Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeJan 19th 2012
     permalink
    efiaa, a dlaczego czekacie na prawy ? nie moze byc z lewego ?
    --
  1.  permalink
    2 podejscie do IUI :
    dzisiaj 3 d.c. byłam u pani dr, od dzisiaj przez 5 dni mam brac clo, poprzednia iui byla na naturalnym cyklu na 1 pecherzyku, teraz stymulujemy zeby bylo wiecej pecherzykow, w 10 d.c mam sie znowu pojawic w klinice.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeJan 20th 2012
     permalink
    Moya, podczas laparoskopii wyszło, że lewy niedrożny (kiedyś były drożne oba wg hsg...), dlatego skuteczniej poczekać na lewy.
    •  
      CommentAuthorkorda
     permalink
    patrycjator 3mam kciuki;) niech to bedzie TEN cykl;)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    efiaa, mozesz mi powiedziec na czym polega laparoskopia ? i jak wyglada ten zabieg ?
    --
    •  
      CommentAuthorMartucha84
     permalink
    Krysiaaa dziękuję:kissing: a gdzie podchodziłaś do reszty IVF? Bo pozwoliłam sobie zerknąć do Ciebie i widziałam że już kilka masz za sobą:smile:
    •  
      CommentAuthorkrysiaaa
    • CommentTimeJan 22nd 2012
     permalink
    martita pozostale proby byly za granica bo nie mieszkam w Polsce.. a swoja droga to teskni mi sie...
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeJan 22nd 2012
     permalink
    Moya, odpisałam Ci pod wykresem.
  2.  permalink
    Cześć dziewczyny, właśnie wróciłam od gina
    Dzisiaj 10 d.c pecherzykow jest kilka ale najwiekszy jest prawy ma 24 mm, w niedziele za 2 dni mam II podejscie do zabiegu IUI,
    dzisiaj wieczorem mam wziasc ovitrele i dodatkowo brac encorton rano 1 tabletke a popoludniu 1/2 tabletki ( na lepsze zagniezdzenie sie zarodka) czy ktora z was brala ten lek??
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeJan 27th 2012
     permalink
    Ja nie brałam, ale z opinii wielu osób wiem, że trzeba uważać na dawkowanie, bo to steryd i wywołuje puchnięcie oraz przyrost masy. Mam nadzieję, że nic Ci nie będzie po kilku tabletkach, a zadziała.

Patrycjatorko, wiesz może, czym się różni Pregnyl do Ovitrelle prócz ceny (wszystko to hcg przecież...)?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Efiaa tym, że ovitrelle możesz sobie sama podać podskórnie a pregnyl musi być podany domięśniowo, tym, że ovitrelle jest nowocześniejszym lekiem
  3.  permalink
    jak czytalam ulotke z encorton to troche sie przerazilam ale mam nadzieje ze dawka ktora biore mi nie zaszkodzi, a ovitrele biore bo tak mi przepisuje pani dr , nie slyszalam o tym pregnylu to jakis zamiennik? ale jak abortaW pisze ze trzeba domiesniowo to ja podziekuje :) juz podawanie samej ovitreli dla mnie jest straszne poniewaz nienawidze zatrzykow dlatego moj partner mi to wstrzykuje a i tak jestem cala blada :)
    mam nadzieje ze teraz sie uda...
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Brałam encorton i nic mi nie było, przeciwnie - alergia odeszła na bardzo długo, co mnie ucieszyło niemożliwie.
    Tak, pregnyl to zamiennik, ale ovitrelle jest moim zdaniem wygodniejsze, bo można podać samemu, pregnyl tylko pielęgniarka.

