Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeMar 3rd 2014
     permalink
    Czyli nie ma a szkoda ... bo lidlowe pieluchy najmniej uczulają Frania ... wiec pewnie tak by było z pieluchomajtkami.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Czerwinka,lid nie ma w ofercie pieluchomajtek niestety.
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    gusiadm - ja tez mam ostatnio nocne pobudki i mlody nie chce zasnac i tylko zasypia jak sie klade obok niego, a ze jest przewaznie srodek nocy to razem zasypiamy i spimy do rana i ja uwazam ze widocznie on tego potrzebuje i nie walcze z tym tylko z nim spie i sie tulimy :) i jest bardzo milo. u nas tylko jeden maly problem - maz zostaje w pokoju obok a ja spie z Kubusiem bo niestety mamy tylko kanapy o szer 100cm i nie ma szans zeby w trojke sie na takiej wyspac. Troche to nie fajnie bo mi sie wydaje ze maz jest zazdrosny dlatego tylko z tego powodu mam nadzieje ze taki stan dlugo nie potrwa...
    Dziewczyny - moze pomozecie. co dawac dziecku do jedzenia przy wirusie jelitowym? 4 dni temu Kubus mial goraczke 39,5st i 12 kupek na dobe, sporo luzniejszych. byl lekarz, dal elektrolity ktore oczywiscie mlody nie wypil, kazal poic i dawac lekkostawne jedzenie. dwa dni mial goraczke i przeszla. trzeciego dnia bez goraczki i kupki normalne wiec dawalam mu lekkostrawnie ale pewnie rzeczy niekoniecznie odpowiednie bo dzis juz 8 kupek. goraczki na szczescie nie ma. kupki konsystencji dosc normalnej ale strasznie duzo. mam wrazenie ze go czasem brzuszek pobolewa. i tu moje pytanie, co w takich sytuacjach dawac do jedzenia i przez ile dni?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    jedzenia przy wirusie jelitowym?

my po adeno mieliśmy dietę: ryż, chlebek bez masła, bułki... chrupki kukurydziane, marchew gotowana, białe gotowane mięso... I tak tydzień od ustąpienia objawów adeno...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ogladalam dzis kupe dziecka i nic tam ciekawego nie widze. dziwne to dla mnie.
    mowilamtez w przedszkolu, pani podziekowala za informacje i chyba tyle. bo patrzylam dzis na tablice ogloszen i nic nie bylo, ze owsica panuje!!! a to, ze sa przypadki ospy wietzrenej wisi juz od kilku tygodni. hmmmm. spodziewalam sie ze od razu wypisza kartke

Treść doklejona: 03.03.14 18:33
    poki co dodatkowo gotuje dzis kapusniak na swiezej kiszonej kapuscie;-P ponoc tez dobre na owsiki. nie zawadzi, a po za tym dobry kapusniak nie jest zly.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ewasmerf: swiezej kiszonej kapuscie;-P ponoc tez dobre na owsik

A to już od kogoś słyszałam - że sok z kiszonej kapusty jest dobry...
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dziś jak odbierałam Tośkę ze żłobka to pani poprosiła aby dać jej na jutro zapasowe spodnie, bo idą jutro na podwórko. Od września do teraz najmłodsza gr nie wychodziła na podwórko. Ile w takim żłobku panie powinny spędzać czasu z dziećmi na dworze?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    acia20: Od września do teraz najmłodsza gr nie wychodziła na podwórko.

W ogóle ? :shocked: Rany boskie...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    u nas tez najmlodsze grupy nie wychodzily na dwor. co niby panie mialy zrobic z tymi nniechodzacymi dziecmi? w wozkach je wyprowadzac? i jak? 5 opiekunek na 30 dzieci? ja sie nie dziwie ze nie wychodzily,. starsze grupy juz wychodzily jak bylo cieplo i ladna pogoda.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Asia strasznie dziwnie bo u nas tez najmłodsza grupa i od września są codziennie są na dworze 1 h dziennie a teraz Wiosna i lato będą od godziny do trzech!

