Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeMar 27th 2012
     permalink
    kalabmurka29 ja też nie dostałam ani luteiny ani duphastonu. Pytałam lekarza o to powiedział, że skoro nie było nigdy poronienia to nie ma potrzeby stosowania tych leków. Dodał, że lekarze te leki taśmowo przepisują wszystkim a tak na prawdę pomagają one w unormowaniu @ jeżeli będzie ciąża to utrzyma się i bez tych leków.

Mam pytanie do wszystkich dziewczyn które miały IUI Może ponumeruję te pytania.
    1. Czy po IUI również dostajecie kartę informacyjną?
    2. Czy przy każdej IUI znacie parametry oddanego nasienia oraz parametry po prepanatyce?
    3. Czy po wstrzyknięciu nasienia leżycie jeszcze z 20 min na fotelu ginekologicznym, czy od razu schodzicie?
    4. Czy macie IUI domaciczną czy dojajowodową?
    Bo ja wczoraj miałam swoja pierwszą IUI i miałam troszkę inne wyobrażenie.
    •  
      CommentAuthoredelweiss
     permalink
    hunavita ja też miałam inne wyobrażenia ;) niestety rzeczywistość mnie rozczarowała :(

1. Nie dostałam żadnej informacji, lekarz nie podał mi nawet rozmiaru pęcherzyków ani endometrium.
    2. Od pielęgniarki dowiedziałam się, że podawane nasienie oceniono na 5 (skala podobno jest od 2 do 5).
    3. Po podaniu nasienia kazano mi leżeć na fotelu 5 minut, ale ponieważ zostaliśmy z mężem sami w gabinecie i nikt nas nie wyganiał to leżałam około 15.
    4. IUI domaciczna... chyba ;)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dziś miałam podane dwa zarodki były lepsze niż ostatnio jeden to blastocysta 4AA a drugi 3AB. Teraz już zostało czekanie i pełno leków, przez 4 dni dwa razy dziennie mam brać relanium czy też dostawałyście ten lek
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    U mnie podobnie, żadnych kart, iui domaciczna, leżenie 15 min. na fotelu, nie znałam parametrów nasienia (choć widziałam je na monitorze), usg chyba nie miałam przed (choć nie pamiętam teraz...).
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    acia20 trzymam mocno kciuki za wgryzanko !!!!! testujesz za 12dni?
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    ja rowniez 3mam kciuki, zazdroszcze Wam ze u Was cos juz sie dzieje.

powodzenia!
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    teraz będę miała trzy pobrania krwi na estradiol,progesteron i hcg w odstępach czasu 30-03; 02-04 i 06-04-2012r.
    --
    • CommentAuthormagmar555
     permalink
    W niedziela rano miałam jak to lekarz nazywa "podanie nasienia do szyjki". Od 5 do 10 dnia cyklu brałam clo, w niedzielę rano pregnyl (były 2 pęcherzyki po 20 mm na lewym jajniku) i wieczorem ta "inseminacj"(jeden pęcherzyk pęknięty, drugi nie). Właściwie odrazu po "zabiegu" rozpoczęły się potworne bóle, skurcze-cały brzuch plecy , trochę przeszły po ok 2 godzinach i oczywiście lekach. Wczoraj "poprawiliśmy" jeszcze naturalnie. Dziś byłam u lekarza i okazało się, żę ten drugi pęcherzyk nie pękł, a dodatkowo na prawym jajniku pęcherzyk 20mm. Lekarz zalecił wstrzymanie brania luteiny i dalsze starania bo pęcherzyki prawdopodobnie pękną. No i tu mam pytanie, czy to możliwe, żeby najpierw pękł jeden pęcherzyk(w niedziele)a teraz tj.po dwóch daniach pękną pozostałe? Lekarz mówi, że tak się stanie, ja mam jednak co do tego wątpliwości, bo z tego by wynikało, że będą miała tak jakby 3 owulacje.
    •  
      CommentAuthorrenat22
     permalink
    haj hunavita,
    ja mialam dzisiaj rano piersza IUI 13dc bylam stymulowana Puregon50j i 12dc Ovitrelle-
    po wstrzyknieciu lezalam 15-20min
    parametry mielismy przedlozone i wszelkie informacje udzielone
    ale jaka to byla domaciczna czy dojajowodowa ale mnie zaskoczylas pytankiem?
    moje wyobrazenie bylo inne myslalam ze bedziemy jeszcze sprawdzac jajeczka a tu nie:( ale coz tam to jest moj fachowiec i wie lepiej wierze mu
    Teraz czekamy razem
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    No to jesteśmy 3 :bigsmile: obyśmy wszystkie cieszyły się pozytywnym testem, prawidłową ciążą a później wspaniałą grudniową dzidzią.
    A to daje odnośnie tego co powinno się wiedzieć odnośnie IUI
  1.  permalink
    ja też chcę do Was dołączyć :-) zakupiłam już testy o czułości 10. Co do Twoich pytań hunavita to