A do zastrzyków ja się przekonałam, mój M. powiedział, że muszę dać radę, asystował mi, ale zrobiłam sama - warto, bo w razie W jestem od niego niezależna. To nic wielkiego - po kolejnym razie się przyzwyczajasz :) spróbuj, z jego asystą dla odwagi.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Mnie też to czeka... i na samą myśl odechciewa się zastrzyków. Niestety, za wygodę się słono płaci :)
    •  
      CommentAuthormaravilha
     permalink
    hey ja sie chyba zaliczam do weteranek :) ponad 2 lata staran z marnym skutkiem
    dopiero teraz klasyfikuje sie do badan ( wczesniej podobno nie bylo takiej potrzeby ) wiec zobaczymy co przyniesie los :) kibicuje sobie samej w tym cyklu :D napoczatku bylam nastawiona bardzo pesymistycznie ale teraz jest 100razy lepiej, czuje sie lepiej, energia mnie rozpiera i czekam na rezultaty :) moze nie bede musiala tluc sie po lekarzach, bardzo chcialabym tego uniknac :)

a wiec witam :)
    -- [url][/url]
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Patrycjator ja encorton brałam w dawce 20 mg i do takowej wrócę jak wrócimy do starań i nie miałam żadnych skutków ubocznych poza tym, że miałam mega power i mogłam wcale nie spać
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    kurde, ja to bym nawet chciała mieć taki efekt uboczny, śpię jak niemowlę. Dziś chodzę jak zombie, bo wstaję o 4 lub 5 od środy...
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeJan 28th 2012
     permalink
    Aniu ale ja też brałam dużo wyższą dawkę
  4.  permalink
    dzisiaj miałam ciezki dzien duzo sie dzialo koszmarnie boli mnie glowa ( oczywiscie juz sobie ubzduralam ze to moze przez ten encorton ) ehhh a jutro rano mam IUI :)
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeJan 29th 2012
     permalink
    trzymamy kciuki!
    -- serce przestało bić.
  5.  permalink
    ;) jestem oficjalnie po 2 IUI
    niestety podczas 1 IUI mielismy 18 mln plemnikow a teraz mamy 5 mln ;/ moze wynika to z tego ze 3 ostatnie dni byly bardzo intensywne duzo stresu w pracy itp i dlatego te plemniki tak spadły :( ale mam nadzieje ze cos sie uda
    dalej mam brac encorton, a we wtorek ide na spr pecherzyka czy pękł
    •  
      CommentAuthorkorda
    • CommentTimeJan 29th 2012
     permalink
    patrycjator spokojnie Wam potrzebny jest tylko 1 plemnik;):bigsmile::bigsmile:
    3mam kciuki
    --
  6.  permalink
    ok pecherzyka nie ma (pękł) i endometrium bardzo ladne jest , teraz tylko czekamy 12 dni :)
  7.  permalink
    Witam wszystkich ;) Z mężem "staramy się" piąty rok ;)
    Wprawdzie jeszcze do IVF nie podchodzimy, ale póki co zbieramy fundusze i siły ;)
    Mam nadzieję, że nie będzie Wam przeszkadzać kolejna osoba na wątku ;))
    Pozdrawiam!
  8.  permalink
    hmm cisza straszna w tym wątku, czy nikt po za mną nie podchodzi do IUI lub in vitro ????
  9.  permalink
    patrycjator, ja póki co zbieram pieniądze, więc niestety nie mogę się wypowiedzieć za bardzo ;)
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeFeb 3rd 2012
     permalink
    Ja z uwagi na naturalsik przez kilka miesięcy pożyję sobie bez wspomagania.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeFeb 3rd 2012
     permalink
    patrycjator a ja z kolei na razie muszę czekać na podejście do IVF a dokładniej na zielone światło do niego
    • CommentAuthorEMBD
    • CommentTimeFeb 4th 2012
     permalink
    Patrycjator - ja mialam IUI w niedziele 29 stycznia. Lekarka (USA) powiedziala mi, ze 5mln wzwyz jest OK do IUI (moglabys sie niepokoic ponizej 3 mln). Wiec sie nie martw I czekaj spokojnie. Tutaj podaja za to duzo wyzsze dawki progesteronu (200mg x dziennie), a jedna tabletka duphastonu ma 10mg...
  10.  permalink
    Tez mialam IUI 29 stycznia :) no to czekamy razem :) a które podejscie masz do IUI EMBD ???
    • CommentAuthorEMBD
     permalink
    Trudno powiedziec ktore :-) W "poprzednim zyciu" czyli z poprzednim mezem, ponad 10 lat temu, w Polsce, przeszlam wiele inseminacji I dwa iCSI. Mial ozoospermie. U mnie wszystko bylo ok. Dwa ICSI zakonczone pozytywnymi testami (przy drugim nawet bijace serduszko), ale niestety nie doczekane do konca. Teraz (USA), u meza wszystko pieknie, tylko ja juz za stara. W kwietniu 2011 - pierwsza iui I sukces. Niestety poronilam w 13 tygodniu. Potem dwie nastepne - bez powodzenia. Wiec nie liczac tych poprzednich lata temu -ta jest czwarta...
  11.  permalink
    ojej faktycznie nie wygląda to za ciekawie, jestes prawdziwa weteranką, mam nadzieje że ta IUI bedzie ostatnia i oczywiscie pozytywna :) tego ci zycze z calego serducha, ja mam dopiero 2 podejscie do IUI ponad rok staran i zero wynikow pozytywnych wiec musielismy cos z tym zrobic mam nadzieje ze tymrazem sie uda :) kiedy masz zrobić beta hcg ??
    • CommentAuthorEMBD
     permalink
    Dzieki! Beta - 12 lutego. Ale na pewno nie wytrzymam I bede siusiac wczesniej ;-)
    • CommentAuthorEMBD
     permalink
    Patrycjator, a Ty kiedy siusiasz albo testujesz? Tez 12-go? Mozemy razem odliczac dni :-D
  12.  permalink
    ja mam bete 11 lutego wypada w sobote wiec pewnie zrobie 10 lutego, ale pewnie wczesniej zrobie test domowy bo niewytrzymam
    • CommentAuthorOlga35
    • CommentTimeFeb 5th 2012
     permalink
    Witajcie kobietki,
    mialam zrobione IUI 3-go lutego, strasznie boję się jaka będzie moja reakcja jak okaże się że nie jestem w ciąży,
    patrycjator tak jak ty leczę się w Zięba clinic, fajnie tak przeczytać, że ktos kogo się nie zna bywa tam gdzie ja.
    Ja leczę się u p. Małgorzaty a TY?
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Olga - szanse na ciążę w pojedynczym IUI nie są 100% - życzę Ci powodzenia, ale nie trać nadziei, jeśli się nie uda.

