Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorElpida
    • CommentTimeNov 23rd 2013
     permalink
    Ciocia no to witaj spowrotem, przykro mi...eh...do d..y to wszystko... dobrze ze mozesz podejsc do kolejnej iui... my w tym cyklu nie podchodzimy i obawiam sie ze w kolejnym tez nie bo wypadną swięta... poza tym to juz moj przedostatni cykl z clo a potem to juz nie wiem co bedzie.
    --
    •  
      CommentAuthorFlowka
    • CommentTimeNov 24th 2013
     permalink
    Dziewczyny, tak jak pisze ciocia trzeba iść za ciosem i myśleć, że na końcu tej drogi są nieprzespane noce;) ja też mam kryzysy i chwile zwątpienie, ostatnio nawet bardzo nasilone, ale jedno wiem, że dopóki w moim domu nie usłyszę płaczu dziecka, to się nie poddam!
    --
  1.  permalink
    ja też choć wczoraj cały dzień przepłakałam. Nawet nie wiem czemu się tak rozkleiłam bo byłam świadoma, że szanse są małe. Wieczorem byliśmy u znajomych, do których przyszła też para, która ma 2 miesięczne dziecko, on tłusty jak świnia, ona z IQ 80 a dziecko ciągle jest z babcią. A oczywiście dziecko z wpadki i ślub bardzo na szybko organizowany. I ja tego kurde zrozumieć nie mogę. Dzieci rodzą się nie tam gdzie powinny chyba.
    • CommentAuthorElpida
     permalink
    Ciocia doskonale Cie rozumiem, duzo moich znajomych nigdy NIE POWINNO miec dzieci. Kiedyś mój mąż mi powiedział że nasze dziecko to chyba bedzie najbardziej kochanym dzieckiem na świecie:) i ma rację. Mi już trochę przeszło, chociaz zastanawiam sie czy jednak nie uderzyc do lekarza jeszcze we wtorek, coprawda bedzie to 13dc ale moze jeszcze nie bedzie owu...
    --
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    flowka pierwszy zastrzyk już za mną- poszło jak po maśle :) to był gonal 150j. w penie, więc tak jak mówiłaś- nic trudnego (obejrzałam filmiki na yt tak jak radziłaś). Kiedy masz kolejną wizytę w klinice? ja w 7 dc, czyli w piątek. Jestem bardzo ciekawa jak zareaguję na leki, bo nigdy wcześniej nie brałam gonalu, zwykle byłam stymulowana clo (1 tabl.) i efekty były dobre- od 2 do 3 pęcherzyków.
    --
    •  
      CommentAuthorFlowka
    • CommentTimeNov 24th 2013 zmieniony
     permalink
    Karla, to zobaczysz, ze teraz pecherzykow bedzie znaxznie wiecej;) ja kolejna wizyte mam jutro-mam juz za soba 6 dni stymulacji.
    --
    •  
      CommentAuthoraslonko25
    • CommentTimeNov 25th 2013
     permalink
    a co tu taka cisza ??? :bigsmile:
  2.  permalink
    no cicho :) u mnie @ no i nowy cykl z nową nadzieją. A jak u Was?
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    A u mnie jeszcze stary cykl, z ta sama nadzieja, ale coraz mniejsza. Już jestem zła sama na siebie, że tak się nakrecilam na to wszystko:-/ ale cóż..
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    a ja czekam na @ jutro powinna przyjść . Ja sobie robie przerwę do końca roku od lekarzy i proszków.
    Czy któraś z was piła zioła Sroki ?
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    Aslonko, a co chcesz kupić?:-) bo mam do sprzedania te ziolka mieszanka nr 3
    •  
      CommentAuthorjaisog
     permalink
    tamara6,póki nie ma @ jest nadzieja...a może jednak udało się.
    Ja też ponawiam iui w grudniu i liczę że się uda więc myśl pozytywnie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    dokładnie mieszankę nr 3:-) Tamara a na Ciebie nie dzialaja ? dlugo je pilas ?
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    A ja umówiłam wizytę na piątek- szósty dzień stymulacji gonalem. Będzie wiadomo co dalej- mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu punkcja :)
    aslonko25 ja piłam zioła Sroki nr 3, ale nie byłam jakoś mega zadowolona.. One niby trochę regulują hormony, a u mnie w sumie hormony były w normie, może dlatego.. Zawsze miałam ładne dwufazowe cykle, a po tych ziołach jakieś takie zygzaki wyszły na wykresie. Piłam je tylko jeden cykl, a teraz leżą na półce i śmierdzą:) kupowałam je w aptece- każde oddzielnie, farmaceuta je mieszał.
    tamara6 nie miej do siebie pretensji, bo to nakręcanie to wydaje mi się, że nieodłączny element starań. Ja jeszcze nie wiem jak zareagowałam na leki, a już wyobrażam sobie jak będę pozytywny wynik testu odbierać i wszystkim się chwalić na około:) staramy się od trzech lat i co cykl te nadzieje są tak samo żywe..
    --
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    karla trzymam kciuki !
    Mam do was pytanie nad którym bardzo długo już się zastanawiam co się dzieje z zapłodnionymi jajeczkam wiadomo są
    mrożone a co jeśli ich jest dużo . . . ?
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    Aslonko, właśnie kupiłam od jednej z dziewczyn na forum, bo od razu po kupieniu zaszła w ciążę, więc nawet ani razu nie piła, ja wypilam tylko raz więc leży bezuzytecznie:-)
    •  
      CommentAuthorFlowka
    • CommentTimeNov 26th 2013
     permalink
    aslonko, jak komórek jajowych jest baaaaardzo dużo, to lekarz pyta czy zapładniać wszystkie, czy mają zamrozić same komórki. Jeśli zapłodnione są wszystkie to wszystkie są mrożone - tylko więcej się płaci za przechowywanie (w mojej klinice powyżej 8 zarodków 1500zł/rok), trochę inaczej jest przy refundowanym, ale jak już się zdążyłam zorientować, to tutaj reguł nie ma;) co klinika to inne obyczaje.