Treść doklejona: 03.03.14 19:59
    Nawet maluszki 6 miesięczne czy nie chodzące. Grupa liczy 16 osób i mamy 3 opiekunki i panią do pomocy żłobek państwowy.
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    elfika - dziekuje za sugestie co do badania, nigdy o czyms takim nie slyszalam ale juz poczytalam na temat tej bakterii i teraz sobie przypomnialam ze pare dni temu kawalek surowej wieprzowiny spadl mi na podloge w kuchni obok paru zabawek Kubusia, przetarlam je ale nie ma gwarancji ze odrobina sie nie dostala na jego rece. jutro pojde do lekarza to poprosze o skierowanie, szczegolnie ze dzis 2 kupki byly ze sluzem zmieszanym z krwia tzn byl taki rozowy sluz i to dosc sporo. takze nie wiadomo czy czyms sie nie zarazil ::(
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    pani podziekowala za informacje i chyba tyle. bo patrzylam dzis na tablice ogloszen i nic nie bylo, ze owsica panuje!!!

Ma Pani taki obowiązek wywiesić ogłoszenie o owsikach.

Dziś jak odbierałam Tośkę ze żłobka to pani poprosiła aby dać jej na jutro zapasowe spodnie, bo idą jutro na podwórko. Od września do teraz najmłodsza gr nie wychodziła na podwórko. Ile w takim żłobku panie powinny spędzać czasu z dziećmi na dworze?
    --

To by trzeba było gdzieś poczytać. Nie mam doświadczenia....
    Ale jak mój Dawidek uczęszczał do żłobka do I gr, to od razu panie mnie uprzedziły, że dworu nie będzie, bo nie ma warunków, by wyjść z cała gromadka maluszków... W sensie za mało kadry.

Dziś Dawidek miał pierwszą terapię… Było ciężko, ale myślę, że pomoże…
    Tez terapeutka zauważyła, że on typowym autystykiem nie jest. Za to ma mnóstwo cech takich ewidentnych, że diagnozy nie da się zmienić…. Ale dała nadzieję, że ten mózg się jeszcze „zmieni” i tych cech będzie coraz mniej…
    Na pewno jest duzo pracy i konieczna terapia. Samo sie nie „wyleczy”.
    Ponad to jest to dziecko bardzo inteligentne i pojętne (słowa terapeutki). Na pewno ma wiedzę ponad to co wymagane jest dla 2,5 latka. Jeśli chodzi o litery i cyfry oraz język angielski to to już jest 6-latek i to w czerwcu ;). Niestety muszę mu tłamsić ten angol, bo dziecku musi nauczyć się polskiego, bo w przedszkolu musi się porozumieć. Potem juz jesli ma taka wolę może dwa języki łapać ;)
    A co on się tak sfiksował na angielski, to ja nie wiem :P
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a to sie Monia nie nazywa autyzm wysokofunkcjonujacy? ja sie tak nie znam. ciesze sie, ze nie ma ewidentnych cech autyzmu i dobrze, ze tak wczesnie zaczelas. mozg dziecka jest bardzo plastyczny. a z angielskim to jak?mowi po angielsku?
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Monia, moja koleżanka spoza Polski ma synka, który ma dużo cech autystycznych, ale nie jest to głęboki autyzm. Tak jak Ewa napisała - akurat u niej syn jest wysokofunkcjonującym austystykiem, chłopak ma pracę, bardzo zorganizowaną, bardzo usystematyzowaną, co jest dla niego idealne. Mieszka osobno i szczerze jakbym nie wiedziała, że jest autystykiem to bym nie powiedziała, myślałabym, że jest po prostu trochę dziwny, ale nie w złym tego słowa znaczeniu. Trzymam za Dawidka kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    ciesze sie, ze nie ma ewidentnych cech autyzmu

tzn on ewidentne ma. Nie wiem jak to wyjaśnić, bo też ewidentnych nie ma hihihihi

Czyli z tych co nie ma to: kontakt wzrokowy, brak nadwrażliwości dotykowej.
    Z tych co ma (najważniejsze, bo ma wiele więcej): fiksacje, wzrok peryferyjny - to taki charakterystyczny "zez", prężenie, stymulacje kołami, układanie w rządkach, segregacje... wydawanie dziwnych dźwięków, brak mowy czynnej... autoagresja, histerie, bezsenność, nim cokolwiek ułozy (dzis terapeutka dała mu do układania na makietę "owoców morza" - najpierw je odwracała kolorami do góry, potem za każdym razem układał w tej samej kolejności. Nie daj Boże coś mu "zginęło"...