1. Czy po IUI również dostajecie kartę informacyjną? -sama się zdziwiłam, że niczego nie podpisywaliśmy, nic nie dostaliśmy, nawet kartoteki mi nie założyli (to była pierwsza wizyta w klinice)
    2. Czy przy każdej IUI znacie parametry oddanego nasienia oraz parametry po prepanatyce?- lekarz omówił wyniki.
    3. Czy po wstrzyknięciu nasienia leżycie jeszcze z 20 min na fotelu ginekologicznym, czy od razu schodzicie?- na pewno z 10 min leżałam.
    4. Czy macie IUI domaciczną czy dojajowodową?- oto jest pytanie.... aż się wierzyć nie chce, że człowiek podstawy nie wie. Byłam przekonana, że domaciczna...
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeMar 28th 2012 zmieniony
     permalink
    No to 4 jesteśmy :) kalamburkaPewnie też domaciczną, bo standardowo się taką stosuje. Ja już się dokształciłam co prawda po fakcie, ale jestem już mądrzejsza o tą wiedzę. Ogólnie wszystko u nas było ok ale nie omawialiśmy wyników nasienia, bo lekarz stwierdził, że były robione badania więc on już badać nasienia nie musi. Nie powiedział nic że do IUI powinnam iść z pełnym pęcherzem (i przed IUI byłam w wc) no i nie robił dokładnego usg tzn pęcherzyk sprawdził ale o endometrium już nic nie wspomniał, a jestem ciekawa czy plastry pomogły.
    A testy w aptece kupowałaś czy przez neta? Ja jeszcze się nie zaopatrzyłam.
  2.  permalink
    Testy w aptece.
    Pęcherza też nie miałam pełnego, co więcej to byłam chyba z 3 razy na siczku nerwowym, żeby na pewno był pusty ;(
    W sumie lekarz omówił wyniki nasienia, ale teraz tak myślę, że te co były przed ulepszeniem, a nie po.
    •  
      CommentAuthorrenat22
    • CommentTimeMar 28th 2012
     permalink
    No i ja rowniez przed wejsciem na IUI bylam w toalecie bo kiedy przygotowywali nasze diamenty to bylismy na sniadaniu-kawka i rogalik a mnie pedzi po kawce i zreszta moj Doktore nic mi nie mowil o pelnym pecherzu
    A co tam dziewczyny czy to azz takie istotne ze pecherz ma byc pelny???jaki to ma wplyw?
    •  
      CommentAuthoredelweiss
     permalink
    kalabmurka29 ja też nie wytrzymałam i dziś się zaopatrzyłam w test, trochę za wcześnie, ale kupiłam jeden na dobry początek :D

renat22 z tym pęcherzem to czytałam na jakimś forum, że podobno przy wypełnionym pęcherzu mniej się odczuwa założenie tego całego "sprzętu". Ja próbowałam się trochę napić przed zabiegiem, faktycznie nic mnie nie bolało, ale czy to zasługa wody to nie jestem tego taka pewna ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Ja też na pustym miałam. Coś to zmienia?
    •  
      CommentAuthoredelweiss
     permalink
    Moim zdaniem nie :)
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    1,5-2 litry wody ok. godz. przed zabiegiem (cel:pełny pęcherz stwarza możliwość wstrzyknięcia nasienia prostopadle, tzn. bez żadnych zgięć)..

