Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    na stronie wcześniej pojawiła się informacja, iż warunkiem uzyskania refundacji do IVF ma być przedstawienie PITu. Jest to nieprawda, Program w ogóle nie uwzględnia sytuacji ekonomicznej pary, jest to program ZDROWOTNY, a nie społeczny. Przeznaczony jest dla par niepłodnych (po spełnieniu warunków kwalifikacyjnych) niezależnie od ich sytuacji finansowej.
    Tu jest pełna treść programu jeśli ktoś się chce zapoznać:

http://www.kprm.gov.pl/files/program_leczenie_nieplodnosci_metoda_zaplodnienia_pozaustrojowego_na_lata_2013_2016.pdf
    •  
      CommentAuthormontever
    • CommentTimeApr 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    annakrawczak , a orientujesz się może kiedy i gdzie można będzie zapoznać się z listą realizatorów Programu"
    --
  2.  permalink
    dopiero kiedy konkurs zostanie rozstrzygnięty. Na razie Program jest na etapie przygotowywania ogłoszenia konkursowego, potem będzie przyjmowanie zgłoszeń, rozpatrywanie zgłoszeń i ogłoszenie listy Realizatorów. Kiedy to nastąpi- nastawiałabym się na maj/czerwiec. Przed tym terminem nie ma sensu dzwonienie do klinik i pytanie, czy będą realizatorami, bo one tego nie wiedzą i wiedzieć nie mogą aż do wywieszenia listy.
    Lista zostanie wywieszona na stronie ministerstwa zdrowia, ale sądzę, że i wybrane kliniki nie omieszkają się pochwalić ;) W każdym razie każdy kolejny etap realizacji programu jest sprawozdawany na stronie ministerstwa zdrowia.
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeApr 3rd 2013
     permalink
    annakrawczak - to super ,ze nie trzeba bedzie tych PIT-ów przedstawiać ,kamień spadł mi z serca ,zawsze jest jakaś nadzieja jeszcze :smile:
    • CommentAuthormartynaw
    • CommentTimeApr 3rd 2013
     permalink
    oo fajnie. Widocznie, jak ja czytałam, to nie było jeszcze dokładnie przedstawionych warunków. Jutro idę do dr, to się podpytam.
    • CommentAuthorkropka32
    • CommentTimeApr 4th 2013
     permalink
    Witam.zrobiłam dziś 2 raz bete wyszło444mIU/ml czy jeśli tydzień temu wynosiła 58 to teraz jest prawidłowo?jutro wizyta u gina to się cos dowiem konkretnie, ale póki co chyba nie zasnę dzisiaj
  3.  permalink
    kropka - cieszyć się trzeba! Gratuacje :-)
    --
    • CommentAuthorkropka32
    • CommentTimeApr 4th 2013
     permalink
    ale ja się boję czy to nie za mało?
  4.  permalink
    Kropka, na necie są dostępne kalkulatory, które liczą czy przyrost bety jest w granicach normy. Ja korzystałam z tego. :wink:
    --
  5.  permalink
    Witam
    pozwolę sobie wstawić link do strony , może ktoś będzie zainteresowany
    http://spin.org.pl/wp-content/uploads/program_leczenie_nieplodnosci_metoda_zaplodnienia_pozaustrojowego_na_lat....pdf
  6.  permalink
    Kropka gratuluje, nic tylko sie cieszyc:-)
    Dzisiaj bylam na 1 USG po stymulacji, rosnie 9 pecherzykow, w poniedzialek jade na kolejne USG
    • CommentAuthoremi1212
    • CommentTimeApr 6th 2013
     permalink
    Oleńko trzymam kciuki! Pęcherzyków na pewno będzie więcej ale liczą się największe:) Pamiętaj jedz dużo nabiału, pij ma maxa! To bardzo ważne żeby nie wpaść w hiperkę!
    Kropko- wydaje mi się że bety rosną skokowo i za 3 dni będzie pow. 1000. Ciesz się, dzidzia rośnie w Tobie!!:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorkropka32
     permalink
    rosną dwie dzidzie:bigsmile:
  7.  permalink
    HA!!!! Serdeczne gratulacje :-) Nuuudnych 9 miesięcy życzę.
    --
    •  
      CommentAuthorFullMoon
     permalink
    Kropka gratuluje ja tez niedawno dowiedziałam sie ze jestem w ciąży blizniaczej dziś juz mija 10 tc. To jest jak podwójne szczęście albo wygrana w totka jak kto woli:) dbaj o was teraz
  8.  permalink
    ale super!!!!!!!!!! Dziewczyny, moje serdeczne gratulacje!!!!:) spokojnej ciąży życzę:))):wink:
    --
  9.  permalink
    Gratulacje dla obu mamuś!!
