No tak, prawda, tylko, ze to bylo takie glupiutkie myslenie, ze mi to sie nie moze przytrafic a tu zonk Ale mimo to, trzeba byc dobrej mysli i nie poddawac sie w staraniach. Maz dostal skierowanie na badania nasienia, lepiej wiedziec czy "wina" lezy tylko po mojej stronie. Mam nadzieje, ze po piatkowym USG bede wiedziala juz wiecej :) a teraz znikam, bo jako przykladna zona musze wystrugac jakis obiadek coby mezus nie byl glodny jak wroci z pracy :P
Hej dziewczyny jestem tu nowa, też zaczełam brać Clo wczoraj wziełam pierwszą tabletke mam brać przez 5 dni i 14.09 wizyta na usg. Dopiero zaczeliśmy nasze starania o dzidziusia odstawiłam tabletki i nic wszystko sie zatrzymało. Powiedzcie mi kiedy powinniśmy się "poprzytulać" bo za bardzo nie wiem a do gina ide dopiero 14.09. a od 15 zostaję sama na cztery dni i nie wiem czy własnie wtedy nie przegapimy momentu. A wogóle to jestem zielona i na razie nie mogę połapać tego wszystkiego. Pozdrawiam wszystkie starające się
Dziękuję Ci bardzo za info to zaczynam się wczytywać bo wcześniej sie tym za bardzo nie interesowałam poniewaz nigdy nie miałam większych problemów więc myslałam, że odstawiam tabletki i raz dwa i będzie dzidziuś i chyba sie przeliczyłam
Dziewczyny czy miałyście jakieś opóźnienia @ w związku z braniem clo? Zwykle miałam cykle 28-dniowe. Dziś jest 29dc, temp spadła zaledwie o 0,1 stopnia (najczęściej mam spadek ok 0,4), @ nie ma. To mój pierwszy cykl z clo.
jako...ja w pierwszym cyklu wogóle nie miałam miesiączki musiał lekarz ją wywołać..ale oczywiscie podczas tego cyklu nie było owulacji i wogóle zaden pecherzyk nie urósł...natomiast w tym cyklu, dodam ze to drugi cykl, miesiączka mi się opóznila tydzien, owulacja byla ale to spoznienie niewiem czy nie bylo spowodowane luteina ktora zaczelam brac od dnia owulacji....
kuleczka_69 w jakich dniach bierzesz clo i na jaki dzień masz wyznaczone usg? Ja miałam clo od 5 do 9dc i usg 12 i 15... zastanawiam się czy 15dc to nie za późno, bo w 12 miałam pęcherzyk 23mm.
jako jestem po dzisiejszym USG, pierwsze USG mialam w 12dc, dzis wypadl 16dc, pecherzyk dominujacy w lewym jajniku 19mm, od poniedzialku urosly mi rowniez pecherzyki w prawym ale najwiekszy ma ok. 8mm. Dostalam skierowanie i recepte na zastrzyk Ovitrelle... a Clo bralam tak jak Ty od 5 do 9dc.
Pęcherzyk miał 19mm w 12 czy 16dc? Bo nie zrozumiałam :) Ja się teraz zastanawiam czy na pewno powinnam brać clo skoro mam regularne cykle, niezbyt obfite, pęcherzyki rosną prawidłowo... Raz tylko na usg gin miał podejrzenia o policystyczne jajniki. Zanim zacznę brać w tym cyklu muszę się z nim skonsultować.
W 16dc mial 19mm, dzis wykupilam Ovitrelle. Przed Clo najlepiej skonsultowac sie z ginekologiem, bo jesli jest to Twoj kolejny cykl to trzeba przeprowadzic USG i sprawdzic, czy (tfu, tfu, tfu) pecherzyk, ktory nie pekl nie zamienil sie w torbiel na jajniku.
ahaa, tak mi sie przypomniało: po jakim czasie od zastrzyku Ovitrelle współżyłyscie? bo lekarz mnie nie poinformował,a w ulotce napisane jest ze po zastrzyku nie można przez 4 dni
kuleczka_69: a w ulotce napisane jest ze po zastrzyku nie można przez 4 dni
na pewno tak jest w ulotce ? bezsens totalny przecież Ovitrelle się bierze po to, żeby doszło do pęknięcia pęcherzyka a tym samym uwolnienia i zapłodnienia kom. jajowej.. a czym niby macie ją zapłodnić skoro współżyć nie wolno?
Dziewczyny czy kiedykolwiek podczas monitoringu lekarz powiedzial wam ze pecherzyk jest za gleboko i ze nic z tego nie bedzie?? ja tak uslyszalam. biore clo i w 16dc pecherzyk mial 16mm. mysle czy isc do innego lekarza i poprosic o pregnyl na pekniecie czy dac temu spokoj.
