Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorJulkewna
    • CommentTimeMar 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja z reguły tez wolę poczekać dłużej niż się nakręcać. Chociaż nakręcam się objawami bo szukam, myślę, czytam, przeglądam wykresy czy ktoś miał podobnie itp itd. Ale test - to jakby u mnie ostateczność. Z reguły bardziej nie wierzę że mogłoby spotkać mnie takie szczęście więc nie testuje z niewiary.
    Choć liczę, że kiedyś poranek z dwoma kreskami pomimo tej niewiary i moim udziałem się stanie.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeMar 9th 2012
     permalink
    Jak zajdę, to chyba z 5 testów zrobię! :)
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    Patrycjator w zakresie l4, ciąży itp jestem na bieżąco. Pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia porodu w momencie gdy przepracowałaś u niego dłużej niż pół roku. Jesli pracowałaś krócej, nie ma takiego obowiązku.

Ja dzisiaj czuje się tak sobie, byłam dziś w klinice, zaczynam od środy stymulację.
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    aha i umowa musi być min.na czas określony, na okresie próbnym nie ma obowiązku:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Starly25 w takim razie zycze mielgo weekendu, odpoczywaj bo nie dlugo zaczyna sie "wazny" czas!!!
    --
  1.  permalink
    starly25 ja pracowałam na czas okreslony ( umowa na rok) przepracowałam 4 miesiace, potem byłam 6 miesięcy na l4 no i złożyłam wypowiedzenie z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia ( kazali mi w tym czasie wykorzystac urlop) czyli aktualnie do 17 marca jestem na urlopie. łącznie mam przepracowane 10 miesiecy.
    12 marca dowiem sie czy jestem w ciazy, jeżeli będe to l4 musiałabym mieć od kiedy? od końca urlopu? i jak jest potem z urlopem macieżyńskim przysługuje mi się po urodzeniu??
  2.  permalink
    a tak po za tym to chodze po obrazkach, jeszcze 3 dni czekania, dalej mnie kłuje w podbrzuszu, sutki mam bardzo wrażliwe.
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    nie przysługuje Ci macierzyński, płacą Ci tylko do dnia porodu. Rozmawiałam o tym z osobą, ktora zajmuje się tymi sprawami na codzień. Przyznam szczerze, że pracpdawca chyba będzie miał nietęgą minę jak zajdziesz w ciążę :) 4mce pracy, pół roku zwolnienia i 9mcy ciąża :D

życzę Ci Patrycjator wysooookiej bety w poniedziałek!!! :*:bigsmile:
    --
  3.  permalink
    hmm no to mnie zaskoczyłaś z tym macieżyńskim ( dlaczego uważasz że się nie przysługuje? ) ;/ hehehe pracodawca byłby nieźle zaskoczony ;)
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeMar 10th 2012
     permalink
    Ja nie uważam, takie jest prawo. Macierzyński płatny przysługuje osobom zatrudnionym na umowę na czas nieokreslony. To są benefity związane własnie z umową, którą tak cięzko dostać. Wiem co mówię, bo konsultowałam to z osobą, która zajmuje się tą tematyką na codzień (pracuje w ZUSIE). Mam podobną sytuację. Z tym, że ja normalnie pracuję, nie chodzę na zwolnienia, a umowę mam też na rok do sierpnia tego roku. I orientowałam się czy jak zajdę w ciążę to pracodawca będzie zobowiązany do ukłonu w moją stronę w postaci:

- przedłużenia mi umowy do dnia porodu w momencie gdy mam umowę na czas określony i przepracowałam dłużej niż pół roku

- płatny macierzyński nie przysługuje w takiej sytuacji.

Ja mam jeszcze poza pracą swoją firmę, więc nie martwię się tym, że przestaną mi płacić na macierzyńskim.

Myślę, że nie przemyślałaś troszkę tego. Ale napewno jakoś to będzie, dziecko jest najważniejsze.

