Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 6th 2009
     permalink
    Może zwyczajnie nie trafiłaś na farmaceutę/lekarza, który ma na to czas... Albo nie zadałaś pytania, bo niby skąd farmaceuta/lekarz ma wiedzieć czego pacjent nie wie?
    Jest zakaz reklamy leków na receptę. Takie ordynuje lekarz i to on decyduje czy i jakie przepisać. Od Ciebie zależy jakiego lekarza wybierzesz i czy on uzna, czy jakiś preparat Ci przepisać. Mówię tutaj ogólnie, nie tylko o antykoncepcji hormonalnej. Farmaceuta z kolei nie może podważać decyzji lekarza, nie wolno mu wchodzić w kompetencje lekarzy. Może natomiast informować o lekach zapytany o nie. I odpowiedzialność za ordynowane pacjentowi leki ponosi lekarz, bo to on podejmuje decyzje terapeutyczne.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    • CommentAuthors_biela
    • CommentTimeApr 6th 2009
     permalink
    Jeśli chodzi o lekarzy to ufa jedynie mojemu ginekologowi-endokrynologowi. Dla odmiany bardzo weryfikuję lekarzy innych specjalności, bo żadko do nich chodzę, mało ich znam, a oni często mają inne podejście do leczenia niż ja mam, z tym że ja wiem jak reaguje mój organizm. Miałam tylko jednego internistę któremu ufałam. Badał mi regularnie ciśnienie, zlecał morfologię (miałam stałe problemy z żelazem) często posługiwał się Pharmindexem. Niestety da doktór już nie żyje. Reszta często rzuca domniemane diagnozy bez potwierdzenia ich badaniami, lub przepisuje antybiotyki a nemat których nie posiada informacji, np. wyszłam kiedyś z gabinetu internisty z ostrym brzuchem i domniemanym zapaleniem pęcherza, którego nie miałam, lub gdy poprosiłam o przepisanie antybiotyku nie chodowanego przy pomocy modyfikacji genetycznych, lekarz spojżał na mnie tak jakby nie miał pojęcia o czym mówię, po czym przepisał mi taki właśnie preparat którego ni chciałam.

Dodam, że w mojej przychodni bardzo ciężko jest się dostać do jakiego kolwiek lekaża osobie pracującej (tak zorganizowane są zapisy) więc nawet nie mam wielkiego wyboru.
    -- "kicham na to, czy mój sąsiad czyta o moich cyklach" ngl
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 7th 2009
     permalink
    No to rzeczywiście zarzuty mocnego kalibru, zwłaszcza, że - jak rozumiem - jestes fachowcem i potrafisz sama ocenić co Ci jest.
    • CommentAuthors_biela
    • CommentTimeApr 7th 2009
     permalink
    fachowcem? wiesz jak kolejny raz w życiu się przeziębiasz albo masz grypę, to poprostu wiesz co na Ciebie działa a co ci szkodzi... a że byłam bardzo chorowitym dzieckiem/nastolatką no to mam doświadczenie :confused:
    • CommentAuthors_biela
    • CommentTimeApr 14th 2009
     permalink
    wklejam informacje które znałazłam odnośnie interakcji tabletek anty z innymi lekami:

wplyw na wchlanianie sie tabletek maja:
    - antybiotyki (ampicylina, tetracyklina, ryfampicyna);
    - leki stosowane w leczeniu padaczki lub innych chorób (prymidon, karbamazepina, okskarbazepina, topiramat, felbamat, hydantoiny, barbiturany, no.fenobarbital);
    - rytonawir - lek stosowany w leczeniu infekcji wirusem HIV;
    - gryzeofulwina - lek stosowany w leczeniu infekcji grzybiczych;
    - preparaty zawierające ziele dziurawca.

Na wchlanianie sie niema wplywu: alkohol(chyba ze spowoduje wymioty), maści przeciwgrzyzbiczne, leki dopochwowe, krople, herbaty ziolowe.

A teraz pare lekow o ktore pytaly dziewczyny:)
    (nie = niema wplywu)

