Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorLatesha85
    • CommentTimeFeb 11th 2014
     permalink
    Dobrze wiedzieć, że trzeba po coś takiego iść do kliniki..
    • CommentAuthorNatka111
     permalink
    Czesc dziewczyny! Powiedzcie mi ,czy wynik AMH 1,29 jest ok,czy za niski? Nie udzielam sie tu u Was zbyt czesto,ale mysle o Was i podczytuje,co u Was i trzymam kciuki za te,ktore nadal probuja i ciesze sie razem z tymi,ktorym juz sie udalo!!! Pozdrawiam Was wszystkie goraco!!!
    •  
      CommentAuthorAnka80
     permalink
    Do poradni leczenia niepłodności NFZ trzeba mieć skierowanie, ale wystarczy od lekarza rodzinnego który zna Waszą historię - ja właśnie takie miałam. Leki do stymulacji może przepisać każdy ginekolog, ale na pewno ten zajmujący się leczeniem niepłodności i pracujący w klinice ma większe doświadczenie chociażby w dobraniu dawek czy kontroli takiego cyklu. Z wielu opisów dziewczyn na forum było widać, że niby dostawaly receptę na CLO na przykład, ale bez monitoringu itp.. to niepoważne ze strony lekarza... Nawet tak wąska specjalizacja jak ginekologia ma też swój specjalistyczny podział, ze względu na to czym na codzień dany lekarz się zajmuje. Ja miałam innego lekarza u którego się leczyłam - specjalista od niepłodności, a u innego teraz prowadzę ciążę (bo jest bardzo dobrym położnikiem, a do tego mam szczęście bo na wizyty chodzę w ramach NFZ)
    Powodzenia dziewczyny bez względu na decyzje jakie podejmiecie :-) w sprawie leczenia, oby doprowadziły do upragnionego skutku.
    --
  1.  permalink
    A czy do takiej poradni na nfz trzeba miec skierowanie?
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Dziewczyny, pierwsze podglądanie za mna. Mam 9 pecherzykow;) pomiędzy 9-13mm. 5 na prawym i 4 na lewym. Do tego jest jeszcze kilka mniejszych ok 5mm na prawym. Endometrium nie poraża ale mam sie nie martwić (nie podała mi rozmiaru) bo mamy jeszcze czas:) Więc cierpliwie czekam. Jajniki daja mi sie od wczoraj we znaki. Powiedzieli żeby się tym nie martwić, moze tak być. Zresztą co cykl czułaj jajniki przed owu i po... wiec raczej wszystko w normie:)
    -- []
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Dziewczyny kiedyś gadałyśmy o prowadzeniu ciąży w LuxMed. Teraz jest tam czat z położną i mi odpisała, że jeśli przebieg ciąży jest ok to LuxMed prowadzi ciąże i z symulacji i z IVF.
    --
    • CommentAuthorNatka111
     permalink
    Marzenka1303- dziekuje Ci bardzo za pomoc :) !!!
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Dziewczyny czy Wam tez przestawia posty za kazdym razem jak na tu wchodzicie? Co wejde to te same posty zmieniaja polozenie i czas dodania:(
    -- []
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Olenka01 tak, jest jakiś błąd. Albo poczekamy, albo zgłosimy do moderatora.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Zgłośilam, mam nadzieję że ktoś to poprawi:)
    -- []
    •  
      CommentAuthorGrażka
     permalink
    Tak, mi też zmienia kolejność i moja odpowiedź pojawia się wcześniej niż pytanie :)

Pandora ciążę jak najbardziej prowadzą po ivf i nie jest to raczej nowość, nie chcą jednak diagnozować i leczyć niepłodności (np. wystawiać skierowań na wszystkie badania, czy robić monitoringu-zwłaszcza, że większość ginów nie ma usg w gabinecie i wszystko opiera się na skierowaniach, których nie mogą wystawić więcej niż jedno) - choć to zależy też od lekarza, ja tak jak pisałam wcześniej na jednego trafiłam (jeden z niewielu posiadających usg w gabinecie), ale standardowe terminy na wizytę to +3 miesiące (fakt, ze przyjmował na dodatkowe wizyty, ale stwierdziłam, ze 3-4 godziny czekania to nie dla mnie)
  2.  permalink
    Natka111 czytalam wczoraj na ten temat i ponoc 1,5-2 jest pożądany, ale 1,29 na pewno nie jest tragedią.
