Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormamusia22
    • CommentTimeAug 6th 2013 zmieniony
     permalink
    Nie chce się nakręcać:-), ale po mału zaczynam mieć uśmiech na twarzy:-). Milo usłyszeć o owulacji i jeszcze teraz gdyby bylo to plamienie implantacyjne to....oh!!!!:-):-):-):-):-) Ale tak się boje zapeszac:-(, że znowu się rozczaruję:-(

Treść doklejona: 06.08.13 11:58
    aasterka ja też trzymam za nas kciuki! :-) i sama w to nie wierzyłam ,że clo od 10dc cos da, ale zaufałam lekarzowi (ma bdb opinie) i nie żałuję:-). A jeśli dzis to plamienie implantacyjne to kiedy beta? Moze pójdę po prostu w poniedzialek tak jak mówił i juz. Będziemy testować w kilka!:-):-):-):-)
    • CommentAuthorbellessa
    • CommentTimeAug 6th 2013
     permalink
    Witam:)
    Jestem tu nowa i nie bardzo wiem co i jak;)Odnośnie clo..Mój chłopak ma słabe wyniki, a lekarz przepisał mi clo. Biorę już trzeci cykl.Czy którejś z Was lekarz również przepisał ten lek niezależnie od słabych wyników partnera?
  1.  permalink
    Zazdraszczam Wam dziewczyny:D
    --
    • CommentAuthoralissss
     permalink
    mamusia22- ja tez uwazam, ze masz krwawienie implantacyjne:) trzymam kciuki!! Asterka super, ze byla owulka!!u mnie prawdopodobnie byla w sobotę po inseminacji..JA będę chciała testowac we wtorek bo w srode rano wyjezdzam na dlugi weekend nad morze i wole wiedzie co i jak
    •  
      CommentAuthormamusia22
     permalink
    Alisss , zanettt86- mam taką nadzieję!
    Dziś rano jak już pisałam miała taka bladą krewkę( zauważyłam na papierze w toalecie). Od popołudnia mam już plamienie jak by końcówka okresu(gęste, brunatne), ciekawe co z tego będzie. Czuję chyba delikatnie prawy jajnik, albo coś w jego obrębie.
    Nie ukrywam, że zastanawiam się jak wytrzymać do zrobienia testu z krwi:). Ale ciągle mam w głowie, że będzie lipa:(:(....
    Bardzo miło, że angażujecie się w moją sytuację, bo to bardzo podbudowuje:)! DZIĘKI DZIEWCZYNY:)!
    Alisss- w takim razie czekamy z niecierpliwością! a robisz test z krwi rozumiem? bo zwykły płytkowy chyba jeszcze nie wyjdzie?
    • CommentAuthoralissss
     permalink
    mamusia22-no musisz byc dobrej mysli!!! no ja jakbym miala takie plamienie implant. to bym chyba sie posrałam ze szczescia:P:P
    nie no plytkowy to bankowo nie wyjdzie...nawet beta jeszcze moze nie wyjsc..bo to bedzie 10dzien od owulki...chyba, ze nie wyjade nad morzeto wtedy w oole nie testeuje tylko czekam na okres
    • CommentAuthorZaczajona
     permalink
    No dziewczeta czekamy na dobre wiesci.U mnie @ spodziewana pojutrze.Wszystkie objawy mam jak zwykle czyli pewnie nic z tego.Malpa niech tylko przyjdzie punktualnie a nie np w sobote kiedy to idziemy na wesele.
    •  
      CommentAuthormamusia22
     permalink
    alisss a mi lekarz mówił że beta wyjdzie już w ok 6 dni po owu jeśli w tym czasie doszło do zagnieżdzenia. Ale lepiej poczekać 9-10. Ciekawe.. to może za wcześnie chcę iśc...w pon..
    Właśnie nie mogę się nacieszyć owulacją!! a nie wiem czy to już plamienie implanatcyjne.. i tak siedzę i mysle...:/, wiesz jak to jest...:(
    brązowe plamienie..mam nadzieję, że to dobry objaw
  2.  permalink
    Mamusia22 bądź dobrej myśli, wydaje mi się, że jeśli doszło do zagnieżdżenia to w poniedziałek beta powinna być już ok, coś pokazać. Bo hcg jest wytwarzane od momentu zagnieżdżenia z tego co wiem.
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Ojeju ale tu dużo testujących,oby przyszły tydzień był obfity w plusiki.Trzymam kciukasy
    --
    • CommentAuthoralissss
     permalink
    dziewczyny ale zarodek zagnieżdża sie od 6 nawet do 12dni..

