Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Flówka w końcu coś z ivf zrobią!
    Powinni juz to dawno zrobić, ale jakos im się oczywiście nie spieszyło.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorerozp
    • CommentTimeOct 24th 2012
     permalink
    a wiecie jak wysoka to będzie refundacja?
  2.  permalink
    Na pewno to krok w dobrym kierunku choć... ja nie uwierzę jak nie zobaczę, jakoś sceptycznie jestem nastawiona - zaraz się okaże że jednak okres nie najlepszy, bo kryzys, bo pieniędzy nie ma ... No i mało konkretów póki co (warunki, kwoty, itp).
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeOct 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja coś słyszałam, że to tylko w Częstochowie i mają być jakieś kryteria, że kobieta pomiędzy 21 a 35 rokiem życia, rok zameldowania w Czestochowie lub w powiecie, dokładnie nie pamietam, dofinansowanie dla pary, która przynajmniej raz się poddała procedurze in vitro i dofinansowanie w kwocie ok 3000 zł. Tyle zapamiętałam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dziewczyny, tu macie informacje z faktow tvn na temat in vitro : http://fakty.tvn24.pl/przyspieszenie,284252.html
    --
  3.  permalink
    Z tego co wiem, Częstochowa jako pierwsze miasto w Polsce, postanowiła dofinansować iv parom. Słyszałam, że Tusk zapowiedział refundacje zabiegu iv (punkcja i transfer), ale miałoby to ponoć odbywać się w wybranych ośrodkach w Polsce, jeśli chodzi o wymagania to słyszałam, że nie trzeba być małżeństwem tylko trzeba udokumentować, że próbowało się wszystkich innych metod i leczenie trwało ponad rok czasu, no i ponoć trzeba byłoby podpisać oświadczenie o nie zamrażaniu zarodków. Do refundacji leków do iv miałoby dojść w ciągu 3 lat, tyle ja słyszałam:)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 24th 2012 zmieniony
     permalink
    kamilcia3010: no i ponoć trzeba byłoby podpisać oświadczenie o nie zamrażaniu zarodków.

Właśnie w drugą stronę - trzeba będzie zamrażać i wykorzystać nadmiar albo oddać biorcom. Chodzi o to by nie dopuścić aby zarodki były wyrzucane...

Treść doklejona: 24.10.12 15:00
    Flowka: I to dzięki Częstochowie! ;)

Raczej dzięki spadającym sondażom :bigsmile: ;)

