Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJun 29th 2014
     permalink
    Hmm, u nas było w 6 tygodniu z usg, potem chyba 6 miesiąc i usg bioderek, a kolejna wizyta ortopedyczna w 18 miesiącu - wtedy z bucikami małego mieliśmy przyjść i on patrzył jak chodzi, obejrzał buty, czy sa dobre. Wtedy własnie mówił, że dziecko na początku chodzi przedziwnie, krzywi, koślawi, a dopiero potem zaczyna chodzić normalnie. Ja to bym się chyba dla świętego spokoju przeszła jak masz dobrego ortopedę.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Dobrego to nie wiem, to dr. Wassermann, byliśmy dopiero raz bo wcześniej to w szpitalu mięliśmy kontrolę z usg. A tak to chodzimy do Medicoveru i tam ciężko z terminami, udało mi się do jakiegoś innego gościa złapać termin, bo tak w najbliższych 2 m-cach brak terminów do kogo kolwiek... Więc nie znam go...
    --
  1.  permalink
    Dii - pomijajac fakt z pytaniem Twoim, bo moj tez jedna stope dziwnie na zewnatrz wywija i lekarka powiedziala, ze do 2 lat mamy czas to chcialam napisac ze zdjecia sa przecudne :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    madziik1983: to chcialam napisac ze zdjecia sa przecudne :)

Oj tak - Krasnal zobaczył te stopy i krzyczy "dzidzia, dzidzia!!!" :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    madziik hehe :smile:
    A ja jakoś mam wrażenie, ze 2 lata u niego to może być za późno... W rodzinie mam brata (14 lat) który urodził się z końskoszpotawością i miał kilka operacji nadal nie chodzi prawidłowo...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dii, zawsze lepiej pójść, poradzić się niż żałować :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Nam kilku lekarzy [i kolega fizjo] powiedział, że do trzeciego roku może tak nogi dziecko wywijać.
    Nina wywija jedną, odkąd pamiętam.
    I faktycznie jakby zaczyna się jej to samo poprawiać.

Treść doklejona: 29.06.14 14:40
    Nam kilku lekarzy [i kolega fizjo] powiedział, że do trzeciego roku może tak nogi dziecko wywijać.
    Nina wywija jedną, odkąd pamiętam.
    I faktycznie jakby zaczyna się jej to samo poprawiać.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    No i Tosia ma wirusa, ma wysypkę na skórze (troszkę krosteczek) i w środku buzi (na gardle dużo krosteczek) (na gardle podobno dużą nadżerkę). Mamy zbijać gorączkę i używać tantum verde, i pilnować aby dużo piła. Najpóźniej we wtorek kontrola w przychodni.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Aha czyli w sumie to nie ma takiego strachu i można spokojnie poczekać jeszcze trochę do wizyty...? Pocieszyłyście mnie dziewczyny:smile:

Acia jej... Zdrówka dla Tosi!
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Acia, a na dłoniach wewnątrz? Bo na bostonke wygląda.
    Moje dziewczyny od nocy wymiotują. Chyba zatruly się lodami:(. My w srodku remontu,w domu nie idzie chodzic a one zatrute:(. Zawsze wszystkie atrakcje sa w ,,najlepszym,, momencie.
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Lekarka oglądała dziś jej stópki i rączki i nic nie mówiła o bostonce. Zobaczymy co powie jej pediatra na kontroli bo dziś to na dyżurze byliśmy.
    Montenia niech szybko zdrowieją.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJun 29th 2014 zmieniony
     permalink
    Dii - Zu też tak stawia stópki.
    Byliśmy z Zu ze 3x u ortopedy (sami z siebie, bo jednak martwi/ło mnie to, jak wykrzywia stopy;)) i na każdej wizycie (a widziało ją dwóch innych lekarzy, niezależni od siebie) zapewniano mnie, że stópki mają jeszcze czas, by się wyprostować ;)
    Jeden dr dodał też, że może zacząć stawiać nogi w iksy i też mam się tym nie martwić, bo to mija ;) Tzn.wiadomo, że nie zawsze,bo są dzieci z takimi wadami itd.ale mam od razu nie panikować ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ok. To już się nie martwię:smile: Dzięki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
    • CommentTimeJun 30th 2014
     permalink
    witajcie,
    czy ma moze ktoras z was do sprzedania ksiazke Madrzy Rodzice?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Hej dziewczyny! Mało mnie tu w ostatnim czasie, ale wpadam z pytaniem. Odstawiłam Natalię od piersi mniej więcej tydzień przed jej urodzinami. Jakiś czas potem postanowiliśmy zacząć podawać jej normalnie krowie mleko. I w krótkim czasie strasznie ją wysypało - klasyczne szorstkie placki na policzkach, rękach, nogach, brzuchu. Na pewno od mleka, bo po jego odstawieniu wróciło powoli do normy. No i nie wiem, jak to jest możliwe? Młoda, w przeciwieństwie do starszej siostry, nigdy w życiu nie miała żadnych objawów alergii. Zero problemów z brzuchem, nigdy żadnej kolki, wysypki, nic. Ja od początku jadłam wszystko, ona też w zasadzie od momentu rozszerzania diety nabiał wciągała bez przeszkód. Teraz też je normalnie sery, jogurt, kefir i wszystkie potrawy/produkty, które mleko zawierają - i nic się nie dzieje. Mleko krowie podane bezpośrednio - i od razu wysypka. O co chodzi? Co ją może w tym mleku uczulać, czego nie ma w przetworach? Nie żebym się jakoś specjalnie martwiła, bo skoro może jeść wszystko inne, to po prostu mleka pić nie będzie, ale zastanawia mnie, dlaczego tak się dzieje...
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Hydro zapytaj Montenii bo z tego co kojarzę, ona jak odstawiła córkę od piersi i dała mleko inne też wystąpiła wysypka
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Hydro,moja corka dostaje dużej wysypki jak zostaje przebialkowana(jak za dużo nabialu w jeden dzień zje,to ja wysypuje). Na pewno reaguje tez wysypka na kakao,co ciekawe nie kazde. Mysle,ze tez chodzi o dodatki,ktore mogą uczulac. Jakie podajesz mleko?
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Dzięki za odzew, dziewczyny. Montenia, mnie się wydaje, że u nas to nie chodzi o ilość nabiału danego dnia (bo ona dużo w sumie nie jada), tylko po prostu o mleko, którego wcześniej nie piła (bo nie było potrzeby). A wysypuje ją zarówno po mleku uht, jak i takim z butelki (też pasteryzowane, ale w sklepach w lodówkach stoi i ma krótszy termin przydatności do spożycia), ale też po modyfikowanym (znajomi nam dali na próbę bebiko 4, ja nie jestem fanką mm podawanego takim dużym dzieciom, ale chcieliśmy spróbować i też wysypka).
    A z ciekawości, ile Twoja córa zjada nabiału dziennie?
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziewczyny, jakie kakao polecacie dla dzieci? Pamiętam, że karob polecałyście? Dobre to to? :)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    katka_81: Pamiętam, że karob polecałyście? Dobre to to? :)
    --

dobre, i cenowo wychodzi jak zwykłe kakao :D
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a nie zdrowiej kakao niz jakis karob?
    -- ;
  2.  permalink
    Katka, ja jako czekocholiczka powiem Ci ze wedlug mnie karob jest obrzydliwy :shamed:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Ewa ale karob jest zdrowszy; moja przy azs nie może zwykłego kakaa.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    CiastoMiłości: Katka, ja jako czekocholiczka powiem Ci ze wedlug mnie karob jest obrzydliwy :shamed:

na prawdę? O kurczę, ciekawe czy mojej Michasi posmakuje...
    może doświadczenia innych osób jeszcze?
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Kasia ja zdecydowanie wole karob, uwielbiam i czesto używam :wink:
    Mój Paweł znowu nie lubi, wiec co osoba to inne zdanie :wink:
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Czyli musisz spróbować...i ja też..choć ja lubię kakao, więc pewnie nie zamienię go choć kto wie....
    Ostatnio już nie mam ochoty eksperymentować po dwóch nieudanych potrawach. Pasta z awokado mi nie smakuje ani trochę, pesto ble...na razie powiedziałam stop nowościom.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    polemizowalabym czy jest zdrowszy. prawdziwe kakao tez jest bardzo zdrowe. nie mowie tu o tych proszkach typu nesquik
    -- ;
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Hydro, u nas z reguly wysypka pojawia się po piciu czystego mleka , a po samym nabiale typu twarog,sery,jogurty itp. raczej nie,chyba ze spozyje w nadmiarze. A przebialkowanie pojawia się jak zje w ciągu całego dnia np., danio na sniadanie , szklanke jogurtu z owocami (robie jogurt grecki i dodaje owoce i miksuje i jeszcze na wieczor twarog ze smietana na chleb. To zdarza się rzadko ,ze takia dawke dostanie od razu,ale ma takie dni,ze tylko tak by jadla.
    Co do kakao,to ja dawałam do mleka takie rozpuszczalne puchatek,albo nesquick, ale to tylko ilości na czubku lyzeczki i to tez nie codziennie.
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Ewasmerf, pomijajac witaminy, ktore sa i tu i tu, to karob po pierwsze nie zatwardza, po drugie raczej nie uczula, w przeciwienstwie do kakao. Moja Lila lubi i to i to, ale pije karob, bo po kakao miala problemy z kupa.

