Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    ja kiedys robilam bez jajka, teraz ostatnio kilka razy z jajkiem, byly takie rozplywajace sie w ustach mniaaaam
    mysle jednak ze cala tajemnica w mace, pierwsza lepsza sie nie nada
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    Ja mam wypróbowane ciasto z kwestii smaku - tutaj, a co do mąki, to najlepiej mi wychodzą z pszennej typ 650, z tortowej się rozłaziły, z innych też nie były udane.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    nie wiem czy znacie strone CZYTAJ SKLAD , sa tez na fb - goraco polecam bo zestawienia sa czytelne; sprawdzilam juz u nich kilka rzeczy i bylo mi latwiej np dobrej zurawiny szukac
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    Znam, znam, korzystam ostatnio :)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    dziwczyny, kiedys gdzies ktos podawal przepis na pierogi zapiekane w piekarniku czy cos w ten desen. ma ktoras na wierzchu?
    -- ;
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    ewa ja takie pierogi robie z ciasta drożodzowego
    jak nie mam weny samej robic ciasta to kupuje te gotowe zwijane w rulonik spody do pizzy, normalnie lepie pierogi i do piekarnika na 20 min w temp 180-200 stopni zalezy co mam w srodku :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    Mooniia, a co do środka takich pierogów się najlepiej nadaje? Zaciekawiło mnie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 23rd 2015
     permalink
    zrobilam ostatecznie ten tort makowy z mojewypieki.com i jesli bedzie tak pyszny jak cudnie pachnie to mysle ze momentalnie zniknie ze stolu

    ps
    uzylam konfitury pomaranczowej z tesco , wiadomo domowa bylaby zdrowsza ale ta wg dzieciakow pyszna jest
    •  
      CommentAuthorKaroolka
    • CommentTimeDec 23rd 2015
     permalink
    U mnie w piekarniku właśnie stygnie ciacho do tego tortu. I najlepsze jest to, że mam tę samą konfiturę z Tesco ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 23rd 2015
     permalink
    Karoolka to ja jeszcze podpowiem slowko co do kremu do przelozenia, dalam nie 600 a 750g mascarpone i nie 300 a niecale 400ml smietany; gdyby nie to ciezko byloby sie "wyrobic" z oblozeniem ciacha (ostatecznie posypalam gorzka czekolada)
    •  
      CommentAuthorKaroolka
    • CommentTimeDec 24th 2015
     permalink
    Ja upiekłam w mniejszej tortownicy, ale ilość składników zostawiłam jak w przepisie. Dlatego miałam więcej kremu i wystarczyło, a nawet ciut zostalo :) ja również posypałam gorzką czekoladą :) teraz chłodzi się, ale już nie mogę doczekać się efektu.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 25th 2015 zmieniony
     permalink
    tort makowy wyszedl obledny w smaku - nasaczylam domowa nalewka cytrynowa z woda bo likieru pomaranczowego nie znalazlam, w prawdzie skusilam sie na maly kawaleczek ale niebo w gebie jesli ktos lubi mak!! gosciom tak smakowal ze polowa poszla :))
    sad



    ale, ale mialam tez inny torcik... sledziowy
    przepis znaleziony na blogu Lepszy Smak
    tak sie prezentowal moj (za forme posluzyla obrecz wycieta z butelki po coca coli, mala uwaga - trzeba baaaardzo dobrze odsaczyc sledzie zeby oliwa nie wyplywala bo ja musialam papierem scierac)

    dsa
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 26th 2015
     permalink
    KIELISZKI ŁOSOSIOWE
    najladniej wygladaja podane w kieliszkach od martini ale z braku odpowiedniej ilosci szkla podalam w malyhc plastikowych; porcja na 4 kieliszki martini starczyla na 8tych plastikowych

    losos wedzony w plastrach (ja najczesciej kupuje 2 tacki z biedronki)
    1 wieksze avocado
    sok z 1/2 cytryny
    serek almette (2 opakowania) lub ser twarogowy poltlusty (2kostki)
    zabek czosnku wycisniety do twarogu (mozna nie dawac, wtedy np odrobina chrzanu zeby przelamac smak)
    sol i pieprz do smaku (do serka)