Treść doklejona: 06.08.13 23:47
    mamusia22-ale skoro miala owulke w czwartek to w pon bedzie juz 12dzien wiec mozesz spokojnie robic...ja ryzykuje i zrobie 10 dnia
    •  
      CommentAuthorsara_N
     permalink
    Jakaś depresja mnie dopadła. @ brak w pracy do du*py... podjęłam decyzję, że nie będę czekać, aż szefowie łaskawie zdecydują kogo zwolnią. Odchodzę sama. Dzisiaj nawet nie miałam ochoty na wypad ze znajomymi i mężem nad jezioro. Najchętniej bym z łóżka nie wychodziła. Jutro muszę iść po wynik cytologii, ale gdyby było coś nie tak to z pewnością gin. by dzwonił.Nie wiem co mi jest. W dodatku przyjaciel na wakacjach i nie mam z kim porozmawiać :(
    Mamusia22 i alissss trzymam kciuki za wynik bety potwierdzający ciążę :)
    •  
      CommentAuthorJustyś86
    • CommentTimeAug 7th 2013
     permalink
    Dziewczyny ja wczoraj byłam u gina, to był mój 11 dzień cyklu. Miałam jeden ładny pęcherzyk, powiedział że jest idealny miał 22x17, dostałam pregnyl i dziś ok 19 zobaczy czy pękł.
    i o endometrium muszę się zapytać koniecznie.
    więc ja testuję 23 jak @ nie przyjdzie.
    •  
      CommentAuthormamusia22
     permalink
    Ale pięknie nam dojrzewają te pęcherzyki:)
    Justyś86 - na pewno pęknie!:) nie ma się co martwić.
    Nie wiecie czasem jak długo może utrzymywać się ten płyn w okolicy jajników który świadczy o pęknięciu pęcherzyka? Bo jak byłam u gin to zapomniałam zapytać...widziałam go ale ze szczęścia owulacyjnego wyleciało mi to z głowy.
    alissss od czwartku były przytulanki a owu była ok soboty. więc też będę w poniedziałek w 10 dniu po owu. Dawaj znać czy masz jakieś objawy (plamienia itd). Mi dziś się już chyba skończyło plamienie gęste, a mam już brudzenie.
    Kiedy ten poniedziałek???!!:):P
    • CommentAuthoran_ma
     permalink
    ooo ale będzie testujących ;)
    ja w poniedzialek albo we wtorek ide na bete ;)
    nadal mam lekkie klucie jajników, widzę, że piersi robią mi się krąglejsze ;)
    21 dc miałam owulację, dzisiaj mam 26 dc ;) a endometrium mialam 20 mm :O ierwszy raz takie, nigdy nawet do 10 mm nie dorosnęlo ;)
    trzymam kciuki za wszystkie!!! :)
    • CommentAuthorAasterka
    • CommentTimeAug 7th 2013 zmieniony
     permalink
    Justyś86-daj znać po usg. Będzie dobrze!
    Zaczajona-a może akurat będziesz miała miła niespodziankę i @ nie przyjdzie!
    Mamusia, Aliss i an_ma - ja też pójdę na betę w poniedziałek 11 dni po owu. Jak ma być "+" to już na pewno wyjdzie, kusi mnie żeby od soboty potestwać sobie zwykłymi testami, mam te o czułości 10. Wiecie co nawet jak nic nie będzie to przynajmniej ten czas szybko zleci do @ i będzie znów nowa szansa i nadzieja. Najgorsze jest takie bezprodutywne czekanie.
    Myślę o Was żeby się udało!!!A dziewczyny mierzycie tempki rano? Czy nie ma sensu bo spada dopiero tuż przed @?
    • CommentAuthoran_ma
     permalink
    juz się tak nie cieszę :(
    doczytalam teraz, że 20 mm to nawet za duzo :(
    bo "Gdy grubość endometrium przekroczy 12 mm, zachodzi podejrzenie nowotworu lub stanu przednowotworowego. Jest to wskazanie do abrazji macicy."