  3.  permalink
    Dzieki Anka80! W takim razie dzialam. Po dzisiejszym monitoringu żyć mi się nie chce, ale jutro hsg... wiec musze zebrac sily. 9 miesiecy minęło jak z bicza strzelil, a dzidziusia nadal brak; (
  4.  permalink
    Na portalu abc.zdrowie jest informacja, że poziom powyżej 1 jest prawidłowy.
  5.  permalink
    Tak cos się psuje. Olenka01 chociaz wiesz ile masz pęcherzyków i jakiej są wielkości. Ja się tylko dowiedziałam, że nie ma dominujacego. Jak zapytałam jakiej sa wielkości, to usłyszałam: ojj male i powinien byc już dominujący. No rzesz ku..wa ameryke odkryla! Niech już wroci z urlopu moja gin. Olenka01 życzę powodzenia!!!!
    • CommentAuthorNatka111
     permalink
    marzenka1303-bardzo Ci dziekuje za pomoc :) !!!
  6.  permalink
    Bardzo proszę; )
    •  
      CommentAuthorandzik81
    • CommentTimeFeb 12th 2014
     permalink
    Olenka01 no to super u mnie tez tak bylo, endometrium ruszy zz kopyta masz jeszcze czas. Troche to wkurzajace ze pecherzyki nie wzrastaja w tym samym czasie , u mnie tak bylo i potem z 10 tylko 4 byly dojrzale. No ale kazdy przypadek inny. Pytanie do erozp, wiem ze przeszlas wiecej niz jedna procedure in vitro czy mozesz mi powiedziec jak dlugie mialas cykle po nieudanym transferze, czy zawsze sa dlugie i bezowulacyjne. Troche sie martwie jak te wszystkie hormony wplyna na moj organizm i czy mocno namieszaja.
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    andzik81 - po pierwszym ivf cykl miałam 39 dni (normalnie mam 31) ale wtedy nawet nie planowałam podchodzić do crio (bo kazali zrobić odstęp) więc żadnego monitoringu nie miałam, drugi cykl też mi się przedłużył i był raczej bezowulacyjny - jeździłam dwa razy do BS ale lekarz powiedział żeby sobie odpuścić jeszcze ten cykl, potem już było ok
    ale to nie znaczy że Ty będziesz mieć tak samo, pytałam wtedy jednej dziewczyny tu na 28dni i mówiła, że ona miała normalne cykle więc różnie bywa
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    Yvonne, a jak dzisiaj u Ciebie? poprawiło się samopoczucie? Nie ma @ jeszcze? Ja właśnie rozpoczęłam nowy cykl :(. Cóż...wszystko od początku.
    • CommentAuthorSrebrzynka
     permalink
    Tamara6 powodzenia !! Ten cykl będzie wasz. Jaki plan ?
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    no właśnie nie wiem jaki plan. Najpierw założyliśmy sobie ok. 5 iui. To była druga, więc planowałam podejście do kolejnej, natomiast mój mąż jakoś niekoniecznie...mówi, że może zmienić lekarza, popróbować inaczej. Sama już nie wiem..Z drugiej strony to bez sensu robić przerwę, bo 2 nieudane iui to jeszcze nie tragedia. Mój gin mówi, że jest sens robić z 5x, a jak wtedy się nie uda to szukać innych metod. Mam mętlik w głowie...już nie wiem co i jak.
    • CommentAuthorBacha84
     permalink
    Tamara mam to samo co Ty.

Jutro mam III IUI i zastanawiam się ile jeszcze i co dalej.
    Już mi w głowie In Vitro siedzi ....
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    Yvonnee- jeszcze może się udać :). Trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthorWalkaTrwa
     permalink
    mój lekarz twierdzi, że warto podejść do 6 IUI, bo mało komu udaje się za pierwszym razem i nie należy tracić nadziei. Ja jestem przed drugą..
