Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorkropka31
    • CommentTimeFeb 10th 2013
     permalink
    Dolly dziękuję za linka nie wiem co powiedzieć,chętnie skorzystałabym z ich pomocy.zaraz będę szukać gdzie i jak przyjmują.Duża buźka dla wszystkich
    • CommentAuthorizaro
     permalink
    Witajcie dziewczynki. Miałam nadzieję, że w końcu i u mnie będzie in vitro, ale okazało się, że ciąża z zeszłego roku diametralnie zmieniła rokowania. W gamecie - bo tam mieliśmy podejść do ivf - powiedzieli, że jeszcze jakiś czas mamy czekać, nawet do końca roku :sad:. A ja chciałabym mieć już to wszystko za sobą i wiedzieć na czym stoję. Czy w końcu sie uda, czy mam zmieniać pracę - bo obecna mnie denerwuje, czy starać się o adopcję, czy co.
    Dziewczynki trzymam kciuki za wasze transfery i iui. Buźka.
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    Dziękuję Wam wszystkim za wsparcie i mądre rady. Postaram się trochę optymistyczniej podchodzić do kolejnej IUI... Sama zaciskam kciuki za nas wszystkie.
    Agap... czekam jutro na dobre wieści :)
    --
    • CommentAuthoremi1212
    • CommentTimeFeb 11th 2013
     permalink
    mnbvc - odpowiadam na pyt. dotyczące invitro. Najpierw jak wiesz jest stymulacja, potem lekarz prowadzący decyduje o dojrzałości pęcherzyków i na dwa dni przed planowaną punkcją bierze się wieczorem zastrzyk z ovitrale albo pregnylu. W dniu punkcji pod narkoza odsysają cały płyn z pęcherzykami, które następnie sami "pękają" i uwalniają komóreczki aby je zapłodnić. Czasem z 20 pęcherzyków uzyskuje się tylko kilka komórek. Tak więc w Twoim wypadku niepękania pęcherzyka problem zostaje rozwiązany.

Treść doklejona: 11.02.13 18:29
    agap- i jak kochana??
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Dziewczyny mam dobre wieści beta 132,8 ,sama jeszcze nie dowierzam ,dzięki wam za wsparcie i ze pamietalyscie:jumping:
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    Serdeczne gratulacje!!! Bardzo się cieszę !!! I niech betka rośnie i rośnie!!! Super!!!
    --
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    agap gratuluję!!! wszystkiego dobrego :)
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Agap cudowne wieści:-) moje gratulacje i spokojnych 9 miesięcy:-)
  1.  permalink
    agap81 gratuluję!!!!!!!!!!!!!:) teraz trzymam kciuki za piękny przyrost betki:)
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Agap gartulację:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Aga, GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!! :) dajesz nadzieje;) ja dzisiaj dostałam pregnyl, w środę punkcja. Niestety nie wiem jak będzie z transferem, endometrium tylko 6,8 mm i wynik scratchingu też nie do końca ok :cry: Powiedzieli mi dzisiaj, że mam się na razie nie martwić, ale sie już wkręciłam :/
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    AGAP!!! Hurraaaaa!!!!!!! GRATULACJE!!!!! Cudowne wieści... jesteś dla nas nadzieją :)):)::))):))) życzę spokojnych 9 miesięcy !!!
    --
    • CommentAuthorAgulaga
    • CommentTimeFeb 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Cześć dziewczyny!
    Podczytuję Was od kilku dni i postanowiłam do Was dołaczyć.
    Jestem mężatką już prawie od 8 lat a od 6 sie starmy o dzidzie, jak na razie bezskutecznie. Właśnie w sobote miałam 1 iui na stymulowanym cyklu - na 2 pęcherzykach 18 i 20 mm. Stymulacja najpierw Clo 2x1 a potem Ovitrell w piątek i akcja w sobote. Bardzo się boje kolejnego rozczarowania, ale już nie moge sie doczekać do 23.02.
    Takie pozytywne historie jak Agap to aż napawają optymizmem. Mam nadzieję że i mnie i każdą z Was spotka to szczęście..
    Pozdrawiam cieplutko mimo chłodu :):bigsmile:

PS. mnbvc my będziemy chyba razem wyczekiwać teeeeej soboty :)
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeFeb 12th 2013
     permalink
    Jeszcze raz dzięki dziewczyny ,na każda z was przyjdzie ten czas ,uwierzcie ,bo przyznam sie ze jakoś słabo wierzyłam ,ze sie uda ,a tu takie szczęście :smile: jeszze w tym tyg powtórzę bete ,a jutro sikanca ,bo jakieś obawy zawsze jeszcze sa ,oby przetrwać ten I trymestr..