Monia, moja koleżanka spoza Polski ma synka, który ma dużo cech autystycznych, ale nie jest to głęboki autyzm

Biore pod uwagę: autyzm atypowy (ten ma zdiagnozowany), autyzm wysoko funkcyjny lub zespół aspergera... Lub po prostu cechy autystyczne, z których wyrośnie, jeśli problemy neurologiczne ustąpią... Ale zaczynam byc dobrej mysli...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    fiksacje, układanie w rządkach, brak mowy czynnej, histerie - to tez mielismy, stad tyle sie o tym autyzmie naczytalam. u nas jeszcze byla wybiorcza gluchota.
    mi sie wydaje ze sporo dzieci ma pewne cechy autystyczne.
    ja wiem, ze autyzm to cale spektrum zaburzen, a nie tylko wybrane 4 elementy.
    trzymam kciuki za postepy Dawidka.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Monia502: Ale zaczynam byc dobrej mysli...

Monia, wierzę, że u Was dobrze będzie. I na plus to, że tak szybko to wyłapałaś!
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    u nas jeszcze byla wybiorcza gluchota.

O to, to, to... tez mamy. Nawet kiedys tu filmik załączyłam...

Monia, wierzę, że u Was dobrze będzie. I na plus to, że tak szybko to wyłapałaś!

Dzis to samo terapeutka powiedziała ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Monia, sa fajne filmy o autyzmie, fabularne. Temple Grandin, Adam, Sniegowe ciastko, The horse boy, cos tam jeszcze, ale nie pamietam. Warto obejrzec.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Niektóre oglądałam...
    Tylko mogli by nakręcić jakiś z polskimi realiami... Na filmach fabularnych tak jakoś wszystko Pieknie wygląda... A ja o wszystko tutaj muszę walczyć. Gruba kasę płacić...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a to racja. no u nas miec dziecko potrezbujace specjalistycznej opieki to dramat. my sami chodzilismy na reha raz w tyg, 45 minut, 70 zł.
    wszyscy specjalisci dzieciecy - laryngolog, kardiolog, okulista, neurolog - wszystko prywatnie. musialamwszystkie badania porobic w pierwszym miesiacu zycia i jakbym miala czekac na terminy na NFZ to nie wiem czy bym w ogole jakiegos lekarza zaliczylo, ze juz nie wspomne ze znalzec specjalistow dzieciecych na NFZ graniczy z cudem. albo ja jakas niedorajda jestem.

Treść doklejona: 03.03.14 21:37
    typowy przyklad - bylismy teraz w poradni pedag-psych. nasza to ze wzgledu na miejsce uczeszczania do przedszkola. 2 babki go diagnozowaly,w koncu stwierdzily ze przydaloby mu sie wczesne wspomaganie rozwoju. ale zeby dostac orzeczenie o wczesnym wspomaganiu rozwoju, trzeba isc do poradni ze wzgledu na miejsce zamieszkania. zadzownilam tam, baby niekompetentne. musialabym isc na diagnoze, po diagnozie isc do neurologa po zaswiadzcenie ze dziecko ma problemy (probowalam sie umowic, ale jakos nie moglam sie dodzwonic), potem wydaja orzeczenie o wwr albo i nie. jak wydadza to szuka sie poradni gdzie takie zajecia maja, czeka sie w kolejce na miejsce rok, no moze pol przy dobrych wiatrach. i dostaje 8 godzin w miesiacu terapii. terapia na bank w godzinach pracy. thanks. olalam to cieplym moczem, trudno sie mowi. najwyzej bede sobie plula w brode, ze cos zabniedbalam, ale logistycznie nie ogarne.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ewasmerf: Sniegowe ciastko

