Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoragavva
    • CommentTimeMay 2nd 2012
     permalink
    U mnie transfer w sobotę :) Czekam niecierpliwie jutra- embriolog ma dzwonić z info jak czują się nasze dzieciaczki :)
    --
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Wspaniale!!!! :)))) do sobory tylko niespełna 3 dni :)))
    --------
    A powiedz, jeśli mogę zapytać, co się stało.że u Was in vitro się pojawiło?
    Ja mam wizytę 14.05 i boję się ze z moim AMH mogą się nie podjąć in vitro...nie znam kompletnie kryteriów..
    W ogóle... To wszystko jest niczym jakiś...koszmar...
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeMay 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Agavva, cudownie! To bardzo budujące, że Wam się udaje! Czytając takie posty łatwiej mi będzie podjąć kiedyś ewentualną decyzję.
    •  
      CommentAuthorAnnesja
     permalink
    Shese Przecież Ty masz już dziecko a najwięcej histeryzujesz. Postaw się na miejscu ludzi, którzy nie mają w ogóle dzieci. To jest koszmar. A nie bycie matką jedynaka.
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Koszmar to jest śmierć dziecka albo nieuleczalna choroba, Shese należy do osób, które bardzo przeżywają i dramatyzują, ale najwidoczniej taką ma naturę. Mi prawie 3 lata zajęło pogodzenie się z myślą, że prawdopodobnie nie będę miała dzieci, ale i teraz mam te gorsze dni i wszystko powraca...
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Dokladnie Monia...kazdy ma prawo wyrazac to co czuje...
    oczywiscie czas lekko przycmiewa nasz bol ,ale on jest z anmi w kazdym dniu...
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    znow wiadomosci przeskakuja:(
    --
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    Podpisuję sie pod słowami Moni :)
    Każda z nas strasznie przeżywa fakt, że nie może mieć dzieci w taki, czy iiny sposób... Wiem sama po sobie jak jest ciężko pogodzić sie z myślą, że nie można mieć dzieci...U nas gdyby nie invitro, to pozostałaby nam tylko adopcja.... Mam niedrożne jejowody wielu już lekarzy odradzało ich udrażnianie.... Powodzenia dziwczyny!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Annesja! To nie mile co napisalas... Kazdy ma prawo do swoich emocji. Ja tez mam jedno dziecko i to male, a wlasnie poronilam drugie i bardzo to przezywam... Obijam sie o granice rozpaczy i depresji... Ktos by zapytal czy jedno dziecko mi nie wystarczy? Po co sie tak zadreczam? Bylam w szpitalu i polozna mi powiedziala, ze kazda "normalna" kobieta ma instynkt macierzynski. Jest on silniejszy od wszystkich pragnien jakie mamy... Tak wiec kazdy ma prawo walczyc o to by miec dziecko. Nie wazne czy juz jakies ma czy nie... Ma tez prawo do chwil slabosci i to nie jest histeryzowanie tylko bezsilnosc. Nie ma sie co licytowac kto ma gorzej, a kto lepiej bo kazdy problem jest wazny. A tez widze, ze kolezanka nie ma juz dziecka tylko "kawalera" :). Wiec niech sobie powalczy, poplacze, pozalamuje sie jesli ma taka potrzebe... A my mozemy ja wspierac...
    --
    •  
      CommentAuthorAnnesja
     permalink
    Monia502: Nie wazne czy juz jakies ma czy nie
    Ważne. Nawet bardzo. To zasadnicza różnica czy ktoś zaspokoił instynkt rodzicielski czy też nie. Ja i wiele innych dziewczyn oddałybyśmy wszystko żeby mieć właśnie to jedno dziecko. Niestety jest to nieosiągalne i żadna matka jednego dziecka nie jest w stanie pojąć jak to jest.
    •  
      CommentAuthorShese
    • CommentTimeMay 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Annesja nikt Ci nie dał prawa do mówienia mi co mam czuć czy co powinnam czuć. Jasne??????
    Nie Twój interes, czy zaspokoiłam swój instynkt macierzyński czy też nie. Jak widać widocznie nie, bo dopiero teraz odczuwam potrzebę dojrzałego macierzyństwa co wynika z poznania w końcu... odpowiedniego mężczyzny.
    Nie Twoja sprawa co i jak przeżywam. Nie Twoja sprawa co jest tego podłożem.
    Zainteresuj się swoim życiem.

