Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorMiśka1
    • CommentTimeAug 30th 2011
     permalink
    aa drugi monitoring, wykazał torbiel krwotoczną. Też ładny wykres.
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    Miśka udostępnij te wykresy - to może być dobra nauka dla nas...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    anne76: Miśka udostępnij te wykresy - to może być dobra nauka dla nas..

no właśnie :wink:
    chętnie zobaczymy
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    TEORKA: bo na prawdę to się rzadko zdarza, żeby bez owulacji był ładny, dwufazowy wykres....

No mnie się też zdarzył. Usg było przez cały cykl.
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    arkada: czas się okropnie dłuży w tym momencie

wiem :bigsmile: ja nie wytrzymałam i zrobiłam test wcześniej i tu się dowiedziałam, że to bez sensu i tez musiałam czekać i odliczać dni, więc cię rozumiem :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Tamara74: No mnie się też zdarzył. Usg było przez cały cykl.

nie mówię, że się nie zdarza bo napisałam, że owszem ale rzadko..

natomiast żeby u jednej kobiety co cykl nie było owu przy ładnym wykresie to jakoś śmiem wątpić kurcze no :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorarkada
    • CommentTimeAug 31st 2011
     permalink
    :cry::cry::cry:

dziś 4 dzień na duphastonie, temp. po przebudzeniu 36,6 stopni, od niedzieli systematycznie spadała, :cry::cry::cry:
    a miałam takie uczucia gorąca po ovitrelle myślałam ze coś tam się już dzieje

:cry:
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Teorka za chwilkę Ci puszczę moje wykresy i koleżanki. Ale błędem jest myslenie, że może się trafić taki wykres raz na jakis czas u jednej kobiety. Jeśli kobieta ma LUF to wszystkie wykresy będzie miała ładne.
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    Miśka ja - podobnie jak Teorka i pewnie jeszcze przynajmniej kilka innych dziewczyn - też chciałam zobaczyć te wykresy... wiesz... człowiek uczy się całe życie...
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    ok, wszystkim nie pokażę bo tam jest zbyt wiele moich przemysleń i wpisów koleżanek. Ale wystarczy poczytac trochę, żeby wiedzieć, że ładne wykresy przy braku owulacji się zdarzają.

Nie wiem czemu ale nie chce mi się wiadomość wysłać. Naciskam wyślij wiadomość a ciągle jest do wysłania. O co chodzi?
    •  
      CommentAuthoranne76
    • CommentTimeAug 31st 2011 zmieniony
     permalink
    masz te wykresy na 28dni? jest opcja blokowania komentarzy, a nawet notatek na wykresie... można do wglądu pokazać cały wykres...
    wiesz... po prostu sytuacja o której piszesz wydaje się niewiarygodna, bo tak rzadko spotykana... a ponieważ wszystkie nadal się uczymy, to takie wykresy "książkowe" mimo że jednak owu nie było co ma potwierdzać monitoring to nie lada gratka dla nas...
    ____
    to może jeszcze inaczej... może podaj wysokość temp. w poszczególnych dniach i info o śluzie oraz opis monitoringu zrobionego przez gina i w ten sposób zobaczymy jak to wyglądało?
    ____
    ja problemów z wysyłaniem wiadomości nie mam... wysyłałam już dziś...
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Gdybym miała na 28 dni to nie byłoby problemu. Można dawać tutaj linki do innych programów?

Anne76 takie sytuacje nie są nietypowe. Poczytajcie o LUF
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a może zrób prtscreen i wklej tu w formie zdjęcia....
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/571/wykres1.png/][IMG]http://img571.imageshack.us/img571/3861/wykres1.png[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

ten jest zupełnie bez niczego, ani ciałka żółtego, ani trobieli, ani płynu z zatoce, miesiąc temu, po tym dostałam właśnie leki do stymulacji,
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    coś nie wyszło, czy trzeba mieć aktywne i opłacone konto, żeby wysłać prywatną wiadomość?
    W domu się pobawię i Wam jakoś powysyłam te wykresy bo niedowiarki z Was :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    może tak się uda ?

