Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    myśmy trochę pożyczyli bo w maju nam kazano szybko na in vitro się szykowac nagle - myslałam że po jesieni no ale cóż, trzymajce kciuki niech rosną i się tworzą pęcherze :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeJul 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Fasolinka specjalnie dla Ciebie wróżbę wymyśliłam:

"Niech pęcherze pięknie rosną, a będziesz się cieszyć małą dziecinką wiosną!!!"

:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
    • CommentTimeJul 17th 2012
     permalink
    hehheeh OneKiss jak zwykle rozbrajasz swoim humorem :clap:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorFullMoon
     permalink
    Do dziewczyn ktore sa po ivf kiedy testowalyscie? mi kazali 2 tyg po punkcji czyli 9 dni po transferze ( czy cos wyjdzie na tym tescie 9 dni po?) a mialam transfer jedej 5 dniowej blastocysty 2 blastocysty zamrozone.Dzis jest moj 6 dzien oznak na ciaze to brak:( minimalne skurcze macicy i tyle.
    Jak bylo z wami mialyscie jakies oznaki zanim zatestowalyscie? pozdrawiam

A tak na marginesie to kiedy mozna zabrac mrozaki tzn po jakim czasie od ivf? bo mnie juz czarne mysli nachodza

Treść doklejona: 17.07.12 18:29
    Fasolinko co do diedy ivf to tez stosowalam
    wyciszanie 2 litry wody dziennie
    stymulacja 2l wody i 2 szklanki mleka dziennie , orzechy brazyliskie,suszone morele,maslo orzechowe, jadlam kurczaka , rybe na przemian czerwone mieso.warzywa owoce...nie pije niczego z kofeina od 8 miesiecy!!! tylko herbatki mietowe albo rumiankowa ewentualnie melisa. lykam juz od stycznia witaminy dla kobiet starajacych sie zajsc w ciaze i omega 3. a od punkcji witaminy dla ciezarnych i omegi 3
    Po transferze pilam sok z burakow i jadlam suszone morele aha i akupunktura miesiac prezd ivf i podczas procedury plus przed i po transferze. Slucham plyty z wizualizacja Swietna sprawa!!!wycisza mnie i uspokaja
    I tak pobranych zostalo 15 jajek 10 sie zaplodnilo a endo mialam 13mm 2 dni przed punkcja.
    Ale co z tego jak i tak nachodza mnie czarne mysli Maz mi tlumaczy ,ze pozytywne myslenie i nastawienie to klucz do sukcesu a ja od wczoraj becze i sie doluje a do testu jescze 3 dni!
  2.  permalink
    wróżba super :)
    fullmoon trzeba być dobrej myśli :)
    trzymamy kciuki za Ciebie :bigsmile:
    ja jestem po 2 zasttrzyku i jajnik dzisiaj poczułam - pracuje:)
    •  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeJul 18th 2012
     permalink
    FullMoon maz ma racje, musisz myslec pozytywnie, nawet mowic do siebie an glos ZE SIE UDALO I WSZYSTKO BEDZIE DOBRZE!!!
    3mam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTimeJul 18th 2012 zmieniony
     permalink
    FullMoon, tę dietę ustalał Ci dietetyk czy miałaś po prostu od lekarza? Trzymam kciuki!
  3.  permalink
    a jak ze współżyciem podczas stymulacji?
    wiadomo żeby nasienie było ok to tak nie rzadziej co co 4-5 dni
    a podczas stymulacji można ?
    •  
      CommentAuthorFullMoon
     permalink
    Hej dziewczyny dziekuje za kciuki:) Efiaa dieta troche z ksiazki Zita West" fertility and assisted conception."Troche z portalu Nasz Bocian ( dieta karci ) .Fasolinka my kochalismy sie tak mniej wiecej co drugi dzien przez caly okres ivf az do punkcji potem nie ( podobno kobieta nie powinna wspolzyc po transferze bo wtedy pod wplywem orgazmu wytepuja skurcze macicy a to nie dobrze, ale i tak kazdy robi jak chce)Mozna podczas stymulacji i nawet trzeba zeby sperma byla "dobra"( wiem ,ze trzeba 3miesiace na odbudowe) My tak co 2 dni wspolzylismy ,zeby sie czasami za dlugo nie ostala.A przed punkcja 3 dni abstynecji.

