mi tez gin zakazał śledzenia przyczyn, objawów i leczenia w internecie. Określił że im wiem mniej tym lepiej dla mnie, mam przestać się nakręcać i szukać u siebie chorób:) Ostatnio zdiagnozował że przyczyną braku ciąży są nie pękające pęcherzyki, wiecie coś na ten temat?
rumba, no jak pecherzyki Ci nie pekaja to sie wchlaniaja wiec odpowiednio wczesniej gdy pecherzyk jest dojrzaly uznaje sie 18-22mm nalezy podac zastrzyk pregnyl lub podobnego ktory spowoduje wyrzut LH czyli hhormonu ktory uwolni komorke jajową z pecherzyka i peeeknie :)
miałam już zastrzyk raz , niestety pęcherzyk nie pękł i utworzyła sie torbiel ok. 4cm, na szczeście provera pomogła.i tak się zastanawiam jeśli nie reaguje na zastrzyk i duphaston który miał przeciwdziałać powstawaniu torbieli, to co dalej?
dodam ze LH to mam wysokie juz w 3dc. - miałam ok. 25uml
moze za mala dawke pregnylu? ile pecherzyk mial jak dostalas pregnyl? bo moze byl za duzy?? pregnyl mozna podawac kilkakrotnie lub w wiekszej dawnce jak nie peka
Niepękające pęcherzyki wchłaniają sie albo i nie!!! wiec w tym drugim przypadku trzeba uważąć bo tworza sie torbiele i cycty ja jak miałam cysty to miałam też badanie CA125 (jakieś markeny nowotworowe czy coś takiego) aby sprawdzić czy nie ma zmain nowotworowych w tej cyscie.
Audiola miałam podany zastrzyk o nazwie ovitrelle ale nie pamiętam jaka dawka, pęcherzyk miał chyba 20mm i w tym samym dniu wstrzyknęłam sobie ta miksture w udo, później już nie miałam monitoringu a szkoda następnym razem będę się jej domagać. A jeśli chodzi o torbiele to podobno jest ich kilka rodzajów, najgorsze są te czekoladowe bo ciężko się wchłaniają i trzeba je usuwać operacyjnie, ja po zastrzyku nie poszłam na usg i dlatego cycta urosła do tego stopnia, dobrze ze mam już to za sobą, choć myślę że mogę mieć tendencje do ich powstawania.
wczoraj miałąm usg i w 4dc miałam na obu jajnikach kilka małych pecherzyków we wtorek kolejne usg aby sprawdzic czy któryś z nich dominuję i mam nadzieję że dostanę leki na pękanie bo wtedy zostanie mi tylko działanie
U mnie 4ty dzien cyklu, CLO biore na noc, i dzis spac nie moglam.. nie wiem czy to przez Clo czy nie, od 9dc bede robic testy owulacyjne, jak bedzie pozytywny ide do gina na USG i zastrzyk z Pregnylu.. to moj pierwszy cykl z CLO.
A co do Meza, to moj tez niewiele wie, ale zawsze sie wypytuje, slucha i wspiera :) Kochany jest :)
Dla mnie czasem kobiece sprawy to czarna magia a co dopiero dla faceta. Mój mąż też nie wiele wie ale wpiera mnie bardzo, zawsze przytuli i powie że wszystko będzie dobrze. Uważam jednak że nie przywiązuje do tego takiej wagi jak ja albo tego nie okazuje.
A jeśli chodzi o zastrzyk Czym się różni poza ceną, Pregnyl od Ovitrelle?
Rumba - ja dokladnie nie wiem czym sie roznia, ale slyszlalam, ze Ovitrelle mozna zobie samemu zrobic, a Pregnyl musi pielegniarka badz lekarz. To dopiero moj pierwszy cykl z CLO, wiec narazie czytam i ucze sie od innych ;)
Dziewczyny, jutro rano mam usg trzymajcie za mnie kciuki!!! Oby ta podwójna dawka clo podziałała!!! Ale mam stresa.... Jak zwykle jestem sceptycznie nastawiona, no ale...
ja też sie stresuję zawsze przed wizytą, skacze mi cisnienie do 140x90 a w naturze jestem niskociśnieniowcem
MadziaUk powiem ci ze ja sceptycznie podchodzę do testów owulacyjnych, myślę że nie są skuteczne i mogą dawać mylny wynik. To moje zdanie, ale rób jak uważasz;)
Rumba - ja stosuje elektroniczne, zawsze do tego mialam inne objawy jeszcze np. bole jajnikow, moze rzeczywiscie umowie sie na USG w czwartek za tydzien, zeby zobaczyc co tam sie dzieje..