Sama miałam taką pracownicę kiedyś, to nie jest fajne dla pracodawcy, kiedy musi płacić za pracownika a nie ma z niego pożytku. Ale najwazniejsze zeby robić tak żeby sobie było wygodniej. Ale tak jak mówię, macierzyński nie przysługuje niestety ;/
    --
  4.  permalink
    dzieki za odpowiedz :) już teraz rozumiem , ale też mamy swoją firmę dlatego się nie martwię ;)
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    zawsze można się ubezpieczyć w swojej firmie na wysoką kwotę, a potem pójść na l4 z powodu ciązy i ZUS potem płaci ładną pensyjke :D
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Starly25: płatny macierzyński nie przysługuje w takiej sytuacji

Płatny macierzyński zawsze przysługuje!!!Jak miałaś umowę do porodu to macierzyński wypłaca Ci ZUS, w takiej samej wysokości, w jakiej robiłby to pracodawca.
    Starly25: zawsze można się ubezpieczyć w swojej firmie na wysoką kwotę, a potem pójść na l4 z powodu ciązy i ZUS potem płaci ładną pensyjke :D

Co ma wspólnego prywatne ubezpieczenie z ZUSem?
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    daga282: Płatny macierzyński zawsze przysługuje!!!Jak miałaś umowę do porodu to macierzyński wypłaca Ci ZUS, w takiej samej wysokości, w jakiej robiłby to pracodawca.
    Tylko wtedy już nie jest to URLOP macierzyński, tylko ZASIŁEK macierzyński, ale rzeczywiście i kwota i długość jest taka sama.
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    zgadzam się z dziewczynami, czy jesteś na urlopie macierzynskim na umowie na czas nieokreślony czy określony to i tak zawsze w tym wypadku dostajesz wyplatę będąc na urlopie. Mam koleżankę, która miala kontrakt na 2 lata w trakcie którego dwa razy była w ciąży i na zwolnieniu oraz potem na urlopie macierzyńskim i za każdym razem miała normalnie wypłatę.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Trzeba tylko na jedno zwrócić uwagę - żeby w dniu porodu mieć ważną umowę, czyli np. żeby była rozwiązana dzień po porodzie, bo jak nie masz ważnej umowy w dniu porodu, to od ZUSu nic nie dostaniesz.
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    a powiedz, czy w przypadku kiedy ustaje umowa, a termin porodu jest kilka miesięcy po niej, to automatycznie ulega ona przedłużeniu czy trzeba zgłosić się do pracodawcy po stosowny dokument czyli nową umowę?
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Umowa jest przedłużana z mocy prawa, jeżeli wygasa po zakończeniu trzeciego miesiąca ciąży.
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    Doti napisała:

Trzeba tylko na jedno zwrócić uwagę - żeby w dniu porodu mieć ważną umowę, czyli np. żeby była rozwiązana dzień po porodzie, bo jak nie masz ważnej umowy w dniu porodu, to od ZUSu nic nie dostaniesz.

skoro jest to przedłużane na mocy prawa, to na co zwracać uwagę?
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Starly25: skoro jest to przedłużane na mocy prawa, to na co zwracać uwagę?
    Właśnie nie wiem jak to jest z przedłużaniem umowy, ale chyba jest przedłużana do dnia porodu włącznie, wtedy nie ma problemu. Ja o zasiłkach macierzyńskich wiem sporo, bo pracuję na umowę zlecenie i musiałam się dokształcić, więc bardziej pod kątem zlecenia mówię :) Bo ja mam np. zlecenie do 30.06, a termin na 12.07 i mimo że płacę chorobowe, mogłabym nic nie dostać, jakbym urodziła 1.07. Ale już mam zgodę na przedłużenie tej umowy, więc spokojna jestem.
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    No widzisz Doti, inaczej jest z umową o pracę. muszę ja się dokształcić, wiem że tej umowy pracodawca mi nie przedłuży, ale byłby psikus jakbym zaszła w ciążę i chciała pracować, nie iść na l4 to wtedy nie mogliby mnie zwolnić i do dnia porodu mogłabym pracować>?
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Starly25: byłby psikus jakbym zaszła w ciążę i chciała pracować, nie iść na l4 to wtedy nie mogliby mnie zwolnić i do dnia porodu mogłabym pracować>?

:shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:
    Co ma jedno do drugiego? Jeżeli umowa kończy się przed zakończeniem 3 miesiąca ciąży, to nie musi być przedłużana do dnia porodu, niezależnie czy kobieta pracuje czy jest na zwolnieniu.
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    skąd masz takie informacje (ogólnie), możesz podac podstawę prawną?
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Art. 177 par. 3 K.p. - „Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży ulega przedłużeniu do dnia porodu”.
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    http://www.eporady24.pl/przedluzenie_umowy_na_czas_okreslony_z_pracownica_w_ciazy,pytania,2,12,2444.html

polecam ciekawy artykuł z podstawami prawnymi od a do z w tej tematyce, dla chcących sie dokształcić :) tak jak ja,

dzięki Daga282:wink:
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    Cześć dziewczyny!
    Jestem tu nowa.
    Chciałabym was zapytać jak żyłyście po zabiegu inseminacji. Czy przebywałyście wtedy na zwolnieniu lekarskim? Czy leżałyście w domu?
    Jak to u was wyglądało?
    Pytanie tutaj stawiam wszystkim doświadczonym jeśli chodzi o inseminację :)