    Ser twarogowy zblendowac z odrobina mleka (daje na oko do uzyskania porzadane konsystencji), doprawic do smaku
    Lososia pokroic w paski tak zeby mozna bylo je 'nastroszyc'
    Avocado koniecznie skropic sokiem z cytryny dzieki czemu tak szybko nie bedzie czarnialo
    Do kieliszkow wlozyc doprawiony twarozek, na to avocado i lososia
    Przybrac plasterkiem cytryny

    jedyna wada to trzeba przygotowac przed samym podaniem (ja przygotowuje serek, kroje lososia a potem na ostatnia chwile zostawiam kwestie avocado i wrzucenia do kieliszkow)

    dsa
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 27th 2015
     permalink
    A jakie menu proponujecie na domowego Sylwestra?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 27th 2015 zmieniony
     permalink
    wszystko zalezy jakich gosci bedziesz miala (czy mocno wybrednych) czy robisz imprezke elegancja francja czy raczej sami swoi
    z takich sprawdzonych to
    - zupa gulaszowa/ strogonof/ cyganska
    - rolada szpinakowa z lososiem
    - muszle makaronowe (nadziewane szpinakiem z serem feta lub miechem w sosie bolognese)
    - poledwiczki w sosie pieprzowym lub musztardowym
    - sledzik lub inna rybka
    - rozniaste salatki
    - przystawki - roladki z tortilli, roladki szynkowo-serowo-czosnkowe (w szynke konserwowa zawijam starty na drobnych oczkach zolty ser z duza iloscia czosnku i majonezem tyle zeby sie skleilo); jajka faszerowane (zarowno na cieplo skorupki faszerowane pietruszka lub pieczarkami, jak i takie gdzie faszerujemy tylko zoltko i tu tunczyk ,koperek, losos, szynka,pieczarki... ); deska serow


    na kilku imprezach furore robily tez Ptysie
    a ostatnio u znajomych zajadalismy sie kalafiorem i brokulem zapiekanym w panierce (nie z glebokiego tluszczu)
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 27th 2015
     permalink
    Sami swoi, w dodatku z dzieciakami. Myślałam o tatarze, chilli con carne , te roladki z szynki, kumpela też coś zrobi. O, alternatywą do roladek czosnkowych z szynki jest pomidor pod pierzynką. Plaster pomidora posolony, na to grubo majonez wymieszany z czosnkiem granulowanym ( ze świeżym jest dla lubiących na ostro), a na wierzch starty żółty ser na drobnych oczkach ( takie gniazdko). Pyszna przekąska. Może jeszcze faszerowane pieczarki.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 27th 2015
     permalink
    MrsHyde wrzuć prze[is na te roladki z łososiem
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 27th 2015
     permalink
    Kachaw roladki ?? chyba o roladzie szpinakowej z lososiem myslalas
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 27th 2015
     permalink
    tak rolada :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 27th 2015
     permalink
    wrzucalam juz tutaj ale skopiuje

    ROLADA SZPINAKOWA

    ciasto
    * mrozony szpinak (rozdrobnionego) - ja daje 1,5paczki tego z biedronki
    * 2-3 zabki czosnku (przez praske)
    * 4 duze jajka (ooddzielic bialka od zoltek)
    * szczypta soli, pieprz do smaku
    * galka muszkatolowa do smaku

    Rozgrzac patelnie, wrzucic zamrozony szpinak, po pewnym czasie dodac czosnek. doprawic do smaku. koniecznie ODPAROWAC (chyba ze ktos ma czas to moze rozmrazac szpinak i odciskac a potem dopiero na patelnie); przestudzić. Przelozyc do wyzszego wiekszego naczynia i potraktowac blenderem, wymieszać z żółtkami (ja dalej robie to blenderem)
    w miedzy czasie ubic bialka na sztywna piane, delikatnie wymieszac ze szpinakiem
    Blaszke piekarnikowa (ta taka duza co z piekarnikiem idzie w parze przy zakupie) wylozyc papierem do pieczenia. Wylac mase i delikatnie ale rowno rozprowadzic. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180^, piec ok 15min bez uzycia termoobiegu zeby zbytnio nie wysuszyc ciasta.
    wyjac z piekarnika, przerzucic na blat wylozony folia papierem do gory i na tej stronie smarowac serem


    nadzienie
    * duze opakowanie wedzonego lososia w plastrach (my lubimy lososia wiec daje tak ok 250g)
    * 1 ser twarogowy poltlusty
    * 1 serek almette z chrzanem
    * 2 łyzki chrzanu śmietankowego (ja daje mosso bo ten smak mi najbardzije podchodzi, domowy tarty chrzan jest mega mocny wiec uwaga z iloscia)