    •  
      CommentAuthorFullMoon
     permalink
    Dziękuje:)
  10.  permalink
    Gratulacje mamuski:-)
    Emi mysliszze bedzie wiecej? Myslalam ze to juz wszystkie. Jade jutro na kolejne USG
    • CommentAuthoremi1212
    • CommentTimeApr 7th 2013
     permalink
    Zdróweczka dla mamuś-ciężarówek!!!
    Okeńko, pewnie będzie więcej ale nie zdążą dojrzeć wszystkie. Jak chcesz to zerknij na mój przedostatni wykres (ten z ivf- nieudanym) tam dość dokładnie zaznaczałam wzrastające pęcherzyki i poziom estradiolu. Oczywiście każda z nas jest inna i inne leki przyjmuje. Ostatecznie z kilkunastu pęcherzyków pobrano mi chyba 11, z czego zapłodniło się 5, i tylko 4 nadały się do podania ( mamy jeszcze 2 śnieżynki:bigsmile:) Głowa do góry i bądź dobrej myśli:smile:
    --
    • CommentAuthorkropka32
    • CommentTimeApr 8th 2013
     permalink
    Witam Dziewczynki dziękuję za miłe słowa!Tak się zastanawiam od inseminacji brałam luteinę 2x2dopochwowo i 3x1pod język,teraz mam brac tylko pod język,czy to wystarczy?lekarz zapisał mi tylko to, ale martwie się, bo czytałam że dziewczyny biorą ją nawet prawie przez całą ciążę,czuję niepokój
  11.  permalink
    kropka32, ja brałam na początku Lutinius (czyli taka podwójna Luteina) - 3 x 1, a po jakiś 2 tygodniach od bety przeszłam na Luteinę - 3 x 2 i stopniowo zmniajszałam dawkę. Ostatecznie odstawiłam 2 tygodnie temu (24tc).
    --
    •  
      CommentAuthorFullMoon
     permalink
    Kropka Ja mam brac progesteron tylko do 12 tygodnia
    • CommentAuthorkropka32
     permalink
    ale pod język czy dopochwowo? bo pod język to ja mam ale nie wiem czy to wystarczy
  12.  permalink
    Bylam dzisiaj na kolejnym USG dalej 9 pecherzykow i tak juz chyba zostanie,jade jeszcze w srode.na USG a punkcja najprawdopodobniek w piatek
  13.  permalink
    ja z kolei brałam duphaston 3x1 i lutkę dopochwowo 3x1 do 16tc. mi gin powiedział, że od 16 tc. ciąża jest w stanie sama się już utrzymać
    --
    • CommentAuthoremi1212
    • CommentTimeApr 9th 2013
     permalink
    Olencja trzymam kciuki za Twoje pecherzyki:smile:
    --
  14.  permalink
    Dzieki Emi jutro jade na kolejne USG. A jak Ty sie czujesz? Kto prowadzi Twoja ciaze?
    • CommentAuthoremi1212
    • CommentTimeApr 10th 2013
     permalink
    Czuję się super, dzięki:bigsmile:, Jeszcze nie za gruba a mdłości już nie ma:bigsmile: Za 2 tyg. jadę na badanie połówkowe do mojego Pawełczyka (z Polnej w Poznaniu) No i może Piotruś wtedy potwierdzi, że ma siusiaka:bigsmile:
    I jak, pęcherzyki urosły? Nie ciągną w brzuchu? Napisz co po USG.
    --
    • CommentAuthorolencja000
     permalink
    Wszystko ok, strasznie mnie piersi bola ale poza tym wszystko ok:-). Ja tez jestem pacjentka Pawelczyka, nie wiedzialam ze prowadzi tez ciaze.
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    No prowadzi, za wizyty kasuje tyle samo ale czuję się dobrze "zaopiekowana" więc jeżdżę:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeApr 11th 2013
     permalink
    i ja jestem pod opieką prof. Pawelczyka, równiez prowadzi moją ciążę:))))):wink:
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    • CommentTimeApr 12th 2013
     permalink
    Jestem zalamana:cry: z lekarz mowi ze ponral 11 jajeczek ale tylko jeden jest zdolny do zaplodnienia, jeszcze nie wiadomo czy sie podzieli prawidlowo:sad:
    • CommentAuthorewel28
     permalink
    Olencja nie martw sie,nie liczy sie ilosc a jakosc.. Skoro jest jedno jajeczko dobre to musisz byc dobrej mysli:))) glowa do gory!! ja jestem po transferze i czekam...