jejku.... zawsze pod górkę :(

jak szerokie macie mniej wiecej endometrium w okresie okołoowulacyjnym??
    •  
      CommentAuthormamusia22
     permalink
    an_ma bez paniki znam dziewczyny które zaszły przy Endo powyżej 12 mm. W chwili owulacji miałam 12 i mówił ze piękne i idealne! Nic się nie martw tylko zapytaj lekarza jak będziesz na wizycie.
    To dziewczynki testujemy!!! Tylko ja będę miała wynik dopiero na drugi dzien....chyba umrę.....
  3.  permalink
    Ja ostatnio miałam 9.9 mm i dr mówił że jest ok.
    --
    •  
      CommentAuthormamusia22
     permalink
    Hihi a zaczynałam z Endo 2mm ...
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    bellessa ja bralam clo mimo ze u mnie wszystko ok a maz mial tylko 10ml plemników z czego 70% martwych.zapytalam giną po co mi to clo to powiedział ze wtedy jest większa szansa.nie bardzo to rozumialam ale powiedział tez ze naturalnie nie mam ZADNYCH szans na zajście w ciaze:(udalo sie po 6 miesiacach lykania clo i 3 inseminacji:)
    glowa go gory-będzie dobrze😊
    --
    • CommentAuthorpiloytka
     permalink
    Cześć dziewczyny, ale się tutaj dzieje :) Same testujące się szykują. Trzymam kciuki za wszystkie!
    Czytam Was, ale nie wypowiadam się, ponieważ mam meeeeeeega doła i nie chce nikomu psuć humoru.
    Starania mnie coraz bardziej przygnębiają. :( Jutro mam hsg, niby jakiś krok do przodu... no nic, zobaczymy.
    Ściskam wszystkie staraczki.
  4.  permalink
    Piloytka nie jesteś sama, też już nie wiem co robić:(
    --
    • CommentAuthorpiloytka
     permalink
    No właśnie ostatni nawet sport przestał mi pomagać. Wcześniej przynajmniej miałam się gdzie wyładować,a teraz to już nie pomaga. Praca nie pomaga.
    No i znowu jęczę :( Dlatego tu nie piszę, dopóki się nie ogarnę.
    •  
      CommentAuthorPaula06
     permalink
    hej dziewczyny. Dzisiaj byłam na USG. 10 dzień brania Clo i 10 dzień cyklu (tak dziwnie miałam przepisane Clo). W obu jajnikach po jednym wiodącym 22mm i 27 mm, endo 5 mm. Nie zapytałam o endo lekarza i on nic też nie mówił, ale czy nie jest za małe jak na 10 dzień cyklu??? Zapytałam czy możemy działać to lekarz potwierdził, że tak. Za tydzień kontrolne USG czy pękły pęcherzyki bo może pojawić się jakiś zespół niepękniętego pęcherzyka. Słyszałyście o tym?? Pzdr. Trzymam kciuki za testujące, mam nadzieję, że i ja niedługo będę testować.
    •  
      CommentAuthorjaisog
     permalink
    Paula06 a nie przepisał Ci lekarz pregnylu na pęknięcie pęcherzyka ,wtedy było by łatwiej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormamusia22
     permalink
    Paula06- ja też miałam dziwnie przepisane clo ( 10-15 dc) i zadziałało:) bo mam owulację:). Ważne żeby tylko nie zrobiły Ci się jakieś przetrwałe pecherzyki, dlatego też pewnie ta kontrola.
    Popytajcie może swoich lekarzy o clo od 10-15 dc. Po malu zaczynam w to wierzyć i się przekonywać. Ciekawe co Wam powiedzą.
    piloytka- własnie powinnaś pisać, bo każda z nas przeżywa okresy radości i smutku na zmianę. Mi osobiście dużo dało to, że mogę się tu wyżalić i pojęczeć:). Myślę, że reszta dziewczyn podziela moje zdanie. Czasami jak się wyleje uczucia na klawiaturę, to robi się lepiej;)
    •  
      CommentAuthorPaula06
     permalink
    Niestety nie przepisał mi gin pregnylu :neutral: mam nadzieję, że jakoś się wstrzelimy z mężem hihi :bigsmile:
  5.  permalink
    Oj sa osoby ,które mnie krytykują za to ze sprzatam , myje okna itd.
    Każda ma inny problem, inne dziewczyny biora zastrzyki przez rok, dwa i dalej nie zachodzą w ciąze , mi udało sie za pierwszym razem. bardzo się cieszę ale nie myślę sie obijać i leżec brzuchem do góry. Bo to nie choroba ( jak zauważyła inna koleżanka) Im więcej się uwaza tym czasem jest gorzej albo po prostu co ma być to i tak nie unikniemy. Nawet jeśli bym nic nie robiła a nie daj Boże miałoby się cos stac to i tak się stanie. nie można się załamywać ..
    Sa przypadki ze dziewczyny leza a i tak jest cos nie tak. moja znajoma z blizniakami w ciazy lezala od 1 mies ciazy a i tak urodził w 6!!!!! lezac krwawila itd . wiec nie ma reguły.
    A chyba warto napisać która kobieta co w ciazy robi, po to jest to forum zeby sie wymieniac doswiadczeniami i pisac kto co robi w ciazy.. Bo chyba warto wiedziec, czyż nie ????

