Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 11th 2009
     permalink
    Te edukatorki jeżdżą do szkół i zgodnie z ww. naukami edukują młodzież. Nie pozostawiają wątpliwości, że rozpoznawanie płodności wybiera się wyłącznie z przyczyn światopoglądowych.
    Niepewnej nastolatce ulegającej namowom kontakt z taką edukatorką od razu dodaje animuszu i upewnia, że jest "odpowiedzialna" stosując anty.
    --
    •  
      CommentAuthormarqotka
     permalink
    Mają po prostu dobry marketing, ot co ;P
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Anty po
    Znalazłam usunięty film. Gin mówi o wczesnoporonnych.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 17th 2009 zmieniony
     permalink
    Poradnik do pobrania
    W nim wykres ilustrujący prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w zależności od dc w cyklu 28-dniwym
    --
    •  
      CommentAuthorFemme
    • CommentTimeJul 17th 2009
     permalink
    Ryc. 2 to świetna manipulacja. Świetna oczywiście z perspektywy producentów antykoncepcji. Zauważcie, że wykres przedstawia tylko pierwsze 17 dni cyklu, a jednocześnie faza płodna zdaje się obejmować prawie cały cykl. Na pierwszy rzut oka niewtajemniczona czytelniczka skłonna jest pomyśleć, że oprócz czasu menstruacji okresy pewnej niepłodności nie istnieją, a prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest przez cały czas.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Słuszne spostrzeżenie. Płodność czyha zawsze i wszędzie. :-)

Podobna manipulacja jak w FAQ Federy.
    --
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeJul 17th 2009 zmieniony
     permalink
    Efektywność antykoncepcyjna tych metod jest najmniejsza ze współcześnie stosowanych.
    -- chętnie pomogę w interpretacji
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Gdzie jest ta efektywność?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeJul 23rd 2009 zmieniony
     permalink
    HLI News : Znowu śmierć po pigułce

Kolejny przypadek zgonu kobiety stosującej antykoncepcje hormonalną. Jak wykazała sekcja zwłok przyczyną śmierci była zakrzepica żył głębokich, do której doszło pod wpływem stosowanego preparatu.

33-letnia Brytyjka zmarła trzy miesiące po rozpoczęciu przyjmowania zestawu hormonów, dostępnego na rynku pod nazwą „Dianette” (polski odpowiednik „Diana 35”). Wcześniej przyjmowała inny preparat, ale uskarżała się na obfite krwawienia menstruacyjne i lekarz przepisał jej „Dianette”.

Do śmierci doszło nagle. Kobieta straciła przytomność podczas spaceru z matką. Pomoc została wezwana natychmiast, ale zabiegi reanimacyjne nie powiodły się. Zarządzona przez koronera autopsja wykazała, że skrzepy wytworzyły się w nodze, a następnie przedostały do płuc, gdzie zatkały tętnicę. Przyczyną powstania skrzepów była obecność w organizmie wysokich dawek syntetycznych hormonów jajnikowych.

Rzecznik prasowy formy Bayer, producenta pigułek, powiedział dziennikarzom, że ryzyko wystąpienia skrzepów jest „nieznacznie podwyższone” w czasie stosowania każdej formy antykoncepcji hormonalnej. Lekarze powinni o tym uprzedzać wszystkie pacjentki.

[Za: „Daily Mail” – 25.06.2009 r.]
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeSep 10th 2009
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeSep 15th 2009
     permalink
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeSep 24th 2009
     permalink
    Gwiazdy zwolennikami antykoncepcji
    Wśród nich Teresa Lipowska, która o syna starała się 10 lat (jak wyznała w DDTVN jakiś czas temu...)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeSep 24th 2009
     permalink
    Ciekawe. Akcja robi się coraz bardziej głośna, a dzień anty wypada w sobotę.
    Agata Młynarska wie coś niecoś o NPR.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeSep 25th 2009
     permalink
    Claudia kwiecień 2009
    Prawo i finanse - pytania do specjalistów

Zakup środków antykoncepcyjnych

Aptekarz odmówił mojej 17-letniej córce zrealizowania recepty na hormonalne środki antykoncepcyjne. Czy miał takie prawo?
    Anna H. z Mławy