    • CommentAuthordoradora
     permalink
    Cześć, jestem tu nowa, więc mam nadzieję, że piszę w odpowiednim wątku, niestety jeszcze nie ogarniam forum w całości, więc jeśli powinnam zadać swoje pytania i podzielić się swoimi wątpliwościami w innym miejscu, to bardzo proszę o wskazówki. Przepraszam również, że to takie długie wywody będą, mam nadzieję, że któraś z Was to przeczyta i podzieli się ze mną swoimi opiniami.
    Ale! o co mi w ogóle chodzi :)
    Otóż o dziecko staramy się od prawie dwóch lat, póki co było to staranie metodami w pełni naturalnymi - po prostu się nie zabezpieczaliśmy i nie zastanawiałam się nad fazami cykli. Jakiś rok temu zaczęło mnie delikatnie niepokoić, że z naszych swobodnych starań nic nie wychodzi, więc zaczęłam prowadzić pomiary. Przyznam szczerze, że nie jestem zbyt fanatyczna w obserwacjach, mierzę temp. o stałej porze, zanim wstanę, staram się zapisywać anomalie w trybie życia, ale już śluz zapisuję na podstawie "ogólnego wrażenia" z dnia wczorajszego (zapisując dzisiejszą temp. uzupełniam wczorajszy śluz) i nie prowadzę obserwacji szyjki macicy.
    Wykresy wyglądają "zdrowo" chociaż szczyt śluzu przypada dobrych kilka dni wcześniej niż szczyt temp. (nie będę umieszczała swoich wykresów, bo nie w tej sprawie piszę).
    W tym roku stwierdziliśmy, że musimy zacząć bardziej działać w tą stronę, bo ile można czekać. Moja gin (moja, nie moja, chodzę do niej raz w roku), gdy zwróciłam się do niej z problemem, poleciła mi Gyncentrum w Katowicach, więc po krótkiej analizie Internetu zapisaliśmy się do doktora Mercika.
    Na razie byliśmy na 2 wizytach. Wnioski? cóż dech mi zapiera gdy przychodzi do płacenia...
    Zrobiłam na razie pełnie badanie hormonów, wszystko jest w normie, TSH = 2,7 więc Doktor zapisał mi Euthyrox N25 w celu obniżenia poziomu poniżej 2,5.
    TŻ zrobił kompleksowe badanie nasienia, wg mnie wyszło fatalnie 2% ruchliwych plemników... Doktor stwierdził "do zajścia w ciążę wystarczy".
    Obecnie czekam na właściwy moment na wykonanie badania drożności jajowodów, sama cena mnie przeraziła.
    I teraz moje pytania:
    - czy są jakieś sposoby na poprawę jakości nasienia? jakieś leki, suplementy? coś, co nie jest "czary mary"? Doktor nic nam nawet nie wspomniał na ten temat (co prawda nie zapytaliśmy, ale pytanie przyszło mi do głowy dopiero po wizycie)
    - czy jakieś badania, testy, zabiegi da się wykonać na NFZ, skoro już muszą ze mnie co miesiąc ściągać haracz, to może przynajmniej jakoś będę mogła "skonsumować" te środki?
    - ogólnie na ostatniej wizycie poczułam się jakaś taka "niezaopiekowana" przepisał sobie wyniki do karty, wystawił receptę i zalecił badanie drożności, z rozmowy wywnioskowałam, że następnym krokiem będzie odwirowanie żywotnych plemników i inseminacja, nie ma nic wcześniej? to nasza jedyna możliwość?
    - o co powinnam prosić i pytać lekarza? na co zwrócić uwagę? co uważacie za zwykłe naciąganie, a co naprawdę jest konieczne?
    pozdrawiam, Dorota
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    doradora - jeżeli chodzi o nasienie - tylko ruchliwość wyszła źle a reszta ok? Zwykły ginekolog zazwyczaj Ci powie, że nasienia raczej nie da się poprawić co jest kompletną bzdurą, na co my jesteśmy przykładem - wprawdzie z ruchliwością nie było źle ale z jakością i ilością nie najlepiej. Mój M zaczął łykać witaminy: magnez+witB6, l-karnityna, cynk, żeń-szeń + orzechy brazylijskie - wszystko bardzo nieregularnie. Potem kupiłam Mu cynk, żeń-szeń i magnez w tabletkach musujących i o tych już nie zapominał :) po 4 miesiącach poprawa była np morfologia wzrost z 8% do 32%, ilość z 12mln/ml do 28 a więc można !!!! W tym czasie też mój M trochę zmienił akurat tryb pracy z siedzącej na bardziej ruchliwą i nieregularnie chodziliśmy na basen - podobno też bardzo pomaga.