Treść doklejona: 24.10.12 15:03
    Ja jestem po wizycie w klinice i mamy wybór albo in vitro od razu, albo laparo najpierw, a później in vitro.
    Hmmm, w sumie zgodziliśmy się wszyscy (tj ja i mój M oraz Padni Doktor), że druga droga jest dla nas korzystniejsza, dobrze jest znać przyczynę niedrożności.
    Będę miała laparo przezpochwowe w styczniu.
    Jeszcze wymaz na Ureaplasmę zrobiliśmy, jako taka ostatnia deska ratunku...
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Dziewczyny mój tez wczoraj coś czytał o refundacji, tylko mówił o wrześniu i pewnie bedą długie kolejki oczekiwania,a co będzie z tymi zarodkami które juz powstaną ?skoro nie bedą zamrazane ,no chyba ze od ilości zarodkow decyduje lekarz
    mala_zonka p.dr. powiedzila ze mam zrobić te badania mimo to ze biorę juz cilest
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Agap81 napisałam wyżej odnośnie zarodków. Kamilci się pomyliło.
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    mangaa właśnie doczytalam:) no tak ,ze bedą mogły przystąpić tylko te kliniki ,które zagwarantują bezpieczeństwo zarodkow.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Nooo, czyli ogólnie raczej większość większych klinik...
    Jeśli laparo potwierdzi u mnie niedrożność nie do likwidacji, to chyba zaryzykujemy i poczekamy do tego lipca, bo to jest bezpośrednie wskazanie do in vitro.
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    mangaa aj bądź dobrej myśli :) my spróbujmy dwa razy ivf ,a pózniej to poczekamy tez . Wszystko zależy tez od ilości zarodkow ,ile ich będzie i czy będzie co mrozic
    Właśnie czytałam wyborcza cyt. wypowiedz posła jakiegoś tam zalka " nie chciałbym żyć ze świadomością ,ze mój braciszek jest w zamrazarce " :crazy:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Przesada...
    Zawsze będzie jakieś "ale"...
    Jednak myślę, że jak już program zacznie działać to skrajne opcje trochę ucichną ;)
    --
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    Bardzo dobrze, że zaczęło się dziać! Przed chwilą słyszałam, że ustawa ma być bardziej ogólna i nie ma regulować kwestii ilości tworzonych zarodków, warunkiem jest to, że wszystkie mają być mrożone.
    Granicą wieku jest 40 lat. Mają refundować całość IVF, bez leków. Będzie lista ośrodków, w których można wykonać in vitro.
    --
    •  
      CommentAuthormala_zonka
    • CommentTimeOct 25th 2012
     permalink
    Flowka czekamy pełni nadzieji na refundacje, ale my póki co działamy na własna rękę, za tzw. ostatni grosz :smile:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    Flowka w pon było ogloszone, ze bedzie refundowane 70% zabiegu, leki w calosci odplatne przez pary, nic nie slyszalam o zmianie? Pelna refundacje Tusk przewiduje w przyszlosci, ale to wiadomo, ze nic pewnego:-(
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    Mala_zonka nie mam pojęcia jaki ma wpływ na in vitro, u nas chodzi bardziej o to, że może ureaplasma powoduje niedrożność jajowodów, dlatego zdecydowaliśmy się jeszcze na to badanie przed laparoskopią.
    Wydaje mi się, że jeśli masz z tym problem to lepiej przeleczyć to przed podejściem do in vitro ale oczywiście lekarka da Ci odpowiednią informację.
    Też jestem ciekawa czy jakiś wpływ.
    --
    •  
      CommentAuthormala_zonka
     permalink
    mangaa nie wiem czy mam ureaplasmę, poprostu szukam wszelkich badań, które mogę zrobić, aby pomóc sobie... mam często uczucie parcia na siku i pieczenie cewki moczowej, więc wpadłam na problem ureaplasmy i chlamydii. Odezwę się jak będę miała jakieś info. Ile płaciłaś za ureaplasmę?
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    mala_zonka i dobrze robisz ,moj mial ureaplasme i chlamydie dostalismy na to antybiotyk.. tylko ze wyniki nasienia sie nie poprawily ,niewiem od czego to zalezy musi byc poprostu w czyms innym problem,a twoj M robil takie badania ??
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Mi chlamydia wyszła OK, ureaplasma - wynik za 2 tygodnie, płaciłam 130zł.
    mala_zonka a Ty miałaś HSG?
    --
    •  
      CommentAuthormala_zonka
     permalink
    [quote=agap81][/quote] u nas jest inny problem, chlamydia nie wyszła u meża (miał posiew, ja nie)
    słabe nasienie jest zw. z translokacją chromosomów, a tego się nie leczy :(
    miałam sono HSG wyszło, że najpier miałam kontrast normalnie podany dwa razy i w ogóle nie chciał wejsć nawet do jajowodów, za trzecim razem przeszedł pod ciśnieniem i za czwartym normalnie. Miałam wszystko na żywca robione, pamietam dokładnie co mowił lekarz no i mam opis z badania.
    wygląda jakby były sklejone ujścia maciczne jajowodów, ale nie widomo czemu. Zapaleń jakiś większych nie miała nigdy...
    --
  4.  permalink
    Ja też przeszłam hsg:) U mnie lewy jajowód wypełnił się od razu a prawy z opóźnieniem,tylko ja miałam znieczulenie. Oczywiście mimo to czułam dyskomfort ale podziwiam jak Ty kochana miałaś ten zabieg bez znieczulenia. Poza tym chciałam zapytać, czy któraś z Was brała menopur.Ja biorę 2 dzień i zaczynam czuć kłucia delikatne w lewym jajniku. Czy tak powinno być?

Treść doklejona: 26.10.12 21:26
    mangaa a miałąś robione badania na e. coli? takie objawy jak opisujesz mogą występować właśnie przy tej bakterii?
  5.  permalink
    ja brałam tylko i wyłącznie menopur przez 9 dni, ale nie miałam jakichkolwiek objawów.

Każdy organizm jest inny, także to, że ja nic nie czułam, nie świadczy o tym, że ktoś inny będzie odczuwał dolegliwości. Pozdrawiam:)
    --
    • CommentAuthoremi1212
    • CommentTimeOct 27th 2012
     permalink
    Katherine26 ja dzisiaj 2 dzień gonal a menopur zaczynam we wtorek. Na razie nie widzę różnicy, myślę, że po prostu Twoje pęcherzyki rosną jak szalone i chyba o to chodzi:) Daj znać kiedy masz punkcję i jak poszło. A jak często masz monitoringi i od którego dnia cyklu, bo ja mam dopiero pierwszy w 9 dc i wydaje mi się że to trochę późno.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 27th 2012
     permalink
    Katherine26 nie miałam, moja Ginka w Klinice nic nie mówiła na ten temat. Powiedziała, że Ureaplasma jeszcze może wchodzić w grę. :)
    --
  6.  permalink
    emi1212 ja mam monitoring od 10 dc także nie masz co się martwić:) Może być to spowodowane długością cyklu. U mnie cykl trwa średnio od 30-34 dni. dziś 3 dzień jestem na menopurze. Czuje w lewym jajniku lekkie kłucie, chyba pęcherzyki zaczynają rosnąć:) We wtorek bedę wiedziała konkretnie co i jak. Mam nadzieje, że bedzie dobrze. A Ty kochana jaką dawkę masz menopuru brać?

