Audiola jeszcze nic straconego, endo może się zmienić. Ja w 11dc miałam 6mm,a w 14dc 10mm. Trzeba wierzyć, bo co nam zostało?
Dopiero czytanie tego forum uświadomiło mi ile kobiet ma problemy z poczęciem... najdziwniejsze, że te co nie chcą nie mają z tym żadnego problemu. Dziwny jest ten świat. Pozdrawiam
kalambutka :) no licze na to :) mysle czy nie wsmarowac sobie zelu estreva bo mam. to estrogeny... moze to by pomoglo, ale sama nie wiem, biore estrofem ale malo pomaga:/ clo szkodzi endometrium, ale jak pecherzyk rosnie to i endo wiec kto wie
Ja nie mówie o czynniku RH ale owszem przeciwciała przeciwko RH powinny badać też kobiety z rh dodatnim ale bada się to zazwyczaj w ciąży ja myślałam o ANA, ASA, AOA, anty-TPO, anty-TG, TRAB etc bo zazwyczaj przy nich, ewentualnie przy procedurze in vitro podaje się encorton
Hej wszystkim Czytam i czytam i tak jak Wy wierze i mam nadzieje ze ta moja @ nie przyjdzie. Doszukuje sie roznych obiawow ciazowych ale chyba sama poniekad je wywoluje :(. A @ prawdopodobnie tuz tuz. Ja jej nie chce
Witam abortaw jesli chodzi o gonal to tak, pani doktor mi powiedziala ze mam go wziasc w 13 i 14 dc a w 15 przyjsc na monitoring, ale wczesniej jesli jajniki beda mnie bolec mocno po clomid to mam do n iej przyjechac na usg bo moze tym razem zareaguja pozytywnie. Dzis bylam dowiedzies sie o gonal f w aptece i wiem juz ze bede miala problem z wykupieniem go to lek ktory musi byc wypisany na recepcie ze szpitala:( Jesli chodzi o szczeguly to mieszkam w Irlandii wiec nie jest to tak prosto zalatwic.... tak se mysle ze popytam w aptekach i jesli ktoras sie zgodzi to poczekam do ostatniej chwili i dopiero go kupie bo to bedzie kosztowac ok 150 euro a bez recepty 1500 euro szok!!!
w sumie to nie wiem, moze po prostu próbuje troszke na skróty isc?? a jesli mam cos nie tak z jajnikami to po gonalu moze cos mi sie stac? czy poprostu zmarnowanie tylko kasy?
jeśli masz dużo pęcherzyków to gonal może doprowadzić do hiperstymulacji więc wskazane wcześniej byłoby usg mimo wszystko lub chociażby oznaczenie poziomu e2
Witam:-) Roska jak będziesz miała niedrożne jajowody to i własnie gonadotropiny nic nie pomogą niestety:-( a poza tym niepotrzebnie się faszerować takimi lekami, ale decyzja nalezy do Ciebie
Witam. Jestem tu nowa. Za chwile zacznie sie mój nowy cykl z Clo który mi gin przepisał 1x1 ale bez monitoringu... :-/ i luteine 2x1 od 14dc tak jak już czytałam na forum wy dojrzałe i doświadczone dziewczyny nie popieracie stymulacji bez monitoringu... tak więc pewnie nie bedziecie za tym abym wzięła ta luteine 14dc bo sobie zablokuje owulke. Wiec jezeli tego monitoringu nie bede miala to najlepiej zebym wziela ta luteine w dniu skoku temp czy w 3 dzien wyzszych temperatur???
no i jak mówiłam we wtorek byłam u lekarza pęcherzyk już się rozwarstwia i płyny puszcza, lekarz zalecił "zagęścić" starania bo to ten czas:D dzisiaj muszę jechać do niego do szpitala żeby jeszcze raz sprawdził czy pękł do końca a jak nie to dopiero zaszczyk tak więc pęcherzyku mój pękaj bo strasznie boję się igieł:D
ewaaa2872436567: Wiec jezeli tego monitoringu nie bede miala to najlepiej zebym wziela ta luteine w dniu skoku temp czy w 3 dzien wyzszych temperatur???
w 3 dniu wyższych temperatur
a jeszcze najlepiej iść do lekarza, który zleci monitoring w celu upewnienia się , że doszło do pęknięcia pęcherzyka
Encorton przy stymulacji nie odgrywa żadnego wpływu on ma pomóc jeśli w organizmie są jakieś przeciwciała, żeby z nimi walczyć, ewentualnie pabi-dexamethason ( inny steryd) podawany jeśli mamy do czynienia z pcos typu nadnerczycowego, lub jeśli mamy gruczolaka nadnerczy, bądź w sytuacji gdy nadnercza nie funkcjonują prawidłowo, ale do podawania go należy przeprowadzić badania wszystkich androgenów w tym również kortyzolu wraz z testem hamowania dexamethasonem.