Ja też piłam zioła ojca sroki i mam podobne odczucia jak dziewczyny - leżą na półce. A ja miałam kilka mieszanek: na pierwszą fazę, na drugą fazę (progestreon) i coś tam jeszcze.

Jedynym eksperymentem roślinno-ziołowym, który mi wyszedł było siemie lniane - piłam namiętnie i wiem, że może niektórych zaskoczę, ale ja lubię te gluty!!!! :)

Karla, nie myśl za dużo, wbijaj zastrzyki, żeby bąble rosły!

U mnie wczorajszy monitoring (8dc), ukazał 14 pęcherzyków (8pj + 6lj) w rozmiarach 8-13mm i pełno drobnych; endometrium 7 mm(!) jak na mnie jest wypasione ;) Estradiol nie za wysoki 540 pg. Pęcherzyki rosną wolno, więc stymulacja się przedłuża. W śr kolejna wizyta i wtedy decyzja, kiedy punkcja.
    Trzymajcie kciuki!
    --
    • CommentAuthorrudaelcia
     permalink
    aslonko25 trzeba odróżnić komórki jajowe od zarodków, ja po stymulacji wytworzyłam 11 komórek jajowych, wiec miałam 5 nadplanowych, w programie zapładniają 6. Komórki jajowe to to co pobierają od Ciebie podczas punkcji. U nas były 3 możliwości - zamrozić dla siebie by jak np. zarodki obumrą można je znów zapłodnić (wszystkie nadplanowe sa płatne 2 tysiące mrożenie plus 500 zł co miesiąc za przechowanie), wtedy nie robi się drugi raz punkcji.
    Druga opcja oddać do adopcji komuś kto potrzebuje komórek. Trzecia opcja utylizacja.

A ja czekam cierpliwie jutra, idę na usg i robię rano bete + progesteron. Kalkulator wylicza 6 tydzień a jeszcze pęcherzyka nie widzieliśmy mam nadzieje jutro lekarz go wyłowi i będzie w dobrym miejscu, liczę też że beta powinna urosnąć a progesteron utrzymać się w normie. W jakich wartościach powinien być jeden i drugi wynik? Jestem jutro w 21 dniu po transferze.

Poza bólem prawego jajnika np przy kaszlu, naciąganiu i bólów cycków oraz nadmiernemu apetytowi wszystko w porządku. Czekam zatem jutrzejszego dnia by zobaczyć czy wszystko w porządeczku.

:* dla Was wszystkich
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Rudaelcia, to jest szansa, że jutro zobaczycie serduszko ;-)
    Normy progesteronu i bety masz podane na starym wyniku w kolumnie wartości referencyjne. Porównaj sobie, bo na pewno jak odbierałaś poprzednio wyniki to jest wypisane. Ważne żeby robić w tym samym laboratorium.
    Przechowywanie komórek zamrożonych kosztuje 500 zł za miesiąc??? Może za rok?
    Mnie też przy kichaniu ciągnie, lekarz powiedział, że to normalne bo następuje szarpnięcie, ale nalezy unikać, więc jak mam kichać, to zatykam nos i czasami przechodzi.

