Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormousefish
    • CommentTimeNov 4th 2011
     permalink
    A ja spać nie mogę... u mnie dopiero za 15 trzecia !
    położyłam się dość wcześnie, ale przynajmniej nos się trochę odetkał. Zeszłam na herbatkę... już widzę moją zaburzoną tempkę... chyba że uda mi się przespać ze 3 godzinki chociaż... wrrrr....
    Ruda - przykro mi ... :( ja pewnie przeżyję to samo za 3 tygodnie, jak zresztą 8 miesięcy wstecz :(
    Iwo - no ja bym wyszła z siebie i stanęła obok! Co innego cykl bez clo, ale z clo? :angry: powinnyśmy raczej Cię pocieszać ale po co jak i tak wszystkie wiemy o co chodzi i każda byłaby wściekła, możemy jedynie powściekać się razem z Tobą :wink:
    Ja bym chłopa traktorem ściągała w takiej sytuacji :) Może wytłumacz mu że leczenie z clo to nie pikuś, i nie można sobie tego ot tak brać, kiedy się chce. Jak już jest decyzja o leczeniu to chłop powinien być na miejscu.
    Na jego miejscu powiedziałabym prawdę szefowi że staracie się o dziecko - i że (no może niech nie mówi że musi się z Tobą przytulać) he he, tylko że macie jakąć ważną wizytę w klinice na którą czekaliście kilka miesięcy... może szef zrozumie i go puści co ???
    Madziauk - od razu daj znać co u gina :)

... a ja wczoraj pół butelki wina opędzlowałam mniam..... !!!
    :bigsmile:
    •  
      CommentAuthormousefish
     permalink
    No i się nie uda przespać do zmierzenia tempki :( odejmę od pomiaru najwyżej ze 2 kreseczki, a co tam... :)
    czy tylko ja spać nie mogę???
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    he dzis juz muj m zadzwonił o 6 rano ze siła musu cos wymysli ja se tak licze dni płodne sa miedzy 11 dniem a 16 dniem cylku a umnie dzis 10 dzien cyklu wiec jesi zjedzie w ten czwartek to sie jeszcze załapiemy heheh o 8;30 mam monitoring zobaczymy co sie dowiem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormousefish
     permalink
    Iwo - szkoda że testów a ni wykresu nie robisz, wiedziałabyś kiedy owu wypadnie... czyba że będzie monitoring?
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    mousefish nigdy nie robiłam sobie zadnych wykresów nawet nie wiem jak mam to zacząc, tak wiec przyszłam z monitoringu lekarz powiedzial ze w 10 dn cyklu pęcherzyk jest super w poniedziałek kolejny monitoring
    --
    •  
      CommentAuthorregi1984
    • CommentTimeNov 4th 2011 zmieniony
     permalink
    ruda ,masz racje wypij ,zabaw sie musisz na maxa sie zrelaksowac -a kiedys jak napiszesz ze nie ma @ wspomne Ci to i bede sie smiała razem z Toba kochana !!wyluzuj i nie mysl o tym na imprezie nawet przez chwile!!
    •  
      CommentAuthorregi1984
     permalink
    DZiewczyny zaczełam mierzyc tempke 8dc miałam 36,6 9dc 36,5 10dc 36,3 a dzis lub jutro wypada owulka -o co chodzi ?jestem noga jesli chodzi o wykresy i mierzenie tempki !
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    jestem noga jesli chodzi o wykresy i mierzenie tempki !

Napisze Ci jak ja to rozumiem , tak na ,,chłopski rozum":wink: Cały cykl dzieli sie na dwie fazy wyższych i niższych temperatur co napewno zobaczysz jak będziesz miała pomiary z całego cyklu. Niższe temperatury są od 1dnia @ do owu... wyższe są po owu do @. Bardzo często wyznacznikiem nadejścia owu.... jest spadek tych niskich tempek tak o 2 kreski. Widze że u Ciebie właśnie tak sie stało (o ile mierzona jest tempka tak jak powinna)bo miałaś 36,6-36,5 a spadła do 36,3 czyli w ciągu 2 dni powinna wzrosną i być wyższa o tak mniej wiecej 2 kreski niż 36,5-36,6. Nie jestem dobra w tłumaczeniu....:confused:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ja robiłam sobie wykres na kartce papieru...bo na wykresie naprawde to widac o ile dochodzi do owu i jest skok.bo ja dopiero przy clo to zauważyła. Najlepiej weź sobie kartke A4 w kratke narysuj wykres:wink: na dole pozioma linia i co 1cm oznacz dni cyklu a na pionowej co 1cm tempke zacznij od 36,00 i co jeden stopień do góry stawiaj kropke kazdego dnia po zmierzeniu tempki a potem połącz kropki.:wink:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    ten wykres może akurat trochę zróżnicowany ale chodziło mi abyś coś takiego narysowała i wprowadziła twoje pomiary zreszta tu na 28dni też jest mnóstwo wykresów. Jęli uda się zajśc w ciąże to wyższ temperatura sie utrzymuje jeśli nie to spada zwykle na dzień czy dwa przed nadejściem @.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
  1.  permalink
    A mi np tempka przed @ nie spada.
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    mousefish - wyspalas sie?