Image and video hosting by TinyPic
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no faktycznie
    skok jak malowany
    dwie fazy cyklu...

a USG miałaś w jakich dniach cyklu ? :smile:
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Już piszę: 10dc - 8mm, 15dc - 18mm, 21dc - pusto wszędzie. Nawet tutaj Was pytałam czy to możliwe, żeby nic nie było mimo, że wykres ładny.
    Za chwilę tak samo wyślę drugi wykres z torbielą krwotoczną to poprawisz i wkleisz.
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    wykres jak malowany :) tylko jak dla mnie brakuje info o monitoringu - w którym dniu cyklu i co zobaczył gin...
    ___
    oj tam zaraz niedowiarki... to nie jest kwestia wiary czy niewiary... tylko tego, żeby zaznajomić się z problemem...
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/202/wykres2j.png/][IMG]http://img202.imageshack.us/img202/444/wykres2j.png[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

ten wykres wysłałąm do specjalisty z Inera do interpretacji. Napisała, że wszystko ok, że owulacja wystąpiła. Jasne a miałam torbiel krwotoczną. Usg miałam od skoku co dwa dni. Na samym końcu miała 7cmx5cm
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    ZESPÓŁ LUTEINIZACJI NIEPĘKNIĘTEGO PĘCHERZYKA JAJNIKOWEGO (lLUF)
    W zespole LUF w wyniku różnych nieprawidłowości, pęcherzyk jajnikowy dojrzewa prawidłowo, lecz komórka jajowa nie zostaje uwolniona. Może występować tylko w niektórych cyklach miesiączkowych, ale może się także powtarzać w każdym cyklu prowadząc do niepłodności.
    Niepęknięty pęcherzyk wytwarza duże ilości progesteronu, co powoduje podwyższenie podstawowej temperatury ciała oraz nasilenie objawów zespołu przedmiesiączkowego. LUF towarzyszy wielu schorzeniom.
    Najczęstszymi z nich są: zespół policystycznych jajników (PCOS), endometrioza a także zaburzenia hormonalne wywołane nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy czy przysadki mózgowej jak np. hiperprolaktynemia. Zespół ten najczęściej rozpoznawany jest podczas szukania przyczyn trudności w zajściu w ciążę.
    Diagnostyka opiera się przede wszystkim na ultrasonograficznym monitorowaniu dojrzewania pęcherzyków jajnikowych. Metoda leczenia uzależniona jest od jednostki chorobowej, jakiej towarzyszy zespół LUF. Skuteczną metodą leczenia niepłodności wywołanej zespołem LUF jest punkcja pęcherzyków jajnikowych z jednoczesną inseminacją domaciczną.
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    no własnie
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    wykres nr 2

Image and video hosting by TinyPic
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Miśka1: Już piszę: 10dc - 8mm, 15dc - 18mm, 21dc - pusto wszędzie.

no a może do pęknięcia doszło w 16 d.c ?
    albo w 17 ? [tu by miał ok 22 mm więc spokojnie mógł pęknąć]

płyn w zatoce może zniknąć do 12 godzin nawet
    więc mogło w 21 d.c być pusto....
    ciałko żółte nie wiem ile zostaje po pęknięciu..

a jakby do owu doszło właśnie ok 16 d.c to by się zgadzało bo skok może być do 4 dni po pęknięciu a na tym wykresie skok jest 20 dnia cyklu.....

wg mnie tu mogło dojść do przegapienia owulacji na USG
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    tutaj nie miałam chyba usg przed owulacją - nie pamiętam ale potem co 2 - 3 dni bo lekarz chciał zobaczyc jak rośnie torbiel i czy nie bedzie potrzebny zabieg. Na szczęście podczas miesiączki się wchłonął. Pozostałe wykresy miałam jeszcze ładniejsze ale tez obawiam się, że były z torbielami bo mnie masakrycznie jajnik bolał. Tak, że momentami chodzić nie mogłam. Zupełnie tak samo jak wtedy gdy miałam torbiel potwierdzoną usg.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Miśka1: Pozostałe wykresy miałam jeszcze ładniejsze ale tez obawiam się, że były z torbielami bo mnie masakrycznie jajnik bolał. Tak, że momentami chodzić nie mogłam.

