Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeDec 20th 2012
     permalink
    tuli_pani: jak Młodemu wyszły 3 to i przestał się ślinić

3 zeby ?
    czy trojki?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 21st 2012 zmieniony
     permalink
    dziewczyny pytałam na rozpakowanych ale myślę że i tu mogę:)
    -
    czy którejś z Was maluszek przechodził trzydniówkę?? bo tam Milka od 2 tyg ma katar od tyg kaszel a od wtorku wieczora temp dość ciężką do zbicia... i teraz zastanawiam się czy temp była związana z kaszlem i katarkiem czy jednak trzydniówka bo dziś na razie po temp nie ma śladu za to brzuszek i klatka jest w krosteczkach i nie wiem czy to potówki(nigdy nie miała) czy to wysypka? a wygląda to tak
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    nessie: Dziewczyny a kiedy wasze dzieci trzymaly sobie juz same ladnie butelke?

Adaś sam pije trzymając sobie butlę tudzież niekapek od 5 miesiąca :bigsmile:
    A teraz to już tak to udoskonalił, że sobie obraca tę butelkę w każdą stronę, co sprawia, że mleko wszędzie kapie! Ja dziękuję za taką samodzielność :updown:
    Jak tylko mi pozwala to wolę go sama karmić :cool:

Treść doklejona: 21.12.12 13:25
    kasiakuzniki: nie wiem czy to potówki(nigdy nie miała) czy to wysypka?

O potówki o tej porze roku, to raczej ciężko, więc ja bym obstawiała wysypkę, nie wygląda groźnie, moim zdaniem jest mniej więcej taka jak przy trzydniówce. Może się Wam choroby nałożyły, najpierw przeziębienie, potem trzydniówka jeszcze :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 21st 2012
     permalink
    no właśnie tak mi się wydaję... ale to by był koniec całe szczęście... albo od zbijania temp się spociła i potówki wyszły...
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    winnica: Adaś sam pije trzymając sobie butlę tudzież niekapek od 5 miesiąca

wini mi chodzi o zwykla butelke (nie niekapka)
    Tak, zeby dac dziecku na dobranoc flache do reki a ono samo sobie pije np w lozeczku :P
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    nessie: Tak, zeby dac dziecku na dobranoc flache do reki a ono samo sobie pije np w lozeczku :P

No to ja tak Adasiowi mogłam dać od około 5,5 miesiąca ( o ile nie była bardzo ciężka ), ale tak jak pisałam od jakiegoś czasu jedzenie samodzielne jest traktowane jak zabawa ( skutek BLW?? :tongue: ) więc zje trochę wyciąga butlę z pysia, ogląda z każdej strony, odwróci do góry nogami, potrząśnie sprawdzając czy wyda dźwięk i znów wkłada smoka do dzioba i je dalej. No, ale wtedy jest już wszędzie pełno mleka, bo jak on potrząsa, no to kapie wszędzie! O potem jest mleko we włosach, na ubraniu, na materacyku. Może jak będzie starszy to już mu się znudzi taka zabawa, ale na razie to mimo, że bym mogła, wolę go sam na sam z butlą mleka nie zostawiać :tongue:
    Nessie, jak mi się uda to go kiedyś nagram jak tak je! Tylko nie wieczorem, bo nie chcę go rozpraszać, ale w dzień spróbuję, to zobaczysz jak to wygląda!

Treść doklejona: 21.12.12 13:44
    kasiakuzniki: no właśnie tak mi się wydaję... ale to by był koniec całe szczęście... albo od zbijania temp się spociła i potówki wyszły...

Poczekaj jeszcze dzień czy dwa, jeśli nic się nie będzie działo gorszego. Jeśli zginie po 3 dniach ta wysypka to raczej będzie wiadomo, jak nie zginie, to ja bym poszła do lekarza...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Winni chyba mnie nie zrozumialas :)
    ale mniejsza o to :fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    nessie: Winni chyba mnie nie zrozumialas :)ale mniejsza o to

