Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeAug 24th 2015
     permalink
    Ja daje trochę masła. Mozna zamiast proszku do pieczenia dać sodę. No i ważne zeby ciasto dobrze wyrobić/napowietrzyć i odstawić na pół godziny zeby odpoczęło. Wtedy gofry sa bardziej pulchne i takie flaki od razu sie nie robią.
    Wiem ze niektórzy osobno pianę ubijają z białek i dodają na koniec.
    -- []
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeAug 24th 2015
     permalink
    Środa ja robię gofry z tego przepisu i są pyszne, ale ja zamiast mleka daję samą wodę, alergik w domu i nic się nie dzieje, nie tracą na smaku mimo mlaka braku (nie czuję, że rymuję) aby były chrupiące to trzeba zmiksować osobno białka i na końcu dodać, raz gdy robiłam z tego przepisu i dałam całe jajka bo mi się nie chcciało osobno miksować białek, to nie były tak chrupiące, ja mam taką zwykła badziewiatą gofrownicę z rossmana ale jakoś daje radę.
    gofry

    Ja chciałam się pochwalić przepisem na sajgonki dietetyczne, nic odkrywczego bo to prosta rzecz, ale nie chciałam by były pełne tłuszczu, więc gotowe sajgonki, posmarowałam lekko oliwą i piekłam w piekarniku na papierze, wyszły pyszne, chrupiące, nie tłuste, tylko trzeba pamiętać, by układać je na papierze cieńką stroną do góry
    Sajgonki:
    Mrożone warzywa chińskie - poszłam na łatwiznę
    3 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę i zamacerowane w przyprawie 5 smaków, oleju sezamowym i sosie sojowym,
    2 op papieru ryżowego
    Pierś pobsmażam na woku, odkładam, potem obsmażam, duszę warzywa, jak są gotowe dodaję kurczaka by przeszedł smakiem warzyw, trochę czosnku, sos sojowy i odkładam by wystygło.
    papier moczę w wodzie, nakładam masę zawijam, można takie zjeść od razu, można jak pisałam posmarować sjagonkę olejem i upiec na papierze w piekarniku.
    Tak sobie zdałam sprawę, że to fajna rzecz na imprezę, bo można nadzienie przygotować prędzej, potem porobić sajgonki i już na imprezie upiec w piekarniku, do tego jakiś sos słodko-kwaśmy i gotowe.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 30th 2015
     permalink
    podpowiedzcie - jak przeliczyc cukier na ksylitol?
    np mam w przepisie 1szkl cukru to ile mam dac ksylitolu zeby nie bylo go zbyt mocno czuc?
    zrobilam kiedys ciacho z jednego przelicznika z netu i pomijam ze byla okupacja lazienki to i smak byl beznadziejny
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeAug 30th 2015
     permalink
    ja kiedyś robiłam muffinki z ksylitolem, nikt nie miał sraczki i róznicy w smaku nie czułam, ale dla kogoś bardziej wyczulonego może tak być, moja koleżanka mówi że nie jest w stanie wypić herbaty z ksylitolem bo smak nie ten sam.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 31st 2015
     permalink
    KachaW a jak przeliczylas ilosc cukru na ilosc ksylitolu? bo ksylitol jednak slodszy niz cukier
    w herbacie czy kawie to tez nie przelkne ale mysllaam ze do ciasta byloby ok (stewia nie przeszla)
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeAug 31st 2015
     permalink
    Ja bym dała na oko tak 3/4 szklanki :)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeAug 31st 2015
     permalink
    Hyde ja ogólnie zawsze daję mniej cukru niż w przepisie, więc wtedy dałam tyle ile uznałam za stosowne, jak w przepisie jest szkl to ja daję pół, bo dla mnie wszystko za słodkie jest, a dzieci i tak jedzą, więc dla mnie luz
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeSep 1st 2015
     permalink
    Zrobiłam napad na ogród rodziców i wyniosłam pyszne pomidory, paprykę, dynię hokkaido i teraz kombinuję, co z tego zrobić. Ktoś ma jakieś pomysły? Tak sobie myślę, że albo jakąś zupę zrobię, albo może coś na kształt risotto, ale z kaszy? Hmm...
    • CommentAuthormoly123
    • CommentTimeSep 1st 2015 zmieniony
     permalink
    Jak pomidory i papryka to odrazu mi sie leczo nasuwa ;) Mniam :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeSep 1st 2015 zmieniony
     permalink
    Już wykombinowałam :) Na pierwsze zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk z "Jadłonomii", na drugie kaszotto z pęczaku z kiełbasą, pomidorami i dynią z "Kipi kasza" :)

