Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJun 9th 2014 zmieniony
     permalink
    kuleczka_69: ylismy u lekarza zgodnie z zaleceniami z pogotowia. Mati ma angine

Kuleczka, dlatego jak napisałaś o tej gorączce, a wcześniej widziałam wysypkę to Ci napisałam, żebyś się upewniła, czy to nie szkarlatyna. Krasnal miał tak samo jak Mati, te same kropki, potem temperatura 40 stopni przez 4 doby - nic nie działało, nawet Nurofen, jedynie kąpiele chłodne (nawet do godziny po kilka razy dziennie) i okłady zbijały trochę gorączkę.

A szkarlatyna i angina to ten sam syf - paciorki. Na szczęście penicylina działa zabójczo i na jedno i na drugie, wiec mu szybko przejdzie :)

Niech Ci dziecię zdrowieje, bo to nic przyjemnego :(

Treść doklejona: 09.06.14 18:59
    katka_81: Więc wzięłam dziś nocnik prędko i pięknie oddała ciąg dalszy :) Jestem dumna :))) Oby dalej poszło tak gładko :)))

Ło jeżu, zazdroszczę i gratuluję!!!
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dii, a ja ściągnęłam Zu pieluszkę w lutym, więc była mniej więcej w wieku Kacperka, no i udało się i to dość szybko ;) Od jakiegoś czasu (ponad miesiąc, może dwa(?)) sypia już też bez pieluszki ;) Były ze dwie wpadki, poza tym sucho ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 9th 2014
     permalink
    A Dawidek mega przeziębiony. Oraz ja :P
    --
  1.  permalink
    Moj syn zakumal picie z butelki kubus water (taki prawie niekapek), jestem mega dumna :) I pieluche juz regularnie wynosi do smieci, i inne smieci i "nie" smieci tez ;) Jak cos zepsuje (w zasadzie wyjmie jakas czesc z czegos i nie umie wlozyc) to mi przynosi.. matka ale jestem dumna, jak paw prawie :bigsmile:

Dii - ciesze sie, ze podjelas temat odpieluchowania, bo skretnie notuje w glowie co i jak, bo nasze dzieciaki w podobnym wieku :) Ja sprobuje w polowie sierpnia jak bede na urlopie. Nocnik juz mamy i pare razy go sadzam, narazie 2 razy zrobil siku, ale widac ze czysty przypadek :)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    TEORKA: Piszesz, że Kacperek bardzo mądry etc.
    Nie neguję, ale skoro kiwa twierdząco główką na każde [nawet mocno irracjonalne] pytania, to jednak chyba jeszcze intelektualnie jest na poziomie nie do końca pozwalającym na taki poważny krok, jakim jest załapanie relacji "chce siku = wołam i trzymam = nie robię pod siebie".
    Tzn tak mi się wydaje.

Z tą mądrością to pod innym względami miałam na myśli:tongue: bo faktycznie pod względem przytakiwania to jest chyba do tyłu:wink:
    Dzisiaj w wanience zaczął się jakoś mocno spinać i krzyczeć jakby chciał kupkę i spytałam go czy chce zrobić kupkę? Przytaknął, że tak. Potem spytałam czy chce siusiu? Też przytaknął. Spytałam czy mnie oszukuje? To samo:confused: A po kąpieli nic nie zrobił w pieluszkę. Tak więc nie do końca wie o co chodzi... No nic... Zobaczymy... Mąż ma teraz wolne, więc puszczę go po domu bez pieluszki i poobserwuję jego zachowanie i sadzanie na nocniczek, ale też mi się wydaje, ze jeszcze poczekam troszkę...
    Kacper to taki typ, że jak ma paproszek na rączce to mocno to komunikuje, bo mu przeszkadza. Pokazywał mi raz gdzie są ząbki i zamoczył paluszki śliną i to też mu przeszkadzało. Więc ciekawe, czy podobnie będzie reagował na siuśki w majteczkach:wink: Wy dziewczyny co po niektóre robiłyście kilka prób więc i ja spróbuję, ale się nie napinam. Zobaczę, że mu to jeszcze nie leży to odpuszczę:bigsmile:

madziik1983: Ja sprobuje w polowie sierpnia jak bede na urlopie.