Jeden z lepszych filmów jakie widziałam...
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    stwierdzily ze przydaloby mu sie wczesne wspomaganie rozwoju

łeee, mój mały ma wszystkie papiery potrzebne do wczesnego wspomagania... I co? Nie mamy!!! Bo nigdzie nie ma wolnych miejsc... Dopiero od września mały w tym przedszkolu będzie takie wspomaganko miał (oprócz normalnych godzin terapii w czasie pracy przedszkola).
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeMar 3rd 2014 zmieniony
     permalink
    to dobrze, ze nie tracilam na to czasu, ehhhhh
    dlatego ja sie zastanwialam czy do integracyjnego przedszkola go nie dac, tam tez chyba maja terapie i specjalistow, ale jakos nie po drodze mi byly i znow bym logistycznie nie ogarnela
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    to dobrze, ze nie tracilam na to czasu, ehhhhh

Ale powiem Ci, że ja twoje dziecko chodzi do przedszkola, to to przedszkole mu powinno takie wczesne wspomaganie zorganizować...
    My tez mamy pod opieką dzieci ze wczesnego wspomagania...

Ja w zamian mam te terapie, ale kurde platne... No plus jest taki, że mam 10 godzin w tygodniu, a nie 8h w miesiącu...
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeMar 4th 2014
     permalink
    The_Fragile tak jak pisze Ewasmerf panie mówiły, że większość dzieci jeszcze nie chodzi nie ma za bardzo jak, najmłodsze dziecko u Tosi w grupie dopiero na koniec marca skończy rok, dzieci 18 i cztery panie do tego.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Dziewczynki! Zabijcie mnie nim ja pozabijam lekarzy!
    Wczoraj Dawidek miał kontrolę ortopedyczną, bo jak wiecie 1 lutego zwichnął kciuk, po półtorej tygodnia gips mu zdjęto, po dwóch dniach obudził się z ponownym zwichnięciem... Znowu nastawianie, gips... No i wczoraj minęły kolejne dwa tygodnie. Gips miał być trzy... ale trzeba było skontrolować zrastanie. Wczoraj jakiś dziwny lekarz zarządził zdjęcie gipsu - myślałam że po to by obejrzeć paluszek... a ten z daleka rzucił okiem i się z nami pożegnał. No to mówię mu, że gips miał być jeszcze tydzień, bo to było zwichnięcie wtórne w czasie snu... a doktorek "Jak mu sie zwichnie to znowu pani przyjedzie!!!!"... Kopara opadła mi z takim hukiem, że zaniemówiłam... oł rajt!!! Cały dzień obserwowałam paluszek - bezwładny!!!!! No, ale chociaż prosty. Wieczorem Dawidka wykapałam, paluszek nadal prosty jak kołek w ziemi do momentu aż syn zasnął. Paluszek z każdą chwila zginał się do "chwytu" no i tak juz został...

Na 11 mamy byc w Grudziądzu...

Nie pytajcie w jakiej euforii radości jestem... Mam wrażenie, że na pytanie o zgodę na RTG ich pobiję, bo to już miałoby być 4 prześwietlenie w ciągu miesiąca!!!!

Sorry, że przeklnę, ale debil ten lekarz ;(
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    o rany!! ale konowały
    -- ;
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Monia,skarge na lekarza zloz. Co za baran jeden!
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Dziwny ten palec. Obcinałam mu paznokcie, on się wyrwał cos strzeliło, palec prawie prosty... Ale za chwilę już "przykurczony"... Może te ścięgna mu nie trzymają?

