Witam, jestem (starą) użytkowniczką tego portalu, ale celowo na potrzeby tego wątku zalogowałam się pod tym (idiotycznym zresztą) nickiem. Chciałam Was prosić o pomoc, przeszukałam neta ale jakoś nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Osoba w mojej bliskiej rodzinie okazuje się być uzależniona od onlinowych gier komputerowych. Objawy klasyczne: potrafi nie pójść do pracy aby grać (jestem jego pracodawcą i czasem jestem w stanie to uchwycić), nie jada posiłków z rodziną, nic nie robi w domu, wstaje o dziwnych porach aby "wysłać armię", lub w ogóle nie śpi, w życiu realnym nie ma żadnych dodatkowych zajęć ani znajomości. Do tego pojawia się alkohol. Wspólnie z rodziną zdiagnozowaliśmy Go, ale co dalej?? Jak mu pomóc? Nadmienię że rozmowy już były prowadzone. Czy możemy Go zmusić do leczenia? Czy umówić wizytę, jak tak to gdzie? W ogóle nie mam pomysłu od czego zacząć.
dzięki aga, mieszkamy na południu Polski, ale pewnie skorzystawm z kontaktu.
zacznę od tego że dostanei nowe warunki pracy, normalnie każdy inny pracodawca wylałby Go, więc postanowiłam (postanowiliśmy) że musi zacząć ponosić konsekwence swoich działań, już nie będziemy przymykać oczu i stwarzać komfortowych warunków do pielęgnowania "hobby"