Monika Gąsiorowska, adwokat:
    Farmaceuta nie ma prawa odmówić sprzedaży dostępnego w Polsce leku. Apteki mają obowiązek utrzymywania w stałej sprzedaży różnego rodzaju środków antykoncepcyjnych. Niedopuszczalne jest w tym wypadku powoływanie się na tzw. klauzulę sumienia, jedynie lekarz może się na nią powołać na określonych warunkach.
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Odmówił bo była niepełnoletnia. Do tego miał prawo.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Monika Gąsiorowska reprezentowała Alicję Tysiąc i współpracuje z Federą. W tej samej gazecie porad udziela gin Tulimowski.
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    2 października w "rozmowach w toku" w tvn program o kobietach, które używały pigułek anty.
    Program, wg reklamy, zapowiada się "ciekawie", odpowie m.in. o tym, czy od pigułek rośnie broda i czy powodują zawały.
    W zajawce kobieta opowiadała jak jej libido na pigułkach zmalało do zera.
    --
    •  
      CommentAuthorFemme
    • CommentTimeSep 25th 2009 zmieniony
     permalink
    Wedle zasad wolnego rynku aptekarz czy jakikolwiek inny handlarz ma prawo sprzedawać lub odmówić sprzedaży na podstawie tylko i wyłącznie swojego widzimisię. Klauzula sumienia jak najbardziej ma tu rację bytu. Niestety w Polsce wolnego rynku nie ma, dlatego prawo jest zagmatwane i dalekie od poszanowania podstawowych praw. Amazonka słusznie spostrzega przynależność ideową/organizacyjną p. Gąsiorowskiej - to nie jest bez znaczenia.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeSep 27th 2009 zmieniony
     permalink
    Po dłuższym przyjmowaniu anty hormonalnej mogą wystąpić zaburzenia miesiączkowania

Płodność może wraca do 6 miesięcy Nie ma to jak natychmiastowa odwracalność.

