Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 12th 2013
     permalink
    Ewer, ja z chęcią posłucham, bo w tej chwili mały budzi się ciut mniej (kolejne dwa zęby idą - jeden wyszedł, drugi zaraz wyjdzie), ale 2-3 razy w nocy to mus. Jedne noce są lepsze (to te 2-3), kolejne gorsze (nawet 8-10 razy). Powiem Ci, że ja sie poddałam, bo mały w nocy nie zje ani kaszki, ani mleka nie wypije, ani wody - nic. Jest wrzask, żadanie piersi i tyle. I jak podam "smoczka naturalnego" to zasypia.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJan 12th 2013 zmieniony
     permalink
    jaca_randa: Ale nie uważam, że ludzie racjonalnie podchodzący do rodzicielstwa są wyrachowani i bez serca. To jest krzywdząca opinia.

Jaca, nikt tu takiej opinii nie wyraził.
    To tak kończąc oftop chciałam sprostować.

ewer: Prosze kolezanki ktore zakonczyly karmienie piersia o proady jak odstawiac Malego cycozwisa.

Ewer, no po prostu należy zacząć podawać butlę. Wiem, że Lecia podawała kiedyś taki sposób z zastępowaniem kolejnych karmień butlą, rozpisany na dni czy tygodnie - Lecia, przypomnisz?
    U nas Mała po prostu się leniła i nie dojadała z piersi., Zjadała co samo leciało, a potem sie darła o jeszcze. Zaczęłam podawać butlę raz, dwa, trzy razy dziennie. w końcu któregoś dnia zwyczajnie odrzuciła pierś. Dla nas obu była to ulga, bo ostatnie 3mce to właściwie było już na siłę z mojej strony, a dziecko już wybrzydząło i marudziło.
    Co do Twoich problemów, które opisałaś, jedna podstawowa rada: moim zdaniem chcesz w tym samym czasie zmienić zbyt dużo rzeczy (odstawić od piersi, zabrać nocne karmienia, oduczyć zasypiania przy bujaniu i nauczyć samodzielnego zasypiania). To jest za duzy stres. Juz jedna zmiana jest wystarczającym bodźcem dla dziecka, spróbuj powolutku. Jeśli chcesz odstawić teraz od piersi, to zaczęłabym od tego.
    Natomiast zła wiadomość jest taka, że u nas mimo odstawienia mała i tak sie budzi 2-3 razy na MM (ok. północy i 5 rano).
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Magdalena: Natomiast zła wiadomość jest taka, że u nas mimo odstawienia mała i tak sie budzi 2-3 razy na MM (ok. północy i 5 rano).

U nas dokładnie tak samo :neutral:

ewer: Prosze kolezanki ktore zakonczyly karmienie piersia o proady jak odstawiac Malego cycozwisa.

Ja po prostu proponowałam butlę z mm codziennie przynajmniej raz albo dwa. Robiłam po 20 ml mleka, bo szkoda mi było wylewać, Adaś załapał butlę po prawie 2 miesiącach, więc sporo się zmarnowało, no ale załapał. I ku mojemu zdziwieniu w ciągu niecałego miesiąca całkiem odrzucił cyca, sam. Nawet mi przykro było, bo chciałam go jeszcze trochę pokarmić :wink:
    Czasami maluchy łatwiej się przestawiają kiedy butlę podaje im np. tata, ktoś, kto nie pachnie mlekiem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    U mnie też mimo że młodsze to mimo odstawienia mleko 2 razy w nocy musi być. Wczoraj chciałam oszukać Patkę wodą - wypiła 100ml, po czym krzyczała o mleko i zjadła całą porcje 150ml. Efekt był taki że przy następnej pobudce musiałam Ją dodatkowo przewinąć bo pielucha by do rana nie wytrzymała..
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A do jakiego wieku podaje się mm (mleko w ogóle, ale na piersi to wiadomo - póki się nie odstawi albo mama zdecyduje za dziecię ;))? Do 2 roku, czy dłużej?
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Masz racje Magda, nie pomyslalam o tym w ten sposób. jestem juz tak sfrustrowana i zla ze chce to zrobić chyba za szybko i zbyt chaotycznie. mlody juz 4 dni wyje w zwiazku ze zmianami za sypiania, o ja mu takiego stresa serwuje. Zaczne od zasypinia bez bujania. Potem samodzielne zasypianie. Z karmieniem poki co sprobuje w ciągu dnia podawac mm częściej, obecnie dostaje juz 1 lub 2 razy dziennie kaszke na mleku.
    Magda a jak powrot do pracy, jak sobie radzicie?
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    ewer: Obecnie moj syn budzi sie co najmniej 8 razy w nocy i zawsze musi dostawc piers.