Treść doklejona: 27.10.12 19:01
    mangaa ja też miałam podobny problem. Również moja lekarka kazała mi zrobić badania na ureaplasme oraz na trichomonas vaginalis. Nic mi z tych bakterii nie wyszło, natomiast e. coli tak, więc może warto na to sobie zrobić badania:) Ja osobiście się z tej bakterii wyleczyłam i już od ponad roku mam spokój. Pozdrawiam
    • CommentAuthoremi1212
    • CommentTimeOct 28th 2012
     permalink
    Katherine26 ja mam menopuru brać cztery razy po 75 j. W środę podglądne moje pęcherzyki, jedyne co mnie martwi to że prognozowo punkcja może wypaść w niedzielę a nie wiem jak pracuje mój szpital. Może jednak niepotrzebnie się martwię.
    --
  7.  permalink
    emi1212 ja biore raz dziennie 150j. nie wiem dlaczego akurat tyle. Zdziwiłam się, że tak mało w porównaniu z Tobą:) Ale ja mam zespół policystycznych jajników więc może dlatego:) może w tym samym czasie będziemy podchodzić do programu bo ja mam długie cykle. A co do szpitala to wydaje mi się, że nie powinno być problemu, przecież za to wszystko płacisz z własnej kieszeni a każdy chce zarobić. Zresztą szpitale nie mają dni wolnych także główka do góry, będzie dobrze:)
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    Katherine26 Jak chcesz to zerknij na mój wykres bo tam mam rozpisane zastrzyki. A menopur to biore raz dziennie po 75j. a Ty chyba zrozumiałaś że wszystko na 1 dzień:) To Ty bierzesz duże dawki, Co lekarz to inne zalecenia - ważne żeby były skuteczne!!!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Laski u mnie cud :DDD Dziś dwie kreski ujrzeliśmy :)))
    z LUF i niby niedrożnymi jajowodami... w NATURALNYM cyklu. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    mangaa gratuluje i cieszę sie razem z tobą tym szczęściem :cheer: a co to te LUF ? A u twojego M było wszystko ok ? Ja tez bym tak chciała :smile:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U mojego było przyzwoicie :D
    Luf to niepękający pęcherzyk :D bez pregnylu nie chciał skubaniec pękać ;) a tu proszę, naturals...;)
    --
    •  
      CommentAuthormontever
     permalink
    Coś niesamowitego mangaa. Zdrowo zazdroszczę :))
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Trzymam kciuki za Was teraz :D
    --
    •  
      CommentAuthormala_zonka
    • CommentTimeOct 29th 2012
     permalink
    kamilcia, mangaa serdeczne gratulacje :cheer:
    Wspaniałe wieści!

Za resztę kciuki OGROMNE :bigsmile:

My mamy jutro pierwszą wizytę w BS u dr G., mam nadzieję, że wszystko będzie ok i zaczniemy już procedurę :wink:
    --
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Maanga super!!! ogromne gratulacje i spokojniutkiej ciazy zycze:-) to prawdziwy cud;-)
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    GRATULACJE !!!!! rozdzielaj teraz fluidki, cobyśmy się zaraziły :))) niezapomnianych 9 miesięcy życzę :)
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Gratulacje dziewczyny i dalej tzrymam kciuki za staraczki!!!
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Mangaa, ogromne gratulacje! Zarażaj! Dajesz mi nadzieję, bo ja ma jeden jajowód też niedrożny. Dziś idę na podgląd jak rosną pęcherzyki po stymulacji.
  8.  permalink
    Pięknie!
    Oby więcej takich cudów :)
    --
    •  
      CommentAuthorgosiacz1ek
     permalink
    hey dziewczyny podczytuję was już jakiś czas. Postanowiłam się dzisiaj przywitać. mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do swojego grona:) W cyklu poprzednim miałam HSG jajowody drożne, w tym cyklu (dzisiaj 1 dc) podchodzimy do IUI w Poznaniu na polnej. Jeśli ktoś z was też podchodził do IUI na polnej w Poznaniu to z miłą chęcią nawiąże kontakt w celu wymiany informacji.

