Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormonika1046
    • CommentTimeSep 21st 2011
     permalink
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź :smile:
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    monika1046: Dziewczyny, po jakim czasie od brania clo zaczęły was boleć lub zaczęłyście coś czuć w jajnikach ?

W I cyklu (29-dniowym) w 14,15,19-21,23-27dc.
    W II cyklu (obecnym) od 8dc do dziś, czyli 13dc.
    Test owulacyjny pokazał dziś drugą bladą kreseczkę :)
    • CommentAuthorkacha66
     permalink
    Witam dziewczyny,
    jestem tu nowa więc opiszę troszkę swoją historię:)
    Otóż odstawiłam tabletki anty i po nich nie miałam okresu przez 8 miesięcy, więc wybrałam się do lekarza bo chcemy z mężem dzidzusia.
    Dostałam luteinę na wywołanie i następnie brałam clo ( od 5 do 9 dc po 1 tabletce) do tego spironol.
    Na monitoringu byłam w 13 dc i był w prawym jajniku jeden pęcherzyk grubościenny o wymiarach 24x20mm, następnie w 16 dc pęcherzyk zmalał do 19x21mm i był ślad płynu w zatoce więc zastrzyku nie dostałam. Mieliśmy cały tydzień na przytulanko.
    Dziś jest 25 dc i czekam, jeśli przyjdzie @ to ciąg dalszy clo, a jeśli nie to mam zrobić test. Tylko nie wiem ile mam czekać bo ciężko stwierdzić ile dnia ma mój cykl.
    Dziewczyny mam pytanko czy któraś z Was też bierze spironol??? Czemu ma on służyć i czy też tak się źle czujecie???
    Pozdrawiam
    :bigsmile::bigsmile:
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    esteban mi test owulacyjny zawsze pokazuje II blada kreseczke, przed owulacja tez. a owulka byla.. tak wiec ja bym sie na tym nie opierala
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    kocha66, test powinno sie robic w 17DFL wyzszych temperatur. wtedy jest duze prawdopodobienstwo ciazy. niektore robia wczesniej i maja plusy ale najwczesniej 7 dni po owulacji.
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    Audiolaa: esteban mi test owulacyjny zawsze pokazuje II blada kreseczke, przed owulacja tez. a owulka byla.. tak wiec ja bym sie na tym nie opierala