????
    Dobra, nie drążę, bo w sumie to nie mój wątek :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Takiemu małemu dziecku nie powinno chyba się jeszcze dawać butelki do samodzielnego picia- ja bym się bała, że mi się zachłyśnie czy co. Więc do łóżeczka na dobranoc to już chyba odpada, jak mi się wydaje.
    Inna sprawa, że ja nigdy nie praktykowałam butelki na dobranoc do łóżeczka.Czasem, wyjątkowo, dostawał w nocy, jak już naprawdę był głodny i woda nie dał się oszukać ;-) Mam jakąś schizę na próchnicę :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no craz bardziej utrwalam ie tym że to jednak 3-dniówka! temp jak na razie brak brzuszek dalej wsypany.... ale Milka już fajniejsza! szkoda tylko że dwie rzeczy jej sie nałożyły bo się namęczyła rzez te 3dni i noce musiałam nocami robić okłady na całe ciałko co jej się do końca nie podobało!
    -
    co do karmienia to Milka odeszła z mych rąk chyba coś między 4-5miesiącem no nie chciała i koniec więc albo jadła w wózku albo w bujaki na poduszce nieraz sama chciała trzymać nieraz nie... ale samej z butlą bym jej nie zostawiła of cors:)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Dziewczyny, no chyba nie myślicie, że ja Adasia samego zostawiam, co? :shocked:
    On po prostu lubi trzymać butlę sam, a robi to doskonale, o ile się nie bawi. Pije też sam z niekapka, niejednokrotnie na leżąco, bo tak lubi, i naprawdę potrafi to kontrolować. Co za różnica czy ja trzymam butlę czy dziecko ( w kwestii zachłyśnięcia ), jeśli robi to dobrze?
    Co do próchnicy.... po pierwsze, nie mamy jeszcze ani jednego zęba! Po drugie przecież to kolacja jest, mój Adaś nie zaśnie bez tego :) Przecież to to samo co by cyca przed snem dać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Nie, no nikt tak nie twierdzi :-)
    Pisałam, że mam schizę :devil:
    Moje dziecko miało zęby w wieku 4 miesięcy i po prostu od początku utrwalałam nawyk, że po ostatnim mleczku mycie (dwóch wtedy) ząbków i dopiero do spania.
    Sam szybko trzymał butelkę, ale siedziałam obok i patrzyłam, jak pije.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    _sushi_: Sam szybko trzymał butelkę, ale siedziałam obok i patrzyłam, jak pije.

a kiedy to nastapilo?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    _sushi_: Nie, no nikt tak nie twierdzi :-)

:wink:
    ------------------------
    Dziewczyny, zadałam na rozpakowanych pytanie o wysypkę, możecie zerknąć? Większość z Was jest bardziej doświadczona niż mamusie dopiero co rozpakowane :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    moja Nina do dzisiaj jak pije mleko to sama nie trzyma, tylko mamusia musi [albo tatuś, babcia itp]
    taki leń śmierdzący z niej :devil:
    no i oczywiście je leżąc na mnie przytulona, jak noworodek :wink:

a pić sama umie bo przez cały dzień na stole stoi butelka z wodą/herbatą i co chwilę podchodzi, bierze i pije
    ale mleko trzeba hrabinii podać i ch.. :cool:

a w ogóle to chciałam się pochwalić, że dzisiaj szósty dzień z rzędu Ninka zrobiła kupę na nocnik ! :cheer:
    i to nie tak, że ją sadzam jak widzę że coś się zaczyna dziać
    ona sama się zrywa, woła "pupa ! pupa !" i biegnie do łazienki bo wie, że tam jest nocnik :wink:

może za wcześnie sie podniecam i może za parę dni wołać przestanie bo nastąpi ten wspominany przez Was często regres
    ale sześć dni z rzędu to i tak wg mnie duży sukces i jesteśmy z niej mega dumni :wink:

woła także "sisi" ale z tym jest już różnie tzn czasami leje do pieluchy nie sygnalizując, czasami zawoła już jak sie zesika i tylko w 20 % przypadków udaje jej się wytrzymać aż ją posadzę
    ale siki to pikuś, grunt że kup spierać z wielo nie muszę :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Teo - moja siostrzenica (z czerwca 2011) jak chce kupę też woła 'pupa' :D
    Gratulacje dla Ninki ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    nessie: a kiedy to nastapilo?

