Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeApr 18th 2012
     permalink
    starly PIEKNIE!!!!!!!!!!!!!!!! :cool:
    --
    • CommentAuthordiri27
     permalink
    ....Starly....miło tak poczytać o tych odczuciach-każda z Nas jest ciekawa jak to jest.....
    Monika....ja założyłam sobie że w każdym cyklu próbuję, ponad 5 lat jak się nie zabezpieczaliśmy- i teraz chcę próbować przy każdym cyklu.....czas leci....a te pytania rodziny czy znajomych......dobijają..
    •  
      CommentAuthordzemilun
     permalink
    Starly - ale piękne wieści :) gratulacje ogromne:bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    diri27 ja już nawet zauważyłam, że rodzina się już o nic nie pyta...
    I dobrze, choć i tak czuję się nieswojo na jakiś zjazdach rodzinnych...
    W tym cyklu spróbuję się zająć czymś innym, nie mogę cały czas tylko o tym myśleć...
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    IUI ile za nia placilyscie jesli moge spytac?
    Oraz jak dlugo sie stralyscie zanim lekarz ja zaproponowal, ja jestem podobno mloda (tak stwierdzil lekarz) ale juz o tym uslyszalam :(
    --
    •  
      CommentAuthormonika1046
    • CommentTimeApr 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja najpierw brałam estrofem i duphaston, później 4 cykle z clo, no a potem pierwsza iui z lekiem gonal i choragon na pęknięcie.
    Gdzieś tak po roku leczenia...
    Ale to tylko dlatego, że wcześniej byłam u innego lekarza.
    No i ten lekarz pow, że clostilbegyt to nie dla mnie...
    A i za iui płaciłam 600 zł, za gonal 520 zł za lek na pęknięcie 80 zł
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Ja zaczelam odrazu od clo ale zaczynam z nim dopiero 2 cykl a mi tu lekarz z IUI wyskoczyl, dlatego chcialam sie choc troche dowiedziec.
    A w ilu % IUI daje sukces wie ktos? Bo moze warrto aby nie brac tych hormonow
    --
    • CommentAuthordiri27
     permalink
    stokosia....ja też zmieniłam lekarza i od razu proponował IUI, ale tylko dlatego, że po pierwsze jak już wspomniałam wcześniej nie zabezpieczamy się od ponad 5 lat, zaczeliśmy robić badania ponad 2 lata temu, okazało się że mąż ma słabą ruchliwość plemników-okazało się że miał żylaki podwózka nasiennego, jest już rok po zabiegu, a plemniki mają małą poprawę.Więc lekarz od razu widział że w naszym przypadku jest to najlepsze rozwiązanie,ja HSG oki i hormony też.więc się zdecydowaliśmy.
    Ja robię w Iławie- koszt samej IUI to 400zł,wizyta 120zł, zastrzyk Pregnyl w aptece ok 35 zł.CLO -15zł.
    A i sukces to na pierwszym IUI to 20-25% i przy każdym następnym się zwiększa....
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeApr 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja za jedno iui płaciłam aż 800 w Novum w Warszawie. Do tego pregnyl za 80 i Clo (groszowe wtedy sprawy). Mnie powiedzieli, że pierwsze to ledwie 15-20%.
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeApr 19th 2012
     permalink
    diri27 u nas była taka sama sytuacja, po operacji żylaków praktycznie była niewielka poprawa. Dr wskazał badania genetyczne, zrobiliśmy i wyszło co jest przyczyną. Wyślij faceta na te badania, bo możesz robić te IUI bez sensu. Koszt badan 1000zł w Warszawie, jest to: badanie chromatyny plemnikowej, badanie MSOME6600 i badanie genetyczne na delecje chromosomu Y. Jak któres badanie wyjdzie nie tak,, to tylko in vitro
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Witajcie dziewczyny, po cichu was podczytuję, bo obawiam się, że i u mnie skończy się najpierw na iui, a potem kto wie ;-) naturalnie nie wychodzi ;-)
    Starly, wielkie gratulacje!
    Diri, napisałaś, że przy kolejnych iui szanse się zwiększają. Czy możesz mi to wytłumaczyć dlaczego za pierwszym razem są niższe, a potem co się dzieje? Przecież procedura jest stale ta sama, dobrze rozumiem?
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeApr 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Hej, dobre pytanie... Mnie to też zawsze zastanawiało. Ponoć robi się do 6., wg lekarzy dalsze iui nie mają sensu.
    • CommentAuthordiri27
     permalink
    ...hej dziewczyny...
    jak to powiedział mój lekarz: "to jest jak z TotoLotkiem im więcej grasz tym masz większe szanse na wygraną"..... :)......tak porównał....bez komentarza...:)
    ja jestem po pierwszej IUI i z niej mogę wnioskować tak, po wprowadzeniu nasienia przez 15 mi musiałam leżeć-więc był czas na pogaduchy z lekarzem....byłam razem z mężem więc na przemian zadawałam pytania...i to jest tak na pierwszym cyklu lekarz poznaje cykl kobiety, jak reaguje nasienie itd..
    pytał mnie się czy po podaniu Pregnylu odczuwałam coś?- odp.TAK,
    stwierdził że przy nast. IUI zmniejszył by czas odstępu między podaniem Pregnylu a IUI- bo był on 25h a wydaje mu się, lepiej by było troszkę szybciej ok15h-20h.
    Czas między oddaniem nasienia do pojemnika a włożeniem go do...."inkubatora-czy jakoś tam taka nazwa" u Nas wynosił czas 30min (czas na upłynnienie...) a po jego obserwacjach mogłoby być 35-45 min.
    Więc podsumowując- wydaje mi się że po prostu im więcej IUI tym lepsze rozpoznanie odpowiedniego momentu......no tak mi się zdaje...

