Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorkacha66
    • CommentTimeSep 28th 2011
     permalink
    Monia zrobiłam rano ten test, no ale nic ciekawego nie wyszło. Czyli od jutra zaczynam brać po 2 tabletki clo i zobaczymy co ten cykl przyniesie :)
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Dziewczyny, a w jakim przypadku lekarz przepisuje clo? Po wykresie widać u mnie skok, ale bardzo późno, a faza lutealna moglaby być dłuższa. Czy w taki przypadku mogę poprosić o clo, żeby owulacja zachodziła wcześniej?
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
    • CommentTimeSep 28th 2011 zmieniony
     permalink
    Przynajmniej się utwierdziłaś i wiesz na czym stoisz. Powodzenia życzę :smile:
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Basia mi lekarz przepisał clo, ponieważ po dłuższej obserwacji moich cykli stwierdziliśmy, że nie mam owulacji... clo jest przepisywany aby pomóc w owulacji
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    No to muszę go pomęczyć o jakieś konkretne działania,np. o monitoring...
    --
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    Basiu faktycznie Twoja temperatura nie wskazuje na nic... warto w jednym m-cu zrobic monitoring by zobaczyc coi jak.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    CLO podaje się też u osób mających swoją owulację by ją przyspieszyć jak również by poprawić jakośc tej owulacji a po owulacji luteina lub duphaston na wydłużenie fazy lutealnej i poprawienie wydolności ciałka żółtego
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Audiolaa takie temperatury u mnie co cykl, a skok ok 24 dnia, także czekam. Tak sie zastanawiam nad wywarciem jakiejś presji na lekarzu tylko chciałam co nieco wiedzieć.
    --
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    Basia popros o monitoring, ze chcesz wiedziec czy skok = owulacja. nie powinen robic problemu. poza tym jak owulacje masz 24 dnia cyklu to troche pozno i powinnas nad tym popracowac z lekarzem. clo by Ci pomoglo szybciej przejsc owulacje skoro pecherzyki sie u Ciebie rozwijaja, ale wiesz czasami nie warto ingerowac w cykl gdy owulacja wystepuje nawet pozno.
    o monitoring popros bo chcesz miec pewnosc kiedy sie starac.
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A czy słyszałyście, że dojrzały nie pęknięty pęcherzyk powoduje również skok?

Bo u mnie kiedyś na usg wyszło, że jeden z pęcherzyków ma pogrubioną ścianę i na pewno nie pęknie, a do skoku doszło.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    teraz już nie mówi się że owulacja 24 dc to późno bo kobiety normalnie mają owulację i 30-36 dc ale oczywiście można spróbować z CLO ale przed i w trakcie monitoring
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Malenska nic bym z tym nie robiła gdyby nie fakt, że od czerwca zeszłego roku się staramy o dziecko.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    a robiłaś już jakieś badania ?
    • CommentAuthortabea2
     permalink
    Pomocy. Jestem tu nowa. Muszę z kimś pogadać. Staramy się od roku. Drugi miesiąc brałam CLO. 17/18 września pękł pęcherzyk i próbowaliśmy. Dzisiaj zrobiłam test. I wyć mi się chcę. Znów przekleta jedna kreska. Nie poszłam do pracy. Wysłałam męża po drugi test, ale nie wiem czy to nie bez sensu. Skoro ten wyszedł ujemny. Pomóżcie. Powiedzcie coś ciepłego, bo zwariuję. Jak myślicie są jeszcze szanse w tym cyklu?
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    normalne cykle to cykle do 34 dni a nie do 40, wiec uwazam ze jednak warto cos w tym zrobic, zreszta przy takich cyklach szanse maleja na 8 cykli a nie na 11 czy 12 jak przy 30 dniowych wiec chyba sens jest?

ja mialam skoki i to piekne mimo ze owulacji nie bylo, wiec sam skok nie swiadczy o owulacji-niestety.