Flowka, piękna hodowla! Powodzenia!
    • CommentAuthorrudaelcia
     permalink
    chyba mnbvc masz racje - za rok pomyliło mi się, 2 tyś mrożenie jednorazowe i 500 zł za rok :*
    Dzięki za informacje, lekarz mi mówił, że najpierw zobaczymy pęcherzyk, potem zarodek, a na końcu serduszko. Na razie nie mamy jeszcze pęcherzyka, ale może masz racje, w ciągu tygodnia może coś się tam rozwinęło :P

:*
    •  
      CommentAuthorGrażka
     permalink
    u mnie przy kichaniu to ból jakby podwozie całe miało odpaść ;) ale generalnie to i przed ciążą tak miałam.
    Kicham kilka razy w ciągu dnia i jak ukucnę, lub jak leżę podciągnę kolana to prawie nic nie czuć :)
    .
    mnbvc zdradź sekret jak unikać kichania, bo mi nigdy się nie udaje - jak jednego uniknę to "za karę" mam późńiej serię 10 z rzędu :P
    jak się czujesz wogóle? dzidź ładnie rośnie?
    .
    rudaelcia u mnie tyci pęcherzyk pokazał się 20 dpt (miałam podane dwudniowe zarodki), 25 dpt był już ładny wyrośnięty ale jeszcze bez zarodka, 41 dpt był i zarodek i serduszo :)
    • CommentAuthorrudaelcia
    • CommentTimeNov 26th 2013 zmieniony
     permalink
    Grażka - dziękuję za uspokojenie :*
    ja też podciągam kolana lub klęczę ;P
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Hodowla piękna, ale żeby w całości nadawała się do zapłodnienia, to byłoby cudownie ;) Ostatnio z 11 pobranych komórek tylko 3 były dojrzałe :/
    --
    • CommentAuthorrudaelcia
     permalink
    Flowka zaciskam kciuka!
    •  
      CommentAuthorGrażka
     permalink
    Flowka trzymam kciuki!
  3.  permalink
    aslonko25 ja piłam i tak mnie rozregulowały, że szok. W trakcie picia tej mikstury jeden cykl trwał 15dni, drugi 30 a trzeci 17 a na koniec była laparoskopia i się okazało, że jest torbiel endometrialna. Mi nic a nic nie pomogły, tylko teraz leżą w szafce.

Ja właśnie wróciłam z kliniki, w tym miesiącu IUI nie będzie bo zrobiła mi się torbiel po pęcherzyku. Także jestem zła i bardzo zawiedziona. Jakie to życie jest cholernie niesprawiedliwe. Humor mi poprawia tylko fakt, że w grudniu będę mieć super, wypaśną komputerową maszynę do szycia (hafciarkę). A jak już będę mieć dziecko to będzie miało najpiękniejszy pokoik i ubranka na świecie.

Tamara walczymy dalej!
    Flowka zaciskam kciuki!
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    Ciocia, kurcze, nie dość że się nie udało, to jeszcze ta torbiel :/ ja też się zastanawiam czy wszystko tam u mnie w porządku, okaże się w czwartek. Ale trzymamy się i dalej do roboty! U mnie też chyba w grudniu nie będzie iui, bo jak się zapisywałam pani mi powiedziała, że doktora nie będzie, ale to dopytam jak u niego będe. Fajnie, że będziesz miała taki ekstra sprzęt, koniecznie pochwal się efektami pracy na tej maszynie:))
    • CommentAuthorrudaelcia
     permalink
    Ciocia, widzę, że mamy podobnie :) Ja tworze handmade od kilku lat i tez nie mogę się doczekac by robić cudowny pokoik dla dziecka. Mam nadzieje, że nam się to spełni. W odszepcie podałam Ci linka do swoich rekodzieł, liczę, że dasz mi swojego :) Organizuję targi, biore tez udział w wielu może kiedyś się spotkamy z dzieciakami na takich imprezach :)
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Zazdroszczę Wam takich pasji, ja to całkowite antytalencie jestem :/ Nic sama bym sobie nie uszyła i nie zrobiła:shamed:
    --
    • CommentAuthorrudaelcia
     permalink
    Flowka - jak ja to zwykłam mawiać wystarczy chcieć, owszem łatwiej jak się dostało talent ale z drugiej strony każdy może zrobić sobie coś samemu, kwestia pomysłu i zaangażowania, ja akurat tworzę rzeczy recyklingowe - sztuka z odzysku tzw. upcykling. Poza tym pasja daje mnóstwo powera i pozwala nie zwariować! :)
  4.  permalink
    dokładnie, pasja pomaga nie zwariować. Ja szyje, głównie ciuchy a nie mam ani wykształcenia krawieckiego ani żadnego kursu za sobą. Wystarczy trochę pracy i cierpliwości :)
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    Bardzo wam dziękuje za odpowiedzi :-*
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Rudaelcia - ja serduszko zobaczyłam 23dpt. To był 5t6d. Trzy dni wcześniej był tylko pęcherzyk. Miałam podane blastocysty, więc u ciebie może być podobnie.

