Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkarla84
    • CommentTimeOct 6th 2012
     permalink
    I ja zdecydowałam się na iui..w przyszłym cyklu pierwsze podejście. Nadzieja odżywa na nowo:)
    --
  1.  permalink
    wczoraj na stres pomogła mi kąpiel i film:) powoli zaczynam pakowanie do szpitala...jak zawsze na pewno o czymś zapomnę :wink: Flowka jestem pod wrażeniem Twojej ilości pęcherzyków:) ja przy inseminacji byłam wspomagana clostybegytem (czy jak to się pisze) i hodowałam co miesiac do 4 pęcherzyków. Teraz na czas in vitro lekarz mi zlecił 225 jednostek menopuru i mam na dzień wczorajszy 8 naprawdę dużych pęcherzyków plus kilka mniejszych...mam nadzieje, że będą śliczne komórki jajowe!! pozdrawiam:)
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Kamilcia To na kiedy termin zabiegu ? Ja tez się przygotowuje do in vitro w środę idę na laparo ,a i jak długo trwają przygotowania do zabiegu ? Narazie czekamy na wyniki badań i już się wkurz.. bo długo . To życzę powodzonka
    Flowka i tobie gratuluje będę za was trzymać kciuki
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    karla84 - a jaki u Was jest problem?
    kamilcia3010 - a jaką dawkę Clo brałaś? bo ja brałam przez 5 dni po 1 tabletce i tylko 1 pęcherzyk mi urósł, wiem, że to zależy od organizmu ale miałam nadzieję, że ze 2 będą
    •  
      CommentAuthorschatzuff
     permalink
    hej jestem z powrotem, zrobilam sobie krotki urlop
    beta negatywna
    robimy odpoczynek od staranek, jeszcze nie wiem na jak dlugo
    moze bede sie mniej udzielac i mniej zagladac, zeby troche zmienic tor moich mysli, ale kazdej z was kibicuje z calego serca
    do napisania wkrotce :*
    -- dum spiro, spero
  2.  permalink
    agap81 - wszystko okaże się jutro, mają mi zrobić rano usg i ocenić czy jutro czy w pn dostanę pregnyl. Ja swoją laparoskopię miałam w czerwcu i lekarz mi pow. żeby odczekać do września z in vitro, żebym doszła do siebie, a ja właściwie doszłam do siebie szybko :wink: najgorsze były może dwa tygodnie po, ale nie przez same rany tylko bardziej odczuwałam skutki narkozy i tego dwutlenku węgla co wprowadzają podczas laparoskopii. Wracając do tematu in vitro to u mnie to wyglądało tak, że pod koniec sierpnia zrobiła mi się torbiel po pękniętym pęcherzyku i wziełam jedno opakowanie cilest, w 18 dc dipheryline (co wypadło 17.09), a od 28.09 zastrzyki menopur. W sumie szybko zleciało...zdaje sobie sprawę, że teraz czas będzie mi się niemiłosiernie dłużyć :neutral: trzymam kciuki za laparoskopię!!! :wink:
    erozp - ja brałam Clo od 5 dc do 9 dc, tez po jednej tabletce. A długo Clo już bierzesz? Ja zaczęłam brać Clo na długo przed inseminacjami. Muszę Ci powiedzieć, że u mnie przez pierwsze miesiące (2-3) stosowania też miałam jeden pęcherzyk, dopiero później jajniki zaczęły mi pracować jak oszalałe:wink: może Twoje też trzeba rozruszać:wink:
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Hej dziwwczyny! U nas tak jak zakłądaliśmy cykl jedynie obserwacyjny. Na wczorajszym usg widać po na prawym jajniku pęcherzyk 9 mm, na lewym dwa pęcherzyki 9 mm i chyba 7mm. Niestety był to 13dc więc z tej mąki chleba już nie będzie. Ale z rzeczy pozytywnych ładne endometrium - 11mm. Na początku następnego cyklu zaczynamy stymulację i przystępujemy do drugiej iui. Ogólnie lekarz powiedział, że robią u niego w klinice max 5 iui, bo potem skuteczność już spada i lepiej przejść do in vitro. Zatem jeśli się nie uda z inseminacjami, to około lutego zaczniemy przygotowania do iv. Już bym chciała żeby te dwa tygodnie jak najszybciej zleciały żeby zacząć działać!