    co do hsg możesz to badanie spokojnie zrobić na nfz - ja zrobiłam prywatnie bo nie wiedziałam i zapłaciłam 550zł!!! już do tego lekarza nie chodzę
    czy od razu inseminacja??? ja bym chyba próbowała najpierw poprawić jakość nasienia
    jeżeli masz wrażenie, że lekarz leci tylko na kasę to zmień lekarza - ja tak miałam i teraz mam super panią doktor, która poświęca mi tyle czasu ile potrzebuję i mogę jej zadawać nawet najgłupsze pytania jakie mi przyjdą do głowy :) zaufanie do lekarza to podstawa
    mam nadzieję, że trochę pomogłam a mężowi możesz do tego wszystkiego robić jeszcze soki ze świeżych owoców - pyszne i zdrowe :) sobie oczywiście też :)
    •  
      CommentAuthormontever
     permalink
    i ja dorzucę swoje trzy grosze - dla obojga - maca (sproszkowany korzeń) i zioła ojca Sroki. Działa i na armię i na kobiece niedomogi...
    Drożność jak najbardziej rób na NFZ! Ewentualną laparaskopię też można. Do lekarzy chodziłam prywatnie, a oba zabiego miałam refundowane.
    --
    • CommentAuthordoradora
     permalink
    Dziękuję za szybką odpowiedź, to ja może zacytuję wszystkie wyniki ostatniego badania kijanek, może coś doradzicie?
    czas upłynnienia 40 min
    objętość 3,5 ml
    lepkość (+)
    pH 8,2
    liczba plemników 22,58 mln/ml
    w ejakulacie 67,75 mln
    aglutynacja (-)
    ogólny % ruchliwych 28,0% (O! to pościemniałam ;P)
    ruch szybki, typ A 0%
    ruch wolny, typ B 24%
    ruch w miejscu, typ C 4%
    brak ruchu, typ D 72%
    formy prawidłowe 3% (O! to to mnie tak zmartwiło, że zapamiętałam, że bardzo mało)
    nieprawidłowe główki 94% (to bardzo źle, prawda?)
    nieprawidłowe szyjki/wstawki 36%
    nieprawidłowe witki 14%
    przywieszki cytoplazmatyczne 2%
    żywe plemniki 45%
    leukocyty 0,0
    plemniki ruchliwe z przyłączoną granulką 0%
    wynik mar-testu negatywny

czyli mówicie, że umówić się do zwykłego gina i "zażądać" skierowania na badanie do szpitala? poza tym zmienić dietę na zdrowszą, zmuszać TŻ'ta do łykania magnez + cynk + żeń-szeń i trochę poczekać? co myślicie o jagodach goji?
    branie hormonów mi nie zaszkodzi chyba, skutek uboczny w postaci utraty wagi nawet mi się spodobał (na razie w ulotce tak wyczytałam, w Gyncentrum byliśmy wczoraj, więc za mną jedna tabletka dopiero)

na koniec dwie anegdotki związane z piciem soków z warzyw:
    1. otóż codziennie rano na czczo piję szklankę soku z warzyw, kiedyś próbując zmusić TŻ to picia razem ze mną postawiłam warunek: "albo będziesz pił soczki, albo mył sokowirówkę" i... wyobraźcie sobie, że wybrał mycie ustrojstwa ;)
    2. jest jeden sok warzywny, którego nie mogę nawet powąchać, a po wypiciu choćby łyczka chce mi się wymiotować, to sok z marchwi, do tego stopnia, że nawet surówki z marchewki takiej mocno soczystej nie mogę zjeść, bo mi za bardzo sok przypomina i po prostu nie da się, dlaczego tak jest? mój tata wmuszał mamie przez całą ciążę szklankę soku z marchwi, dzień w dzień... za uczulenie na sok marchwiowy winię tatusia
    •  
      CommentAuthortuskaa82
     permalink
    A ja od siebie dodam, że na poprawę nasienia dobry jest Androvit i Salfazin. Mój R też miał problem z ruchliwością - 4 % Po trzech miesiącach suplementacji -androvit, cynk, selen, l-karnityna, wit. B6, mleczko pszczele, koenzym Q10 - ruch zwiększył się o 2%. Wiem, to niewiele, ale inne parametry takie jak ilość nasienia czy koncentracja wzrosły dwukrotnie:)) I co najważniejsze, taki ruch postępowy wcale nie dyskwalifikuje męża jako dawcy więc nie jest tak źle.