    edit: Przepis na zupę jest tutaj - krem pomidorowy z pieczonymi paprykami. Polecam, jest naprawdę przepyszna :smile:
    A tutaj kaszotto z pęczaku z pikantną kiełbasą, pomidorami oraz dynią, równie udane, choć jak dla mnie kiełbasy w nim nie musiało by być. Ale i tak pyszne.
    •  
      CommentAuthorLeti
    • CommentTimeSep 7th 2015
     permalink
    To kaszotto mi się podoba :) A ja wymyśliłam expresową pastę z awokado: awokado do tego przyprawa z rossmana pomidory z czosnkiem i czarnuszką i prażona cebulka i w moździerzu ugniecione :) 4 minuty wszystko trwa.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeSep 15th 2015
     permalink
    Leczo ktoś wspominał ostatnio - z soczewicą i dynią, boskie :)
    • CommentAuthormoly123
    • CommentTimeSep 15th 2015
     permalink
    Ja wspomnialam:-) czuc tam soczewice? Maz nie lubi:-P
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeSep 15th 2015
     permalink
    W przepisie jest czerwona, teoretycznie szybko się rozgotowuje, ale w moim nadal była wyczuwalna. W sumie jakby tylko soczewicę pominąć, to też dobre będzie. Szczególnie z tą dynią, mniam :)
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    Dziewczyny co powiedzie na ciasto Rafaello (kiedyś tu dodawałam przepis :tongue:) w formie tortu na 3 urodziny? Zrobiłam próbę tortu klasycznego i powiem szczerze, to nie to... Biszkopt ok, nasączenie mi nie wyszło... Śmietana niby ok, ale złego dżemu użyłam do drugiej warstwy, a o dekoracji z zewnątrz nie wspomnę... Masakra... Więc tak myślę, że jak zrobię rafaello, czyli do śmietany dodam białej czekolady i wiórków kokosowych i wszystko obsypię wiórkami na koniec to chyba nic się nie stanie, co? Mogę przełamać odrobiną dżemu porzeczkowego, żeby za słodko nie było:wink:
    Co o tym myślicie?
    A no i poszukuję pomysłu na ewentualną dekorację (poza literkami). Co ciekawego można dodać na wierzch z tym kokosem?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    Dii, ja osobiście zrobiłabym to co mi wychodzi... Po co się stresować, denerwować i psuć nastrój...
    Zrób to rafaello i myslę, że wszyscy będą zadowoleni ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    Dii skoro ci nie wychodza torty a bys jednak chciala takowy a zamowiac nie bedziesz to moze kup tort lodowy? dzieciaki sie uciesza, ladnie wyglada, z reguly smaczny jest
  1.  permalink
    Dziewczyny, potrzebuję przepisu.
    W sobotę mamy imprezę rodzinną i obiecałam Babci dwie sałatki. A chwilę później się dowiedziałam, że w sobotę się bronię :devil:
    Tak więc, muszę zrobić je jutro. Jedną robię z gyrosa (kurczak, kukurydza, ogórki konserwowe, pekińska sos majonezowo-ketchupowy). Wiem, że nic się nie stanie jak będzie leżeć w lodówce prawie 24h, że nie straci smaku itd.
    Potrzebuję jeszcze jednego pomysłu... Najlepiej gdyby ta druga była bez mięsa. Ktoś coś?
  2.  permalink
    Rukola, niebieski ser pleśniowy, mandarynki z puszki, gruszka świeza, orzechy podprażone na patelni do tego dressing z miodu, oliwy, octu balsamicznego. Przygotujesz w 5 min u babci, sos zabierz ze sobą w słoiczku, bo nalezy zrobic go wczesniej. Nie wiem jak u was, ale u nas sałatki z majonezem za bardzo nie idą juz... Mysle ze bedzie miała zwolenników- u mnie goście lubia :)

    Treść doklejona: 01.10.15 14:29
    Jezeli majonezowa to moge polecic taką, która wielka miloscią kocha mój syn
    makaron kokardki
    salami w kostkę
    ser zółty w kostkę
    sos- majonez, ketchup +duzo ziół prowansalskich
    Tez błyskawiczna
  3.  permalink
    Dzięki Szczypta! Obie brzmią super. Pogadam jeszcze z babcią, ale pewnie stanie na tej z majonezem - bo tam towarzystwo lubiące tradycyjne jedzenie i raczej 60+ (poza nami i jej jednym synem i synową).