    Kasiu wszystko będzie dobrze ,jak lekarz mówi zeby sie nie martwić to nie jest zle ,wyczytałam ze takie endo wystarczy na zagniezdzenie zarodka
    :kissing:
    Teraz ja czekam na wasze plusy dziewczyny :smile:
    •  
      CommentAuthormeggi12345
     permalink
    Agap - GRATULACJE:cheer::clap::swingin::cheer::clap::swingin: Tak strasznie się cieszę! Przywracasz mi nadzieję. A ivf robiłaś u naszej P.dr.Zięby? Kurcze dostałam takich skrzydeł że mam ochotę od razu umówić sie na wizytę w klinice;-) To forum ostatnio było takie smutne, że wkońcu musiała się odwrócić ta zła passa! Cieszę się że na Ciebie padło:bigsmile: Tak pięknie rozpoczęty Nowy 2013 Rok Płodności musi być udany. Wierzę że my wszystkie weteranki, staraczki w tym roku się w końcu doczekamy.
  2.  permalink
    Dziewczyny mam do Was pytanko. Bo chodzi mi po głowie insemka. Tzn. miałam w tym cyklu laparo i histeroskopię i znając życie to gin zaproponuje insemkę. I teraz zastanawiam się czy od razu ją robić czy dać sobie z 3 cykle naturalne. Jak to było u Was?
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Tak u dr. Zieby ,to wiec nie ma na co czekać tylko działać jak nie ma żadnych przeciwwskazań ,zaraz dzwonię umówić sie na wizytę z dobrymi wiadomościami. Jak bedziedziesz miała jakieś pytania to pytaj ,moze w czymś pomogę :wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.02.13 10:03</span>
    Malutka- jeżeli problem był po Twojej stronie, to moze jednak spróbować naturalnie chociaż dwa cykle ,to juz od was zależy i życzę powodzenia :wink:
  3.  permalink
    O to chodzi, że nie wiadomo gdzie problem, bo laparo i histero nic nie wykazała :)
  4.  permalink
    agap,serdeczne gratulacje!
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    agap - wielkie GRATULACJE !!!!! w końcu zawiało optymizmem :)))
    • CommentAuthorgosiago21
     permalink
    witam was serdecznie jestem tu nowa chociaż nie raz juz tu zagladałam ale nic nie pisałam. moja historia jak kazdej z was jest długa i ciężka... ja walcze..własnie walcze nie wiem z czym bo niby wszystko jest dobrze juz ...7 lat.brakuje mi juz siły ...ale czytajac wiele wiadomości dziewczyn które po wielu przejsciach zaszły w ciąże tez wierze ze i nie jednej z nas sie uda:) musi sie udac!! ja szukajac pomocy trafiłam do poznania ...miałam juz 4 inseminacje ostatnia wczoraj...po stymulacji clostylbegyt od 5 do 9 d.c. 3 tabletki. w niedziele na monitoringu cylku w 14 dniu miałam pęcherzyk 20mm i endometrium 8mm lekarz dopiero za moja namową dał mi recepte na pregnyl pierwszy raz poprzednie insyminacje bez zastrzyku(czy któras z was tak miałą????) no ale dostałam ten zastrzyk w niedziele o 24 a wczoraj o godz 17 miałam insyminacje...z tego co wyczytałam na necie troche za szybko ale pecherzyk był ładny 25mm i endometrium 9mm nie wiem czy cos z tego bedzie ... :( to było moje ostatnie podejscie do IUI poźniej IVF ....:cry: wczoraj pytałam lekarza czy powinnam wykonac badanie na amh? powiedział ze nie jest konieczne skora pecherzyki rosna a czy sa w nich komórki jajowe to bedzie mógł dopiero zabadac przy IVF. jestem załamana :( czy miałyscie wykonane badanie AMH mimo ze pecherzyki ładnie rosły??? chyba zrobie sobie to badanie sama dla siebie tylko nie wiem w jakim dniu cyklu najlepiej??a i nie pisałam wczesniej juz 2 cykl przyjmuje castagnus licze ze zdziała cuda:)))
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    malutka2105
    czy w ogole wiadomo u Was w czym tkwi problem? bo ajk nie wiadomo to troche kiepsko robic IUI ...