Na czym polega działanie anty hormonalnej Ani słowa na temat nieskuteczności hamowania owulacji. Anty jak sukienka.
    --
    •  
      CommentAuthorarya
    • CommentTimeOct 12th 2009
     permalink
    Moje doświadczenie z antykoncepcją hormonalną też nie było zbyt optymistyczne, chociaż wiem, że są dziewczyny, które stosują ją całymi latami bez żadnych- przynajmniej widocznych skutków ubocznych. Antykoncepcję w pigułkach brałam mając nie całe 21lat i tylko przez pół roku, bo...skończyłam z zakrzepicą żył głębokich:( Badań żył nikt mi nie zlecał, bo byłam młodą siksą, a takie generalnie lekarze olewają.Zaczęłam brać jakoś wiosną, chyba w maju. Generalnie czułam się po anty bardzo dobrze, żadnych mdłości, bólów głowy, no i miesiączka była bezbolesna. Jednak w listopadzie zaczęłam czuć jakbym miała „ciężką” lewą nogę, ale już jakiś czas mnie pobolewała. Była trochę obrzęknięta i ciągnęła przy chodzeniu. Bolały mnie też krzyże. Poszłam do mojej dr rodzinnej, ale stwierdziła, że to korzonki:) Po kolejnych paru tygodniach noga spuchła co raz bardziej, maści nic nie dawały, a ja głupia myśląc, że to korzonki i nerwobóle jeszcze się dogrzewałam w wannie z gorącą wodą. Wreszcie pani dr wysłała mnie do neurologa, która nakrzyczała na mnie, że nic nie widzi i „niech pani poprostu powie ile pani trzeba zwolnienia!”. Ja w płacz i do domu nadal bez diagnozy. A tu co raz gorzej, po schodach jak wychodziłam, to mi się wydawało, że ta noga tonę waży! W akcie desperacji mój chłopak (obecny mąż) zaprowadził mnie na akupunkturę. Pan, który się tym zajmował stwierdził, że to „ucisk” na nerw, bo krzywo siedzę na krześle itd. Po serii wbijania igieł w całe ciało, masażach, zabiegach nastawiania kręgów -oczywiście bezskutecznych poszłam przypadkiem z młodszą siostrą do innego ginekologa (znajomego rodziców) jako wsparcie moralne:) Pan ginekolog, który jak się okazało jeszcze odbierał porody naszej mamy zapytał co u nas, a ja mu krótko, że nerwobóle leczę i pokazałam nogę. Omal z krzesłą nie zleciał, kazał ściągnąc skarpetkę i jak zobaczył powyżej miejsca gdzie skarpeta się kończy banię nie nogę spytał czy przypadkiem nie jestem w ciąży lub tabletek antykoncepcyjnych nie biorę. Potwierdziłam i zaprowadził mnie na oddział chirurgii naczyniowej gdzie leżałam prawie 2 tygodnie (potem długa rechabilitacja, rajstopy uciskowe- w zimie nadal takie noszę, jak długo siedzę przy biurku). Pan chirurg postarszył mnie, że skoro w tak młodym wieku przeszłam zakrzepicę, to w ciąży na bank dostanę. Ale ja sprawy bardzo pilnuję i o nogi w ciąży dbałam tak, że nawet mi nie puchły! Od tego czasu spokój, choć czasem jak nogi zaczynają mi dokuczac w ten specyficzny „żylny” sposób to biorę serię Detraleksu lub innego leku wzmacniającego naczynia krwionośne. Unikam też bardzo wysokich obcasów, obcisłych spodni, siedzenia bez ruchu długi czas i co 2 lata robię usg żył. W tym roku dosyć mocno bolała mnie noga i profilaktycznie dostałam serię zastzryków z heparyną w brzuch (co też wiązało się z odlożeniem starań o kolejne maleństwo:(. Ale wiesz co Wam powiem faktem jest, że pani ginekolog przepisująca mi antykoncepcję zleciła mi w zasadzie tylko próby watrobowe. Nikt mnie nie pytał czy mnie nogi nie bolą, a ja byłam młoda i głupia i też jakoś tego z tabsami nie łączyłam. Zresztą prawdopodobnie dobry wywiad wszystko by wyjasnił, bo mój Tato od lat leczy się na zakrzepicę i mam to po nim. Pan ginekolog, który mnie ostatecznie diagnozował pytał mnie czy taki wywiad był i gdy zaprzeczyłam tylko głową pokręcił i jakieś przekleństwo w ustach zmiął:) Zresztą od tego czasu do niego chodziłam i to on mnie namówił na mierzenie temperatury przed planowaniem pierwszego dziecka:) Lekarz starej daty i chodziłam do niego, aż przeszedł na emeryturę:):):) ja mimo wszystko nie jestem zdecydowaną przeciwniczką anty, uważam jednak że jest nadużywana i "niekontrolowana", a chociaż jest naprawdę masę przeciwskazań do jej brania to się o tym nie mówi, bo teraz miec plaster na ramieniu czy tyłku to takie trendy! A tak wogóle, to jak dostałam w tamtym roku plastry anty na uregulowanie cyklu (jakieś 4 serie) myslałam, że zwariuję takie miałam uczulenie- pod plastrem robiły mi się bąble, które nastepnie zamieniały się w ranę! Okropnośc! No, ale moja młodsza siostrzyczka stosowała je ze 2 lata i nic jej sie nie działo- chociaż już nauczona moim doświadczeniem badała żyły co pół roku!!! Potem próby wątrobowe wyszły jej niezbyt i sama stwierdziła, że koniec trucia:) Dojrzała do tej decyzji:):):)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 14th 2009
     permalink
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeOct 15th 2009
     permalink
    No bo oczywiście nie ma innej alternatywy :cry:
    •  
      CommentAuthorarya
    • CommentTimeOct 15th 2009
     permalink
    Na razie na gumki- planują wyprawę do Indii w grudniu, a boją się, żeby tam nie zajśc, bo wiadomo inna flora bakteryjna i takie tam. Ale potem od stycznia chcą się starac o dziecko i namawiam siostrę, aby już się zaczęła obserwowac:) Na razie mnie podpytuje co i jak, wysłałam jej link do 28dni, więc może się przekona:):):)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 16th 2009 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeOct 20th 2009
     permalink
    Jutro czyli 21.10.09 o 21.40 w TVP2 "Warto rozmawiać" na temat "Czy zabezpieczanie jest bezpieczne?"
    •  
      CommentAuthoragninga
    • CommentTimeOct 22nd 2009
     permalink
    w Wyborczej na temat tego programu i tematu:
    http://wyborcza.pl/1,75248,7172862,Zabojcza_antykoncepcja_Pospieszalskiego.html
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeOct 22nd 2009 zmieniony
     permalink
    Dzięki, Agninga, przydatne dla tych, co nie mają dostępu. A więcej niż z artykułu można się jak zwykle dowiedzieć z wpisów na forum.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 23rd 2009
     permalink
    Ratunku, będę mamą
    Dziecko Schejbal było nieplanowane? Jeszcze niedawno była ambasadorem akcji "Tak dla nowoczesnej antykoncepcji" firmy Bayer.
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    Fiufiu na youtube jest caly program dostepny.
    Wlasnie ogladam... no szok po prostu!
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Nie spodziewałaś się takich treści?
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeOct 23rd 2009 zmieniony
     permalink
    Odzwyczailam sie od Polski zupelnie;)

Glupota pani KATARZYNY feministki mnie zadziwia...
    A ten stary doktorek masakra...
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    W sumie oni mieli najwięcej do powiedzenia.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 26th 2009
     permalink
    Wysokie Obcasy 3.10.2009
    Kinga Dunin "Sterylizacja, czemu nie?"