Pozdrawiam
    Kama
  5.  permalink
    po inseminacji normanie, ponieważ jest to zabieg nie inwazyjny, ja po zabiegu czułam się tak jak by go nie było, jedynie przy 3 podejsciu do IUI miałam bóle w podbrzuszu , jeszcze 2 dni i się dowiemy !!!!!!!!!! juz nie moge się doczekać
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    aha no ja miałam w środę i do jutra jestem na zwolnieniu, troszkę sobie poleżałam przez 3 dni i generalnie nie przemęczałam, w poniedziałek już wracam normalnie do pracy i do żywych ;)
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Hej, ja po iui następnego dnia poszłam normalnie do pracy.
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    No to od dziś dwa zastrzyki dziennie, rano gonapeptyl a wieczorem Gonal (wydaliśmy na te leki około 1290zł) i tak przez cały tydzień. Zobaczymy jaki będzie efekt w sobotę. Przy pierwszym in-vitro miałam wieczorem puregon trochę mniejsze dawki i niestety przeciągnęło się o tydzień dłużej.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    acia20 trzymam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeMar 11th 2012
     permalink
    Patrycjator jutro wielki dzień, daj koniecznie znać !

A ja nadal nie mam okresu ;/ chyba diphereline mi go zachamował, twarz mam jak nastolatka- pokrytą krostkami ;/ porażka ;/
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeMar 12th 2012
     permalink
    Co taka cisza dziewczynki?

Patrycjator daj koniecznie znać!

Trzymam mocno kciukasy :smile:
    --
  6.  permalink
    rano zrobilam sobie test domowy i wyszedł negatywny wiec chyba nic z tego nie bedzie :( ale pojechałam na bete , teraz czekanie do 16 na wyniki i bedzie wszystko jasne
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    Spokojnie Patrycjator, może nic straconego. Mojej koleżance testy nie wychodziły a już dzidzia miała miesiąc :) Takze nic straconego, trzymam mocno kciuki!
    --
  7.  permalink
    tak? jest takie coś możliwe to mnie troche pocieszyłaś :) mój mężczyzna przy pierwszych 2 iui był nastawiony na to że się nie udało a teraz jest tak nakręcony i nie dopuszcza myśli że nie jestem w ciąży
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    Sikańce bardzo często płatają figle. Osobiście znam kilka przypadków kobiet, które były po insemie w ciąży a sikańce nie wychodziły. Takze spokojnie, oby tylko przeżyć dzień bez nerwów :)
    --
  8.  permalink
    muszę się zabrać za sprzątanie, trzeba coś robić żeby nie myśleć :) a ty Starly jak sie czujesz??
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    bez rewelacji.. dalej nie mam okresu. Masa krost, jakoś tak dziwnie się czuję. W środę mam wizytę i rozpoczęcie stymulacji. Przeraża mnie to wszystko:shocked:
    --
  9.  permalink
    a ty będziesz miala pierwszy raz in vitro?
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    tak, pierwszy u nas to jedyna szansa :(
    --
  10.  permalink
    ja sie zastanawiam co będzie jeśli teraz nie bede w ciąży, bo nie miałam robionych żadnych badań czy jajowody mam drożne i nie wiemy co tak naprawde jest przyczyną braku ciąży , plemników nie ma super dużo ale ok 20 mln jest , u mnie owulacja jest wszystko gra, i może u nas też tylko in vitro da rade, ale chyba musiałabym zrobić jakieś konkretne badania ?
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    patrycjator trzymam kciuki za bete!!!
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    Dziewczyny po konsultacjach, zmieniłam lekarza, muszę zaczekać na miesiączkę i wizytę mam dopiero w poniedziałek.
    --
    •  
      CommentAuthorJulkewna
     permalink
    a czemu zmieniłaś lekarza? Co dr Jarema jest nie bardzo?
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    dr Jarema to androlog.. on nie prowadzi procedur in vitro. Ja zmieniłam ginegologa.
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    swoją drogą dr Jarema to świetny specjalista i wspaniały człowiek, bardzo nam pomógł
    --
    •  
      CommentAuthorJulkewna
     permalink
    to u kogo będziesz miała in vitro?
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    dr Dworniak
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    czekamy na wieści od Patrycjator, mam nadzieję, ze zostanę forumową ciocią :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.