Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeMay 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Katja skoro miałaś 2-3 pęcherzyki po clox1 to lekarz nie powinien zwiększać dawki!!!wtedy pęchrzeyki u Ciebie pękały czy też nie? jeżeli się nie udawało to należało szukać innej przyczyny wg mnie:-)
  1.  permalink
    wtedy tez nie pekaly. chodzilam do innego gina jak bralam 1x1. oczywiscie temu od razu powiedzialam ze bralam tyle i tyle i ile bylo pecherzykow. zobaczymy co powie mi na wizycie. i zastanawiam sie czy po laparo bedzie chcial mnie nadal stymulowac, czy nie
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeMay 18th 2012
     permalink
    Katja mi jak urósł pęcherzyk to był cud:-) ale nie pękł ani sam, ani w kolejnym cyklu z pregnylem, dlatego miałam laparoskopie w marcu, teraz zaczynam 1-wszy cykl po laparo i z clox2, zobaczymy co to będzie:-)
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeMay 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam po przerwie. Przykro mi, że niektórym z Was się nie udało i cieszę się z sukcesów innych. Aby do przodu, a wtedy jakoś się wszystko ułoży :)
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeMay 21st 2012
     permalink
    Co tu tak cicho? Tylko ja zostałam?
  2.  permalink
    Efia nie tylko Ty. :) jest nas cale mnostwo. ja wlasnie robie liste do mojego Gina z watpliwosciami po ostatniej IUI. mam nadzieje ze nastepna przebiegnie juz dobrze i nie bedzie tyle uchybien.
    a jak u Ciebie?
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Ja też jestem..w jakimś "zawieszeniu" trwam.........
  3.  permalink
    jestem obecna :) mój ostatni naturalny cykl
    za tydzień @ i zaczynamy antyki
    a tak wierzyłam że się może jednak uda ....
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Mam pytanie...czy wiecie może od czego zależy czy przy in vitro jest stosowany protokół krótki lub dłigi - ten rozumiem jest z antykami?..
    Pomimo terminu inv na wrzesień..kompletnie nic nie wiem co i jak...u mnie będzie..
    Fasolinka-ja też trochę liczyłam na ten cykl...ale jest minus....
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeMay 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Hej, ja też trwam w zawieszeniu. Nie leczę się, bo nie ma czego leczyć (może do 3. iui podejdę za miesiąc, zobaczymy). Wciąż pracuję nad tym, żeby ostatecznie przestało mi kompletnie zależeć :)

Shese, długość protokołu zależy od różnych czynników. Mnie np. lekarz proponował krótki, bo antyki mogłyby uaktywnić moje guzki w piersiach. Jeśli nie ma przeciwwskazań, najczęściej robi się długi.
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    Witam,