Grażka - żeby nie kichnąć to trzeba odpowiednio szybko jak zaczyna kręcić w nosie, chwycić mocno za noc i go zacisnąć i głęboko odetchnąć. Na mnie często działa, wiadomo, ze nie zawsze, bo czasami kichanie jest już w zbyt zaawansowanej fazie :-) Lekarz mi powiedział, żę podobno pomaga też zadzieranie palcem koniuszka nosa do góry - ale dla mnie to za słabe. Może dla ciebie akurat? A co u mnie - mdłości i niesmak w ustach nadal mam całą dobę, ale już mniej wymiotuję. Liczę, że w końcu mi przejdzie, chociaż już od kilku osób słyszałam, że niestety czasami tak jest, że takie atrakcje trwają do koca, łącznie z porodówką :-( Oby mnie ominęło. Dzięki Bogu, na razie nie mam innych atrakcji typu obrzęki, bóle kręgosłupa itp. Oby tak dalej. No i wybrzuszyło mnie :-) W Mikołaja mamy wizytę i może w końcu Junior zechce pokazać co ma między nogami. Dotychczasowe badania usg i prisca wykazały, że na razie wszystko jest ok.
    • CommentAuthorMagdzikk10
     permalink
    Na mdłości podsłucham kiedyś od lekarza jak leżałam w szpitalu że prawą ręką trzeba na lewej ręce, nadgarstku wyczuć puls potem zjechać troszkę niżej i odnaleść maleńską dziurkę i dwoma palcami prawej ręki nie za mocno ale też nie zbyt lekko masować, odprężając się wtedy.... ponoć przechodzi
    • CommentAuthorrudaelcia
    • CommentTimeNov 27th 2013
     permalink
    mnbvc mam nadzieję, że pokaże Wam na Mikołaja co tam kryje ;) 3mam kciuki. Cieszę się, że wszystko ok, poza urokami przyszłego macierzyństwa.

Ja mam dziś wizytę, czekam teraz na wyniki bety i progesteronu a potem na usg, które po prostu przybliży nas do upragnionej radości. Ja mam dziś 21 dpt i podobnie jak Ty miałam 4-5dniowy zarodek podany - chciałabym zobaczyć cokolwiek pęcherzyk, najlepiej z malusim zarodkiem i czekać na serduszko, a jakby już dziś było, byłabym wniebowzięta! Ale przede wszystkim chciałabym aby był w dobrym miejscu i prawidłowo się rozwijał.

Ja na szczęście nie kicham, ale kaszle i ziewam a to też zmusza do naciągania, które boooooli ;) Ostatnio jak byłam na zakupach dopadł mnie kaszel i musiałam to na kuckach zrobić by mnie nie rozszarpało, no widok przedni ;P
    Ale wszystko przetrwam dla celu!
    •  
      CommentAuthorlija
     permalink
    <strong> CiociaPrzykrywka</strong> przykro mi, że masz torbiel. Co masz brać na wchłonięcie?
    u mnie niestety też w cyklu, w którym miało być iui okazało się, że jest torbiel... Dostałam luteinę, 3 tabletki przez 10 dni. We wtorek byłam u ginki i nie ma torbieli :) wchłonęły się :) teraz czeka na @ i może w nowym cyklu podejdziemy do inseminacji...
    na pewno u Ciebie będzie tak samo!
    --
    • CommentAuthorrudaelcia
     permalink
    Mam wyniki:
    BETA 5500!!! jestem w szoku 21dpt ;) Tydzień temu miałam 350. Ale rośnie!
    Progesteron 35 tak jak ostatnio więc chyba w normie.

Zobaczymy co tam na usg dziś wyjdzie - oby wyszło!