aspiryna - nie
    amotaks - tak
    amertil - nie
    augmentin - tak
    ascorutical - nie
    azitromycyna - nie
    Apap - nie
    azimycin - nie
    Amotaks Dis - nie
    algesan naklofen - nie
    azitrox - nie
    amotax - tak
    acodin - nie
    amoksycylina - tak
    BIOXETIN - nie
    bactrim - nie
    Bromergon - tak
    BACTUM - nie
    Bioracef - nie
    biostymin - nie
    biseptol - nie
    bioparox - nie
    codipar - nie
    CEROXIM - nie
    cholinex - nie
    cisaprid - nie
    Cynarex - nie
    cyclonamin - nie
    ciprobay uro - nie
    clarytromycyna - nie
    chrom - tak
    cefuroksym - nie
    Calcium - nie
    clenbuterol - nie
    Doxycyclin - tak
    Doxycylinum - tak
    Deprim - tak
    diclac - nie
    digenzym - nie
    duomox - tak
    Encorton - nie
    engystol - nie
    euthyrox - nie
    fervex - nie
    furaginum - nie
    froprinosin - nie
    flukonazol - nie
    flavamed - nie
    fluimucil - nie
    flucanozol - nie
    Flucofast- nie
    Forcid - tak
    faringosept - nie
    Gripex - nie
    gardan - nie
    GINKOPRIM - nie
    groprinosin - nie
    Hiconcil - tak
    Heviranem - nie
    hemofer - nie
    Hydroksyzinum - nie
    hascosept - nie
    ibuprom - nie
    ibuprofen -nie
    ketonal - nie
    keflex - tak
    Ketoresem - nie
    KLACID UNO - nie
    klindamycyna - tak
    ketonal forte - nie
    lacidofil - nie
    laremid - nie
    letrox - nie
    lecytyna - nie
    Mannitol - nie
    meloksam - nie
    Myconafina - tak
    mięta - nie
    nystatyna-nie
    naproxen-nie
    nurofen forte - nie
    nifuroksazyd - nie
    nervomix - nie
    Nolicin - nie
    no-spa - nie
    omeprazol- nie
    Ossillococclinum - nie
    Ospamox - tak
    Oranex - nie
    oeparol - nie
    Urogran - nie
    urosept - nie
    uteina - nie
    upsarin - nie
    paracetamol - tak
    Polopiryna - nie
    pseudoefedryna- nie
    pulmicort - nie
    Rutokal C - nie
    rulid - nie
    rovamycine - nie
    RELANIUM - tak
    radical - nie
    rutinoscorbin - nie
    Rutinacea - nie
    sachol - nie
    spiramycyna - nie
    Silica - nie
    sinupret - nie
    Siemie lniane - nie
    stoperan - nie
    solpadeine - nie
    Sylimarol - nie
    spiramycyna - nie
    Tegretol - tak
    Taromentin - tak
    tetracyklina - tak
    tabcin - nie
    tegretol - tak
    tramadol - nie
    tinidazol - nie
    Thuya Occidentalis 15 - nie
    vitaral - nie
    verdin - nie
    voltaren - nie
    valerin - nie
    Węgiel - tak
    witamina c - nie(w dopuszczalnej ilosci)
    ziele dziurawca - tak
    Zinnat - nie
    Zyrtec - nie
    żeń-szeń - Raczej nie powinien, przynajmniej w dawkach powszechnie stosowanych.

Chcialam dodac ze tabletek nie powinno popijac sie sokiem z grejfruta(jesli chodzi o ten sok to nie powinno sie nim popijac zadnego leku).
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Herbaty ziołowe - nie, ale herbata z dziurawca tak? ;-) Dziurawiec pije się w postaci wywaru, prawda?
    --
    • CommentAuthors_biela
     permalink
    no tak ale podejżewam, że chodziło o inne herbaty ziołowe
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Info trochę wprowadza w błąd, skoro wyjątek od reguły jest opisany zupełnie gdzie indziej niż reguła.
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Ama dziurawiec jest wyjątkowy, ale skoro s_biela jest fachowcem to z pewnością wytłumaczy dlaczego. :-)
    Poza tym sporo błędów, literówki przemilczę, ale tutaj nie tylko chodzi o wchłanianie antykoncepcji. Wiele z tych leków daje interakcje z antykami, ale na zupełnie innym poziomie niż wchłanianie. Interakcje między lekami występują na każdym etapie losu leku w ustroju: uwalniania, wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu i eliminacji. Artykuł płytki i niefachowy, dla mnie tylko straszy, nic nie wnosi.
    • CommentAuthors_biela
     permalink
    tak się składa że fachową wiedzę posiadam w zasadzie tylko o dziurawcu (rozmawiałam na temat interakcji z antykami z farmaceutką).
    Dziurawiec nie tylko działa poprawiająco nastrój (uwrażliwia nas na promienie słoneczne) ale też na układ pokarmowy. Sprawia poprostu, że tabletki anty się nie wchłaniają. Farmaceutka która mnie o tym informowała stosowała antykoncepcję od lat, więc mam nadzieję, że to pewne źródło...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 15th 2009
     permalink
    Inne zioła przecież też działają na układ pokarmowy, np. mięta. Czemu tylko dziurawiec obniża skuteczność, a inne zioła nie?
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 15th 2009
     permalink
    Substancje zawarte w dziurawcy zwiększają aktywnośc enzymów wchodzących w skład układu zwanego cytochromem P450. To układ enzymatyczny biorący udział w metabolizmie wielu leków i innych ksenobiotyków - w tym hormonów antykoncepcyjnych. Substancje pochodzące z dziurawca czy wspomnianego wyżej soku grejfrutowego powodują zwiększenie aktywności enzymów (indukcja enzymatyczna), przez co szybciej spada stężenie hormonu we krwi, sa krócej aktywne a zatem nie sa odpowiedzio skuteczne.
    s_biela - jak widac Twoje źródło jest mało wiarygodne. Podobnie jak ten artykuł. Jak wspomniałam wczesniej, interakcje zachodzą na różnych poziomach losu leku w ustroju i akurat w kwestii wchłaniania jest ich niewiele i raczej dotyczą takich ekstremalnych sytuacji jak biegunka, wymioty, stosowanie takich leków jak smecta, węgiel leczniczy czy tanninal. Są leki które konkurują o przenośniki, bądź zaburzają wchłanianie pewnych substancji, ale to sa leki specjalistyczne, np. p/cukrzycowe. Interakcje na etapie wchłaniania najłatwiej ominąć, zapobec im. Dużo trudniej kontrolować interakcje na poziomie dystrybucji czy metabolizmu. Substancje zawarte w dymie papierosowym też przyspieszaja metabolizm wielu leków.
    Cały dział interakcji lekowych to skompliokwane zagadnienie i nie sprowadza się tylko wypisania takiej listy. To złożone zagadnienie w którym dochodzą jeszcze takie kwestie jak podłoże genetyczne (szybka i wolna acetylacja) czy nabyte schorzenia i choćby tryb życia.
    •  
      CommentAuthorFemme
    • CommentTimeApr 16th 2009
     permalink
    Kontrowersyjna reklama prezerwatyw
    Ciąża to zło. Smutne.
    • CommentAuthors_biela
     permalink
    ja chce na medycyne!!! :jumping:

Irlandia pożycz jakieś książki :crazy:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ooo.... matko?! :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 28th 2009 zmieniony
     permalink
    A jednak złe
    KAI podała, że coraz więcej młodych kobiet w Szwajcarii rezygnuje z używania tabletek antykoncepcyjnych. Jest to spowodowane wzrastającą świadomością ubocznych skutków stosowania pigułek. Udowodniono bowiem, że środki te tłumią libido, sprzyjają tyciu, zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, mogą też mieć związek z nowotworami i bezpłodnością. Teraz tylko czekać na falę skarg o odszkodowania od pań, które „nie wiedziały”. Skoro jednak ktoś prawa natury traktował jak chorobę, skutki tego powinien uznać za rzecz naturalną.

Internauta zrobił swoje
    Lobby antykoncepcyjne dla ratowania zagrożonych finansów zmobilizowało internautów, którzy zamierzają wysłać papieżowi „miliony prezerwatyw”. Producenci się cieszą, bo zapłacą internauci, a czy guma trafi do Afryki czy do Watykanu, to im bez różnicy. I tu, i tam adresatami są czarni.

„Lancet” sprzeczny
    Niedocenianie przez papieża kondomiarskich osiągnięć medycyny wzburzyło też brytyjskie czasopismo medyczne „Lancet”. Podobno papież naraża miliony ludzi na śmierć. W odpowiedzi Radio Watykańskie przypomniało, że „Lancet” dziewięć lat temu wyrażał zupełnie odmienną opinię, że mianowicie prezerwatywy „mogą przyczynić się do beztroski i wzrostu ryzykownych zachowań”. Ci w Watykanie stanowczo za dużo czytają.
    --
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeApr 28th 2009
     permalink
    Doskonałe te cytaty. Skąd to??
    -- chętnie pomogę w interpretacji
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 29th 2009
     permalink
    GN
    --
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeApr 29th 2009
     permalink
    Tak, tak, już znalazłam :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 12th 2009
     permalink
    W związku z ciszą w mediach o anty:
    Eurostudent nr 05/2009 bezpłatne czasopismo dla studentów.
    Reklama:
    24+4
    pigułki nowej ery
    Zapytaj ginekologa o nowy schemat dawkowania pigułek antykoncepcyjnych

http://www.pigulka.pl

Właściciel strony: Bayer
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMay 12th 2009
     permalink
    słyszałam o tym... te 4 ostatnie to placebo.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 14th 2009 zmieniony
     permalink
    Twój Styl lipiec 2005

Jak ta mała dojrzała

Zawieszone między światem nastolatków a światem dorosłych. Do żadnego z nich nie należą. Dorośli często traktują je jak smarkule. Z rówieśnikami nie mają już o czym rozmawiać. Aktorka Kaja Paschalska, piosenkarka Monika Brodka, modelka Kamila Szczawińska jeszcze 2-3 lata temu były w takiej sytuacji. Przyspieszona dojrzałość sprawiła, że zanim stały się pełnoletnie, już były samodzielne i niezależne.