Monika mam nadzieję, że będzie conajmniej jeden dorodny pęcherzyk. Ja jestem już po pierwszym Pregnylu - oczywiście było więcej strachu niż bólu. Cieszę się, że mam to już za sobą. Oddycham równomiernie żeby się nie nakręcać. Od wczoraj pęcherzyk urósł z 18 do 21mm i "odkrył" się obok drugi. Miał tak z 17-18mm. Tak sobie teraz myślę czy jest szansa na owulację tego drugiego. Chyba był trochę za mały na chwilę podania zastrzyku. Jak myślicie?
esteban ja ci nie pomoge jesli chodzi o rozmiary:)ale fajnie ze masz dwa pęcherzyki ja miałam jeden i niestety nie udało się:( Coś mi się wydaje że Ci się uda
Rumba - testy zalecil mi gin, bo chodze prywatnie do gina w Londynie (tu mieszkam), on niecodziennie przyjmuje. Powiedzial, ze mam je robic, i jak zobacze buzke usmiechetnieta mam dzwonic od razu (robie testy elektroniczne clearblue ). Chyba sama przed wylotem do Polski zapisze sie do niego na czwartek jak sie da, lub piatek rano na USG i zobacze co i jak. Zeby pozniej nie bylo, ze pecherzyk nie pekl ..
Ja zaczęłam dumuchac na zimne juz:/ i sorry ze cię tak straszę ale kiedyś nie sprawdziłam co i jak i okazało się ze mam torbiela;/ ale to był mój błąd bo po zastrzyku z ovitrelle wizyte miałam dopiero po miesiącu:/, i właśnie w tym czasie urosło mi to coś na jajniku;/
Rumba - nie no ja wizyte mialabym tak czy siak, tylko lecimy na weekend i nie wiem czy uda mi sie isc przed, bo test owulacyjny bedzie pozytywny, czy dopiero pojde po weekendzie, a wtedy moze a)pecherzyk sam peknac , b) urosnac za duzy i wtedy bedzie torbiel czy cysta.. (nie mam pojecia jaka rownica miedzy jednym a drugim ) No nic, zobaczymy jak to bedzie..
a) jeśli pęknie- będzie pięknie - droga prosta do macierzyństwa przy sprzyjających wiatrach;) b) jeśłi nie pęknie - droga kręta, bo cyste leczy się lekami ( w moim przypadku provera) na szczęście poskutkowała, duphaston niestey nie;/
Rumba - u mnie wyjazd rodzinny, na 3cie urodziny mojej ukochanej siostrzenicy :) zawsze latamy :) mam nadzieje, ze to clo cos pomaga i nam wszystkim tu staraczkom co sie tym lekiem wspomagaja ,uda sie zobaczyc 2 kreseczki na tescie :)
Hej dziewczyny, a więc jest jeden pęcherzyk w lewym jajniku 13 mm, w prawym liczne drobne, endometrium 8,5 We Wtorek znowu kolejny monitoring no i zobaczymy czy coś z tego będzie… A jeśli nic z tego to będę robiła ponowne badania na tą moją insulinę czy siofor coś pomógł,,, Mam nadzieję, że nie będę musiała… :)
Monika - 3mam mocno kciuki za Ciebie :) zebys nie musiala juz badan robic. A na insuine to bada sie poziom cukru we krwi, tak? trzeba to badac po wypiciu czegos tam? czy jak sie nie ma np. PCO to nie tzreba badac w ogole.. Ja ciekawa jestem czemu u mnie sie nie udaje zajsc w ciaze, z wynikow wychodzi, ze mam tylko podwyzszone LH, reszta w normie. Ale nie mialam nic pod obciazeniem robione..