Śliwka ale niestety chodzą plotki lub też nie plotki że luteina blokuje owulacje więc nie moge wziąć 14dc bo owulke mam później... A mój gin twierdzi że niby nie blokuje owulki...
Luteina ( co jest potwierdzone badaniami) blokuje owulację więc bez sensu jest branie jej w terminie 14 dc jeśli nie masz gwarancji, że owu była np 2 dni wcześniej, jeśli Twój lekarz nie zleca monitoringu to ja bym poszła sama prywatnie do innego na samo usg żeby wiedzieć jaka jest odpowiedź organizmu na stymulację i co najwazniejsze ile jest i czy wszystkie pęcherzyki pękają
Hej, niestety u mnie drugi cykl z clo i nic, byłam wczoraj na monitoringu u gina i stwierdził że pierwszy raz widzi coś takiego, w 9 dc zero jakiejkolwiek reakcji na clo brałam od 3 do 5 dc 1x1, kazał mi przyjść w 14 dc i zobaczymy czy coś ruszyło :((czy któraś z was miała coś takiego bo zaczynam się łamać i to bardzo.
Hej Asiulik. Pierwszy cykl brałam 1x1 od 3 dc do 7 dc i nic nie pomogło, a teraz zaczynam drugi cykl z clo, ale od 2 dc do 6 dc 2x1 no i zobaczymy czy coś mi to pomoże... Może Twoje pęcherzyki są troche leniwe i ruszą się w późniejszych dniach cyklu!!! Życzę Ci tego!!!
Agael77 a mogę wiedzieć jaka u Ciebie była przyczyna stosowania clo? I czy pamiętasz w jakim dni tego szczęśliwego cyklu urosły ci pęcherzyki? Przeprasza, że tak pytam, ale troszkę mnie podniosłaś na duchu, ponieważ w tym cyklu będę brała podwójną dawkę clo i mam nadzieję, że w końcu się uda A i mam PCO. Pozdrawiam
agael77 no to mnie pocieszyłaś :)) bo lekarz mnie trochę przestraszył stwierdzeniem że nigdy jeszcze nie spotkał się z takim przypadkiem - dodam że jest najlepszym ginem w mojej okolicy. No to w takim razie muszę czekać do następnego cyklu tylko coś mi lekarz wspomniał że może zmienimy na coś innego clo a może powinnam mu zasugerować zwiększenie dawki? Sama nie wiem co myśleć Jak na razi to poprawil mi się od razu humor po twojej wiadomości :)))
Hej, dziewczyny mam pytanie czy po clo miałyście inną @ niż przed braniem tego leku tzn ja miałam zawsze tak, że pierwszy dzień miałam lekkie krwawienie, a jak tylko się obudziłam na drugi dzień mojego cyklu to miałam tzw masakrę!!! Silne krwawienie i tak zawsze miałam na drugi dzień. A dziś jest mój 2 dc i mam takie lekkie krwawienie, plamienie... Też tak macie? A dziś mam wziąć clo...
ja po CLO miałam dużo słabsze, mniej obfite i mniej bolesne miesiączki i wcale nie przez gorsze endometrium bo bylam monitorowane i endometrium przy CLO było takie samo jak bez niego...
Dzięki Teorka za odpowiedź uspokoiłaś mnie Czyli bez obaw przyjmuję dziś podwójną dawkę clo... A i ja przyjmuje dwie tabletki naraz piszę o tym, bo nie które dziewczyny się pyt jak przyjmować. Mi lekarka pow, że dwie naraz choć to różnie bywa, bo nie którym lekarz mówi, ze jedną rano, a drugą wieczorem
tzn czy bez obaw... wg mnie powinnaś mieć jeszcze USG przed wzięciem CLO... bo kuknęłam na Twój wykres poprzedni i był on raczej bezowulacyjny... tzn na pewno... więc to krwawienie co masz teraz to może być krwawienie śródcykliczne a nie okres... i w takim wypadku nie wiem czy się CLO bierze czy nie.. nie mam pojęcia...
dlatego tak duże znaczenie podczas brania tego leku ma monitoring.... może zadzwoń do swojego lekarza i zapytaj ? czy jeśli nie doszło do owulacji w poprzednim cyklu to czy teraz masz brać od razu CLO czy nie trzeba by było podejść i sprawdzić czy np torbiel się jakaś nie zrobiła albo coś....