Jeśli Ci to przeszkadza, że w taki czy inny sposób się wypowiadam NIE CZYTAJ, NIE REAGUJ.
    Mniej by Cię to bolało, gdybyś nie miała informacji, że mam prawie 16 letniego syna??? Wtedy nie byłoby komentarzy???? Tak bardzo Cię skrzywdziłam swoimi emocjami????
    Ogarnij się dziewczyno.
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    A ja się zgadzam z Annesja. Też mnie wkurzają histerie dziewczyn, które już mają dzieci.Sama mam jedno, staram się o drugie od około roku, też bardzo nam zależy ale bez przesady. Takie gadanie tylko dobija te dziewczyny, które dziecka nie mają wcale.
    Shese: Annesja nikt Ci nie dał prawa do mówienia mi co mam czuć czy co powinnam czuć. Jasne??????
    Nikt Ci nie mówi co masz czuć, znowu histeryzujesz.
    Shese: Nie Twoja sprawa co i jak przeżywam.
    Skoro to jest tylko Twoja sprawa, to po co tym piszesz na ogólnodostępnym forum?
    Shese: Ogarnij się dziewczyno.
    Bardzo oryginalne, może sama powinnaś skorzystać z tej rady...
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Dziewczyny ja do teraz traktowalam to forum bardzo "otwarcie" i myslalam ze moge wylewac tu swoje zale i smutki, czasem krytyka jest i wskazana ale wy zaczynacie walczyc ze soba - to nie ten watek!

i nikt na nikogo nie musi krzyczek ani pisac w ten sposob.

Staramy sie sobie tu pomagac, doradzac itp.
    Nie musza padac tu akie slowa.
    --
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Daga282 - bez komentarza.
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Jeśli chcemy wymagać czegoś od innych to najpierw zacznijmy od siebie i tyczy się to każdej z nas, ale jakby każdy tak przeżywał problemy to wszyscy wylądowaliby w wariatkowie:-)a nie oto chodzi:-)
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    daga282 Shese ma prawo pisac o swoich uczuciach i żalach i to że ma już prawie dorosłego syna nie powinno ją skreślać z bycia znowu matką.
    Jest tak samo kobietą jak te które dzieci nie mają i ma prawo szukać pomocy i porady.
    I ma tak samo prawo do głośnego wyrażania swoich uczuć.A jeśli komuś się to nie podoba nie musi tego czytać a tym bardziej komentować.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorhunavita
    • CommentTimeMay 3rd 2012
     permalink
    Mi również wydawało się że forum jest po to by dzielić się doświadczeniami i wspierać a nie licytować kto ma gorzej a kto lepiej. Owszem może i kobieta która nie ma w ogóle dziecka bardziej cierpi od tej która też ma, może kobiety które mają już dziecko nie zrozumieją tych które mają tylko jedno dziecko. Ale każda jest inna i inaczej radzi sobie z problemami i każda ma do tego prawo. Więc albo się wspierajmy albo nie odzywajmy w ogóle jeśli mamy napisać coś krzywdzącego.

agavva :clap::clap: super wiadomości

Starly25 jeszcze raz gratuluję, a jak w ogóle się czujesz?
  1.  permalink
    a ja mam ostatni naturalny cykl, jutro rano idę na wszystkie badania z krwi