Starly....trochę mnie przeraziłaś tymi badaniami....ale poczekam tak do 3 IUI i zrobię te badania.....jeszcze mąż pije saszetki o nazwie PROXED-200zł/na miesiąc czekamy do końca maja i sprawdzimy czy dają jakąś poprawę....
    mija 4 dzień od IUI.....staram się nie myśleć bo to pierwsza......ale nie jest łatwo....:)
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    mój brał fertil plus 250zł za miesiąc kuracji, nic nie pomogło. Wg lepiej na początku zrobić badania, u nas tak wszystko sprawnie poszło dlatego, ze nie próbowaliśmy bez sensu tego co i tak nie dałoby skutku. Najlepiej zrobić diagnostykę, a potem myśleć co dalej.
    --
    • CommentAuthordiri27
     permalink
    .....dzięki za rady....
    może będę żałować,ale spróbuję po 3 IUI ...
    pozdrawiam.....:)
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeApr 20th 2012
     permalink
    Dzisiaj zrobiłam weryfikację bety 942,6 :)
    --
  1.  permalink
    No to super, beta rośnie. Ciekawe czy jedno dzieciątko, bo chyba trzy miałaś, jeśli dobrze pamiętam?
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeApr 20th 2012
     permalink
    dwa zarodki podane jeden z AZH :) więc max 2 mogą być szkraby :)
    --
  2.  permalink
    z AZH? co to znaczy?
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeApr 20th 2012 zmieniony
     permalink
    Starly25 Tobie dużo szybciej rośnie beta niż mi więc może rzeczywiście masz dwa maluchy ;).

A ja dziś widziałam serduszko ;)
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeApr 21st 2012
     permalink
    AZH to nacięcie otoczki zarodka w celu umożliwienia mu łatwiejszego wydostania się na zewnątrz.

Kurczę acia20 sama nie wiem kto tam zamieszkał. Pomyliły mi się dni i okazało się, że wizytę mam dopiero 30. Kurczę umrę do tego czasu.

Gratuluję serduszka, musi być fantastyczne uczucie.
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeApr 22nd 2012
     permalink
    monika1046przykro mi że się nie udało, ale dobrze że się nie załamujesz, ja też po pierwszej nieudanej IUI, jutro mam podglądanko i pewnie jeśli wszystko ok to środa czwartek druga IUI

Starly25 :clap:Gratulacje i spokojnych 9 m-cy.

stokosia87 ja zdecydowałam się po dwóch latach bezskutecznych intensywnych starań, w czasie których miałam hsg, laparo brałam clo, czyli krótko mówiąc po wyczerpaniu wszystkich innych możliwości naturalnego poczęcia. Koszt IUI u nas to 500 zł do tego 50 zł za monitoring + 8 zł pregnyl na pęknięcie320 zł leki (na całe szczęście na 6 cykli) + antybiotyk 40 zł + plastry 20 zł (starczy na kilka cykli)

Jutro idę na monitoring i dowiem się kiedy IUI. Mój gin wychodzi z założenia że warto maksymalnie 4 IUI zrobić jeśli się nie uda to już pozostaje tylko in vitro.
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeApr 23rd 2012
     permalink
    Hej,