Trzymał, jak miał jakieś pół roku. Ale on z butelką obeznany- od początku na niej był ;-)
    Ok. 9 miesiąca zaczęłam spuszczać z niego oko:wink: Na krótko, bo zaczął pić z kubeczka i znów musiałam się gapić:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Kasiakuzniki, u nas wysypka przy 3 dniówce wyglądała identycznie.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeDec 22nd 2012
     permalink
    Magku, moja corka ta mlodsza miala straszne to gorne wedzidelko. Jak wyrosly jedynki gorne,to miala taka smieszna duza szpare i widacbylo to wedzidelko miedzy zebami. Bylam u mojej pani dentystki i powiedzial mi,ze tak malutkim dzieciom nie podcina sie tego gornego wedzidelka,robi sie to dopiero wtedy,gdy pojawiaja sie stale zeby (i to nie zawsze,podcinaja wtedy gdy wedzidelko sciaga z zebow dziasla,przez co sa one odsloniete i narazone na prochnice wieksza czy cos-zapytaj sie dentystki). I cale szczescie,ze jej posluchalam,bo dzis corka ma piekne wedzidelko,zabki sie schodza(a ma dopiero 17 m-cy). Ja bym nie podcinala Zu.
    Co do MMr my narazie nie szczepimy. Moja starsza corka miala po mmr drgawki i wysypke, z mlodsza nie ryzykuje(poniewaz mielismy NOP po innych szczepieniach,niby bezpieczniejszych, to nie mam zamiaru ryzykowac podawania mmr).

Treść doklejona: 22.12.12 14:01
    Kasiakuznicki, jesli ta wysypka byla poprzedzona 3-5 dni goraczka to raczej jest to 3 dniowka :wink:. Goraczka przeszla wraz z pojawieniem sie wysypki?
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    zabkaa25: Kasiakuzniki, u nas wysypka przy 3 dniówce wyglądała identycznie.

montenia: 3-5 dni goraczka to raczej jest to 3 dniowka :wink:. Goraczka przeszla wraz z pojawieniem sie wysypki?

no właśnie tak było że temp znikła i pojawiły się plamki tylko dziś jak by gorzej;/ czytałam że może być wysypka przez 48h więc jeszcze poczekam....do pon powinna zniknąć a w pon i tak idziemy na kontrole z tym kaszlem...
    dziś wygląda tak:
    --
  1.  permalink
    Krzyś przesypiał całe noce od maja. Od tygodnia zaczął się budzić o 23ej. Podejrzewałam, że głodny, więc eM zakupił mm, żeby małego dokarmić w nocy. W dzień siorbnął (bez szału, ale przełknął), a w nocy bidon z mm przeleciał pół pokoju, odbił się od ściany i wpadł do łóżeczka siostr :cool:
    Więc jak nie głodny, to może zęby- ale nurofenu nawet nie chciał przełknąć, i w sumie spokojny był, więc porzuciłam ten trop.
    No to może potrzeba bliskości- spał do rana z nami, ale niespokojnie... czułam, że znowu pudło
    Wczoraj, po czwartej w tym tygodniu pobudce przed północą, zapytałam się go czy jednak nie jest głodny- oczywiście, że był. Poszliśmy do kuchni, wsunął dwie kanapki, garść suszonych żurawin, trochę kiszonej kapusty, popił kubkiem wody, poszedł umyć ząbki, potem pokazał, że chce do łóżeczka, zrobił papa i w ciągu 2min poszedł spać :cool: nic mnie już nie jest w stanie zadziwić :cool: i określenie "budzi się z głodu" nabrało dla mnie nowego wymiaru. Czekam z niecierpliwością czy dziś zgodnie z tradycją się obudzi i co będzie w menu :cool: :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Hahaha może pokaż mu gdzie jest lodówka :)
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    u nas fran ma taką wysypkę ale moim zdaniem u nas to reakcja na coś nowego z jedzenia. Bo gorączki brak
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeDec 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    o losie Krzys to moj idol :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeDec 23rd 2012
     permalink
    Dzieczyn co moze oznaczac zimny pot u dziecka?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeDec 24th 2012
     permalink
    kasiakuzniki: no właśnie tak było że temp znikła i pojawiły się plamki