    ser i chrzan porzadnie zblendowac, rozsmarowac na przestudzonym ciescie; ja juz nie przyprawiam niczym tej masy;
    na serze rozlozyc lososia; nie zalowac go bo im gesciej sie ulozy tym pozniej i ladniej wyglada i lepiej smakuje
    zwijajac dociskac


    ps. sprawdzilam ze:
    - najlepiej pozniej podwojnie zawinac w folie wtedy rolada jest fajnie wilgotna - najpierw ciasno zawijam w folie spozywcza a potem jeszcze w aluminiowa
    - trzeba zostawic na noc w lodowce, niby mowia ze 3h wystarcza ale zdecydowanie wersja na drugi dzien smaczniejsza
    - jesli przesuszysz ciasto to warto zwijajac miec wilgotne dlonie :)
    - im ciemniejszy losos tym ladniej to wyglada, raz kupilam jakis taki jasny i wygladalo niefajnie


    ads
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 27th 2015
     permalink
    pięknie wygląda, muszę spróbować
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 28th 2015
     permalink
    Dziewczyny napiszę tutaj, bo więcej Was tu zagląda oraz nie mogę znaleźć wątku tortowego :shamed:
    MAm ogromną prośbę.
    Potrzebuję jakiś fajny, łatwy, sprawdzony przepis na biszkopta.
    Chodzi mi o biszkopt jasny i ciemny [z kakao].
    Oraz potrzebuję sprawdzony przepis na masę z serka mascarpone.
    Myślałam o masie z dodatkiem brzoskwiń z puszki.

    Chcę zrobić pierwszy w życiu tort.
    Dla Huga na urodziny.

    Help mi :kissing::kissing:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 28th 2015
     permalink
    Teo, ja zawsze robię biszkopt z MOjeWypieki - robiłam juz 4 torty, w sumie 24 blaty i wszystkie udane :)
    .
    Tam jest też przepis na masę z mascarpone.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 28th 2015
     permalink
    Teo mozesz zrobic mase z tego tortu makowego ktory podlinkowywalam na tej stronie,jest smaczna i nie jest jakos szczegolnie slodka
    brzoskwinie trzeba by osuszyc na sitku a potem recznikiem papierowym
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 28th 2015
     permalink
    Dzięki dziewczyny :)
    Piszcie piszcie dalej bo ja zielona w temacie tortowym jak ta trawa na wiosnę.
    A głupie pytanie - jeśli do jednego z biszkoptów dosypie kakao (żeby był ciemny) to pozostałe składniki daje bez zmian czy np mąki trochę mniej, żeby się gramatura sumaryczna zgadzała? :shamed:

    I co zamiast brzoskwiń do masy pasuje?
    Pomyślałam o tych, bo inne owoce to teraz tylko z mrożonek no i sie boję coby się to nie rozpapciało.....
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 28th 2015
     permalink
    Teo, tylko nasacz biszkopta. ja zawsze nasaczam sokiem z cytryny wycisnietym do szklanki wody, jakos tak, ale bez nasaczania biszkopta to torty sa suche i niesmaczne (wg mnie).
    a mase z mascarpone to ja robie zawsze tak jak w tym przepisie
    http://dorota.in/krem-z-bitej-smietany-i-mascarpone/

    ja w ogole podziwiam, ze ci sie piec chce blaty. ja zawsze biore kupne te kakaowe, nasaczam, przekladam masa, na masie klade maliny, moga byc mrozone, tort jest zawsze pyszny, goscie sie zajadaja. moze nie jest tak efektowny jak te z masy cukrowej, ale za to dobry no i dzieci tez zjedza na pewno. dla dzieci miksuje maliny do kremu
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 28th 2015
     permalink
    Ewa, to chyba kto co lubi, dla mnie te gotowe blaty sa oblesne, czuc chemia normalnie (moja kuzynka nie umie piec biszkoptw i zawsze robi na gotowcach wiec z roznych sklepow juz miala i wszystkie taki sam szajs)
    no a ten pzrepis co podlinkowalas to chyba bardzo slodka ta masa musi byc skoro az pol szklanki cukru pudru idzie na dosc mala ilosc serka mascarpone, no chyba ze dajesz mniej; (1 lyzka cukru pudru to ok 10gram podczas gdy szklanka to juz ok 120; przeliczajac trzeba dac 6lyzek na pol szklanki czyli jakby nie bylo duzo); ja teraz nie mialam jak sprobowac a i tak na zwiekszona ilosc masy dalam mniej niz w przepisiee i bylo akurat; nie ma co przekombinowywac ze slodycza