ufff!!!
    •  
      CommentAuthormontever
    • CommentTimeMay 3rd 2012
     permalink
    [quote=fasolinka1980][/quote]
    czyli też masz dość? na którą klinikę się zdecydowałaś?
    --
    • CommentAuthoranka3595
    • CommentTimeMay 4th 2012
     permalink
    Witajcie jestem tu nowa:) jestem właśnie 9 dzień po transferze 2 zarodków(mam jeszcze 5 z 10 komórek),było to moje pierwsze In Vitro IVF. Od 3,5 roku leczę się na Niepłodność,jestem po 4 Inseminacjach nie udanych,osobiście nie polecam szkoda kasy i czasu:) 8 maja mam badanie Beta Hcg w klinice InviMed i przeogromnie się stresuje:) Mój partner jest całkowicie zdrowy,ja natomiast mam macicę dwurożną i problemy z owulacją.Od wczoraj boli mnie dół brzucha jak na okres,oprócz tego bolą mnie piersi tyle tylko że taj jakoś dziwnie bo pod pachami,tak z boku:) Pewnie wiecie co teraz przechodzę:)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.05.12 07:51</span>
    Po za tym mierzę sobie temperaturę dopiero od 4 dni waha się ona po między 37,- 37,3 -37,-37,1 moja koleżanka z punkcji mi ten pomysł nie dawno podsunęła:) dziś jest mój 22 dzień cyklu a 9 dzień po transferze.Biorę Luteinę i Dufaston 3x dziennie.Możecie napisać co o tym wszystkim myslicie,na pewno macie większe doświadczenie niż ja:)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.05.12 07:55</span>
    i jeszcze dodam że nie zauważyłam plamienia implatacyjnego:(
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    hej anka :) Trzymam kciuki za pozytywny test!!!!!
    Kurcze - już 9 dpt - zazdroszczę!!!!!!!!!! Ja transfer mam dopiero jutro o 8 i już nie mogę się doczekać.
    Plamienia implantacyjnego wcale nie musi być :) a objawy są - nie powiem = obiecujące!!! :bigsmile::bigsmile:
    ilu dniowe zarodki miałaś podane???
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    anka3595 ja też nie miałam plamienia implantcyjnego, a w moim brzuszku juz 7tygodniowy skarb z serduszkiem zamieszkał. Moimi pierwszymi objawami również były bolące i swędzące piersi oraz ból brzucha jak na okres. Takze 3mam kciuki!!!

agavva również trzymam mocno za wgryzanko u Ciebie! Oby maj był dla Ciebie szczęśliwy:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    anka3595 ....witamy :)

ladne masz te objawy :)))
    --
    • CommentAuthoranka3595
     permalink
    Sama nie wiem co mysleć o tym wszystkim,raz jestem na tak a raz na nie:) Zarodki miałam 3 dniowe o ile dobrze liczę.Punkcje miałam 24.04 a transfer 26.04. podobno liczy się od dnia punkcji.Transfer nic nie boli ,trwa około 3 minut i wszystko widać na monitorze.Doktor Rokicki mi wszystko tłumaczył po kolei,żałuje tylko że nie zapytałam się czy mój Piotrek może przy tym być.Miałam taki zamiar, ale tak się bałam bólu i się strasznie zestresowałam że zapomniałam się zapytać:) Dziś bardzo się pocę,jestem tym wszystkim już bardzo zmęczona.
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    anka3595 3maj sie zoabczysz ze wszystko bedzie dobrze!
    z jakiego miasta jestes?
    --
    • CommentAuthoranka3595
     permalink
    z Piotrkowa Trybunalskiego od 11 lat,a całe wcześniejsze życie mieszkałam w Ustce:)
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Anka - witaj, urodziłam się w Słupsku :))))
    Kochana jeszcze parę dni :)))) Ale mam przeczucie, że Ci się udało :)))))))
    • CommentAuthoranka3595
     permalink
    Nadal mieszkasz w Słupsku? mam tam jedną z 2 sióstr Olę,druga siostra Jagoda też wyjechała tak jak ja do innego miasta-Szczecina.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.05.12 14:45</span>
    Z Ustką kojarzą mi się najlepsze lata młodości i pierwsza miłość-Hubert (2,5 roku razem) był z Zimowisk:)
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Mieszkałam w Słupsku do około 23 roku życia ( z przerwami), potem Gdańsk a teraz Francja ;)
    Ustka - całą młodość i dzieciństwo tam jeździłam na plażę.. czasem tęsknię...
    Pamiętam falochrony i frytki na papierowych tackach i wypożyczanie "koszy" na plaże i bilety wstępu.. i :))
    I.... niesamowity tłok w autobusie nr 10 :))))
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    fasolinka1980 trzymam kciuki za dobre wyniki.

anka3595 witaj i trzymam kciuki za pozytywny wynik.
    Może jestem w błędzie, ale wydaje mi się że nie zawsze i nie każda ma plamienia implantacyjne.
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeMay 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Ania też jestem z łódzkiego, a gdzie miałaś in vitro? ja leczę się w gamecie. trzymam mocno kciuki:-)
  2.  permalink
    Anka super :)

ja w Polmedzie we Wrocku
    380 zł zapłaciłam za kpl badań (jakieś 14)
    jutro wyniki, mam chociaż nadzieję ze dobre
    i Regulon za ok 3 tyg zaczynam i dawaj do kliniki
    machina ruszyła!!!
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Fasolinka - i bardzo dobrze, że ruszyła... :)))))
    Trzymam kciuki za pozytywne wyniki !!!!! :))))
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    super fasolinka:)!
    3mamy ckiuki za wyniki!