taką opinie dzisiaj przeczytałam, ale jakie ma to znaczenie to nie wiem.
    Ja tak jak pisałam również na pustym pęcherzu bo zawsze przed wizytą z nerwów chce mi się siusiu i w ciągu 15 min byłam aż 3 razy. Martwi mnie tylko, że w sumie po IUI może tylko z 2 min leżałam, ma nadzieję, że to nie ma jakiegoś dużego znaczenia.
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Przed iui miałam mieć chyba pełny pęcherz, a teraz przed podaniem zarodków in vitro pęcherz na pewno miał być pełny. Podobno wtedy lepiej jest im umieścić zarodek
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    1. Czy po IUI również dostajecie kartę informacyjną? - tak, otrzymaliśmy , podobnie jak po punkcji i transferze zarodków przy ivf otrzymałam taką kartę łącznie ze zdjęciami zarodków jakie mi podano, zaleceniami, dawkowaniem leków
    2. Czy przy każdej IUI znacie parametry oddanego nasienia oraz parametry po prepanatyce? - tak
    3. Czy po wstrzyknięciu nasienia leżycie jeszcze z 20 min na fotelu ginekologicznym, czy od razu schodzicie? - leżałam
    4. Czy macie IUI domaciczną czy dojajowodową? - domaciczną
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeMar 29th 2012
     permalink
    Cześć dziewczyny,

Dalej przyjmuję gonal f 300, dzisiaj byłam u dr, mam masę jajeczek, ale z wrażenia aż nie spytałam ile :oops: mam się pokazać na usg w sobotę i jak będzie dobrze to w pn punkcja, jeśli nie to wtorek lub środa max .

Boli mnie strasznie brzuch, tzn jajniki, siedzieć nie mogę ;/
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeMar 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Hej Starly , byle teraz weekend szybciutko minal:)
    i do dziela:)
    --
    •  
      CommentAuthoragavva
    • CommentTimeMar 29th 2012
     permalink
    ooooo starly kciuki w gotowości!!!!!!!!
    A ja od jutra zaczynam się wyciszać!!!!!!!!!!!!! aaaaaaaaa :D
    --
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeMar 30th 2012
     permalink
    Starly moje gratulacje i zaciskam kcikui za dalsze sukcesy:-)
    Agava to jak sie wyciszysz to maz bedzie mial Cie z glowy:-) ale tak powaznie trzymam kciuki
    Ja jestem po laparoskopii, teraz od nastepnego cyklu clox2 i zobaczymy co dalej:-)
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    z tym wyciszeniem to nie do końca tak jest ;P Ja byłam mega rozdrażniona, szukałam dziury w całym. :D ponoć to normalne :P
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Starly ja żartowałam z tym wyciszeniem:-) jesli sie nie myle to nawet normalne jest takie rozdraznienie, bo w koncu wprowadzanym sie jest w stan menopauzalny:-)
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    Ja już po pierwszym zastrzyku!! :)
    Mojego M uprzedzałam, ze mogę być nieznośna - skwitował hasłem - nie pierwszy i nie ostatni raz :)
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    agavva jakbym słyszała swojego. Ty masz tą dawkę podzieloną na kilka dni tak? Ja miałam raz a porządnie w pupala , myślałam,że umrę. A nieznośna jestem do dziś, teraz zwalam na gonal-f ;P haha na coś muszę :P
    --
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    hehe no tak zawsze na coś można :) potem będą hormony ciążowe :PPPP

Ja się wyciszam ganapeptylem daily - to są ampułkostrzykawki do codziennego podawania w brzuch. mam wykupione już 21 ampułek a od 3 dc dojdzie jeszcze puregon... biedny brzuś! Na "szczęście" mam w co kłuć :P
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Pierwsza z trzech weryfikacji:
    Estradiol 17-beta (E2) 575 - pg/ml
    Progesteron (PRG) 27.60 - ng/ml
    B-podjednostka gonadotropiny kosmówkowej (B-HCG) 0.9 - mIU/ml

zwiększyli mi dawki leków teraz:
    Luteina dopochwowa 3x8 tabletek, Luteina podjęzykowa 3x4 tabl, Estrofem 2mg 3x 2 tabl dopochwowo

Co o tym myślicie czy możę się tym razem wreszcie uda?
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeMar 31st 2012
     permalink
    acia20, ciężko powiedzieć. nie rozumiem po co te weryfikacje. nie lepiej w 12dpt zrobic bete?

Ja mam punkcje w poniedzialek, transfer w czwartek.

dorobiłam się 20 dorodnych jajec :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeMar 31st 2012
     permalink
    te weryfikacje to chyba po to żeby dobrać dawkę leków i sprawdzić jak szybko przyrastają wyniki
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeApr 2nd 2012
     permalink
    Dziewczyny!