Dziewczyny ktora z was miala brazowe plamienie po transferze dzis 7 dzien po i rano brazowy sluz i rwie jajnik prawy ( moze to oznaka @ ) oby nie!
  4.  permalink
    no z tego co czytałam (wkleje)
    Po 6-10 dniach od transferu może pojawić się niewielkie plamienie, które nie musi oznaczać niepowodzenia, a często jest pierwszym objawem ciąży. Należy wtedy zwiększyć dawkę utrogestanu o 1 tbl dziennie, zażywać 2-3 razy dziennie No-Spę oraz jeśli to możliwe więcej odpoczywać.
    •  
      CommentAuthordzemilun
     permalink
    FullMoon - będzie dobrze ! myśl pozytywnie
    a powiedz gdzieś podchodziłaś do IV ?
    jeszcze 3 dni tylko - ale wyobrażam sobie że to wieczność:sad:
  5.  permalink
    tutaj jeszcze jest taki temat w którym piszą po transferze
    http://forum.gazeta.pl/forum/w,191,36713415,,plamienie_w_tydzien_po_in_vitro.html?v=2&wv.x=1

bądź dobrej mysli cały czas i się nie stresuj
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    One Kiss jestem w Gdańsku....ogarniam moje mieszkanie po...lokatorce, która zadłużyła mnie na prawie 4 tys... a mieszkanie to totalny syf....
    Tak więc... Pan położył kafle w łazience odmalował całe mieszkanie, założył listwy..teraz czekam na lustro i szybę na tapetę do kuchni :)
    ___

Ze spraw "dzieciowych" ...nic nowego póki co.. bieda z nędzą... co dalej z tego wyniknie? Zobaczymy niebawem...
    Buziak :)
    •  
      CommentAuthorFullMoon
     permalink
    Dziemilum podchodze w Anglii do ivf Dzieki dziewczyny:):bigsmile::bigsmile::peace::peace:
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    fasolinka lekarz mi zakazał współżycia przez całą stymulację. chyba to nie problem sie powstrzymać, dziecko ważniejsze
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    FullMoon a w UK to jest na NHS czy musisz placic tak jak w Polsce?
    cały czas zaglądam tu a napięcie rośnie - bądź dobrej myśli - musi się udać :)
    mi na razie gin zleciła jeszcze dodatkowe badania krwi i momy zrobić badanie nasienia jeszcze raz i tą chromatynę plemnikową - od tych badań zależy czy będzie sens przystępować do IUI czy od razu do invitro
    a Wy od razu byłyście zdecydowane na invitro jak się dowiedziałyście, że to jedyne wyjście? bo ja na razie nie dopuszczam takiej myśli
    •  
      CommentAuthorTilly75
     permalink
    FullMoon - trzymam kciuki!!! :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorFullMoon
     permalink
    Na NHS jak to ivf sie nie uda to mamy jeszcze 3 refundowane podejscia.
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    suuper, a długo musieliście się starać żeby przystąpić do ivf?
    pytam, bo 4 lata mieszkałam w UK i nadal mamy tam dom na nas a więc w razie czego zawsze możemy wrócić, chociaż już bym nie chciała, ale w Polsce ivf to minimum 10 tysięcy
    •  
      CommentAuthorfasolinka1980
    • CommentTimeJul 18th 2012 zmieniony
     permalink
    starly ja własnie o dziecku myslę - co z nasieniem, jeżeli ponad 2,5 tyg nie ma współżycia przed punkcją? nie mamy super nasienia jakiegoś badane po 5 dniach a co dopiero 2,5 tyg?
    mi nic lekarz w klinice żaden nie powiedział a sama się zastanawiałam
    hmmmm
    znalazłam taki zapis:
    Pacjentka po punkcji pozostaje w Salve-Medica od 2 do 4 godzin. W tym czasie mąż/partner oddaje nasienie (po 2-5 dniowej przerwie we współżyciu).
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    fasolinka, są inne metody ''upustu'' nasienia :))) musi byc 3-5 dniowe zgadza się, bo starsze już nie. Miłość oralna,robótki ręczne.. Byle tam nie majstrować w środku. Mając 34 jajka lekarz mi zabronił kategorycznie, ale z tego co wiem nawet przy 5-8 lekarze zalecają nie współżyć.
    --
    •  
      CommentAuthorFullMoon
     permalink
    Staramy sie 2,5 roku:( we wrzesniu mialam pierwsza wizyte Potem w grudniu i w kwietniu . Na ostatniej wizycie kwietniowej dowiedzielismy sie, ze zrefunduja nam ICSI no nasienie meza kiepskiej jakosci..
  6.  permalink
    oki :) może mi dopiero powie lekarz bo ja dopiero 3 dzień zastrzyk
    a w piątek idę na wizytę znowu
    •  
      CommentAuthorcloe78
    • CommentTimeJul 19th 2012
     permalink
    Dziewczyny, dzis zaczynam stymulacje (Gonal) do IUI :) W przyszla srode kontrolne USG pecherzykow :) Bede pisac co i jak :)
    --
  7.  permalink
    mnie dzisiaj rano tak bolało podbrzusze że wyprostować się nie mogłam, ale minęło, no i czuję co parę godzin jajnik czyli "COŚ" rośnie bo boli tak jak przy dużym 20mm pęcherzyku hehe a dopiero 4 dzień będą zastrzyki - biorę Menopur i Gonal