(...)
    Kaja zanim skończyła szkołę, musiała się pilnować, co robi, co mówi, jak wygląda. Teraz czuje więcej wolności. Otwarcie mówi o seksie, nosi plastry antykoncepcyjne. - Nie wstydzę się pokazywać z plastrem. Seks nie jest dla mnie tematem tabu. Nie zapraszam w ten sposób nikogo do łóżka. Pokazuję, że jestem odpowiedzialna.

Podpis pod zdjęciem:
    Kaja Paschalska (...) Samodzielnie poczuła się, gdy podjęła pierwszą poważną życiową decyzję. 15-letnia związała się z 8 lat starszym Maćkiem. (...) Otwarcie mówi o seksie, nie wstydzi się pokazywać z plastrem anty.

Kto by się wstydził pokazywać z czymkolwiek, gdyby producent mu ambasadorowanie marki sowicie wynagrodził?
    Wypowiedź aktorki odpowiednio kształtuje opinię publiczną w sprawie anty.

W tym samym numerze również całostronicowa reklama Evry z Anią Muchą.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 14th 2009
     permalink
    W tym samym numerze Twojego Stylu jest reklama Świata Kobiety lipiec 12/2005.
    Na okładce cover story - antykoncepcja:
    - dla romansujących i stałych w uczuciach,
    - dla karmiących matek.
    15 bezpiecznych metod dla każdego

Uwagę zwraca tytuł przeglądu metod: Zostań we mnie, kochanie!

Sugeruje niejako, do kogo czasopismo jest skierowane i nie najlepiej świadczy o tej grupie.
    Zapowiedź na okładce jest tendencyjna - żadna z metod anty nie jest "dla każdego", tylko samoobserwacja.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJun 1st 2009
     permalink
    Ochronne działanie Evry:

mam problem otoz normalnie w piatek mam dzien zmiany plastra i ostatnio w piatek powinnam nakleic pierwszy plaster nowego cyklu i nakleilam go dzis w nocy jak sobie przypomnialam po upojnej nocy z moim facetem i jestem zdruzgotana bo nie wiem czy to oznacza ze zajde w ciaze??? nie zabezpieczylismy sie dodatkowo i nie wiem czy nie zastosowac 24 h po... czy ktoras sie orientuje czy w takim wypadka jak zwloka w naklejeniu wynosi ok 35 h hormony nadal nas chronia?czy byly na wakacjach i bede miala potomka?

pozdrawiam i blagam o szybka odpowiedz bo czas mi minie!!

i nie wiem czy stosowac 72h po ,bo to bardzo duza dawka hormonu i silne efekty uboczne.. a plastry stosuje od 8 miesiecy i jestem zadowolona ,nigdy sie tak nie zalatwilam wczesniej a jestem zagranica akurat i nawet nie pojde do mojego lekarzana ulotce nie pisza o marginesie godzinowym...i nie wiem czy mialam w organizmie odpowiednia dawke hormonow do obrony...
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJun 1st 2009 zmieniony
     permalink
    Optymistka:

Hej ale się naczytałam normalnie to sobie w łep strzelić zamiast brać ten Yaz, ale chyba zaryzykuję bo przeszłam chyba całą listę dostępnych tabletek i jak na razie nie utrafiłam na te, które są odpowiednie dla mojego organizmu. Jak nie spróbuje się to się nie dowie człowiek jak to coś na niego działa. Skutki uboczne będą zawsze jakieś, tylko czy jesteśmy w stanie je zaakceptować i da się z nimi żyć? Zażywanie antykoncepcji doustnej to ingerencja w gospodarkę \"chemikaliami\" w naszych organizmach. Także zrzucanie winy na ginekologów że dorabiają przepisując te tabletki, bo ktoś się źle po nich czuje- to tylko wymówka. Jesteśmy kobiety istotami myślącymi więc jak coś złego dzieje się z naszym organizmem to trzeba się poświęcić i do lekarza przejść, aby upewnić się , że wszystko jest ok.
    NIE MA tabletek CUD - jest tylko dobrze dobrana antykoncepcja.
    Dzikus

Inna użytkowniczka przekonała się o skuteczności:

Ja ten lek stosowałam przez blisko dwa tygodnie, czułam się ogólnie dobrze,chociaż później stosunki były bolesne
    i wystąpiły jednak bardzo dziwne objawy (nie jestem pewna czy to po tych lekach czy coś innego): podczas jazdy samochodem miałam trudności z oddychanie, potem zdrętwiały mi wszystkie kończyny, twarz do tego stopnia ze nie mogłam nic powiedzieć, no i straszny ucisk w klatce piersiowej, trwało to około 15 minn i zdarzyło się dwa razy. Odstawiłam więc lek i od tamtej pory nic takiego nie było. Jeżeli któraś z Was miała kiedykolwiek podobne objawy bardzo proszę o jakieś info.
    Z góry dziękuję

Ps "lekarz" rodzinny stwierdził, że to mógł być stres...(bez komentarza)
    Pozdrawiam
    Gosia
    --
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeJun 1st 2009
     permalink
    Amazonka: podczas jazdy samochodem miałam trudności z oddychanie, potem zdrętwiały mi wszystkie kończyny, twarz do tego stopnia ze nie mogłam nic powiedzieć, no i straszny ucisk w klatce piersiowej, trwało to około 15 minn

Przypomina dokładnie objawy opisywane w tym holenderskim reportażu o nagłej śmierci po Yasminne.
    Chyba babka miała więcej szczęścia niż rozumu
    •  
      CommentAuthortuli_pani
    • CommentTimeJun 8th 2009
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJun 8th 2009 zmieniony
     permalink
    Zaskakujące skojarzenia z eugeniką. Margaret Sanger jest obecnie bohaterką, a Planowane Rodzicielstwo uważane za czyniące sporo dobra.
    Skąd szukanie wad w tak doskonałej i popularnej metodzie?
    W Polsce usługa jest dostępna przynajmniej w Wawie. Nie trzeba się wybierać zagranicę.
    --
    •  
      CommentAuthorFemme
    • CommentTimeJun 12th 2009 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJun 13th 2009
     permalink
    Strona gin-endo na NFZ z Lublina
    W zakładce "Zaburzenia miesiączkowania" jest całkiem konkretny opis, jak działają, a jak nie działają anty.
    Rzadkie podejście jak na gina.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJun 14th 2009
     permalink
    Antykoncepcja coraz skuteczniejsza - artykuł z Poradnika Domowego. Tylko i wyłącznie na temat antykoncepcji hormonalnej.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJun 16th 2009
     permalink
    Wg zapowiedzi art. miał być wszechstronny.
    --
    •  
      CommentAuthormarqotka
     permalink
    No i jest - wszechstronnie o antykoncepcji.
    Dla mnie NMPR nie są metodą ANTYKONCEPCYJNĄ - może dla nich też nie ;P:cool:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Jeśli dla nich nie są, to dobrze.
    Na anty hormonalnej świat się nie kończy. Rodzajów metod niehormonalnych jest więcej.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 1st 2009
     permalink
    Nowy biuletyn Federy:

Czy to kobieta jest winna?