Rumba - ja mam tez w 4tym dniu cyklu robione : LH -15,09mlU/ml , lekarz w klinice nieplodnosci Invimed mi powiedzial, ze to moze zaklocac testy owulacyjne jak robie..ale nie musi. U mnie zawsze 1 dzien piku wychodzi na testach, robie elektroniczne..ale przez moje dlugie cykle (wahaja sie od 35 do 51 dni, oatstnie 2 mialy 48 i 46 dni), mozliwe..ze w ogolne nie mam owulki, albo pecherzyki nie pekaja.. ja nie mialam robionej obserwacji cyklu , to bedzie moja pierwsza obserwacja plus Clo do tego i zastrzyk z pregnylu jak pojdzie pomyslnie stymulacja Clo..
Hej...a mnie dzisiaj dziwnie brzuch boli-jak na @ a jeszcze 1,5tyg.do @...we wtorek miałam zastrzyk ovitrelle, od czwartku biorę duphaston-więc może ten lek powoduje te dziwne skurcze brzucha...ech,człowiek juz głupieje z tego wszystkiego, ale cycory już niestety zaczynają boleć jak na @pozdrawiam
Dziewczynki mam dołka:( To mój drugi cykl z clo po 2m-cznej przerwie i...taka jakoś ostatnie dni była atmosfera między mną i mężem, że nie mam co sie łudzić na to żeby @ nie przyszła:( Wczoraj 16dc dośc mocno bolał mnie prawy jajnik, dziś do południa jeszcze troszkę, ale od dziś już brak śluzu płodnego więc kicha, a kochaliśmy się raz chyba 12dc:( Więc nie liczę na to, ze z tego razu parę dni plemniczki sobie poczekały:(. Fajnie, bo jak miałam owu to 18-23dc, a tu 16, ech...............................p.s. już drugi raz zauważyłam, ze pare dni po odstawieniu clo przez kilka dni mam nastrój - złość-płacz i ciężko mnie to opanować.
ruda ja po owitrelle ok 3 dni miałam straszne uderzenia gorąca, wytrzymać się nie dało:) normalnie zmarzluch okropny jestem też mi jajniki świrowały pobolewały trochę, raz niedobrze mi się zrobiło;)ale z perspektywy wiem, że raczej sobie to wkręcałam niż rzeczywiście tak było szukałam chyba na siłę jakichkolwiek objawów
Smerfetka - moze ten 12 dc byl szczesliwy :) nie trac nadzieji :))
Mnie dzis lekko pobolewal prawy jajnik.. ciekawe czy to przez clo.. hmm, juz 4ta tabletke wzielam..
Poza tym umowilam sie na za tydzien w sobote do ginekologa w Polsce (lecimy na weekend, i chce sprawdzic co i jak) przy okazji zrobie sobie dodatkowe badania co mi gin tu w UK zalecil..na tarczyce i prolaktyne z obciazeniem.. Zalecil mmi tez cukier po podaniu czegos tam - czy ja moge takie badanie robic jak sie staram?
Tak sobie mysle, ze tak czy siak w czwartek chetnie bym poszla tu do gina na USG.. jak bedzie przyjmowal.. zobaczyc co tam sie w srodku dzieje..
U mnie dziś 15dc i owulacja jak nic. To jakieś 30 godzin po podaniu Pregnylu. Od rana boli mnie całe podbrzusze tak bardzo, że nie mogę się wyprostować. Do tego nieznośny ból głowy. Test owu też wyraźnie plusikowy, poprzednie 3 dni bladzochy. Teraz niech żołnierze atakują a ja dziś robię sobie dzień leniucha z drutami w ręku przed telewizorem :)
Mnie zastanawia fakt, dlaczego lekarz mi powiedzial, ze mam robic testy owulacyjne.. widze, ze Ty mialas pregnyl podany przed plusem.. Juz sama nic nie wiem :(
Esteban powodzenia:) Madziauk, wierzysz żeby plemniczki sobie żyły kilka dni (ok.3-4), wiadomo, że na dzień-dwa przed owu śluz płodny jest lepszy niż na 3-4dni przed, ech. Rumba, ja mam uderzenia gorąca kilka dni po zaprzestaniu clo, w pracy tylu osobom chłodno a ja bym okna otwierała, a humor mam ech złość-płacz. Ruda03, był sexik wczoraj w nocy, ale już od popołudnia była po bólu jajnika i śluzie, ech teraz czekam na sok tempki, bo tj.kiedyś tempka robiła skok dzień po bólu i końcu śluzu płodnego tak teraz mam skok gdzieś 3dni po. Nie wiem od czego to zależy. Nie, tym razme nie byłam na monitoringu, pójde pod koniec cyklu żeby być pewna, ze nie ma żadnej torbielki zanim zaczne kolejny cykl z clo. Śluz płodny był, ból prawego jajnika, promieniował kilka h jak nie wiem podobnie jak za pierwszym razem z clo. ( o dziwo ciągle czuje lewy a jak biore clo to prawy ), za 1wszym cyklem z clo byłam po 7dniach mierzyć progesteron, który był bardzo ładny, zobacze może w tym cyklu też go zmierze.
