Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorasiunia899
    • CommentTimeOct 2nd 2011
     permalink
    test pokazał + więc mi CLO bardzo pomógł w drodze do dzidziusia :)
    był to pierwszy miesiąc brania
    --
    • CommentAuthorkacha66
    • CommentTimeOct 2nd 2011
     permalink
    super. serdecznie gratuluje:) brałaś po 1 czy 2 tabletki?? miałaś monitoring??
    • CommentAuthoragillag
    • CommentTimeOct 3rd 2011
     permalink
    Hej jestem tu nowa. Dziś zaczynam 3 raz clo (w 4 dniu cyklu), mam podwójna dawkę oraz luteine w 16x2.
    • CommentAuthorela9spa
     permalink
    Hej dziewczynki co tam u Was słychac ???:bigsmile::bigsmile:
    • CommentAuthortiga
     permalink
    czesc ela. jak samopoczucie?:wink:
    --
    • CommentAuthorela9spa
     permalink
    nie najlepiej :( trudno o pozytywne nastawienie jak ci sie grunt pod nogami sypie
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    hej,ja też powoli łapię małego doła jak czuję zbliżającą się@:sad:,jeszcze dopadło mnie przeziębienie a tu za chwilę trzeba iść na 18 do pracy. Brzuch mnie boli,cały czas gonie to wc bo czuję jakbym już dostała@...ech,szkoda słów
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Kochane głowa do góry!!! Mi już minęło, pogodziłam się z tym, że ten cykl również będzie bezowulacyjny...
    Ale kolejny to będzie TO i koniec tak ma być!!! :):):) :bigsmile:
    • CommentAuthorkacha66
     permalink
    Właśnie wróciłam od lekarza i jestem w kiepskim nastroju, dziś jest 10 dc i nie ma żadnego pęcherzyka nic zero !!! Także trochę się podłamałam w środę znów jade ale tak naprawdę to nie wiem już po co???Może urośnie.
    Widziałam że moja gin też już ten cykl uznała za stracony, następny cykl będzie zmiana tabletek ale nie wiem na co.
    Chce mi się płakać:(
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Kacha bardzo możliwe że zmieni Ci na Lamettę lub Femarę ale one są drogie około 360 zł za 30 tabletek
    • CommentAuthorkacha66
    • CommentTimeOct 4th 2011
     permalink
    fantastycznie, coraz bardziej pesymistycznie patrzę na to wszystko, no ale tego nie przeskoczę. ZObaczymy co przyniesie jutro.
    A co tu taka cisza???
    •  
      CommentAuthorjotka76
     permalink
    U mnie dziś 28 dzień cyklu, czyli ostatni. Teraz czekam na miesiączkę, ale wolałabym żeby jej nie było oczywiście. W tym cyklu brałam po pół tabletki clo od 2 do 10 dc i chyba za mała dawka, bo 14dc na USG wyszły 2 małe pęcherzyki w lewym jajniku. Potem już nie byłam na USG, więc nie wiem, co tam się zadziało. Ale mnie już powoli przechodzi ta nerwówka przed miesiączką. Co będzie, to będzie. Zaraz idę gotować obiadek.:bigsmile:
    • CommentAuthorela9spa
    • CommentTimeOct 4th 2011 zmieniony
     permalink
    Monia masz znakomite podejscie podziwiam cie !!! Na pewno bedzie przyszły cykl owocny i wkoncu sie uda :bigsmile: Ja juz zaczynam odczuwać jajniki wiec sie @ zbliża :(
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    hello:smile:,ja mam dzisiaj 30dc-@jeszcze nie przyszła-pewnie dzień albo dwa mi się przesunie,owulkę też miałam dzień później,pewnie jutro mnie krew zaleje:wink:,nie testuję, bo czuję że @tuż,tuż-więc szkoda się niepotrzebnie nakręcać. Trochę mnie bawi, jak czytałam "wczesne objawy ciąży"-wg.tego powinnam już mieć niezłą gromadkę-albo wg.tych rozpoznań w ciąży jestem cały czas:wink:...trzymajcie się...
    --
    • CommentAuthorAudiolaa
    • CommentTimeOct 5th 2011
     permalink
    Kacha,u mnie bardzo pozno po clo pecherzyki zaczely rosnac, spokojnie :)
    • CommentAuthorkacha66
     permalink
    Audiolaa dziś mam kolejny monotoring więc zobaczymy.
    A TY teraz na jakim etapie jesteś??
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Kacha powodzenia na monitoringu :smile:
    • CommentAuthorkacha66
     permalink