Ewer, nie wiem, co Ci poradzić, bo moje dziecię też się budzi w nocy, mimo że odstawione już od cyca. Przynajmniej jedna pobudka w nocy, a najczęściej dwie - raz na pogłaskanie, raz na mleko. I nie wiem, jak go oduczyć, a noce potrafi przesypiać, bo zdarzyło się naście razy..
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    To ja nic nowego nie napisze w temacie pobodek...
    aneta01: noce potrafi przesypiać, bo zdarzyło się naście razy..

no u nas dokladnie tak samo- caly wrzesien spal mi od 20 do 6-7, mleko i do 9. Wiec mozna-mozna! Na poczatku wrzesnia wyszły mu jedynki i to chyba u nas jest problem. Dawidek jest wyjatkowo wraziwy. Od pazdziernika znow sie budzi conajmniej raz (o wstawaniu do smoczka nie wspomne) i o dziwo na poczatku grudnia znow byly 2 tyg ze przesypial noce.
    Co do przejscia na mm to u nas wcale nie bylo latwo na poczatku. Mialam chyba z 4 rozne butelki zanim ktoras zaakceptowal. Mleko na poczatku podawal moj maz. Tylko na nocne karmienie. I nie powiem to poprawilo sytucje ze spaniem na jakis czas (Dawid mial 7miesiecy). Po 2 miesiacach dawalam mm juz na noc i rano. Pozniej zamienilam karmienia przed drzemka. I tak stopniowo odchodzilam od kp. Chcialam sobie jednak zostawic nocne karmienia tak do roku niestety moj Maly zdecydowal ze z piersi to on sie juz nie chce meczyc. Wyginal sie, prezyl, cudowal, stawal na glowie. Jak dalam butelke to spokojnie zjadal i bawil sie dalej. Wiec nie widzilam sensu zebysmy sie obydwoje meczyli. Karmilam 9 miesiecy i zdecydowalam sie przechodzic stopniowo na mm bo nie chcialam sytuacji ze siedze sobie gdzies a dziecko mnie rozbiera zeby sie dobrac do cysia.
    ewer co do Twojej sytuacji to faktycznie za duzo oczekujesz od tego Malego Czlowieczka. Jesli cale zycie tak wlasnie usypial a ty chcesz to nagle zmienic. Mi polozna ktora mnie odwiedzala po porodzie powiedziala: zaczynaj tak jak chcesz kontynuowac. SLodko sie nosi niemowlaka trudniej nosic 11kg:wink: malymi kroczkami wypracujecie kompromis, daj Wam jeszcze troche czasu
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    ewer: jestem juz tak sfrustrowana i zla ze chce to zrobić chyba za szybko i zbyt chaotycznie

oj, ale teraz sobie przypadkiem nie wkręcaj jakichś wyrzutów. nie jesteśmy robotami. wszystko się uda, tylko powolutku.

ewer: Magda a jak powrot do pracy, jak sobie radzicie?