BTW - ja miałam jedno naturalne IUI (za późno zrobione), dwa IUI stymulowane, jedno Clo, drugie gonadotropinami. A i tak ciąża pojawiła się zupełnie spintanicznie, bez działań. Dlatego nawet kilka niepowodzeń nie oznacza, że nie masz szans.

A mam wrażenie, że im bardziej o tym się myśli, tym gorzej.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeFeb 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Dlatego ja przestałam myśleć. Ba, nawet pogodziłam się chyba, że nie będziemy rodzicami, a teraz po prostu przestało mi na tym zależeć. Układam sobie życie bez dziecka. Do iui raz jeszcze podejdę, ale wiem, że nie ma szans, jeśli nie podleczę tarczycy, a to zajmie na pewno parę miesięcy. Ale każdy inaczej na to wszystko patrzy.

Wszystkim Wam życzę dużo sił i powodzenia!
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Olga, przy IUI szanse na powodzenie to 20% przy jednym zabiegu...
    --
    • CommentAuthorEMBD
     permalink
    Oops. Wlasnie sie zorientowalam, ze 12-ty to niedziela. Ale jak "wol" stoi na moim kwicie z kliniki, ze mam przyjsc na badanie betaHCG i konsultacje 12-go lutego. Musialo im sie cos pomylic. Klinika w nidziele otwarta, ale laboratorium chyba nie...