    Otóż na dzisiejszym monitoringu 12 dc okazało się że jest bardzo dużo płynu w zatoce nie wiadomo skąd bo ostatnio nie było nic ciekawego, wygląda na to że rano pękł jakiś pęcherzyk, no ale napewno nie był dominujący ani jakiś duży ale Pani kazała się przytulać. Jest takiś pęcherzyk 10mm ale nic specjalnego no i małe endometrium jest w 10 dc było 3,7 teraz jest 4,2 więc rośnie. No ale zobaczymy co będzie dalej kolejny monitoring w sobote.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    kacha strasznie słabe to endometrium czy lekarka nie mówiła nic o lekach na jego poprawę np o estrofemie, a płyn w zatoce Douglasa nie zawsze świadczy o owulacji niestety a lekarka nie widziała ciałka żółtego ?
    • CommentAuthorAudiolaa
    • CommentTimeOct 6th 2011
     permalink
    yyyyyy dziwne to troche... nie bylo pecherzka nagle plyn... w ciagu ilu dni od usg? chociaz po clo rozne cuda sie dzialy. jak juz pekl to kolejny sie urosnie wiec nie wiem po co masz isc na usg kolejne? poza tym przy tym endometrium..... ehhh za cienkie na zagniezdzenie sie, no ale jeszcze ma kilka dni by zgrubiec.
    ja dzisiaj 5 dc i 3 clo
    • CommentAuthorkacha66
     permalink
    no ja też uważam to za dziwne, ale ja się na tym nie znam. O tabletkach naa endometrium nie wspomniała nic więc chyba sama zapytam ją o to, a o ciałku żółtym też nic nie mówiła, pierwsze usg było w 10 dc, wczorajsze w 12 dc.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    więc to na pewno nie owu bo w dwa dni nie urósł by to takiej wielkości by pojawił się płyn wg mnie ten płyn jest z zupełnie innego powodu i może idź na konsultację do innego lekarza na usg no i co najważniejsze po coś na endometrium bo to ważne
    • CommentAuthorAudiolaa
    • CommentTimeOct 6th 2011 zmieniony
     permalink
    ja wierze ze mogl urosnac i peknac mi w ciagu 3 dni urosl 10mm... a slyszlam ze z zera do 16 w ciagu 1 dia wiec nigdy nic nie wiadomo. na endo Ci nic nie dawala ale estrfem moze przepisac, ja teraz tez to biore. w srode ide na usg w 11 dc to powiem jak endo po estrofemie wyglada:)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    owszem ale nie na CLO tak szybki wzrost to na gonadotropinach prędzej aniżeli na CLO tzn mam na myśli z 0 do 16 chyba że w usg lekarz popełnił błąd w pomiarze to wtedy się zgodzę
    • CommentAuthorAudiolaa
     permalink
    nie wiem u mnie przy PCO lekarz 10mm pecherzyk uwaza za drobnice, wiec moze przypadek o ktorym pisze tez jest taki. tak czy siak dziwny przypadek.
  1.  permalink
    Witam wszystkie staraczki :)
    W końcu zdecydowalam sie na zalogowanie na tym forum, przeczytalam wszystko od poczatku do konca i podziwiam kazda z was za sile.Gratuluje wszystkim ktorym sie udalo. Jestem w trakcie pierwszego cyklu z CLO powiem szczerze ze nie wiem co mam o tym myslec. Moj gin nic w sumie nie powiedzial oprocz tego ze mam brac od 5 do 9 dc zadnego monitoringu powiedzial tylko zebym swoj sluz badala po tym co przeczytalam jestem zalamana ze tak mnie potraktowal. Mam podejrzenie PCOS i szczerze mowiac bylam zaskoczona taka diagnoza. Moja corka ma 9 lat i myslalam ze kolejne dziecko to tylko chwila moment i bedzie a tu niespodzianka. Kilka miesiecy temu poszlam do gin poniewaz zaczelo mi sie mieszac z @ raz byla raz jej nie bylo albo pojawila sie za dwa miesiace. Zrobil wszystkie badania i stwierdzil PCO. Po kolejnej wizycie kiedy powiedzialam ze bardzo chcialabym zajsc w ciaze a niestety choc bardzo sie saramy to nic nie wychodzi. Przepisal mi pan doktor CLO i kazal brac jak napisalam wyzej.
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Witamy Cię Madziorek :smile: Moim zdaniem i nie tylko moim przy braniu clo musi być monitoring... Trzeba zobaczyć czy lek działa na organizm i czy nie tworzą się torbiele...
    życzę powodzenia :smile:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Monitoring jest niezbędny przy jakiejkolwiek stymulacji
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    1Madziorek: mam brac od 5 do 9 dc