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 07.08.13 18:10</span>
    DLA sprostowania:
    I nie mialam jeszcze zadnych ciąż wcześniej, nie miałam poronień ani nie mam ciazy zagrozonej. A duphaston kazal mi brac przez to ze brałam zastrzyk.
    A wczesniejszy lekarz z kolei nic mi nie kazał brac po zastrzyku. Pójde w piatek do lekarza to sie wiecej dowiem.
    Narazie standardowo mam anemie jak praktycznie wiekszosc kobiet w ciazy. (jeszcze nie potwierdzona przez lekarza, a z tego co sie znam i doczytałam wczoraj wyniki to mam anemie)
    • CommentAuthorAasterka
     permalink
    Piloytka i monisiunia-dziękuję za kciuki, jesteście bardzo dzielne!!!! odzywajcie się częsciej.
  6.  permalink
    Piloytka my tutaj takie dwie weteranki, nie martw się chyba kiedyś do Nas los też się uśmiechnie, powiem Ci kochana, że ja teraz to codziennie ćwiczę i robi mi się znacznie lepiej. CO ma być to będzie ale wierzmy w to że się uda.

Treść doklejona: 07.08.13 21:25
    Ale jak Ci źle to pisz ile się da po to jesteśmy tutaj aby się wspierac :))

Treść doklejona: 07.08.13 21:31
    BrunetkaElegance wiadomo, że ciąża to nie choroba, ale lepiej troszkę się oszczędzać, wiadomo, że za nas nikt nic nie zrobi w domu, ale z rozwagą to rób, naprawdę, bo gdyby cokolwiek się stało plułabyś sobie w brodę naprawdę. Ja straciłam pierwszą ciąże i teraz mimo wszytko bym wolała uważać na siebie, mimo tego że nie mam sobie nic do zarzucenia jeśli chodzi o poprzednią ciąże bo i tak lekarz mi od początku zakazał wysiłku. Bardzo Cię proszę, udało Ci się więc dbaj o ten cud :)
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeAug 7th 2013 zmieniony
     permalink
    BrunetkaElegance: a z tego co sie znam i doczytałam wczoraj wyniki to mam anemie) [...]
    Bo to nie choroba ( jak zauważyła inna koleżanka)

