Alis - to już 13 cykl. Obecnie biorę Bromergon na podwyższoną prolaktynę. I to jest mój 2 cykl z Clo. Miałam już wiele badań. Wyniki męża są ok. A się nie udaje :( Aastera - ale nie urósł żaden czy nie ma dominującego ? Może jeszcze podrosną, będzie późna owulka. Zanett - wiesiołek tylko do owulacji. Więc od początku @ do owulki, bo później może powodować mikroskurcze i uniemożliwiać zagnieżdżanie. Tak przynajmniej twierdzi moja ginka.
Cześć Dziewczyny :) Amarena, zobaczysz, że jak zbijesz prolaktynę to Twoje szanse wzrosną. Ja kilka lat temu też miałam podwyższoną i to mocno bo aż 2 razy. Zrobiłam nawet rezonans bo podejrzewali guza przysadki mózgowej. Dostałam bromergon i spadła. Jak się potem okazało przyczyną była niedoczynność tarczycy, na którą choruję do teraz. A badałaś sobie TSH? A moje pęcherzyki wszystko są malutki ok 6,7 mm więc zaden jeszcze się nie wybił i nie rośnie...Wczoraj na noc mocno bolał mnie prawy jajnik, kurcze może coś drgnie i owulka będzie ale późno. Esperanca co u Ciebie?
Aasterka ja kiedyś w 12 dc też nie miałam żadnego pęcherzyka, później poszłam w 19dc na monitoring i był taki 19mm. Także nie martw się jeszcze. U mnie nic się zmieniło, tempki nie mierzyłam dziś. Jak @ nie przyjdzie, piersi będą dalej boleć, to w piątek zrobię test, to będzie 31 dc. Chyba powinien być wiarygodny już, chociaż u mnie to nic pewnego.. Podbrzusze trochę boli jak na @ =(
Zanettt86 ostatnio endometrium w 20 dc miałam 9mm i pani doktor stwierdziła że nie jest źle.. a w 13 dc miałam tylko 6mm.
Ewelina kochanie musisz się kurować, uważaj na siebie. Ja zaciskam kciuki żeby wszystko było dobrze.
Aasterka - TSH oscyluje mi ciągle w środku normy. Pomiędzy 1,7 a 2. Badałam nawet FT3 i FT4 wszystko w normie. Moze to rzeczywiście kwestia prolaktyny. Biorę Bromek już 3 miesiąc. A Tobie kiedy spadła prolaktyna ? Moze jednak coś się ruszy z pęcherzykami. Trzymam kciuki!
Amarena - ładne masz pozostałe wyniki, tylko ta prolaktyna do zbicia. Jak zaczęłam brać bromka to wolno ale systematycznie spadała. Całkowicie zeszła po ok 3 miesiącach. Może już masz w porządku? Esperanca-w pt test powinien być już wiarygodny. Dzięki dziewczyny za kciuki za moje pęcherze. Okaże sie w pt czy te moje jajniki cos wyprodukowały! Żanett86 - endo 9 mm jest całkiem ok.
Aasterka - ginka na razie nie zleciła kontroli prolaktyny, ale może zrobię na własną rękę za miesiąc.
A bierzecie coś na wzrost edno ? Brałam kiedyś Acard 1 tabl. ale miałam krwawienia międzymiesiączkowe, więc ginka kazała odstawić. Chyba, że to była kwestia tego, że brałam cały cykl, a nie od owulacji ? Macie jakieś doświadczenia ?
mooniia- JA przed podaniem zastrzyku będę oczywiście miała usg..ide na nie 12dc rano, jesli pecherzyk nie bedzie odpowiedni to zastrzyk przesuniemy o dzien lub dwa... jedyne ryzyko, ze moze byc juz troche za pozno..ale to najwyzej nie bede brala w ogole zastrzyku..widocznie tak ma byc bo skoro przez 4 cykle nigdy nie miala owulacji przed 13dc a tu nagle okaze sie ze juz po no to trudno....mi generalnie chodzilo o to ze nie bede stymulowana innymi lekami np CLO.. A tak w ogolę to wlasnie od wczoraj boli mnie lewy jajnik( jak na owulacje)..dzis jest moj 8dc czy w ogole jest opcja zeby az tyle wcześniej byla owulacja???????
Amarena-no to mamy podoba sytuacje...ja tez miałam podwyższoną prolaktynę..biorę bromergon(pol tableti na noc), reszta badan tez wyszla oki, meza tez...a w ciaze nie zachodzę juz z 9cykl:/ najgorsze to jak nie wychodzi a nie wiesz dlaczego...