W czerwcu odbyły się kampanie dotyczące promocji edukacji seksualnej. Są to bardzo cenne inicjatywy, szczególnie w kraju, gdzie rzetelna edukacja seksualna jest nieustannie przedmiotem sporu śœwiatopoglądowego. Smuci jednak, że w wielu przypadkach wciąż stroną oskarżaną są kobiety: „Nie mają pojęcia o swoim ciele...; Co dziesiąta uprawia seks bez zabezpieczenia, choć nie planuje dziecka....; Przerażający jest też, zdaniem ginekologa ...niemal zupełny brak wiedzy kobiet o antykoncepcji”. [Dziennik, 18.06.2009]
    Lekarze przedstawiani są jako głos rozsądku, nawołujący do tego, by się badać, by czynnie "uprawiać" profilaktykę, dbać o zdrowie, nie wstydzić się swojego ciała, by odważnie walczyć o prawo do antykoncepcji, jednym słowem, by realizować hasło Moje ciało moje życie. Kobiety zaœ, takie „niewdzięczne i niedouczone”, wciąż nie stosują antykoncepcji, pozwalają na zbliżenia bez zabezpieczenia, nie chodzą do lekarzy, nie stawiają się na badania profilaktyczne, wstydzą się umówić do ginekologa, wstydzą się w aptece wykupić œśrodki antykoncepcyjne.
    Jak łatwo oskarżać, zapominając jednocześœnie, gdzie żyjemy. W Polsce, choć pojawiają się kampanie dotyczące omawianej tematyki, mają one jednak charakter akcyjny. Brak przejrzystej i skutecznej polityki państwa dotyczącej tego zagadnienia. Przede wszystkim już w okresie szkolnym brak dostępu do rzetelnej i merytorycznie poprawnej wiedzy z zakresu edukacji seksualnej. Brak profilaktycznych rozmów i zajęć edukacyjnych na tematy związane z budową swojego ciała (potem lekarki dziwią się, że kobiety nie wiedzą, gdzie są jajniki, że dziewczęta są zaskoczone pierwszym krwawieniem miesięcznym). Bardzo dobitnie obrazują to wnioski płynące z tegorocznego raportu Grupy Edukatorów Seksualnych PONTON.
    Również służba zdrowia nie radzi sobie z omawianym problemem, a całą winę przerzuca na kobiety. Tymczasem Polki czekają na wizytę do ginekologa nierzadko ponad dwa miesiące, godziny pracy wielu przychodni i przyjęć konkretnych specjalistów pokrywają się z godzinami pracy pacjentek, brak możliwoœści konsultacji późŸnym popołudniem, często zapisy są jedynie raz w miesiącu, jednym słowem nie są to usługi „przyjazne” kobietom.
    Źródłem wiedzy na temat metod antykoncepcji są głównie media, lekarze nie zawsze przekazują kobietom pełny obraz dostępnych œśrodków antykoncepcyjnych, kierując się czasem swoim śœwiatopoglądem, czasem ograniczoną długoœścią wizyty. Dodatkowo stosowanie przez lekarzy hermetycznego, zawodowego żargonu powoduje, że pacjentki często nie rozumieją zaleceń błądŸ obawiają się przyznać do niezrozumienia słów lekarza. Najcz궜ciej pojawiają się wątpliwoœści dotyczące stosowania leków, interpretacji wyników badań, dotyczące przebiegu planowanej operacji, np.: guza dróg rodnych.
    Nierzadko zdarzają się problemy z jakoœścią i dostępnośœcią usług dla kobiet o niskim statusie materialnym. W œśrodowiskach z deficytem finansowym brak jest możliwośœci ominięcia państwowej służby zdrowia i zakupienia usługi w placówkach prywatnych; czasem dostanie się do szpitala bywa uwarunkowane wczeœśniejszymi wizytami w prywatnych gabinetach lekarzy pracujących w danych szpitalach, co przy braku wystarczających œśrodków finansowych staje się barierą nie do ominięcia. Dodatkowo sytuację tę pogłębia brak specjalistów i specjalistycznego wyposażenia, szczególnie na prowincji.
    Warto więc zastanowić się nad przerzucaniem winy za niewystarczającą wiedzę z zakresu edukacji seksualnej na barki kobiet i poszukać prawdziwych źŸródeł tego problemu, pamiętając, że akcje informacyjne nie zastąpią przemyœlanych i kompleksowych strategii promocji zdrowia reprodukcyjnego, skierowanych do kobiet w okresie młodzieńczym, prekoncepcyjnym, do kobiet w ciąży, a także pań w wieku okołomenopauzalnym.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 7th 2009 zmieniony
     permalink
    Z serwisu abcantykoncepcja usunięto materiał wideo, w którym gin mówi, że w ciągu 72 h po stosunku można zastosować tabletkę wczesnoporonną, która jest na receptę.
    Tu było

W zamian za to pojawiło się grzeczne pośrednie dementi

Spirala powoduje poronienia
    --
    •  
      CommentAuthorKonstancia
    • CommentTimeJul 9th 2009 zmieniony
     permalink
    Tak tu zagladam i chcialam tylko dodac cos od siebie, po przeczytaniu tego postu ktory umiescila tu Amazonka, ktory jest jakims cytatem - przytaczam go ponownie:
    ''Ja ten lek stosowałam przez blisko dwa tygodnie, czułam się ogólnie dobrze,chociaż później stosunki były bolesne
    i wystąpiły jednak bardzo dziwne objawy (nie jestem pewna czy to po tych lekach czy coś innego): podczas jazdy samochodem miałam trudności z oddychanie, potem zdrętwiały mi wszystkie kończyny, twarz do tego stopnia ze nie mogłam nic powiedzieć, no i straszny ucisk w klatce piersiowej, trwało to około 15 minn i zdarzyło się dwa razy. Odstawiłam więc lek i od tamtej pory nic takiego nie było. Jeżeli któraś z Was miała kiedykolwiek podobne objawy bardzo proszę o jakieś info.
    Z góry dziękuję

Ps "lekarz" rodzinny stwierdził, że to mógł być stres...(bez komentarza)
    Pozdrawiam
    Gosia ''

