Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthormnbvc
    • CommentTimeMar 3rd 2014
     permalink
    Ciocia, super że udało siędostać do programu! A do którego lekarza chjodzisz? Ja do dr M.
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    CiociaPrzykrywka- super! gratuluję i trzymaj kciuki :-D
    --
  1.  permalink
    Mnbvc ja chodzę do dr Szlachcica :)
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    Super ! Ciocia trzymam kciuki.:*

Ja czekam na wizyte u dr Manki.... Dopiero 26 marca :(
    --
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    Dziewczyny czy któraś była stymulowanie zastrzykami z gonapeptylu? jak to u Was wyglądało. pozdrawiam ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorzoja13
    • CommentTimeMar 4th 2014
     permalink
    Lek mam w strzykawkach (14szt.) już gotowy :) Mam barć 5 dni przed @ po ampułce a w drugim dniu @ po pól ampułki. Zastanawiam się tylko czy po ich wybraniu dostanę już lek na pęknięcie pęcherzyka czy jeszcze będę dalej stymulowana.
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Zoja, ja miałam gonapeptyl, najpierw sam po pół ampułki, a potem równolegle z innymi lekami. Ovitrell na pęknięcie dopiero na końcu. Całość w moim przypadku trwała dwa miesiące (od antykoncepcji do zrobienia bety). Wszystko wyjaśni ci lekarz, bo każda z nas reaguje inaczej i nie wiadomo będzie jak będzie w twoim przypadku.
    •  
      CommentAuthorhopefully
     permalink
    zoja13: Dziewczyny czy któraś była stymulowanie zastrzykami z gonapeptylu? jak to u Was wyglądało. pozdrawiam ;-)

Zoja, gonapeptyl jest na wyciszenie, aby lekarz mógł sam kontrolować wzrost jajeczek, a na stymulację na pewno dostaniesz inny lek i do pewnego momentu będziesz brała pewnie oba leki na raz.
    Brałam gonapeptyl i nie było źle z aplikowaniem, kwestia przyzwyczajenia, czasami tylko ciężko igła wchodziła, stymulowana byłam gonalem f - on jest z kolei w penie, który jest rewelacyjny i praktycznie w ogóle nic nie czuć przy wkuwaniu.
    --
    •  
      CommentAuthorGrażka
    • CommentTimeMar 4th 2014 zmieniony
     permalink
    CiociaPrzykrywka - przy niskim AMH (Twoja podskoczyło, ale to i tak wiadomo, realnie to szału nie ma) to raczej antykoncepcji dodatkowej (bo przecież orgametril hamuje jajeczkowanie sam w sobie?) nie będą Ci dawać, pewnie od razu zaczniesz stymulację od tego 2dc :)
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    hopefully- dzięki za odp. Wiesz ile może trwać takie wyciszenie przed całym transferem? Nastawiam się tak na ok m-c leków zanim będzie wykonany transfer. Strasznie szybko zaczęła się moja procedura z in-vitro ale mimo to już nie mogę się doczekać oczekiwania czy się udało czy nie :)
    --
    •  
      CommentAuthorGrażka
     permalink
    już nie mogę się doczekać oczekiwania czy się udało czy nie :)
    zoja, jeszcze będziesz sobie w brodę pluła, że nie mogłaś się doczekać - to właśnie TO czekanie jest najgorsze :)
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    Grażka- wiem, wiem ale wolę już oczekiwać bo przynajmniej będę wiedziała ile miałam jajeczek, czy są jakieś mrozaczki, a tak to tyle niewiadomych :)
    --
    •  
      CommentAuthorhopefully
     permalink
    zoja13: Wiesz ile może trwać takie wyciszenie przed całym transferem?