Normy dla kobiet w ciazy sa calkiem inne niz normalnie. No, ale przeciez sie ZNASZ. I ja wcale nie twierdze, ze ciaza to choroba, napisalam Ci co moze sie stac. No, ale przeciez Ty sie ZNASZ to co ja Ci bede gadac. A takie gadanie, co ma byc to bedzie .... to nie jest tok myslenia osoby, ktora mysli, ze dorosla do bycia MAMA.
    --
    •  
      CommentAuthorsara_N
     permalink
    32 dc i @ brak. Zrobiłam dzisiaj test i niestety I kreska. Chyba rano wybiorę się do ginekologa po luteinę na wywołanie. Paula 06 trzymam kciuki ;)
    •  
      CommentAuthormamusia22
    • CommentTimeAug 8th 2013 zmieniony
     permalink
    a ja właśnie wstałam i poczułam ból jak na okres. poszłam do wc i podczas siku poleciała mi krew tak dosyc sporo...
    dodam że 28.07 rozpoczął się mój cykl. ... owu była podobno ok 3.08..
    martwię się, ciekawe czy będę dziś krwawić w ciągu dnia...:(
    może to być okres....?? 12dc?
    •  
      CommentAuthorJustyś86
    • CommentTimeAug 8th 2013
     permalink
    Byłam wczoraj na monitoringu przez sama 19 ale jeszcze nie pękł. Nastepna wizyta w piątek.mam nadzieję ze wszystko będzie ok i nie zrobi się torbiel.Endometrium jak zwykle 3 warstwowe. niby wszystko jest ok a wyników nie widać.
    Ja dziewczyny też już weteranka i chyba z was najdłużej się staram.
    •  
      CommentAuthorPaula06
     permalink
    sara_N - dzięki, ja trzymam kciuki żeby ten test kłamał i może... jejciu jestem totalnie zakręcona teraz. tak bardzo myslę o tym wszystkim.
    Pozdrawiam
    • CommentAuthorZaczajona
     permalink
    U mnie @ dotarla punktualnie jak w zegarku...ehh
  7.  permalink
    cześć dziewczyny ;-) Jestem tu nowa, ale łączy mnie z Wami ten sam problem... Czytałam Wasze forum od 2 tyg i postanowiłam się przyłączyć jeśli oczywiście można;-) Od młodych lat miałam problemy z torbielami < u mnie w rodzinie to chyba norma> ehh... ale nie zdawałam sobie sprawy że jest aż tak źle;/Ponad Rok temu wyszłam za mąż. strasznie miałam bolesne miesiączki więc mój mąż kazał mi pójść do lekarza. Jak się tam okazało mam PCOS. Leczyłam się hormonami ponad pół roku, odstawiłam je bo chcieliśmy mieć z mężem dziecko... no i z naszych starań nic nie wychodziło przez pół roku;/ Zmieniłam lekarza, poleciła mi go sąsiadka bo sama też miała problemy z zajściem w ciążę i nieszczęście się jej udało jest już w 5 miesiącu;-) Wracając do mnie dostałam CLO + duphaston + netformax. Pierwszy miesiąc nic nam nie wyszło, drugi też nie... a miałam już taką cichą nadzieje że @ nie przyjdzie bo się spóźniał 3 dni, i podczas brnia luteiny miałam krwawienie małe co wczeniej nie występowało u mnie. Ale niestety nic kolejny miesiąć... Dziś kończe brać CLO jest to już 7dc. Bradzo bym chciała dziecko, po prostu ja kocham dzieci.... Tak więc 3 próba przedemną...Tylko że ja nie mam monitoringu tak jak Wy, tylko testy owulacyjne. ale nie spodziewam się rewelacji... Jest mi strasznie źle, tym bardziej że od 2 lat nie miałam kontaktu z rodzicami, niechcieli żeby mój mąż był ze mną bo jak to pow " jest za biedny" i nie przyszli na nasz ślub;((( Ciągle mam pod gorkę tym bardziej że mam jeszcze na dodate astmę;/ Dobrze, że mam męża który mnie kocha. Kochane miło mi będzie jeśli będę mogła do Was dołączyć... Buuuziaki ;***
  8.  permalink
    kasiulka1q1 jak najbardziej po to tu jesteśmy, aby się wspierać i wymieniać doświadczeniami. Nie masz monitoringu? Szkoda i źle, bo przy clo jak pewnie wiesz monitoring jest bardzo ważny, aby sprawdzić czy pęcherzyki rosną a potem pękają. Może idź do innego lekarza tak koło 11 dc i niech zobaczy czy pęcherzyki rosną lub jeśli nie masz możliwości, zrób progesteron w 21 dc. Ale w sumie też potem trzeba sprawdzić czy nie ma żadnego właśnie torbieli.No nie wiem może inne dziewczyny się wypowiedzą :)
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeAug 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja jak bralam Clo to nawet mi lekarz kazal przychodzic na monitoring w trakcie miesiaczki zeby sprawdzic czy sie torbiele nie zroily. Takze jesli masz mozliwosc wyierz sie do drugiego lekarza tak w 10 - 12 dniu cyklu i sprawdz :)
    --
    •  
      CommentAuthormamusia22
     permalink
    kasiulka1q1 monitoring jest ważny, sama się o tym przekonałam bo przy clo miałam przyspieszona owulację i gdybym sama z siebie nie poszła do gin to bym nie wiedziała...a to ważne. po za tym druga sprawa to konsekwencje jakie mogą wystąpić po clo(ale nie muszą), tak jak pisze wyżej monisunia1- torbiele.