Treść doklejona: 30.06.14 14:31
    A dodatkowo, czytalam kiedys, ze polaczenie kakao z mlekiem zwierzecym w zasadzie neutralizuje zdrowotne wlasciwosci kakao (chodzilo chyba o wchlanianie magnezu, ale nie pamietam)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Tu o karobie:
    http://hipokrates2012.wordpress.com/2013/02/18/o-karobie-slow-kilka/
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dobry! Pomyślałam, że tu pewnie najwięcej wiedzy w tym temacie, więc zapytam: jakie polecacie obuwie dla początkującego dwunoga?
    Są jakieś szczególnie fajne (w sensie wygodne dla dziecka i dobrze zbudowane) czy po prostu kupować na czuja?
    --
  3.  permalink
    Byl temat o butach jakis czas temu.

My mramy Elefentena z Deichmana. Tanie nie sa ale aktualnie można trafić na promocje i z 150 przecenionr sa na 60zl.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    Co do butów to polecem gucie i emel

Ja natomiast proszę o poradę co zrobić z moim niejadkiem? Nigdy nie jadł specjalnie dużo, trzyma się ledwo na 10 centylu, ale zawsze coś tam zjadł, próbował, kosztował. Całkiem nieźle je jak chodzi do żłobka, bo podobno je tam ładnie, a jak wraca do domu to zje razem z nami obiad i czasem kolację. Ale kiedy nie chodzi do żłobka to najchętniej żyłby sobie na mleku tak do 15 potem łaskawie zje 200ml zupy i to by było na tyle :( Wczoraj moje dziecko trzeci dzień z rzędu nie tknęło śniadania i drugiego śniadania mimo iż wcale mu mleka nie dawałam, żadnych słodyczy, a do picia tylko wodę. Dziś z ulgą posłałam go do żłobka. Co zrobić żeby on jednak w tym domu coś zjadł rano? Jak zwiększyć mu apetyt? Od razu mówię, że nie karmię go, nie zmuszam, nie robię papek, młody potrafi jeść sam łyżeczką, ma już wszystkie zęby więc to nie ząbkowanie.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Jak był niedawno to sorry, nie czytałam tego wątku za często :wink:
    Dzięki za odzew.
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    A ja jeszcze clarksy polecam. I jesli bedziesz kupowac sandalki, to koniecznie z zakrytymi paluszkami. No i generalnie warto przymierzyc buty i dac dziecku chwile pochodzic - to duzo weryfikuje :-)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    migg, a dlaczego z zakrytymi paluszkami?
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Z butów dziecięcych chwalę sobie Primigi, Superfit'y, Emele. Elefanteny były ok dla starszej córki, młodsza ma szersze stopy i wyższe podbicie i już trochę gorzej jest. A co do sandałów, to moje od początku z odkrytymi palcami chodzą i dobrze im z tym :wink:
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeJun 30th 2014 zmieniony
     permalink
    U nas się sprawdzają elefanteny - polecone przez lekarza rehabilitanta, więc chyba są ok jakościowo...
    a sandałki też mamy odkryte (tzn. na palcach) i wg mnie są dobre :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    montenia: A przebialkowanie pojawia się jak zje w ciągu całego dnia np., danio na sniadanie , szklanke jogurtu z owocami (robie jogurt grecki i dodaje owoce i miksuje i jeszcze na wieczor twarog ze smietana na chleb. To zdarza się rzadko ,ze takia dawke dostanie od razu,ale ma takie dni,ze tylko tak by jadla.