mnie co cykl któryś jajnik bolał masakrycznie ale ja tak podczas owulacji miałam zawsze [ co miesiąc monitoring potwierdzający pęknięcie więc bolał przy owulacji na pewno... ]
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Teorka tez próbowałam to rozwikłać i myślałam, liczyłam :) Prawdą jest, że nadal w ciąży nie jestem dlatego postanowilam zaufać jednak lekarzowi.
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    a mnie bolał najbardziej w fazie wyższych, szczególnie pod koniec (kiedy prawdopodobnie już była spora torbiel)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Miśka, coś dziwny ten lekarz jeśli Ci powiedział, że owu nie było. Skoro 15 dc miałaś pęcherzyk 18 mm to do 21 dc mógł pęknąc. Płyn w zatoce nie musi się utrzymywac tak długo, a ciałko żółte nie zawsze jest widoczne jak na talerzu. Trzeba było zrobic badanie progesteronu dla potwierdzenia tego rzekomego braku owulacji. wynik mógłby Cię zaskoczyc ;-)
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Miśka1: Teorka tez próbowałam to rozwikłać i myślałam, liczyłam :) Prawdą jest, że nadal w ciąży nie jestem dlatego postanowilam zaufać jednak lekarzowi.

no ok
    lekarzowi warto ufać

natomiast w tym pierwszym cyklu ja bym aż tak owulacji nie wykluczała bo wg mnie brakło tam USG między 15 a 21 dniem cyklu

6 dni przerwy w monitoringu to za dużo
    monitoring prawidłowy powinien być co 2 dni maksymalnie
    a nie co 6...

i tam właśnie mogliście z ginem owu przegapić więc ja bym nie pisała, że jej nie było bo mogła być

brak ciąży nie jest dowodem na brak owulacji

ja miałam monitoring co miesiąc
    co miesiąc chodziłam co 2 dni i dowody na przebycie owu były
    a ciąży nie

dopiero po roku zaskoczyłam

więc to nie jest wcale równoznaczne :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kaonashi: Skoro 15 dc miałaś pęcherzyk 18 mm to do 21 dc mógł pęknąc. Płyn w zatoce nie musi się utrzymywac tak długo, a ciałko żółte nie zawsze jest widoczne jak na talerzu. Trzeba było zrobic badanie progesteronu dla potwierdzenia tego rzekomego braku owulacji. wynik mógłby Cię zaskoczyc ;-)

no dokładnie

więc jakby nie było obalamy Twoje twierdzenie, że przy ładnych wykresach nie masz owulacji !
    bo tego nie wiesz :smile:

co do tego wykresu z torbielą - nie wiem jak to jest
    tzn czy przy torbieli jest skok i dwufazowy wykres

ale I przypadek o dupę rozbić więc został by Ci tylko jeden wykres z ładnym skokiem a bez owu .....
    to już prędzej prawdopodobne :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    No akurat zrobienie badania progesteronu chyba nie bardzo cokolwiek by wyjaśniło, skoro:
    "Niepęknięty pęcherzyk wytwarza duże ilości progesteronu, co powoduje podwyższenie podstawowej temperatury ciała."
    Ale faktycznie... przydałby się monitoring między 15 a 21 dc... ciekawe co by wykazał...
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Przy torbieli może byc dwufazowy wykres wykres przy torbieli. Mogły byc w tym cyklu dwa jajka. Jedno pękło i ciałko produkowało progesteron i wzrosłą temperatura, a drugie zostało. Miałaś stymulację podczas tego cyklu?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    anne76: "Niepęknięty pęcherzyk wytwarza duże ilości progesteronu, co powoduje podwyższenie podstawowej temperatury ciała."