chciałam się zapytać szczególnie tych dziewczyn, które mają doświadczenia z IVF ile mniej więcej trwa całe przygotowanie? Ja chciałabym, żeby nie było nie wiadomo jak wielu jajeczek tylko jednak niewielką ilość i myślę, że to uszanują. Zastanawia mnie jeszcze fakt czy po transferze leżałyście w domu przez 2 tyg. cały czas w łóżku czy jak spędzałyście ten czas? słyszałam, że niektóre kobiety leżą dlatego pytam, bo sama nie wiem czy będę w stanie wytrzymać non stop leżąc ...
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Ja po transferze chodziłam normalnie do pracy.
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    Aha, rozumiem. No widzisz, różnie kobiety robią. Ja akurat jak będę miała transfer to będę miała wolne w pracy. Tylko zastanawiam się czy leżeć.
    Najbardziej boję się punkcji i porażki :( wiem, że nie każdemu udaje się za pierwszym razem i jak o tym pomyślę to mnie to przeraża ...
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Kamila nie zamartwiaj sie na przyszlosc!
    musisz myslec pozytywnie!
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    IzUK masz oczywiście rację, ale chyba zawsze człowiek liczy się z tym, że może nie wyjść. Obiecałam sobie, że nie będę o tym myślała, ale po dwóch porażkach z inseminacją to już nie wiem co to będzie. A wszystko było idealnie, warunki po prostu extra i dupa :/ więc nie wiem jak to jest, że ludziom z problemami i gorszymi warunkami się udaje. No nic, ciężko się pogodzić z tym, że trzeba podejść do in vitro, ale trzeba jak nie ma innego wyjścia.
    •  
      CommentAuthorkorda
     permalink
    kama a jakie leki stosowałaś w poprzednich cyklach?
    co juz robiłaś?
    u mnie też niby ok, a ciązy nie ma ;(
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    Hmm ja miałam przy dwóch insemkach tak samo, bo mój organizm bardzo dobrze reagował. Tzn. najpierw od 2-4 dc. brałam 1 tabletkę clostillbegyt ( 1/2 x 2 dziennie) a od 5-9 dc. brałam zastrzyki z Fostimonu (4 zastrzyki) no i miałam zawsze piękne 3 pęcherzyki, endo też ok,potem ovitrelle i pięknie pękały, że aż mnie z bólu skręcało, nasienie ok. dużo "championów" i w ogóle a i tak się nie udały dwie insemki, więc generalnie naprawdę nie wiem co mam myśleć i komu sie w takim razie udają insemki skro nam nie wyszło ??? .... nie wiem

Treść doklejona: 21.05.12 19:51
    dodam, że jestem po wielu badaniach, drożność jajowodów OK, hormon AMH chyba 7,2, i w ogóle full badań OK, żadnej bakterii na szczęście, ani nic, no więc widzisz ...
    •  
      CommentAuthorkorda
     permalink
    kama u mnie podobnie, to chyba nie ten czas ;/
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeMay 21st 2012 zmieniony
     permalink
    U mnie jedna iui była zrobiona źle, ale druga - warunki świetne, jałowo, wszystko pękało jak trzeba i też nic... Nie robię jeszcze IFV, bo strasznie boję się porażki i... zmarnowanych dużych pieniędzy.
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    hmm my już przed inseminacjami nastawiliśmy się, że do 2 insemek a potem IVF. ja również się boję wszystkiego, bólu, porażki, straty pieniędzy, ale bardziej niż próbowania boję się, że mogę nigdy nie zostać matką a mój stan psychiczny po tylu porażkach jest naprawdę nieciekawy. Nie dam rady już czekać na cud i dlatego robię IVF. Poza tym kończę zaraz 29 lat i uważam, że to nie jest wiek na czekanie skoro już i tak długo czekam ... no ale każdy podejmuje decyzje, moja jest właśnie taka a innych nie krytykuję, szanuję i podziwiam, że ktoś potrafi nadal czekać, ja nie potrafię ...
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Efia-dziękiję za odpowiedź. :)
    Zastanawiam się...co przygotują dla mnie...
  4.  permalink
    Shese ja mam długi a nawet b. długi ze względu na endometriozę ( miałam stan patologiczny ostatnia skala to IV więc IV) 2 laparotomie, no i jeden jajnik i jajowód, ogniska mi nie wszystkie usunęli bo na tętnicy gdzieś zostały - antyki na wyciszenie muszę brać - i tak zaczynam za jakiś tydzień a punkcja przewidziana koniec lipca, pierwsza połowa sierpnia - więc tyle u mnie będzie trwało wszystko 2-2,5 mca
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Kamila wspolczuje Ci bardzo.

Ja jeszcze nie podeszlam do inseminacji ani ivf , ale wiem jak meczyly mnie te miesiace gdzie nie znalam przyczyny dlaczego nie ma ciazy, nie wspomne o tempce ktora dawala mega nadzieje i pozniej bol, lzy i rozpacz co jest nie tak :/...