    Jak laparo-jest diagnostyczno-lecznicza-tzn np usuwaja endometrioze lub nakluwaja PCSO jajniki to efekty ponoc moga byc do 1 roku czasu-wiec wowczas warto probowac naturalnie przez jakis czas ale jak u was nic nie wykrylo?? to ja bym szukala dalej przyczyn
  5.  permalink
    Dolly ale gdzie ja mam teraz szukać przyczyny? Miałam badane hormony, M miał badaną armię, ja laparo i histero - wszystko ok. Więc co teraz?
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    do zaplodnienia potrzebne sa:
    -jajo
    -plemnik
    -sluz
    to tak w skrocie :)
    skoro masz owulacje i Maz ma plemniki to
    jak masz ze sluzem???

Treść doklejona: 12.02.13 11:46
    Jako ciekawostke dodam,ze oprocz biologi psychika odgrywa duza role.
    My 3 miesiac leczymy sie z NaPro i oprocz najrozniejszych lekow musze takze brac specjalne lekarstwo na podwyzszenie endorfin w organizmie bo to ponoc tez pomaga w poczeciu.
  6.  permalink
    Ze śluzem jest ok. Tylko mam krótkie cykle i przed @ plamienia. Były podejrzenia zrostów, bo dwa lata temu miałam 2 łyżeczkowania, ale okazało się że wszystko jest ok.
    •  
      CommentAuthorjamare
    • CommentTimeFeb 12th 2013 zmieniony
     permalink
    padalas progesteron? czesto plamienia przed @ sa oznaka niedomogi lutealnej.
    ile dni masz Faze Lutealna?
    Bralas kiedykolwiek progestreon w FL?
    MNie lekarka NaPro zapisala az 400mg czopki z progesteronem!!! to o wiele wiecej niz luteina czy duphasten

Treść doklejona: 12.02.13 12:15
    Aniu nie jestem lekarzem-ale byc moze mozna jeszcze cos u Was wybadac.
    Sama lecze sie po lekarzach od 2007 i nie spotkalam sie z bardziej szczegolowym diagnozowaniem
    i traktowaniem czlowieka niz w NaPro -dlatego zachwalam. Oby ono wkrotce zaowocowalo...
  7.  permalink
    Nasi znajomi leczyli się napro i zaciążyli, ale trwało to dwa lata i kuuuuuppppeee kasy...
    Progesteron miałam badany i mam ok. Pomimo tego brałam i dupka i lutkę a i tak plamienia były... Także to raczej nie wina progesteronu. A fl mam różnie, nawet i 12 dni, a zawsze były plamienia i br... Teraz zobaczymy jak będzie. Może po tym przeglądzie coś się naprawiło :)
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    my sie leczymy w UK bo tu mieszkamy.
    rzeczywiscie jest to kupe kasy-ale jak sie rozlozy wydatki w czasie to nie jest zle.
    IVF tez przeciez drogie a ani w NaPro ani w IVF 100% gwarancji nie ma :(
    .
    Po tylu latach przejsc probuje wszystkiego. Jakby mialo zadzialac-to warte jest wszelkich pieniedzy :)
    wyzej w tym watku umiescilam link do filmiku z dr Barczentewiczem-jakbym byla w Polsce to do niego bym jezdzila-pomimo,ze jestem z Dolnego Slaska.
    Nawet teraz mysle czy by sie na porownawcza konsultacje do niego nie wybrac..

Treść doklejona: 12.02.13 12:26
    co to znaczy nawet i 12 dni FL? to nie tak wiele :)
    moje FL byly 9-11 pomimo,ze nie mialam owulacji
    Teraz na lekach mam 14-15FL
    Moze jednak za malo bralas tego progesteronu? sama jzu nie wiem...
  8.  permalink
    Ja na razie u tego gina co jestem leczę się od sierpnia. Podoba mi się to, że co wizyta robimy jakiś krok do przodu. Ciągle szukamy i nie mówi mi głupot i makaronu na uszy nie nawija. Póki co będę się go trzymała.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.02.13 12:30</span>
    Ale ja miałam badany progesteron i miałam go ok. Raz nawet gin mówił że prawie ciążowy.
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    masz jeszcze czas..
    do wszelkich decyzji a sa to trudne decyzje trzeba dorosnac i dojrzec.
    Kolejne decyzje podejmowalam po kolejnych latach doswiadczen ze sluzba zdrowia i kolejnych porazkach... nie wszystkie decyzje uwazam za udane..
    zaczelismy starania po slubie mialam 27 lat w tym roku 33 wiec czas tez troche gonii,ale nie chce wiecej poganiac....
    poczekam jeszcze.. robie dopiero 8 cykl z NaPro z czego 2 stymulowany i konkretnie leczony-daje im jeszcze szanse.