Jak w większości sytuacji - wszystko zależy od organizmu.
    U mnie wyglądało to tak, że przez ok. miesiąc brałam gonapeptyl co drugi dzień, pod koniec tego okresu już codziennie, a mniej więcej od połowy tego okresu dołączono mi leki na stymulację. Cały czas miałam kontrolowany poziom estradiolu i tak naprawdę na tej podstawie lekarz decyduje o podawaniu tych leków. Raczej nie sugeruj się jak to wyglądało u innych, bo bywa to bardzo różnie. Po tym okresie dostałam zastrzyk na pęknięcie i odbyła się punkcja, ze względu na wystąpienie po niej hiperstymulacji transfer przełożono mi na kolejny cykl. Odkąd zaczęłam brać gonapeptyl do punkcji minęło miesiąc i dwa dni, natomiast od punkcji do transferu dokładnie miesiąc. Ogólnie miło wspominam ten okres, pewnie też dlatego, że zakończył się powodzeniem ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    hopefully - no i takich zakończeń byśmy chciały dla siebie. Dziękuję za odp.i gratuluję :):):)
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Grażka, niekoniecznie przy niskim amh Ciocia nie dostanie dodatkowej antykoncepcji. Ja jestem tego najlepszym przykładem, a jesteśmy z tej samej kliniki. Orgametril dostałam na wchłonięcie torbieli, natomiast antykoncepcję od 2dc kiedy zaczynaliśmy całą procedurę. Brałam jedno opakowanie. Równolegle wprowadzono mi gonapeptyl, potem okres, dalej gonapeptyl i dodawano leki na stymulację. Oczywiście w przypadku Cioci może być inaczej, bo jak już wyżej wspomniałam - każda z nas jest inna i inaczej reaguje na leki. Moje amh wynosiło 0,8.

Hopefully - widzę, że ty już jesteś na ostatniej prostej! Też bym już tak chciała :-)
    •  
      CommentAuthorGrażka
     permalink
    ano racja - każda z nas jest inna i lekarz tutaj zadecyduje :)
    •  
      CommentAuthormeduzka2
     permalink
    witajcie
    wczytałam się w Wasze długie wymiany doświadczeń
    może któraś z Was miała takie wątpliwości jak ja
    jestem po pierwszej inseminacji - dziś mija 19 dzień po IUI , 33 dc (mam cykle 29 dniowe ), od 2 dni mam brązowe plamienia, skrzepy widoczne przy podcieraniu się.
    po inseminacji mam zalecenie 2x1 luteiny - wciąż biorę, tak mi zalecił mój ginek
    testy z moczu w dniu spodziewanej miesiączki , i dziś - wynik ujemny

dziś rozmawiałam z moim ginek. kazał poczekać czy mięsiączka się "rozkręci" i za 2-3 dni powtórzyć test

czy to początek miesiączki ... czy mam się łudzić nadzieją że moje jednak się udało?:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorhopefully
     permalink
    mnbvc: Hopefully - widzę, że ty już jesteś na ostatniej prostej! Też bym już tak chciała :-)

Już chyba też Ci niewiele zostało :) Mnie inne ciąże lecą tak szybko, a moja tak niekoniecznie :)

zoja13: hopefully - no i takich zakończeń byśmy chciały dla siebie. Dziękuję za odp.i gratuluję :):):)

I oczywiście takich zakończeń życzę wszystkim starającym :)

meduzka2: dziś rozmawiałam z moim ginek. kazał poczekać czy mięsiączka się "rozkręci" i za 2-3 dni powtórzyć test

Najlepiej zrobić test z krwi.
    --
  2.  permalink
    meduzka2 a czemu nie chcesz zrobić testu z krwi? Miałabyś odpowiedz, bo my możemy tylko gdybać.
    •  
      CommentAuthormeduzka2
     permalink
    no tak to dobre rozwiązanie
    poszperam w necie gdzie najbliżej mogę je zrobić :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Cieżko mi to napisac ,mieliśmy dawać nadzieje dla was ,a ja juz ja dzisiaj straciłam . Z 5 zapłodnionych nie przetrwał ani jeden :cry:
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    agap81- bardzo mi przykro :( Jeśli jeszcze znajdziesz choć cień nadziei to walcz, nie poddawaj się.
    --
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    agap81 - strasznie, strasznie mi przykro :cry:
    wypłacz się, złość ... rób to na co tylko masz ochotę ...
    płacz oczyszcza :*