Pierwsze słyszę. Skąd ten cytat? Skoro tak by było to chyba NPR wziął by w łeb?
    edit: Już sobie znalazłam. Nie słyszałam o tym tzn LUF obiło mi się o uszy, ale nie wiedziałam, że cykl wygląda jak prawidłowy cykl owulacyjny. LUF diagnozuje się tylko na podstawie monitoringu?
    edit 2: W tym drugim przypadku kiedy jajniki były puste nie można mówic o niepękniętym pęcherzyku, więc badanie progesteronu miałoby sens.
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    ja pytałam lekarzowi co w takim razie stało się z pęcherzykiem... powiedział, że mógł byc lipny i się wchłonął. Mówiłam mu o wykresie.

Kaonashi własnie sama sobie odpowiedziałaś tak NPR wziął w moim przypadku w łeb i nie tylko w moim. A cytat który podała anne76 jest z encyklopedii więc raczej nie macie racji niestety. Lekarz bardzo dokładnie szukał ciałka żółtego. Nie znalazł go. Stwierdził, że w 15dc pęcherzyk 18mm to lipa i już nic z niego nie będzie. Wiem, że co lekarz to opinia. Ale mój był ordynatorem w jednym z największych łódzkich szpitali. Ma ponad 60 lat i długą praktykę. Dlaczego miałabym mu nie wierzyć? Upieracie się przy tych wykresach ale one zawodzą. I nie tylko ja to stwierdziłam ale inne dziewczyny, które mają LUF to potwierdzą. Wy akurat miałyście owulkę. Ja nie.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Miśka1: że w 15dc pęcherzyk 18mm to lipa i już nic z niego nie będzie.

??????????? dlaczego lipa?
    Miśka, ale pisałaś, ze nic nie było, czyli nie można mówic o LUF w drugim przypadku. Skąd więc podwyższona temperatura?
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    no właśnie tego nie wiem! pytałam Was o to jakiś miesiąc temu! Jak to możliwe, że tempka w górze mimo braku owulki.
    Lekarz stwierdził, że lipa i tyle. Dlatego dał mi Clo. Nie jestem lekarzem więc nie potrafię tego wytłumaczyć. Ale wykresy mnie zawiodly i tyle. I nie tylko mnie. Nie musicie się ze mną sprzeczać bo nie ma sensu. Ja mam swoje zdanie Wy macie swoje. Nie przekonacie mnie. Za dużo wykresów widziałam bardzo ładnych z torbielami.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    No, ale co obraziłaś się na NPR? Bo nie rozumiem za bardzo tego żalu do nas, że odpowiadamy na Twoje pytanie zgodnie z tym co uważamy. Ja uważam, że skoro pęcherzyk zniknął to nie miało co podnieśc temperatury ciała, chyba, ze akurat zbiegło się to z jakąś infekcją w organizmie. Skoro ufasz lekarzowi to jego zapytaj nie nas.
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    Miśka ja się nie sprzeczam... jak dla mnie to pouczające to co tu pokazałaś... nie słyszałam o LUF... nie wiedziałam, że mogą być wtedy ładne wykresy... dowiedziałam się czegoś nowego... temat ciekawy - jak ktoś chce, może zgłębiać :) no i pogadać z ginem przy okazji :) ja lekarzem nie jestem, więc mędrkować nie będę :)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Miśka, ale nie odpowiedziałaś na moje pytanie dlaczego pęcherzyk o rozmiarze 18 mm w 15 dc to lipa?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Miśka1: Stwierdził, że w 15dc pęcherzyk 18mm to lipa i już nic z niego nie będzie. Wiem, że co lekarz to opinia. Ale mój był ordynatorem w jednym z największych łódzkich szpitali. Ma ponad 60 lat i długą praktykę.

ale chyba wiedzę sprzed lat 40-stu...

on pewnie z tych co uważają, że kobieta każda MUSI owulować w 14 dniu cyklu
    inaczej nie jest kobietą :tongue::tongue::tongue::devil:

KOCHANA wiesz ile ja razy miałam owulację po 20 dniu cyklu ?
    masę !
    po prostu u jednej pęcherzyki rosną szybciej a u drugiej wolniej i tyle....

i jakby mi mój gin powiedział, że 18 milimetrowy pęcherzyk w 15 -stym dniu cyklu to lipa to zmieniła bym gina od razu !!!