Nie wiem o jakim leku tu mowa - o pigulkach antykoncepcyjnych?
    Przypadek tej dziewczyny dal mi do myslenia, bo i ja raz tak sie poczulam - a bylo to w polowie stycznia 2008 roku (czyli mialam juz za soba 5,5 roku brania tabletek), po krotce:
    1.Nagle w ciagu dnia poczulam sie okropnie, zaczelo mi sie robic bardzo goraco (a byl to styczen), dostalam zawrotow glowy.
    2.Mialam juz wracac do domu, gdy ten stan sprawil, ze stwierdzilam ze nie dam rady dojechac nigdzie i ze musze sie udac do najblizszego osrodka zdrowia natychmiast.Ledwo doszlam na przystanek, krecilo mi sie w glowie i mialam bicia goraca.
    Musialam bardzo zle wygladac, bo ludzie pytali sie mnie nawet czy wezwac moze karetke!! Ale ja jestem ''dzielna'' i powiedzialam ze dam rade', choc jakas pani musiala mi pomoc wejsc do autobusu (ciekawe co sobie ludzie mysleli ze jestem narkomanka jaks moze albo cos, nie wazne).
    3.Tym autobusem do osrodka to sie jedzie jakies 10 minut i w tym czasie dostalam jakiegos zdretwienia dloni i lekko nog oraz po twarzy czulam mrowienie i sztwynienie miesni twarzy, lekkie ale bylo.Jak juz mialam wysiadac to nie moglam nawet zacisnac dloni na drazku w autobusie taka byla bezwladna i zesztywniala!!!
    4.W osrodku sie zglosilam i zabrali mnie zaraz do pokoju zabiegowego, tam zmiezono mi cisnienie, pobrano krew zeby zbadac poziom cukru, zrobiono mi nawet EKG bo sie obawiali ze mam moze jakis stan zawalowy mlodzienczy, ale nic z tych rzeczy.Mialam dobry cukier, cisnienie moze troche niskie, EKG w porzadku....!
    5.Ale bylam tak slaba ze nie moglam sie ruszyc ledwo sie ruszlam mialam straszne zawroty glowy, okropne i chcialo mi sie wymiotowac.a nic szczegolnego nie jadlam.Ani nie bylam chora ani nie bralam zadnych lekow poza pigulkami.Nie mam cukrzycy ani inncyh chorob przewleklych.
    Po jakims czasie czulam sie lepiej, ale nie na tyle aby wstac, nawet ledwo moglam siedziec oparta o sciane, oczy mi sie zamykaly i bylo mi niedobrze.
    Zdecydowano ze zabierze mnie karetka do szpitala zeby tam na izbie zrobili mi dokladniejsze badania.Do karetki wieziono mnie na wozku bo nie mialam sily isc.
    6.Spedzilam na izbie caly wieczor az do 22, a wszystko zaczelo sie po 14.Czulam sie bardzo zle, wyniki krwi wyszly dobre, moze poza niskim potasem.
    Dodatkowo zwymiotowalam 2 razy, raz po wyjsciu z karetki, raz na izbie, wymiotowalam zolcia, nie bylo nic czym bym sie zatrula!!!!
    7.Bylam bardzo slaba i nawet kolejny dzien czy 2 spedzilam w domu na zwolnieniu.
    Lekarka na izbie pytala sie czy nie jestem w ciazy, ale nie bylam.
    8.Nic nie wyjasniono i na wypisie z izby napisano -STAN PO ZASLABNIECIU. Ale od czego to zaslabniecie, nikt nie wiedzial....I lekarz ktory zabieral mnie karetka do szpitala potem poszedl do mnie na izbie zobaczyc co wykryli, co mi bylo i jak zobaczyl co napisali, ze stan po zaslabnieciu to powiedzial ''to ja tez wiedzialem''...

9.Dziwne to bylo, bo nie pije prawie alkoholu (a juz nie wtedy napewno), nie pale, nigdy nie bralam zadnych narkotykow, i wogole nie bylam na zadnych lekach, nie mialam nigdy chorob serca ani nic, ani u mnie w rodzinie czegos takiego nie bylo, co to bylo???
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Źródło wypowiedzi - ostatni post na dole Temat dotyczy supernowoczesnych, ultraskutecznych i bezpiecznych Yaz.

Ani w karetce, ani w szpitalu nie pytali Cię o leki brane przewlekle? Mówiłaś o anty?
    Podobny stan nigdy się nie powtórzył?
    --
    •  
      CommentAuthorKonstancia
    • CommentTimeJul 9th 2009
     permalink
    Yaz ? nie slyszalam i juz nie musze :) Ja bralam Harmonet 2 lata a potem Cilest i jak bralam Cilest (ale juz od 3 lat) to sie tak poczulam.