Flowka - ładny wynik, trzymam kciuki ęby się udało!
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Kamilcia dzięki

Treść doklejona: 06.10.12 22:12
    Schatzuff bardzo mi przykro ,ale nie poddawaj się . Ja tez nie mogę liczyć ze się uda za pierwszym razem chociaż w to wierze
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    kamilcia - ja brałam pierwszy raz w tym cyklu, to może będę miała tak jak Ty czyli wniosek - czekać cierpliwie
    •  
      CommentAuthorFlowka
    • CommentTimeOct 7th 2012 zmieniony
     permalink
    CZekam z pokora i cierpliwością do 12.10, jak się nie uda działam dalej:) Dzięki za wsparcie!

mnbvc, u mnie mówią to samo o iui. Nawet, że po 4 spada skuteczność. Ja jednak po laparo się zdecydowałam jeszcze raz, potem zobaczymy.
    --
    •  
      CommentAuthorkarla84
    • CommentTimeOct 7th 2012
     permalink
    Erozp u mnie owulacja to ruletka, a mąż ma słabe nasienie (miał badanie we wtorek- 20 mln). Zaraz mija 2 lata jak się bezskutecznie staramy, dlatego decyzja o iui. Mam za sobą hsg i pół roku stymulacji clo,raz też miałam zastrzyki z bravelle.. i nic..
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    karla - no to faktycznie czas na następny krok - oby skutecznie :)
    a te 20mln to w 1ml czy całość?
    Flowka - czytałam historię jednej dziewczyny, której IUI udała się dopiero za siódmym razem !!! ale w tym 5 miała na nfz i pisała, że kiepsko wykonane
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    Pierwsze badanie nasienia (robione pół roku temu) wykazało 15 mln w 1 ml, a więc poniżej normy. Teraz badanie robiliśmy w klinice i nie mam wyniku odebranego, lekarz tylko telefonicznie udzelił mi informacji, że jest 20 mln w ml, a reszty parametrów nie pamiętam ze stresu.. Do kliniki mam 200 km, więc odbirę wynik dopiero na klejnej wizycie. Lekarz powiedział, że nasienie do iui jest ok, ja będę brała clo i bravelle, więc duże nadzieje w tym pokładam..
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    15mln/ml to nie jest źle - taka jest norma teraz - >=15mln/ml a więc jak jest 20mln to jest dosyć dobrze, my mamy zaledwie 23mln a 5 miesięcy temu było 12mln, a z tego co czytałam o inseminacji to powinno być min. 5mln/ml, przy mniejszej ilości skuteczność spada
    ja też pokładam nadzieję w IUI - w środę pierwsza beta w życiu, to będzie 12-sty dzień po IUI więc jeżeli coś tam się zagnieździło to powinno już we krwi wykazać
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    karla 15mln to masa żołnierzy , u nas było tylko 200tys. w tym złej jakości i jestem w ciąży :)

