Dziewczyny czy Wy w drugim cyklu z CLo czy w kolejnych czułyście mniej jajniki?? mi w 1 cyklu bardzo dokuczaly jajniki w tym jakos slabo i nie wiem czy sie martwic czy nie. 17dc dzisiaj jeszcze bez skoku... jutro monitoring, ale jakos ise boje :/
Amazonko wiem ze moze byc pozniej, ale clo biore 2 dni wczesniej niz poprzednio a skok byl 21dc dlatego mysle ze za 2 dni powinna byc owulka i te odczucia slabe. jajnik prawy mnie boli gdzie byly 3 pecherzyki po 8 mm w 11dc a lewy 11mm byl dominujacy i jego nie czuje... no nic byle do jutra.
Dziewczyny czy Wy w drugim cyklu z CLo czy w kolejnych czułyście mniej jajniki??
W moim przypadku jak już tam kiedyś pisałam w pierwszym cyklu z clo wyraźnie czułam że coś sie tam dzieje bo naprawde bolał jeden jajnik, a w drugim cyklu owu przesunęła sie o dwa dni później a jajnika prawie wcale nie czułam w czasie owu, tylko przez pare minut jednego dnia ale bardzo delikatnie a skok tempki miałam chyba dopiero 19dc.
ja sie dowiem jutro wiec juz niepewnosci nie bedzie. boje sie tylko przerosnietych pecherzykow. bo moga mi pekac ale za duze i puste... tak slyszalam :/
no i jak widac nie ma sie czego bac :( pecherzykow nie ma :( w prawym jest tylko jeden i ma 10,5 mm endo 7,7. lekarz mowi ze pewnie sie wchlonął z lewego jajnika. czy jest szansa jeszcze ze moj prawy urosnie?? napieprza mnie od kilku dni, ale ja stracilam nadzieje :(
17 dc. lekarz powiedzial ze taki pecherzyk i tyle. zapytalam sie czy plyn jest a on ze zdzwiwieniem ze mozliwe ze juz jest po ptokach i ze sie wchlonal. a moze plyn a nie pecherzyk?? teraz mysle ze nie wiem. jutro ide na kolejny monitoring prywatnie zobaczyc czy ten z prawego jajnika 10,5 sie ruszy czy juz nie . ehh smutno mi i sie poplakalam. nie lubie takich dni :(
No to są najgorsze dni po tych monitoringach... Ja dziś biorę ostatnią podwójną dawkę clo i umawiam się na monitoring, ale jestem sceptycznie nastawiona... Jak na razie nic nie czuję w tych moich jajnikach... :/
ja tez nic nie czulam caly cykl, tylko cykanie :( teraz boli mnie prawy jajnik ale czy to dobijajace pykanie czy rozrastajace nie wiem... mysle czy nie zmienic szpitala na prywatna przychodnie. 20 sekund wizyty chyba mnie juz nie bawi i wypisywanie recept na korytarzu... ide jutro prywatnie na wizyte poraz drugi do CM i mysle czy tam sie nie przeniesc.... ciezki dzien przede mną, smutny. jutro sie dobije juz zupelnie. zaczne brac luteine to chociaz cykl pojdzie szybko.
Audiolaa nie przekreślaj jeszcze tego cyklu. A może po clo toche Ci sie cykl poprzestawiał.... skoro pęcherzyk jeszcze jest to jeszcze jakaś szansa istnieje a nóż sie ruszy...:) trzymam kciuki. Ja wczoraj byłam na usg i cytologii. Już dość wyraźnie widać było nóżki i rączki:) Cudowne uczucie! a mam pytanie czy któraś z Was robiła badania prenatalne? A i jeszcze jedno czy po badaniu cytologicznym plamiłyście? ja może nie plamie ale mam upławy brunatne dziś i sie martwię troche, niby pani doktor powiedziała że mogą sie pojawić plamki krwi i to naturalne po cytologii ale brunatny śluz...????
w ciazy po badaniu usg czy cytologii jest to mozliwe podobno... niestety nie mam pewnosci.
co do dzialania Clo w 1wszym m-cu zadzialalam a teraz takie cos..... gdyby nie niska tempka teraz to bym myslala ze owu byla. narazie licze na to ze jutro pecherzyk troche podrosnie...oby..