To daj znać jak tam idzie:bigsmile:

katka_81: : Więc wzięłam dziś nocnik prędko i pięknie oddała ciąg dalszy :) Jestem dumna :))) Oby dalej poszło tak gładko :)))

:clap:
    --
  2.  permalink
    The_Fragile: Niech Ci dziecię zdrowieje, bo to nic przyjemnego :(

No niestety. Mateuszek nie chce jesc, pije tylko i to lyczkami. Cale gardelko ma biale :( Dala nam dzis pani doktor jeszcze oprocz Amoksiklavu jakis psikacz i mamy 4 x dziennie psikac po jedzeniu i pol godziny czekac zeby to sie wchlonelo.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJun 10th 2014
     permalink
    Kuleczka, przy anginie to nawet picie sprawia potworny ból :(( Tantum Verde macie do psiukania? Nastaw się, że przez kilka dni to nie będzie za bardzo jadł :(

A nie dostaliście penicyliny? Tak z ciekawości pytam, bo wydawało mi się, że na paciorkowce to penicylina tylko?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Dii jesteś moim idolem ;) ("oszukujesz mnie?") :P
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Co do odpieluchowania to ja aż takiego parcia nie mam. Hania po zrobieniu dopiero woła. Natomiast od momentu pojawienia się ładnej pogody śmiga w majteczkach - przychodzi do mnie z mokrymi. Wszystko to aby nie odpsżała tyłka w pieluszce. Nocnik stoi i co jakiś czas pytam się czy chce siusiu.
    -- [/url]
  3.  permalink
    The_Fragile: A nie dostaliście penicyliny? Tak z ciekawości pytam, bo wydawało mi się, że na paciorkowce to penicylina tylko?

Amoksiklav na bazie peniciliny. A do psikania mamy Argentin T. Z tym psikaniem to tragedia u nas, Mati nie chce buzi szeroko otwierac i nieraz musze uzyc troszke sily zeby mu psiknac :/
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    a może pokaż mu żeby powiedział pięknie aaaaaaa i wtedy psiknij zaprezentuj to na sobie...
    -
    u Milki też katarek się zaczyna i wychodzi albo basen albo kuzynka która ma anginę....
    ja też przegięłam wczoraj z lodem do mirindy była pysznie lodowata a już w nocy czułam gardło:(
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    kuleczka_69: nieraz musze uzyc troszke sily zeby mu psiknac :/

Kuleczko, no niestety, czasem i tak trzeba ale to dla dobra Mateuszka. W ogóle najlepiej byłoby wypędzlować gardełko i zetrzeć nalot, wówczas szybko by gorączka spadła. Niestety u tak małych dzieci nie ma na to szans.

Treść doklejona: 10.06.14 08:37
    No i zdrówka dla Ciebie Kasiu i dla Milki :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    katka_81: W ogóle najlepiej byłoby wypędzlować gardełko i zetrzeć nalot, wówczas szybko by gorączka spadła. Niestety u tak małych dzieci nie ma na to szans.

u mnie to też najlepiej działa wychodzę w ten sposób z angin bez antybiotyku kupuje fiolet gaziki i pędzluje....
    -
    dzięki Kasiu mam nadzieję że obejdzie się bez lekarzy ja odpuszczę gazowane i zimne to może jutro już nic nie będzie gorzej z Milki pewnie tydzień dwa kataru murowany:confused::sad:
    -
    a u nas od rana upał umieram w domu pocę się po niewielkich wysiłkach a że na poddaszu mieszkamy to mamy ciepło.....
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Monia502: Dii jesteś moim idolem ;) ("oszukujesz mnie?") :P

:rolling:
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Mi moja lekarka na takie gardłopoleciła zmieszać hasco sept z fioletem i tym mu psikac bo pedzlowanie nie wchodziłow gre. No i musze powiedziec ze mieszanka zadziałałacuda bo po 2 dniach gardło bylo o niebo lepsze.
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Kuleczko ja bym podawała coś przeciwbólowego...Przy anginie biorę ketonal (a w innych sytuacjach go nie biorę, kiedyś brałam jeden w trakcie okresu) i to min. 2 razy dziennie. Ból jest koszmarny, nawet przy przełykaniu śliny :sad:
    Kiedyś mi bardzo pomogło płukanie nadmanganianem potasu- płukałam jeden dzień, z takim zapałem, że później wystarczyło jak zobaczyłam fioletowy płyn to mnie rwał taki odruch wymiotny, że nawet opakowanie musiałam schować :shocked: Przy kolejnej anginie, dwa lata później, też nie byłam w stanie. Ale po tym jednym dniu różnica była ogromna.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJun 10th 2014 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, nie wiem ile w tym prawdy, ale rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która mi powiedziała, że za "wstrzymywanie" moczu odpowiada jakiś hormon. I ten hormon wydziela się (czy też wzrasta jego poziom) u chłopców później niż u dziewczynek - może stąd ta szybsza nauka u płci żeńskiej? Nie wiem co to za hormon, własnie próbuję net przeczesać. Ale jeśli to prawda to czekam aż jego poziom wzrośnie u Krasnala, bo z tym najwyraźniej jest problem.

