Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Dziewczyny mam pytanie odnośnie Logopedy. Mamy skierowanie do poradni i ciekawa jestem jak taka praca z dwulatkiem wygląda, jakieś ćwiczenia, masaże? i czy widać postępy. Pani pokazuje mamie co należy w domu ćwiczyć? itd. kompletnie nie wiem czego się spodziewać.
Dziewczyny LINK do informacji, aby dzieciom nie dawać preparatów zawierających lidokainę lub benzokainę.Mowa o żelach na ząbkowanie typu Dentinox czy
dodałabym smoczek, picie z butelki, papkowate pokarmy, brak stymulacji przez rodzica (nie czyta książek, nie opowiada
ale po prostu to chyba nie jest taka oczywista przyczyna...
Właśnie ostatnio o tym myślałam. W sensie, o co chodzi z tym moim dzieckiem (ona zaczęła mówić cokolwiek, jak miała 19 miesięcy), skoro ani nie siedzi non stop przed tv, ani smoczka nie miała, ani butli, stałe pokarmy jadła od samego początku, dużo książek, rozmów, żadnych papek i tak można wymieniać. :) Inteligencja chyba też nie ma nic do rzeczy, bo znam szybko mówiące dzieci, które inteligencją nie grzeszą ;) Smoczka nigdy nie poznał, butelki nigdy nie miał w buzi, bo bidonik / kubeczek od razu się przydał, czytający książeczki z nami, dużo z nim rozmawialiśmy i co? I dopiero teraz zaczął mówić :( I czasem mi było dziwnie jak wychodziłam na plac zabaw, ktoś się pytał ile on ma, ja mówiłam, że 2 lata i "ooo, i jeszcze nie mówi? Mój mówi, ale ja z nim rozmawiam i czytam książki".
No właśnie. Wam wystarczyło, żeby zaskoczył i poszło :) U nas są smaczki typu "jamituć" - zamykać i fajnie to brzmi w zestawieniu z pełnym zdaniem :) To obniżone napięcie (które jest w normie, bo sprawdzała nas rehabilitantka, tylko powiedzmy trochę niższe niż standardowe, jak u dorosłych - też są tacy, którzy mają wyższe i niższe) u nas było odpowiedzialne za późne chodzenie Lilki (pomijając pierwsze kroki, to zaczęła chodzić w 17 miesiącu) i tak gdybam, że o to też może chodzić z mową. Ale na razie nie mam planów odwiedzenia logopedy. W przedszkolu L. będzie miała, to za 2-3miesiące ją sprawdzi. BYłam zaskoczona, bo myślałam, że jak zacznie później mówić to będzie opóźnienie, bo musi przejść etapy. No i jak widać niekoniecznie.
No i zatyka uszy czasem dla zabawy, albo jak jest głośno.
Przecież wiele matek z dziećmi czyta, rozmawia etc.
Też mi się tak zdaje.
Przecież wiele matek z dziećmi czyta, rozmawia etc.
Mało znam takich, które siedzą od rana do wieczora przed TV [chociaż tu i tak bym się spierała, bo ja widze ile Nina z bajek łapie, w sensie zwrotów, słów itp także to też jakiś sposób nauki ].
Także to bankowo proces bardziej złożony.
Właśnie ostatnio o tym myślałam. W sensie, o co chodzi z tym moim dzieckiem (ona zaczęła mówić cokolwiek, jak miała 19 miesięcy), skoro ani nie siedzi non stop przed tv, ani smoczka nie miała, ani butli, stałe pokarmy jadła od samego początku, dużo książek, rozmów, żadnych papek i tak można wymieniać. :) Inteligencja chyba też nie ma nic do rzeczy, bo znam szybko mówiące dzieci, które inteligencją nie grzeszą ;)
migg, a neurolog wam sprawdzala napiecie?
ja ci moge poradzic z doswiadczenia, ze jesli macie nizsze napiecie, i mala zaczela chodzic w 17 miesiacu (moj przy duzej hipotoni zaczal chodzic jak mial 18), to ja bym na twoim miejscu nie zwlekala tylko poszla do lgopedy. teoretycznie towje dziecko ma jeszcze duzo czasu na mowienie, ale jesli ma obnizone napiecie w jamie ustnej i wargach to lepiej dla ciebie i dla dziecka zebyscie zaczeli juz teraz. oszczedzicie sobie pozniej stresu.
Znam dzieci z domów, gdzie w ogóle telewizji nie ma, ani komputerów. Same tylko książki. A dzieci do 3-go roku życia nic.
Ja sobie wymyśliłam teorię - niższe napięcie mięśniowe.
to jedno bym skonsultowała, gdyż moich znajomych synek tak robił, im wydawało się to takie naturalne... no i okazało się po latach, że ma zaburzenia IS - nadwrażliwość słuchową. Moja Misia nigdy uszu nie zatykała, tak dla porównania a często szalejemy przy głośnej muzyce. Terapeutka IS pytała przy diagnozie, czy Misia zatyka uszy, gdy jest głośno.
to jedno bym skonsultowała, gdyż moich znajomych synek tak robił, im wydawało się to takie naturalne... no i okazało się po latach, że ma zaburzenia IS - nadwrażliwość słuchową. Moja Misia nigdy uszu nie zatykała, tak dla porównania a często szalejemy przy głośnej muzyce. Terapeutka IS pytała przy diagnozie, czy Misia zatyka uszy, gdy jest głośno.
mozna 5 razy powtarzac.czasem dopiero jak rykne to uslyszy
Na wszelki wypadek dałam ibum do żłobka,