jutro dam znać po usg co tam słychać
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    cloe - trzymam kciuki i zdawaj relację jak tam idzie, co i jak po kolei
    może już pisałaś wcześniej a ja nie doczytałam, ale to Twoja pierwsza IUI?
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Dzieki erozp :) Tak, to moja pierwsza IUI. Bede pisac jak mi idzie ;)
    --
    •  
      CommentAuthordona79
     permalink
    hej dzieczyny!! w tym temacie jestem po raz pierwszy chyba, ale czytalam do tej pory regularnie, mam nadzieje ze to ostatni etap i wreszcie bede mogla przejsc do ''mamusie'', jak na razie jestem po pierwszej probie IUI, niestety nieudanej:((( w tym cyklu decydujemy sie na drugie podejscie i znow jest nadzieja!!! trzymajcie kciuki!
    •  
      CommentAuthorFullMoon
    • CommentTimeJul 20th 2012
     permalink
    Dla mnie niestety nie zaswieci słoneczko.Wczoraj dostałam @ dziś test - więc czekamy na nasze mrozaczki.
  8.  permalink
    Full Moon przykro mi, ale dobrze, że masz mrozaczki, teraz na pewno się uda :) trzymam kciuki z całych sił - kiedy możecie przystąpić do transferu po @ ?

ja też chciałabym mieć mrozaki, zobaczymy

Treść doklejona: 20.07.12 17:08
    a ja po wizycie - pęcherzykow mam jakoś 6 , około 5-6 mm na razie
    estradiol w pon 16 dzisiaj 102 także lekarz był zadowolony z wyniku
    no i dostałam dalsze zastrzyki- te same leki i dawki, menopur i gonal :)
    •  
      CommentAuthordona79
     permalink
    full moon bardzo mi przykro, mam nadzieje ze wkrotce sie uda!!!!
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    FoolMoon przykro mi :( Ale nie trac nadziei, nastepnym razem musi sie udac :*
    --
    •  
      CommentAuthordzemilun
    • CommentTimeJul 21st 2012
     permalink
    przykro mi :( :cry:
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Mnie też przykro...
    •  
      CommentAuthorFullMoon
     permalink
    Dziekuje dziweczyny wam rowniez zycze owocnych staran:) fasolinka poniewaz lecze sie na NHS a nie prywatnie wszystko zalezy od kliniki.Wizyte mam na 30 sierpnia aby ustalic co dalej miala byc na 15 sierpnia ale nie bedzie nas w tym czasie w UK moze i dobrze przynajmniej organizm troche odpocznie od tych lekow i s ie troche zregeneruje.
    Mam do was pytanie czy znacie jakies dobre leki na regeneracje watroby bo czytalam ,ze watroba po ivf jest mocno naruszona.A pamietam jak chodzilam na akupunkture to pani mowila,ze watroba jest odpowiedzialna za wiele czynnikow .Wiec che przygotowac swoj organizm na tip top .
    Pytanie do dziewczyn po ivf czy ktoras z was brala aspiryne po lub przed transferem???????????????
  9.  permalink
    FullMoon na stronie Polmedu napisane mamy, że nie wolno brać aspiryny w czasie stymulacji
    •  
      CommentAuthorFullMoon
    • CommentTimeJul 22nd 2012
     permalink
    I to mnie wlasnie zastanawia ze w innych klinikach pozwalają a w innych nie. Jak czytam na necie to same pozytywy brania aspiryny po transferze
  10.  permalink
    napisane - tylko w czasie stymulacji czyli jakby do trasnsferu :)