    Wiem,ze wg ich wytycznych 2 lata leczenia to taki czas,ze pary ktore maja poczac-poczna potomstwo wiec zobaczymy..
    .
    Sama zobacz ile dziewczyn na 28 staralo sie ze wspomaganym rozrodem -kolejne IUI i IVF i tez trwalo to latami-wiec argument,ze NaPro dlugo trwa czy ze duzo kosztuje jakos do mnie nie przemawia.
  9.  permalink
    Ja nie jestem przeciwna napro. Wręcz przeciwnie. Myślę, że warto próbować. Ale czy to IUI czy napro ma ten sam cel.
    Muszę teraz wziąć się za M. Żeby fajki rzucił i się zdrowiej odżywiał.
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    Mnie nie odpowiada "robienie" dziecka w gabinecie lekarskim.
    Wole w domu z Mezem sie poprzytulac-dlatego wole NaPro.
    Mialam okazje na IVF-proponowano mi bezplatnie-ale nie umialam tego sposobu zaakceptowac-jako terapii dla nas.
    Nie wiem jak inne dziewczyny to znosza...
    .
    co do Meza -to oczywiscie,ze musisz o Niego zadbac :) moj rzucil palenie 7 lat temu jak go poprosilam :)
  10.  permalink
    Każdy ma inny stosunek do IV i inne poglądy życiowe :) Wierzę, że jak ma się udać to się uda i koniec :) A co do robienia dziecka w gabinecie to nie mam nic przeciwko. Nie takie rzeczy przeżyłam. Chyba, że mówisz o swoich poglądach, a nie o samym zabiegu.
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    IVF nie tylko ze wzgledu na osobiste poglady ale i z powodu duzego obciazenia emocjonalnego i psychologicznego calej procedury bym nie zniosla-slaba jestem.
    .
    dla mnie sa to najintymniejsze chwile w malzenstwie i bardzo pragne aby w sypialni poczal sie owoc naszej milosci :)
    niech to bede tylko ja i Maz i wola Boza (lub przychylny los jak to woli)
    Juz tyle rzeczy wiem na temat biologii, fizjologii i leczenia,ze coraz bardziej sie utwierdzam w przekonaniu,ze chocbysmy robili
    najrozniejsze zabiegi, brali rozmaite leki i stawali na glowie-to poczecie nowego zycia i tak nie zalezy od nas.
  11.  permalink
    Niby nie od Nas, ale bez Nas to by chyba go nie było :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.02.13 13:35</span>
    Będzie dobrze. Trzeba wierzyć. Nic nam innego nie pozostaje :)
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    wlasnie trafilam na fragment artykulu z angielskiej gazety z tego roku
    1.4 million embryos were implanted in the hope of beginning pregnancies, with fewer than one in six resulting in a pregnancy.
    (1.4 miliony embrionow bylo transferowanych z czego 1 na 6 udal sie ciaza.)
    •  
      CommentAuthorAttilara
     permalink
    nie można rozważać napro jako alternatywy dla in vitro!!! Napro nie jest metodą, która jest możliwa do stosowania w niektórych problemach, gdzie pomaga in vitro (niedrozne jajowody, azoospermia, oligozoospermia bardzo cięża...) Więc DOLLy skoro nie musisz korzystać z in vitro, masz inne opcje, to po co rozważana o poglądach i obciążeniach psychicznych. powodzenia.
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    Kochana Dolly- mam szacunek do twojego zdania i tak jak ty uważam, że bez Boga to nawet Invitro się nie uda, jednak tu jest właśnie wątek głównie inse. i invitrowy i Twoje wypowiedzi o "robieniu dziecka w gabinecie" mogą kogoś zranić. Uwierz, każda marzy o zajściu w ciążę w naturalny sposób ale nie każdemu jest to dane.
    Ja przeszłam procedurę IVF, a w ciążę zaszłam miesiąc później ale nie żałuję, że spróbowałam bo nie wiem co zadecydowało, czy leki czy psychika. A po moje dwa mrożaki na pewno się zgłoszę - do "gabinetu"
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Malutka - a badalas prolaktyne ? Bo ja miałam i to bardzo wysoka ,przy tym krótkie cykle i plamienia miałam .
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    a co do statystyk to przy IVF jest 50% skuteczności a jeśli chodzi o napro, to niestety tyle nie ma.