Krwi nie miałam ale domyślam sie że właśnie ta krew zmieszała mi się z śluzem i dlatego mam brunatny zobacze wieczorem co bedzie. Pojawiły mi sie pare dni temu dość intensywne upławy ale od jutra mam zaaplikować sobie globulki dopochwowe wiec mam nadzieje że mi pomogą. A Ty Audiolaa nie trać nadzieji
wez czlowieku nie trac nadziei.. to juz 15 cykl jakaś porażka. wiem, że jest pełno kobiet które dłużej walcza ale moja psychika już siada w takie dni gdy otrzymuje złą wiadomosć :/
a co do badań to czemu Justa sie pytasz.. jestes w wieku zwiekszonego ryzyka? chyba nie :)
Audiola nie martw się na zapas, będzie dobrze. ja po clo nic nie zareagowalam, mialam tylko pecherzyki po 10, ale wiem, że lekarz jest najlepszym fachowcem pod względem usg, tylko niestety drogo:-( teraz najpierw sprawdzam droznosc jajowodów, ale mam problemy z okresem i wszystko się przedłuza i jak beda w porzadku to moja dr. zmienia mi leki na gonale i zobaczymy. dziś jestem juz 3 dzien po odstawieniu luteiny i okresu nie ma, co o tym myslicie, ciaza to napewno nie jest:-(
wiem, ze jest ciezko ja juz 3 lata sie staram z przeroznymi lekarzami, jestem calkowicie zalamana, a w takich dniach jak Ty to pozniej tylko placze, ale pozniej mi przechodzi i dalej trzeba myslec pozytywnie, nic innego nie pozostaje
Lepiej chyba wiedziec czy wszystko w porządku bo jeśli byłoby coś nie tak, a byłaby mozliwość pomóc dziecku.... to chyba nie ma nad czym sie zastanawiać. szczególnie że te badania mam szanse miec za darmo...na skierowanie.
justa badanie Ci beda zalecac jak wymiary czaszki dziecka, nozek, kosci nosewej beda nie tak. teraz sie tym nie martw.
Gosia po luteinie @ moze przyjsc nawet po 7 dniach.. ja mam tak samo dzisiaj sie wyplacze jutro przejdzie. tzn tak jest jak przychodzi @.. teraz 2 dni ciezkie przede mna bo bede potwierdzac czy cykl stracony czy nie. potem sie juz pogodze z tym ze w kolejnym cyklu wieksza dawke clo wezme. zamiast 2 pewnie 3 i moze to pomoze. chyba wroce do palenia bo jak palilam do wszystko szlo dobrze!
Gosia Gonal tez stymuluje rozwoj pecherzykow? chyba jest lekiem nowszym i drozszym niz clo. od kiedy go zaczniesz brac? po sprawdzeniu droznosci? moze ja powiem swojemu zeby zamiast clo mi cos innego dal skoro nie dzialam po tym.