Co do skargi - nie omieszkam ;)... Jestem taka rozjuszona, że to będzie czysta przyjemność...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeMar 4th 2014 zmieniony
     permalink
    Monia, potworke lekow na owsiki mamy wziac po 2 czy 3 tygodniach?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    po zentelu po 3... Po 2 też nie zaszkodzi, bo tam już niedobitki tylko będą, które powinien zentel zgładzić, bo działa on tez na jaja...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MONIA a on nie ma przy okazji tego strzelającego kciuka co kiedyś Cię pytałam ?
    Bo mój bratanek ma i właśnie podobne objawy co Dawidek.
    Już są na operację umówieni do Prokocimia bo to samo raczej nie mija.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Monia502: Paluszek z każdą chwila zginał się do "chwytu" no i tak juz został...

kurczę Monia, może to jakiś przykurcz. A może to jest to, o czym bodajże TEORKA pisała...? Tylko nie pamiętam o co chodziło ale brzmiało sensownie.
    TEO - do tablicy! :wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.03.14 09:42</span>
    OOooo, jest TEO :) Ale jaja :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jestem szybsza niż Czak Noris :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Zobaczymy co powie lekarz, bo teraz np. znowu palec "ładny"....
    A jak sie rozpoznaje taki "przykurcz?
    Jakieś badania na to są?
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Moniu, no widzisz, skoro teraz palec ładny, to by rzeczywiście mogło wskazywać na to, o czym pisze Teo. Poczytaj troszkę o tym.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    są dwie opcje: przykurcz lub zerwane więzadła/ ścięgna...
    Nie pytajcie jak sie stresuję...
    Zaraz ruszamy.

Dawidek dziś dostał orzeczenie o niepełnosprawności.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Trzymajcie się dzielnie Monia. Daj znać.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    oo, to dobrze, bo ci duzo ulatwi. bedziesz mogla go do fundacji zapisac i pozyskiwac 1% na reha.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Monia502: A jak sie rozpoznaje taki "przykurcz?
    Jakieś badania na to są?

Moja bratowa pojechała po prostu do jakiegoś bardzo dobrego chirurga ortopedy.
    I on jakieś tam porobił Iwkowi testy, próby etc i postawił diagnozę.

Kciuki, daj znać po wizycie !
    Obyście tylko na jakiegoś normalnego lekarza trafili w końcu.....
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    A moja mala chora troche cala noc nie spalysmy bo bolalo ja gardlo i kaszlała... bylismy u lekarki i w sumie nic jej nie jest tylko przeziebiona i teraz spi.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    No i Dawidek ma skierowanie do innego ortopedy w celu operacki obu raczek.... Ciekawe jak tam terminy i co nowy lekarz powie...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    operacji? a dlaczego operacji? i to na obie raczki?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    operacji? a dlaczego operacji? i to na obie raczki?

Lekarz mi to wytłumaczył, ale ja się nie znam, więc nie przytoczę dokładnie.

W każdym razie coś gadał o jakiś zgrubieniach, które powodują przykurcze. Samo to nie minie i z czasem przestani Dawidek chwytać...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Monia502: W każdym razie coś gadał o jakiś zgrubieniach, które powodują przykurcze. Samo to nie minie i z czasem przestani Dawidek chwytać...

i to jest właśnie to co pisała TEO moja bratanica miała zauważyłam że ma oba kciuki przykurczone w jej roczku po 2 miesiącach miała operacje i już jest wszystko ok!
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    i to jest właśnie to co pisała TEO moja bratanica miała zauważyłam że ma oba kciuki przykurczone w jej roczku po 2 miesiącach miała operacje i już jest wszystko ok!

Zastanawiam sie tylko czy taka operacja jest konieczna... On nie mam non stop tego przykurczu (póki co)...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dziewczyny, znowu wtrącę się w rozmowę :confused: Sorry!
    Mam pytanie do Poznanianek...Możecie polecić jakiegoś dobrego psychologa dziecięcego?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    A ja jeszcze tylko zapytam dzieczyn co mają kontakt z tymi "trzaskającymi palcami". jeśli wada dotyczy obu rąk, to operuje sie obie ręce na raz, czy raz jedna raz drugą? Dwóch na raz się boję, bo jak dzieciak ma sie bawić, a jak go kapać???
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Monia, na Twoim miejscu to ja bym sie skonsultowala z dobrym fizjo a nie ortopeda.

Koleżanka jest fizjo, ale złapała go za te rączki i potwierdziła...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.