Ja już po punkcji, nie było tak strasznie.

Wyhodowałam 34 komórki :roll: 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Lekarz był w szoku. Dostałam odrazu leki na hiperkę i zdecydowaliśmy zapłodnić 15 jajeczek a resztę zamrozić.

W czwartek mam mieć transfer, ale chyba jednego tylko zarodka bo dr boi się podać dwa. Choć ja się dobrze czuję, ulżyło mi. Chodzić już nie mogłam tak strasznie bolały mnie jajniki.

Niezła kurka nioska jestem co?
    --
  3.  permalink
    Straly 25 mogłabyś farmę założyć. To teraz trzymam kciuki, żeby jajeczka się dzieliły i czekały na Ciebie w środę. Powodzenia
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    kalamburka29 racja, farmę mogę otworzyć :) trzymajcie kciukasy, odzywam się w czwartek po transferze
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    acia20: Pierwsza z trzech weryfikacji:
    Estradiol 17-beta (E2) 575 - pg/ml
    Progesteron (PRG) 27.60 - ng/ml
    B-podjednostka gonadotropiny kosmówkowej (B-HCG) 0.9 - mIU/ml

zwiększyli mi dawki leków teraz:
    Luteina dopochwowa 3x8 tabletek, Luteina podjęzykowa 3x4 tabl, Estrofem 2mg 3x 2 tabl dopochwowo

Co o tym myślicie czy możę się tym razem wreszcie uda?

Druga z trzech weryfikacji:

Estradiol 17-beta (E2) 619 - pg/ml
    Progesteron (PRG) 105.36 - ng/ml
    B-podjednostka gonadotropiny kosmówkowej (B-HCG) 32.2 - mIU/ml

co myślicie o takim przyroście tych wyników czy to może być np wpływ np luteiny
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Bravo Starly25 :)
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    Iza dziś będę wiedziała ile się zaplodnilo i w czwartek jak dobrze pójdzie transfer ;)
    --
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    Starly SZOOOKK!!!!!!!!!!!!
    Wielkanoc w natarciu - możesz pisanki robić :) niezła kolekcja!!!!!!!! Trzymam kciuki za zapłodnienie komóreczek!!!!!!!!!

acia Beta pięknie przyrosła - więc cóż powiedzieć - chyba się udało!!!!!!!!!!!!!! :DDD
    SUPER, jeszcze nie gratuluję - poczekam do ogłoszenia cudnej nowiny przez doktorka, ale już sie cieszę!!! :)
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Starly, gratulacje! Faktycznie Cię poniosło :)
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    No to juz tylko 2 dni:)))

ale wszystko szybko sie toczy:)
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    dziewczyny,

Z 34 jajek, 24 były dojrzałe. Zapłodnionych zostało 15 komórek i 9 jajeczek zamroziliśmy. Dzisiaj mija doba od sexiku na szkiełku i podzieliło się tylko 5 z 15. Słaba armia niestety, ale jestem dobrej myśli, może się uda.
    --
    •  
      CommentAuthoragavva
    • CommentTimeApr 4th 2012
     permalink
    5 to i tak super wynik :) !!!
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Acia gratulacje!!:) wynik świadczy o pięknej ciąży:) Masz bardzo wysoki poziom progesteronu więc chyba to dobrze:):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Gratulacje!!
    •  
      CommentAuthorkalabmurka29
    • CommentTimeApr 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Acia gratuluję.
    Starly trzymam kciuki.

Moja wczorajsza beta 0,1 :(
    •  
      CommentAuthoredelweiss
     permalink
    kalabmurka29 tak mi przykro :(
    Ja też się niestety nie mam czym pochwalić :( Dziś 32dc, @ brak, ale 2 testy negatywne :(
    --
    •  
      CommentAuthordzemilun
     permalink
    Dziewczyny , czy ktoras z was podchodzila lub planuje do in vitro w poznaniu?
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Witajcie, dziewczyny właśnie dziś była moja pierwsza iui.
    I mam pytanie czy lekarz wam przepisał duphaston i powiedział, żeby zacząć go zażywać od dziś wieczora?
    Bo ja właśnie mam już dziś zacząć i pewnie zrobię tak jak lekarz zleciła, ale troszkę mnie to dziwi, że tak szybko, co o tym myślicie?
    •  
      CommentAuthorkorda
     permalink
    monia a jak dzis pecherzyki?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.