Moja betka ładnie przyrasta ,312,2/ 942,2/2025 :) za tydzień mam wizytę, moze zobaczę serduszko. Trzymam kciuki za staraczki!!
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Starly, gratulacje!!
    •  
      CommentAuthormonika1046
     permalink
    Starly, piękna beta. Super!!! :smile:
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    no starly - pięknie mamuśku :)))
    a ja hoduję :) Po piątkowej załamce, kiedy to na USG było widać tylko 2 pęcherzyki dziś mam już ok 7 :bigsmile:
    Koło soboty najprawdopodobniej punkcja :)
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    No to ładnie niesiesz jajca agavva :) już jesteś bardzo blisko :) 3mam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeApr 24th 2012
     permalink
    agavva super, ja to się zastanawiam jak wy wytrzymujecie ból towarzyszący takiej ilości pęcherzyków, ja przy dwóch jajeczkach czy przy torbieli 4 cm skręcałam się z bólu.

Starly25 pięknie beta rośnie, trzymam &&& żebyś już za tydzień mogła usłyszeć bicie serduszka.

Byłam wczoraj na monitoringu 11 dc i szok. Są dwa pęcherzyki na prawym jajniku, gdzie z niewiadomych przyczyn z prawego jajnika nie miałam już wieki owu. Nastawiałam się na IUI tak jak w poprzednim cyklu na 13, nawet 14 dc a lekarz wczoraj po badaniu mówi, że musimy już jutro zrobić.
    Więc proszę o &&& żeby tym razem pięknie się wszystko udało.
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    hunavita 3mam kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    no to masz moje kciuki :)
    Mnie brzuch nie boli - czuję takie rozpieranie, czasami lekkie skurcze, ale luzik - da się wytrzymać :) najgorzej jak trzeba stać dłużej...
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    hunavita - trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    i ja trzymam! IzUk a co u Ciebie? jak przygotowania do ślubu?
    --
    • CommentAuthordiri27
     permalink
    .....i ja również trzymam kciuki.....
    dziewczyny...dziś mój 9 dzień od IUI-lekarz kazał czekać do @ i dopiero jak nie przyjdzie to zrobić test ciążowy...bo wcześniej to po Pregnylu by mógł sfałszować wynik...

jak Wy sobie radziłyście z tym?koleżanka mi podpowiadała żebym zrobiła badanie krwi,że na pewno by już coś wyszło....
    Wiem wytrzymam....ale ciekawość....:)
    pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    mi lekarz mówił że można zrobić test 14 dni po podaniu pregnylu, ale najlepiej w dniu spodziewanej@. Z ciekawości zrobiłam test 11 dni po podaniu pregnylu i wcale nie wyszedł pozytywny. Ale nie wiem jak się to ma do bety. Ja już po teraz pozostało te niecierpliwe czekanie. Jeszcze dostaliśmy nakaz poprawienia rano i wieczorem, owu lekarz przewiduje na dzisiaj a może i jutro. I do 13go mają wielkie oczekiwanie. Tym razem jakoś mniej boli, ale za to lekko poplamiłam po zabiegu,
  3.  permalink
    a mi Papka z forum ktokolwiek to jest, co miesiąc wkleja pod wykres swoje wypociny, nie wiem jak można być tak wstrętnym człowiekiem,pisząc w kółko że się narażam kościołowi, nie mogę tego znieść bo to już kolejny jej post, pierwszy wywaliłam od razu a na drugi odpisałam,

czy ja sobie idę na in vitro bo tak mi się chce??? i tak do była trudna dla mnie decyzja, jak można uważać się za chrześcijankę i kopać leżącego? rok temu przez endometriozę straciłam prawie życie, nie mogę zajść w upragnioną ciążę, wara takim ludziom od mojej decyzji
    przepraszam ale z rana się strasznie zdenerwowałam:confused:
    • CommentAuthordiri27
    • CommentTimeApr 25th 2012
     permalink
    hunavita....nie martw się...ja też troszkę plamiłam....będę trzymać kciuki.....
    a takim osobom co opowiada fasolinka......życzę takich problemów jak My.....może by zrozumieli...
    pozdrawiam
  4.  permalink
    Papka jest pewnie trollem. Zresztą to jest przykład katolickiej podwójnej moralności- fasolinka i inne dziewczyny nie reagujcie na głupie zaczepki.
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Jestem w szoku, że ktoś komuś może wypisywać takie rzeczy. IVF to kwestia sumienia i indywidualna sprawa. Nie mamy obowiązku spowiadać się ludziom, ale Bogu z tego co robimy, więc nie powinno ją to obchodzić. Dobrze, że napisałyście o tym.
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Dokladnie fasolinka1980 -nie przejmuj sie zablokuj cykl albo usun ze znajomych.
    Nikt nie ma prawa robic nam jakis wywodow!
    Pewnie nigdy nie byla w takiej sytuacji, i nie wiadomo dlaczego uwaza sie za kogos kto moze prawic moraly!