no biorąc pod uwagę, że z nas obu to ja objawiam oznaki odstawienia i to ja się rozchorowałam, to w sumie chyba nie jest źle :wink:
    Mała nadal nie objawia jakichś oznak deficytu matki, lubi panie w żłobku. Mnie brakuje jej coraz bardziej, ale staram się nie rozcuzlac, nie rozmyslać nad tym, bo to nic nie da. Wracam do domu o 17, widzimy się do 20, potem sobie razem śpimy i dopiero weekend jest dla nas. Mąż też daje sobie super radę (to on wozi i odbiera Mery, bo złobek jest u niego w pracy), chociaż oczywiście w domu zapanował niezły bałagan :wink:
    Jedyny problem jest taki, że źle tam śpi - tzn. za krótko. budzi się po 1h, a dzieci śpią jeszcze minimum 1h. Jest to więc kłopot dla pań i dla niej, bo musi wtedy z paniami siedzieć w pokoju nauczycielek. Mam nadzieję, że się przestawi.
    No ale co ja tu sie rozpisuję. każda mama, która już ma zasobą powrót do pracy, przerabia to samo. :smile:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 13th 2013
     permalink
    Heh, to u nas będzie kiepsko z odstawianiem, bo mały butli nie chwyci, chociaż trenujemy od miesiąca. Nie i już. Niekapek bardzo na tak, ale musi sam.

Dziewczyny, a jak sobie radzicie jak maluchy Wam wstają w kąpieli? Nie wiem, czy tak robią w wannach, ale w brodziku mały nie chce siedzieć, musi stać i "pacać" w szybkę... Stawiam na to, że mu przejdzie, ale kąpiel z tego żadna, bo robimy mu prysznic i wyjmujemy. Zabawki ma i owszem, bawi się, ale na stojąco...
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Przejdzie krasnalowi, chyba wszystkie dzieci tak maja (moj mial). Jak sie w koncu nauczyl stac to go matka sadza:wink: brudny nie chodzi wiec chyba az tak Wam nie zalezy zeby siedzial, co nie? przynajmniej kapiel jest krotsza i nie masz rozchlapanej lazienki (Dawid tez pacal ale w wode chlapiac na okolo). Jesli naprawde wam zalezy to mozecie sprobowac wchodzic z nim do tego brodzika i razem siadac ale nie wiem czy jest sens.

Treść doklejona: 13.01.13 10:22
    Jeszcze apropo spania. Dawid wczoraj poszedl spac po 20 o 6 wstal na mleko, jest 9:20 a on nadal spi!:shocked: za dzieckiem nie nadazsz....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_Fragile: Dziewczyny, a jak sobie radzicie jak maluchy Wam wstają w kąpieli? Nie wiem, czy tak robią w wannach, ale w brodziku mały nie chce siedzieć, musi stać i "pacać" w szybkę... Stawiam na to, że mu przejdzie, ale kąpiel z tego żadna, bo robimy mu prysznic i wyjmujemy. Zabawki ma i owszem, bawi się, ale na stojąco...

moja wstaje już dłuuugo :-) i jej się nie nudzi :P teraz odkryła, że można wyjąć korek z wanny :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    lecia_28: brudny nie chodzi wiec chyba az tak Wam nie zalezy zeby siedzial, co nie?

Niee, tylko on się drze jak go wyjmujemy za szybko, bo lubi tam stać/siedzieć. A nie chcę, żeby stał, bo już kilka razy się nieźle poślizgnął. A we dwójkę nie ma bata, nie zmieścimy się. No nic, może pyśkowi przejdzie :)