3maj sie!!!
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 22nd 2012
     permalink
    Dawała nadzieję, tj. miałaś raz po raz 18 wyższych?
    --
  5.  permalink
    Shese ja jestem dopiero w 20 dc więc nie wiem, jakaś szansa pewnie jest - no ale się nie nastawiam, bo tyle rozczarowań miałam, i 3 cykle monitorowane nie pękały pęcherzyki to na 99,9 % teraz też nie pękł - czekam po prostu gdzieś za 5-8 dni na @ :cry: i Regulon zaczynam brać już
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    shese - długi protokół polega na tym, że jest wyciszana przysadka - cykl wtedy jest na maksa sztuczny - wszystko jest sterowane lekami. Przysadka jest wyciszana decapeptylem depot (jeden zastrzyk) lub gonapeptylem daily (codzienne zastrzyki). w krótkim protokole jest tylko stymulacja gonadotropinami ( tu nie dam głowy uciąć :))
    Ja miałam długi protokół ze względu na to że:
    1) mam endometriozę a ta jest wskazaniem do długiego protokołu
    2) dr nie znał mojego organizmu i jego reakcji na stymulację - w długim jest czas na ew. korektę leczenia.
    Nie brałam tabletek anty przed, bo miałam normalną owulację i jajniki pod koniec cyklu były czyste (antyki stosuje sie u osób, które maja problemy z owulacją).
    Kamila - Badania do IVF zaczęłam w połowie lutego, ale wyszła mi ureaplasma i wszystko sie o miesiąc przesunęło. U mnie w profilu masz opisane terminy i koszta.
    Uważam, że koszty niekończących się inseminacji są o niebo wyższe niż całej procedury iv. Z tego co piszesz rozumiem, że nie chcesz mrozić zarodków. Pobierane sa wtedy 3 komórki - co oczywiście zmniejsza szanse, bo standardowo ok 10% komórek odpada - nie dzieli sie prawidłowo, lub ma wady.
    Ja do całego Iv podchodziłam bardzo optymistycznie, no i chyba sie udało :)))))))) Piszę chyba, bo dopiero jak zobacze serduszko, to zacznę się cieszyć - póki co nie wierze w to , że jestem w ciąży :))
    Nam z 8 dojrzałych komórej zapłodniło sie 7, 2 mi podano a tylko jedna została zamrożona, reszta przestała się dzielić w 5 -6 dobie.....
    --
    •  
      CommentAuthorhunavita
     permalink
    My z eMkiem rozmawialiśmy o 3 maksymalnie 4 IUI ostatecznie zdecydowaliśmy się na trzy i jutro właśnie będziemy mieć tą 3 ostatnią IUI.
    Nie wiem od czego zależy skuteczność, w każdym razie koleżanka miała robioną swoją pierwszą IUI i udało się jest w ciąży :)
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeMay 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Ja też nie wie jak to jest, że jedni kończą na jednej, a innym i 3 za mało, a wychodzi za 6. razem, bo i to słyszałam. Ale skąd mieć tyle cierpliwości i wiary w tę metodę...?
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Mi moja dr z Gamety powtarzała, że inseminacja tylko jeśli nasienie jest kiepskie, inaczej to bez sensu i tylko wydawanie kasy. poza tym ja chyba wolałabym już podejsc do in vitra niż robić inseminacje, ale różnie bywa:-)
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    Agawa - jeśli o mnie chodzi to ja pod koniec lutego czyli przed pierwszą insemką miałam robionych wiele badań, więc teraz muszę zrobić tylko 2, mykoplazmę i ureaplasmę czy coś takiego .... więc na badania nie będę traciła już czasu na szczęście ufffff ;) w każdym razie jeśli chodzi o to czy nie chcę zamrażać to nie o to mi chodziło :) Chcę, bo wiem, że różnie to z nimi jest, ale np. nie chciałabym ich mieć z 20. No trochę mnie przeraża ta ilość, bo ze względów etycznych to chciałabym po iluś latach oddać je do "adopcji", no ale nie 20 :) może przesadziłam z tymi 20-stoma, ale generalnie nie chciałabym, żeby tego było za dużo.
    Gosia 8510 - jeśli chodzi o insemkę to ją również stosuje się jeśli ma się wrogi śluz, i u mnie to jest właściwie jedyna przeszkoda a i tak 2 insemki nie wyszły, więc szkoda mi już kasy na nie oraz porażek oraz czasu.
    IzUK - spokojnie, dzięki, żę współczujesz, ale myślę, że trzeba tez brać pozytywy w mojej sytuacji, bo naprawdę jest ok. Ja naprawdę nie mam żądnych chorób, ani endometriozy ani PCOS ani jakichś torbieli i dlatego i tak uważam, ze mam dobrą sytuację. Niektórzy nawet do IVF się nie kwalifikują, więc wiesz ... mi po prostu już szkoda czasu i nie chcę być chora psychicznie od tego, bo po prostu to wykańcza. Nie wierzę, że ktoś umie sobie odpuścić i nagle zachodzi. Miałam tak, ze w lipcu kupiliśmy psa i do grudnia zajmowałam myśli tylko nim. Kiedyś myślałam, że to wystarczy, że się odblokuję i zajdę a tu ... guzik prawda :) więc nie wierzę w "odpuszczanie sobie " ;)