a co do mnie to po moim jednorazowym porannym krwawieniu podczas siku nie mam juz nawet plamień tylko kontynuacja brudzeń z wczoraj. Od rana boli mnie brzuch jak na @..
  9.  permalink
    Kuleczka no ja właśnie też w czasie @ bywałam żeby zobaczyć czy choler....stwa nie ma już, my kobiety to mamy się z tym wszystkim.

Treść doklejona: 08.08.13 15:59
    mamusia22 strasznie dziwny masz ten cykl, oby zakończył się szczęśliwie :D
    --
  10.  permalink
    monisiunia1: my kobiety to mamy się z tym wszystkim

Niestety, taka nasza dola.
    --
    •  
      CommentAuthormamusia22
     permalink
    monisiuna1 juz nie mogę się doczekać poniedziałku:| chyba umrę....
    • CommentAuthorpiloytka
     permalink
    Dzięki dziewczyny za wsparcie :* ale nadal wychodzę założenia, że nie będę tu marudzić w obecnym stanie...
    Jestem po hsg, jajowody mam drożne oba. Bolało bardzo. Nigdy więcej nie chce tego badania. Przynajmniej wiem na czym stoję.
    Kolejny krok to pewnie klinika niepłodności, ale to za jakieś 2-3 miesiące. Na razie muszę odetchnąć od tego wszystkiego.
  11.  permalink
    piloytka po hsg możesz się starać?
    --
    • CommentAuthorpiloytka
     permalink
    Właśnie nie wiem tego :( Plamię mocno i to też mnie zastanawia. Niby mam dziś 8dc, a owulkę koło 15/16 dc. Wstrzymam się chyba z przytulaniem na 3-4 dni...

Treść doklejona: 08.08.13 16:57
    hsg miałam dzisiaj
  12.  permalink
    Pytam bo bardzo często po hsg się udaje zajść w ciążę, ale wiem że czasem lekarze odradzają starań ze względu na naświetlenie. Mój dr też się zastanawiał nad hsg ale wyszedł z założenia, że jeśli udało mi się raz zajść w ciążę to jajowód musi być drożny.
    --
    •  
      CommentAuthorhopefully
     permalink
    Zdecydowanie można współżyć po hsg, ale oczywiście wszystko zależy od naszego samopoczucia i komfortu. Być może były jakieś przeszkody w jajowodach, a kontrast je udrożnił, dlatego bolało i teraz lekko krwawisz :-)
    --
    • CommentAuthorAasterka
     permalink
    Mi gin po hsg mówił, że można współżyć jak już nie będę odczuwać dyskomfortu. Nawet są wiekszę szanse bo jajowody nie są wypełnione śluzem. Głowa go góry piloytka! Zawsze masz za sobą krok do przodu!
    Mamusia22 - niepokojące są te Twoje krwawienia, kurcze!!! możliwe że cykl się rozleglował po Clo od 10-15dc, oczywiście życzę żeby sie szczęsliwie zakończył!
    Kasiulka-witaj i koniecznie idź do lekarza na monitoring, z tym lekiem trzeba być ostrożnym, tak jak dziewczyny piszą-należy kontrolować czy pęcherzyki w ogóle rosną, pękają i czy nie tworzą się torbiele, w przeciwnym wypadku szkoda zdrowia i czasu. A dlaczego odstawiłaś hormony? masz juz w normie?one czesto lubię zakłócać starania..
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.