w cyklu, w którym udało mi się zajść w ciążę miałam owulację między 16 a 20 dniem cyklu [akurat tylko tu nie miałam monitoringu więc dokładnie nie wiem]
    więc jak widać da się :devil:
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Kaonashi odpisałam Ci wyżej. Że nie wiem dlaczego lipa. Nie jestem lekarzem. Nie ja to stwierdziałm tylko lekarz. Ale skoro mąż ma dobre nasienie a ja nadal w ciąży nie jestem to mu wierzę. Ja się na NPR nie obraziłam, po prostu mu nie ufam i tyle. Jesli kobieta ma owulację i wszystko prawidłowo funkcjonuje to sobie może mierzyć tempkę. Gorzej jak zaczynają się schody...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Miśka1: Ale skoro mąż ma dobre nasienie a ja nadal w ciąży nie jestem

a ile się staracie, przypomnij ?

bo u mnie mąż miał dobre nasienie, ja co miesiąc owulację a staraliśmy się ROK !!
    więc nie wiem co ma piernik do wiatraka :devil:
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Teorka ja miałam do niedawna innego lekarza - młodego, który widząc, że miałam torbiel krwotoczną nie zrobił nic. A jak zobaczył pęcherzyk 18mm w 16dc własnie zaraz po cyklu z torbielą to nie zaprosił mnie na monitoring kolejny po owulacji tylko powiedział, że widzimy się w ciąży. Idiota. Nie zamierzam zmieniac lekarza. Każda kobia jest inna nie mam zamiaru porównywać swoich pęcherzyków do Waszych. Mój gin stwierdził, że z tymi jajnikami w ciążę nie zajdę. Dlatego dał leki. Więc nie tylko brał pod uwage rozmiar pęcherzyka. A gin do którego chodzę bardzo wielu kobietom pomógł więc nie widze powodu dla którego miałabym go zmienić.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A myślałam, że nie wiesz dlaczego był wzrost temperatury...
    Wg mnie tak jak Teorka pisze, wielu lekarzy postrzega cykl kobiety wg standardu 28dni. Pęcherzyk 18 mm w 15 dc to bardzo dobry rozmiar. Zwłaszcza, że jak to sobie można łatwo policzyc Twój rósł wręcz książkowo średnio po 2 mm dziennie. Jeśli ten regularny wzrost się utrzymał to nic dziwnego, że nie było pęcherzyka na usg w 21 dc, bo miałby jakieś 30 mm i byłby już przetrwały. Dlatego szkoda, że lekarz nie zlecił badania progesteronu.
    Co do LUF to inna bajka i faktycznie ciężko po wykresie cokolwiek stwierdzic skoro udaje on prawidłowy cykl owulacyjny. Dostajesz pregnyl?
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    My też rok! I nadal w ciązy nie jestem. Tobie się udało więc mędrkujesz ale mi nie więc szukam przyczyny. PROSTE i LOGICZNE
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Tak dostałam Pregnyl pierwszy raz w tym cyklu.
    Kaonashi nie wiem dlaczego był wzrost temperatury w cyklu bez owulacji, natomiast domyślam się dlaczego był w cyklu z torbielą. Nie wiem do czego zmierzasz ale średnio fajnie mi sie już z Wami rozmawia. Chcecie być mądrzejsze od lekarza?
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    No to trzymam kciuki za ten cykl :)
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    juz jest nieudany. Testy ciążowe nagatywne także możesz kciuki puścić
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Miśka1: Nie wiem do czego zmierzasz ale średnio fajnie mi sie już z Wami rozmawia. Chcecie być mądrzejsze od lekarza?

Ja nie chcę... Cieszyłabym się gdyby każdy lekarz był mądrzejszy ode mnie ;-) niestety w wielu przypadkach życie pokazuje coś innego. Myślałam, że rozmawiamy na luzie i oczekujesz, że powiemy co myślimy n/t, no, ale teraz już nie wiem jakie były Twoje wizje forumowej rozmowy.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.