No to moja tyle nie jada... Chociaż na przykład żółty ser jadłaby na śniadanie, obiad i kolację, gdyby tylko miała taką możliwość :wink: Chyba po prostu oleję to mleko. Sama nie pijam i żyję, a starsza córka do niedawna na bezmlecznej diecie była i też nie było żadnych problemów :bigsmile:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    O, dzięki dziewczyny. Czegoś poszukam z tego co wymieniłyście. :D

Hydro a może chodzi o ilośc laktozy w danym produkcie mlecznym?
    Patrz ile ma ser żółty, a ile mleko... JEśli Twoja córka jadła głównie ser żółty to spożywała niewielki ilości laktozy
    LINK

Ja jestem alergikiem i czasami uczulenie pojawia się dopiero po przekroczeniu jakichś tam dawek.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    migg: koniecznie z zakrytymi paluszkami.

a dlaczego "koniecznie"?
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    Moja ma sandaly z odkrytymi palcami i piętami... myslalam ze bedzie w nich co chwile gdzies haczyć i sie wywalać ale to tylko w glowie u mnie siedzialo a w praktyce Maja radzi sobie znakomicie
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Moja ma jedynie piętkę usztywnioną/zakrytą ale paluchy odkryte i też problemu nie ma :)
    --
  4.  permalink
    Ja wolałam kupic na takie pierwsze chodzenie sandaly z zakrytymi palcami. Wydaje mi się ze ta nóżka jest bardziej stabilna.

W przyszlym roku zakupie odkryte sandaly. Teraz maly duzo chodzi, biega ze musze go stopowac bo sie rozbija o wszystko, chodze za nim krok w krok.
    Wolalam żeby ten sandal byl jednak zakryty. Nóżka mu w bucie nie lata. Nie widzę różnicy w chodzie między butem zabudowanym a sandalem.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja nie rozumiem czemu maja byc zakryte palce.stope stabilizuje zapietek,podeszwa i zabudowa buta na podbiciu.ale zeby zakryte palce?nie slyszalam o tym nigdy i nie wiem jaki argument moglby za tym przemawiac.jedyne co to pelny but lepiej chroni przy nadepnieciach przeź inne dzięci,ale to slaby argument.
    -- ;
  5.  permalink
    Najlepszego dla Filipka:)
    --
  6.  permalink
    Ja mysle że to nie chodzi o stabilnosc tylko zapobieganie uszkodzeniu palcy. Taki poczatkujacy spacerowicz czesto sie przewraca. Moj syn ma prawie dwa lata i wszystkie buty ma na czubkach pozdzierane. Nie weim jak on to robi, ale robi. Zaczal chodzic jak mial prawie 15 miesiecy wiec moze ma jeszcze prawo :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    mangaa: Hydro a może chodzi o ilośc laktozy w danym produkcie mlecznym?

Chyba nie, bo gdyby o laktozę chodziło, to przecież po moim mleku też by były objawy (nie wiem czy dobrze pamiętam, że mleko kobiece jest nawet bogatsze w laktozę od krowiego?). No nic, chyba zacznę wierzyć w to, że mleko krowie to samo zło :devil:

Ewasmerf: stope stabilizuje zapietek,podeszwa i zabudowa buta na podbiciu.ale zeby zakryte palce?nie slyszalam o tym nigdy

Zgadzam się. Jakoś tak u nas wyszło, że pierwszymi w życiu butami Natalii były sandałki (upał był, stwierdziłam, że najbardziej jej się przydadzą). Mieliśmy Superfit'y - z odkrytymi paluszkami. Genialnie dopasowane, wygodne, stopa stabilna - przechodziła w nich cały sezon letni, nie zauważyłam, żeby cokolwiek było nie tak, stopa się nie przesuwała, palce nie wyjeżdżały przodem. Dobrze dopasowane sandały zdają egzamin czy to z odkrytymi palcami, czy z zabudowanymi.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No tak, choć w sumie ta nietolerancja nie musi być wrodzona, może pojawić się w każdym momencie. Ale pewnie miałaby też problemy brzuszkowe i inne dolegliwości, a z tego co piszesz nie ma. Więc raczej mało prawdopodobne.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Przy odkrytych palcach w sandałach, nóżka często przesuwa się do przodu i może się zdarzyć, że palce zaczynają wystawać poza sandał. To nie jest ani najbezpieczniej ani najzdrowiej dla małej stopy.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.