ja jezdrze do gin do wrocka a moj P.we wrocku robi badanie nasienia.
    --
    • CommentAuthoranka3595
     permalink
    Gosia8510-Ja najpierw błąkałam się przez 2 lata po zwykłych ginekologach,w styczniu 2011 roku trafiłam do Novum miałam tam 3 inseminacje,ale lekarz który mnie leczył Czerkwiński traktował mnie jak złotówkę i miał lekceważące podejście:( po roku miałam dość i zapisałam się w tym roku do kliniki InviMed do doktora Rokickiego,jest super i bardzo dobrze się zna na Niepłodności.Oczywiście mam na myśli kliniki w Warszawie,rozważałam Łódż bo mam dużo bliżej ale kilka osób mnie do tego zniechęciło.Rokicki nie patrzy na mnie jak na kolejną tysięczną pacjentkę,tylko jak na pojedyńczy indywidualny przypadek.Nie chodzi mu tylko o kasę,jako jedyny pamięta jak mam na imię i nie muszę mu za każdym razem tłumaczyć kim jestem i co mi dolega:)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.05.12 17:25</span>
    Ja ogólnie zapłaciłam ok 13.000 zł za IN VITRO,nie jestem wstanie tego dokładnie policzyć.Każdy przypadek jest inny,każda para jest inna i ma inne leki,także się nie sugerujcie:)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.05.12 17:28</span>
    Shese- tak:) też pamiętam czerwoną ,,10'' teraz już jej nie ma została ,,Dana'' i jakieś prywatne firmy przewozowe.Jestem teraz w Ustce rzadko jakieś 4 razy w roku:)Tęsknię za plażą i morzem,bardzo mi tego brakuje:):cry:
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Anko3595, niestety, lekarze z Novum wyjątkowo nie grzeszą troską o kondycję finansową pacjenta i doją z wizyt ile się da. Sama wiem, bo parę tysięcy u nich zostawiłam, a i tak, jak się potem okazało, jedna iui była zrobiona w złym terminie... Ostatecznie zrezygnowałam z leczenia w tego typu klinikach, skoro nie ma i tak żadnej wyraźnej przyczyny (co leczyć?). Wrócę do innej, jeśli ostatecznie zdecyduję się na IVF.
    • CommentAuthoranka3595
     permalink
    Efiaa-polecam ci Rokickiego z InviMedu w Warszawie.Jest to mała bardzo przytulna(jak w domu) kameralna klinika.Rokicki jest wysokiej klasy specjalistą,poczytaj na forach o nim,same pozytywy jedyny negatyw to to że mało mówi.Ja po prostu o wszystko pytam i zadaje głupie pytania:)zawsze odpowiada i się nie śmieje.Poza tym jest bardzo wykształcony i doświadczony w tym co robi.Żałuje że nie trafiłam do niego kilka lat wcześniej na pewno bym była już dawno mamą.

Mam jeszcze pytanie do wszystkich dziewczyn:czy miałyście odczucie że macie ogień w piersiach,ja taki odczuwam od popołudnia.Rano pisałam o tym że mnie bolą tak jak by po boku pod pachą, i teraz ten ogień w tym miejscu:shocked:?????
    • CommentAuthortuva
     permalink
    Witajcie dziewczyny. Jestem weteranka. Jestem juz po drugiej stronie, jestem mama trojki dzieci poczetych dzieki in vitro. Droga byla dluga i nie uslana rozami... Napisalam ksiazke pt "dziecko ze szkla- in vitro moja droga do szczescia" ksiazka bedzie miala premiere na Targach Ksiazki w Warszawie ale jest juz doetepna w e ksiegarni wydawnictwa. JEsli mialybyscie ochote zapraszam. Tutaj fragmenty ksizki do poczytania :http://www.eczytelnia.pl/index.php?op=0&kat=whd_dzs
    pozdrawiam was goraco i kciuki zaciskam. Walczcie, warto!!!

Treść doklejona: 04.05.12 22:23
    Nazwa wydawnictwa "e media"
  3.  permalink
    wyniki odebrałam, prawie wszystko ok, w normie
    ale,
    TSH i proklatynę mam dużą:
    TSH 3,65(norma 0,27- 4,2) (ZAWSZE jak badałam miałam 1,8-1,9)
    Prolaktyna 31,5 norma do 29,5 a ja ZAWSZE kiedy robiłam miałam 15-19 !

i co robić, iść JUŻ do kliniki ? lek dopiero kazał mi się stawić po braniu tabletek antyków w 14 dc z wynikami , teraz iśc do endokrynologa? nigdzie teraz z wynikami tymi nie iść? bo nie wiem czy nie mam coś robić z TSH czy prolaktyną? jak to jest przy invitro? bo w sumie antyki tez podwyższają prolaktynę? co rardzicie ?