    Teo wg mnie sukces w pieczeniu biszkoptow tkwi w dobrej mace, zadne basie czy inne marketowe, polecam albo lubelle tortowa albo z polskie mlyny ; co do proszku do pieczenia to mam podobnie, tylko delecta mnie nie zawiodla

    Treść doklejona: 28.12.15 20:50
    i tak jak napisala Ewa, biszkopt musi byc dobrze nasaczony (ale zeby nie przelac), do tortow pasuja likiery ale jesli to dzieckowy to faktycznie woda z sokiem z cytryny bedzie ok ewentualnie do ciast z kakao/czekolada mozesz nasaczyc sokiem z wisni, fajnie ze sooba sie "zgrywa"
  1.  permalink
    MrsHyde: * 1 ser twarogowy poltlusty

    Aniu 1 ser to ile? 25 dag? Bo chyba sie pokusze i zrobię tę roladę. I czy almette chrzanowy to jest zamiennie z chrzanem? Czy trzeba dac to i to?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 28th 2015
     permalink
    Aga to kostka i te "klinki" sa chyba zawsze po 250g, najczesciej robie z tego z piatnicy lub ser twarogowy zambrowski w kostce

    dsa


    wersja zwykly twarog+chrzanowe almette najbardziej odpowiada nam konsystencja
    chociaz pewnie i sam twarog by poradzil (zblendowany z odrobina mleka)

    Treść doklejona: 28.12.15 21:27
    tylko uwazajcie z chrzanem, raz kupilam jedyny jaki byl w sklepie i dobrze ze dalam na czubek lyzki bo w morde palil straszliwie
    warto jednak nie brac tego ostrego bo moze zepsuc smak (w sensie zdominowac smakiem a nie uzupelniac)
  2.  permalink
    okej, dzięki :)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Teo, ja robiłam takie biszkopty z "Moje Wypieki" wiele razy:

    - jasny
    - ciemny

    Powiadam ci, tego się nie da spieprzyć. Pilnuj, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, to ważne, bo się lepiej połączą. Nasączyć możesz tym syropem po brzoskwiniach, ale ja bym rozcieńczyła wodą, może cytryny trochę do tego do smaku, żeby nie było mdłe. Na pewno wyjdzie, biszkopt to nie jest jeszcze najtrudniejszy z wypieków, dasz radę :smile:

    MrsHyde: Ewa, to chyba kto co lubi, dla mnie te gotowe blaty sa oblesne, czuc chemia normalnie


    No dokładnie, mam alergię na te wszystkie gotowce, dla mnie nie do przyjęcia.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    i ja polecam biszkopty z moich wypieków
    ja jedynie co robię inaczej to ubijam całe jajka z cukrem rosną mi aż brak miejsca w mikserze
    przesiewam mąkę i takimi szybkimi napowietrzajacymi ruchami łączę biszkopt zawsze wychodzi mi b. wysoki
    i co juz było wspomniane nasączam i to nie mało każdy z blatów zaparzoną herbatą z duża ilością cytryny
    -
    co do masy u nas przeważnie jest bita śmietana 36% + cukier puder+ mascarpone albo i bez bo ostatnio na Wiki ur robiłam z samej śmietany
    do środka dodałam truskawki i borówki z tesko bądź ryneczku lidla
    z brzoskwiniami możesz zrobić ale musisz uważać żeby nie wyszedł za słodki
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Dzięki dziewczyny!!!
    No to już postanowione ze zrobię z tego przepisu.
    W poniedziałek chyba upiekę jednego na próbę :tongue:

    Kasia ale jak całe jajka ubijasz? Nie ze osobno białka a potem dopiero reszta?

    Oraz po co się tymi biszkoptami rzuca ? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorannaa77
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    A ja mogę polecić ten tort.
    Robiłam go kilka razy, wersję jasną i ciemną, z masą cukrową lub z bitą śmietaną na wierzchu.
    Ciasto, a przede wszystkim masa i banany są bardzo dobre, nie przesłodzone.
    W jasnej wersji ciasta, zamiast kakao daje mąkę ziemniaczaną. A ser polecam Delfiko
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Rzuca się po to, by opadł tyle ile potrzeba. Ja jak nie rzucałam to opadał tak, że było wklęsłe albo niskie. A jak rzucę to jest idealnie płaski i więcej nie opadnie. Ja już nawet murzynkiem rzucam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    ja biszkoptem nie rzucam, kiedys raz czy dwa tak zrobilam i nie zauwazylam roznicy
    dodam tylko ze dla mnie biszkopt taki typowy biszkopt to tylko ten pieczony w prodizu, raz ze inaczej smakuje a dwa inaczej sie "pecherzyki" w nim rozmieszczaja jesli idzie o puszystosc
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    TEORKA:
    Kasia ale jak całe jajka ubijasz? Nie ze osobno białka a potem dopiero reszta?