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    Tabea, mysle ze na test to troche za wczesnie, nie sadzisz? komorka zagniezdza sie ok 7 dni i zanim test wykryje hormon ludzki musi to chwile potrwac. ja owulacje mialam 13 dni temu i nie testuje jeszcze, mysle ze od 17dnia fazy lutealnej smialo mozna testowac.
    dobrze by tez bylo gdybys mierzyla temperature.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Z tym się zgodzę, że skok nie świadczy o owu dlatego dobrze zrobić monitoruing i zbadać dokładnie hormony, a co do cykli nawet lekarze z llinik niepłodności uznają już za normalne cykle do 40 dni mówiąc że układy hormonalne kobiet sa różne i o ile badania hormonów są prawidłowe, owulacje występują to nic z tym nie robią chyba że dochodzi niewydolność ciałka żółtego to wtedy wprowadzają i stymulację i suplementację
    • CommentAuthortabea2
     permalink
    A o co chodzi z pomiarem temperatury? Lekarz nic mi na ten temat nie mówił. Zrobiłam ten test, bo tak bardzo znowu nie mogłam się doczekać. Miałam czekać, ale nie dałam rady. Znowu miałam taką wielką nadzieję. I tak bardzo boję się ją mieć jeszcze.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Jak chcesz mieć 100 % pewność to idź na betę to po pierwsze po drugie na sikaniec za wcześnie więc na razie nie rozpaczaj a o mierzeniu tempki dziewczyny mówią w kontekście obserwacji cykli żebyś wiedziała czy jest sens robić test czy nie
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    Tabea, jak mierzysz temperature to po 1 mozesz potwierdzic z lekarzem owulacje bo bedzie skok i jak 17 dni utrzyma Ci sie temperatura wysoko tzn ze jest duze prawdopodobienstwo ciazy. popatrz sobie na wykresy dziewczyn ktore sa w ciazy. temperatura w 90% przypadkow podczas ciazy utrzymuje sie ok 37stopni lub powyzej. temperature mierzymy waginalnie lub w odbycie codziennie rano przed wstaniemz lozka mniej wiecej o tej samej godzinie po minimum 3 godzinach spoczynku (nie wstawania)
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Mnie już nawet nie chodzi o duże przesunięcie samej owulacji (jeżeli jest) tylko o wydłużenie fazy lutealnej, tylko dobrze by było żeby nie kosztem dłuższego cyklu.
    Badania hormonów były w porządku, ale w sumie dawno robione. Czekam na skok i 6-7 dni po zamierzam zrobić progesteron. Mam subtotalnie usunięta tarczycę, ale endo-gin wykluczył ja, powiedział, że pod tym względem jestem dobrze wyrównana. Prolaktyna raczej bez zastrzeżeń. TOXO, CMV wykluczone i na tym się konczą moje badania.
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Dziewczyny a ja już chyba dostaję na głowe... Od wczoraj jak na razie nie przechodzi mi ten dół... Mam nadzieję, że to nie długo minie.... :sad:
    • CommentAuthorela9spa
     permalink
    Monia nie załamuj sie bedzie dobrze !! Rozmawiałam przed chwila z kumpela na gg i mi mowila jakies dziwne rzeczy mianowicie ze ona sama chciała laperoskopie ze pecherzyki to sa torbiele i mi wmawiala ze ja tez mam !!!
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    Monika a skad ten doł? jeszcze nic nie wiadomo. mi lekarz powiedzial ze pecherzyk za gleboko, nic z tego nie bedzie, potem ze torbiel a owulka byla... mamo nie wierze normalnie ze to cytam. mozesz miec dol jak dostaniesz @ i lekarz powie na 100% owulacju nie bylo! a nie teraz!!
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Co? Co mona do Ciebie mówi... ???
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    Ela, ze co ??? laparoskopie jest potrzebna w przypadku torbieli ktore utrudniaja zajscie w ciaze lub PCO po kilku probach z clo, po to by zrobic "normalne" jajniki a to pomaga i tak na okres ok 6 mcy ...
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Audiolaa postaram się musi mi troszeczkę minąć..
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Wiem, że za bardzo panikuję, ale pewnie to z tego wynika, ze troszkę się już staramy i te wszystkie pytania w kółko A WY KIEDY??? Nienawidzę tego...
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    monika1046: troszkę się już staramy i te wszystkie pytania w kółko A WY KIEDY??? Nienawidzę tego...

Jest na forum wątek na ten temat. Poczytaj, na pewno dopasujesz jakąś ciekawą odzywkę do swojej sytuacji.
    I nie panikuj, nie nakręcaj się... nikomu to nie służy.
    • CommentAuthorela9spa
     permalink
    tak powiedziała ze miała normalna owulacje tylko maz był zawsze na delegacji pozniej brała anty na wyregulowanie okresu przez pół roku i nie mogła zajsc !! poszla do gin i powiedziała jej ze chce laparo ze ma torbiele z pechcerzyki owulacyjne dlatego nie mogła zajsc zrobili nacieli jej te torbiele i po 3 miechach zaszła w ciaze !powiedziala mi zebym tez szla na laparo bo mam torbiele jak nie mam owulacij
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Ela a gin jak ci robił usg to pow Ci, ze masz torbiele?