a to nie jest szkarlatyna?
    Teraz są różne symtomy ospy to i szkarlatyny mogą być.:cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Kasiakuznicki, jak wysypka? Schodzi?
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no dziś słabsza! a jedziemy dziś na kontrolę o 14-30 sprawdzić kaszelek i czy już możemy wyruszać z domku to pewnie ją oglądnie dobrze no i aparat wezmę..
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    No to super, ze wysypka schodzi. Zobaczysz za 1-2 dni nie bedzie sladu :wink:
    •  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeDec 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Elfika może mi pomożesz... chciałam się zapytac o trzydniówkę... ale nie wiem czy tu czy na rozpakowanych... :confused:
    a tu w między czasie sie porobiło... rozpakowane... 1-3 ... 3-6...
    kiedyś się pytałam o taki podział... ale było to strasznie głupie pytanie wtedy...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 25th 2012
     permalink
    no to była trzydniówka już wczoraj w południe śladu po niej nie było:) lekarzowi pokazałam zdjęcia..ważne że już po:)bo ta wysoka goraczka była straszna:( Ogolnie Milka była normalna nie ospala bawiła się tyle ze była mega gorąca i ciężko było zbić temp..pocieszam się że jej już drugi raz niebedzie:)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ..nie wiem czy tu mogę...

Kasia - bo moja miała gorączkę od środy wieczorem a wysypka dopiero w poniedziałek... ale nie była zbyt wysoka 37,5 - 38,5, tyle,że ja je podałam nurofen na te goraczkę bo sie bałam ... w piatek byliśmy u lekarza ale nikt nie pomyslał o trzydniówce bo i zeby jej idą, i zapalenie gardła... no ale skad ta wysypka? to chyba to... ale goraczka niby dłużej... a coś się robi z ta wysypką?
    ogólnie moje dziecko z tych śpiących całe noce w swoim łózeczku, nie płaczących, pięknie jedzących wszystko zieniło się nagle w małego potworka.... odkryła zupełnie nowy poziom płaczu, antybiotyk na siłe... śpi ze mną... budzi sie po kilka razy... je w cały świat...

eeehhh czyli jutro jak nie będzie wysypki to już będzie po?

a kiedy wróci moje usmiechnięte dziecko?? :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wiesz co niby pisze że temp może być do 5 dni ale u nas nurofen dawał radę w dzień ale nocy była na nurofenie i na eferalganie w czopku... a temp przekraczała 39... temp znikła i od razu pokazała się wysypka najpierw mniejsza a potem mocniejsza! ogólnie Milka była cały czas pogoda i spała normalnie... a wysypka znikła na 3 zień i nie ma śladu nie swędziało jej to ani nic...
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
    • CommentTimeDec 26th 2012
     permalink
    Witam sie z moim roczniakiem:swingin:

Impreza byla, tort i prezenty tez!!! teraz odliczamy do 2 urodzinek:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 26th 2012 zmieniony
     permalink
    Sto lat dla Marysi !! :kissing:

a u nas dzisiaj mija 11-ty dzień bez kupy w pieluszce bo Ninka codziennie pięknie woła "pupa" i załatwia potrzebę do nocnika :clap::clap:
    i w Święta jeździliśmy po rodzinach z tymże nocnikiem w reklamówce właśnie :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    I My dołączamy do Świątecznych roczniaków .
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    TEORKA: a u nas dzisiaj mija 11-ty dzień bez kupy w pieluszce bo Ninka codziennie pięknie woła "pupa" i załatwia potrzebę do nocnika :clap::clap:

widzisz nie trzeba mieć dwóch lat:P
    -
    ale BRAWO DLA NINKI!!!!!!!:cheer::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Sto lat dla Olka! :wink:

i braaaaaawa :clap: dla Ninki!! Zdolna jak nic!!
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Brawo dla Ninki :-) Mówiłam że da sie :-)
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Brawo dla Ninki!!!!! :clap::clap::clap::clap::clap:
    U nas niestety Kubczak traktuje nocnik jako zabawke. Jak go posadze to zaraz zlazi :wink:

Dziewczyny czy wasze dzieci od razu chciały chodzić w butach? Kuba na początku listopada porzucił czworakowanie i teraz tylko normalnie chodzi. Kupiłam mu buty ale tak się złości jak mu je zakładam i w ogóle nie chce w nich chodzić :sad: jak musi to lazi na czworakach ale jak tylko zdejme mu buty to od razu wstaje i normalnie chodzi. Już cholera nie wiem czy mu niewygodnie w tych butach czy co.... No przecież nie będzie całe życie na bosaka chodzić.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kasiakuzniki: widzisz nie trzeba mieć dwóch lat:P

czerwinka: Mówiłam że da sie :-)

no ja w w/w kwestiach pisałam o całkowitym odpieluchowaniu czyli że i siku i kupa do nocnika :wink:
    u nas to tylko [albo aż] połowicznie póki co, więc zasłyszane teorie dalej się potwierdzają :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeDec 27th 2012
     permalink
    Carrotka , Twoj Kuba reaguje na buty tak jak moj Adam. Ja mysle ze nie ma co dziecku na sile te buty zakladac, po domu niech maly chodzi jak najdluzej na bosaka, tak dla jego stop bedzie najzdrowiej a na dworze trzeba jakos probowac zeby chcial chodzic. U nas tez z tym pod gorke ale ja akurat mysle ze to zadnen problem, w koncu kiedys zaczai. Pamietaj ze dziecko caly rok nigdy nie mialo
    nic na stopach wiec niektore dzieci dosc ciezko przechodza zalapanie faktu co to jest to cos co mama wklada mi na stopy i kaze mi chodzic..:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    TEORKA: [albo aż]

pewnie że aż robi to sama więc wielkie brawa a że wybrała załatwianie tej bardziej brudnej sprawy to macie duuużo fajniej:)
    -
    a co do butów to może małemu coś przeszkadza? może idź do sklepu i próbuj tam zakładać czy w którychś ruszy?
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Dzięki dziewczyny! Jutro jedziemy do polski samochodem na ponad dwa tygodnie wiec poszukam innych butów na spokojnie. Kurde, mam już schize odnośnie tych butów bo moja mama ciągle mi gada, ze będę miała duzy problem i dziecko chodzące tylko na bosaka :wink:
    --
  2.  permalink
    carottka, Ewunia w domu za nic nie chciała chodzić w bucikach i nie chodziła praktycznie do swoich drugich urodzin. Teraz dalej gania głównie na bosaka- ku rozpaczy mojej mamy i babci, ale jednak coraz częściej sama sobie buciki zakłada i w nich chodzi.
    Za to chodzenie w butach na zewnątrz od początku traktowała jako coś naturalnego- tak jak np zakładanie kurtki przed wyjściem.
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeDec 27th 2012 zmieniony
     permalink
    Gosia w domu tylko w skarpetkach lub "paputkach"[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=91659bfd3000a165][/URL]
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ja juz kiedys poruszalam ten temat i wiecie co? znajoma pediatra stwierdzila, ze Marysia nie chce nosic butow bo ma platfusy i buty sa Jej niewygodne. Kazala isc do fizjo czy rehabilitanta aby ten sprawdzil Jej stopki i zalecil buty ortopedyczne, wkladki lub/i cwiczenia ale kurde czy to nie jest lekka przesada???

btw. Marysia od 2 dni nosi po domu paputki i jakos ich nie sciaga...no sama nie wiem co robic! oczywiscie moja mama mnie strofuje, ze jak sie za to nie wezme to dziecko bedzie koslawo chodzilo:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorepoka
     permalink
    belly - chyba żartujesz :)
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Niestety nie...najgorsze, ze moja mama z Nia pracuje i truje mi du.., ze trzeba dziecku te buty na sile zakladac bo Ona MUSI chodzic w butach i koniec, kropka!!!
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Belly, w tym wieku plaskostopie u dziecka jest norma.
    Buciki/ kapcie sa zalecane jesli dziecko ma wade postawy, koslawo stawia stopy itd.
    Nam, po standardowej kontroli stawow biodrowych, ortopeda nakazal wizyte z dzieckiem, kiedy zacznie ono chodzic.

Stad tez wiemy,ze u nas kapcie nie sa obowiazkowe. Inna sprawa, ze Wojtkowi nie przeszkadzaja. A jeszcze inna, ze ja nie mam cisnienia na to, zeby on koniecznie je nosil.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.