Haha, Natalaa, Krasnal też :DDD - przykrywamy go teraz pieluszką :D
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Frag, kupcie matę antypoślizgową do brodzika. Ja mam owalną do wanny, ale można kupić też taką "na metry" i dopasować do brodzika. Nieletni już sam się myje, ale raz się wyłożył w wannie i od tego czasu bez maty nie wchodzi. Moja mama z racji niestabilności też już się w taką zaopatrzyła. Utrzymanie w czystości nie stanowi problemu. Ważne, żeby nie była ciągle mokra, to nie zarośnie. Ja opłukuję po każdej kąpieli/prysznicu i jest OK.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ooo, Peaberry, dzięki, racja! Mamy matę, ale dla picu, bo też jest śliska - złą kupiliśmy...
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Muszę się pochwalić, że mój "dorosły" prawietrzylatek wyhodował sobie wreszcie pierwszą piątkę (ząb znaczy) :tooth:
    Może to i nic wielkiego, ale dzieciom zazwyczaj zęby rosną dużo wcześniej (Miki pierwszego miał w wieku prawie 14 m-cy) :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 14th 2013
     permalink
    A kiedy mniej więcej oczekiwać dolnych dwójek?
    Moja Młoda za 2 m-ce kończy 2 lata i nie ma dolnych dwójek:shocked: Czwórki już wszystkie, dwójki u góry też. Martwić się?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    może warto wybrać się do dentysty?
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Z tego co wiem, musiałby zrobić RTG. A jeśli zawiązków mlecznych dwójek nie ma - to tak sobie myślę - nic mi to chyba nie da. Prześwietlenie obojętne nie jest, a wiedzę jaką da ... hmmm ... w niczym nie pomoże chyba. Czy nie posiadanie dwójek na tym etapie niesie jakieś ryzyko?
    -- Mama M & N & W
  1.  permalink
    Mónikha- jak mają wyjść, to wyjdą, jeśli nie ma zawiązków, to po prostu będziesz wiedziała i tyle. U mojego brata jest podobna sytuacja, ale już ze stałymi. Rodzice rozmawiali z dentystką- i właśnie tak jak piszesz, trzeba zrobić RTG. Jeśli są zawiązki, to zęby bankowo same wyjdą. Jeśli nie ma- to nie wyjdą. Więc dentystka powiedziała, że to RTG byłoby tylko dla zaspokojenia ciekawości rodziców
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    NO właśnie myślę podobnie.
    Zapytałam, bo może macie jednak wiedzę odmienną i rzuciłaby ona światło na mój dotychczasowy spokój :wink:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Ojej... Mój szkrabuś pierwsze ząbki (od razu 2) miał zanim skończył 4 miesiące. Lekarka na moją sugestię, że taka niespokojna i ślini się, bo może ząbki idą, odpowiedziała, że jakie ząbki, że za wcześnie, a tu za kilka dni - bach - dwie białe perełeczki na dole. Przed ukończeniem roku miała już WSZYSTKIE ząbki mleczne. Nie wiem, czy to fajnie, bo karmiłam ją piersią przeszło rok i zdarzało mi się popłakać przy tym. W dodatku jak szybko wyszły, to szybciej wypadną i będą się psuć (w końcu dłużej będą narażone na szkodliwe czynniki), ale myjemy je od samego początku elmexem.
    Jak dzieć nie ma dwójek, to widocznie nie będzie mieć. Ale rzeczywiście, lepiej to sprawdzić, bo może rosną, ale np. w odwrotnym kierunku, a wtedy to poważna sprawa. Mojemu eMowi w wieku dobrze ponad 40 lat zdjagnozowali, że ósemki rosły w bok, co przez całe życie przyprawiało go o nieprawdopodobne bóle głowy. No i dopiero teraz mu je usuwają, a chłop wreszcie zaczyna się uśmiechać.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    jaca_randa: Jak dzieć nie ma dwójek, to widocznie nie będzie mieć.