Audiolaa ja z ciekawości robię te testy. Nie polegam na nich zbyt mocno. Akurat w tym cyklu mam monitoring usg, więc będę mogła je sobie do niego odnieść. Postanowiłam sprawdzać co 12 godzin.
    Wczoraj była jedna kreseczka a usg pokazało 2 pęcherzyki 20mm. Gin przewidywał owulację na dziś lub jutro. Następne usg mam w sobotę. Ciekawi mnie czy intensywność drugiej kreseczki będze wzrastała.
    • CommentAuthorolinder
     permalink
    kacha66 też biorę spisolon 50mg rano i 50mg wieczorem. z tego co mi lekarz tłumaczył to ma nie zatrzymywać mi wody w organizmie i stworzyć mi cały cykl. zanim zaczęłam brać spironol to miałam co dwa tygodnie tygodniowe plamienie, ani jednej porządnej @.mam pco od 10 lat.
    co do objawów i nudności mnie męczyły rano, zgaga zwłaszcza wieczorem i w nocy.
    •  
      CommentAuthormonika1046
    • CommentTimeSep 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny dziś wzięłam 4 tabletke clo. Objawy jakie miałam wcześniej minęły, ale tam na dole czyli w moich jajnikach :smile: jak na razie nic nie odczuwam, nic się nie dzieję, kurde cały czas myślę, że 1 tabl clo dziennie to dla mnie za mało, normalnie wpadam w jakąś paranoje... Tylko o tym potrafię teraz myśleć... :neutral:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Zajmij się czymś innym Moniko. Nie jest powiedziane, że będziesz coś w jajnikach czuła zwłaszcza, że jesteś w 6 dniu cyklu. Pęcherzyki mają jeszcze czas na wzrost.
    Ps. Nie bierz duphastonu od 16 dnia cyklu, tylko najwcześniej od 3 dnia wyższej temperatury.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Dzięki, Kaonashi tak wezmę duphaston od 3 dnia najwyższej temp, chyna że nie bedę takowej miała... :sad:
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    Monika bedziesz miala, bedziesz! 3mam kciuki :) ja tez po clo nic nie czulam. przy PCO cykle moga sie bardzo wydluzyc, ja liuteine zaczelam brac od 3 dnia wyzszych temperatur i od powtierdzenia owu przez lekarza.
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    Kocha66, pisalas ze owu byla fajnie by bylo gdybys mierzyla temperature :) ale skoro nie, to pozostaje Ci tylko czekac na pozytywny test :)
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    A kwas foliowy pomaga zajść w ciążę?
    -- , , ,
    • CommentAuthorkacha66
     permalink
    kwas chyba nie ma wpływu na zajście w ciążę pomaga aby ciąża się prawdłowo rozwijała, to są witaminy.
    Dziewczyny przy CLO bierzecie kwas??
  1.  permalink
    Kacha ja przy Clo nie bralam zadnych tabletek. Teraz namietnie wcinam Folik :P
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Tak, ja przy clo biorę kwas foliowy :smile:
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    A ja staraczka jakie witaminy powinnam brać ?
    -- , , ,
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Hej, właśnie jestem po rozmowie tel z moją gin, a więc w nd jadę do niej do szpitala na monitoring to będzie 10dc. Tak sobie rozmawiałyśmy i stwierdziła, że jak ładnie urosły to jednak przepisze mi receptę na zastrzyk na pęknięcie, oczywiście wspominała, że jak się okaże, że urosło mi dużo pęcherzyków tzn więcej niż 3, bo przy pcos tak może się zdarzyć można przestymulować jajniki to wtedy nie możemy się starać. Boże, żeby tylko urosły, a jak urosną to niech urosną dwa :):):)!!!
    • CommentAuthormiska33
     permalink
    witam powiedzcie mi boja jestem zielona w tych sprawach:( jak w poniedzialek mialam 10dc i jajeczko 20mm to czy teraz jeszcze moga sie pojawic nastepne czy to tylko ten jeden?
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Ashanti najwazniejszy to kwas foliowy, mi ginekolog przepisal jeszcze femibion natal 1.
    --
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
    • CommentTimeSep 22nd 2011
     permalink
    kuleczka69: To jest bez recepty?
    -- , , ,
  2.  permalink
    tak, kwas foliowy i te witaminki mozna kupic bez recepty:) tylko bys musiala sie swojego ginekologa zapytac o dodatkowe witaminki bo ja dostalam femibion ze wzgledu na to, ze mam chora tarczyce a w nich jest jod.
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
    • CommentTimeSep 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny,
    Ten cykl zaskoczył mnie 2 pęcherzykami 20mm w prawym jajniku - zapewne za sprawą clo. Tego jeszcze u mnie nie było :D
    Od razu pojawiła się radość ale i konsternacja. Ciekawa jestem czy do owulacji w takim przypadku dochodzi jednocześnie, czy może jest jakieś przesunięcie. Nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Do wczoraj miałam bardzo ostry ból po prawej stronie. Czułam go w czasie chodzenia, siadania a wczoraj kuło mnie nawet gdy siedziałam. Dziś cisza i spokój. Delikatnie coś tam chwilami zakłuje. Test owu dziś wyraźnie "plusikowy", wczoraj blada II kreseczka, przedwczoraj "minusikowo".
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    kuleczka69: Cholera mój Gin. jest na wczasach :/ To na razie będę brać sam kwas foliowy ..
    -- , , ,
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Max odstęp = 24 h.
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    Amazonko dodałaś mi otuchy. Mam lukę serduszkową przez wirusa - nie byłam nawet w stanie się zmusić. Teraz już jest lepiej.
    Mam nadzieję, że wypowiedzą się jeszcze dziewczyny z monitorowanymi podwójnymi pęcherzykami. Ciekawa jestem co z tego może wyjść :)
  3.  permalink
    Jod ogólnie jest potrzebny kobietom w ciąży, nie tylko tym z chorą tarczycą. Ja też brałam Femibion przed ciążą jeszcze.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Nie wierzę, aby dziura trwała przez cały okres płodny?
    --
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    kiedys kobiety nic nie braly i tez bylo dobrze. wszystko co jest nam potrzebne jest w pozywieniu. wystarczy odpowiednia dieta a nie trucie sie prochami. wiadomo kwas foliowy w naturze nie wystepuje w duzych ilosciach stad musimy go brac ale zeby wszystko ? zacznijcie jesc owoce, warzywa, mieso i bedzie ok. wysatrczy zrobic morfologie i wyjdzie czy czegos brakuje czy nie i juz :)
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    Dziołszki co myślicie o :