mam nadzieje, że będziesz dalej tak dzielnie walczyła
    --
    •  
      CommentAuthorlija
     permalink
    agap81 - nawet nie wiem co napisać. Współczuję strasznie :(
    :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Agap, strasznie mi przykro. Ale ja też ze smutnymi wiadomościami:( Miałam sporo jajeczek wszystkie prawie przetrwaly zapłodnienie, do tego pięknie sie rozwijały, a dzis werdykt...
    Ciąży brak:(
    Mam czekać na @ i przy kolejnej @ zgłosic sie na powtorke, bo mamy jeszcze jedno podejście gratis.
    -- []
    •  
      CommentAuthorandzik81
     permalink
    Olenka 01. Agap bardzo mi przykro, wiem co przechodzicie teraz, mnie tez sie nie udalo. Teraz nadal czekam na pojawienie sie okresu, dzis 30dc , pierwszy cykl po nieudanym icsi, az zrobilam sobie test z ciekawosci ale niestety ujemny. Dziewczyny nadchodzace dni beda trudne, ale razem jakos to przetrwamy, byle by czyms zajac mysli, ja zaczelam cwiczyc.Sciskam goraco, trzymajcie sie
  3.  permalink
    ja też zapisałam się na fitness, żeby jakoś te emocje rozładować. Bardzo Wam dziewczyny współczuję, ale musicie być dzielne i dalej walczyć!
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    agap, olenka - bardzo mi przykro, niestety też znam to uczucie, pewnie teraz wydaje Wam się, że nic nie ma sensu i wszystko na nic ale za kilka dni będzie lepiej, zobaczycie - trzymajcie się
    u mnie beta w ciągu 6 dni spadła z 1500 do 196 więc mam nadzieję, że organizm się sam oczyści, pod koniec tyg może wybiorę się do mojej doktorki zobaczyć na usg czy wszystko już ok, na razie cały czas krwawię- coś jak normalna @
    andzik - z tymi ćwiczeniami to dobry pomysł - dodaje energii a i przy staraniach może jedynie pomóc, może też się wybiorę jak już przestanę krwawić
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Na brak zajęć nie będę narzekać:) co ma być to będzie. Nawet jakoś nie rozpaczałam za bardzo. Może jeszcze sie posmuce jak się @ pojawi. Mam fajną, zajmującą pracę, a do tego uwielbiam rożnego rodzaju hand made:) więc zakupy na necie zrobione... Trzeba sie do Wielkanocy przygotować:) I zaczelam samoszkolenie w papierowej wiklinie:)
    Będzie spoko:)

Treść doklejona: 04.03.14 21:00
    A co do ćwiczeń, to też będą, bo ja akurat sama w domu się katuje z Chodasią i Mel B:) Miesiąc przerwy, ale nie zapomniałam o nich:)
    -- []
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    Dziewczyny przykro mi...

Matko, znowu czarna seria?? Musi się niedługo odmienić..

Mi inne zajęcia nie pomagają. Czy intensywnie pracuje czy szydełkuję czy inaczej zajmuje sobie czas to nie przestaję myśleć :/
    Jedynie właśnie fitness pomaga, bo to jest zastrzyk hormonów niezależny od siły woli.
    --
    •  
      CommentAuthorkalfasek
     permalink
    Aj dziewczyny przykro mi bardzo, eh życie....
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Dziewczyny, bardzo mi przykro :((( doskonale Was rozumiem...
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeMar 5th 2014
     permalink
    Przykro mi Kochane, że tak się to potoczyło :(
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorFruzik
     permalink
    Dziewczyny no bardzo mi przykro ze take złe wiadomości sie posypały ;// Trzymajcie się i walzcie dalej :* Ja za jakiś czas będę przeżywać oczekiwanie na takie werdykty właśnie. Bardzo się boje ;(
    •  
      CommentAuthorefcia81
    • CommentTimeMar 5th 2014 zmieniony
     permalink
    Bardzo mi przykro dziewczyny, nie poddawajcie się!
    Ja się bardzo rzadko udzielam ale czytam Was codziennie, jestem właśnie w tym ostatnim tygodniu oczekiwania na @ i zaczyna mnie pobolewać już brzuch choć w sobotę progesteron miałam 29.6 norma fazy lutealnej do 27 więc wysoko. Jak dostanę @ to podchodzę do pierwszej IUI. od dwóch dni zaczęłam brać euthyrox 25 ze względu na podwyższone przeciwciała TPO i TSH 2.9, może to pomoże....
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Dziewczyny, bardzo mi przykro.
    •  
      CommentAuthorerozp
    • CommentTimeMar 5th 2014 zmieniony
     permalink
    Jakaś czarna passa ....
    Niech w końcu ktoś ją przerwie
    Yvonnee - Ty chyba niedługo testujesz - trzymam kciuki :)
    Ja już się pozbieralam i czekam już na następne podejście. Pamiętajcie co nas nie zabije to nas wzmocni - jakież to prawdziwe
  4.  permalink
    Dziewczyny kiedyś w końcu nadejdzie dobra passa, zobaczycie!!! Kiedyś musi nam się udać !
    --
    •  
      CommentAuthorlija
     permalink
    szkoda, że nie wiemy kiedy nadejdzie to kiedyś...
    jestem już zmęczona tymi staraniami :(
    w kwietniu podejdziemy do 3 iui - zdecydowaliśmy, że będzie to ostatnia próba.
    Co dalej jeszcze nie wiem :(
    --
  5.  permalink
    efcia 81 może uda nam się jakoś w zbliżonym czasie wystartować do IUI. Razem zawsze raźniej. Też czekam na @ liczę, że może w sobotę dostanę i od 3 dnia będę wstrzykiwać Gonal F.
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Ja jeszcze nie wiem co mi dadzą na owulacje, ten cykl był na czysto ponieważ zmieniłam lekarza (zapisałam się do kliniki) i chcieli na czysto porobić mi wszystkie badania. Owulke miałam ale tylko dlatego, że w poprzednim cyklu wstrzykiwałam menopur, zawsze tak mam że miesiąc po lekach mam samoistną owulacje, nie brałam tez żadnej luteiny ani duphastonu więc zdziwił mnie wysoki progesteron, pomimo lekkich bóli brzucha nadzieję mam. @ powinnam dostać we wtorek następnego tygodnia, więc monaliza666 powinnyśmy startować do IUI tak jak piszesz w zbliżonym czasie, no chyba że zdarzy się cud.........
    --
  6.  permalink
    Moya powodzenia.