Swoją drogą, ciekawe, czy istnieje w Polsce podziemie sterylizacyjne; myślę, że tak.

Owo podziemie reklamuje swoje zabiegi na Allegro.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    masz może przykład?
    --
    •  
      CommentAuthorarya
     permalink
    Też oglądałam program z wypiekami na twarzy...mówiąc szczerze jestem w szoku. Wydawało mi się, że o antykoncepcji hormonalnej wiem całkiem sporo, a tu sie okazuje że guzik wiem! Generalnie za samym programem nie przepadam, bo pan Pospieszalski bywa nieco tendencyjny, ale tym razem wydaje mi sie, że szanse były wyrównane, a informacje rzetelne i poparte źródłami.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Wg mnie obie strony zaprezentowały swoje racje.
    Podziemie sterylizacyjne dla mężczyzn
    Wykonawcą zabiegów jest znany gin, pionier porodów naturalnych, specjalista od spiral. Allegro już przestało usuwać aukcje mimo zgłaszania ich.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeOct 27th 2009
     permalink
    zgłosiłam. być może cokolwiek jeszcze da.
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeOct 27th 2009
     permalink
    A czy taka aukcja jest zgodna z polskim prawem?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 29th 2009 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 31st 2009 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 2nd 2009
     permalink
    •  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeNov 6th 2009
     permalink
    Dzisiaj, chyba na tvp 2, w pytaniu na śnaidanie było o antykoncepcji hormonalnej.
    Odpowiadał na pytania znany ze swojej "obiektywności" Grzegorz Południewski, podobno doktor.
    Oczywiście anty jest super, grupa kobiet, które nie mogą korzystać z jej dobrodziejstw jest niewielka.
    Anty to wachlarz możliwości, różne, o różnej zawartości hormonów, ale trzeba badań i dokładnego wywiadu.
    Anty poprawiają cerę, co jest takie ważne dla kobiet.
    Poza tym, anty sprzyjają zachodzeniu w ciążę po odstawieniu.
    Kobieta po trzydzistce ma naturalnie mniejszą plodność, a pigułki w niczym jej nie pogarszają.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Mówili też o korzystaniu przez młode?
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Nie, same frazesy i ogólniki.
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Jeszcze coś było o wyłączeniu cyklu i związanych z nim nieprzyjemności, takich jak pms, bóle brzucha przy menstruacji, obfite krwawienia.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 12th 2009 zmieniony
     permalink
    The Pill Nowa książka o anty hormonalnej - za i przeciw skopiowana przez Google
    Już we wstępie przytoczono ofiary śmiertelne badań pierwszej tabletki u biednych Portorykanek.

Skuteczność sterylizacji

Anty dla 30-latek CNN
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 15th 2009
     permalink
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 18th 2009
     permalink
    w szkole rozdali wychowawcom broszury zeby przeprowadzic zajecia dot. inicjacji sexualnej, jeszcze ich wsyzstkich nie przejrzalam ale wyglada to tak po tytulach...na szczescie to tylko SUGESTIA i materialy do lekcji a nie obowiazek oparcia sie na nich. coz nie wyobrazam sobie jakos w ogole zajec tego typu bedac wychwoawczynia w technikum grupy 23 chlopakow!!!!
    tytuly ulotek:
    - wybieram zdrowie - choroby przenoszone droga plciowa, edukacja sexualna dla wszystkich (Astra Youth & Ponton)
    - zdrowie znaczy zycie - jak dbac o zdorwie - poradnij dla dziewczat i kobiet (federa)
    - wstydzisz sie zapytac mamy, taty, nauczyciela??? (ponton)
    - antykoncepcja dorazna - co nalezy wierziec o doraznej antykoncepcji (federa)
    - tajemnice inisjacji seksualnej ZANIM POWIESZ TAK - autorzy Z. Izdebski, A Jaczewski- publikacja rekomendowana przez Towarzystwo Rozwoju Rodziny
    - Prawa pacjenta - prawno-zdrowotny poradnik dla kobiet
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Widać Federa dba o swoje.
    "Tajemnice inicjacji seksualnej" zawierają reklamy anty - przynajmniej moje wydanie, kwadratowa niebieska broszura.
    Wychowawcy mają prowadzić takie zajęcia?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    tez mam taka kwadratowa granatowa. nawet nie mialam sily czasu ani ochoty zeby przejrzec
    dostalismy taki pakiet od pedagogow wraz z sugestia ze sa to materialy do zajec. na szczescie to jedynie sugestia a nie nakaz. aha jest jeszcze jakas ulotka o aids ale gdzies mi sie zawieruszyla..
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.