http://www.jestemplodna.pl/femifertil.html?gclid=CKDfsajwsKsCFUu_zAodxR8Fcg

Czy to jest skuteczne, czy tylko reklamaby płacić za to?
    -- , , ,
    •  
      CommentAuthorHarleyQuinn
    • CommentTimeSep 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    Ashanti, brałam, ale ginka mnie uprzedziła, że ze względu na zawarte liście malin nie jest to wskazane... Aaa - odstawiłam z rok temu, bo i tak nic nie dało :wink:
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    HarleyQuinn: Czyli do d**y?
    -- , , ,
  4.  permalink
    Hmm, czy kompletnie do dupy to nie wiem, ale już nic nie brałam bez konsultacji z lekarzem :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    HarleyQuinn: Ja też nie biorę nic bez Gin. chyba, że jakieś witaminki :) To nic, muszę czekać na cud ..
    -- , , ,
  5.  permalink
    Ashanti, cieeerpliwości :bigsmile: Wiem, wiem, że to się łatwo mówi, ale powiem Ci, że dla mnie czekanie na ciążę miało chyba być nauką cierpliwości przed posiadaniem potomka :wink::wink: Zobaczysz, też pewnie będziesz zaskoczona, jak już tego plusa / dwie krechy ujrzysz :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    HarleyQuinn Własnie łatwo jest mówić :) Ale ja już chcę być mamą .. Zazdroszczę tym kobitkom, które są w ciąży albo zostały już mamusiami :(
    -- , , ,
  6.  permalink
    Będziesz Ashanti, będziesz :bigsmile: Młoda z Ciebie dziewczyna, wyniki sama mówisz masz ładne :bigsmile: Tylko pozostaje męża zbałamucić - może być i bielizną... Albo jej brakiem :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    HarleyQuinn: Wyniki mam w porządku .. Ale ja cały czas robię mu ochotę i jest przytulanko, no ale ciągle nic !!

Ręce i cycki opadają ;( (ładnie nazwałam :P)
    -- , , ,
  7.  permalink
    No ładnie :P Ashanti na nas tez przyjdzie pora w koncu :) nie ma co sie zalamywac :) tak jak Harley wyzej napisala, balamuc do skutku ;)
    --
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    Ashanti_88: A ja staraczka jakie witaminy powinnam brać ?

Ja łykam kwas foliowy folik i centrum materna - dla kobiet planujących ciąże.
    • CommentAuthorjusta2586
    • CommentTimeSep 23rd 2011
     permalink
    monika1046: oczywiście wspominała, że jak się okaże, że urosło mi dużo pęcherzyków tzn więcej niż 3, bo przy pcos tak może się zdarzyć można przestymulować jajniki to wtedy nie możemy się starać.

monika a jak bierzej clo przy pco? od którego dnia? ja tez mam pco i brałam od3 dc do 7dc. poza tym dziewczyny nie zawsze przy clo muszą byc jakieś bóle jajnika itp. ja w pierwszym cyklu odczuwałam owu.. był ból jajnika itd, a przy drugim cyklu nie czyłam nic i śluzu płodnego nie miałam bynajmniej nie zauważyłam ogólnie przy clo byłam strasznie ,,sucha" a jednak drugi cykl z clo był tym szczęśliwym:)
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ja też przy clo łykałam folik i piłam magnez z wit.B6 bo ładnie działa na endometrium i nie wiem czy podziałało akurat to, w każdym bądz razie faktycznie endo... sie poprawiło.I brałam jeszce duphaston (nadal biore).
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    justa2586: a jednak drugi cykl z clo był tym szczęśliwym

justa2586 dodałaś mi otuchy :) U mnie było wprost przeciwnie z objawami. Pierwszym razem lekko wyczuwalny ból ale po prawej str, podczas gdy monitoring wykazał pęcherzyk w lewym jajniku. Do tego suchoty i niechęć do igraszek. A teraz mokrzutko, silny ból z prawego jajnika (tym razem pęcherzyki były w prawym) i ochota non stop.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 23rd 2011 zmieniony
     permalink
    u mnie udało się w szóstym cyklu z CLO :wink:
    a miał być ostatni bo po 6 mscach się robi przerwę
    --
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    Teorka a dlaczego robi się przerwę w przyjmowaniu Clo?
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Bo może dojść do przestymulowania jajników .
    Poza tym uważa się, że 6 miesięcy z clo bez rezultatów (w przypadku problemów u kobiety) to maksymalny czas stymulacji.
  8.  permalink
    No to ja moge powiedziec, ze sie chyba nie udalo, bo zaczelam dzis plamic ;/
    --
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    kuleczka plamienie nie wyklucza ciąży dopóki nie pojawi się krwawienie. Tamara dzięki za opinię:)
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Justa2586, clo biorę również od 3 dc do 7 dc :smile: to mój pierwszy cykl z tym lekiem. Dziś to mój 8 dc i jak na razie nic nie odczuwam, szczerze jestem bardzo sceptycznie nastawiona na ten cykl... Chociaż bardzo, ale to bardzo bym chciała żeby mi się w końcu udało i to w tym cyklu :smile: W niedziele mam monitoring zobaczymy...
  9.  permalink
    arkada no miejmy nadzieje...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.