    • CommentAuthorSrebrzynka
     permalink
    Tamara6 a miałaś hsg ?
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    srebrzynka - miałam HSG w pażdzierniku bodajże, wszystko ok

Bacha - ja właśnie też się zastanawiam, mój mąż coraz bardziej wątpi i w lekarza i w sens iui a ja wiem, że nie zawsze udaje się za 1 czy 2.razem. My in vitro nie bierzemy pod uwagę, więc nie wiem co będzie jak iui się nie uda

Tak czy siak chyba sie skonsultuję z innym lekarzem, tak dla pewności. Tylko boję się, że to bardziej namiesza mi w głowie niż mam teraz namieszane, bo jak wiadomo, każdy lekarz często mówi co innego
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    tamara6- a można zapytać czemu in vitro nie bierzecie pod uwagę?
    --
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    zoja - nie bierzemy pod uwagę ze względu na przekonania..hmm..religijne, tak to ujmę:)
    •  
      CommentAuthorAfrykanera
     permalink
    Tamara6, a czy wiesz, że kościół nie popiera również inseminacji?
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    Afrykanera, wiem. Ale in vitro a iui to trochę inna ranga.
    •  
      CommentAuthornessska
     permalink
    Przy zachowaniu odpowiednich procedur (m.in. pobranie nasienia) KK nie wyklucza iui.
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    tamara- pytam bo mnie właśnie czeka in vitro. Lekarz mi powiedział, że nie ma sensu robić nic innego. Ja nigdy nie miałam nic przeciwko tej metodzie ale jak teraz dotyczy mnie to osobiście to nie skaczę z radości. Ale pewnie dlatego, iż to ostatnia nadzieja na nasze maleństwo- innej bocji nie będzie. Szanuję Twoje zdanie i mam nadzieję, ze Tobie uda się inseminacja.
    --
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    nesska, racja:) także inny sposób wprowadzenia nasienia, ale to już jakaś wyższa szkoła jazdy:)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.02.14 11:30</span>
    zoja, i ja Tobie tego życzę:) Daleka jestem od oceniania i wytykania że ta czy inna metoda jest zła, rozumiem decyzje każdej kobiety w tym zakresie, dlatego każdej życzę tego, żeby się udało, nieważne jak:))
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    Jak będziemy patrzeć na nasze maleństwo to nie będziemy pamiętać jaka to była metoda. Ważne, że będzie już z nami :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    A dlaczego Kościół nie popiera inseminacji? Pierwsze słyszę.. IUI wchodzi w skład naprotechnologii.
    --
    • CommentAuthorBacha84
     permalink
    Ja strasznie się denerwuje przed jutrzejszą IUI, mam jeden pęcherzyk, w tym miesiącu coś nie chcą rosnąć ...
    Martwię bo to trzecie podejście, coraz mnie szans i nie wiem co potem? In Vitro? Nie wiem czy mnie na to stać w sensie finansowym i sensie psychologicznym ...

Myślę o tym lekarzu - CUD z łodzi, chociaż mój mąż dość sceptycznie do tego podchodzi.
    Może adopcja?
    •  
      CommentAuthorEmi_787
    • CommentTimeFeb 12th 2014 zmieniony
     permalink
    Najprościej rzecz ujmując KK nie pochwala IUI ponieważ oddziela to akt seksualny od aktu poczęcia. No i nasienie pozyskiwane jest przeważnie metodą masturbacji, której KK się sprzeciwia (jest podobno opcja polegająca na użyciu w trakcie współżycia specjalnej prezerwatywy i dostarczeniu nasienia do laboratorium w jakimś krótkim czasie, ale raczej jest to mało skuteczne, ponieważ nasienie jest wrażliwe na zmiany temperatur, itp).