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Mam pytanie do dziewczyn po ivf ,ile bralyscie luteina dowcipnej na dobę ? Ja mam w zaleceniach 3x4 i myśle czy nie zmienić sobie na pod język
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    agap, nic nie zmieniaj bez konsultacji z ginem, Ja brałam dowc. 2x dz po 4 tabl.
    --
  12.  permalink
    agap, ja brałam na początku Lutinus - 3 x 1 a później Luteinę 3 x 2, no i im "dalej w las" tym dawki były zmniejszane. Ale tak jak radzi emi - nic bez konsultacji z lekarzem.
    --
  13.  permalink
    Malutka - a badalas prolaktyne ? Bo ja miałam i to bardzo wysoka ,przy tym krótkie cykle i plamienia miałam .

Badałam, ale bez obciążenia. I normalna jest w normie.
    •  
      CommentAuthorjamare
     permalink
    uwazam sie za WETERANKE dlatego jestem na tym forum
    czy ja powiedzialam-ze Was potepiam??? czy ja tu kogos oceniam?
    mialam okazje wybrac ivf -nie zrobilam tego -podalam tylko powod dlaczego i juz.
    wkurza mnie jak sie na mnie napada za moje opinie i decyzje
    emi
    jakie 50% skutecznosci? co to znaczy?
    czyli co 2 transfer konczy sie ciaza??? gdzie tak jest? w jakim kraju?
    podalam Wam tak z ciekawosci dane z UK- najnowsze dane z zeszlego roku
    a tu IVF robi sie na porzadku dziennym i kazda kobieta przed 40 ma prawo do 2-3 podejsc
    na kase chorych i tam stwierdzono-ze od 1991 roku do dzis przetransferowano 1,4miliona embrionow z czego mniej niz 1 na szesc skonczyl sie ciaza.
    1.7 miliona zarodkow zostalo zniszczonych i 23,480 nie przezylo rozmrozenia.
    Dodatkowo podano,ze 14.86 ludzkich embrionow zostalo stworzonych na 1 zaistniala ciaze. Sa to dane z jednej z cenionych angielskich gazet.
    wiec gdzie tu mowa o 50% ?
    .
    Moge sobie stad pojsc jak mnie nie chcecie...
    • CommentAuthorkropka31
     permalink
    witam!wczoraj byłam u gina.pęcherzyk ładny,endo tez jeszcze pan doktor powiedział że śluz mam ekstra,dostałam pregnyl i jutro mamy mieć inseminację,cholernie się boję, że z tego nic nie wyniknie,idę spać,ale czy usnę:confused:
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeFeb 13th 2013
     permalink
    No to ze staraczek przenosze sie tutaj :( wyniki m. zmuszaja nas do innych metod niz naturalne wiec robimy badania i bedziemy podchodzic do IUI Mam pytanie. Czy ktoras z Was kiedys probowala zestawu do IUI do zrobienia w domu tzn. samemu? Roznica jest duza bo nasienie wpuszczasz nieoczyszczane i robisz to bez kontroli lekarza. Czytalam ze efekty uboczne moga byc takie same jak po profesjonalnym IUI (czyli infekcja, skurcze itp.) Kurcze naczytalam sie "opini uzytkownikow" ze dziala super i nawet para ktorej nie powiodlo sie IVF po 3 cyklach zaskoczyla. Pytam bo jak by sie pierwsze IUI nie udalo nie wiem co zrobie :confused:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthormalutka2105
    • CommentTimeFeb 13th 2013 zmieniony
     permalink
    Witam z rana :) Najprawdopodobniej z @ za plecami :/
    Jade - pierwsze słyszę, że coś takiego jak taki zestaw istnieje :) Chętnie dowiem się czegoś więcej.
    Dolly- Ja myślę, że jak najbardziej pasujesz do tego wątku. A swoje zdanie może mieć każdy.
  14.  permalink
    Właśnie Jade czy możesz podać jakiegoś linka?
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeFeb 13th 2013
     permalink
    U mnie jutro powtórka bety ,troche sie denerwuje ,dzwonilam juz do p.dr jestem umówiona na wtorek ,zeby zobaczyć czy wszystko w porządku ,czy zarodek w macicy i niewiem czy nie przepisać sie na teraz na piątek ,tylko nie wiem czy nie za wcześnie . Byłam tez u internisty po receptę na luteine podjezykowa ,jednak zmieniam za zgoda pani dr ,próbowałam sobie załatwić clexane na refundację ,ale niestety nie mógł przepisać i mam 100% płatna ,moze wy dziewczyny poradzicie jak załatwić ten lek z refundacja ,byłabym wdzięczna
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.