Madziorek nie chce Cie martwić ale przy PCO stosowanie jest nieco inne, bo od 3dc do 7dc. poprawcie mnie jeśli sie myle ale w moim przypadku tak było i z tego co wyczytałam na tym forum wiele dziewczyn tak właśnie przyjmowało.
    --
  2.  permalink
    Czyzbym trafila na gin konowala ?? Przepraszam ze tak mowie ale jestem wkurzona na to co zrobil. Najgorsze jest to ze nic nie moge zrobic do polowy listopada bo jestem poza granicami Polski. :( Masakra
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Justa nie ma reguły w dniach brania CLO lekarz patrzy na długość cykli i na wiele innych czynników ja już wiele razy pisałam że CLO można brać 2-6, 2-8 dc, 3-7, 3-9, 4-8, 4-10, 5-9, 5-11 dc
  3.  permalink
    Jestem w 18dc boje sie tylko zeby nie porobily mi sie torbiele i zeby mi nie zwalil cykli ehh czy sa w Polsce dobrzy lekarze??
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    kacha66: no i małe endometrium jest w 10 dc było 3,7 teraz jest 4,2 więc rośnie.

kocha jeśli moge coś doradzić to zaaplikuj sobie codziennie magnez z witaminą b6 (chyba że już go bierzesz). ja w pierwszym cyklu też miałam lichutkie endo... ale gdzieś wyczytałam że magnez dobrze wpływa i zaczełam pić codziennie jedną (w tabletkach musujacych ze Zdrovitu) i podziałało w kolejnym cyklu bardzo ładne endo....:)
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Malenska: Justa nie ma reguły w dniach brania CLO lekarz patrzy na długość cykli i na wiele innych czynników ja już wiele razy pisałam że CLO można brać 2-6, 2-8 dc, 3-7, 3-9, 4-8, 4-10, 5-9, 5-11 dc

Ale chyba przy PCO tylko od 3dc do 7dc. ja byłam u 2lekarzy i obaj powiedzieli to samo, ale nie bede sie upierac:)
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    1Madziorek: Jestem w 18dc boje sie tylko zeby nie porobily mi sie torbiele i zeby mi nie zwalil cykli ehh czy sa w Polsce dobrzy lekarze??

No przed tym strachem może cie tylko uchronić monitoring.....Rozumiem cie bo ja miałam skłonność do tworzenia sie nawet 7cm cyst...a lekarz który jako pierwszy przepisał mi clo nie zalecił monitoringu ale dwa tygodnie później byłam już u innego lekarza..:bigsmile: który był jaknajbardzie za monitoringiem.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Smerfeta odezwij sie :bigsmile: co tam u ciebie? zaczynasz juz clo?
    --
  4.  permalink
    A moze moj gin nie jest pewny ze to PCO niby tak powiedzial ze prawdopodobnie to PCO ale w 100% nie potwierdzil. Caly czas o tym mysle i sie doluje. Ale poki nie ma mnie w Polsce nie moge nic zrobic i to mnie najbardziej wkurza.
  5.  permalink
    Jak wroce do Polski pierwsze co zrobie to zmienie lekarza :)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Justa nie ma czegoś takiego jak przy PCOS stosowanie stymulacji od 3-7 dc każdy organizm jest inny każdy cykl jest inny i nie ma jednego modelu podawania leków stymulujących niezależnie od przyczyny niepłodności.

Madziorek a czy tam gdzie jesteś nie możesz chodzić na usg ??
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Justa Malenska ma rację ja mam PCOS i w pierwszym cyklu brałam clo od 3dc do 7dc, a w drugim biorę od 2dc do 6 dc 1x2...
    Madziorek zrób usg...
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    justa2586: Rozumiem cie bo ja miałam skłonność do tworzenia sie nawet 7cm cyst.

justa jeśli można wiedziec jaką kuracje zastosował Ci lekarz na cycty?
    Ja dziś sie dowiedziałam ze mam torbiela 4cm :angry:
    • CommentAuthorAudiolaa
    • CommentTimeOct 7th 2011
     permalink
    Hej, Torbiele czesto wchlaniają się same podczas @ może to im zając trochę czasu nawet kilka cykli, ale są na to tabletki doustne. ja mialam torbiel kilka lat temu ktora objawiala sie miesiecznym krwawieniem z drog rodnych.. milusio co?? po kilku m-cach tabletek nie mialam sladu po torbielu. a po CLO torbiele sie pojawiaja i znikaja przez przestymulowanie jajnikow, ale gdy sie tego nie bada i nie kontroluje to moze byc znacznie gorzej niz 1 torbielik.
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    monika1046: Justa Malenska ma rację ja mam PCOS i w pierwszym cyklu brałam clo od 3dc do 7dc, a w drugim biorę od 2dc do 6 dc 1x2...
    skoro tak to ok jak już mówiełam moge sie mylić u mnie z cyklami było różnie jak mi nie wywołano duphastonem to nawet do pół roku mogłam nie miec ale to kiedyś bo od półtora roku jestem na duphastnie(od 16dc przez 10dni 1x1) i raz tylko mi sie spóźnił 2 tyg. co prawda jak zaczełam cykl z clo to duphastn brałam od 19dc.
    Audiolaa: Torbiele czesto wchlaniają się same podczas @