Treść doklejona: 10.06.14 12:08
    Kuleczko, ano widzisz, nie wiedziałam nawet. A nie kazala Wam przeciwzapalnych przeciwbólowych podawać? U nas po nich Krasnal był w stanie zjeść (mieliśmy co 4h naprzemiennie paracetamol z nurofenem), jak przestawało działać to już nawet pić nie mógł...
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Eeee, Frag, siedzę rok w fizjologii, hormonalny właśnie do sesji wałkuję i raczej wątpię w obecność takiego hormonu... Może to jakieś baaaardzo minimalne i znikome działanie dodatkowe, ale bardzo wątpię, że ono ma jakiś wielki wpływ na trzymanie moczu- bardziej chodzi tu o świadomą kontrolę zwieracza cewki moczowej który jest zwyczajnym mięśniem :wink: W literaturze brak jakiejkolwiek wzmianki o takowym działaniu (mam właśnie 2 książki do fizjologii otwarte przed sobą :tongue:). Bardziej po prostu świadomość i załapanie tego mechanizmu :smile:

Treść doklejona: 10.06.14 12:35
    Koleżance mogło chodzić o wazopresynę, ale ten hormon ma działanie zagęszczające mocz. Jak jest go za mało to moczu jest więcej, bo więcej w nim wody. Może takie zasugerowanie się, że skoro więcej wody, to trudniej ten mocz utrzymać i trzeba częściej chodzić siku- no ale to nie ma wpływu na samo jego trzymanie raczej. Choć w sumie... Jak trzeba częściej sikac to i trudniej pewnie dziecku utrzymać, więc ta pokręcona teoria może mieć jakieś odbicie w rzeczywistości :wink: Choć nie wiem, czy rzeczywiście u chłopców ten hormon jest jakoś później wytwarzany.
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    The_Fragile: Kuleczko, ano widzisz, nie wiedziałam nawet. A nie kazala Wam przeciwzapalnych przeciwbólowych podawać? U nas po nich Krasnal był w stanie zjeść (mieliśmy co 4h naprzemiennie paracetamol z nurofenem), jak przestawało działać to już nawet pić nie mógł...

No wlasnie nie, kazala tylko podawac jak bedzie goraczka. Ale moze podam mu zaraz cosik, bo Mati zostaje pod opieka mojej mamy, ja ide na popoludniowke, a ona to chociazbym jej tlumaczyla co i jak to zawsze dzwoni jak ma podac leki, ile dawek... jakis schemat chyba musze zrobic bo inaczej nie skuma :P
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie. Misia chyba załapała z tym sikaniem - mamy dzień 2 :) To znaczy od rana chodzi w majteczkach i jeśli się bawi, to popuści pare kropel tak, że majtki ma ciutkę mokre, wstrzymuje, przybiega do mnie do kuchni i woła "mama, siusiu". Sadzam ją i robi dosyć sporo :) Od rana nie było wpadki, sika co 2-3h. W nocy i podczas drzemki nie kontroluje, więc oczywiście zakładam jej pieluszkę. Ale co ze spacerami czy jazdą autem? W ogóle z wyjściami?
    kuleczka_69: No wlasnie nie, kazala tylko podawac jak bedzie goraczka.

ja bym podała tak, jak Frag pisała. Po co ma się dziecko męczyć.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    katka_81: Ale co ze spacerami czy jazdą autem? W ogóle z wyjściami?

ja nie zakładałam jedynie na noc a na spacer czy do auta była bez wysadzałam przed wyjście a potem w czasie pytałam:)
    no i oczywiście brawo!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    kasiakuzniki: no i oczywiście brawo!!!!
    --

aj, boję się dziękować, by nie zapeszyć :) Przed chwilą wstała z drzemki, zdjęłam suchego pampersa, założyłam majteczki i po 5 minutach wołała :) Była tylko kropeczka na majteczkach a w nocniku sporo :)
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    katka do auta i na spacer nie zakładaj pieluszki bo namieszasz jej w głowie... jak tylko do snu to tego sie trzymaj
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Bloody_Lady: Koleżance mogło chodzić o wazopresynę, ale ten hormon ma działanie zagęszczające mocz. Jak jest go za mało to moczu jest więcej, bo więcej w nim wody. Może takie zasugerowanie się, że skoro więcej wody, to trudniej ten mocz utrzymać i trzeba częściej chodzić siku- no ale to nie ma wpływu na samo jego trzymanie raczej.