3majcie wszystkimi siłami za nas :*
    • CommentAuthorrudaelcia
     permalink
    Yvonnee obyś miała prorocze słowa! :)
    •  
      CommentAuthorGrażka
     permalink
    ładna beta :)
    z naszej WIKI: "U kobiety z 28 dniowymi cyklami miesiączkowymi pęcherzyk ciążowy jest najwcześniej widoczny w USG dopochwowym w 32 dniu cyklu, przy poziomie HCG większym od 1000 mIU/ml (najwcześniej przy stężeniu 500 mIU/ml)
    Średnica pęcherzyka powiększa się średnio o 1 mm na dobę (przynajmniej o 0,6 mm). Echo zarodka najczęściej widać w pęcherzyku o średnicy 10-25 mm.
    Za patologią może przemawiać:
    Brak pęcherzyka ciążowego przy HCG >= 1500 mIU/ml (Uwaga! W ciąży ektopowej może występować tzw. pseudo-pęcherzyk). Brak echa zarodka przy pęcherzyku o średnicy powyżej 25 mm."
    miałaś 4-5 dniowy zarodek sięc szanse na serduszko są spore :) jakby jeszcze nie było widoczne to nie panikuj - na tak wczesnym etapie b.duzo zależy od sprzętu no i umiejętności lekarza :)
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Rudaelcia, super progesteron! Beta też. Serduszko powinno być, a jeśli nie to na pewno widoczny zarodek. U mnie jak byłam w 20dpt to serca nie było, ale taki lekko "mrugający" punkt i lekarz powiedział, że prawdopodobnie to będzie właśnie serce, ale na tę chwilę ręki nie da sobie uciąc i dodał, że jakbym przyszła za trzy dni to serce już na pewno będzie. No i faktycznie trzy dni później biło! Daj znać po wizycie!
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    Dziewczyny, a jak wygląda procedura przy podawaniu mrozaczków? Też się kobietę stymuluje?
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorGrażka
     permalink
    nie, przy mrozaczkach zazwyczaj nie ma potrzeby stymulować - może być jeśli kobieta wogóle nie miewa naturalnych owulacji
  5.  permalink
    lija od 5 dc mam brać orgametrill. Znacie ten lek?
    •  
      CommentAuthorarya
     permalink
    Witajcie:-) ja też jestem weteranką starań...w sumie 4 lata w tym 3 poronienia. Ale udało się. Rok temu, o tej porze robiłam badania przed IUI, a teraz mój synek kończy 2,5 miesiąca :-):-):-) Warto się starać, warto walczyć, dlatego nie poddawajcie się dziewczyny, marzenia się spełniają :-):-):-)

Treść doklejona: 27.11.13 15:27
    Orgametril, ha! Brałam ten przeklęty lek na moje cysty! Okropny...ale skuteczny:-)
    • CommentAuthorMagdzikk10
    • CommentTimeNov 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Ciocia wyczytałam że to lek silnie hamujący jajeczkowanie, stosowany przy endometriozie np... a co lekarz mówił?? a Ty miałaś torbiel tak?? bo piszą tez że na wchłonięcie torbieli
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Mnie stymulowano do podania mrożaków Gonal F75j.m ze względu na problemy z endometrium.

DZiewczyny u mnie stymulacja się wydłuża - dzisiaj 10dc (9dzień stymulacji), pęcherzyków coraz więcej, ale nie rosną w zawrotnym tępie - jest ich 22 w rozmiarach od 12-19mm, endometrium jak zwykle niewiele się ruszyło ma 7,3mm ( w pon miało 7mm). Estradiol 1580. Jutro kolejne badanie hormonów i usg. punkcja najprawdopodobniej w sobotę. U mnie to zawsze musi być jakoś dziwnie :/
    --
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    Dzięki Dziewczyny za informację :)
    Flowka - trzymam kciuki za endo :) Może winem podciągnij ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Dziewczyny na mdłości w ciazy pomaga podobno herbata rooibos ( czerwona ) ,ja ja pije od dawna zamiast czarnej . Zdrowa jest tez dla dzieci .
    A na torbiel brałam duphaston i torbiel sie wchłonęła ładnie .
    •  
      CommentAuthoraslonko25
     permalink
    CiociaPrzykrywka ja brałam te proszki jak miałam torbiel krwotoczną ...
    • CommentAuthorrudaelcia
     permalink
    Hej ja już po wizycie,
    pęcherzyk jest, echo zarodka jest ale serducha jeszcze niet :( Pęcherzyk w jamie więc nie ma zagrożenia pozamaciczną.
    Poczekamy jednak cierpliwie bo ciąża cierpliwości uczy do za tydzień, w środę kolejna wizyta i lekarz mówi, że już musi być, gdyby nie było znaczy się, że coś się źle dzieje, wg norm od 8000 bety serducho powinno już być, musi jak określił lekarz, ja mam dziś 5500 pewnie w okolicach piątku się pojawi ale wolałam zaczekać do środy by nie stresować się bezsensownie wcześniej :*

3majcie kciuczorki
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.