    poza tym przyznaję rację Montever - HSG jak najbardziej można zrobić na NFZ:) Ja już mam ustalony termin :))

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.04.13 21:57</span>
    "czyli mówicie, że umówić się do zwykłego gina i "zażądać" skierowania na badanie do szpitala?"

Ja chodzę do gina prywatnie, a mimo to dostałam skierowanie na HSG.
    •  
      CommentAuthormontever
     permalink
    nie wiem czy "zwykłego"... spróbuj znaleźć jakiegoś gina od niepłodności.
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    czyli to jednak z morfologią u Was gorzej - ale to nic straconego. Faszeruj męża witaminami, więcej ruchu (najlepiej basen) i wszystko powinno się poprawić :)
    a lekarza faktycznie lepiej poszukać od niepłodności i najlepiej jeszcze pracującego w szpitalu.
    • CommentAuthordoradora
     permalink
    kurczę, tylko jak takiego lekarza znaleźć? chodziłam do zastępcy ordynatora z miejscowego szpitala, powiedziała mi szczerze, że na niepłodności się nie zna i skierowała do Gyncentrum, rozmawiałam jeszcze z innym na NFZ i też mi powiedział, że dr Mercik jest dobry...
    tylko to jest prywatna klinika i muszą mieć kasę, żeby się rozbudowywać :)
    zresztą chętnie bym chodziła do jakiegoś lekarza u mnie w Gliwicach, bądź co bądź dojazd do Katowic trochę utrudnia kontakt...
    tylko nie znam specjalisty od niepłodności tutaj na miejscu i jeszcze, żeby w szpitalu pracował... ehh...
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Dziewczyny, u mnie czas oczekiwania na eskimoski mija. Musiałam sie oderwać i starałam się nie myśleć. Ze wzgledu na plan wszystko wraca... nie moge już nie myśleć. W nastepnym cyklu scratching i podejście do transferu. Trzymajcie kciuki za moje wycieńczone endo ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeApr 13th 2013
     permalink
    Flowka, a co było przyczyną problemu z twoim edno?
    Czas szybko mija, zanim się obejrzysz, będziesz po transferze :wink:
    •  
      CommentAuthorFlowka
    • CommentTimeApr 14th 2013
     permalink
    Nie wiadomo... także też nie wiem czy teraz będzie dobrze:/
    --
    • CommentAuthoremi1212
    • CommentTimeApr 15th 2013
     permalink
    Flowka, będzie dobrze! Musi!
    Olencjo, wiadomo już coś o zapłodnionym pęcherzyku? Mocno trzymam kciuki, żeby wszystko poszło dobrze!
    --
    • CommentTimeApr 15th 2013
     permalink
    Emi dzieki za troske, dzisiaj mialam transfer, zarodek klasy A wiec jest dobrze, i powiedzial nam lekarz ze daje 40 % ze sie zagniezdzi. Tak sie zastanawiam czy to duze szanse czy male:-) .
    • CommentAuthoremi1212
    • CommentTimeApr 16th 2013
     permalink
    No pewnie, że duże! Tak się cieszę, że dzielny zarodeczek się spisal:) Tylko teraz przez 2 tygodnie ( później też) obiecaj, że nic nie dźwigniesz, nie będziesz robić intensywnych wiosennych porządków i takie tam, bo niby każą normalnie funkcjonować ale ja z własnego doświadczenia wiem, że lepiej nie mieć sobie nic do zarzucenia a ja niestety miałam. Mocno, mocno trzymam kciuki:)))))
    --
    • CommentTimeApr 16th 2013
     permalink
    Emi nic nie robie, tylko z psiakiem na spacer a poza tym to nic nie ruszam:-). Codziennie odkurzalam sle cos mysle ze od dzisiaj moj mezulek zacznie to robic:-) a jak sie czujesz? Znasz juz plec? Jakies przygotowania juz?

Co slychac u reszty dziewczyn? Nic sie nie odzywacie
  15.  permalink
    Olencja ja również mocno zaciskam kciuki. Mi lekarz też dawał 40% i się udało:)))))
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.