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 01.10.15 15:12</span>
    Jeszcze pytanie - ser żółty obojętnie jaki (gouda, edamski), czy jakiś konkretniejszy (trochę ich jest).
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    Z majonezem i bez mięsa: ananas z puszki albo brzoskwinia z puszki, seler ze słoika, kukurydza, ser żółty potarty, albo kosteczki. Do tego dodaje się szynkę w kosteczkę, ale bez smakuje tak samo dobrze. Sos to majonez z pieprzem i solą do smaku. Następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. U nas wszyscy się nią zajadają. Tylko dobrze trzeba odsączyć ananas i seler.

    Inna, ładnie wyglądająca: trzesz żółty ser cienką warstwą do miski/pojemnika, na to trzesz ugotowane na twardo jajko, sypiesz pieprzem, sola, papryką, na to smarujesz cienką warstwą majonezu (może być majonez wymieszany z łagodnym jogurtem), na to znów żółty ser i tak do wyczerpania składników. Na większą imprezę to z dużego kawałka sera i 6-8-10 jajek. Super smakuje i wygląda.
  4.  permalink
    caffe- moze rzeczywiście jak starsze pokolenie to tzreba bardziej tradycyjnie... Do drugiej ja daję gołdę, ale własciwie nie ma znaczenia jaki ser
    A moze zrobisz tradycyjną jarzynowa? taką to wszyscy lubia :)I spokojnie mozesz zrobic dzien wczesniej
  5.  permalink
    Tradycyjną jarzynową robi babcia.
    Ja mam zrobić coś dobrego, ale bez wydziwiań (typu krewetki, czy wędzona ryba) dlatego skłaniam się ku tej z salami i sera, albo alfy ser+jajka.
    Miałam się "popisać" przed rodziną (pierwsza oficjalna impreza, na której spotyka się rodzina od strony mojego A.) a tutaj wszystko będzie na szybko. Ale pomysły macie super!! Na pewno któryś wykorzystam :)
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeOct 1st 2015 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: Dii skoro ci nie wychodza torty a bys jednak chciala takowy a zamowiac nie bedziesz to moze kup tort lodowy?

    O to chodzi, że chcę zrobić sama :bigsmile::tongue:
    A podpowiecie jakąś dekorację na wierzch pasującą do wiórek kokosowych?
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    Płatki migdałowe, albo cale migdały :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    Caffe_latte: Dziewczyny, potrzebuję przepisu.

    ja czasami robie salatki dzien wczesniej na zasadzie ze wszystko przygotowuje w oddzielne pojemniki i mieszam potem tuz przed impreza; praktycznie kazda salatke mozna tak ogarnac


    salatka "tarta" dosc popularna u nas, musi byc podawana na drugi dzien bo pierwszego 'nie przechodzi" tyle ze porcja jest taka na killka osob wiec jak cos rob podwojnie
    2ppuszki tunczyka w sosie wlasnym
    20dag zoltego sera
    6jajek
    1mala cebula
    majonez

    ukladamy warstwami w naczyniu ktore sie nie zweza lub niewiele zweza
    patrzac od dolu

