek. W tradycyjnym leczeniu ginekologicznym bez codziennej obserwacji jeśli pacjentka ma owulację pomieszaną ( tj. raz występuje u niej na początku cyklu, raz na środku a raz pod koniec cyklu ) albo stałą, ale niezbadaną, bo nie daje jasnych objawów - jest to znacznie utrudnione. Duphaston pomaga utrzymać ciążę :)
Cześć dziewczyny! Mogę się dołączyć do rozmowy? Często tu na forum zaglądam, ale nigdy nie komentuję. Gratuluję plusików i życzę ich Wam wszystkim. Ja też staram się o dziecko, mam endometriozę, więc starania łatwe nie są. Teraz mam cykl z clo+dexamethasonem a mąż clo+provertil.
isska dhupaston jest po to aby pomoc przy zagniezdzeniu sie zarodka i po to aby podnies progesteron. Ja go biore dzien po owulacji wiec nigdzie nie pisalam ze bierze sie go przed owulka....wiec tak czy siak pomaga zajsc w ciaze bo jak ktos ma kiepski progesteron tak jak ja to bez niego nie zajdzie sie jak i nie utrzymie sie ciazy.
Dzięki za odp. Kobietki :) Ja również gratuluję wszystkim przyszłym Mamusiom ;) A z tym działaniem, to ja też nigdy nie wiem... do kiedy? jak często? czy co 2 dzień wystarczy? to ze względu na to, że mam nieregularne cykle i nawet z clo w zeszłym miesiącu spóźnił mi się 5 dni, robiąc złudne nadzieje.... :( nawet dzień przed @ zobaczyłam drugą kreseczkę :((((
Hej. Bylam wczoraj prywatnie na USG, poniewaz tak bardzo bolal mnie prawy jajnik i myslalam, ze znowu rosnie mi torbiel. Okazalo sie, ze bez zadnych lekow mialam owulacje i stad ten bol. Jestem troche w szoku , poniewaz przy PCO nie miewam owulacji lub jak mam to koncza sie torbiela czynnosciowa i czesto leczeniem szpitalnym. Niestety nie licze raczej cud poniewaz nie chce sie rozczarowac znowu. Dzis mam 18 dc i raczej testowac nie bede. Plus jest taki ze chyba znalazlam lekarza, ktory jest sensowny i od razu zaproponowal mi Clo i monitoring. Mam pytanie - do ktorego dnia po owulacji dzialacie? ;-)
gdziesz czytalam ze po owulce jeszcze 24h mozna dzialac ale najlepiej jest przed owulka bo plemniki musza miec conajmniej 6 godzin aby dotrzec do komorki jajowej chociaz sa pewnie wyjatki
Ewelina nie pisałaś że się bierze przed owulką ale pisałaś że pomaga w zajściu w ciążę :) widocznie źle zrozumiałam Twój przekaz. Co do podawania Duphastonu to nie jest to regułą że podaje się go dzień po owulacji , bo Ty np masz jeden dzień po owulacji a ja biorę 3 dni po owulacji :) To jest indywidualna sprawa, ale fajnie że to forum jest bo przynajmniej mozna sobie podyskutować i powymieniać wrażenia, smutki, radości etc.
a ja luteinę biorę ok tydzień po podaniu pregnylu. Nigdy nie wiem kiedy wystąpi owulka. A co do starań to ostatnio jak dostałam pregnyl rano we wtorek, to mieliśmy działać tego samego dnia wieczorem i potem co drugi dzień przynajmniej do soboty. Owulka mogła być albo w tym samym dniu albo np dzień później (po podaniu pregnylu pęcherzyki podobno pękają od 12 do 48 godz.)
Dziewczyny, czy któraś z Was oznaczała estradiol w 13 dc, tzn tuz przed owulacją? Ja właśnie odebrałam wyniki i u mnie jest 510,74... A, jeśli dobrze rozumiem, to max powinno być 356,7. To chyba mam za wysoki? O czym to może świadczyć? :(((
Ponieważ jak pisałam dostałam okres...a muszę mieć przerwę w leczeniu chociaż 2miesiące- bo brałam clo..i postanowiłam 2 cykle brać castagnus i olej z wisiołka... zobaczymy co z tego będzie:)
Czesc dziewczyny...biore clo drugi miesiac. W tym miesiacu sie udalo i pecherzyk ladnie urósł miał 23 mm lekarka powiedziala,że lada moment bedzie owulacja...wszystko bylo fajnie,ale od 2 dni mam w sluzie lekka domieszke krwi..Czy moze to byc od leku czy któraś tak miala? Dodam ze nie jest to chyba implantacja bo to za krótki okres od owulacji...3-4 dni...Proszę odpiszcie co to moze byc,strasznie sie martwie.