    moja mama tak zawsze robiła i tego nie zmieniałam ubija się pięknie taka masa jak by kogel mogel
    a ja raz rzucam raz nie zależy czy mam potrzebę rozładowania emocji :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Teo dasz rade. Mnie z moich wypiekow zawsze wszystko wychodzi. No i ja tez bym dala maliny czy borowki bo same brzoskinie mdle mi sie wydaja no i latwiej napisac z borowek jedynke czy huga ;). Ja teraz dla guta robilam tort czekoladowy z mw i jeszcze czekoladowego makowca oba ciasta zniknely w calosci.

    A w ogole pierwszy raz robilam polewe czekoladowa ze smietany i czekolady i byla tysiac rzzy lepsza niz sama rozpuszczona czekolada
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015 zmieniony
     permalink
    KasiaMW: moja mama tak zawsze robiła i tego nie zmieniałam ubija się pięknie taka masa jak by kogel mogel

    ja do typowego biszkoptu tez ubijam cale jajka, co innego jesli pieke tylko blaty pojedynczo, wtedy odzielnie zoltka i bialka

    mkd: Mnie z moich wypiekow zawsze wszystko wychodzi.

    powiem jeszcze ze nawet facetom wychodza ciasta z tej strony, zona kolegi nie lubi piec i juz pare przepisow sprawdzil, wszystkie wyszly jak trzeba
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Dzięki dziewczyny za wskazówki, rady i doping wszelaki :)
    Bardzo chciałabym podołać....

    A brzoskwinie plus truskawki ujda?

    Co do.dekoracji to mam plan pokryć.tort białą masą (tą z serka i śmietany) oraz boki udekorować całe skitlesami a na górze ze skitlesow zrobić napis.
    Widziałam taki na Google grafika i jestem zauroczona :)

    Treść doklejona: 29.12.15 19:27
    Tylko dumam czy mi te skittlesy przez noc nie puszczą koloru na tej białej masie i czy dla bezpieczeństwa nie udekorować godzinę przed imprezą.....

    Treść doklejona: 29.12.15 19:30
    Oraz zarzuccie proszę jeszcze jakieś fajne przepisy na sałatki bo chciałabym coś innego niż zwykle....
    A teraz ani pomidorów ani ogórków i trochę możliwości mniejsze.
    Znalazłam dość ciekawy przepis na sałatkę z kabanosami.
    Cienkie kabanosy w plasterki do tego kukurydza, papryka, ser żółty, szczypior i majonez oraz sól pieprz.
    Robiła któraś coś takiego ?

    Myślę też o śledziach.
    Ale nie wiem czy po kaszubsku, czy może w śmietanie z ogórkiem konserwowym (mój tata takie robi) czy jakie.

    Jajka w majonezie też chyba zrobię bo to szybkie i proste. Tylko nie wiem co do majonezu. zawsze wrzucam pora pokrojonego ale może w kosteczkę ogórka konserowego wrzucić?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Teo wrzucalam rok temu przepis na sledzia z zurawina i zielonego sledzika, zerknij - goscie sie zawsze nimi zajadaja a to zawsze cos innego

    a salatka ze szpinakiem? lekka i zdrowa - szpinak, suszone pomidory, zurawina, ser feta i w ramach sosu oliwa z pomidorow wlasnie, pyszna
    albo salatke ktora kiedys szczypta wrzucila pod nazwa SALATKA DLA DZIWAKOW
    a tutaj jeszcze jedna PIKANTNA SALATKA MAKARONOWA, kolezanka robila na impreze i tez fajna w smaku


    ps. ze skitlesami bym nie ryzykowala, przez noc moga 'zawilgotniec'
    chyba w hurtowni musisz kupowac bo jednak tort spory jest i mysle ze to nawet kilkanascie paczek potrzebncyh
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    No przejrzałam kilka stron wcześniej i tego z żurawiną widziałam (niestety podobnie jak rodzynek nikt oprócz mnie żurawiny nie tknie :P).
    Zielonego przepisu nie znalazłam.