No właśnie jej urolog dziecięcy coś takiego mówił, więc może to o to chodziło? Może coś jest na rzeczy? Nie wiem, mam nadzieje, że jeżeli to faktycznie jakis hormon to u nas szybko skoczy ;)))
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    a co do tego ze u chlopakow ciezej z sikaniem to chyba nie do konca tak jest bo moi dwaj bracia szybko sie nauczyli a ja i moja siostra jeszcze w przedszkolu sikalysmy w majtki...
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    No u mnie to samo- ja lałam po majtach aż miło, a brat załapał z wołaniem bardzo szybko. Także to chyba w bardzo nikłym stopniu od płci zależy...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Słyszałyście o tym ojcu co zostawił 3-letnie dziecko w aucie na 8h-poszedł do pracy.Przeraża mnie to wszystko co się teraz dzieje.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    jeżynko ja od kilku godzin mam ciarki jak myślę o tym przypadku :(
    najgorsze, że dziecko zmarło, to jakiś koszmar :(
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    ja nie mogę uwierzyć...nawet nie wiem czy większy żal czy złość to we mnie wzbudza :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    straszne...
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    dla takich to niema tłumaczenia!! jak 8 h czy upał czy nie to jak fizjologia jedzenie?? a ludzie nie widzieli w aucie dziecka?? O_O
    -
    ojej ale miałyśmy dziś dzień;/
    do południa nudy a później jak wróciła babcia to zbierałyśmy się na spacer poszłam po ciuszki do góry a dziewczyny robiły samolot za rękę za nogę i w kółko… no i Milce coś się stało w rączkę płakała okropnie nie zwlekając znaleźliśmy ostry dyżur i pojechaliśmy lekarz oglądną i dał skierowanie na rtg poszliśmy. Wszystko każdy najmniejszy ruch był okupiony okropnym płaczem ja już byłam pewna że złamana łapka :( mąż z mamą weszli jej zrobić zdjęcie a ja płakałam nie mogąc z nią tam być a słyszałam tylko mamusiu chcę do mamusi:( zrobili jej dwa zdjęcia i oddelegowali na dół do poczekalni wszyscy przed nami dostali a nas poproszono o powtórne stawienie się na rtg bo coś było nieczytelne… zrobili zdjęcie nr.3 i po 5 min Milka zaczęła normalnie rączką ruszać machać podpierać się itd a wcześniej trzymała ją i każdy milimetrowy ruch ją okropnie bolał… coś wskoczyło z powrotem na swoje miejsce, zdjęcie złamania ani zwichnięcia nie wykazało Milka szczęśliwa radosna jak by te 2,5h bólu w ogóle nie było!!! ale steru było o nią dużo no serce się krajało babcia biedna się spłakała pewnie dziś ma noc z głowy
    -
    no i ja chyba też mam noc z głowy bo śpi od 40 min a już 3 razy u niem byłam bo popłakuje przez sen mówiąc "nie nie chcę"
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    azniee: ja nie mogę uwierzyć.

ja też, to musiała być straszna śmierć :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    dziewczyny robiły samolot za rękę za nogę i w kółko…

A moja mama zawsze na mnie krzyczała jak chciałam małemu taki "samolot" zrobić... Teraz wiem, że faktycznie to nie jest bezpieczna zabawa...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    No ja tego też nigdy nie robiłam ale one nie raz... tak powoli niby ale dziś spocone ciałko i się nie poddało:-( biedna miauczy cały czas:-(
    --
    • CommentAuthoravf
     permalink
    Ile taki etap, ze nocnik parzy moze trwać? Mamy nocnik od grudnia, na golo usiadl moze dwa razy, ma propozycje skorzystania odgania go lapkami....

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 10.06.14 23:02</span>
    Ps. Pytanie do dziewczyn z UK. Jakie pieluszki polecacie? Tu uzywamy Dady.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    avf: Ps. Pytanie do dziewczyn z UK. Jakie pieluszki polecacie? Tu uzywamy Dady.

My uzywamy Pampers BabyDry - te w UK nie sa tak perfmowane jak w Polsce. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 11th 2014
     permalink
    No ja tego też nie robiłam ale one nie raz tak powoli niby ale dziś spocony cialko i sie nie poddalo:-( biedna mialczy cały czas:-(

No, no... A tam jednak te stawy delikatne jeszcze...