glowa do gory!
    Jestesmy z Toba:*
    --
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Byłam na profilu *Papki* - ta dziewczyna... eh... no brak mi słów...żeby grzecznie to publicznie opisać.
    Niech do mnie napisze.. Już ja jej odpowiem...aż mnie rączki "świerzbią" ;))))
    *Fasolinka* Jak jeszcze do Ciebie napisze - daj znać :) :) i się nie przejmuj ;)
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    hmmm...wlasnie staralam sie ja znalezc i cos mi nie idzie bo az ciekawa jestem!
    --
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    IzUK

Proszę: http://28dni.pl/Papka
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Ja znalazłam i przejrzałam jej profil. Wygląda na to, że jest głosicielką radykalnych poglądów. Może je sobie wyznawać, ale bez krzywdzenia innych. Jeśli którąś z Was jeszcze zaatakuje, ja też jej napiszę co myślę...
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    dokladnie niech sobie pisze takie rzeczy pod swoimi wykresami a nie wtraca sie bezpodstawnie w innych decyzje!
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    hej, to jakaś chora pseudo katoliczka, pewnie ma zniżkę na abonament w radiu maryja! a fe, jak ja niecierpię takich ludzi!
    --
    •  
      CommentAuthorfasolinka1980
    • CommentTimeApr 25th 2012 zmieniony
     permalink
    dzięki dziewczyny za wsparcie
    właśnie o to mi chodzi- tak napisała 2 elaboraty następne, ale nie czytałam, odpisałam, żeby zajęła się swoimi sprawami i nie wtykała nosa w moje

niech sobie uważa co chce, jak to szanuję, każdy ma wybór, ale niech się nie wtrąca i przez to uważa się za wspaniałą katoliczkę jak nie wie, przez co przechodzę czy wy, jak tacy ludzie mogą się w ogóle uważać za dobrych ludzi?

ja nie mogę czekać na niepokalane poczęcie, od lipca albo in vitro albo leki
    mam ogniska na jelicie i nikt tego bez laparoskopii nie skontroluje, a nie mogę go mieć bo dopiero miałam 2 laparotomie i operację jelit, jest to dla mnie zagrożenie życia chodzić tak długo bez hormonów i co ja mam zrobić wg Papki , ech szkoda gadać, nie będę reagowała więcej po prostu,
    dobra koniec złych emocji, trzeba myśleć pozytywnie mam jeszcze 1 cykl naturalny, jak Bóg czuwa to czekam na efekt :) a ten po owu, ale zwykle mi nie pękał pęcherzyk to nawet się nie łudzę :)
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    trzymaj sie fasolinko :)
    i nie reaguja tak jest najlepiej!
    --
  5.  permalink
    niestety wczoraj je usunęłam
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeApr 26th 2012
     permalink
    fasolinka1980 tak jak dziewczyny piszą nie bierz tego do siebie, zablokuj dostęp pod wykres, albo jak jest taka opcja to zablokuj tą osobę. Każdy ma prawo do własnych poglądów i decyzji, ale narzucanie tych poglądów na innych jest niestosowne!!!
    Temat religii to temat rzeka w tym przypadku i można by było dyskutować i dyskutować. Jak Papka ma ochotę to niech założy wątek oddzielny i tam podejmuje tematy z osobami które mają ochotę rozmawiać o niepłodności i aspekcie religijnym, a nie pakuje się pod wykresy osób i wygłaszanie morałów krzywdzących innych.

Dziewczyny trzymam mocno kciuki za nas wszystkich i za spełnienie naszego największego marzenia.
    •  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeApr 26th 2012
     permalink
    My bylismy wczoraj u GP - jak w pl lekarz pierwszego kontaktu...
    Ma wyslac wiadomosc do kliniki , a oni maja kontaktowac sie z nami...
    (staramy sie o refundowane IVF)

3majcie kciuki, to bedzie najdluzsze 6tygodoni.

pozdrawiam Was i milego dnia.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.