Mangaa serdeczne gratulacje. to prawdziwy cud:)))) brawo i nas zarażaj:)))))))))

Wszystkim starczką szybkiego zazielenienia cyklu:))
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Dziewczyny i nam sie uda prędzej czy pózniej, ja w to wierze :) odebrałem dzisiaj wyniki które p.dr.zlecila w 3 dc ,fsh i lh ok tylko estradiol niski 13,00 czyli menopauza < 10,0-28,0> . Ja sie przygotowuje długim protokolem i biorę cilest , pierwsza tabletkę wzięłam 1dc ,a miałam 3dc po badaniach ,więc kiedy robiłam badania brałam juz tabsy i może dlatego taki niski estradiol??

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 29.10.12 13:23</span>
    gosiacz1ek witamy w naszym gronie :swingin:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 29.10.12 13:43</span>
    Jeszcze jedno pytanko ,ile sie czeka na wynik badań genetycznych czynnik AZF i CFTR ?? ,bo mój juz od 2 tyg sie wybiera i wybrać sie nie może ,a jeszcze teraz grypa go jakaś bierze i zabardzo nie można z tego co wiem robić badań jak sie jest chorym
    •  
      CommentAuthormala_zonka
     permalink
    agap81 a kariotyp robiliście? u nas było AZF i CFTR przy okazji kariotypu robione i czekaliśmy aż 8 tygodni na wyniki zarówne mój jak męża, ale my robiliśmy na NFZ więc może dlatego tak długo? Prywatnie to chyba 2-3 tygodnie się czeka, tak mi się o uszy obiło :bigsmile:

Treść doklejona: 29.10.12 16:22
    Choroba przeziębieniowa nie ma wpływu na wyniki badań genetycznych, to jest coś takiego z czym się rodzisz i już :wink:

Treść doklejona: 29.10.12 16:28
    hormony syntetyczne zawarte w tabletkach nie powinny wyjść we krwi, chyba... w tabletce masz dodatkowe estrogeny i progesteron, co stwarza dla organizmu jakby sztuczną ciążę (hormonalnie) i dlatego nie ma owulacji i gęstnieje śluz, poprawcie mnie jeśli się mylę??

Treść doklejona: 29.10.12 16:38
    Jejku, ależ się niecierpliwię przed jutrzejszą wizytą w Białymstoku, mamy 300 km do celu. Jutro 6 rano wyjazd. Oby wszystko było jak najlepiej.. żeby tak zacząć program...:smile: 6 lat oczekiwania na dziecko powoduje we mnie pewną niecierpliwość:wink:
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Jestem po wizycie. Jutro druga inseminacja. Na prawym jajniku dwa małe pęcherzyki, ale one i tak się nie liczą, bo prawa strona niedrożna. Natomiast na lewym 19mm! Okrąglutki i tłuściutki pęcherzyk! Dostałam 2 ovitrelle na pęknięcie i jutro działamy. Proszę, trzymajcie kciuki! Jakaś taka podniecona i radosna jestem dzisiaj, choć wiem, że w takim wypadku tym boleśniejsze będzie ewentualne rozczarowanie.
    •  
      CommentAuthormala_zonka
     permalink
    mnbvc: Jestem po wizycie. Jutro druga inseminacja. Na prawym jajniku dwa małe pęcherzyki, ale one i tak się nie liczą, bo prawa strona niedrożna. Natomiast na lewym 19mm! Okrąglutki i tłuściutki pęcherzyk! Dostałam 2 ovitrelle na pęknięcie i jutro działamy. Proszę, trzymajcie kciuki! Jakaś taka podniecona i radosna jestem dzisiaj, choć wiem, że w takim wypadku tym boleśniejsze będzie ewentualne rozczarowanie.

Mocne kciuki na jutro!!:bigsmile:
    --
  9.  permalink
    Myśl pozytywnie :)
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Dzięki dziewczyny! Myślę pozytywnie! Dodam, że endometrium też ok - dziś w 11dc ma 9,5mm!
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    mnbvc kciuki!
    Dziewczyny na razie jeszcze poprosze też o kciukasy za mnie mocne... Bo dziś dalej cień cienia. No zobaczymy co się podzieje na dniach. ...
    --
    •  
      CommentAuthorFlowka
     permalink
    mnbvc, trzeba myśleć pozytywnie! endo piękne! :)
    --
  10.  permalink
    <strong>mala_zonka</strong> dziękuje za gratulacje:) ja dalej w szoku jestem i modlę się żeby dalej wszystko było ok:)) w przyszłym tygodniu idę na wizytę do gina na usg:)

Za wszystkie dziewczyny trzymam mocno kciuki!!!:)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 29.10.12 20:16</span>
    mangaa serdecznie gratulacje:)))

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 29.10.12 20:39</span>
    agap81 ja jak robiłam estradiol to miałam 9 coś i lekarz mówił, że to bardzo dobry wynik...jak widzisz menopauza w tym wypadku to coś normalnego:)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.