Treść doklejona: 07.10.12 17:24
    erozp podobno po iui najlepiej betę zrobić w 14 dniu po
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    ja bym najchętniej w ogóle nie robiła bety ale od tego zależy czy brać dalej duphaston czy nie, moja gin powiedziała, że jeżeli IUI się uda to beta w 12 dniu po IUI będzie jeszcze niska (około 90) ale jeżeli będzie w granicach 1 to znaczy że próbujemy w następnym cyklu
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Mnie lekarz też kazał robić 12 dni po iui, bo od tego zależy czy mam brać dalej duphaston.
    --
    •  
      CommentAuthorHania89
     permalink
    karla, jeżeli ruchliwość i żywotność jest ok, to nie masz się czym martwić :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
    • CommentTimeOct 8th 2012
     permalink
    hania89 nie masz racji, budowa jest też bardzo ważna. Źle zbudowany plemnik nie zapłodni komórki.
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
    • CommentTimeOct 8th 2012 zmieniony
     permalink
    faktycznie budowa jest bardzo ważna ale karla nie wspomniała jaką mają morfologię ale nawet jak parametry nie są najlepsze to w wielu przypadkach da się to poprawić nawet samymi witaminami, u nas np morfologia się poprawiła z 4 na 36% w ciągu pół roku
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    Nie zapamiętałam parametrów morfologii, bo byłam poddenerwowana, ale lekarz powiedział, że nasienie do iui jest ok. W poprzednim badaniu morfologia była w porządku, więc liczę, że się nie pogorszyła. Erozp to twoja pierwsza iui? W której klinice się leczycie?
    --
    •  
      CommentAuthorStarly25
     permalink
    a mi bardzo dobry prof. powiedział,że morfologia właśnie jest najważniejsza. Skoro to takie mało ważne to zastanawia mnie dlaczego te iui tu nie wychodzą i ciągle czytam o negatywnych betach
    --
  3.  permalink
    Jest ważna przede wszystkim morfologia, ale także ilość. Przy dużej ilości i marnej morfologii jest więcej szans niż przy małej ilości. Starly tak często czytasz o negatywnych betach, bo IUI nie jest gwarancją zajścia w ciążę, może tylko dopomóc. To tak jak przy naturalnych staraniach, przy świetnych parametrach nasienia nie za każdym razem dochodzi do zapłodnienia.
    •  
      CommentAuthorHania89
     permalink
    skoro lekarz stwierdził, że nasienie jest ok do IUI to znaczy że JEST OK, nie ma co się spierać, tylko trzymać kciuki za karlę i myśleć POZYTYWNIE a nie na odwrót...
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
    • CommentTimeOct 9th 2012
     permalink
    starly -nikt nie powiedział, że morfologia jest "mało ważna", Hania ma rację - lekarz przecież wie co mówi
    karla - jestem z Lublina więc leczymy się w Lublinie w provivo
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Wg mnie najważniejszy jest stan hormonalny kobiety, bo jeśli ona jest zdrowa, a partner ma problem to mają większą szansę, niż odwrotnie. Z nasienia zawsze można wybrać idealnego strzała:-)
  4.  permalink
    Jestem po wizycie przed ivf. Za kilka dni rozpoczynam krótki protokół i symulacje gonalem. Juz dziś "masuje" w myślach moje pecherzyki żeby pięknie wyrosły no i mezowe plemniki też. Trochę obaw jak to będzie, niewiadomych ale wierze że jesteśmy w dobrych rękach.
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Mia mendoza trzymam kciuki, ja też zaczynam króki protokół od najbliższego cyklu, tylko mam puregon:-) powodzenia
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Dziewczyny, ja jestem zupełnie nie w temacie ivf. Czym się różni krótki protokół od długiego?
    --
  5.  permalink
    Przy długim wcześniej wycisza się organizm środkami antykoncepcyjnymi a później "startuje" się tak jak przy krótkim od stymulacji. Decyzja zawsze zależy od indywidualnych wskazań / przeciwwskazań i reakcji organizmu na stymulację.
    Flowka - a jak Twoja "produkcja"?
    --
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Czekam:) w pt lub so zrobię bete :)
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
    • CommentTimeOct 10th 2012
     permalink
    Flowka - trzymam kciuki :)
    ja robię dzisiaj, po raz pierwszy w życiu - pewnie dlatego kręciłam się całą noc :)
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    To trzymam kciuki! :)
    --
    •  
      CommentAuthorHania89
     permalink
    erozp kciuki!!! :-)
    --
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    erozp - będzie dobrze!!!!!!:peace:
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    dzięki dziewczyny za kciuki, zrobiłam betę, wyniki będą wieczorem
    a co do progesteronu to ja słyszałam, że powinien być >10 ale tak naprawdę to każde laboratorium ma swoje "widełki", najlepiej zapytaj swojego lekarza
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Ja też słyszałam, że progesteron powyżej 10, świadczy o prawidłowej pracy ciałka. Poniżej 3 o tym, że nie było owu.
    --
  6.  permalink
    Ja dzis przeszłam dodatkową serie badań krwi. Nigdy w życiu nie byłam tak przebadana jak teraz. No ale cel najważniejszy.
    --
    •  
      CommentAuthorHania89
     permalink
    mój progesteron w fazie lutealnej 80,2 nmol/l przy normach laboratoryjnych 5,3-86
    w necie czytałam o mniejszych normach
    ale zaufałam tym, które miałam podane na badaniu, u lekarza nie byłam
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dziewczyny, nie wiem jak to jest z progesteronem do konca w fazie lut, ja w ciazowym cyklu mialam progesteron 20.12 ng/ml, w 14d fazy lut byl 18.50 ng/ml. Moj gin-endykrynolog powiedzial, ze progesteron ok. Ale mialam go co tydzien przez jakis czas monitorowac. Lekow (dupka ani lutki) nie bralam - powiedzial, ze nie potrzeba sie faszerowac i jest ok. Takze zaufalam mu, no i teraz zaczynamy 9 miesiac.