W karetce to mnie tylko przewiezli (na spokojnie, bez sygnalu), bo mimo ze przyjechala mama samochodem, to nie dalam rady wstac, chcialo mi sie wymiotowac (dali mi dawke leku przeciwwymiotnego w zyle a i tak w szpitalu zwymiotowalam -nie duzo ale troche no i po wyjsciu z karetki).
    W przychodzni to juz nie pamietam czy sie pytali, przyszlo mnie obejrzec dwoch lekarzy (a wogole to byla moja przychodnia i tam mieli moja karte pacjenta,wiec ja sobie wyjeli nawet).
    W szpitalu na pewno mowilam o pigulkach, bo mnie sie tam bedaca lekarka pytala, czy nie jestem moze w ciazy, ale jej wyjasnilam ze nie sadze, bo bralam wlasnie Cilest (i poza tym juz dlugo sie z partnerem nie widzialam, bo wowczas jeszcze zylismy na odleglosc).
    Nikt sie nie zajal tym na powaznie.
    Taki stan juz sie nie powtorzyl nigdy potem na szczescie ani przedtem i mam nadzieje ze juz nigdy nie bedzie.....Rozmawialam potem z moim lekarzem rodzinnym o tym i opisalam mu wszystko i pokazalam badania ale przyczyna pozostaje niewyjasniona.Wiedza, ze zaslablam, ale czemu to juz nie.Ja nie tyle zaslablam wg mnie co dostalam jakiegos paralizu miesni, nerwow, mrowily mi nawet platki uszu! Ledwo szlam, mialam zawroty i pozniej chcialo mi sie wymiotowac.To nie bylo jakies tam zaslabniecie, jak omdlenie czy cos....
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    A nie była to może aura jaka zdarza się czasem przy migrenach? Nie bolała Cię potem głowa?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Obejrzyj animację o Magdzie i Kamili. Czyż nie jest kusząca? :-)
    Domyślam się, że jedna z nich też stosuje supernowoczesny reklamowany środek.

Koszmarne przeżycie. :-( Dziwię się, że nikt nie dociekał przyczyn tak poważnego stanu.
    --
    •  
      CommentAuthorKonstancia
     permalink
    Aggnieszko, no nie mialam zadnej migreny, ani przed ani po, wogole nie mam miegren, najwyzej czasem boli mnie glowa,a od czasu jak nie biore pigulek, czyli od 29 stycznia 2009 to ostatni bol glowy mialam bodajze 27 maja 2009, co wczesniej bylo nie do pomyslenia bo mialam bole co 2-3 dni, raz slabsze raz mocniejsze.
    No i wogole nie mam nadwagi ani niedowagi mam prawidlowe BMI, wiec nie mozna sie doszukiwac jakichs problemow od tej strony.

No Ama, wiesz przezycie szczegolne, myslalam ze tylko mi sie tak zdarzylo ale zobaczylam przyadkiem ten post i coz widze ze ktos mial podobnie po pigulkach....
    No a ja w koncu bralam je dlugo. Przyczyn nikt nie dociekal, przyszlo samo, samo minelo, leczenie ograniczyli do podania mi kroplowek z elektrolitami i jakis lek mi zapisali na zawroty glowy i na problemy z blednikiem i tyle....
    Gdybym chciaz wiedziala, ze nie wiem, przyjelam jakis lek, albo ze sie narkotyzowalam, cokolwiek, ale to bylo tak nieoczekiwane...i nie wiedzialam co sie dzieje....
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ten post nie jest naprawdę wyjątkiem. Co jakiś czas pojawiają się świadectwa zaniepokojonych dziewczyn, nie kobiet po 35. r.ż. mających podobne ataki. One biorą nowoczesne, reklamowane, podobno superbezpieczne środki, nowsze niż Cilest.
    --
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Gdzieś na początku chyba tego wątku, jest rozmowa o programie TV z telewizji holenderskiej, opisującym przypadki nagłej śmierci kobiet zażywających Yasmine.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    •  
      CommentAuthorPoli
    • CommentTimeJul 10th 2009
     permalink
    Amazonka poszukuję artykułów o przypadkach śmiertelnych po anty - ale nie mogę się dogrzebac. Mogę na Ciebie liczyc?
    --
    •  
      CommentAuthorKonstancia
     permalink
    Amazonko, pozagladlam sobie na czesc tych atrykulow, chyba jestem malo tolerancyjna - ale denerwuje mnie przkonanie o nieomylosci i calkowita pewnosc tej administratorki Ani K.Przeciez z jej postow bije taka pewnosc ze nic nie moze byc inaczej niz w ulotce, ze jestem zdziwiona, ja zawsze pozostawiam margines niepewnosci dla kazdej metody.
    Latwo jest pisac -z badan wynika, ze to i tamto - ale jakich badan, kto je zrobil, kiedy i kto finansowal badania i gdzie zostaly opublikowane oraz jacy lekarze sie pod nimi podpisali.....?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    wykapac sie w basenie i zaciazyc... to dopiero trzeba miec 'farta' :)
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    ten news pojawia się już trzecie wakacje z rzędu:)
    --
    •  
      CommentAuthorKonstancia
    • CommentTimeJul 11th 2009
     permalink
    No ja go juz tez widzialam co roku :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.