Może dopiero masz owulację:) czasami jak pęka pęcherzyk to pojawia się krew- oczywiście jej śladowe ilości- jakby było więcej to lepiej zgłosić się do lekarza:)
ulen91 na 90% jestem przekonana, że to plamienie okołoowulacyjne. Mam takie praktycznie w każdym cyklu. Nie martw się i obserwuj. Niebawem powinno minąć. W przeciwnym razie pokaż się swojej ginekolog.
Ponoć taki wysoki wynik estradiolu około owu może świadczyć np. o większej ilości pęcherzyków dominujących, więc może po prostu masz dwa gotowe pęcherzyki, nie ma się czym martwić, moim zdaniem jest ok. A testom bym tak nie wierzyła, mi też w ostatnim cyklu testy lh nie pokazały owu, a była z całą pewnością, skoro ciążowy pokazał dwie krechy.
Hej ja estradiol mam zawsze oznaczac w 11sc ale napewno kazsy jwat indywidualniw traktowany. Jesli masz przed owulka tako to albo sa dwa pecherzyki albo nawet trzy bo na 1 dojrzaly pecherzyk powinno buc 250 najmniej 150 mowie o jednostkach w ktorych ja mierz.eswoj. Ja na poczatku mialam.badany w 3dc a pozniej wlasnie przed owulka. Wiec napewno masz monitoring i bedziesz wiedziec co i jak. mnie dzisiaj podbrzuaze boli i w ogole czuje sie zmeczona
Treść doklejona: 22.06.13 07:38 hej u mnie dzisiaj 22 dc dzisiaj ale tempka skoczyla wczoraj była 36,7 a dzisiaj 37. Mam nadzieje że sie utrzymie taka:)
Dzięki Dziewczyny. Trochę się przestraszyłam, że to takie ogromne. Kurde, na monitoring idę dopiero w poniedziałek, 16dc, bo moja gin na urlopie... Pęcherzyków już raczej wtedy nie będzie. Ciekawe, czy będzie mi mogła powiedzieć, czy faktycznie było ich kilka...
A ja cały czas czuje się jak na @ dzisiaj 29dc, mam tylko sutki wrażliwe, a moje cykle zazwyczaj są długie, ale gin twierdzi że te długie to bez owulki miałam. Pregnyl miałam podany w 13dc więc jakoś jutro powinnam dostać @? DObrze liczę
Ja z ciekawości może też zatestuję, ale nie wiem nawet kiedy... na cud też nie liczę. Ostatnie 5-6 cykli miałam co 25-37 dni... ja dziś dopiero 19dc. Nietypowych objawów brak.
Nie dziękuję! Dyplomatycznie nazwijmy, że to w miarę wcześnie :) Czy za wcześnie, to się pochwalę jutro rano. A mam takie raczej krótkie cykle (22-26 dni, z przewagą 23-24 dni).
hejka laski kciuki zacisniete za wszelkie plusiki. U mnie 13dc i chyba owulacja, w nocy dzialalismy ostro bo byl plodny sluzik wiec oby zolniezyki dotarly na czas bo dzis owulka, strasznie mnie jajniki bola chodze jakas strasznie opuchnieta
Cieszę się, że znalazłam to forum i wątek poświęcony Clo. Od jutra zaczynam pierwszy cykl z Clo 2x1 przez 5 dni i w pt pierwszy monitoring. Jestem ciekawa jak będzie tym razem. Mam już przy sobie synka, który w zeszłym roku powstał z jajeczka po Clo. Niemniej jednak jestem bardzo przejęta i podekscytowana jak za pierwszym razem. To chyba nigdy nie mija :) Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona. Kibicuje Wam wszystkim i trzymam kciuki.
Cześć dziewczyny...chciałam bardzo podziękować za odpowiedzi.Faktycznie musiało być to plamienie owulacyjne.Dziś wszystko w porządku...dzięki Wam się bardzo uspokoiłam i normalnie zasnęłam....Teraz pozostaje tylko czekać na efekty. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Wszystkie bez wyjątku....i oczywiście życzę owocnych starań.
u mnie też jedna...ale nie spodziewałam się niczego innego, kolejny cykl odpoczynkowy i chce najpierw hsg bo bez sensu mi to clo, co z tego że wszystko cudnie było, boje się bym torbieli nie miała teraz..
kurcze dziewczyny a wierzyłam że się Wam uda...ja co do siebie nie mam żadnej nadziei dzisiaj mam takie uczucie jakbym miała zaraz @ przyjsc a tu jeszcze ok 10dni. Co powiecie na moje tempertury: 15dc-36,4-owulacja 16dc-36,6 17dc-36,7 18dc-36,85 19dc-36,7 20dc-36,8 21dc-36,7 22dc-37,0 23dc-36,8