    Znalazłam link, gdzie wcale nie jest jednoznacznie powiedziane, że KK jest przeciwny IUI, wszystko jest kwestią interpretacji: IUI a kościół Polecam wypunktowane "(...) trzy sposoby sztucznej inseminacji" oraz zdanie Papież Pius XII podczas przemówienia na VII Międzynarodowym Kongresie Płodności i Niepłodności w sposób jednoznaczny określił, że tylko wtedy unasiennienie jest godziwe, gdy jest wspomaganiem małżonków we współżyciu małżeńskim. - brzmi bardzo liberalnie.
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    Bacha - mówisz o Malinowskim? Bo ja też się nad nim zastanawiałam, ale nie bardzo ma dobre opinie jak się tak wczytać. Większość lekarzy uważa go za ściemniacza:) a pacjentki narzekają, że chodzi mu tylko o kasę. Poczytaj na bocianie
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    A czy jest dziewczyna , która obecnie przygotowuje się do in vitro lub jest już po?
    --
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    Emi, racja, Kościołowi głównie chodzi o oddzielenie poczęcia od aktu małżeńskiego i o pozyskanie nasienia. Przy in vitro chodzi jeszcze o zarodki.
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Zioja ja w trakcie, ale w UK.
    -- []
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    Tylko tak napomknę, że przywołany Pius XII umarł w 1958 roku. Nie sądzę, żeby w tym czasie metody wspomaganego rozrodu były wtedy na wysokim poziomie.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    Dlatego brzmi to tak liberalnie:)
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    Olenka01- a czy miałaś jakieś rozterki, że to właśnie nienaturalne poczęcie czy coś podobnego?
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeFeb 12th 2014 zmieniony
     permalink
    Ja tez w trakcie przygotowan. Powinnam dostac @ w tym tygdniu i startujemy :)
    Kosciol nie patrzy przychylnym okiem na in vitro, natomiast np. w islamie jest to metoda absolutnie dozwolona i aprobowana przez religie, pod warunkiem ze odbywa sie w ramach malzenstwa. Natomiast korzystanie z banku nasienia czy dawczyni komorek jest calkowicie zakazane, poniewaz lamie akt malzenski.
    --
    •  
      CommentAuthorGrażka
     permalink
    jak kontrast przeszedł to i plemniki czy zapłodnione jajeczko przejdą. więc szanse są - niestety zrosty zwiększają też ryzyko ciąży pozamacicznej :(
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Zioja, oczywicie ze mialam. I to nie tylko zwiazane z kosciolem. Wierze w Boga i wierze ze skoro jest MILOSCIA i kaze ta miloscia sie dzielic z innymi to nie uwazam ze grzechem jest gdy dwoje kochajacych sie ludzi chce miec potomstwo. Nie zaglebiam sie jak zle KK podchodzi do wielu spraw i to nie tylko teraz ale na przestrzeni wiekow. Dalabym sobie reke obciac ze gdyby Jezus zyl nie zabronilby posiadania skarbu jakim jest dziecko.
    Moje i tylko moje sa to domysly i prosze nie atakujcie mnie za nie, bo nie wdam sie w dyskusje.
    -- []
    •  
      CommentAuthortamara6
     permalink
    Olenka, broń Boże, nikt tu nie będzie Cię atakował :) Ten wątek musiałby się nazywać zupełnie inaczej:) wszystkie jedziemy na tym samym wózku, niezależnie od tego, kto jakie poglądy wyznaje:)
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Olenka01: Moje i tylko moje sa to domysly i prosze nie atakujcie mnie za nie, bo nie wdam sie w dyskusje.

Olenka, ja mysle, ze taka dyskusja tutaj na forum weteranek, iui, in vitro jest potrzebna. Wiele z nas ma watpliwosci, i fajnie by bylo sie z nimi podzielic.
    A ze temat juz padl, to i dobrze by bylo go rozwinac. Ale mysle tutaj o rzeczowej dyskusji, opartej na szacunku i wymianie pogladow, watpliwosci, o zadawaniu pytan.
    A nie o postawie jaka ostatnio zaprezentowala nasza forumowa kolezanka Dolly :confused:
    Ja sama jeszcze dwa lata temu nie wyobrazalam sobie in vitro, no bo jak to....dzis moja postawa sie zmienila, poglady tez.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.