a ja mam stresa, mam 6 pęcherzyków (1 jajnik) teraz ile pobiorą komórek, ile się zapłodni, ile przeżyje aaaaa już wariuje!!!
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeJul 24th 2012
     permalink
    tylko 6? nie wiele..
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Dlaczego niewiele?
    Mi się wydawało, że dużo.
    --
  11.  permalink
    no 6-7 jakoś - mi powiedzieli że jak na 1 jajnik to bardzo ładnie

wczoraj miały 10-11 mm

estradiol 440

w niedzielę lub poniedziałek punkcja :)

Treść doklejona: 24.07.12 11:59
    no chyba więcej to hiperstymulacja by była, po za tym przy dużej ilości pęcherzyków czytałam, że wiele z nich jest niepełnowartościowych

zresztą najważniejsze żeby były dobre i się zapłodniły :)
    •  
      CommentAuthorwiolettala
     permalink
    Hej dziewczyny, przejrzalam ten watek pobieznie z powodu stymulacji jaka mam miec w tym cyklu. Od dzis zaczynam brac menopur w 4, 6 i 8 dc
    Jakie macie doswiadczenia z tym zastrzykiem? Czy podawanie go boli? Nie ukrywam, ze jestem troche spanikowana...
  12.  permalink
    ja daję sobie od 10 dni codziennie :) igły do wstrzykiwań miej piątki i wstrzykuj po troszkę, trochę poczekaj itd i nic nie boli wtedy nie piecze

czyli tak naszykuj sobie wszystko strzykawkę 2 ml, igłe grubą i tą cienką
    złam szklane pobirz grubą igłą - potem wstrzyknij to tego proszku, zmień igły i
    złap fał skóry na brzuchu- wcześniej oczywiście przetrzyj spirytusem to miejsce
    wbijam prostopadle powolutku - i powolutku wciskaj:) wejdziesz we wprawę :)
    gonal to już całkiem pikuś :)

Treść doklejona: 24.07.12 17:02
    jak będziesz miała zastrzyk już gotowy do podanie to delikatnie naciśnij żeby bąbelek się pokazał na igle i wtedy wstrzykuj :) dasz radę
    •  
      CommentAuthorwiolettala
     permalink
    Dzieki fasolinko, ja skorzystalam ze strony www.menopur.ie gdzie jest video jak przygotowac zastrzyk ale boje sie samego wbicia igly w skore - wiem glupie...
    Czy czulas sie dziwnie, zle, inaczej po tym zastrzyku? Ja zamierzam zrobic go i pojsc spac bo polecono mi go zrobic wieczorem przed pojsciem do lozka.
  13.  permalink
    nie tzn ogólnie boli głowa czasem tylko, jajnik boli bo pracuje i tyle :)

wbijam prostopadle i powolutku - nie boli nic wtedy :) i pamiętaj po troszkę wstrkuj bo jak za dużo na raz to piecze

ja robię codziennie o 16 potem jeszcze do 23 jestem na chodzie i jest oki:)
    podczas brania pij dużo wody
    •  
      CommentAuthorAnnesja
     permalink
    Ja przed pierwszym zastrzykiem prawie się pobeczałam:) Ale pomyślałam sobie "głupia chcesz dzieci rodzić i wychowywać a boisz się takiej małej igiełki" i poszło:)
  14.  permalink
    ja się zamotałam, z penem, z tym mieszaniem menopuru - po paru dniach szybko i sprawnie :)
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeJul 25th 2012
     permalink
    Fasolinka to juz lada moment, ja dołacze do Ciebie na jesien, bo meza we wrzesniu nie bedzie, wiec wsyztsko przekladamy, a kto wie moze do tej pory akurat sie uda:-) Fasolinka pamietasz ile wyniosly Cie badania a ile cała procedura, bo mi sie w gamecie nie podoba. płaci sie stala kwote za leki, wizyty, punkcje 8650 zas za transfer ok 1500, a przeciez kazdy organizm potrzebuje roznej dawki lekow.
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJul 25th 2012
     permalink
    Gosia jak leki tez mieszcza sie w tych 8650 to chyba nie jest źle, ja 5 lat temu za leki same zaplaciłam prawie 4tys :confused:
    -- mama piątki :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.