Mi się niestety nie udało. Mrozaczka nie mamy :(
    •  
      CommentAuthorandzik81
     permalink
    jeszcze raz dziewczyny przykro mi. Olenka czytam o tobie i jakbym o sobie czytala, ja juz jeden koszyczek z papierowej wykliny zrobilam, teraz rozmyslam nad decoupagiem, bardzo mnie to zainteresowalo, ale jakos nie moge sie zebrac, troszke malo miejsca mam , a podziwiam ze sama cwiczysz ja mam takiego lenia ze jakbym nie zaplacila to trudno mi byloby sie zmusic do cwiczen, ale to prawda ze cwiczenia dodaja energii bo uwalniaja sie hormony szczescia, wiec warto.
  7.  permalink
    Dziewczyny ile kosztowały Was leki do IVF, ile mniej więcej kasy trzeba przygotować na jedno podejście?
    • CommentAuthormnbvc
    • CommentTimeMar 6th 2014
     permalink
    Ciocia, wszystko zależy od odpowiedzi organizmu na stymulację. Nas wyniosły ok. 5 tys. ale dokładnie już nie pamiętam. Oczywiście mówię nie tylko o lekach na stymulację, ale też po transferze. Macierzyństwo współpracuje z apteką na Kluzeka. Ale ja korzystałam też z apteki na Bajana, oni specjalizują się w lekach na niepłodność. Jak już będziesz miała receptę to sobie podjedz lub zadzwoń do obudwu i porównaj ceny. Czasami różnica wynosiła np. nawet 40 zł na jednym ovitrelle z korzyścią dla Bajana, tam też tańszy i to sporo był gonal f, ale np. lutinus był tańszy na Kluzeka. Oczywiście wszystko mogło się zmienić, więc warto sprawdzać.
  8.  permalink
    Mnbvc dzięki za te informacje, jak już będę wiedziała jakie leki dostanę to podzwonię po tych aptekach. To był jedyny koszt jaki poniosłaś w związku z ivf? Bo jeśli dobrze pamiętam to miałaś refundowane?
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Tak, jesteśmy z programu. Płaciliśmy za leki i za niektóre badania, bo nie wszystkie objęte są refundacją, a dr M. chciał mieć jeszcze dodatkowe wyniki. Ale te badania to już nie było tak bardzo dużo. Teraz płacimy za wizyty, bo z uwagi na początkowe olbrzymie komplikacje wolałam chodzić do gina który historię ciazy zna od samego początku, a wiadomo, że na nfz to i wizyt mniej i usg nie tak często zrobią, już nie wspominając o jakości sprzętu (odnoszę siętu głownie do Kopernika). Skoro ponieśliśmy tyle kosztów i wyrzeczeń, to stwierdziłąm, że i na wizyty damy radę :-)
  9.  permalink
    mam podobne podejście, jeśli uda mi się zajść to też będę chodzić do Szlachcica
    •  
      CommentAuthorkalfasek
     permalink
    Afrykanera jak tam u ciebie ty byłaś podobnie jak ja z bachą po iui jak tam twój wynik?
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    No i @ przyszła. No i dobrze, im szybciej tym lepiej. Następne podejscie za troszke ponad miesiąc:)
    -- []
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.