Audiolka, gonal jest silniejszym i duzoooooo drozszym lekiem no i pewnie bardziej szkodliwym dla organizmu, no ale na to narazie nie patrze, liczy sie tylko dziecko. moja dr chce sprawdzic droznosc jajowodow zeby bez sensu nie faszerwoac sie tak drogimi lekami, duzo o tym z nia nie rozmawialam bo najpierw wazne sa jajowody a dopieo pozniej bedzie mi ustalac co i jak
ta droznosc mialam miec juz dawno ,ale przyplatala sie grzybica nie wiadomo skad, chyba po tych tabsach i musialam ja wyleczyc powtrone badania na czytsoc pochwy a teraz jeszcze sie okres spoznia jak na zlosc i ciagnie sie to dlugo
Matko cyztam ze sa tjeszcze takie leki jak Fostimon i Puregon.. kuracja kilkaset zlotych miesiecznie. nie dziwie sie ze lekarze przepisuja zestarzale CLO. zapytam sie lekarza co sadzi o zmianie leku. teraz pewnie wezme wieksza dawke, ale za miesiac moze trzeba bedzie cos innego... przerażające :(
lekarze przepisuja clo bo wiele kobiet zachodzi po tym w ciaze predzej czy pozniej, dopiero pozniej przechodza na inne, czyli te drozsze, tylko nie korzystnie dla tych kobiet ktorym nie udalo sie zajsc w ciaze, bo takich lekow nie mozna brac w nieskonczonosc
wiem dlatego cierpie po kazdym nieudanym cyklu z clo. przy pco trzeba bardzo uwazac, zerszta przy kazdym przypadku... a tu drugi nieudany.. ile jeszcze pociagne na clo nie wiem. czytalam ze do 6mcy mozna...
A na czym polega laparoskopia? Jeszcze w ostatnim cyklu miałam nadzieję, że z clo się uda a teraz po prostu zobojętniałam i obawiam się, że powinnam już dowiadywać się więcej na temat bardziej zaawansowanych sposobów.
Laparoskopia ginekologiczna to metoda diagnostyczna i zabiegowa polegająca na wykonaniu trzech niewielkich nacięć, przez które wprowadza się do jamy brzusznej układ optyczny i niewielkich rozmiarów narzędzia chirurgiczne. Badanie to umożliwia obejrzenie zewnętrznej powierzchni narządów jamy brzusznej i wykonywanie różnorodnych zabiegów ginekologicznych, takich jak wyłuszczenie torbieli jajników czy mięśniaków macicy, jak również diagnostykę i leczenie zabiegowe niepłodności oraz endometriozy.
po prostu usuniecie pecherzykow przy pco. pomaga to na kilka mcy od 3 do 6. potem znowu to samo :/
hej,ja skończyłam 4 cykl z clo,dzisiaj mam 14dc,byłam na monitoringu-endometrium ok,pęcherzyk jeden 21mm-mam wieczór zrobić sobie zastrzyk na pęknięcie i działać. Tylko kurde zapomniałam, poprosić o następną receptę na clo-więc jak w tym cyklu nie wyjdzie to w przyszłym spróbuję bez clo-ale na monitoring tak pojadę sprawdzić czy bez wspomagaczy pęcherzyki rosną.
Lekarz mi mówił, że 6 m-cy a potem parę m-cy przerwy. Ale mówiła mi ,że często kobiety zachodzą w ciąże, jak już nie biorą clo-jajniki po półrocznej kuracji zaczynają same "pracować". W przyszłym m-cu będę miała przerwę bo już mi się nie chce jechać po receptę. W sumie to nigdy nie miałam problemów z owulacją-ale ze względu na mój wiek go biorę, żeby szybciej "zaskoczyć"-tylko coś mi to nie wychodzi
Może mi się uda załatwić clo bez recepty-najwyżej receptę dowiozę po wizycie...mam miesiąc czasu-a może w końcu się uda?. moja doktorka powiedziała że w przyszłym m-cu już mnie nie chce oglądać-chyba że za 1,5 m-ca aby stwierdzić ciąże
Jaką wielkość powinien mieć pęcherzyk przed podaniem zastrzyku na pęknięcie? Mam nadzieje że ten co mam czyli 21mm to odpowiednia wielkość? Co Wam Wasi lekarze mówią?
Hm...to może miałam wczoraj jechać na monitoring i wczoraj wziąć zastrzyk...ale w sumie nic mi lekarka nie mówiła że za późno przyjechałam...a jaką ma wielkość pęcherzyk jak pęka?