Treść doklejona: 22.05.12 14:41
    nie wiem dlaczego, ale nie mogę wysyłać prywatnych wiadomości, o co chodzi????

do montever- Witam,

ja podchodzę we Wrocławiu w Invimedzie, bo po prostu tutaj mieszkam. Ale generalnie też myślałam o Wawie o Novum, ale mam 500 km, więc odpada. Nie wiem zobaczymy, wierzę, ze oni też mają osiągnięcia, zobaczymy ... Ja jestem już zdesperowana i dlatego się zdecydowałam, choć są różne dni, ale robimy i tyle, decyzja zapadła. Tak jak już pisałam najbardziej boję się ... porażki.
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    heh...
    ja u gin uslyszalam ze moze bedzie trzeba skorzystac z nasienia dawcy...
    bo z 0 nic sie nie zrobi...nawet do diagnozy o ivf nie bylam psychicznie przygotowana a co dopiero do skorzystania z nasienia...
    i nic mi nie dolega a poczulam sie jak by mi zabrano szanse na bycie mama...
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    IzUK - nasienie ulega zmianie, naprawdę!!! dziś może być 0% ale za miesiąc może się pojawić kilka np. 4-5%, nie bierz tego dosłownie i nie traktuj jako wyrok!
    Jest wielu różnych lekarzy i każdy ma swoją teorię
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    Kamila - jeśli nie masz PCOS, to spokojna głowa :) nie powinnaś mieć więcej jak 0k 12 pęcherzyków, czyli pewnie ok 10 komórek - tak mówią statystyki, a jak wychodzi w realu, to sama wiesz, że różnie bywa. U nas jedynym problemem były moje niedrożne jajowody i udało się za pierwszym razem :)
    A co do badań, to mi właśnie ureaplasma wyszła na + i nie mgliśmy zacząć. Podobno bardzo częsta bakteria.... Trzymam kciuki!!!!!!!!!!!

Treść doklejona: 22.05.12 14:54
    a co do nasienia - my robiliśmy badania rok temu i było ponad 16 mln, a teraz przy iV okazało się, że jest ylko 7.......... styl zycia i odżywiania nam sie nie zmienił... Także w tej kwestii wszystko sie może zdarzyć!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    teraz juz wiem Agava:)

ale wtedy jak siedzialam w gabinecie, to...
    ogolnie nie umiem opisac co czulam...
    malo wiedzialam na temat nasienia, poprawy , zlych dobrych wynikow...

nam skonczylo z 0 na 8procent nawet nie amrzylam o takim wyniku!

