Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
le lepiej tak nie robić, bo wiesz, dzieciak może mieć ochotę na to ciasteczko i uwierz mi, że może się stara mówić, ale nie ma takich możliwości i czuje się "ukarane" niesłusznie jeśli tego ciasteczka mu nie dasz... No, ale dać nie możesz, bo dałaś takie słowo, że dostanie jeśli powie ;).
A w jaki sposób sygnalizuje głód, picie?
Jeśli Cię potrzebuje to zawoła "mama?" (np, gdy jesteś w kuchni - on w pokoju obok)...
moje dziecko mialo etap ukldania aut w rzadku. fiksacje: cichcie itp. do tej pory tak ma.
ludzie, co ja sie nastresowalam, ze autyzm.
jak sie w kolko krecil to juz panikowalam;-P
moze ma i jakies tam zaburzebnia. ale jak ja popatrze na dr google to ja jestem autystyk z aspergeremi jakos zyje i nawet niezle mi sudaje funkcjonowac
Picie ma na stoliku, a jak jest głodny to idzie do mnie, łapie mnie za rękę, ciągnie do kuchni, pokazuje na blat i mówi "aha!" :)))
A jak jestem w innym pokoju to on po mnie przybiega. I tu jest chyba pies pogrzebany, bo on nie MUSI gadać, bo wszystko idzie jak po maśle nawet jak nie mówi...
Picie ma na stoliku, a jak jest głodny to idzie do mnie, łapie mnie za rękę, ciągnie do kuchni, pokazuje na blat i mówi "aha!" :)))
e jak czasem czytam oobjawach towidze nie u ojego dziecka tylko u siebie.
mi sie wydaje ze nie ma co panikowac, chlopcy mowia przecietnie pozniej niz dzwiczynki.
cocie powinno uczulic i co kazdy logopeda pyta to:
czy dziecko ma buzie domknieta jak spi. oddycha przez nos czy przez usta?
A może zamiast logopedy - neurologopeda?
ale ma jeszcze czas tego ciągle się trzymam....
To jego "aha" mnie rozczula ;). Jest piekne ;)
Mój syn łapie mnie za rękę prowadzi do kuchni i mówi "to" ;) Ale jednak "Aha" bardziej mi sie podoba ;).
Tylko czemu? I wiesz, jemu łatwo nie jest, że nie może się zbytnio porozumiewać. Jeszcze pół biedy w domu, bo tu go wszyscy zrozumieją, ale np. w przedszkolu będzie inna bajka...
A co mówi twoja intuicja? Martwisz się bardzo tym brakiem mowy? Bo tez zauważyłam, że troszke matka czuje jesli z dzieckiem się dzieje cos "złego"...
On ma taki słodki głosik,
Ale co ja na to poradzę, że dzieciaki nas odwiedzające gadają tyle co on? :DDD
rehalbilitantka mojego dziecka mowila, ze jak jakiego goscia w TV widzi to od razu mysli: jeeezuuu, jakie sysfunkcje, jaka asymetria, jakie ONM itd. Nie wiem, ktory to, ale jakos mu to odniesc sukces w TV nie przeszkadzalo
dobranoc laski.i nie martwcie sie mowa. kazde dzieckow swoim tempie...
niekazde dzwine dziecko ma autyzm.
niekazde dzwine dziecko ma autyzm.
Teo, slabo z ta tchawica
- nie rozdrabnianie pokarmy: buła w rękę, marchewka w całości - surowa (dla większych dzieci), itp, oblizywanie talerzyka, pozwalanie dziecku podczas jedzenia ubrudzić buzię i wtedy nie wycieramy, tylko dziecko odruchowo oblizuje, lub rodzic prosi by oblizało usta...
otoz kilka razy zdarzylo sie, ze na mnie ladowala jego poduszka a na niej on....
Frag, a ja bym na własną rękę, bez konsultacji z logopedą za masaże buziaka i podniebienia się nie brała
Kontakt jest, rozumie co się do niego mówi, odpowiada na pytania [o zwierzątkach w sensie], aparat mowy sprawny, wie jak go używać i to pewnie kwestia miesięcy, może mniej żeby zaczął mówić
I tak nie da rady, chłopak oprotestował matkę ;) Za to z tym brudzeniem buziaka na pewno coś da radę!
Chciałam Wam pokazać jak mój syn nazywa moje zdjęcie "mama", ale niestety dzis mamy gorszy dzień, ale skorzystam z okazji, by pokazać Wam jak wygląda ten magiczny świat autyzmu
o tym że Filip ma zespół Downa i wiele innych schorzeń, dopiero po porodzie.
Monia, Dawidek ma przepiękne te włosy, w ogóle ładny chłopak!
Wyobrażam sobie tylko jak cholernie ciężko Ci musi być, żeby się przebić przez tę malutką skorupkę. Twarda z Ciebie babka, a Dawidek ma fajną mamę!
Teorka, dla mnie to koszmar jakis. W dzisiejszych czasach, kiedy robi sie kilkakrotnie usg ? :( Masakra :(
Mierzyłam pod pachą.
Test Pappa też nie do końca dobrze, więc zrobili amnio i wczoraj odebrała wynik, że KARIOTYP ŻEŃSKI PRAWIDŁOWY.
Czyli, ze dziecko zupełnie zdrowe.
Tak jej powiedział lekarz. Ale ona powiedziała, że i tak do porodu się będzie bała bo to jednak tylko badanie prawda
Ale ona powiedziała, że i tak do porodu się będzie bała bo to jednak tylko badanie prawda ?
Natomiast, sądzę, że w razie wykrycia jakiejś wady nie odważyłabym się na aborcję... Oczywiście nie mówię tego ze 100% przekonaniem, gdyż jeśli by się okazało, że płód ma wadę letalną, to z kolei nie wiem, czy odważyłabym się urodzić, bo to jednak sporo większe cierpienie dla matki, ojca, a niejednokrotnie dla tego dziecka...
W każdym bądź razie i tak bym poczekała do 38 z ewentualnym obniżaniem, bo 37,5 przy przeziębieniu to pożądana temperatura (tzn. oznacza, że organizm walczy)
Amniopunkcja daje 100% pewność jeśli chodzi o wady genetyczne..
dziewczyna nie dała po sobie odczuć strachu, stresu. Cały czas sie smiała, żartowała...
No właśnie, ale jest ryzyko jeszcze innych schorzeń prawda ?