CO w takim razie z dwójkami stałymi? Na pewno wyjdą? Wyjdą szybciej niż pozostałe stałe?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Nie mam pojęcia, czy stałe są zależne od mlecznych, ale wydaje mi się, że nie... Mleczne wypadają, jak wybijają się stałe, więc jak przyjdzie pora na stałe dwójki, to się wybiją. Problem może być tylko w tym, że z powodu dodatkowego miejca jedynki i trójki mogą się troszkę "rozpanoszyć", a kiedy przyjdzie pora na stałe dwójki, będą rosły krzywo, albo wypychały sąsiednie ząbki. Mnie tak się stało z czwórką, którą mi wyrwali, jak jeszcze nie było na nią pory - jak już przyszła pora, okazało się, że nie ma miejsca na rośnięcie u wyrosła krzywo...
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    U mojego męża była zależność - nie miał dwójek mlecznych i stałych też nie ma...
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    A ten brak widać? Czy trójki "przytuliły" się do jedynek i nie ma szpary?
    Ja nie mam jednej jedynki na dole, czasem nawet stomatolodzy się mylą w liczeniu. Mam wąskie szczęki, zatem brak jednego zęba to nawet super sprawa (mniejszy ścisk).
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nie widać, trójki są przytulone :DDD Dzięki czemu straszy dzieci, bo wygląda jak wampir ;) Nosił aparat (taką wkładkę na górną szczękę), ale jak patrzę na jego zdjęcia jak był malutki to już wtedy nie było widać tej szpary.
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Nooo... ewolucja. Dawniej ludzie mieli jeszcze wiecej zebow. A moze mi sie pomylilo?
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeJan 15th 2013
     permalink
    Dziewczyny od kiedy można stosować mleko krowie zamiast MM ? Rozpoczęliśmy właśnie 3 Bebilon ale 48zł za opakowanie daje nieźle po portfelu.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Sama się nad tym zastanawiam, ale po doświadczeniach z Synem chyba poczekam dłużej niż krócej.
    Jemu zaczęłam podawać po skończeniu 2rż. A jak był między 3-4 urodzinami to alergolog kategorycznie kazała odstawić. Młody kaszle i kicha bez związku z porą roku czy infekcją. Możliwe, że to po krowim. Sama nie wiem. Mieliśmy jeden powrót do mleka, ale bez szału. Objawy jakby powróciły. Teraz ma 6,5 roku i nadal nie pije.
    Przy Córce chyba się wstrzymam. Niech zacznie później, to może atrakcje "alergiczne" Ją ominą.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Ja wiem czy 48zl to tak duzo? Roczne dziecko powinno pic mleko 2razy dziennie nie wiecej jzk 500ml razem. Takie opakowanie straczy wiec na cos kolo 2tyg. A mleko krowie ile kosztuje (serio pytam bo w Irlandii mieszkam). Chyba roznica nie jest az taka duza? Ja cyba do 3 roku nie bede podawac krowiego.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Właśnie dziś dodałam to samo pytanie pod wykresem. Z tym, że ja nie chcę przejść całkiem (karmimy się cycem). Chodzi mi o podanie np. kakao do śniadania zamiast herbaty ;-)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJan 15th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja nic już nie rozumiem... Moja Zu odmawia mleka i pediatra kazał spróbować podać jej mleko krowie, żeby sprawdzić czy chociaż to mleko będzie chciała pić...

Treść doklejona: 15.01.13 16:27
    Natalaa: Właśnie dziś dodałam to samo pytanie pod wykresem. Z tym, że ja nie chcę przejść całkiem (karmimy się cycem). Chodzi mi o podanie np. kakao do śniadania zamiast herbaty ;-)
    --