    1. bialka starte na grubej tarce jarzynowej
    2. cebula - w drobna kostke, sparzona i odsaczona (jadelikatnie sole)
    3. polowa zoltego sera (zetrzec na najdrobniejszej tarce jarzynowej)
    4. 1 puszka tunczyka
    5. majonez tyle zeby delikatnie rozetrzec (lyzka starcza)
    6. reszta zoltego sera (j.w. tartego)
    7. tunczyk
    8. majonez (j.w.)
    9. zoltka starte na tarce ziemniaczanej (wtedy daje to fajny efekt wizualny)



    i jeszcze zawsze schodzi kus-kus'owa ale to wlasnie trzeba przygotowac w oddzielne pojemniczki (porcja jest juz imprezowa)
    porcja kus kus (ja daje paczke)
    2 papryki pomaranczowe
    3 srednie pomidory w kostke
    3 ogorki (takie srednio dlugie) w gruba kostke
    2 peczki rzodkiewki (zetrzec na tarce)
    duzy peczek natki pietruszki drobno posiekanej
    duza cebula w drobna kostke (zawsze daje parzona)

    sos:
    sok z duzej cytryny
    2 lyzki oliwy z oliwek
    sol+pieprz
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    A myślicie, że na to da się położyć opłatek taki co sie kupuje na torty? Pewnie musiałabym posmarować samą masą śmietanową, bez wiórek... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    Dii oplatek na mase smietanowa mozesz jak najbardziej polozyc, jednak bym sobie odpuscila posypanie wiorkami bo on musi jakos przylegac przeciez

    Treść doklejona: 01.10.15 22:04
    aha, ja z oplatkiem nie robilam ale kolezanka zastrzegla mi ze gdybym miala robic to zeby nie klasc go na dluzej niz 5h przed podaniem tortu bo inaczej kiepsko wyglada
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    Aaa to wiem :) Mieliśmy opłatek na roczek Kacpra i nałożyliśmy tuż przed zapaleniem świeczki :bigsmile:
    Dzięki :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    Szczypta, dzięki za sałatkę makaron+salami+ser. Wyszła super, wszystkim smakowała :smile:
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    Macie jakiś sprawdzony przepis na danie z penne na ciepło? Nie wiem, może jakiś sos serowy? Już nie mam pomysłów na te obiady, poratujcie!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    My lubimy zapiekankę z.penne.
    Tuńczyk, szpinak, czosnek, kukurydza, pomidory, śmietanka 30.
    Z tego robię taką masę/sos i potem warstwami łącze z makaronem (my jemy ciemny) ugotowanym al dente w naczyniu żaroodpornym i zapiekam.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    Szpinak w liściach? Nie podsmażany?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    Jaki masz. W liściach, rozdrobniony, łenewer.
    Ja robię tak, że najpierw wrzucam tuńczyka, potem szpinak, potem sporo rozgniecionego czosnku, potem kukurydzę, potem pomidory i na koniec śmietankę. Ofc doprawiam do smaku. Poszczególne elementy chwilę podsmażam, ale to już gotowe półprodukty (oprócz szpinaku i czosnku), więc dosłownie po kilka minut smażę.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    A długo to potem zapiekasz? Może jutro zrobie, bo mi penne zalega w szafce.
    --
  7.  permalink
    malisek
    My b lubimy taki makaron
    -Kurczak w kostkę, posypac świeżym rozmarynem i tymiankiem, polac oliwą, odstawić, po kilku godzinach obsmazyc krótko na patelni
    - Na tej samej patelni rozgrzac troche oliwy, łyzeczke masła i na tym przesmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki i papryke pokrojona w kostkę.Dodac 2 łyzki wina. Ew. wody, ale ja wolę z winem :) Posolic
    - jak juz pieczary z papryka sie przesmażą dodać świeży szpinak baby, Trzymac na patelni az zmniejszy objętość
    -Do garnka wlac smietanke 30% z kartonika, przecisnac z 6 zębów czosnku i zagotowac.
    Do warzyw dodac kuraka, zalac śmietana i redukowac.Dodac makaron do sosu i wymieszac
    Posypac na talerzu granna padano.Mozna tez przesmazyc boczek na suchej patelni i posypac, ale wtedy to milion kalorii jest ale pyszne.