malutka2105 - mi tez tempka nie spada przed @, pozniej tez na poczatku cyklu jest dosc wysoka..

Ja ide pod prysznic i pozniej do gina. Ciekawe czy u mnie nadal brak pecherzykow, i co z ta owulka? bo sluz plodny mam juz 3ci dzien..
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    A mi np tempka przed @ nie spada.

Ja pisałam na podstawie swoich doświadczeń:wink: a tak naprawde to każda z nas możed mieć inaczej co można myśle góra po2 cyklach obserwacji zauważyć.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Malutka podejrzałam Twoje cykle, nie znam sie tak dokładnie bo widze że ty sie znacznie dłuzej obserwujesz niz ja sie obserwowałam ale wydaje mi sie że Ty mozesz mieć późniejszą owulacje niz to zaznaczasz. bo ja miałam podobnie w okolicach owu... i miałam póxniejsze jak sie okazało z monitoringu. a Ty masz minitoring?
    --
  2.  permalink
    Nie mam. Ja dopiero od kolejnego cyklu będę brała clo i dupka. W tym cyklu byłam 17dc i gin stwierdził że nie było owulki.
    •  
      CommentAuthormousefish
     permalink
    Madziauk - niestety nie :( zobacz mój koszmarny wykres... he he http://enpr.pl/mousefish/67377 Dziś mam temperaturę sporą.
    Muszę teraz baaardzo uważać na owu... bo śluzu przy clo się nie doczekam pewnie :confused: więc będę musiała sugerować się szyjką i temperaturą... jak mi się w końcu unormuje, bo jak nie to tylko szyka pozostanie... ech... no i testy owu na szczęście. U mnie się zawsze sprawdzają i pokrywają ze spadkiem temperatury :)
    Regi - jeśli mierzysz przed wstaniem i o tej samej porze, to ja obstawiam owu :) Do dzieła !!! Musisz wymłócić męża :bigsmile:
    •  
      CommentAuthormousefish
     permalink
    Co do tempki przed @ to mi nie spada aż do godziny w której @ przyłazi.
    Ostatni cykl miał całkiem ładną temerraturkę, a wieczorem spadła do 36,6 - z 36.98 rannego pomiaru.
    Wieczorem powinna być wyższa, więc już wiedziałam że pampersik idzie w ruch :bigsmile:
  3.  permalink
    A ja jak wczoraj wieczorem zmierzyłam to miała 38 :0
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    a ja ide se do fryzjera cos z włosami zrobic odstresowac sie po moim podniesionym cisnieniem , mam do was pytanie jesi dzis mam 10 dziec cyklu pecherzym ma 13 mm a jutro 11 dziec cyklu to od jutra sa dni płode czy dopiero jak pecherzyk dojrzewa do prawidłowego rozmiary i peka , kurcze ja teraz własnie widze jaka ja jestem zielona hahahaha:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Wydaje mi sie że porównywanie wieczorme tempki z poranna jest bezsensowne i nie wnosi nic jeśli chodzi o odczytanie dni płodnych.... przecież temke mierzy sie wyłącznie rano po dłuższym spoczynku (śnie), a temperatura wieczorna nie ma nic do tego....
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Niby pięć dni przed pęknięciem i trzy dni po pęknięciu... bynajmniej ja sie tak stosowałam do tego:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthormousefish
     permalink
    Justa... hmmm
    tempki wieczornej nie wpisuję w wykres. Ale wystarczy się domyśleć że skoro wieczorem temperatura zawsze jest wyższa niż rano, a w dzień @ tempka wieczoer (zmierzona nie do wykresu, tylko z ciekawości) jest niższa niż ta poranna - mierzona do wykresu, znaczy że jest spadek progesteronu. Dla mnie to jasne...
    •  
      CommentAuthormousefish
     permalink
    sczególnie spadek prawie o pół stopnia a po godzinie @ - coś o tym świadczy.
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Wiec na moje oko ja bym zaczynała staranka, przynajmniej przez najbliższy tydzień.:wink: Ale to jest moje zdanie wiem że różne sa opinie i część twierdzi że nie należy sie kochać codziennie. Ale ja miałam po clo bardzo mało sluzu płodnego, szczerze mówieąc nie zauwazałam go wiec nie wiem czy plemniki przetrwały by długo w takich warunkach wiec my staralismy sie codziennie:wink:
    --
  4.  permalink
    Ja tą tempkę właśnie po to zmierzyłam wieczorem żeby się zorientować czy dziś będzie @. Ale się zdziwiłam bo było 38. Wiadomo że wieczorem jest wyższa. Sama nie wiem co myśleć o tym moim wykresie.
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    tempki wieczornej nie wpisuję w wykres. Ale wystarczy się domyśleć że skoro wieczorem temperatura zawsze jest wyższa niż rano, a w dzień @ tempka wieczoer (zmierzona nie do wykresu, tylko z ciekawości) jest niższa niż ta poranna - mierzona do wykresu, znaczy że jest spadek progesteronu. Dla mnie to jasne...