Hejka dziewczyny, kiedy najlepiej zbadac prolaktyne, w ktorym dniu cyklu, i czy na czczo, kurcze nie wiem czy mialam to badane, bo niestety tu w uk wyniki badan sa tylko u lekarza a ja nie mam do nich wgladu, jakis koszmar
Treść doklejona: 03.07.13 12:37 A i jakie sa normy prolaktyny, zapytam ginka jak bede na wizycie czy mialam prolaktyne badana czy nie, a jak nie to poprosze o zrobienie tego
Dzieki aliss , czyli nie wazne w ktorym dniu cyklu? Bo wiekszosc podsrawowych badan robi sie w 2,3 dc, progesteron w ,21,22. To rozumiem ze prolaktyne to niewazne kiedy byleby naczczo
Treść doklejona: 03.07.13 13:37 U mnie dzis 24dc, piersi wrazliwe, ale nic wiecej a tempka dzis znow 37.0 ale to tak sobie zmierzona od razu po wstaniu,ale dosc pozno sie obudzilam. W sobotke tescik, i pewnie kolejny dol, ale co tam wakavje za pasem juz tylko za 13 dni, nie moge sie doczekac
andzik 81- mi endokrynolog powiedzial ze prolaktyne nie wazne w jakim dniu ale ja robilam okolo 23 dc...pozniej zeby sprawdzic czy leki dzialaja robilam obojetnie w ktorym...
A ja mam nadzieję, ze mi się udało :-) jeszcze testu nie robiłam, bo za wczesnie aaaale temp rosła i sie utrzymuje cały czas wyższa :-) wiec licze na poz test :-))) dam znać. buzki , Miłego dnia
Andzik, ja robiłam prolaktyne w 3dc, rano na czczo, badanie z obciążeniem (choć słyszałam, że się od tego odstępuje), czyli po tabletce metoclopramid. Robi się najpierw normalnie, potem dostaje się tabletkę, czeka godzinę i powtarza badanie. Czasami, tak jak pisała Amarena, pierwsze badanie wychodzi w normie a dopiero po obciążeniu wychodzi podwyższony poziom, u mnie prolaktyna była wysoka w obu badaniach. Podstawowym lekiem jest wtedy bromergon, ma skutki ubczone, więc zaczyna się od małej dawki np pól tabl przed snem, żeby przespać objawy:) Teraz biorę 1 tabletkę -pół rano i pół wieczorem. Skutki uboczone ustąpiły u mnie po ok.tygodniu. Co do norm PRL to wydaje mi się, że norma to 25 (jeśli się mylę to poprawcie mnie), chociaż każde laboratorium ma inne. Z tego co pamiętam po obciążeniu powinna podskoczyć max 5-krotnie.
O spoko dziewczynki za info jak bede w polsce to zrobie na pewno, a przedtem spytam czy mozliwe jest zrobienie tego badania tutaj, nasze wszystkie badanie sa ok to moze to, a moze sluz oj juz sama nie wiem, to troche jak bladzenie we mgle, heh. Ale musze pochwalic wiesiolek bo odkad go biore to sluzik plodny sie pojawil, a tak poprzednio to chyba byl slabiutki, jakis gesty. Z miesiaca na miesiac zwiekszam sobie dawke wiesiolka, w poprzednim bralam 2x 1 ale 500mg, ale chyba przestawie sie na 2x 1 1000mg. Brunetka elegance, trzymam kciuki, kiedy testujesz?
hej:) ja prolaktyne robiłam razem z progesteronem. Wynik mialam 28 a norma to do 25 ale nic na nia nie bralam bo lekarz mowil ze takiej sie nie zbija. A jesli chodzi o sluz ja teraz mialam go malo w poprzednim cyklu bylo go wiedzec nawet lekarz na mojej karcie od stymulacji zazczalyl sluz tylko na jeden plusik a jednak w tym cyklu sie udalo:) U mnie dzisiaj juz troche lepiej nie wychodze z domu kuruje się troche juz lepiej ale wiadomo jak to pierwsza ciaza to lepiej uwazac. Ogolnie poza tym przeziebieniem dobrze sie czuje czasami czuje takie delikatne ciagniecie jak na @ sluz taki ni to kremowy ni to bialy jest go momentami duzo. Tempki juz nie mierze bo nie chcesz sie denerwowac. W poniedzialek ide na pierwsza wizyte to bedzie poczatke 6 tygodnia moze bedzie juz serduszko bilo mam nadzieje to dopiero sie uspokoje. Moje kochane cierpliwosc jest tutaj wskazana choc wiem ze o nia trudno bardzo....tym bardziej jak sie bardzo chce dziecka ale zobaczycie doczekacie sie !!!!
lola1b- nie jedząc nie schudniesz-a nawet jeżeli się uda-to później będzie efekt jojo....wiem co mówie;) mój m. schudł 10kg w 3 miesiące- i jadł 6-7 razy dziennie- normalne jedzenie- poza słodkim, piwem ( dietetyk i trener kazali mu być cały czas najedzonym) do tego oczywiście ćwiczenia:) jak chcesz to napiszę Tobie co jadł:)
Amarena ja biorę teraz Acard 1x1 tabl. Endo w porównaniu z tym co było jest lepsze, ale nie wiem czy to po acardzie. Teraz, w 20dc miałam 9mm.