    Treść doklejona: 06.10.15 15:12
    caffe fajnie ,że smakowało :)

    Treść doklejona: 06.10.15 15:17
    Malisek a moze zwykłe aglio olio? ja luibie najbardziej własnie z penne ;)
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    Dzieki szczypta! Przepis z kurczakiem brzmi super, jest tam wszystko co bardzo lubimy.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 7th 2015
     permalink
    ja tez zrobie;-)brzmi super
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeOct 7th 2015
     permalink
    Ja lubię taką prościutką zapiekankę:

    - makaron
    - obgotowane brokuły
    - ser z niebieską pleśnią

    wymieszać w naczyniu żaroodpornym i zapiec pod beszamelem. Można posypać po wierzchu tartym twardym serem i płatkami migdałów.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    sa tu jakies dziwczyny na diecie bezglutenowej? jest juz moze taki watek? nie chcialabym mieszac i zakladac nowego, nie wiem czy ktos gotuje bezglutenowo...chetnie bym sie powymieniala sprawdzonymi przepisami, glownie na rzeczy maczne
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    A ja jestem za założeniem takiego wątku....
    Tutaj się wszystko wymiesza, a dieta bg to ciekawy temat...
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    Ewa ja co prawda glutenowa, bo ja robię prawie wszystko na pełnoziarnistej orkiszowej, ale chętnie będę zaglądać na ten wątek, bo na stanie u mnie zawsze mąka gryczana i kukurydziana i z nich też pichcę, chętnie poczytam nowe przepisy
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
    • CommentTimeOct 16th 2015 zmieniony
     permalink
    szukam przepisu na naleśniki z tuńczykiem, ktoś coś? :)
    --
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeOct 19th 2015
     permalink
    Macie może sprawdzony przepis na shoarmę z kurczaka? Wczoraj jadłam w restauracji i była najlepsza jaką jadłam kiedykolwiek wcześniej, mięsko rozpływało się w ustach, pychota. Sama jak robię to kurczak jest suchy i twardawy, a tamto to było mistrzostwo!
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeOct 19th 2015 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny w zeszłym roku (chyba) wrzucałyście tu link do strony z przepisem na śledzia z cebulką i żurawiną. Robiłam go, był pyszny i teraz mnie naszło na niego. Niestety nie pamiętam jakie przyprawy jeszcze tam szły - ziele angielskie, liść laurowy. Coś jeszcze?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 19th 2015
     permalink
    mam ten przepis zapisany bo robilam na impreze :)

    Śledzie z żurawiną
    śledzie a'la Matias - 60 dag
    żurawina suszona - 15 dag
    cebula - 4 szt
    olej
    goździki
    ziele angielskie
    pieprz czarny
    liść laurowy

    Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Słyszałem, że śledziki moczą się czasami nawet całą noc. My ten proces przyspieszamy maksymalnie. Co jakiś czas podmieniając zimną wodę. W maksymalnie 45 minut śledzie będą gotowe do dalszej obróbki.Cebulę siekamy drobniuteńko, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik. Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie.
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeOct 20th 2015
     permalink
    Dzięki MrsHyde :bigsmile:
    Ten sam znalazłam w necie. Tylko te goździki mi nie pasują, więc nie dam.
    --
  8.  permalink
    Dziewczyny, potrzebuję przepisu na dobry bigos. Z racji mojej pierwszej fazy diety SB, mój A. stwierdził, że żeby mnie nie kusić, to mogę mu ugotować coś za czym nie przepadam. Wpadłam na bigos, a on zaakceptował i stwierdził, że będzie z chlebem jadał. A ja bigos robiłam ze dwa razy w życiu... W zamrażarce mam mięso z szynki i karczek, może się nada?
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeOct 20th 2015
     permalink
    ja te śledzie robiłam, ale dla mnie zupełnie to nie to :/
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeOct 20th 2015 zmieniony
     permalink
    Mi bardzo smakowały. Lubię też z cebulką i cytryną. Samych śledzi w oleju nie cierpię.
    Co do bigosu, karczek może być, szynka chyba za chuda i za sucha. Ja daję żeberka/chudszy boczek/golonkę/łopatkę. Oczywiście nie wszystko na raz. Ostatnio łopatka i fajny boczek dostałam, prawie samo chude mięsko. Plus kiełbasa. Mięso gotuję, wyjmuję, studzę. W tym wywarze gotuję kapustę z zielem angielskim, liściem laurowym, suszonymi grzybami. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam cebulę, czosnek, mięso i daję do kapusty. Kiełbasę smażę z niewielką ilością przecieru pomidorowego (nie lubię bez), dodaję do kapusty. Doprawiamy do smaku. I gotuję, gotuję ☺ Bardzo lubię taki bigos dodatkowo upiec w piekarniku, ma wtedy fajny posmak.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.