    A sałatka Szczypty to ta z sera i salami?

    Szpinakowa też niestety odpada bo mój mąż i cała jego rodzina antyzieleninowa. Dziady nie wiedzą co dobre.

    No czyli z tymi skittlesami dobrze myślałam że przed podaniem dopiero.
    Mówisz że dużo zejdzie paczek?
    W sumie to nawet nie myślałam o tym
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    ja kiedys chcialam otoczyc kitkatem ale jak przeliczylam to wyszlo mi ze fortune na batoniki wydam, cooooz, szkoda mi kasy po prostu bylo


    a tutaj salatka Szczypty
    "sałatka dla dziwaków "


    30 dag zółtego sera( zetrzeć na tarce)
    ketchup
    4 jajka na twardo( posiekać)
    1 puszka kukurydzy
    majonez
    4 małe czerwone cebule( kostka)
    10dag pestek słonecznika
    1/2 pekińskiej
    4 pomidory( w kostkę bez skóry)
    papryka
    duża garść rodzynek
    duża garśc posiekanych orzechów włoskich

    Układać warstwowo. Do lodówy 12h przed podaniem

    Treść doklejona: 29.12.15 21:02
    ZIELONY SLEDZIK (jednak przepis 2lata temu dawalam)

    4 filety sledziowe (ja daje solone, odmaczam w wodzie z octem i odrobina cukru)

    w sloiku wymieszac:
    3-4 lyzki koperku (posiekanego)
    2lyzki octu winnego
    1 pelna lyzka musztardy rosyjskiej (dalam ciut wiecej)
    3lyzki cukru
    1/3 szkl oleju (dawalam lniany ale rzepakowy tez ok )

    sledzie pokroic na nieduze kawalki, wrzucic do sloika, potrzasnac porzadnie sloikiem zeby sie wszystko dobrze wymieszalo, odstawic na 2 dni (a najmniej dobe), potrzachnac po pewnyhm czasie ponownie zeby marynata sie nie rozdzielala (olej z musztarda moze sie rozwarstwiac odrobine), podawac posypane koperkiem
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    O fajna sałatka, dzięki :)
    Tylko musiałabym rodzynki wywalić bo nikt nie zje.
    No i coś zamiast pomidorów bo tych się nie da jeść obecnie.
    Chyba że koktajlowe.



    Roczek syna pierwszy i jedyny raz będziemy obchodzić. Trudno, mogę nawet dwie stowy na skittlesy wydać :wink:
    A tak serio to nic innego fajnego nie stworze bom artystyczna inwalidka. Żadne tam napisy odręczne czy dekoracje. No nie umiem :(

    Treść doklejona: 29.12.15 21:05
    Ble KOPEREK !!!!
    Tego z kolei ja nie przelkne więc odpada :P
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015 zmieniony
     permalink
    ja do salatek kupuje w tesco koktajlowe takie na wage, sa ok smakowo
    hehehe jak tak patrze to ty jeszcze bardziej wybredna jestes niz ja :D



    Teo, a jak masz czas to moze oplatek na allegro z obrazkiem zamow?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    E ja właśnie nie jestem wybredna :)
    Zjem wszystko oprócz zielonej pietruszki, koperku i kminku.
    Wszystko zjadam, serio.
    Tylko no te pomidory teraz to jak gąbka bez smaku no to słabo :(

    Myślałam o opłatku ale po pierwsze nie wiedzialabym z czym (Hug przecież jeszcze nie ma nic ulubionego) a poza tym chciałam sama wszystko, bez żadnych półproduktów..:)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    jesli finanse to nei problem to czemu nie skittlesy
    ja bym po prostu obsypala tarta czekolada albo oblozyla biszkoptami-jezyczkami i dopiero na srodku skittlesy wysypala w napis
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    bez polproduktow? a skittlesy to co;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    ja mysle ze ten oopatek czy biszkopty to bardziej by sie dla Huga nadaly niz te draze ;)
    przynajmniej by mlody mial co pojesc
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 29th 2015
     permalink
    Oj no wiadomo co,miałam na myśli :)
    Slittlesow przecież sama i tak nie zrobię :P

    Ale może faktycznie Ania masz rację.
    Tzn żeby boki jezyczkami (ale to też w dniu przyjęcia co nie?) a tylko na górze zrobić skeetlesowy napis i jedynkę i coś jeszcze najwyżej....
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.