2 dc
    estradiol 57,96 (norma 12,5-165)
    FSH 5,91 (norma 3,5-12,5)
    LH 5,99 (norma 2,4-12,6)

te są ok? stosunek FSH do LH ?
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Fasolinka - ja jednak poszłabym z tymi wynikami do kliniki....nie są takie złe.. (Tsh i prolaktyna)
    Są tam od tego żeby Ci pomóc je unormować jak będzie potrzeba.. :))
    Ale oczywiscie zrób jak uważasz :))
    • CommentAuthoranka3595
    • CommentTimeMay 5th 2012
     permalink
    Fasolinka-popieram Shese idż do kliniki oni pomogą ci je unormować,przecież sama nic nie zrobisz:)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 05.05.12 05:50</span>
    Boże tak wcześnie rano a ja już nie mogę spać przez moje piersi twarde jak kamienie,wczoraj pojawił się na wieczór znów ból jak na okres:( temperatura dzisiaj 37,1
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    fasolinka1980 - a leczysz się może u endokrynologa, mi teraz podrosło tsh= 5,410 a ft4= 1,04 i lekarz mi zwiększył dawkę leków tych które normalnie biorę na niedoczynność tarczycy (endokrynolodzy też mi zawsze mówili że jak tylko się dowiem o ciąży mam się od razu zgłosić). A jeśli dobrze pamiętam to u mnie podwyższona prolaktyna nie miała wpływu na in-vitro.
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Anko3595, ja mialam taki ogień, kiedy był podwyższony poziom prolaktyny i TSH. Kiedy oba hormony uregulowałam, skończył się problem.

Fasolinko, radzę pójść do lekarza. Endokrynolog Ci to ustawi. Ja bym nie ryzykowała zabiegu nawet z takimi wynikami (a nie są takie złe w sumie).
  4.  permalink
    dzięki :)
    nie leczę się bo zawsze kiedy robiłam (nawet 3 mce temu) miałam poniżej 2 TSH a prolaktynę zawsze ok 15, a tu nagle takie wyniki hmmm
    pójdę do kliniki najpierw, może mnie wyślą do endkrynologa
    lepiej mieć wszystko ok

a to FSH I LH jest ok? stosunek jeden do drugiego? bo akurat tych to nigdy nie robiłam :)
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Fasolinka LH iFSH jest idealne:-)
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    fasolinko, z TSH koniecznie do endokrynologa, prl przy iv też bym się aż tak nie przejmowała - ona rośnie ze stresem, po obfitszym posiłku poprzedniego dnia
    Ja się muszę pochwalić - są ze mną 2 piękne zarodeczki najwyższej klasy 4AA :bigsmile::cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Hej, czy na samym początku ciąży szyjka jest wyżej i twarda?
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    A ja mam już nie brać kwasu foliowego tylko witaminy dla kobiet w ciąży i na ostatniej wizycie lekarz założył mi kartę ciąży ;). Mam pytanie do dziewczyn którym się całkiem niedawno udało czy przechodzicie do innych wątków na forum?
    --
  5.  permalink
    dziewczynki jeszcze jedno, ale chyba najpierw pojdę do kliniki pokazać prawda a potem do endokrynologa ? żeby klinika wiedziała, że będę np. brać leki na tarczycę
    , czy te leki nie kolidują z lekami podczas invitro ?

no to dzięki, cieszę się że chociaż inne wyniki mam dobre, to zostaje mi tylko TSH
    jeszcze mąż nasienie na pierwszy raz w przyszłym tygodniu :)
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Fasolinka...wg.mnie nie powinnas nic robic poza plecami kliniki - bez ich wiedzy...
    Oni powinni zadbac o Twoje wyniki tak aby nie bylo potem problemów i skierowac do endokrynologa w razie czego.
    Przecież to specjalisci....

Ale moze ja sie nie znam...nie przechodzilam tego zabiegu...
    To tylko moje skromne zdanie..
    Dobrej nocy :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 05.05.12 23:48</span>
    Agawa....czekamy na wiesci...jak sie czujesz!!!? :)))))))
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.