Nie wiem dokładnie jest to jest z tym mlekiem krowim (tak jak napisałam wyżej), ale pracuje w żłobku i dzieci od 1 r.ż dostawały na śniadanko mleko krowie/kakao/herbatę/zupkę NIC (która jest też na mleku) i jakąś kawę... Dodam, że jadłospis zawsze był układany przez dietetyka...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Bo jak dziecko nie ma alergii to teoretycznie od poczatku moze dostawac mleko krowie (czyli juz po 6miesiacu). Moja mama nam dawala (bratu to juz jak mial 4 miesiace) i nic zupelnie nam nie jest. Bratowa dawala synkowi po roku i na poczatku nic nie bylo a pozniej nagle zaczelo go uczulac. Teraz skonczy 4latka i nadal krowiego nie pije. Ja sie wstrzymam bo widze ze Dawidek reaguje alergicznie. Inna sprawa ze teraz wszedzie pelno tej chemi i sterydow wiec alergie sa czestsze. Chociaz nie ma dowodow ze pozne podanie alergenu uchroni przed alergia. Chyba trzeba robic na czuja i obserwowac. A i jeszcze co innego uczulenie na mleko krowie a co innego nietolerancja laktozy (ktora w tym mleku jest). Niektorzy ludzie oga spokojnie jesc przetwory mleczne (jogurty, sery) a normalnego mleka pic nie moga. Inni wogole nic z nabialu nie tolreuja bo od razu alergia. Jeszcze inni zle reaguja tylko jak naprawde duzo zjedza.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No właśnie. A Paulina nie reaguje alergicznie już właściwie na nic. Miałyśmy epizod jak miała ok. 3 miesięcy, a ja zachorzałam. Piłam herbatę z miodem i ją wysypało. Teraz już jej to nie wzrusza.
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Dokładnie. Ja od początku (to znaczy od odstwienia od cycka) dawałam krowie. Jakoś mam niesmak do modyfiksów, taka chemia wg mnie. Krowie trochę lepsze, chociaż najlepsze byłoby prawdziwe krowie, prosto od krowy po przegotowaniu, ale do takiego nie miałam dostępu. W każdym razie, jeśli dziecko nie dostaje alergii (najczęściej objawia się to suchymi chropowatymi policzkami) to można śmiało dawać. Można też spróbować z kozim.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 15th 2013 zmieniony
     permalink
    ja już kilka razy dawałam Ninie krowie mleko/kakao itp
    przed skończeniem roku również
    ale pinda nie chciała/ nie chce
    weźmie łyk, wypluwa i mówi, że NIE :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Dziewczyny, wpadam po prawie 3 tygodniowej przerwie i tak tylko na szybko bo padam ze zmęczenia (jechaliśmy 25h przez te śniegi:neutral:)
    Żeby nie zapeszyć, Kuba zaczął mi przesypiać noce:swingin::swingin::swingin::swingin: Wcześniej budził się 2-4 razy a na moje próby dodawania do mm kleiku ryżowego reagował histerią i kończyło się na pluciu tym mlekiem. Dopiero moja mama mnie oświeciła, żeby dawać mu kleik kukurydziany. I dziecko śpi bez najmniejszego jęknięcia od 20 do 6-6.30 rano:crazy: Po przebudzeniu cycek i wstaje po 9.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    jaca_randa: Jakoś mam niesmak do modyfiksów, taka chemia wg mnie. Krowie trochę lepsze, chociaż najlepsze byłoby prawdziwe krowie

Niedokładnie.

Dziewczyny, z mlekiem krowim to nie jest tak, że to zmowa koncernów, a tak naprawdę nasze babki przecież piły krowie i przeżywały. Mleko krowie jest modyfikowane w tym celu, żeby obniżyć ilość białka, zmienić jakość tłuszczu, zmniejszyć ilość składników mineralnych (mleko krowie ma ich 3 razy więcej niż kobiece, co może spowodować przeciążenie nerek), dodać witaminy i żelazo (z mleka krowiego jest słabo przyswajalne).

Szczerze mówiąc to w pierwszym roku zdecydowanie skłaniałabym się ku mm, a nie krowiemu.

Treść doklejona: 15.01.13 20:12
    Carottka, chyba i ja tak zacznę jak Ty! Rozumiem, że przed snem mu dajesz?

A Kubuś to nie miał jakiś czas temu urodzin czy suwaczek się zaciął?
    --
  2.  permalink
    Co do mleka krowiego to my tez od dawna podajemy malemu ser zolty, bialy czy jogurty i to tez przeciez z melka.. Nic mu nie bylo wiec nie martwimy sie!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Biedronka, ale nie zastępujesz serem mm czy karmienia piersią, tak? O to chodzi z krowim - lepiej nie podawać krowiego ZAMIAST mm, a także nie podawać do pewnego wieku chociażby ze względu na składniki mineralne i białko. Dokształciłam się trochę w tym temacie, bo mnie to intrygowało.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    carottka: Dopiero moja mama mnie oświeciła, żeby dawać mu kleik kukurydziany.

ciesz się, że chwycił bo moja hrabinia to ani ryżowego ani kukurydzianego ani mieszanego pół na pół
    musi być wodniste mleko i nie ma bata !
    i przez to znowu mi raz w nocy je ale tatuś wstaje, wiec tego :cool:

gratuluję jednakowoż przespanych nocek :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Doopa, napisałam posta i mi go wcięło.