Zagladam tu do Was i kibicuje :) choc nie udzielam sie :) powodzenia Dziewczyny!
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    BETA 2,79
    a więc lipa :( próbujemy znów w następnym cyklu
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Hej dziewczyny ja już w szpitalu jutro laparo , dzisiaj juz po wszystkich badaniach więc wypoczywam ,a glodna strasznie jestem do jutra trzeba jakoś wytrzymać . Jeszcze dostałam opier.. Ze nie miałam zrobionego badania HIV i hcv ,ale nie było tak zle ,oby przetrwać jutrzejszy dzień
  7.  permalink
    erozp - przykro mi bardzo:( ważne to się nie poddawać!

agap81 - powodzenia, trzymam kciuki! laparoskopia jest do przeżycia:)

Dziewczyny, ja dziś wróciłam w końcu ze szpitala. Donosze Wam, że zrobili mi dziś punkcję i z 15 pobranych pęcherzyków, otrzymano 11 ładnych komórek jajowych (uffff!)
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Kamilcia to gratuluje ,jak dzisiaj przeżyłam te wszystkie badania to jutro tez . Dużo zależy od opieki i podejścia do pacjenta narazie jestem zadowolona . To do jutra, jak będę w stanie to sie odezwę :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Kamilcia, super wynik:) agap, trzymam kciuki!!!!!

-----

erozp, przykro mi:( trzeba wierzyć, że się uda!
    --
    • CommentAuthorannzaa
     permalink
    Witam pozwolę sobie napisać z Waszym temacie, niedawno witałam się w Waszym gronie, gdyż w nowym cyklu miałam mieć wykonaną iui. Ale.... CHYBA SIĘ UDAŁO!!!!!!! 24 września miałam owu po tej nietypowej stymulacji letrazolem (stymulacja była od 11 do 18 dnia cyklu), w 19/20 dniu cyklu była owu i tak 2 dni po owu miałam brać luteinę przez 10 dni w 10 dniu proforma badanie bety i...
    w 12 dniu po owu beta 40,8,
    w 15 dniu po owu 164!!!
    Dzisiaj czyli 17 dzień po owu beta 481!!!!!!

Nadal wydaje mi się to jakimś Matrixem, bo przecież cykl był prawie naturalny (tylko ta stymulacja), a w kolejnym miała być iui. No i z Mężem staraliśmy się tylko wieczorem 23, biorąc pod uwagę bardzo słabe wyniki nasienia Męża i moje obciążenia to cud normalnie. Teraz jestem dopiero na początku drogi, czeka mnie 9 miesięcy z całym sztabem lekarzy, ze względu na ponad 14 lat z cukrzycą, hashimoto, nefropatią i retinopatią. Póki co uśmiecham sie do ludzi na ulicy bez powodu. Będzie dobrze, baaa musi być dobrze
  8.  permalink
    annzaa ja również przyłaczam się do gratulacji:)) super wiadomość! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    annzaa - GRATULACJE !!! każda dodatnia beta dodaje otuchy, pokazuje, że trzeba wierzyć, że nam wszystkim też się uda, po prostu wszystko w swoim czasie :)))
    powodzenia i spokojnych następnych 8 miesięcy
  9.  permalink
    Pięknie! Serdeczne gratulacje.
    --
    •  
      CommentAuthorHania89
     permalink
    każdej z nas kiedyś się uda, musimy tylko poczekać na swój czas :smile:
    annzaa gratuluję, jesteś dobrym przykładem, że warto próbować :clap:
    erozp, przykro mi, miałam nadzieję, że uda Wam się- ale jak nie teraz to następnym razem, zdaję sobie sprawę, że dla Ciebie średnio pocieszające, ale trzeba wierzyć, cuda się zdarzają głowa do góry.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.