Piloytka mi testy wychodziły dopiero koło 37-38dc, ale nie wiem kiedy była owulka. A mojej koleżance w ogóle nie pokazały, dopiero jak poszła na bete to się dowiedziała że jest w ciąży i wynik bety też już był spory, na pewno taki co by testy wykryły. Ale to pewnie są przypadki 1 na 1000.
Dziewczyny, na stronie laboratorium LUX MED jest napisane, że na badaniu prolaktyny i progesteronu pacjent nie musi być na czczo... To jak to z tym w końcu jest?
Dziewczyny chyba mi się udało!! Nie wytrzymałam i zrobiłam rano test, w 30dc i jest druga kreseczka, jasna trochę ale jest, żaden cień cienia tylko krecha =) Jak ja się cieszę, i strasznie boję. Jutro pójdę chyba na betę.. Z wczesnych objawów to tempka rano 36,9, mdłości, duży apetyt jakbym nigdy nic nie jadła, delikatny ból piersi. Trochę mnie podbrzusze boli jak na okres, ale mam nadzieję że @ już nie przyjdzie..
Esperanca - tak bardzo się ciesze! Wielkie gratulacje Super, że Wam się razem udało! Tobie i Ewelinie! Rany, aż mnie ciarki przeszły jak przeczytałam Twój wpis!
Dziewczyny jak ja się cieszę... to mój 4 cykl z clo, trzeci z clo i pregnylem. Do tego w tym cyklu brałam wiesiołka 2x2 tabl., acard i glucophage (metformina) i żel pre seed bo śluzu było mało u mnie zawsze. I to wszystko plus modlitwa zaowocowało chyba... Mam nadzieję, że się za szybko nie pochwaliłam, i że beta będzie ok.
Esperanca ,wielkie gratulacje!!!za dużo tu nie piszę ale czytam Was "od dechy do dechy"każdego dnia i przez to wierzę ze jest jakaś nadzieja na Maleństwo
Tamara6 a na kiedy powinnaś testować bo Ja chyba tak jak ty wychodzi na 13-tego i oby ten pechowy dzień był Naszym Szczęśliwym chociaz raz
<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.07.13 12:25</span> CO DO TEJ DIETY- TO WYŚLĘ TUTAJ ponieważ nie mogę wysłać na priv:( mam nadzieje,że nikt się nie pogniewa
Piszę w sprawię jedzonka, które jadł mój m:) Więc tak: w ciągu dnia jadał: - chudy twaróg wymieszany z szczypiorkiem lub rzodkiewką-czy jak kto woli, -pomidory jako przekąski, -płatki kukurydziane z otrębami z mlekiem- takim 2%, - jajka- dużo jajek:) ryby na różne sposoby: wędzone, rybki typu makrele w sosie, tuńczyk w kawałkach, łosoś wędzony, pasty rybne, - na obiad kurczak- w różnych postaciach- od smażonego po gotowany, grilowany itp- do tego ryż, makaron, kaszę - bez sosów,za to dużo surówek( ale te bez majonezu itp) - chleb razowy, z ziarnami- bez spulchniaczy itp - zaczął mniej słodzić- stopniowo schodził z 2 łyżeczek do 0,5 :) - nie pił piwa, napojów kupnych-żadnych - ewentualnie sok do rozcięczenia - nie jadał słodkiego - a to niestety dla mnie najagorsze:(
No i najważniejsze -zapisał się na siłownie- tu głównie chodził po bieżni- ok 40 min co drugi dzień ( żeby schudnać nie trzeba biegać bo to jest raczej na wydolność bieganie) no i ćwiczenia z obciążeniem - ale to ustalił trener :) Efekt- 10kg mnie, w pasie 8cm mniej, w udach po 6cm mniej;)
Tekila to super wynik, mi dr też kazał w sumie może nie kazała ale zasugerował że powinnam zrzucić trochę kg ( w sumie to od roku przytyłam z 10 kg) ale teraz wzięłam się za siebie, ćwiczę z chodakowska i jem własnie tak że mniej a częściej i dietetycznie. Dzisiaj mam wizytę na 16 jestem ciekawa czy coś urosło. Jak wrócę dam znać.
esperanca no kolezanko cudownie, jejku tak myslalam ze ci sie uda, to razem do pary z ewelinko, cecykla przesciga was o miesiac, super wiesci, trzymam kciuki za betke, dajesz nadzieje kobitko bo ty chyba juz troszke sie staralas, sciskam goraco. u mnie 25 dc i w sobote testuje, mam wrazenie ze sie udalo, ale chyba zawsze tak mam, wczoraj niesamowity apetyt, sennosc, piersi gorace, a brodawki strasznie duze, ale juz moze sobie wkrecam, tempka oscyluje kolo 37. tescik w sobotke.
Pęcherzyk 20 mm mamy działać nie kazał brać pregnylu bo stwierdził że powinnien sam pęknąc. W pon rano mam się pokazać i zobaczymy czy pękł a jak nie to myślicie że będzie jeszcze można podać pregnyl to cztery dni.