mnie lekarka nastawia zawsze optymistycznie, na tym etapie nie biorę clo, miałam tylko przepisany jak na razie ovitrelle - na pękanie, ale nic z tego nie wyszło:(, w każdym razie powiedziała ,, Madzia, teraz lekami można zdziałać cuda, niepłodność jest chwilowa, to tylko kwestia czasu - i ten czas wykorzystaj na przyjemności, nie na myślenie;)
i tak staram się nie myśleć - ale obecność tutaj i analiza wszystkiego od A- Z świadczy o czym innym:(
arkada dokładnie tak jak mówisz, ja też staram się nie myśleć, ale jak tu nie myśleć jak mam pełno leków do zażycia, obserwuję się no i jestem uzależniona od tego forum...
monika a na jakiej podstawie gin stwierdziła u Ciebie Pcos? jak mam powiedzmy że wszystkie jego objawy z wyłącznością hituryzmu i otyłości i za cholerę nie chce mi powiedziec ze to PCOS, nie żebym się domagała ale stwierdziła ze za wcześnie na taką diagnozę.
Ale jako to: - wielopęcherzykowe jajniki - podwyższony testosteron i androstendion - nieregularne cykle (nawet pół roku) - krwawienie czasem 7 dni - plamienia brązowe
Już nie wiem co mam myślec czy jej wierzyc czy zaufac swojej intuicji ze to jednak to schorzenie mnie dotyczy?
Arkada Ja byłam na 3 dni w szpitalu i dokładnie mnie przebadali... Oprócz podwyższonej insuliny, generalnie na wypisie mam napisane jajnik prawy z hiperechogenicznym zrębem i licznymi obwodowo ułożonymi pęcherzykami- podejrzenie o PCOS… lewy jajnik o prawidłowej echostrukturze. A, wiem że prolaktyne mam w normie, bo PRL-19,36 ng/ml
Również zamiast miesiączki miałam brązowe plamienia...
Hmmm, skierowania do SZP nie miałam, a może powinnam?, Boże tyle pytań, a najważniejsze pytanie czy ufać swojemu gin? jestem zdezorientowana:( też prolaktynę mam w normie, czekam aż skończy się ten cykl i zasuwam do lekarza.
Dziś rano postanowiłam zrobić test, nie mogłam już się doczekać...no i lipa - jedna kreska:((( mało tego przed chwilą dostałam @:((( Także pierwszy cykl z CLO nieudany, no ale cóż trzeba działać dalej.
a ja jako ciekawostkę powiem wam, że brałam clo przed 2 miesiace u jednego lekarza, w pierwszym cyklu pojawił sie pęcherzyk, w drugim nie, potem była przerwa, zieniałam lekarza i w drugim cyklu bez clo miałam dwa pęcherzyki i nic, w kolejnym wzięłam clo i był tylko jeden pęcherzyk i na tym jendym inseminacja i ciąża :)
lekarz nie chciał uwierzyć, że bez clo urosły dwa a potem z clo jeden :)
Hej dziewczyny, przykro mi Kuleczka, ktory to Twój cykl z clo? I z jakich powodów go bierzesz? Justa oby nadal do przodu u Ciebie, 3mam kciuki:) Ja czekam na @ jeszcze ok.10dni, i mam pap2, miałam smarowanie solkogenem i mogę zacząć od nasp.cyklu drugi cykl z clo po 2m-ach pauzy. Ciekawe...z tym, że teraz że pco to jednak nie 5-9dc po 2 tabl. a po jednej 3-7dc.
Dopiero pierwszy....a biore z powodu bezowulacyjnych cylkow/cykli. Zdziwilam sie, ze pomimo zastrzyku sie nie udalo..no coz, bedziemy probowali dalej :)
Hej dziewczynki ja juz po 2 miesiacach z closte. i ani razu lekarz nie zaproponował mi usg zeby sprawdzic czy chociaz działa ? dzieki waszych opisów jak to wszystko powinno wygladać zdecydowałam sie zmienic lekarza bo nawet nie weim czy miałam owulacje a własnie skonczył mi sie okres i w sobote pierwsza wizyta mam nadzieje ze trafie na lepszego lekarza pozdrawiam
Tak myślałam. Ja jestem w połowie drugiego cyklu z clo i miałam monitoringi tylko w 12+15dc i teraz 12+16dc. Gin nic nie mówił o sprawdzaniu na początku cyklu. Rozumiem, że jeśli taka torbiel powstanie to jest widoczna także w 12dc - chyba, że można ją pomylić z pęcherzykiem?
Szkoda, że nie wiedziałam tego rano bo bym dziś dopytała bezpośrednio. Raczej poważny facet z tego mojego gina, więc gdyby uznał to za konieczne pewnie by kazał przyjść.
Esteban, weszłąm pod Twój wykres no i zastanawiam się po co lekarz miałby "Cię sprawdzac" skoro pęcherzyki popękały? Przecież nie ma z czego się zrobic torbiel.
-- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
tak jak napisala Koanashi, usg po to aby sprawdzic czy nie ma torbieli i czy mozna zaczac nastepna kuracje :) jejuuu jak mnie brzuch nawala, bardziej bolesnego pierwszego dnia to jeszcze nie mialam;/
wcześniej napisałam że dostałam @, ale to chyba nie to tylko jakieś chwilowe plamienie, choć nie wiem skąd się to wzięło w 27 dc. Może to skutek brania clo lub spironolu, albo nie wiem może mój pęcherzyk zamienił się w torbiel, nie mam pojęcia.
Witam. Ja też biorę clo - już trzeci cykl. Przez pierwsze dwa - miałam tylko monitoring przed kolejnym braniem clo - w celu sprawdzenia czy jajniki "przeżyły" tą terapię. Potem była przerwa wakacyjna i po niej - już w 3 cyklu - się obserwowaliśmy częściej.
Mam do Was takie pytanie - czy clo u którejś z Was wywołało infekcję i swędzenie ? Bo ja do tej pory nigdy nic takiego nie miałam. A po pierwszym cyklu z clo przyplątała mi się dziwna infekcja - wyleczyłam ją przez wakacje. Teraz mam ten trzeci cykl i od wczoraj mam to samo ! Czy to może mieć z tym związek ?
J zażywam też kwas foliowy Folik, i piję to siemie lniane na poprawę śluzu .. Ochyda :/ A po ile dniach to pomaga? Bo ja piję od piątku i dalej sucho jak na saharze ...
dziewczyny mam pytanko co do clo...przy pierwszym cyklu brałam 1 tabeltkę clo, w drugim mam brać dwie. Ale zapomniałam dopytać lekarza czy brać jedną rano i jedną wieczorem czy dwie naraz????
nie wiem ale jedna z moich "przyjaciółek" brała teraz CLO 3 x dziennie i własnie 1 rano, 1 w południe i 1 wieczorem... może żeby tych 3 dawek naraz nie fundować organizmowi tylko w lekkim "rozdrobnieniu"
Hej dziewczyny, a więc wróciłam z monitoringu… No i lipa tak jak myślałam… W prawym jajniku największy miał 12 mm średnicy, a w lewym 15,5 mm… wątpimy żeby to się jeszcze rozruszało, ale we wtorek idę jeszcze na monitoring, bo może, może… ale wątpię…A moje endometrium ma tylko 6 mm... :( Od następnego cyklu podwójna dawka clo i odstawiam estrofem i duphaston, zobaczymy… Dziewczyny napiszcie proszę co sądzicie o tym moim endometrium ???
Monika, ale dlaczego wątpicie, ze się rozrusza? Jesteś dopiero w 10 dc. Te 15,5 pewenie we wtorek będzie miec około 20 mm, a wtorek to dopiero 12 dc więc też jeszcze wcześnie. Chciałabyś miec owulację tuż po miesiączce ?
-- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
Kurde dziewczyny no, bo widziałam reakcję mojej gin która ewidentnie chyba uważa, że to się nie rozrusza i zaczęła już mi mówić co będziemy robić w przyszłym cyklu... Bo to 15mm to średnica tego pęcherzyka to dobrze? I może jeden to za mało no i to moje endometrium...
Żeby Cię jeszcze pocieszyć, to endometrium w tym samym cyklu, co napisałam powyżej w 11 dc było 5 mm, a urosło do 11mm, więc jak widać wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie
hej jestem tu nowa widze ze wy macie wieksze doświadczenie z braniem clo ja jestem w 11 dniu cyklu !! clo biorę pierwszy cykl i do tego duphaston ale moja lekarka nie zaleciła mi monitoring pęcherzyków ! Dodam jeszcze ze staramy się z mężem o dzidziusia już rok i nic :( A WY JAKIE macie opinie na clo pomogło którejs w zajsciu!!
ja się nie do konca znam, bo bralam tylko 3 cykle z przerwa, ale z tego co czytam to jednego nie rozumiem, po co brac clo i nie monitorowac czy dziala? wiekszosc dziewczyn ma monitoring, ale czasem niektore nie maja, to skąd potem lekarz wie, czy w ogóle coś się działo?? moim zdaniem brac i nie monitorować to bez sensu, ale ja nie jestem specjalistą
ja tez sie zdziwiłam ale lekarz wie lepiej podobno topiacy brzytwy sie chwyta !!! clo mam brac 2 cykle jesli nie zajdę mam isc na zwiekszenie dawki przeraza mnie to !! :(
ja brałam 2 cykle i monitorowałam, raz był pecherzyk raz nie, po 2 cyklach zmieniłam lekarza, zresztą on sam powiedział, że ze względu na mój wiek to lepiej od razu uderzyć do fachowców, a on zwykły gin połoznik, nie wiem do kogo chodzisz i ile masz lat, ale czasem zwykły gin to za mało, inne podejście jest w klinikach leczenia niepłodości moim zdaniem lekarz powinien najpier sprawdzić co się dzieje po clo, czy organizm reaguje, jak reaguje, czy są pęcherzyki, ile, jakie, co z endometrium???? takie zwiększanie dawki tylk dlatego, że ciąży nie ma.... dla mnie nie brzmi logicznie, ale ja nie jestem lekarzem mimo wszystko powodzenia