Fragile - daję Kubie po kąpieli butelkę i na 150ml mleka 2 miarki kaszki, ale musisz sama zobaczyć, bo to się bardzo gęste robi. Ja musiałam zrobić większą dziurkę w smoczku.

I faktycznie, coś źle pokazuje ten suwaczek...
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
    • CommentTimeJan 16th 2013
     permalink
    Ja wiem, ze modyfikowane jest modyfikowane w okreslonym celu, ze mnostwo dzieci na tym wyroslo itp. ale mam taka fobie na punkcie wszystkiego co sztuczne i przetwarzane. To samo dotyczy nienaturalnych witamin... Przyjelo sie w naszym swiecie lykac pigulki na kazda dolegliwosc i spozywac produkty sporzadzane z proszkow. Na szczescie ludzki organizm wiele zniesie, bo jest silny, ale najlepiej mu sluzy naturalny pokarm. Zreszta, moje dzieci pluly mm dalej niz widzialy, wiec wlasciwie to one zadecydowaly.
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Biedronka11: my tez od dawna podajemy malemu ser zolty, bialy czy jogurty i to tez przeciez z melka.. Nic mu nie bylo wiec nie martwimy sie!

Myślę, że nie do końca o to chodzi.
    Pytanie i dyskusja dotyczą podawania mleka krowiego do picia.
    Czym innym jest jedzenie przez dziecko przetworów mlecznych.
    Nasza jeszcze przed skończeniem 1 rż. podjadała różne serki, ale np. krowiego nie dam jej w kubku do picia.

Treść doklejona: 16.01.13 09:13
    jaca_randa: Ja wiem, ze modyfikowane jest modyfikowane w okreslonym celu, ze mnostwo dzieci na tym wyroslo itp. ale mam taka fobie na punkcie wszystkiego co sztuczne i przetwarzane.

Sądzisz, że sklepowe mleko krowie jest mniej sztuczne i mniej przetworzone?:smile:
    -- Mama M & N & W
  3.  permalink
    The_Fragile: Biedronka, ale nie zastępujesz serem mm czy karmienia piersią, tak?

Dokladnie, cycek jest caly czas. Te produkty jako dodatek.

Mónikha: Czym innym jest jedzenie przez dziecko przetworów mlecznych.
    Nasza jeszcze przed skończeniem 1 rż. podjadała różne serki, ale np. krowiego nie dam jej w kubku do picia.

U nas tez tylko przetwory mleczne a nie mleko do picia. Takie przetwory sa chyba ok nie?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Jak źle nie reaguje (np. nie wysypuje Wojtka) to jest ok :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    carottka: Fragile - daję Kubie po kąpieli butelkę i na 150ml mleka 2 miarki kaszki,

-
    ja Milce robię gęsta kaszkę na noc najlepiej lubi mannę bez smaku i śpi całą noc tzn ona bez jedzenia śpi od skończonych 2m3t.. ale widzę różnicę jak np. wrócimy za późno i nie ma czasu bo padnięta to daję mleko prześpi też całą noc ale rano gorzej je z płaczem jest po prostu za głodna... a tej kaszki zje ze 180ml wody czyli jakoś koło 200ml gęstej kaszki i jest napompowana jak bąk:P
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    To ja chyba mam za dobrze :devil: Oliwka nigdy nie budziła się w nocy na jedzenie. Ostatni raz zjada samo mleko o 20/21.00 i śpi do 8.30 . W czasie ząbkowania budziła się w nocy i piła całą butlę,poza czasem ząbkowania nigdy :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeJan 16th 2013 zmieniony
     permalink
    Hmm... piszecie o mleku krowim, a mnie kakao zaintrygowało, bo któraś pisała, że chciałaby podać dziecku...
    No bo na mm też można kakao zrobić, no nie? Tylko to samo pytanie: od kiedy można podać kakao?

Treść doklejona: 16.01.13 11:48
    Hussy: To ja chyba mam za dobrze Oliwka nigdy nie budziła się w nocy na jedzenie.

Hussy, powinnaś dostać Eeeeee :tongue::devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.