Ja mierzyłam tylko rano wieczorem nawet o tym nie myslałam ja od ponad roku jestem na duphastonie bo miałam niedobór progesteronu wiec po co miałam sobie mieszac, w moim przypadku dzien przed@ spadała.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Mousefish ja nie stosowałam takich pomiarów nawet z ciekawości, wiem tylko z tego co czytałam na 28 dni że takie pomiary robione wieczorem nie mają znaczenia. Być może Ty znalazłaś jakąś zależnośc u siebie w tych pomiarach czego nie neguje:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormousefish
     permalink
    Justa - tak właśnie jest - dokładnie. Już kilka razy tak miałam - rano przed wstaniem tempka do wykresy kole 37... a wieczorem jak już zaczynały się plamienia hop w dół o jakieś pół stopnia przeważnie. W dniach kilka dni przed @ wieczorem zawsze miałam wyższą. Nie sugeruję się absolutnie tą tempką wieczorną w prowadzeniu obserwacji, bo to faktycznie nie należy do żadnej z metod, ale faktycznie u mnie jest tak że nie ważne czy to południe czy wieczór - jak mam dostać @ to tempka raptownie spada niezależnie od pory dnia - dosłownie w momencie kiedy pojawia się @... szkoda że nie wcześniej... ale przecież wredna jest ta @ :wink:
    •  
      CommentAuthorjustyś83
     permalink
    Cześć dziewczymy; mam pytanie odnośnie leku Acard, czy znacie jego zastosowanie? Co prawda nie jest chyba lekiem stricte ułatwiającym poczęcie, ale podobno ma służyć do właściwego utrzymania zapłaodnionego jajeczka w fazie lutealnej. Co wiecie na ten temat? Czy bralyście ten lek?
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    a gdzie wcieło ONEKISS jakos nie widac jej zyjesz kobietko?
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    iwoas żyję, zyję :smile: czekam z bijącym mocno serduszkiem, i cała w nerwach, bo jutro sądny dzień.
    a co u Ciebie?
    zjezdza mąż na weekend?
    --
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    a dzis mialam monitoring i lekarz powiedział ze jest duzy i swietny w poniedziałek bedzie 13 dzien cyklu i tez monitoring , a muj M nie przyjedzie chyba zostanie do czwartku czasem tez praca wazniejsza ale moze sie załapiemy na te dni płonde :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    to prawda iwoas, że teraz są takie czasy, że pracy trzeba pilnować.
    trzymam mono kciuki zeby zdążył na dni płodne :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    jak dobrze zrozumiałam mojego lekarza to pecherzyk ma dzis 13 mm tylko nie wiem do ktorego dnia cyklu roznie a w ktorym powinien peknac
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    nie mozna okreslic w którym dniu cyklu ma pęknąć pęcherzyk.
    najlepszy moment dla pęknięcia pęcherzyka jest wtedy, gdy osiągnie on rozmiar 18-21mm.
    --
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    tak wiem ze musi miec mnije wiecej 20 mm i tak sie zastanawiam w ktorym dniu ewentualnie zaczna sie płodne dni bo moze zdaze poczekac na mojego M :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej dziewczyny :)

Iwoas30 - super, ze pecherzyki rosna :)) moze i sie zalapiecie po powrocie na dni plodne :)

Juz jestem po wizycie.
    Niestety nie ma pecherzyka moninujacego nadal, prawdopodobnie bedzie to cykl bezowulacyjny. Nastepne USG za tydzien.
    Poza tym Mama mi przyslala wyniki badan co robilam w Polsce. Lekarz powiedzial, ze tarczycowe sa dobre. Ale mam jeszcze prolaktyne z obciazeniem zrobic.