Smerfeta - u mnie zawsze sluzu bardzo niewiele bylo, wiec ciezko okreslic kiedy i co po nim. Teraz biore siemie lniane mielone, olej z lnu w kapsulkach..mam nadzieje, ze cos pomoze na ten sluz..
No z tym śluzem to jak brałam pierwszy cykl clo to 3dni go na prawdę miałam ale wtedy piłam dziennie około szklanki siemia mimo, ze z powodów żołądkowych, a teraz nie pije może też dlatego był gęściejszy śluz...
Smerfeta - a ile siemienia dawalas na 1 szklanke? na biore dwie plaskie lyzeczki rano do jogurtu mielonego siemienia, plus tabletki 2 razy 1 po 1000mg oleju z lnu..
Dawałam jedną łyżke bądx 1,5 takiej płaskie mniej wiecej na ok.1-1,5szklanki wody, czasem wyszło mi pół, czasem 3/4 szklani czasem cała haha, ale chyba lepiej np.pół szklani gęstszego-glutów niż szklanka wodnego
Ja odkąd zaczęłam brać clo(teraz był 4 raz),to nie mam w ogóle śluzu płodnego-owulka raczej jest, ale po śluzie raczej tego nie stwierdzę ...po ok.20h od wzięcia ovitrelle strasznie bolał mnie jajnik-prawy,ten w którym był dominujący pęcherzyk- był sexik więc teraz czekamy...jeszcze 10 dni niepewności
Witam wszytkie kobietki ,pragnace beby w brzuszku :) Staram sie z narzeczonym o dzidziusia juz 1,5 roku - po kilku miesiacach nieudanych prób postanowilismy sie przebadac ,, Mój facio zdrowy i ja juz teraz jestem pewna w 100% ze ja tez . Badania które przeszlam :cytologia,czystosc pochwy ,droznosc jajowodów,hormony (jest ich około 10 zalicza sie do nich tarczyca ) ,glukoza,insulina ,usg (lekarz stw .ze moje jajniki sa jak z ksiazki :) ) .Mieszkam w Danii i wyniki mam potwierdzone przez tutejszych lekarzy oraz polskich . Moja ostatnia nadzieja to pomoc w tabletkach clo (a z tego co tu czytam to one naprawde pomagaja) Owulacje mam w 100% co potwierdziły badania oraz testy na owulke -ale przyczyna moze tkwic w tym ze pecherzyki nie pekaja i tu prosze o POMOC czy te tableki faktycznie moga mi pomoc ? To jest moja osttania nadzieja i wierze bardzo ze one przyczynia sie do ujrzenia 2 kresek na tescie:)
Witaj Regi no my tu wszystkie mamy nadzieję, że clo nam pomoże w zaciążeniu!!! Jutro kolejny monitoring już się denerwuje... Oby pęcherzyk był większy!!!
Regi...clo Ci raczej nie pomoże w pękaniu pęcherzyków-ten lek się stosuje aby pęcherzyki się w ogóle pojawiły(stosuje się go aby wywołać owulacje),na pęknięcie pęcherzyków podaje się zastrzyk-pregnyl albo ovitrelle-jak się mylę to proszę o skorygowanie mojej wypowiedzi przez koleżanki Monika...nie stresuj się,na pewno będzie większy więc jutro się ładnie staraj żeby były efekty Mnie cały czas lekko pobolewa jajnik(może tak organizm reaguje na duphaston?),dzisiaj 20dc,więc jeszcze troszkę czekania, ale na cud raczej nie liczę