Ja takiego czegos nie uslyszalam, u mnie po clo w 16dc pecherzyk mial 19mm i lekarz przepisal mi Ovitrelle na pekniecie (przy czym powiedzial, ze najlepiej jest go podawac przy pecherzyku jak juz ma 17mm), zastrzyk wzielam i dzialam :)
ja nie wiem czy ten lekarz d mi zastrzyk bo on jak widac podejscie ma boskie. ide w pt do innego lekarza prywatnie to jak jeszcze nie peknie to mi przepisze zastrzyk bo ja nie wiem jak pecherzyk moze byc za gleboko :) mam pytanie w tych glupich, ale ze ja owulacji nie doswiadczalam to czy napiecie w podbrzuszu od wczoraj w nocy po 2 zajeb... bolach jajnika to moze byc bol owulacyjny? temperatura mi nie podskoczyla ale brzuszek strasznie napiety i boli podbrzusze jak podczas @.
Audiolaa...mnie w tamtym cyklu bardzo bolał brzuch w 16dc, nastepnego dnia byłam na usg i pęcherzyka juz nie było za to w jajniku ciałko żółte, tak wiec u mnie akurat to był ból owulacyjny
zobaczcie co znalazlam apropos mojego nurtujacego pytania:
W trakcie rozwoju pęcherzyki przemieszczają się w obrębie jajnika od obszarów położonych blisko rdzenia na zewnątrz. Pęcherzyk dojrzały (Graafa) dociera pod samą osłonkę białawą. Ma on wówczas około 1 cm średnicy. Jajeczkowanie polega na pęknięciu pęcherzyka i uwolnieniu komórki jajowej. Zostaje ona przechwycona przez jajowód i rozpoczyna swoją wędrówkę do macicy. Z pozostałej części pęcherzyka powstaje ciałko żółte. Jeżeli nie dojdzie do zapłodnienia, ciałko zanika i cykl rozpoczyna się od nowa.
czyli patrzac na to ja mam jakis uposledzony pecherzyk ktory nie chce isc ku osłoce.. ?dziewne bo to chyba samo z siebie sie tak rozwija...
zyz uda się:) ja dzisiaj 20 dc, endo 9mm ale pecherzyk 26 mm, chyba przegapiony moment za zastrzyk i zrobi sie torbiel... chyba ze sam peknie czego sobie zycze!
Audiolaa lekarz tak Ci powiedział,że chyba przegapiony moment? I jesli (tfu, tfu) jest to torbiel to co teraz? leczenie jakimis tabletkami czy jakis zabieg?pytam, bo ja jeszcze nie doswiadczylam torbieli na jajnikach
Audiolaa to jeszcze nie taki wielki, 26 mm pękają jeszcze. Nawet w tym wątku któraś z dziewczyn pisała, że nie wzięła zastrzyku, miała byc torbiel, a była ciąża. Powodzenia.
-- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
ja sie zapytalam lekarza czy nie warto wziac zastrzyku, a on powiedzial ze juz nie. ze pecherzyk jest porozciagany i nie wie czy on sie nadaje do pekniecia czy bedzie z niego torbiel... rozciaga sie bo moze chce strzelic?:) jutro mialam isc do innego lekarza na konsultacje ale teraz nie wiem. moze poczekac faktycznie. peknie to peknie nie to bedzie torbiel ktora w 90% wchlania sie podczas @. a co do rozmiaru pecherzyka to tak, czytalam ze ciazowe nawet ok 30mm mialy po stymulacji. ja mam PCO wiec LH powinnam miec wysokie i sam powinien peknac no ale jak widac nie chce sie mu :)
Witam wszystkie starające sie:) jestem tu nowa a chciałam zapytac kiedy dokładnie sie dostaje zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka?? Moj lekarz mi cos o tym wspominał, ale nie wiem o co to w ogóle chodzi. Jestem teraz po tabletkach CLO.
z tego co i ja sie orientuje to gdy nie peka do 20mm podaje sie zatrzyk. ja mam pecherzyk 26 i jest juz na to za pozno. radze uwazac po clo. ja mam 1 stymulacje i w ciagu 3 dni pecherzyk urósl 10mm i moment na zastrzyk przegapiony :)
ja byłam 5.09 na usg i pęcherzyk miał 14mm, w piątek 9.09 już 19mm, endo 9,5mm, 2 dni później wzięłam zastrzyk. A dziś taki mam żar na cyckach ze masakra, dotknąć się nie mogę;/
kuleczka... napewno nie jest to mile, ale te dawki w zastrzykach sa duze stad po takim stezeniu ten ból. tak mysle. kuleczka który to Twoj cykl z zastrzykami, bo ja mam 1 bez i pecherzyk nie wiadomo czy peknie czy pekl od wczoraj to w kolejnym mam sie spodziewac zastrzykow? mam nadzieje ze lekarz sam na to wpadnie.
Calkiem mozliwe, ze od zastrzyku, a to jest moj piewszy cykl i z Clo i z zastrzykiem (po wczesniejszym wywolaniu @ Duphastonem) wiec sie nie podpalam na nic.