Teorka ja w poprzednim cyklu brałam estrofem i duphaston i tak jak zawsze po odstawieniu duphastonu po dwóch dniach pojawiło się krwawienie. Jak spojrzysz na moje poprzednie cykle też zauważysz, że nie miałam owulacji... Ale teraz w tym cyklu biorę tylko clo i siofor 500, a estrofem i duphaston nie, więc zobaczymy jak to będzie czy bez tych leków dostanę normalnie @, albo i nie...
cześć dziewczyny ja tu tylko przelotnie powiem Wam że mi clo pomógł i w pierwszym cyklu jego stosowania zaszłam w ciąże to tak żeby poprawić Waszą wiarę pisze że chyba pomaga bo tak na prawdę to nie wiadomo czy to zasługa tabletek czy tak miało po prostu być wcześciej stosowałam dupka i było tylko gorzej , luteine też miałam na wywołanie miesiączki bo cykle miałam poo 40 dni... ale dopiero przy stosowaniu clo pomogło i zobaczyłam wymarzone dwie kreseczki
monika1046: Agael77 a mogę wiedzieć jaka u Ciebie była przyczyna stosowania clo? I czy pamiętasz w jakim dni tego szczęśliwego cyklu urosły ci pęcherzyki?
Mam PCOS i w ogóle nie dojrzewały mi pęcherzyki. Nie wiem, kiedy urósł pęcherzyk, bo wyjechałam wtedy na wakacje i nie monitorowałam cyklu. Do poczęcia doszło 15 lub 19dc- obstawiam, że raczej 15dc, ale pewności nie mam. monika1046,Asiulik życzę powodzenia!
U mnie w drugim cyklu brałam jedna tabletke od 3dc do 7dc. ale był tylko jeden pęcherzyk taki dominujący reszta malutka. Ja mam PCO i u mnie to był problem z pękaniem bo pęcherzyki rosły ale nie pękały.
Ja teraz żyje od wizyty do wizyty u lekarza biorę dupchaston na podtrzymanie boje sie cały czas że coś bedzie nie tak... czekam tylko na wizytę u lekarza żeby usłyszeć jakieś dobre nowiny, nic tak mnie nie podnosi na duchu:) w poniedziałek kolejna wizyta już nie mogę sie doczekać już chce wiedzieć co tam sie dzieje, czy maleństwo rośnie jak powinno itd. od wczoraj mam przeboje żołądkowe, ogólnie jestem ostatnio wrażliwa na to co jem.....:/
hejo hejo dziewczynki:) Justa Ty się tam uspokój, nie nerwowo, z dzidzią będzie wsio dobrze:) Głowa do góry. Ja po 2m-cach pauzy teraz 2 cykl z clo, dziś 11dc, a brałam clo 3-7po jednej i kurcze normalnie mam mokro, nie mam jeszcze typowo mocno rozciągliwego śluzu ale dużo białego więc zaczyna coś się dziać, szok, bo bez clo śluz płodny to sie pojawiał tak 18dc, a w pierwszym cyklu z clo co brałam 5-9dc po 2 tabl.to 15dc sie płodny pojawił. A dziś 11, heh. Ciekawe. W tamtym pierwszym cyklu był pęcherzyk, bardzo bolesna owu, ale nic z tego nie było, zastanawiam się czy nie miało też to związku z tym, że mimo pękniętego pęcherzyka macica jeszcze nie była w drugiej fazie nie gotowa na przyjęcie zarodka mimo ok endo. (zakładając, ze jajowody są ok, bo tego na 100% nie wiem). Och jakbym chciała zaciążyć...ale byłby prezent świąteczny, kurcze.....:)
hej. wiem, wiem Smerfeta trzeba mysleć pozytywnie:) dzis mam wizyte o 17.45 juz sie nie moge doczekać A jeśli chodzi o Ciebie Smerfeta to wiesz u mnie było tak samo w pierwszym cyklu niby pękł pęcherzyk płyn był a jednak nic, dopiero w drugim było szczęśliwie i ja miałam w drugim cyklu późniejszą owu bo zaciążyłam prawdopodobnie w 17dc.