    • CommentAuthorela9spa
     permalink
    wiem ona takie bzdury mowila ze szok !!! za pare godzin sie wszystko roztrzygnie co ze mna az sie juz zaczynam bac
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Wiem jak to jest to samo przeżywałam wczoraj... No dla mnie nie była to szczęśliwa wizyta, ale Tobie życzę żeby było wszystko dobrze!!! :smile:
    • CommentAuthorela9spa
     permalink
    Monia ja czuje ze u mnie jest juz po wszystkim :(
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    o matko :) nie kazdy ma torbiele :) wariactwo. Monia i Ela ja sie staram 14 mcy i zyje Wy tez dacie rade. kobiety po 10 lat sie staraja. jak patrze na Was to Wy tfu byscie wyladowaly na psychiatrycznym :) ale ze robie tfu to w tym roku powitwierdzicie ciaze a wkolejnym wyladujecie na porodowce :):) tzn WYLĄDUJEMY!!!! :)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Ja laparoskopię miałam po 5 latach starań i to też ze względu na PCOS i potrzebę sprawdzenia jak wygląda macica i czy jajowody sa drożne
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    mi przy pco narazie tylko CLO zobaczymy co dalej
    • CommentAuthorela9spa
     permalink
    OK wierzymy ci na sowo !! No i dobrze ze sie poprawilas WYLADUJEMY !!!! :)) napisze cos jak wroce o dzina mam nadzieje ze cos wyczaruje :))
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Audiolaa masz rację, obiecuję, że już przestaję panikować!!!! :smile:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    No ja nie reagowalam wcale na CLO
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    Malenska z tego co czytalam to masz troszke wiekszy problem niz PCO wiec pewnie CLO to za malo :/ tak czy inaczej mam nadzieje ze jak bedziesz w moim wieku (ja 27) to sie doczekasz malucha tak jak sobie zaplanowalas!

Monika no w koncu :)
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Piękna pogoda, zaraz przyjeżdża do mnie siostra i pójdziemy z jej maleństwem na spacerek... :smile:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    no w wieku 27 lat to ja co najwyżej dopiero podejdę do protokołu in vitro
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    a inseminacje? tego Ci nie proponuja na początek?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Ja nie chce podchodzić do inseminacji z powodu ryzyka ciąży wielopłodowej
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    przy stymulacji do inseminacji nie zawsze musisz sie jej poddac gdy np masz 2 czy 3 jajeczka. mozesz poczekac na cykl gdzie bedziesz miala jedno. zreszta ja na blizniaki bym nie narzekala:) szczegolnie gdy jest problem z poczeciem 1dnego dziecka.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    tak ale ja miałam poważną operację kręgosłupa to przez nią muszę rok do półtorej roku czekać z wznowieniem starań i najzwyczajniej w świecie mój kregosłup ani spojenie łonowe by tego nie wytrzymało a co za tym idzie nie mogę być w bardziej licznej ciąży niż bliźniacza a IVF daje mi szansę na podanie tylko jednej blastocysty to raz a kwestia czekania na cykl z mniejszą ilością jajeczek też nie jest dla mnie ponieważ rezerwa jajnikowa nie jest bezdenna i tracenie cyklu z 3 jajeczkami to 3 cykle starań mniej bo tyle tracisz jajeczek pomnóż to przez cykle w któych trzeba odczekać i traci się zbyt wiele jajeczek
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    eee no bez przesady:) nie masz ich 30 w zapasie :) ale rozumiem. Twój wybór i oby Ci się udało za 1 wszym razem.
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    Jejku dziewczyny, jakie to wszystko jest zawiłe i nieodgadnione :(
    Swoją drogą jesteście takie młode a już piszecie o inseminacji i in vitro. A co ja mam powiedzieć? 30 cykli daremnych starań. Nigdy nie udało mi się zajść (nie poroniłam). A za chwilę skończę 32 lata.
    Presja wieku jest czymś strasznym, co trudno zwalczyć. Czuję się dobrze, wyglądam na 7 lat mniej i co z tego skoro przy każdej wizycie u lekarza przypominam sobie, że zegar bije szybciej niż myślę.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    A badałaś kiedyś sobie rezerwę jajnikową ? JA tak więc wiem na czym stoję i wiem jakie powinnam przedsięwziąć kroki
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.