mam nadzieje ze bedzie jeszcze lepiej!
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    a podchodzicie do insemki lub IVF? czy na razie czekacie?
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    wczesniej rokowali nam tylko ivf,
    teraz zaczeismy myslec o inseminacji...

narazie czekamy an dokumenty z kliniki.
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    inseminacja to nic strasznego także nic się nie bój :)
    miejmy nadzieję, że na tym się u was skończy
    w naszej klinice robi się góra 3 insemki, bo mówią, że więcej nie ma sensu jeśli po 3 nie wyjdzie. my poprzestaliśmy na 2 próbach.
    bo ja sobie wyliczysz np. 6 insemek to wyjdzie 1 IVF także weźcie to pod uwagę
    życzę powodzenia w takim razie :)
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Dziś przyszła koperta z kliniki z pojemnikiem na nasienie. Termin oddania 27 czerwiec... Czyli dopiero badanie za miesiąc.
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    Ojej to dość długo, pamiętam, że mój mąż oddawał nasienie na miejscu i w dość szybkim czasie.
    Szkoda, że tak długo musicie czekać na badanie nasienia, bo wydłuży się czas oczekiwania na inseminacja też się wydłuży.
    Ja z kolei 27.06.to już będę miała zastrzyki przed IVF
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Kamila my juz mamy dwa badania nasienia za soba w pl w odstepie 3 miesiecznym, ale bedziemy sie starac w uk - tu mieszkamy na darmowe ivf, badz inseminacje, do tej pory nie myslalam o niej ale skoro wyniki sie poprawily to moze jest jakas szansa.
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    Aha no już rozumiem. Fajnie, że macie tam darmowe. My zapłacimy ok. 10 tys. :(
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Tak bardzo fajnie, z tego co czytalam za niektore rzeczy bedziemy musieli doplacic ale napenwo sa to mniejsze koszty.
    No ale niestety miesiace czekania w kolejkach...
    --
    • CommentAuthorKamilaEl
    • CommentTimeMay 23rd 2012
     permalink
    Ma to plusy i minusy ...
    •  
      CommentAuthorfasolinka1980
    • CommentTimeMay 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    hej odebraliśmy wyniki nasienia wstawiam je- proszę powiedźcie czy ok? pierwszy raz robił, za male ruchliwe z tego co czytam... czy jeśli od dzisiaj będzie jadł salfazin i 2 x dziennie wit c to w 8 tyg się poprawi ? trzeba tylko formatować komentarz jako html jeśli nie widać obrazka...

Photobucket
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ma tak samo jak P. , plemniki o prawidlowej budowie 8 procent.
    --
  6.  permalink
    ale norma z boku powyżej 4%
    jeszcze czekam na wyniki przeciwciał
    • CommentAuthorKamilaEl
     permalink
    moim zdaniem ok
    •  
      CommentAuthoragavva
    • CommentTimeMay 24th 2012
     permalink
    do IV jak najbardziej OK :) nie musisz go faszerować prochami, bo plemniki dojrzewają ok 3 miesiące, a ruchliwość nie jest potrzebna do IVF
    --
    •  
      CommentAuthorfasolinka1980
    • CommentTimeMay 24th 2012 zmieniony
     permalink
    a niech łyka, będzie więcej prawidłowych może - to akurat bo ok 2,5-3 mce sa to IV :) bo musi mi TSH spaść

jeszcze wynik przeciwciał i moje ekg i wsio i tlyko powtórka TSH za 5 tyg

ja bym JUŻ chciała IV ale mam nadzieję, że szybko minie ten czas
    •  
      CommentAuthoragavva
    • CommentTimeMay 24th 2012
     permalink
    zleci, zleci - ani się nie obejrzysz :) chwilami będzie sie ciągnęło, ale jak ja teraz patrzę z perspektywy czasu, to stwierdzam, że zleciało migiem :) najbardziej dłuży mi się teraz - do USG - masakra, nawet do bety mi szybciej leciało :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.