U mnie różnie to było czasem sie wchłaniały ale dwa razy utworzyły mi sie 6cm i 7cm cysty mój lekarz za pierwszym razem zwiekszył dawke duphastonu przez 7dni i dał jeszcze jakis antybiotyk i znikneła a druga zniknęla przy samej zwiększonej dawce duphastonu.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    teraz odkąd wiem że jestem w ciązy mam duphaston 2 x 1 a w razie bólu brzucha lub plamienia kazano zwiększyc mi do trzech tabletek.
    --
    • CommentAuthorśliwka20
     permalink
    Staraliśmy się z mężem o dziecko od sierpnia 2010 roku, mój problem polegał na tym że nie miesiączkowałam może co 4 miesiące może co 6 ciężko powiedzieć, wkońcu poszłam do lekarza dał mi leki na wywolanie miesiączku i kazał poczekać 3 miesiące, po tych trzek miesiącach dalej nic ani ciąży ani miesiączki, zrobiłam badania plolaktyne tarczyce wszystko w porządku, lekarz stwierdził że mój cykl zatrzymuje się na pierwszej fazie, znów dał mi na wywołanie miesiączki, po wywołaniu dał CLO jestem właśnie po pierwszej dawce, we wtorek byłam na usg są pęcherzyki macica już przygotowana o odpowiedniej grubości na przyjęcie, teraz tylko kwestia czy pęcherzyk pęknie czy nie, dzisiaj mam 14dc w którym teoretycznie powinnien pęknąć, zobaczym jak to będzie:) we wtorek ten co będzie znów mam mojego lekarza odwiedzić i sprawdzi czy pękł samoistnie czy musi mu pomóc:) trzymajcie kciuki
    • CommentAuthorśliwka20
    • CommentTimeOct 7th 2011 zmieniony
     permalink
    Staramy się z mężem o dziecko od sierpnia 2010 roku, mój problem polegał na tym że nie miesiączkowałam może co 4 miesiące może co 6 ciężko powiedzieć, wkońcu poszłam do lekarza dał mi leki na wywolanie miesiączku i kazał poczekać 3 miesiące, po tych trzek miesiącach dalej nic ani ciąży ani miesiączki, zrobiłam badania plolaktyne tarczyce wszystko w porządku, lekarz stwierdził że mój cykl zatrzymuje się na pierwszej fazie, znów dał mi na wywołanie miesiączki, po wywołaniu dał CLO jestem właśnie po pierwszej dawce, we wtorek byłam na usg są pęcherzyki macica już przygotowana o odpowiedniej grubości na przyjęcie, teraz tylko kwestia czy pęcherzyk pęknie czy nie, dzisiaj mam 14dc w którym teoretycznie powinnien pęknąć, zobaczym jak to będzie:) we wtorek ten co będzie znów mam mojego lekarza odwiedzić i sprawdzi czy pękł samoistnie czy musi mu pomóc:) trzymajcie kciuki
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Hej, Śliwka trzymam kciuki!!! :smile:
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    ja miałam ovitrelle na pękanie, poźniej duphaston na przeciwdziałanie tworzeniu się cyst, i z tej mieszanki mam torbiel na jajniku 4cm, martwię się strasznie:(
    nie spałam pół nocy, pogoda pod psem nic tylko wsunąć się pod kocyk i zasnąć
    :wink:

Pozdrawiam wszystkie staraczki:)
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Witam jestem tu nowa,
    arkada mam podobny problem, też miałam zastrzyk i 2 miesiace poźniej okazało się ze mam torbiel na jajniku tylko że wielkości dorodnej mandarynki:shamed:
    mam przepisane tabletki anty:( na wchłonienie;( ale kiedy to nastąpi?
    staram się o bejbi
    --
    •  
      CommentAuthorjotka76
     permalink
    Zobaczcie, co lekarz to opinia. Ja jeden cykl brałam tak mi się wydaje, za dużą dawkę clo. Pęcherzyk urósł do 4 cm, też się bałam żeby nie zrobiła się torbiel. Pytałam potem swojego lekarza, czy taki duży pęcherzyk to coś dziwnego, a on powiedział, że jego wielkość jest normalna. Pękł, albo się wchłonął. Szkoda tylko, że te małe plemniki nie docierają do tego biednego jajeczka:bigsmile:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.