Olga - zdecydowanie sie nie zalamuj po pierwszej iui. Lekarze twierdza, ze trzeba zrobic co najmniej 3, zeby stwierdzic, ze ta metoda nie dziala i sprobowac inna. Poza tym teraz - zaledwie 2 dni po iui - w ogole nie masz sie czym przejmowac - bo moze w Twoim przypadku pierwsza bedzie ta, ktora zakonczy sie sukcesem. Czego Tobie, Patrycjatorce i wszystkim iui-owym i innym staraczkom/weterankom zycze!
  13.  permalink
    olga ja tez sie lecze u pani Malgorzaty, pierwszy raz mialas robione IUI ?? naturalny cykl czy stymulowany?? dlugo sie staracie??
    • CommentAuthorOlga35
     permalink
    patrycjator
    staramy się od 1,5 roku, ale klinice dopiero od 4 m-cy,IUI pierwszy raz, niestety muszę mieć cykle stymulowane bo to ja jestem "problematyczna", moj mąż ma wszystko ok, ja mam małą rezerwę jajnikową i cykle bezowulacyjne,
    •  
      CommentAuthorJulkewna
    • CommentTimeFeb 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam się i ja.
    Broniłam się długo przed wejściem w wątek "weteranek" - ale cóż, trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. O dziecko staramy się w zasadzie od 2007r. Ze sobą jesteśmy od 2004. A od 11 m-cy jako małżeństwo.
    Przewinęło się już kilku lekarzy przez nasze starania, były próby z naprotechnologią. Obecnie jesteśmy w klinice Invimed u dr K. Ziółkowskiej.W marcu idziemy na kolejne badania M (główny czynnik niepowodzeń to obniżona jakość i ilość plemników). I z rozmów ostatnich z Panią dr - będziemy szykować się do IUI. I przyznam szczerze, że w tą pierwszą IUI nie wierzę w ogóle... ale... i cuda się zdarzają.
    Oczywiście łudzę się nadzieją, że i IUI nie będzie potrzebna że ot tak pomimo 4 lat starań nagle mnie oświeci i zajdę w ciąże.
    Mam pytanie - czy przed każdą IUI powinno się zrobić laparoskopię? Teoretycznie miałam hsg, które nie wykazało żadnych zrostów.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Hej, nie przed każdą, wystarczy raz. Teraz specjalnie nie ma co robić, ale w przyszłości warto ją dla samej siebie zaplanować. To mało inwazyjna operacja, a może powiedzieć bardzo wiele o Twoim stanie zdrowia.
    Czemu zrezygnowałaś z napro?
    •  
      CommentAuthorJulkewna
     permalink
    Rozumiem, że wystarczy raz - tyle że u mnie tylko hsg było. No ale obiecałam zaufać pani dr więc ufam że wie co robi.
    Z napro zrezygnowaliśmy bo czułam, ze ciągnie się ze mnie kasę na prawo i lewo ale odpowiedzieć na maila z zapytaniem co do cyklu czy wyniku badań to już była nie pora. Czułam się lekko ignorowana. Poza tym lekarz powiedział "nie będę z panią w ogóle rozmawiał dopóki mąż nie rzuci papierosów". Mąż a i owszem rzucił ale dopiero po wizytach u Pani dr w Invimedzie i rozmowach z nią. Poza tym czekanie na wizytę do pana dr 3 m-ce to jak dla mnie za długo.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Zgadza się. Do tego trzeba mieć bardzo dużo cierpliwości.
    Mnie w Novum odradzali laparoskopię, bo mówili, że nie ma wskazań. Wskazaniem były 4 ciężkie lata starań, więc skierowałam się sama, tzn. mój lekarz miejscowy wystawił skierowanie do szpitala w którym pracował. Mało tego - sam zadzwonił, wszystko umówił, a ja tylko pojechałam. Czasem trzeba działać na własną rękę, a nie ślepo wierzyć lekarzom z klinik.
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeFeb 7th 2012
     permalink
    U mnie też najpierw było samo HSG, potem 3 próby, po 3 nieudanej laparoskopia, bez wyniku konkretnego, ale z badaniem drożności. I zaraz potem niewystarana ciąża, a już przebąkiwał, że jak teraz nic nie wyjdzie, to zostaje tylko mikro-laparoskopia.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorJulkewna
    • CommentTimeFeb 8th 2012
     permalink
    Dziewczyny (te które podchodziły do IUI, i te u których głównym czynnikiem niepowodzeń był czynnik męski) - przy jakich wartościach nasienia dopuszcza się zrobienie IUI? Czasem podaje się że do samego IUI spreparowanego nasienia musi być ok 10mln?!
    •  
      CommentAuthoragavva
    • CommentTimeFeb 8th 2012
     permalink
    hej dziewuszki. niebawem bedę podchodzić do IVF - lada moment zaczynam badania przed. Może jest tu ktoś, kto w podobnym terminie będzie próbował???
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeFeb 9th 2012
     permalink
    no to z M zaczynamy drugie podejście do in-vitro, teraz tez długim protokołem czyli od yasminelle
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.