Jeszcze zapomnialam napisac, ze endo mam 7mm, nieodpowiednie PH w pochwie i dostalam tabletki Ecovag.
    Ginekolog mowil, ze jego zdaniem powinnismy wywowal @ jak nie bedzie owulki, nastepny cykl z clo tez 1×1 tabletka. I tak przez 3 cykle po 1, a potem zwiekszanie dawki. Zeby nie przesadzic i by sie torbiele nie porobily. Co o tym myslicie?
    --
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    madziauk kurcze tak to z nami jest wiecznie pod górke i u ciebie pecherzyki sie pijawia umnie jest tylko jeden bo ja mam tylko jeden jajnik drugi usuniety juz czekam na poniedziałkowy monitoring ile urosnie to czekanie wykancza ale tez szybko idzie jak sie z kims o tym rozmawia mi tak bynajmniej to pomaga
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    madziauk ja nie wiem lekarzem nie jestem, ale jesli 1x1 Clo nie podziałało to może lepiej zwiększyć dawkę, zeby cykli nie marnowac, bo wiadomo, ze zaledwie 6 cykli Clo można przyjmować.
    który masz dc?
    a małe pęcherzyki lekarz widział? jest szansa, że któryś podrośnie?
    dobrze, że wyniki tarczycowe są w porządku.
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Zgadzam się z One Kiss ja też byłabym za zwiększeniem dawki. Mam takie zalecenia od ginki: w pierwszym cyklu z Clo jedna tabletka, w drugim dwie, a w trzecim trzy. Obecnie jestem po pierwszej dawce i mam nadzieję, że ostatniej :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Iwoas30 - na pewno bedzie wszystko dobrze u Ciebie :) zobaczysz :)

OneKiss - tez tak mysle, chyba powiem ginowi, zeby sprobowac z 2x1 i zobaczymy co bedzie, bede chodzila do niego na USG i niech obserwuje. Boje sie stracic kolejny cykl..
    Jeszcze poszukam info o tym, czy ktos bral dwa cykle pod rzad 1x1 i zakonczylo sie to ciaza..

Nie mowil czy widzial male, ja sie nie dopytywalam, ale szukal tam tych pecherzykow przez dobre 5 min, ogladal i sprawdzal..
    Za to porzedni gin w sobote 29 pazdziernika jak bylam , powiedzial, ze male sa, ale brak dominujacego..

No nic, trudno.. musze byc cierpliwa i czekac :( wlasnie popijam lampke winka bialego do lunchu na poprawe humoru, nie pomaga niestety :(

Nie wiem tylko skad ten sluz plodny byl? U mnie dzis jednak z z przezroczystego zmienil sie w ciagu dnia na bialy rozciagliwy..wiec zmienie na wykresie.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    magic1984 - 3mam kciuki, zeby u Ciebie pierwsza dawka podzialala :) i za pozytywny test pod koniec cyklu :))
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Dzięki Madziauk miejmy nadzieję, że się uda. Tobie też tego życzę :peace:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    magic1984- ja sie ciagle ludze, ze moze za tydzien lekarz cos wypatrzy.. ;) no ale jak nie, to oby nastepny byl lepszy chociaz troszke, zeby jakis pecherzyk sie pojawil - byloby super :)
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Madziauk jak Twoje samopoczucie dzisiaj?
    One Kiss trzymam mocno kciuki za jutrzejszy dzień!!!
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Madziu a ile mm miały pęcherzyki któe widział ?
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Magic1984 - samopoczucie srednio, wlasnie winko pije ...smutno mi, bo mialam, nadzieje, ze cos urosnie

AbortaW - nie zapytalam, i nie wiem co on tam widzial, dominujacych pecherzykow brak.. pewnie jakby widzial jakies co moga podrosnac to by mi powiedzial, choc z drugiej strony moze nie chcial mi nadzieji robic.. :( moglam sie cos dopytac, no ale nie pomyslalam.. szukal tam i szukal dobre 5 min, wiec juz wiedzialam , ze tam nic nie ma..
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    nie-dziękuję, żeby nie zapeszyć :wink:
    dam znać jutro.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.