Ale współczuje mamie, bo ona chyba najwiekszy stres przeszła...
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Wpadłam się pochwalić,że W KOŃCU Oliwia przestała się bać własnej kupy !! Wczoraj zrobiła sama na kibelku,kilka dni wcześniej również :cheer::cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Monia502: Ale współczuje mamie, bo ona chyba najwiekszy stres przeszła...

no ona najgorzej ja to oaza spokoju żeby Milcie wyciszyć ale i tak była bardzo dzielna! płakała strasznie na tych zdjęciach ale z bólu i za mamusią ale jak wychodzili to się przy mnie szybko uspakajała!
    -
    po 23 już spała całkiem ładnie a dziś dalej wszystko ok nic jej nie jest!! kamień z serca!
    --
    •  
      CommentAuthordagus84
     permalink
    A czy mam czymś smarować bąble jakie wyskakują po ukąszeniu komara, czy wystarczy spryskać octaniseptem?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    dagus84: A czy mam czymś smarować bąble jakie wyskakują po ukąszeniu komara,

fenistilem można smarować
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    fenistilem można smarować --

Ale tylko punktowo.
    --
  4.  permalink
    Frag, dobra kobieto dziekuje za podsuniecie pomyslu. Dalam Ibum mu przed wyjsciem do pracy i jadl wszystko :)

a co do tegoi ojca..... jak mozna zapomniec o wlasnym dziecku???? to trzeba byc jakims debilem nie myslacym. I dziwi mnie to, ze nikt tego dzieciatka nie widzial w aucie? jak tak to wszyscy bija na alarm, sa akcje, a jak przychodzi co do czego to znieczulica..... a ojca tej dziewczynki powinni tez zamknac w szczelnie zamknietym aucie na 16h zeby sie ugotowal.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Nam pani w aptece poleciła Dapis żel i powiem Wam, że super działa.
    Nina się nie drapie ale wygląda jakby miała ospę :shocked::shocked:
    Chyba ma uczulenie na komary [ja też mam] bo jej te bąble mega puchną, robią się bordowe i rozlane.
    A komarów u nas milion pińcet :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    TEORKA: Chyba ma uczulenie na komary [ja też mam] bo jej te bąble mega puchną, robią się bordowe i rozlane

Wspolczuje. Tez mam uczulenie i wiem, do jakich rozmiarow moze urosnac taki babel. Biedna Ninka.
    ps. u mnie komary mnie gryza co najmiej parami i przewaznie laduje na zastrzykach badz jak ostatnio w UK na masci z antybiotykiem (pogryzly mnie na wczasach).
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    kuleczka_69: I dziwi mnie to, ze nikt tego dzieciatka nie widzial w aucie? jak tak to wszyscy bija na alarm, sa akcje, a jak przychodzi co do czego to znieczulica...

Niestety w tym przypadku szanse na przypadkowego przychodnia nie były wielkie :-/ To jest parking pod elektrownią, która jest poza miastem. Nikt tam nie spaceruje, a ruch większy robi się w godzinach rozpoczęcia/zakończenia pracy.
  5.  permalink
    hydrozagadka: Niestety w tym przypadku szanse na przypadkowego przychodnia nie były wielkie :-/ To jest parking pod elektrownią, która jest poza miastem. Nikt tam nie spaceruje, a ruch większy robi się w godzinach rozpoczęcia/zakończenia pracy.

Ech ;/ Jak to wczoraj w radiu w pracy uslyszalam to az mnie ciary przeszly, brr...
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Mnie i męża, normalnie wszystkich gryzą oprócz Dominika:shocked: my cali w bąblach jesteśmy. Przyznam, że widziałam nie raz na jego rączce komara ale po jego ukąszeniu D. ani się nie drapie ani nic...czasem pojawi się mała czerwona plamka i jak nic za godzinkę znika. :shocked:
    A tak w ogóle to co używacie na komary? chciałam kupić wspomniany kiedyś Ecomoskit ale nie mogłam go dostać nigdzie to poradziłam się Pani w aptece, która poleciła mi Orinoko junior...
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
  6.  permalink
    Zdjelam dzis Matiemu pieluche, lata w gaciach, sika, sruncia w majty, nie wola. Z pielucha na tylku wola na ubikacje. Nie poddam sie i nie zaloze mu pampka. O nie! :)0
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJun 11th 2014 zmieniony
     permalink
    Kuleczko ja już z mopem latam od kilku dni, ostatnio siknął przy moim bracie, tak że ten pomyślał, że leje deszcz (tak głośno sika):shocked:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.